ORMAN
Moderator: anex

'Nako djeluješ pismen po svemu sudeći, ali te to ć/č baš jebe.Incerum Canabea wrote:Nije novinarska, al' kad smo več kod pismenosti:
1. Je li "več" ili je "već"?
2. Otkud to da je pravilno reći "Vidio sam je", a ne "Vidio sam ju"? Zar nije enklitički od "nju"- "ju", a od "nje" - "je". Ipak, koristi se ona navedena varijanta. Dakle, kad ne bi bio enklitički oblik, to bi bilo "Vidio sam nje".![]()
3. Skračenica koju sam na B92 portalu upratio je "Kfor" i pišu je u rečenici "... izjavili su iz Kfora". Zar ne bi trebalo "KFOR" i "...izjavili su iz KFOR-a"? Mada, ovdje postoji mogućnost i vukovštine, ali sam ovo, čini mi se, vidio i u nekim našim medijima.
EdoI wrote: 'Nako djeluješ pismen po svemu sudeći, ali te to ć/č baš jebe.Nije "več" nego "već", i nije "skračenica" nego "skraćenica".
Pravilno je "vidio sam ju".![]()
U srpskom je pravilno jedno slovo izgovoriti kao, naprimjer, "k", "c", "b", umjesto "ka", "ce", "be" kao kod nas, tako da oni KFOR i izgovaraju tako - "Kfor". A oni se u potpunosti vode Vukovim pravilom, pa ako izgovaraju "Kfor", i pisat će ga "Kfor". Nemoj se baš sa stopostotnom sigurnošću oslanjati na njihove medije, ima tu nekih razlika poput ove.
ovaj izraz ne postoji u hrvatskomIncerum Canabea wrote:
Ajde, ovo za Vuka mi je i prirodno, jer ga i sam često koristim u službenom pisanju, al' se i na index.hr pojavila ista stvar, a ljudi ne pišu fonološki.
A što se tiče ovoga "ju", u gramatici bosanskog jezika, kao primjer se daje rečenica (dakle, ispravna) "Ne voli je". To je, prva štampana gramatika bosanskog jezika (Jahić, Halilović, Palić - Zenica 2000.). Opet, upravo zbog ovih stvari, u službenom pisanju, sve više koristim hrvatski jezik i njegove norme, jer ih bosanski haman ni nema (da se razumijemo, sve to držim za jedan jezik, ali pokušavam da ih ne mješam).
Što više kontam, to više komplikujem sam sebi.
plain vanilla wrote:trebas lektora za postove?
Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika.Incerum Canabea wrote:plain vanilla wrote:trebas lektora za postove?
Ne, nego strpljenja da pročitam šta sam napisao.
plain vanilla wrote:Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika.Incerum Canabea wrote:plain vanilla wrote:trebas lektora za postove?
Incerum Canabea wrote:
A što sam onda potencirao riječ "službeno" više puta?
Forum ne smatram nečim gdje bih trebao obraćati pažnju ni na veliko slovo, a kamo li afrikate (ili ih uopće pisati), itd.
Raspravljam o medijima, tačnije postavio sam tri pitanja koja ni nemaju neke pretjerane veze s ovim gdje je otišla rasprava. Isto kako ja ne mogu poslati pismo, zahtjev, molbu, ispit... a da izmješam pravila srspkog, hrvatskog, bosanskog jezika i da fulam afrikate, zareze, tačke, redosljed riječi, ne obraćam pažnju na "ijekavicu", isto tako ni novinari nemaju pravo na greške (makar ne kumulativno i repetitivno) u pisanju članaka.
Kad budem radio na forumu, držat ću se normi, do tad ću ovdje pisati ne obračajući pažnju na to.
Šta, ja bih sada trebao potencirati kako fali zarez u tvojoj rečenici, ili je pak logičnije da obratim pažnju na formu, jer koliko znam, forum nije mjesto koje ne trpi takvo što.![]()
S poštovanjem,
Solomon Bičakćič.
Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika.Incerum Canabea wrote:

Black swan wrote:meni je najmoćnije kad neko kaže
mi nismo tako učili u školi ( a frajko 1975. godište)
pa jarane propale države i sistemi red je da se nešto promijeni i u pravopisanju![]()
što se lekture na sa-x tiče zaista mi nije jasno kako prolaze sumnjive greške
kao da neko totalno nezainteresovan piše...
pa red je pročitati što si napisao ili dati nekom kolegi a od njega uzeti njegov tekst pa malo proći kroz materiju
neće propasti svijet ako vijest nije okačena 5 minuta ranije
Black swan wrote:jezik ti je vakav:
sastanu se eminentni jezičari i stvore neku novu normu na nama je da to poštujemo
jezik nije ono "što ljepše zvuči" i "kako je nekad bilo"... poslušajte svoje bake pa ćete vidjeti kako je nekad bilosva sreća ljudi ne žive 400 godina jer nikad ne bi razumio svoga šukunšukunpradjeda
![]()
![]()
![]()
evo jedan primjer
ja govorim inžinjer
ne znam odakle mi to
a svi govore inženjer
meni to tako para uši... za mene je inžinjer![]()
![]()
![]()
![]()
ne može tako
amrica wrote:
vala komirani labude![]()
isto kao što i pola države piše (i govori) ovde umjesto ovdjeBlack swan wrote:dolje je seljačkia ?
ali je dole ekavica