Novinarska nepismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
d.a.d.a.

#376 Re: Novinarska nepismenost

Post by d.a.d.a. »

Image

ORMAN :shock:
terra_incognita

#377 Re: Novinarska nepismenost

Post by terra_incognita »

a "kreće da se skida" :roll:
Sasvim_Obican

#378 Re: Novinarska nepismenost

Post by Sasvim_Obican »

Image

Uz "nemože" i "nesmije" ovo su mi najiritantnije greške... :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

orman je srpski mislim
Incerum Canabea

#380 Re: Novinarska nepismenost

Post by Incerum Canabea »

Nije novinarska, al' kad smo več kod pismenosti:
1. Je li "več" ili je "već"?
2. Otkud to da je pravilno reći "Vidio sam je", a ne "Vidio sam ju"? Zar nije enklitički od "nju"- "ju", a od "nje" - "je". Ipak, koristi se ona navedena varijanta. Dakle, kad ne bi bio enklitički oblik, to bi bilo "Vidio sam nje". :-)
3. Skračenica koju sam na B92 portalu upratio je "Kfor" i pišu je u rečenici "... izjavili su iz Kfora". Zar ne bi trebalo "KFOR" i "...izjavili su iz KFOR-a"? Mada, ovdje postoji mogućnost i vukovštine :-D , ali sam ovo, čini mi se, vidio i u nekim našim medijima.
Ajatolah_

#381 Re: Novinarska nepismenost

Post by Ajatolah_ »

Incerum Canabea wrote:Nije novinarska, al' kad smo več kod pismenosti:
1. Je li "več" ili je "već"?
2. Otkud to da je pravilno reći "Vidio sam je", a ne "Vidio sam ju"? Zar nije enklitički od "nju"- "ju", a od "nje" - "je". Ipak, koristi se ona navedena varijanta. Dakle, kad ne bi bio enklitički oblik, to bi bilo "Vidio sam nje". :-)
3. Skračenica koju sam na B92 portalu upratio je "Kfor" i pišu je u rečenici "... izjavili su iz Kfora". Zar ne bi trebalo "KFOR" i "...izjavili su iz KFOR-a"? Mada, ovdje postoji mogućnost i vukovštine :-D , ali sam ovo, čini mi se, vidio i u nekim našim medijima.
'Nako djeluješ pismen po svemu sudeći, ali te to ć/č baš jebe. :lol: Nije "več" nego "već", i nije "skračenica" nego "skraćenica".

Pravilno je "vidio sam ju". ;-)

U srpskom je pravilno jedno slovo izgovoriti kao, naprimjer, "k", "c", "b", umjesto "ka", "ce", "be" kao kod nas, tako da oni KFOR i izgovaraju tako - "Kfor". A oni se u potpunosti vode Vukovim pravilom, pa ako izgovaraju "Kfor", i pisat će ga "Kfor". Nemoj se baš sa stopostotnom sigurnošću oslanjati na njihove medije, ima tu nekih razlika poput ove.
Incerum Canabea

#382 Re: Novinarska nepismenost

EdoI wrote: 'Nako djeluješ pismen po svemu sudeći, ali te to ć/č baš jebe. :lol: Nije "več" nego "već", i nije "skračenica" nego "skraćenica".

Pravilno je "vidio sam ju". ;-)

U srpskom je pravilno jedno slovo izgovoriti kao, naprimjer, "k", "c", "b", umjesto "ka", "ce", "be" kao kod nas, tako da oni KFOR i izgovaraju tako - "Kfor". A oni se u potpunosti vode Vukovim pravilom, pa ako izgovaraju "Kfor", i pisat će ga "Kfor". Nemoj se baš sa stopostotnom sigurnošću oslanjati na njihove medije, ima tu nekih razlika poput ove.

Ajde, ovo za Vuka mi je i prirodno, jer ga i sam često koristim u službenom pisanju, al' se i na index.hr pojavila ista stvar, a ljudi ne pišu fonološki.

A što se tiče ovoga "ju", u gramatici bosanskog jezika, kao primjer se daje rečenica (dakle, ispravna) "Ne voli je". To je, prva štampana gramatika bosanskog jezika (Jahić, Halilović, Palić - Zenica 2000.). Opet, upravo zbog ovih stvari, u službenom pisanju, sve više koristim hrvatski jezik i njegove norme, jer ih bosanski haman ni nema (da se razumijemo, sve to držim za jedan jezik, ali pokušavam da ih ne mješam).

Što više kontam, to više komplikujem sam sebi. :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#383 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Incerum Canabea wrote:

Ajde, ovo za Vuka mi je i prirodno, jer ga i sam često koristim u službenom pisanju, al' se i na index.hr pojavila ista stvar, a ljudi ne pišu fonološki.

A što se tiče ovoga "ju", u gramatici bosanskog jezika, kao primjer se daje rečenica (dakle, ispravna) "Ne voli je". To je, prva štampana gramatika bosanskog jezika (Jahić, Halilović, Palić - Zenica 2000.). Opet, upravo zbog ovih stvari, u službenom pisanju, sve više koristim hrvatski jezik i njegove norme, jer ih bosanski haman ni nema (da se razumijemo, sve to držim za jedan jezik, ali pokušavam da ih ne mješam).

Što više kontam, to više komplikujem sam sebi. :D
ovaj izraz ne postoji u hrvatskom
i kaze se -mijesam :mrgreen:
Incerum Canabea

#384 Re: Novinarska nepismenost

To nije plod neznanja, nego nelektorisanja. :D

Kad smo kod lektora, nije toliko do njih što su nam novine pune grešaka. Više je do nepismenih novinara, koji šalju članke na nivou 1. osnovne - jednostavno, ne stigne se sve ispraviti prije štampanja, kol'ko ljudi stignu naškrabati nemogućih stvari.

Al' bih ozbiljno mor'o otvorit gramatiku opet. Samo ne znam koju. Znam da smo u srednjoj koristili knjigu gramatike u kojoj je rečenica počinjala malim slovom. Sve što ima ili je Hankino ili Senahidovo, a oboje si dozvoljavaju da u štampu puste sve i svašta.
Last edited by Incerum Canabea on 18/08/2011 22:38, edited 1 time in total.
plain vanilla

#385 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

trebas lektora za postove? :D
Incerum Canabea

#386 Re: Novinarska nepismenost

plain vanilla wrote:trebas lektora za postove? :D

Ne, nego strpljenja da pročitam šta sam napisao. :D
plain vanilla

#387 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Incerum Canabea wrote:

Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika. :)
Incerum Canabea

#388 Re: Novinarska nepismenost

plain vanilla wrote:
Incerum Canabea wrote:

Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika. :)

A što sam onda potencirao riječ "službeno" više puta?
Forum ne smatram nečim gdje bih trebao obraćati pažnju ni na veliko slovo, a kamo li afrikate (ili ih uopće pisati), itd.

Raspravljam o medijima, tačnije postavio sam tri pitanja koja ni nemaju neke pretjerane veze s ovim gdje je otišla rasprava. Isto kako ja ne mogu poslati pismo, zahtjev, molbu, ispit... a da izmješam pravila srspkog, hrvatskog, bosanskog jezika i da fulam afrikate, zareze, tačke, redosljed riječi, ne obraćam pažnju na "ijekavicu", isto tako ni novinari nemaju pravo na greške (makar ne kumulativno i repetitivno) u pisanju članaka.
Kad budem radio na forumu, držat ću se normi, do tad ću ovdje pisati ne obračajući pažnju na to.

Šta, ja bih sada trebao potencirati kako fali zarez u tvojoj rečenici, ili je pak logičnije da obratim pažnju na formu, jer koliko znam, forum nije mjesto koje ne trpi takvo što. :roll:

S poštovanjem,
Solomon Bičakćič.
plain vanilla

#389 Re: Novinarska nepismenost

Post by plain vanilla »

Incerum Canabea wrote:

Forum ne smatram nečim gdje bih trebao obraćati pažnju ni na veliko slovo, a kamo li afrikate (ili ih uopće pisati), itd.

Raspravljam o medijima, tačnije postavio sam tri pitanja koja ni nemaju neke pretjerane veze s ovim gdje je otišla rasprava. Isto kako ja ne mogu poslati pismo, zahtjev, molbu, ispit... a da izmješam pravila srspkog, hrvatskog, bosanskog jezika i da fulam afrikate, zareze, tačke, redosljed riječi, ne obraćam pažnju na "ijekavicu", isto tako ni novinari nemaju pravo na greške (makar ne kumulativno i repetitivno) u pisanju članaka.
Kad budem radio na forumu, držat ću se normi, do tad ću ovdje pisati ne obračajući pažnju na to.

Šta, ja bih sada trebao potencirati kako fali zarez u tvojoj rečenici, ili je pak logičnije da obratim pažnju na formu, jer koliko znam, forum nije mjesto koje ne trpi takvo što. :roll:

S poštovanjem,
Solomon Bičakćič.
:mrgreen:
amrica

#390 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

Incerum Canabea wrote:

Pa bezveze je raspravljati o necijoj pismenosti/nepismenosti, a istovremeno ne razlikovati č i ć, ije i je, ili reci da sad koristis hratski jezik, a ne postivati pravila hrvatskog jezika. :)[/quote]

S poštovanjem,
Solomon Bičakćič.[/quote]

prvo tvrdo ć, a drugo meko č :D
astrid

#391 Re: Novinarska nepismenost

Post by astrid »

Lexus vrijedan 80.000 eura parkirala u svježi beton
Američka pravnica se našla u "ljepljivoj" situaciji kada je pokušala napraviti polukružno okretanje i svoj Lexus parkirala u svježi beton. To se dogodilo u Houstonu u državi Texas.
Image

Radnici koji su obavljali radove na cesti nisu mogli vjerovati svojim očima kada su ugledali pravnicu koja je ignorisala upozorenja i svojim skupocjenim Lexusom doslovno upala u svježi beton.

Incident se dogodio u 8.30 sati ujutro pred velikim brojem očevidaca. Uskoro su se na internetu pojavile fotografije automobila vrijednog 80.000 eura, koji je sa sva četiri točka stajao zaglavljen u betonu. Prema riječima očevidaca, beton je izliven samo pet minuta nakon što je pravnica stigla sa svojim automobilom.

Policajci su pozvali spasioce da pomognu ženi da izađe iz automobila, ali ona to nije željela učiniti "kako ne bi isprljala cipele". Na "sigurnom" je bila tek kad je automobil izvučen iz betona, objavio je Metro.

Sarajevo-x.com
........................

Sad se postavlja pitanje..kako je upala u svjež beton 8-)
:run:
Truba

#392 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

meni je najmoćnije kad neko kaže
mi nismo tako učili u školi ( a frajko 1975. godište)
pa jarane propale države i sistemi red je da se nešto promijeni i u pravopisanju :D

što se lekture na sa-x tiče zaista mi nije jasno kako prolaze sumnjive greške
kao da neko totalno nezainteresovan piše...

pa red je pročitati što si napisao ili dati nekom kolegi a od njega uzeti njegov tekst pa malo proći kroz materiju
neće propasti svijet ako vijest nije okačena 5 minuta ranije
amrica

#393 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

Black swan wrote:meni je najmoćnije kad neko kaže
mi nismo tako učili u školi ( a frajko 1975. godište)
pa jarane propale države i sistemi red je da se nešto promijeni i u pravopisanju :D

što se lekture na sa-x tiče zaista mi nije jasno kako prolaze sumnjive greške
kao da neko totalno nezainteresovan piše...

pa red je pročitati što si napisao ili dati nekom kolegi a od njega uzeti njegov tekst pa malo proći kroz materiju
neće propasti svijet ako vijest nije okačena 5 minuta ranije
:roll:

vala komirani labude :-)

U onom sistemu su se znala pravila gramatike i pravopisa sh-hs jezika, a danas i kunto i panto pisu pravopise i gramatike i rjecnike bosanskog jezika, a veze nemaju, pola rijeci ima dualizme, moze i 'vako i 'nako. Sto se naucilo tada, vazi i sada. Utrpavanje turcizama, arabizama, arhaizama i sl. isto kao sto 'rvati trpaju croatizme na silu, samo da bi bili razliciti od sh/hs mrskog jezika, nije ocuvanje "starog" jezika nego lakrdija.
Truba

#394 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

jezik ti je vakav:
sastanu se eminentni jezičari i stvore neku novu normu na nama je da to poštujemo

jezik nije ono "što ljepše zvuči" i "kako je nekad bilo"... poslušajte svoje bake pa ćete vidjeti kako je nekad bilo :D sva sreća ljudi ne žive 400 godina jer nikad ne bi razumio svoga šukunšukunpradjeda :lol: :lol: :lol:

evo jedan primjer

ja govorim inžinjer
ne znam odakle mi to

a svi govore inženjer

meni to tako para uši... za mene je inžinjer :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
ne može tako :D
amrica

#395 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

Black swan wrote:jezik ti je vakav:
sastanu se eminentni jezičari i stvore neku novu normu na nama je da to poštujemo

jezik nije ono "što ljepše zvuči" i "kako je nekad bilo"... poslušajte svoje bake pa ćete vidjeti kako je nekad bilo :D sva sreća ljudi ne žive 400 godina jer nikad ne bi razumio svoga šukunšukunpradjeda :lol: :lol: :lol:

evo jedan primjer

ja govorim inžinjer
ne znam odakle mi to

a svi govore inženjer

meni to tako para uši... za mene je inžinjer :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
ne može tako :D

ovi zeleni mislis, eminentni... :skoljka: :run:
zadnji rjecnik bosanskog anubih nije htjela podrzati, nije dozvolila svoj logo na njemu, a sto li :-)

a sto se tice stranih rijeci, kao sto je inze(i)njer, to je do naseg izgovora... po francuskom je sa e (l'ingenieur), zvuci otprilike l enženjer :D
engleski engineer :D sa i i đž
Truba

#396 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

mislio sam na kockaste :D
terra_incognita

#397 Re: Novinarska nepismenost

amrica wrote:
vala komirani labude :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

i ja kažem inžinjer, inžEnjer mi je baš nekako gej :D
StupskaBitanga

#398 Re: Novinarska nepismenost

Post by StupskaBitanga »

vala po meni dolje je tako nekako sasavo
a tek cetverica, peterica
fuj
Truba

#399 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

dolje je seljački :D a ?
ali je dole ekavica :D
terra_incognita

#400 Re: Novinarska nepismenost

Black swan wrote:dolje je seljački :D a ?
ali je dole ekavica :D
isto kao što i pola države piše (i govori) ovde umjesto ovdje
mada znam jednu pravnicu koja nikako da skonta -je i -ije i sve je ovdije, ondije...ali to je već za temu "plata u BH Telecomu" :D
Locked