Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vnm

#376 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

cijene nista nize nego u ostalim radnjama, usluga nikakva.
neusluzni, drski i nestrucni do bola. da su zadnja prodavnica u sarajevu, isao bi u drugi grad da kupujem gume.
rukfash

#377 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rukfash »

Ja sam prošle godine uzeo Good Year gume 15" 550KM četiri, predobro su me služile još živim u mahali gdje se ne čisti nešto aman snijeg i još nikad nisam zapeo' :D
hopi

#378 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

jedno pitanje za gume, iako ljetne. Danas uzeo od rodice auto da joj stavim zimske gume, i nakon što su skinute ljetne ja onako bezze pogledam njihov datum proizvodnje, kad ono 2105, a gume kupljene kraj aprila/početak maja ove godine 2010,. e to je gotovo razlika od pet godina, pa pitam jel to njoj neko bezobrazno uvalio (gume nisu bile jeftine-dunlop sp, i bio je samo čini mi se popust od 5% jer su četiri kupljene) ili nema nikakve veze ako su gume stajale 5 godina?
AS_sa

#379 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AS_sa »

hopi wrote:jedno pitanje za gume, iako ljetne. Danas uzeo od rodice auto da joj stavim zimske gume, i nakon što su skinute ljetne ja onako bezze pogledam njihov datum proizvodnje, kad ono 2105, a gume kupljene kraj aprila/početak maja ove godine 2010,. e to je gotovo razlika od pet godina, pa pitam jel to njoj neko bezobrazno uvalio (gume nisu bile jeftine-dunlop sp, i bio je samo čini mi se popust od 5% jer su četiri kupljene) ili nema nikakve veze ako su gume stajale 5 godina?
i moj je stari kupio prosle godine kupio iste i isto stare 5 godina ..... to je nesto masovno sa ovim gumama ... al su dobre, nema nikakvih problema :dance:
Grga07

#380 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

hopi wrote:jedno pitanje za gume, iako ljetne. Danas uzeo od rodice auto da joj stavim zimske gume, i nakon što su skinute ljetne ja onako bezze pogledam njihov datum proizvodnje, kad ono 2105, a gume kupljene kraj aprila/početak maja ove godine 2010,. e to je gotovo razlika od pet godina, pa pitam jel to njoj neko bezobrazno uvalio (gume nisu bile jeftine-dunlop sp, i bio je samo čini mi se popust od 5% jer su četiri kupljene) ili nema nikakve veze ako su gume stajale 5 godina?
ako pise DOT 2105 znaci dvadesetprva sedmica 2005god.i znaci da ju je neko izlevatio.. Koliko ja znam da da su gume "Ok" do 6 godina starosti, a to je neko stvarno bio bezobrazan, ali eto treba biti oprezan..
slobodni armirach

#381 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

Bezobrazluk kao sto kazes, kao sto prethodnici rekose 6 godina je starost gume, naravno da mozes voziti na gumama starim i 10 godina, ali je i rizik ogroman.

Guma sa stajanjem ostari, hemija radi, toplo hladno toplo hladno, dovodi do plastike.
Pazite se i Originanal Protekta, jer cesto u AKCIJAMA trgovci uvaljivaju i tvornicki protekt kao novu gumu,
nije bas ugodno dati 200 marki po gumi i dobiti protekt ili staru gumu od 5 godina. Nisu ni te gume toliko lose ali imaju svoju cijenu.

AKCIJSKE rasprodaje su uvijek SUMNJIVE i budite oprezni prilikom kupovine.
BiH-ać

#382 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BiH-ać »

'Kod Bridgestone automobilskih guma je vidljivo da se u naše gume stavljaju aditivi protiv starenja (Antioksidanti), tako da se ispravno uskladištena guma do 5 godina starosti može smatati kao nova i nesmetano ugradjivati na automobile', objašnjava Tihomir Vusić, menadžer za Hrvatsku marke Bridgestone.

To će vam reći sve fabrike, jedino je po meni greška prodavača što nije pokazao nekakav službeni dokument od Dunlopa i rekao starost guma.
A za original protekt prvi put u svom životu čujem. Nije li logika ako takva guma postoji da oni vrše otkup stare gume ili kao ti ostaviš stare gume i dobiješ 20 maraka
sheikh

#383 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sheikh »

U zadnjem broju Auto Kluba su isprobali sve zimske gume koje su na nasim prostorima :)
Procitao sam nesto fkt interesantno.Nisu nasli nikakve tj. skroz minimalne razlike izmedju npr Goodyear-a (koji je prema njima najbolja i najskuplja guma) i npr. Baruma ili Save(koja pripada Goodyearu) iako su razlike u cijeni prilicno fine :)
Govore da su sve zimske gume veoma dobre,jer su svi razvili tehnologije,osim indonezijskih i kineskih no name proizvodjaca.Cetri takve kostaju kao jedna Michelinka :)
Stoga Barum,Mischelin,Fulda,Pirelli i mnoge te kompanije :) Stvar je ukusa :) I dubine dzepa :D
kako god,neces izvisiit :D
sheikh

#384 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sheikh »

Mislim da u Unioncomercu ima veliki izbor pneumatika pa jestel tamo gledali?
Tranquilizer

#385 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tranquilizer »

Jel misliš na hrvatski Auto Klub, od jutarnjih ?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#386 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by corolla02 »

AS_sa wrote:
Tranquilizer wrote:Imal' gdje vulkanizer da upošljavaju djevojke 8-) 8-) 8-)

Image
uh ... kod ove bi svaki dan mijenjo gume :D
pa ni sare ne zna potrefiti, ova vasa gore sa servisa :lol:
Fiki29

#387 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

Prije 15-tak dana Stavio Michelin Alpine A4 195/ 65 R15 DOT3110 i za tih 15 dana presao nekih cca 900km i iako jos nema snjega niti bljuzgavice sto se tice kocenja, ulaska u krivine u brzini 70 do 100 km/h, te bucnosti i mekoce sam prezadovoljan.....takodjer na kisi preko Ivana i Karaule super prijanjaju za cestu....

Takodjer, proizvodjac ih reklamira uz slogan "manje potrosnje" e sada ja imam manju potrosnju po Bord computeru .... do sada je do Mostara bila 4,5l/100km a sa njima je izbacio 4,1l/100km.....samo sto su mi manje nego gume koje koristim ljeti ...ljeti su na autu Brigstone Touranza 205/55 R16 pa dali je stvarno razlika u potrosnji do kvaliteta guma ili do sirine gaznog sloja to neznam....

SVE U SVEMU PREZADOVOLJAN ....Jos kada se uzme da sam za jednu gumu izdvojio 130KM ....i planiram ih imati najmanje 3 do 4 zime na automobilu....znaci cca 40000km - 45000km......tih 120KM vise u odnosu na 4 SAVINE gume koja se moze maksimalno 2 do 3 godine tj max 30000 km voziti....vjerujte da se ISPLATI...

Tako da je moja preporuka Michelin Alpine A4
G.Buffon

#388 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by G.Buffon »

Zna li neko ima li Michelin Alpin A4 u dimenziji 185/65 R15 jer gdje god sam pitao kazu mi da nema nego samo A3. Fiki29 gdje si ti kupio te svoje? Inace cini mi se da je sara Alpin A4 potpuno ista kao GY Ultragrip 7+.
ado-šampion

#389 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ja danas uzeo gume, UG 7+, 175/65 R14, 113 KM komad, dobio sam i dodatni popust tako da sam dvije dobio za 221 KM. DOT 3010. Nije bilo gužve tako da je sve bilo gotovo za 15 minuta. Robni Promet, Kasindolska. Po meni najbolja ponuda trenutno.
ado-šampion

#390 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Pusti ove priče iz kamenog doba, pravilno skladištena guma do 5 god. ne izgubi svojstva nove. A što se tiče starosti, dok je na autu može stajati i 10 godina. Znači, dok ima šare - vozi.

Drugo pitanje je kako je konkretna guma skladištena.
Fiki29

#391 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

ado-šampion wrote:
Pusti ove priče iz kamenog doba, pravilno skladištena guma do 5 god. ne izgubi svojstva nove. A što se tiče starosti, dok je na autu može stajati i 10 godina. Znači, dok ima šare - vozi.

Drugo pitanje je kako je konkretna guma skladištena.

Nebi se slozio sa tobom...trenutno imam 4 gume continental Ultra grip 14', kupljene 2008 ali je DOT 5505 znaci bile su 2 godine i 7 mjeseci stare.....mislim od proizvodnje.....stavio ih na Opel Astru....vozao nekih 4 mjeseca ssuper sve bilo......5 mjesec se na jednoj pojavio "bubreg" sa strane.....otisao kazu da je to kao do losih cesti...nesto je tanjili unutra stavili kao fleku sa unutrasnje strane i smanjili "bubreg"....nakon sljedeca 3 mjeseca jos jedna dobila bubreg...u tome je doslo ljeto skinute sa automobila ljepo slozene i cekale iducu zimu.....sljedeca zima ...2009 iako su gume presle samo cca 8000 kilometara....sa perfektnom sarom....6-7mm .....nisam mogao krenuti na ravnom ako je -3 i snjeg ispod tockova.....samo su slajdrale.....poslije toga sam rekao moze biti maksimum 3 mjeseca od DOT do ugradnje.....inace na moje auto ne idu...... zato sam sada 20.10. kupio za drugo auto MICHELIN sa DOT3110

I tada ih nebi uzeo da sam igdje mogao naci druge jer je specificna dimenzija 175 / 80 R14 ....i evo trenutno trazim tu dimenziju i nasao sam ih samo u SAVI i BARUMU niko drugi neproizvodi......sreca samo pa je ASTRA drugo auto a imam auto za duzih puteva.....
Fiki29

#392 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

G.Buffon wrote:Zna li neko ima li Michelin Alpin A4 u dimenziji 185/65 R15 jer gdje god sam pitao kazu mi da nema nego samo A3. Fiki29 gdje si ti kupio te svoje? Inace cini mi se da je sara Alpin A4 potpuno ista kao GY Ultragrip 7+.

Drug ja sam svoje uzeo bez racuna kod vulkanizera u Sarajevu (poslat cu ti na PP tacnu lokaciju i broj pa ga prozovi ako zelis) i ta cijena je sa ukljucenom ugradnjom kod istog.....ali bez novih ventila....jer su mi stari bili dobri (inace zamjena i ugradnja novog ventila je 5 KM znaci da je ovako prilikom ugradnje novih guma mozda cca 3KM).....
ado-šampion

#393 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Fiki29 wrote: Nebi se slozio sa tobom...trenutno imam 4 gume continental Ultra grip 14', kupljene 2008 ali je DOT 5505 znaci bile su 2 godine i 7 mjeseci stare.....mislim od proizvodnje.....stavio ih na Opel Astru....vozao nekih 4 mjeseca ssuper sve bilo......5 mjesec se na jednoj pojavio "bubreg" sa strane.....otisao kazu da je to kao do losih cesti...nesto je tanjili unutra stavili kao fleku sa unutrasnje strane i smanjili "bubreg"....nakon sljedeca 3 mjeseca jos jedna dobila bubreg...u tome je doslo ljeto skinute sa automobila ljepo slozene i cekale iducu zimu.....sljedeca zima ...2009 iako su gume presle samo cca 8000 kilometara....sa perfektnom sarom....6-7mm .....nisam mogao krenuti na ravnom ako je -3 i snjeg ispod tockova.....samo su slajdrale.....poslije toga sam rekao moze biti maksimum 3 mjeseca od DOT do ugradnje.....inace na moje auto ne idu...... zato sam sada 20.10. kupio za drugo auto MICHELIN sa DOT3110

I tada ih nebi uzeo da sam igdje mogao naci druge jer je specificna dimenzija 175 / 80 R14 ....i evo trenutno trazim tu dimenziju i nasao sam ih samo u SAVI i BARUMU niko drugi neproizvodi......sreca samo pa je ASTRA drugo auto a imam auto za duzih puteva.....
Zato ja i kažem "Zavisi kako i gdje su skladištene"... Ja znam da je ne bi stariju od godine, ali ako su mi već takve na autu iz bilo kojeg razloga, ne znaći da trebaju u smeće.
Tranquilizer

#394 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tranquilizer »

5 godina korištenja je za gume neki optimum, cim prestanu da rade onaj škrippppp kada malo jace startaš gotove su....isto tako postaju sve plasticnije na dodir jer im se od soli i vode gube aditivi iz gume koji je cine mekanom ;-) ;-) ;-)
maxell_sarajevo

#395 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

ado-šampion wrote:Ja danas uzeo gume, UG 7+, 175/65 R14, 113 KM komad, dobio sam i dodatni popust tako da sam dvije dobio za 221 KM. DOT 3010. Nije bilo gužve tako da je sve bilo gotovo za 15 minuta. Robni Promet, Kasindolska. Po meni najbolja ponuda trenutno.
Gdje je ta radnja u Kasindolskoj, jel blizu Esso proma?
ado-šampion

#396 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

maxell_sarajevo wrote:
ado-šampion wrote:Ja danas uzeo gume, UG 7+, 175/65 R14, 113 KM komad, dobio sam i dodatni popust tako da sam dvije dobio za 221 KM. DOT 3010. Nije bilo gužve tako da je sve bilo gotovo za 15 minuta. Robni Promet, Kasindolska. Po meni najbolja ponuda trenutno.
Čim skrenes u Kasindolsku s Ilidže jedno 100-150 m pravo s desne strane, ne možeš fulit.
maxell_sarajevo

#397 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

ado-šampion wrote:
maxell_sarajevo wrote:
Čim skrenes u Kasindolsku s Ilidže jedno 100-150 m pravo s desne strane, ne možeš fulit.
Ok hvala
rida1976

#398 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rida1976 »

Jel neko kupovao ovih dana Continental TS830 u dimenziji 195 65 R15 u Sarajevu?
Ko ima najpovoljniju cijenu ove gume?
respo

#399 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

kako je vrijeme izgleda da cemo kupovati ljetne gume umjesto zimskih :D
radijator

#400 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by radijator »

rida1976 wrote:Jel neko kupovao ovih dana Continental TS830 u dimenziji 195 65 R15 u Sarajevu?
Ko ima najpovoljniju cijenu ove gume?
Auto Shop Maja. :thumbup:
Ja sam uzeo te Continentalke al u dimenziji 225/45/17, 330KM po komadu, teško možeš naći povoljnije.
Post Reply