Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post Reply
kamen spoticanja

#376 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by kamen spoticanja »

Murat Sabanovic wrote:alice,
odustajem.. samo jos da dodam...bosna je eksperiment velikih sila,a narodi u njoj su pokusni kunici.svaka slabija drzava koja je igrala za velike ,na kraju je popousila..nazalosti,mi nismo iz istorije nista naucili.

pozdrav do sljedeceg javljanja
hrvatska je prosla isti eksperiment 90tih...no njemacka je bila iza susjeda...i puno su bolje prosli...a mi cemo uvijek biti mala drzava...nece nas niko aneksirat tako da se to nikad nece promjeniti...sad ja vazno traziti saveznike koji ne razmisljaju kao john major ili f. mitterand...i u ankari i u londonu i u parizu...
Bloger

#377 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Bloger »

Turski uspon na Balkanu posljednica je snažnog rasta turske ekonomije, trebaju joj nova tržišta i zato se okrenula Balkanu. Turska neće uči u Evropsku uniju, a BiH hoće, i zato BiH za Tursku ima strateški značaj. Silajdžić je to prvi prepoznao i zato se slizao s Erdoganom i Gulom.
kamen spoticanja

#378 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by kamen spoticanja »

high_volume wrote:
AliceInChains wrote:...Pitanje je sad, koju korist cemo mi kao narod BIH u svemu tome imati? Zasad se to ne zna jasno. Ali, vidit ce se u buducnosti. Opet ti ponavljam, ako nam to prijateljstvo ne odgovara, onda mi Turcima uvijek mozemo okrenuti leda. Jedno je u toj prici sigurno, Evropljani su se zbog ove "konstruktivne politike" na Balkanu vec znatno prepali....sta to znaci? Znaci, da ta Turska politika vec sad pije vodu u korist Turaka. A Evropa, ako nece, da im muslimani na Balkanu okrenu leda, moraju graditi malo konstruktivniju politiku prema tim istim, a naravno pogotovo prema Turskoj.
Ukoliko Turska "poklopi" BiH, u početku bi možda i bilo neke koristi za sve nas, od privrednog razvoja, ekonomskog i možda socijalnog, ali na političkoj sceni se ne bi desilo mnogo pozitivnog. Šta više, i dalje bi istočni susjed režao na dio BiH, i dalje bi untrašnji dio BiH politike rovario i težio priključenju Srbiji, što znači da bi trenutna kriza bila samo odložena za neka druga vremena.

Jedinu i sigurnu korist imala bi Turska, jer bi joj BiH poslužila za potkusurivanje sa Evropom u nastojanju ulaska u EU.

Prostor zapadnog Balkana, posebno prostor BiH je stoljećima, hiljadama godina, bio most "istoka" i "zapada", i održao se takav.

Bilo čije "poklapanje" dovodi do narušavanja istorijske ravnoteže i samo može prouzrokovati nove nevolje za sve tri strane.
aaa zato se onda srbija ovoliko trudi da ne poklopi dio domovine koji zovemo manji entitet...kao i rvatska hercegovaci krs(doduse oni sad puno puno manje)...slomise se akademici iz SANU-a da ne poremete istorijsku ravnotezu...kao sto su se trudili u periodu 92-95 pa sad na podrucju istocne bosne na potezu od foce do trebinja zivi 400 bosnjaka...pa imamo srpske sume,u BIH...imamo srpske vode u BiH...imamo srpsku havu opet u BiH...visemilenijska ravnoteza...nema sta...povrac
nosara

#379 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

AliceInChains wrote: Pitanje je sad, koju korist cemo mi kao narod BIH u svemu tome imati? Zasad se to ne zna jasno. Ali, vidit ce se u buducnosti. Opet ti ponavljam, ako nam to prijateljstvo ne odgovara, onda mi Turcima uvijek mozemo okrenuti leda. Jedno je u toj prici sigurno, Evropljani su se zbog ove "konstruktivne politike" na Balkanu vec znatno prepali....sta to znaci? Znaci, da ta Turska politika vec sad pije vodu u korist Turaka. A Evropa, ako nece, da im muslimani na Balkanu okrenu leda, moraju graditi malo konstruktivniju politiku prema tim istim, a naravno pogotovo prema Turskoj.
:-)

Sta ce mocnoj, uticajnoj, neodoljivoj... Turskoj clanstvo u EU...?

Cime je, konkretno, u parama, tonama, kubicima... Turska zaduzila Bosnu i Bosnjake...?
AliceInChains

#380 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

Murat Sabanovic wrote:alice,
odustajem.. samo jos da dodam...bosna je eksperiment velikih sila,a narodi u njoj su pokusni kunici.svaka slabija drzava koja je igrala za velike ,na kraju je popousila..nazalosti,mi nismo iz istorije nista naucili.

pozdrav do sljedeceg javljanja
Pazi, evo ti kao primjer jedna zemlja, koja je igrala protiv velikih i popusila: Srbija. Neznam, mozda si cuo za tu zemlju :mrgreen:

Jesmo mi iz istorije naucili: Da gradimo sto vise prijateljskih odnosa sa sto vise zemljama. I to nije garant , da ce BIH napredovati. Ali sigurno necemo napredovati , ako ostanemo na status quo, tj. "neutralni". To je vec izprobano lizalo, i sta smo od toga dobili......da nam tamo jedan krkan prijeti jednom sedmicno sa odcjepjenjem i nezavisnosti :wink: A susjedna nam zemlja tjera i hapsi po zapadu bez problema branitelje i drzavljane BIH. Jos nas zapad sa ovim uredenjem zemlje drzi kao taoce.
AliceInChains

#381 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

nosara wrote:
AliceInChains wrote: Pitanje je sad, koju korist cemo mi kao narod BIH u svemu tome imati? Zasad se to ne zna jasno. Ali, vidit ce se u buducnosti. Opet ti ponavljam, ako nam to prijateljstvo ne odgovara, onda mi Turcima uvijek mozemo okrenuti leda. Jedno je u toj prici sigurno, Evropljani su se zbog ove "konstruktivne politike" na Balkanu vec znatno prepali....sta to znaci? Znaci, da ta Turska politika vec sad pije vodu u korist Turaka. A Evropa, ako nece, da im muslimani na Balkanu okrenu leda, moraju graditi malo konstruktivniju politiku prema tim istim, a naravno pogotovo prema Turskoj.

Cime je, konkretno, u parama, tonama, kubicima... Turska zaduzila Bosnu i Bosnjake...?
A sta ce nemocnoj, odoljivoj Turskoj uticaj na Balkanu, tj. regiji za koju je EU vec odlucila, da ce to u buducnosti biti njihova teritorija?
AliceInChains

#382 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

Bloger wrote:Turski uspon na Balkanu posljednica je snažnog rasta turske ekonomije, trebaju joj nova tržišta i zato se okrenula Balkanu. Turska neće uči u Evropsku uniju, a BiH hoće, i zato BiH za Tursku ima strateški značaj. Silajdžić je to prvi prepoznao i zato se slizao s Erdoganom i Gulom.
:thumbup:
I tu ima istine, jer je to najbolji nacin, da Turci grade politicko prijateljstvo sa Bosnjacima/Bosancima i Bosnom. A ako je to Silajdzic stvarno prepoznao, onda jos bolje :mrgreen:
nosara

#383 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

AliceInChains wrote:
nosara wrote:

A sta ce nemocnoj, odoljivoj Turskoj uticaj na Balkanu, tj. regiji za koju je EU vec odlucila, da ce to u buducnosti biti njihova teritorija?
Ja ovdje ne vidim nikakav poseban uticaj Turske... Obostrana korist, mozda, ali nekakav uticaj, nema sanse...
AliceInChains

#384 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

nosara wrote: :-)

A sta ce nemocnoj, odoljivoj Turskoj uticaj na Balkanu, tj. regiji za koju je EU vec odlucila, da ce to u buducnosti biti njihova teritorija?[/quote]

Ja ovdje ne vidim nikakav poseban uticaj Turske... Obostrana korist, mozda, ali nekakav uticaj, nema sanse...[/quote]

Nema sanse, da ce Turci imati znacajan uticaj na tebe i tvoje. :mrgreen: Ipak, ako pogledas malo na cjelokupnu situaciju muslimana na Balkanu i mizerabilne/pasivne/nikakve odnose Evropske Unije prema istim, onda ti treba biti jasno, da su muslimani u zadnje vrijeme malo ogorceni na politiku EU-a, i to ne samo u Bosni. A bas to je prepoznala Turska i ta vrata su im sirom otvorena za uticaj na Balkanu. Ne osjetis ti taj uticaj, zato sto su Turci tek prije nepune godine aktivno poceli da ga grade, a pasivno otkad je Davutoglu postao ministar spoljne politike Turske.
Bloger

#385 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Bloger »

Na političkom planu Tursko prisustvo u BiH za Bošnjake je važno makar jednako koliko je za Srbe važano prisustvo Rusije. Srbi u BiH s Rusijom iza leđa osjećaju se komotnije, a to isto vrijedi i za Bošnjake koji u Turskoj vide moćnog zaštitnika.
nosara

#386 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

Bloger wrote:Na političkom planu Tursko prisustvo u BiH za Bošnjake je važno makar jednako koliko je za Srbe važano prisustvo Rusije. Srbi u BiH s Rusijom iza leđa osjećaju se komotnije, a to isto vrijedi i za Bošnjake koji u Turskoj vide moćnog zaštitnika.
I jedno i drugo je istorijski neutemeljeno i dio mitologije za dnevnopoliticku upotrebu... Jedino istinsko pokroviteljstvo na balkanu uzivaju hrvati, koje svabe drze kao malo vode na dlanu...

Ali, to ne cudi, istorijski...

Sta ce Bosnjacima SADA "mocni zastitnik"...? Gdje je bio kad je gorilo...?

Spustite se na zemlju... EU i amerikenjci pokretani od industrijsko-bankarskih mocnika iz sjene upravljaju nasim zivotima...

Cuj, mocni zastitnik... A da se, za promjenu, pocnemo sami stitit...? :roll:
AliceInChains

#387 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

nosara wrote:
Bloger wrote:Na političkom planu Tursko prisustvo u BiH za Bošnjake je važno makar jednako koliko je za Srbe važano prisustvo Rusije. Srbi u BiH s Rusijom iza leđa osjećaju se komotnije, a to isto vrijedi i za Bošnjake koji u Turskoj vide moćnog zaštitnika.
I jedno i drugo je istorijski neutemeljeno i dio mitologije za dnevnopoliticku upotrebu... Jedino istinsko pokroviteljstvo na balkanu uzivaju hrvati, koje svabe drze kao malo vode na dlanu...

Spustite se na zemlju... EU i amerikenjci pokretani od industrijsko-bankarskih mocnika iz sjene upravljaju nasim zivotima...

Otkud ta navala gluposti? Kako mozes reci, da Rusija nikad nije imala uticaj na Jugoslaviju/Srbiju? Da Rusija u devedesetim nije bila politicki i ekonomski porazena od zapadnog finansijskog sistema, nezavisna i od Njemaca zasticena Hrvatska danas nebi ni postojala ili bi se najmanje danas sa tamo nekim DodikII zezala u Srpskoj Krajini. Eto, Turci bili prisutni 500 godina na Balkanu...jos su dosli do Beca...a za tebe je Turski uticaj mitologija :lol: koji klaun

Zastitnika nije bilo u dvedesetim, zato sto su do tada punih 88 godina spoljnu politiku za Bosnjake i Albance vodili ekskluzivno Srbi, Hrvati i Slovenci. Da Tita nije bilo, nikad nam nebi VRATILI nacionalnu identitet.
nosara

#388 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

AliceInChains wrote:
nosara wrote: I jedno i drugo je istorijski neutemeljeno i dio mitologije za dnevnopoliticku upotrebu... Jedino istinsko pokroviteljstvo na balkanu uzivaju hrvati, koje svabe drze kao malo vode na dlanu...

Otkud ta navala gluposti? Kako mozes reci, da Rusija nikad nije imala uticaj na Srbiju? Da Rusija u devedesetim nije bila politicki i ekonomski porazena od zapadnog finansijskog sistema, nezavisna i od Njemaca zasticena Hrvatska danas nebi ni postojala ili bi se najmanje danas sa tamo nekim DodikII zezala u Srpskoj Krajini. Eto, Turci bili prisutni 500 godina na Balkanu...jos su dosli do Beca...a za tebe je Turski uticaj mitologija :lol: koji klaun

Zastitnika nije bilo u dvedesetim, zato sto su do tada punih 88 godina spoljnu politiku za Bosnjake i Albance vodili ekskluzivno Srbi i Hrvati. Da Tita nije bilo, nikad nam nebi VRATILI nacionalnu identitet.
To sto ti demonstriras je bez temelja... Rusija nikad nije, u kriticnim trenucima, podrzala Srbiju, ako se to nije poklapalo sa nienim interesima...

Turska je ovdje bila okupatorska sila, prosla kako je prosla, sada, bas kao i mi, zavisi od pravih igraca...

Lijepo je imati prijatelje, ali treba zadrzati dostojanstvo (ako ga uopste ima)... :wink:
sa obzirom na...

#389 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by sa obzirom na... »

Kada netko pocne tvrditi da je Muji iz Travnika blizi Hakan iz Izmira nego Mijo iz Travnika, onda tu nesto zbilja nije u redi i posljedice mogu biti veoma opasne ako netko takve ljude uzme za ozbiljno, .
Podsjeti me na rijeci Nedzada Latica od prije par godina, na koje zanimljivo nije bilo ikakvih reakcija, da je njemu blizi musliman iz Kuala Lumpura nego Hrvat Gornjeg Vakufa (odakle je doticna persona )

Srbi i Hrvati su dva rivalska naroda, ratovali su, razlicite vjere, pa opet ako citate njihovu stampu s vremena na vrijeme provlaci se teza da, ma koliko njihovi nacionalisti ne volili, oni su jednostavno upuceni jedni na druge i jedni drugim najblizi...

Zato sam se smrznuo na ove Laticeve rijeci, to je jednostavno vracanje sa Velikog B (Bosnjaci) na malo m, koje moze biti odrednica za ljude od Dagestana do Filipina, ali ne smije vise nikad biti za nas u Bosni....
nosara

#390 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

sa obzirom na... wrote:
Kada netko pocne tvrditi da je Muji iz Travnika blizi Hakan iz Izmira nego Mijo iz Travnika, onda tu nesto zbilja nije u redi i posljedice mogu biti veoma opasne ako netko takve ljude uzme za ozbiljno, .
Podsjeti me na rijeci Nedzada Latica od prije par godina, na koje zanimljivo nije bilo ikakvih reakcija, da je njemu blizi musliman iz Kuala Lumpura nego Hrvat Gornjeg Vakufa (odakle je doticna persona )

Srbi i Hrvati su dva rivalska naroda, ratovali su, razlicite vjere, pa opet ako citate njihovu stampu s vremena na vrijeme provlaci se teza da, ma koliko njihovi nacionalisti ne volili, oni su jednostavno upuceni jedni na druge i jedni drugim najblizi...

Zato sam se smrznuo na ove Laticeve rijeci, to je jednostavno vracanje sa Velikog B (Bosnjaci) na malo m, koje moze biti odrednica za ljude od Dagestana do Filipina, ali ne smije vise nikad biti za nas u Bosni....
To je kao ono iz Djelidbe "Malo su nam se razmakli krstovi..." :lol:
AliceInChains

#391 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

nosara wrote:
AliceInChains wrote:
nosara wrote: I jedno i drugo je istorijski neutemeljeno i dio mitologije za dnevnopoliticku upotrebu... Jedino istinsko pokroviteljstvo na balkanu uzivaju hrvati, koje svabe drze kao malo vode na dlanu...

Otkud ta navala gluposti? Kako mozes reci, da Rusija nikad nije imala uticaj na Srbiju? Da Rusija u devedesetim nije bila politicki i ekonomski porazena od zapadnog finansijskog sistema, nezavisna i od Njemaca zasticena Hrvatska danas nebi ni postojala ili bi se najmanje danas sa tamo nekim DodikII zezala u Srpskoj Krajini. Eto, Turci bili prisutni 500 godina na Balkanu...jos su dosli do Beca...a za tebe je Turski uticaj mitologija :lol: koji klaun

Zastitnika nije bilo u dvedesetim, zato sto su do tada punih 88 godina spoljnu politiku za Bosnjake i Albance vodili ekskluzivno Srbi i Hrvati. Da Tita nije bilo, nikad nam nebi VRATILI nacionalnu identitet.
To sto ti demonstriras je bez temelja... Rusija nikad nije, u kriticnim trenucima, podrzala Srbiju, ako se to nije poklapalo sa nienim interesima...

Turska je ovdje bila okupatorska sila, prosla kako je prosla, sada, bas kao i mi, zavisi od pravih igraca...

Lijepo je imati prijatelje, ali treba zadrzati dostojanstvo (ako ga uopste ima)... :wink:
Za dostojanstvo se ne trebas plasiti. Sta se tice zaveznika velikih sila, to je laka formula. Da ti navedem kao primjer Rusiju: Ako si za Rusiju i protiv Ruskog neprijatelja, onda ce te Rusija odmah stititi, nebitno, jesi li ti glupi Bosnjak; Hrvat Srbin, katolik, musliman ili pravoslavac. Isto vazi za Amere. Samo Evropa je, sta se toga tice, ostala u srednjem vijeku. Zato ce i ostati dugorocno zadnja rupa na zemaljskoj kugli
nosara

#392 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

AliceInChains wrote: Za dostojanstvo se ne trebas plasiti. Sta se tice zaveznika velikih sila, to je laka formula. Da ti navedem kao primjer Rusiju: Ako si za Rusiju i protiv Ruskog neprijatelja, onda ce te Rusija odmah stititi, nebitno, jesi li ti glupi Bosnjak; Hrvat Srbin, katolik, musliman ili pravoslavac. Isto vazi za Amere. Samo Evropa je, sta se toga tice, ostala u srednjem vijeku. Zato ce i ostati dugorocno zadnja rupa na zemaljskoj kugli
Ne kontam... :? Evropa je ujedinjena velesila koja je pod istu zastavu okupila nekadasnje visevjekovne neprijatelje...

Zasto srednjovjekovna crna rupa...?

Ja jesam evroskeptik (iz nase perspektive), ali ne slazem se sa tom ocjenom...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#393 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

detroit-mercy wrote:

mene nije strah Turaka, mene je strah naše "elite", koja bi za sitne pare prodavala sve što se prodati može raznoraznim mešetarima kojih uvijek i svugdje ima kad nanjuše svježu krv. isto me tako strah naše gluposti, pa tako se nejasnim tonovima priča o Turskoj kao o našoj majci. isključiva vezanja za bilo koju svjetsku silu je za mene idiotluk ravan katastrofi. svaki mali narod koji je uradio to, ostavljao je svoja crijeva na frontovima hiljadama milja od svojih kuća. ne samo mi. eto, ima lektira iz srednje "Hrvatski bog Mars"... ista stvar.

ući u NATO i vremenom u EU, a u isto vrijeme imati dobre odnose sa Istokom je odlična stvar. pogotovo ako bismo ušli prije Turske.

šta Turska želi, ne znamo ni ti, ni ja. možda znamo otprilike, u tragovima, ali ne znamo ono najbitnije: na koji će način to ostvariti i koliko su spremni daleko ići u tome.
Jebote jarane pa ti sam sebe ovdje pobijas, prvo kaze da svaki mali narod ostavlja crijeva za druge u takvim odnosima a onda nam zadajes cilj NATO, pa koja je razlika. Sta mislis u NATOu ce nas cuvati ko keramicku figuru u regalu ili cemo mozda ostavaljati crijeva po Afganistanu :mrgreen:
De se malo presaberi sta hoces da napises.
ako nešto pročitaš, ne mora značiti da si to i razumio. čitanje nije proces prelaženja očima preko slova, nego i shvatanje zašto su ta slova poredana baš tim redoslijedom.

ovo je ključan dio koji si previdio a koji mijenja kontekst tvog nakaradnog tumačenja. dakle, isključivo vezanje za bilo koju svjetsku silu, dakle jednina. svaka svjetska sila ima uspone i padove, pa bi takvim vezanjem bila pogođena i ta zemlja satelit. a na njoj bi se padovi mnogo tragičnije oslikavali.

NATO ne predstavlja unificirano mišljenje i interese, što se moglo vidjeti u slučaju Iraka. samim tim, ne ovisimo o trenutnoj moći jedne zemlje, nego smo saveznik.

da, ostavljaćeš crijeva i u NATO-u, ali manje.

da bi nešto dobio moraš nešto i dati. moja želja je da davanje bude minimalno, a korist što veća.

jel' sad jasno ili još uvijek pobijam sebe?
AliceInChains

#394 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

nosara wrote:
AliceInChains wrote: Za dostojanstvo se ne trebas plasiti. Sta se tice zaveznika velikih sila, to je laka formula. Da ti navedem kao primjer Rusiju: Ako si za Rusiju i protiv Ruskog neprijatelja, onda ce te Rusija odmah stititi, nebitno, jesi li ti glupi Bosnjak; Hrvat Srbin, katolik, musliman ili pravoslavac. Isto vazi za Amere. Samo Evropa je, sta se toga tice, ostala u srednjem vijeku. Zato ce i ostati dugorocno zadnja rupa na zemaljskoj kugli
Ne kontam... :? Evropa je ujedinjena velesila koja je pod istu zastavu okupila nekadasnje visevjekovne neprijatelje...

Zasto srednjovjekovna crna rupa...?

Ja jesam evroskeptik (iz nase perspektive), ali ne slazem se sa tom ocjenom...
Gledaj, Evropska Unija sigurno nije velesila i nikad to nece postati. Evropljani zive u nekim nebulozama ala "peace and love" i misle, da je jedna decentralizirana Evropa najbolja opcija. Ekonomski jeste, politicki nikako. Sta sada hoce Francuzi i Njemci da postignu sa Evropskim parlamentom? -Hoce u sustini da grade jednu centralizovanu Evropsku Uniju, gdje pojedine clanice gube sve vise glasova, a evropski narod nema ni neki uticaj. Znaci oni na jednoj strani pjevaju o slobodi, ali na drugoj strani hoce da postave centralnu vlast kao i druge velesile Rusija, Kina, Amerika, Indija, itd. Jos ce tu biti nadmocni Njemci...........pitam se, dali je to dugorocno odrzivo? Jos Velesile drze Evropsku Uniju kao taoce, u slucaju, ako promjeni politicki stav ili ako nadmasi Americku, kinesku, itd. ekonomiju. I zamisli kako? :-) Preko Balkana-znaci ako EU nezadovoljuje interesima nekih vecih, onda bum.
Bloger

#395 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Bloger »

Baš nam SADA trebaju moćni zaštitnici i moćni saveznici. Bez Turske podrške nikada se BiH ne bi mogla nakačiti na plinovod Nabucco. Jednako tako, bez izravne podrške Rusije, Srbija ne bi bila u projektu Južni tok. Bar je to jasno. Zato skidam kapu Silajdžiću što je na vrijeme prepoznao nove odnose snaga u regiji i što je na velika vrata uveo Tursku u BiH.
ljubav_aha

#396 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:
:-) :lol:

moji roditleji putovaliu tursku '70 tih kad je juga bila kraljica,i putovali po drugim raznim zemljama,bili odusevljeni ljepotama svake zmelje,isto sto i dana licno radim,i meni nije jasno,sto ljepota Istambula ima iskljucivo veze sa Bosancima :!: :?:
grad se zove istaNbul...i 70tih se tako zvao... :wink:
jedan veliki kvart istaNbula zove se yenibosna...u dijelu istaNbula zvanom bayrampasa zivi sve go bosnjo...na pendiku isto tako,na tuzli...tako imaju neke veze bosnjo i istaNbul...kao i bosnjo i turska...i veze su sve jace...tema je najbolji pokazatelj :)

kamen_spoticanja,ti si izgleda samo bio u truskoj u svom cijelom zivotu,ili nisi,nadam se,jer je takomnoog drzava i gradova koji upravo "nose" ime jendog naroda ,tacnije,njegovih imigranata

zlata wrote:Ergot

For your reference...the Turks...left 2 decent mosques in "my" part of Bosnia Herzegovina. (One other interesting mosque was a converted church). Hardly any schools. No decent roads. No railroads. Mostly uneducated population.

Today's Turks take great pride in the Ottomans' accomplishments..AND with PRIDE comes "ownership", responsibility and accountability. If they don't disown their own history...Why should I do it for them?

Just like any former imperial power, they OUGHT to face up to the positive and negative consequences of their historical glory. It's up to us, the descendants of their former subjects, to tell them...."It wasnt' always SO great". We paid a HEAVY price for Ottoman mercy and tolerance. WE paid DERALY...for physical survival, as Moslems.

It's just...that our neighbours seem (often are) worse, much more antagonistic, directly hostile..and physically SO close...so we can't objectively see reality for what it is. Our historical memory... can't get far from the fear of physical annihilation...and AT LEAST..under the Turks...WE LIVED. Yes...but at what cost?

In a VERY short time...the Austro-Hungarian Empire built countless schools (including the one I attended)...railroads, factories, mines....and to this day, Bosnian students have the opportunity to study in Austria's excellent PUBLIC universities.

Between corrupt Turks and corrupt Germans...I choose the latter. I am not insinuating that all Turks and Germans are corrupt. History has proven...that at least the Germans (read Austrians) leave something sizable, FOR US. Even in ancient times...they were less hedonistic, more dilligent...and to this day...the stereotype STICKS. Like glue.

As far as Turks go...I also have distant relatives in Turkey...who fled Bosnia many years ago...have spoken to many Turks of Bosnian descent...and have heard first hand accounts of the social discrimination Bosnians experienced, upon arrival in Turkey. They HAD to become Turks. Change names. ASSIMILATE.

WELL HELL, THEY DIDN'T HAVE TO GO TO TURKEY...to do that! If they fled to Turkey in order to keep their faith...what for? How many of their descendents are practicing Moslems today (and also, Bosnian speaking self declared, Bosnians) ?

Personally, I don't wish to make this topic a Turkey bashing one...but I spoke my mind. In a world of enemies and indifference..Turkey seems a friend.

ERGOT...your explanation of the Ottoman invasion of Bosnia is pure REVISIONISM...and your insinuation that any Bosnian who DARES to see the Ottomans for what they were, INVADERS ...is a copy-cat Serb-Croat nationalist..imitating the intransigent exagerations of Serb and Croat extremists...You are OFF, by many miles.

Well sorry...but you've got it wrong. There are Bosnians...for whom INVADERS are INVADERS...Croats, Serbs, TURKS..or Austro-Hungarians, or Martians.

ISTANBUL...again...I wish to say that I am very HAPPY and honoured that you are interested in Bosnia, and acknowledge your Bosnian roots. I'll never forget the day I met a Turkish family in the US. The son kept saying..."we were originally Bosnian from Mostar". The father, an old man...who grew up as a Bosnian refugee in Ataturk's Turkey...kept insisting that he was REALLY A TURK...but "accidentally" born in Mostar.

It was kind of sad. Here they were...father and son. The son, a very successful American doctor, had been raised as a "real" Turk...and spared the trials of "mudzahirluk" of an ethnic minority. He was so Turkish..he didn't need to insist on it. The father was a "Turk for survival", by assimilation. And both...the extreme stereotypes of a "Slavic" physical appearance, very tall and very fair. Hardly "Turkish".

I also wish to return to Bosnia...and raise my family in my "hick" town..where my roots go so deep...I feel related to the first "gorilla" who climbed down "that" oak tree, and said "I am Mujo". "Are you Fate"? (Mujo and Fate are characters in many Bosnian jokes).

I also wish that Bosnia will be spared the fate of further privatization...especially in education. Knowledge is our only way "OUT". It it is the real source of true equality and fairness...and if we need to BUY it...we are going back to the dark ages...where the society cultivated the extremes of haves and have nots.

We got rid of that kind of economic and educational disequilibrium a few decades ago. We don't wish to rebuild it. We wish to improve and better our PUBLIC education system...not discredit and dismantle it.

Again, we are a quasi colony...and our "elites", in collusion with our "invaders" we'll decide our fate...UNLESS...we take firmer stand.
Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Mislim da se Zlata malo zanijela..prije nasekirala..pa joj je post onako malo agresivan i mislim da nije u redu da napada ovog frajera kao sad on kriv. Ali to ne mijenja činjenicu, po mom mišljenju, da većina ovoga što ona kaže ima mjesta.

Ja sam imao priliku da upoznam dosta Turaka, na turskom Kipru, u Njemačkoj i zajednička nit svih njihovih izlaganja vezanih za Bosnu je da smo mi fin, druželjubiv narod itd..da mi se ponekad činilo kao da pričaju o kokeršpanijelima a ne o ljudima..ali kod turske omladine se još prave mitovi o Osmanlijama..recimo jedan od najpopularnijih je taj da oni misle da na svijetu ima 700 miliona Turaka?? kad sam ih pitao odkud vas toliko oni su počeli da mi nabrajaju od Turkmenistana, Tadžikistana..pa da ne nabrajam sve do Bosne?! Ja sam pokušavao da ih ubijedim da Bogami ni mi ni svi ti drugi što su ih nabrojali sebe ne smatraju Turcima..al đaba.

Drugi primjer o našoj ne baš tako prijateljskoj vezi sam našao u nekim starim knjigama o i iz tog perioda..koji da napomenem nisu srpska propaganda jer su ih pisali naši ljudi..u kojima se detaljno opisuju situacije iz svakodnevnog života u tadašnjoj Bosni i primjerima gdje su Turci više cijenili i poštovali kršćane nego muslimane..čak sam u jednoj od tih knjiga pronašao podatak da su nas Turci prozvali Poturicama a ne Srbi..e sad sve ovo može da bude neka fatamorgana ali stoji činjenica da kad god smo tražili ustupke iz Carigrada sve što smo dobili jesu bili Omer paše Latasi i slični đelati..ovo niko od vas ne može da pobije.

I na kraju još samo jedan primjer, gdje se slažem sa Zlatom, je činjenica da su nas u ovom ratu više pomogli Iranci, Saudijci, Kuvajćani i dr. nego Turci..a za dva naroda koja se, barem deklarativno, izjašnjavaju kao izuzetno prijateljski..to je po mom mišljenju sramota. Sa srbima su se borili Grci, Bugari, Ukrajinci, Rumuni, Rusi..itd a mi smo kao ispomoč dobili šaku fanatika sa drugog kraja svijeta koji..da budemo realni..bi se i jesu se borili svugdje gdje se može ubiti kršćanin, znači nije ih interesovala baš pretjerano naša politička situacija..Turci su ispali prave p. i pokazali su nam koliko ih interesujemo mi i naša patnja. Iranci su beton..armirani beton..i ako ima ijedan narod na svijetu koji nam je bezrezervno pomogao, to su oni.
zlata wrote:Dear Istanbul

I get so PISSED off when I see the beautiful mosques and palaces of Istanbul.

I can't stop thinking of all THE MONEY and WEALTH that was taken out of Bosnia for the glory of the Ottomans.

Meanwhile...in Bosnia...in many places people built wooden mosques. That's all they could afford, after paying taxes to the sultans.

While I truly appreciate your interest in Bosnia and Bosnian people....REMEMBER....

TURKS CONQUERED US. KILLED OUR KING. USED US FOR 400 YEARS....AND THEN DUMPED US....left us alone....to struggle ALONE, with our rabid neighbours.

We don't need more RETURNING TURKS. We need more Bosnians...less Serbs, less Croats, fewer "Bosniaks" and sentimental Ottoman progeny...crying for the "old times", when "they" were beys, aghas, and pashas.

We don't want a neo-Turkish Bosnia of a privileged FEW. We want an equalitarian, independent Bosnia, for all the Bosnian people
Personally...I am shocked....and a little bit disgusted...that you are coming to Bosnia...AFTER ALL THESE YEARS...only to help open a PRIVATE UNIVERSITY.

Why don't you help improve...BOSNIA'S PUBLIC INSTITUTIONS that we already have? Otherwise...your role in our society, will be that of an INTELLECTUAL MERCENARY.

zlata je zlato :-D :thumbup:
Jazz_Junkie

#397 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Jazz_Junkie »

kamen spoticanja wrote:
Jazz_Junkie wrote: :-) opet isto...postajes zamoran...jednostavno je ...zasto su nasi ljudi morali ici u svedsku? zasto nisu ostali u kozarcu,sanskom mostu,brckom,sarajevu,mostaru? sta se to desilo? kad odgovoris na to pitanje dobijes odgovor zasto je snazan turski uticaj vazan na balkanskom prostoru...namjerno sam postao citate iz knjige bila clintona o ratnim izjavama f.mitteranda i pisma johna majora jer je sva sustina bosanske tragedije sadrzana u desetak redaka...i deyton ovakav kakav je posljedica istog...nista manje nista vise...krscanska europa zeli krscansku avliju...
i opet ne vidim ko sebe u bosni zove turcinom? naravno to rade srpski i hrvatski fasisti jer je puno lakse pucati na stigmatiziranog komsiju i zapalit mu kucu...ista stvar je i ova tema...podmece se nesto sto nema veze s vezom...ali ima veze s bosnjackim interesom da imaju jakog partnera...hrvatska to nije..nikad i nece biti...srbija isto tako...ali i hrvatska i srbija mogu kontrolisati svoje fasiste u BiH...a bosnjaci ih tesko mogu natjerati na to...turska to moze...i to moze raditi jako dobro...jer komisije neprijatelji nisu paranoja...nazalost...100 hiljada mrtvih u periodu 92-95 strasno opominju...moze biti doduse da tada nije bilo neta u austriji pa si taj dio bosanske historije propustio
Opet izbjegavas odgovoriti na moje izvorno pitanje, jer odgovora nemas. Pitam te zasto su destinacije bile upravo zapadne, "krscanske" zemlje umjesto islamskih, a ti meni o Sanskom Mostu i Kozarcu. Ti Evropu i njezinu politiku, ali i globalnu, posmatras kroz prizmu srednjovjekovlja. Da li ti zaista vjerujes da je predodzba o nekakvoj krscanskoj Evropi realnost? Na krscansku Evropu se pozivaju samo desnicari, crkva i konzervativni politicki pokreti. Evropljani su se stoljecima klali, a ta klanja svoje vrhunce dozivjese u Prvom i Drugom svjetskom ratu, bez obzira na slicnu ili istu vjersku pripadnost. Ponasas se kao da si citav zivot prespavao u nekoj pecini.
Ponovo izrazavas svoje paranoicne teze o vjekovnoj mrznji i planovima susjeda da istrijebe Bosnjake. Citave narode nazivas genocidasima i Bosnjake pokusavas pozicionirati u Aziji gdje su im navodni prijatelji i partneri. Opet u zabludi zastupas nekakve nacionalne interese, neznajuci da se zapravo radi o interesima jedne elite. Bosnjaci su evropski narod i pripadaju tom kulturnom krugu. Tu je njihova buducnost, ali ti bi izgleda radije pozdravio njihovo iseljenje u "bratsku" Tursku, jer oko njih su sve zivi neprijatelji koji ih zele istrijebiti. To je uvijek teorija paranoicnih sovinista koji ne mogu zivjeti bez slike o neprijateljima svugdje oko njih.
e sad kad pominjes burch ...na burchu studira 95% bosanskih studenata...svake godine 40tak bosanaca i hercegovaca dobije stipendiju samo na osnovu toga da su bili ucenici generacije u svojim srednjim skolama...pazi ne bosnjaka...ne svih...iznenadio bi se da znas koliko je malih nemanja,ivana i ivona na tom univerzitetu...mislis da ih nece nauciti toleranciji...o kvalitetu skolovanja suvisno je govoriti...full engleski s eminentnim profesorima koji dolaze s svih strana planete...
gullen jeste proislamski aktivan ali je sve osim konzervativan...i kao takav nije imao sta traziti medju arapima...kad su ga u turskoj pritisli sekularisti jednostavno je otisao tamo gdje ljudska prava najbolje funkcionisu :wink:
i tamo je napravio dobar posao...posto ces odmah pitati a sta je to tamo napravio da u ti najsvjeziji primjer onoga sto rade za balkan:
http://www.balkanamerican.org/index.php ... icle&id=91
pogledaj imena koja ce biti na forumu i sve ce ti biti jasno...ovo bosnji a ni bosni ne moze skodit...a koristit ce jako puno :wink:
no sto vise tipkas sve mi je jasnije da tebi nije problem "maticarenje" domovine s nekom drugom...mada eto i sam imas maticu koja te razvila mada nikad neces biti dio nje...tebe zulja bosnjacki interes...kao i dzamija u neumu...jel ono tamo bilo :wink:
Burch University je samo nacin sirenja ideja tog Gülena. Cudi mi da se nije vratio u Tursku, jer trenutna islamisticka vlast u toj zemlji zastupa njegovu kombinaciju turskog nacionalizma i islamizma. Taj privatni univerzitet je nacin indoktrinacije studenata, sto inace i jeste funkcija privatnih univerziteta. Za kraj zelim samo reci da ja uopce nemam nista protiv prijateljskih odnosa sa Turskom, ali to trebaju biti cisto diplomatski odnosi. Iako nisam prijatelj ekonomske politike koja dominira EU, buducnost BiH je ipak u toj zajednici kao i njena garancija za opstojnost i prilika da se gradjani BiH konacno okrenu vaznijim problemima pojedinca koji su na prvom mjestu socijalne naravi. Dosta je vise plemenskog preseravanja, zapisivanja teritorija i skretanja sa stvarnih problema na izgradnju 2000000000000000 novj dzamija i crkava koje nikome nisu potrebne, jer ih ima na pretek u jednoj zemlji koja se nalazi na dnu dna socijalnog prezivljavanja. Glavni vanjski partneri BiH su Hrvatska i Srbija posto iste nemaju druge opcije nego da odstupe od svoje nekadasnje politike prema BiH. Hrvatska se vec davno pozdravila sa Herceg-Bosnom. Isto tako su Turskoj veci interesi dobra suradnja sa svojim susjedima kao sto su Grcka recimo ako cemo ostati u okvirima Evrope nego sa nekakvom malom i nevaznom Bosnom. Ti si veoma blizak onima koji bi dijelove BiH pripojili drugim drzavama, samo sto je u tvom slucaju rijec o Turskoj. Na ovoj temi ti se necu vise obracati, jer mi izbjegavas dati odgovor i smaras me svojim neznanjem i teorijama zavjere.
ljubav_aha

#398 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by ljubav_aha »

Jazz_Junkie wrote:Burch University je samo nacin sirenja ideja tog Gülena. Cudi mi da se nije vratio u Tursku, jer trenutna islamisticka vlast u toj zemlji zastupa njegovu kombinaciju turskog nacionalizma i islamizma. Taj privatni univerzitet je nacin indoktrinacije studenata, sto inace i jeste funkcija privatnih univerziteta. Za kraj zelim samo reci da ja uopce nemam nista protiv prijateljskih odnosa sa Turskom, ali to trebaju biti cisto diplomatski odnosi. Iako nisam prijatelj ekonomske politike koja dominira EU, buducnost BiH je ipak u toj zajednici kao i njena garancija za opstojnost i prilika da se gradjani BiH konacno okrenu vaznijim problemima pojedinca koji su na prvom mjestu socijalne naravi. Dosta je vise plemenskog preseravanja, zapisivanja teritorija i skretanja sa stvarnih problema na izgradnju 2000000000000000 novj dzamija i crkava koje nikome nisu potrebne, jer ih ima na pretek u jednoj zemlji koja se nalazi na dnu dna socijalnog prezivljavanja. Glavni vanjski partneri BiH su Hrvatska i Srbija posto iste nemaju druge opcije nego da odstupe od svoje nekadasnje politike prema BiH. Hrvatska se vec davno pozdravila sa Herceg-Bosnom. Isto tako su Turskoj veci interesi dobra suradnja sa svojim susjedima kao sto su Grcka recimo ako cemo ostati u okvirima Evrope nego sa nekakvom malom i nevaznom Bosnom. Ti si veoma blizak onima koji bi dijelove BiH pripojili drugim drzavama, samo sto je u tvom slucaju rijec o Turskoj. Na ovoj temi ti se necu vise obracati, jer mi izbjegavas dati odgovor i smaras me svojim neznanjem i teorijama zavjere.
JJ,odlicna lekcija kamenu_spoticanja :-D :thumbup:
AliceInChains

#399 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

Shoba wrote:
narcisaa wrote:Turska preko BiH ulazi u EU. Privoli (čitaj prisili) Bošnjake na određene ustupke da bi ona dobila zeleno svjetlo za pridruženje Evropskoj Uniji....

Ovo ima smisla. iza Turaka stoje isti anglosaksonci koji su krcmili Bosnu.

Ulazak Turske u EU ima za svrhu obaranje EU kao politicko-monetarne unije, da bi se ostvatio povratak na trgovinsku uniju, koja vise odgovara financijskim manipulacijama bankara Londona i Njujorka. (obaranje Grcke nije upalilo, Svabe su pokrile svojim zlatom raspad Eur0-a, sada treba ubaciti nekog jaceg...)
Izvini, ali ovo je glupost. Evropska Unija je strateski partner SAD-a. Bas zbog toga mogu SAD preglasavati/preskakati druge velesile i misljenje ostatka medunarodne zajednice po nekim pitanjima. Sta se Turske tice, ona ima izuzetno vazan polozaj, jer preko nje ide iz afganistana, iraka(i mozda skoro irana) ukradeni gas/plin u pravac Evrope. Ako Turske nebih bilo, onda bi taj gas teko preko koje zemlje? Tacno, preko "neprijateljske" Rusije. Hmmm, sto je ta Turska ipak tako vazna za mocne Evropske i Americke zvanicnike, i ako se Evropski narod ekstremno prkosi prijemu Turske? Zamislite, Turska okrene leda zapadu i okrene se prema Kini ili Rusiji? To, sto Turci rade na Balkanu, je samo mali dio njihove spoljne politike, koju su odlucili da vode, a to je da jacaju njihov uticaj posvijetu. Sto to mogu? Pa zato sto se bas zbog njihovog strateskog polozaja niko od velikih sila nece usuditi,da se sa njima posvada, jer to ide u prilog "neprijateljima". Znam, ovdje bi vecu ulogu trebali igrati Srbi, Hrvati ili Grci, ali nazalost... :mrgreen:
nosara

#400 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

Bloger wrote:Sta ce Bosnjacima SADA "mocni zastitnik"...? Gdje je bio kad je gorilo...?

Baš nam SADA trebaju moćni zaštitnici i moćni saveznici. Bez Turske podrške nikada se BiH ne bi mogla nakačiti na plinovod Nabucco. Jednako tako, bez izravne podrške Rusije, Srbija ne bi bila u projektu Južni tok. Bar je to jasno. Zato skidam kapu Silajdžiću što je na vrijeme prepoznao nove odnose snaga u regiji i što je na velika vrata uveo Tursku u BiH.
Srbija je PLATILA nedefinisani Juzni tok... Cime ce Bosna platit Nabuko...? I gdje pise da cemo dobit pristup i kako...? Teleportacijom, valjda...? :-) :-) :-)
Post Reply