Ukupni racun za prosli mjesec je 36KM. Prosle zime najveci je bio oko 42KM (ako se dobro sjecam januarski).biglebovski wrote:@A_I_, jeli to racunica (30 i 36 KM) samo za klimu, ili cjelokupna kucna potrosnja struje???
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- A_I_
#376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
biglebovski
#377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@starii
ma nesto bas i nepratimo te tarife, pogotovo sto se tice konvertora. Ipak je beba u kuci, kad se kupa pojacamo, kad zaspe smanjimo, kad ustane pojacamo, preko noci bas smanjimo i tako. Ima mama moja u Travniku te el. grijace u radijatoru i nisu losi, dobro ugriju, imaju i oni jelde termostat, samo se nesto pokvarise poslije sezone-dvije, pa je ostala na jednom. Nesto je bilo, trebalo ga slat u Banja Luku na servis, i stara batalila. Malo su i bucni, mensecini i moralo se nesto vode dosipati, ali sve u svemu, dobra stvar sto se grijanja i potrosnje tice.
ma nesto bas i nepratimo te tarife, pogotovo sto se tice konvertora. Ipak je beba u kuci, kad se kupa pojacamo, kad zaspe smanjimo, kad ustane pojacamo, preko noci bas smanjimo i tako. Ima mama moja u Travniku te el. grijace u radijatoru i nisu losi, dobro ugriju, imaju i oni jelde termostat, samo se nesto pokvarise poslije sezone-dvije, pa je ostala na jednom. Nesto je bilo, trebalo ga slat u Banja Luku na servis, i stara batalila. Malo su i bucni, mensecini i moralo se nesto vode dosipati, ali sve u svemu, dobra stvar sto se grijanja i potrosnje tice.
-
biglebovski
#378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
[/quote]
Ukupni racun za prosli mjesec je 36KM. Prosle zime najveci je bio oko 42KM (ako se dobro sjecam januarski).[/quote]
svaka cast!
Ukupni racun za prosli mjesec je 36KM. Prosle zime najveci je bio oko 42KM (ako se dobro sjecam januarski).[/quote]
svaka cast!
-
biglebovski
#379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@A_I_
Mozda si vec odgovorio ranije, al' jel imas neki drugi izvor energije za kuhanje i bojler, to mi bas pravo super racuna za struju?
Mozda si vec odgovorio ranije, al' jel imas neki drugi izvor energije za kuhanje i bojler, to mi bas pravo super racuna za struju?
- starii
#380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
grijace proizvodi firma CINI iz srbije,ja sam uzeo od 2KW, imaju mali termostat da riktas kako hoces temperaturu ali mi nije nikad na max da ne pregori,nije bucan, provjeravam sedmicmo jel ima zraka i dosipam vodu ( radijatori su vec na plinskom sistemu pa mi nije problem dopuniti),ima ih kupiti u FIS Vitezu i Poliku u Sarajevu, i nekoj firmi u Banja Luci ali su tamo skuplji, mislim da rekose 88KM, uglavnom ja sam zadovoljan vazno je da je toplo i da nije visok racunbiglebovski wrote:@starii
- A_I_
#381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@biglebovski
Sporet je kombinovani struja/plin s tim da se sve cesce koriste el. ploce zbog sve skupljeg i losijeg plina a bojler u kupatilu za toplu vodu je plinski, da dodam, jos kratko
Planiram uskoro preci na strujni bojler jer ovaj plinski ne moze raditi pri slabom pritisku kakav je postao nasa realnost svako vece iza 11-12 sati
a i opet zbog cijene plina.
Masina za ves i sudje, kao i frizider - svi su A+ energetske klase. Sve sijalice u stanu su daaavno promijenjene iz obicnih u stedne. Imamo jos i kuhinjski mali Gorenje Tiki bojler od 5l koji je postavljen na 'e' (za ekonomicno) tj. blago vrucu temp. vode.
Da ne nabasah na ovaj http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ ... board=26.0 nordijski forum, nakon cijeg detaljnog iscitavanja sam se uvjerio u isplativost grijanja japanskim klimama, ne bih se bas usudio kehnuti 2,5 hiljadarke tek tako
Sporet je kombinovani struja/plin s tim da se sve cesce koriste el. ploce zbog sve skupljeg i losijeg plina a bojler u kupatilu za toplu vodu je plinski, da dodam, jos kratko
Planiram uskoro preci na strujni bojler jer ovaj plinski ne moze raditi pri slabom pritisku kakav je postao nasa realnost svako vece iza 11-12 sati
Masina za ves i sudje, kao i frizider - svi su A+ energetske klase. Sve sijalice u stanu su daaavno promijenjene iz obicnih u stedne. Imamo jos i kuhinjski mali Gorenje Tiki bojler od 5l koji je postavljen na 'e' (za ekonomicno) tj. blago vrucu temp. vode.
Da ne nabasah na ovaj http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ ... board=26.0 nordijski forum, nakon cijeg detaljnog iscitavanja sam se uvjerio u isplativost grijanja japanskim klimama, ne bih se bas usudio kehnuti 2,5 hiljadarke tek tako
-
biglebovski
#382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@starii
Davno je to stara moja ugradjivala, prije 7-8 godina, ako ne i vise, neko je to u ta doba iz BL nabavljao i u Travniku ugradjivao, nije bilo kupit s ove strane entitetske linije. A proizvodjac je vjerovatno ta ista firma, srbijanska.
Ma struja je zakon, pogotovo kvalitetni uredjaji u prostorima sa finom izolacijom, samo narod jos uvijek nemoze da shvati kako to sad struja, cuj to!!! pa placa puno vise gradsko ili plin, kao nemoze nista ugrijati ko centralno grijanje i te floskule. Jos, kao u Zenici, driblaju sa nekim kotlom koji se kvari kao da su ga ratni zarobljenici '46e pravili.
U Travniku opet privatnik kupio gradsko grijanje prije nekoliko godina i ljudima rekli kao uvesce kalorimetre, mozete grijati samo jednu prostoriju i tako to. Poslije par godina, promijenili plocu pa ili sve ili nista. Stara proslog ljeta ode i raskine ugovor sa njima, dolazila komisija u stan, zavrtali i sve u dure. Proslog proljeca poceli slat racune za vertikalne cijevi sto prolaze kroz stan, kao i one griju. U dure da je to ko u Zenici 10-15 maraka na dvosoban stan (10%), jok, ovi hoce 40, svaki mjesec, cijelu godinu. Lopovluk.
E da se gradsko centralno grijanje moze placati po potrosnji, kao sto je u normalnijim drustvima, to bi vrijedilo razmotriti. Ovako, za mene trenutno - electric power.
Davno je to stara moja ugradjivala, prije 7-8 godina, ako ne i vise, neko je to u ta doba iz BL nabavljao i u Travniku ugradjivao, nije bilo kupit s ove strane entitetske linije. A proizvodjac je vjerovatno ta ista firma, srbijanska.
Ma struja je zakon, pogotovo kvalitetni uredjaji u prostorima sa finom izolacijom, samo narod jos uvijek nemoze da shvati kako to sad struja, cuj to!!! pa placa puno vise gradsko ili plin, kao nemoze nista ugrijati ko centralno grijanje i te floskule. Jos, kao u Zenici, driblaju sa nekim kotlom koji se kvari kao da su ga ratni zarobljenici '46e pravili.
U Travniku opet privatnik kupio gradsko grijanje prije nekoliko godina i ljudima rekli kao uvesce kalorimetre, mozete grijati samo jednu prostoriju i tako to. Poslije par godina, promijenili plocu pa ili sve ili nista. Stara proslog ljeta ode i raskine ugovor sa njima, dolazila komisija u stan, zavrtali i sve u dure. Proslog proljeca poceli slat racune za vertikalne cijevi sto prolaze kroz stan, kao i one griju. U dure da je to ko u Zenici 10-15 maraka na dvosoban stan (10%), jok, ovi hoce 40, svaki mjesec, cijelu godinu. Lopovluk.
E da se gradsko centralno grijanje moze placati po potrosnji, kao sto je u normalnijim drustvima, to bi vrijedilo razmotriti. Ovako, za mene trenutno - electric power.
-
biglebovski
#383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@A_I_
Ma moze se sa strujom extra prolaziti, samo sto nas narod zastao 1990. da se malo odmori i ne konta kakav se tehnoloski napretak dogodio u zadnjih 10-20 i vise godina. Gledam neki dokumentarac u Finskoj sta rade, kako stede struju, u stvari ne stede nego trose onoliko koliko im stvarno treba, uz pomoc nekog digitalnog uredjaja koji pokriva sve potrosace u kuci. Ludilo. Nema toga kod nas jos 30 godina. Na kraju, za otprilike tri godine sa tim racunima dobio si klimu djaba.
Ma moze se sa strujom extra prolaziti, samo sto nas narod zastao 1990. da se malo odmori i ne konta kakav se tehnoloski napretak dogodio u zadnjih 10-20 i vise godina. Gledam neki dokumentarac u Finskoj sta rade, kako stede struju, u stvari ne stede nego trose onoliko koliko im stvarno treba, uz pomoc nekog digitalnog uredjaja koji pokriva sve potrosace u kuci. Ludilo. Nema toga kod nas jos 30 godina. Na kraju, za otprilike tri godine sa tim racunima dobio si klimu djaba.
-
radostan dan
#384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači Lebovski, ti u prosjeku oko četrnaest-šesnaest sati dnevno koristiš oba radijatora?
-
biglebovski
#385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne bas, uglavnom se koristi ovaj u dnevnoj. Ujutro stavim termostat na 26 stepeni, za pola sata se ugrije soba, onda ga smanjimo na 23 i nize i on to odrzava na 23. Kad padne temperatura ispod toga, on se opet sam pali, pa gasi, pa pali, pa gasi. Cini mi se da je vise ugasen nego upaljen. U spavacoj sobi je upaljen mozda 2-3 sata dnevno, navece kad kupamo bebu ugrijemo fino sobu nekih pola sata, pravo toplo bude, pa mali kad zaspi termostat se stavi na 20 i on to odrzava.radostan dan wrote:Znači Lebovski, ti u prosjeku oko četrnaest-šesnaest sati dnevno koristiš oba radijatora?
Ja ne znam kako bi bilo, koliko bi trebalo paliti konvertore da je zgrada stara, stolarija propuh, da nema CG vertikala i stan da je sjeverno orijentiran. Kad je suncan dan, uopste ih ne ukljucujemo. Tek predvece.
-
radostan dan
#386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa znače ti te vertikale, kao i činjenica da je stan okrenut ka jugu, znači mnogo, ali i bez toga je tvoj račun sasvim ok, ma šta ok, extra.
Ja nešto trenutno experimentišem sa uljanim radijatorom...
Ja nešto trenutno experimentišem sa uljanim radijatorom...
-
biglebovski
#387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@r. dan
Ja mislim da puno znaci dobra zgrada i solidna stolarija. Vertikale i suncana strana su svakako plus, pogolem.
Mi smo dobro prolazili prosle zime sa uljanim radijatorom u spavacoj sobi ali morao radijator vratiti puncu i kako beba dodje nabavim jos jedan konvektor. A kontao sam i ja uljani kupit, jeftinije, al' kako sam bio konvektorom zadovoljan, i na ZEPSu im bila dobra cijena, 210 KM, kupim jos jedan. Milina. Jedino rutavo da struje nestane na duzi period. Selio bi kod punca i punice, hehehe.
Ja mislim da puno znaci dobra zgrada i solidna stolarija. Vertikale i suncana strana su svakako plus, pogolem.
Mi smo dobro prolazili prosle zime sa uljanim radijatorom u spavacoj sobi ali morao radijator vratiti puncu i kako beba dodje nabavim jos jedan konvektor. A kontao sam i ja uljani kupit, jeftinije, al' kako sam bio konvektorom zadovoljan, i na ZEPSu im bila dobra cijena, 210 KM, kupim jos jedan. Milina. Jedino rutavo da struje nestane na duzi period. Selio bi kod punca i punice, hehehe.
-
radostan dan
#388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
uff, velika su moja lutanja po tom pitanju
Sve za ugođaj...prvo htio uložak od kamina, sa staklom, pa okolo cigla, ali me limitirala kvadratura dnevnog boravka.
Pa onda iverter klima, ali je početno ulaganje brrrr i na plus dvadesetsedam.
Igrom slučaja nabavio digitalne mjerače sobne temperature, a odložio preseljenje...i skontao da mi temperatura u dnevnoj, i na ovim minusima ne pada ispod četrnaest u dnevnoj, za pola stepena manje u spavaćoj i za stepen i po u dječijoj... (stiropor čitav stan, pvc - balkon, jedan nov prozor - drveni, sa onm staklom sa komorom ili komorama, nemam pojma...
I uglavnom skontam da mi ne treba nešto kapitalno, nego konvektor ili uljni, jedan, dva....
U drugom stanu imam termo blok, dvanaest kilovata, 50 kvadrata, a račun za decembar dvije džidže
Sad se igram, experimentišem, ali za desetak dana se moram odlučiti.
Sve za ugođaj...prvo htio uložak od kamina, sa staklom, pa okolo cigla, ali me limitirala kvadratura dnevnog boravka.
Pa onda iverter klima, ali je početno ulaganje brrrr i na plus dvadesetsedam.
Igrom slučaja nabavio digitalne mjerače sobne temperature, a odložio preseljenje...i skontao da mi temperatura u dnevnoj, i na ovim minusima ne pada ispod četrnaest u dnevnoj, za pola stepena manje u spavaćoj i za stepen i po u dječijoj... (stiropor čitav stan, pvc - balkon, jedan nov prozor - drveni, sa onm staklom sa komorom ili komorama, nemam pojma...
I uglavnom skontam da mi ne treba nešto kapitalno, nego konvektor ili uljni, jedan, dva....
U drugom stanu imam termo blok, dvanaest kilovata, 50 kvadrata, a račun za decembar dvije džidže
Sad se igram, experimentišem, ali za desetak dana se moram odlučiti.
-
biglebovski
#389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne znam sta da ti kazem. u svakom slucaju isplati se malo raspitati. meni su u ovoj situaciji ovi konvertori pravo dobri, nekom mozda nisu, ima ljudi drzi ga non-stop na full-u i on onda ne regulise termostatom, samo stanca 2 kwH non-stop, i onda racun dvi-tri joje. Necitaju ljudi upute, kocegaznat.
Imaju ovi konvektori mogucnost umrezavanja, da djeluju ko sistem, tako ako vec planiras mozda i tako nesto u obzir da uzmes. Ili jedan-dva za pocetak, manji/jeftiniji ako je manja soba. Jedina mana sto sam dosad cuo je sa onim nekakvim atlantic konvektorom za toalet, ima jedan model kao mozes peskir objesiti na njega i on kao zagrijava. Kum mi veli da je to obicna grijalica od 200 maraka, i nimalo nije zadovoljan.
Uglavnom, sa srecom nek' ti je.
Imaju ovi konvektori mogucnost umrezavanja, da djeluju ko sistem, tako ako vec planiras mozda i tako nesto u obzir da uzmes. Ili jedan-dva za pocetak, manji/jeftiniji ako je manja soba. Jedina mana sto sam dosad cuo je sa onim nekakvim atlantic konvektorom za toalet, ima jedan model kao mozes peskir objesiti na njega i on kao zagrijava. Kum mi veli da je to obicna grijalica od 200 maraka, i nimalo nije zadovoljan.
Uglavnom, sa srecom nek' ti je.
-
radostan dan
#390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ok, tenks na diskusiji, javiću se sa računom, ali februarskim, pošto će tek on biti mjerodavan (cijeli mjesec).
Svako dobro.
Svako dobro.
-
milojicabrzi
#391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eh ovako,
Moja porodica i ja se grijemo na struju, grijemo skoro cijeli stan od oko 60 m2. Zenu sam ubjedjivao da je struja dobra opcija, iako je ona bila skepticna prema tome i bio sam u pravu. Racun za ljutiti decembar nam je oko 240 KM, od cega je oko cca 70 KM "civilna" struja a oko 170 KM realno otpada na grijanje.
Poredjenja radi, za kvalitetno grijanje u periodu od mjesec dana, treba cca 2 kubna metra drva, koja kostaju 120-150 KM, a da ne spominjem koliko je posla i obaveze oko unosenja drva, lozenja itd.
Moji prijatelji koji imaju plinsko grijanje, ne prodju mjesecno ispod 200 KM plina...a lako se mogu ocekivati poskupljenja, nestasice itd.
Dakle, struja je ok opcija, nije zahtjevna, nije puno skupa u poredjenju sa drugim energentima, a neprocjenjivo je to sto imas grijanje na dugme, bez prljanja, unosenja i nosanja drva / uglja...
Uglavnom, ako uvedem i centralno grijanje i ono ce biti na struju.
Moja porodica i ja se grijemo na struju, grijemo skoro cijeli stan od oko 60 m2. Zenu sam ubjedjivao da je struja dobra opcija, iako je ona bila skepticna prema tome i bio sam u pravu. Racun za ljutiti decembar nam je oko 240 KM, od cega je oko cca 70 KM "civilna" struja a oko 170 KM realno otpada na grijanje.
Poredjenja radi, za kvalitetno grijanje u periodu od mjesec dana, treba cca 2 kubna metra drva, koja kostaju 120-150 KM, a da ne spominjem koliko je posla i obaveze oko unosenja drva, lozenja itd.
Moji prijatelji koji imaju plinsko grijanje, ne prodju mjesecno ispod 200 KM plina...a lako se mogu ocekivati poskupljenja, nestasice itd.
Dakle, struja je ok opcija, nije zahtjevna, nije puno skupa u poredjenju sa drugim energentima, a neprocjenjivo je to sto imas grijanje na dugme, bez prljanja, unosenja i nosanja drva / uglja...
Uglavnom, ako uvedem i centralno grijanje i ono ce biti na struju.
-
radostan dan
#392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Milojice, koje ti drvo ložiš, palmu.. stvodvadeset km metar 
-
motorola01
#393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislio je na 2 metra za te pareradostan dan wrote:Milojice, koje ti drvo ložiš, palmu.. stvodvadeset km metar
-
radostan dan
#394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ooo, vidi stvarno dva metra, izvinjenje Milojici, aL otkud znam..nisam sumnjao u cifru ,nego rekO- koje je ovo drvo jbt 
-
fatamorgana-oaza
#395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Filter ne da mi se nesto traziti ranije postove, je li ti koristis pelet, zanima me koliki prostor grijes i kolika i je otprilike potrosnja mjesecno i gdje ga kupujes ?Hvala puno...Filter wrote:pelet
- Filter
#396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
otprilike 200m2 se grije, potrosnja za proslu zimu 6 tona, ove godine ce otici, kako je krenulo 7 tonafatamorgana-oaza wrote:Filter ne da mi se nesto traziti ranije postove, je li ti koristis pelet, zanima me koliki prostor grijes i kolika i je otprilike potrosnja mjesecno i gdje ga kupujes ?Hvala puno...Filter wrote:pelet
od oktobra do maja ... 8 mjeseci
za sada je puklo 3,5 tona , tamaM po planu i programu
1820 KMova trehnuti u komadu je solidna cifra... ali vrijedi svake banke
nabavljam od lika iz ustiprace, duga prica
da ne tusimo druge, mozemo se preko pp cuti, ako sta zapne.
-
aldera
#397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam mogao odoliti, ali jedva sam pročitao sve što je napisano, toliko toga da sam se naježio. Struka i drugo prezime mi je grijanje. Sve sam instalirao, isprobao, samo ne još nuklearni reaktor.
Ovo sa toplotnom pumpom zrak-voda (inverter se spominje), sve super, samo taj famozni COP i nije baš takav. Ne može se tek tako uzeti podatak iz tehničke dokumentacije. Skandinavija je drugo, tamo je konstantno velik minus, i nema problema sa zaleđivanjem vanjske jedinice. Da ne duljim, informacije iznesene o toplinskim pumpama nisu sve ispravne. Ubacio sam aktuelnu listu troškova KM/kWh, i mali komentar pored. Činjenica je nemoguće odrediti koliko će ko da troši. Ja mogu samo dati maksimalnu računicu, i sve što je ispod, zavisi od korisnika sistema i mnogo toga drugog. Struja preko konvertora, TA peći, grijalica... se definitivno ne isplati. Preko toplotne pumpe da, samo koji sistem, to treba pravilno isplanirati. Definitivno ne Split sistem kako se ovde objašnjava, možda kao neki sekundarni izvor...
Tabela je urađena na bazi aktualnih cijena, i isustva iz oblasti grijanja. Ako neko pita za najjeftiniju moguću opciju, to je definitivno da se nikako ne grije. Biomasa kao izvor energije u BiH je definitivno najjeftinija, samo je bitan odabir sistema, planirana investicija i mnogo drugih faktora. Za postojeće stanove je definitivno najbolja solucija toplane, konkretno Sarajevo, to je grijanje ispod svake realne cijene, ako se još ugradi toplotna puma (poželjno inverter radi smrzavanja) za prelazni period, to je definitivno najbolji sistem za stan. Kakvi konvektori na struju, kakve TA peći, EU zabranjuje sijalice sa užarenom niti, a ova vrsta rasipanja energije je definitivno davno zaostala...
plin 0,11 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
struja 0,19 KM mogućnost toplotne pumpe
manja struja 0,09 KM mogućnost toplotne pumpe
srednja 0,15 KM mogućnost toplotne pumpe
pelet 0,08 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
lož ulje 0,19 KM 10 % manje tehnologija sagorjevanja
pelet jeft. 0,06 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
drvo 0,07 KM 30% manje u stvarnosti radi mjerenja
drvo jeft. 0,05 KM 30% manje u stvarnosti radi mjerenja
tečni plin 0,16 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
t.plin jeft. 0,15 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
sječka 0,03 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
Ovo sa toplotnom pumpom zrak-voda (inverter se spominje), sve super, samo taj famozni COP i nije baš takav. Ne može se tek tako uzeti podatak iz tehničke dokumentacije. Skandinavija je drugo, tamo je konstantno velik minus, i nema problema sa zaleđivanjem vanjske jedinice. Da ne duljim, informacije iznesene o toplinskim pumpama nisu sve ispravne. Ubacio sam aktuelnu listu troškova KM/kWh, i mali komentar pored. Činjenica je nemoguće odrediti koliko će ko da troši. Ja mogu samo dati maksimalnu računicu, i sve što je ispod, zavisi od korisnika sistema i mnogo toga drugog. Struja preko konvertora, TA peći, grijalica... se definitivno ne isplati. Preko toplotne pumpe da, samo koji sistem, to treba pravilno isplanirati. Definitivno ne Split sistem kako se ovde objašnjava, možda kao neki sekundarni izvor...
Tabela je urađena na bazi aktualnih cijena, i isustva iz oblasti grijanja. Ako neko pita za najjeftiniju moguću opciju, to je definitivno da se nikako ne grije. Biomasa kao izvor energije u BiH je definitivno najjeftinija, samo je bitan odabir sistema, planirana investicija i mnogo drugih faktora. Za postojeće stanove je definitivno najbolja solucija toplane, konkretno Sarajevo, to je grijanje ispod svake realne cijene, ako se još ugradi toplotna puma (poželjno inverter radi smrzavanja) za prelazni period, to je definitivno najbolji sistem za stan. Kakvi konvektori na struju, kakve TA peći, EU zabranjuje sijalice sa užarenom niti, a ova vrsta rasipanja energije je definitivno davno zaostala...
plin 0,11 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
struja 0,19 KM mogućnost toplotne pumpe
manja struja 0,09 KM mogućnost toplotne pumpe
srednja 0,15 KM mogućnost toplotne pumpe
pelet 0,08 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
lož ulje 0,19 KM 10 % manje tehnologija sagorjevanja
pelet jeft. 0,06 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
drvo 0,07 KM 30% manje u stvarnosti radi mjerenja
drvo jeft. 0,05 KM 30% manje u stvarnosti radi mjerenja
tečni plin 0,16 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
t.plin jeft. 0,15 KM 10% više moguće, u praksi 10% manje
sječka 0,03 KM 15-20% manje, tehnologija sagorjevanja
- Tahta
#398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
e nek je vala neko i odgovorio na profesionalan način oko grijanje iskorištenosti i isplativosti da više ne slušam kako se neko i grije na struju pa plati ni 40 km struje, a ja u dobro izolovanom stanu koji nema ni bojler na struju nego na plin i grijanje toplane prosjećan porodica standardni uređaji nekoliko sijalica dva Tv, kompjuter, pegla, kombinovani frižider, i rerna potošim 50 km struje 
- A_I_
#399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A sad to svoje usporedi sa: ispodprosjecna porodica (vecinu dana samo jedan clan u kuci), ni jedan TVTahta wrote:e nek je vala neko i odgovorio na profesionalan način oko grijanje iskorištenosti i isplativosti da više ne slušam kako se neko i grije na struju pa plati ni 40 km struje, a ja u dobro izolovanom stanu koji nema ni bojler na struju nego na plin i grijanje toplane prosjećan porodica standardni uređaji nekoliko sijalica dva Tv, kompjuter, pegla, kombinovani frižider, i rerna potošim 50 km struje
- A_I_
#400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravno da COP od recimo preko 5 ne znaci da ce klima 5x vise prenositi toplotne en. od potrosene elektricne jer efikasnost klime prilikom grijanja spada kako spada vanjska temperatura. Proizvodjaci uvijek napisu da se COP vrijednosti u brosuri odnose na vanjsku temperaturu od +7C. Medjutim, cak i ispod -15C efikasnost u praksi ne spada ispod 2x sto je opet doslovno 2x isplativije od konvencionalnih grijalica koje samo pretvaraju el. u toplotnu energiju (TA peci, konvektori, kvarcne grijalice itd).aldera wrote: Ovo sa toplotnom pumpom zrak-voda (inverter se spominje), sve super, samo taj famozni COP i nije baš takav. Ne može se tek tako uzeti podatak iz tehničke dokumentacije.
Primarno se na temi spominjao oblik zrak-zrak jer sistem zrak-voda puno vise kosta pa nije bas isplativ za nas standard zivota. Gotovo stogodisnji proizvodjaci klima i rashladne tehnike ne razbacuju se olako podacima jer u razvijenim zemljama postoje instituti koji studiozno testiraju prakticni ucinak klima u vidu predate toplotne energije pri tim i tim vanjskim i unutrasnjim uslovima. Konkretno, jedan finski institut redovno testira split klime u laboratoriju i prosjecnoj porodicnoj kuci gdje se precizno manipulise uslovima rada sto vanjske sto unutrasnje jedinice i izracunava COP, EER, buka, prati defrostanje tj. odmrzavanje pri svim mogucim uslovima itd.
Ponekad istestiraju cak i klime druge i trece klase poput nebrojenih klonova Midea-e, ciji marketinski pamfleti najcesce nemaju veze sa performansama u stvarnom svijetu(pogotovo kad je u pitanju sposobnost grijanja).
Detaljni rezultati prakticnog testiranja dostupni su ovdje:
Mitsubishi:
http://www.scanoffice.fi/uploads/vtt-ra ... 346-10.pdf
http://www.scanoffice.fi/uploads/vtt-ra ... 351-10.pdf
Fujitsu:
http://www.scanoffice.fi/uploads/vtt-ra ... 098-10.pdf
Toshiba:
http://www.scanofficenorge.com/pdf/VTT/ ... 7e_sve.pdf
http://www.scanoffice.fi/uploads/vtt-ra ... 094-10.pdf
I puno vise na :
http://translate.google.com/translate?s ... aportit%2F
Jos jedan test radjen 2010. godine:
http://issuu.com/mediaview/docs/vuab_va ... ipBtn=true
Na finskom je vecina toga ali iz tabela i grafikona lako je shvatiti sta je sta.
http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laem ... etaeminen/aldera wrote:Skandinavija je drugo, tamo je konstantno velik minus, i nema problema sa zaleđivanjem vanjske jedinice.
U teoriji, klima najteze(u smislu nakupljanja vlage koja smeta 'izvlacenju' toplote) radi pri vanjskoj temp. od oko 0C medjutim sto je niza temperatura to su u vecini slucajeva sve cesci ciklusi odledjivanja
"Sometimes, the winter is unusually cold and wet at the same time, as well as in extreme snow conditions, the outdoor unit may freeze across the board, and this ice formation occurs in a few centimeters thick ice throughout the device lamellipintojen site."

U nordijskim zemljama mnogima je upravo split sistem, kao oblik toplotne pumpe, primarni izvor grijanja uz najcesce kamin i konvektore kao sekundarni pogotovo u zabacenim prostorijama.aldera wrote:Da ne duljim, informacije iznesene o toplinskim pumpama nisu sve ispravne. Ubacio sam aktuelnu listu troškova KM/kWh, i mali komentar pored. Činjenica je nemoguće odrediti koliko će ko da troši. Ja mogu samo dati maksimalnu računicu, i sve što je ispod, zavisi od korisnika sistema i mnogo toga drugog. Struja preko konvertora, TA peći, grijalica... se definitivno ne isplati. Preko toplotne pumpe da, samo koji sistem, to treba pravilno isplanirati. Definitivno ne Split sistem kako se ovde objašnjava, možda kao neki sekundarni izvor...
Za jednosoban stan od 38m2 Toplane grijanje naplacuju 100KM mjesecno dok se s visoko efikasnom klimom prodje za 3-4 puta manje para uz odrzavanje iste temperature kao ranije s Toplanama - oko 24C.aldera wrote: Za postojeće stanove je definitivno najbolja solucija toplane, konkretno Sarajevo, to je grijanje ispod svake realne cijene, ako se još ugradi toplotna puma (poželjno inverter radi smrzavanja) za prelazni period, to je definitivno najbolji sistem za stan. Kakvi konvektori na struju, kakve TA peći, EU zabranjuje sijalice sa užarenom niti, a ova vrsta rasipanja energije je definitivno davno zaostala...
O ne-inverter klimama nema govora ako se razmislja o troskovima pa i zdravlju jer su potpuno prevazidjene, osim naravno u sirotinjskim zemljama kakva je i nasa.