ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
quasar

#376 Re: ZOBS

Post by quasar »

Ma idi na sud.
poznanik

#377 Re: ZOBS

Post by poznanik »

dingosp0 wrote:Da imam SAD drzavljanstvo,
auto nije na mom imenu, ali imam punomoc od tetke koju smo izvadili u opstini
da mogu upravljati, reg, prodati auto.
Auto je reg u americi do 7/2012
Auto je pod americkim tablicama koje su ispravne,
Cekam nase table sad, trebale bi biti gotove sutra...
Kad sam dobio kaznu auto je imalo SAD table, znaci nisam vozao bez tabla...
fkt ne kontam zasto mi je pisao kaznu...
Najbolje je da predam ovo na sud.
Nisam siguran da ti je punomoć za ovo vozilo, izdana u Opštini u BiH, validna. Trebala je biti izdana u USA uz Apostille nadovjeru, pa da je u BiH prevede i ovjeri sudski tumač.
dingosp0

#378 Re: ZOBS

Post by dingosp0 »

poznanik wrote:
Nisam siguran da ti je punomoć za ovo vozilo, izdana u Opštini u BiH, validna. Trebala je biti izdana u USA uz Apostille nadovjeru, pa da je u BiH prevede i ovjeri sudski tumač.
imam i tu verziju :D
karanana

#379 Re: ZOBS

Post by karanana »

vjerovatno gledaju to da si auto uvezao prije godinu dana i vise i da jos nisi sredio papire odnosno carinjenje i prevod. drugim rijecima, stetis drzavu za carinu i pdv koji bi platio da auto preregistrujes. mislim da ima odredjeni vremenski rok od maximalno par mjeseci u kojem to moras odraditi. vecina to ne gleda ako imas domace osiguranje, iako je i osiguranjima nalozeno da police za americka auta mogu izdavati na maximalno 30 dana, znam da osiguranja to ignorisu i daju ih na duzi period jer se tu fino uzme a malo bude nesreca sa tim autima. ali izgleda da si naletio na neki izuzetak koji je gledo kad si uvezo auto i koristi izgovor da si ga vec trebao registrovati, tako da ne znam kako ce sud reagovati.
poznanik

#380 Re: ZOBS

Post by poznanik »

dingosp0 wrote:
poznanik wrote:
imam i tu verziju :D
Odlično ako imaš urednu punomoć iz USA. Ako si je pokazao policajcu prilikom kontrole, onda slobodno zatraži sudsko odlučivanje po toj prekršajnoj prijavi, i pozovi se na Istanbulsku deklaraciju (Anex "C" - o privremenom uvozu vozila)
dingosp0

#381 Re: ZOBS

Post by dingosp0 »

e hvala vam puno ;)
Jos jedno pitanje usput, dobio sam danas nase tablice.
Ali meni treba jedna tabla da bude po amerckim dimenzijama, jer na gepeku ne moze da stane nasa tabla.
Treba mi ona kockasta tabla, sad pitanje....
jeli moram napraviti zahtjev za tu tablu u MUPu?
530i

#382 Re: ZOBS

Post by 530i »

Trebao si tražiti odmah tablicu "za džipa". Tako u MUP-u najbolje razumiju.
dingosp0

#383 Re: ZOBS

Post by dingosp0 »

530i wrote:Trebao si tražiti odmah tablicu "za džipa". Tako u MUP-u najbolje razumiju.
ne odgovara mi ni ta... treba mi dimenzija 300x150mm
od dzipa su previse duge...
530i

#384 Re: ZOBS

Post by 530i »

To su dvije, jedine, zvanične dimenzije tablica, novih. Prethodne su imale i manju formu, kao na motociklima, ali ove nove nemaju to. Govorim, naravno, o orginalnim i zakonski dozvoljenim veličinama.
A sad ti po svom možeš da praviš šta god hoćeš.
poznanik

#385 Re: ZOBS

Post by poznanik »

dingosp0 wrote:
530i wrote:Trebao si tražiti odmah tablicu "za džipa". Tako u MUP-u najbolje razumiju.
ne odgovara mi ni ta... treba mi dimenzija 300x150mm...od dzipa su previse duge...
A razmišljaš li o isjecanju dijela lima na mjestu tablica, pa da postaviš "normalne"?
Ateista

#386 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Jaguar84 wrote:Zelim da uvezem auto iz Austrije pa me interesuje do koliko godina starosti auto mora biti,koja euro norma,gdje da carinim,porez, i ti neki detalji za koje sam siguran da neko ovdje dobro poznaje....
Hvala!
Milsim da je na ovoj temi objasnjeno sve oko toga, sretno.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=85503
adnan_hz

#387 Re: ZOBS

Post by adnan_hz »

E raja slusajte. Pocetkom godine sam "prosao" kroz crveno i drot mi napisa kaznu od 100 maraka i kaze et necu ti uzeti vozacku dogovorimo se. Ja nisam platio kaznu i poslije pola godine dodje drot sa papirom da moram odnijeti u cips vozacku na mjesec dana. Ja to uradim i budem mjesec dana bez vozacke. Proslo mjesec dana ja dosao po vozacku uzeo je nazad nisam platio kaznu ovu od 100 maraka. Da li ce mi opet dolaziti drot na vrata ili ja tu kaznu mogu platiti kad hocu. I zanima me jos jedna informacija. Hocu da izvadim pasos da li ga mogu izvaditi ako imam ovu kaznu od 100 maraka??? Kazu mi neki ljudi kao da necu moci izvaditi ako ne platim, a pak neki mi govore da pasosi nemaju veze sa cipsom i da mogu bez problema izvaditi pasos.
kurty

#388 Re: ZOBS

Post by kurty »

zar nisi prvo trebao platiti kaznu, pa da ti onda dodje kad trebas predati vozacku???
adnan_hz

#389 Re: ZOBS

Post by adnan_hz »

Jok nisam platio kaznu i doslo mi poslije pola godine da predam vozacku. vozacku predao i vratio je i opet nisam platio kaznu.
splend

#390 Re: ZOBS

Post by splend »

nisam citao sve postove, zanima me jedna stvar. nedavno sam dobio kaznu 30 KM, policajac mi je rekao da nisam vremenski ogranicen da to platim. veceras nadjem kaznu, jer sam mislio sutra otici platit, kad tamo pise da sam je morao u roku od 8 dana da platim. kaznu sam dobio prije 15-tak dana. jel moram sada i neku kamatu platiti na ovih 30 KM, i kako to ide. hvala
Ateista

#391 Re: ZOBS

Post by Ateista »

splend wrote:nisam citao sve postove, zanima me jedna stvar. nedavno sam dobio kaznu 30 KM, policajac mi je rekao da nisam vremenski ogranicen da to platim. veceras nadjem kaznu, jer sam mislio sutra otici platit, kad tamo pise da sam je morao u roku od 8 dana da platim. kaznu sam dobio prije 15-tak dana. jel moram sada i neku kamatu platiti na ovih 30 KM, i kako to ide. hvala
I meni je jednom drot rekao da valjda ako potpisem da priznajem krivicu da je mogu platiti kad hocu, ali nisam provjeravao tako da nisam siguran, ali izgleda da ima neki fazon.
quasar

#392 Re: ZOBS

Post by quasar »

Penal ti je 20 maraka. Ako si potpisao krivicu, onda ti 8 dana navodno ne vazi. Prilikom registracije saznaces za eventualni dug.
aprillia raly

#393 Re: ZOBS

Post by aprillia raly »

sa koliko godina mogu polagati vozacki ispit B kategoriju u BIH ???
kurty

#394 Re: ZOBS

Post by kurty »

aprillia raly wrote:sa koliko godina mogu polagati vozacki ispit B kategoriju u BIH ???
sa 12
quasar

#395 Re: ZOBS

Post by quasar »

kurty wrote:
aprillia raly wrote:sa koliko godina mogu polagati vozacki ispit B kategoriju u BIH ???
sa 12
Sa 12 ali samo ako su ti poceli brkovi rasti.
AS_sa

#396 Re: ZOBS

Post by AS_sa »

ama sa 18
kurty

#397 Re: ZOBS

Post by kurty »

AS_sa wrote:
ama sa 18
ma momak pola godine postavlja isto pitanje...teme otvarao u nadi da moze prije 18, al djaba pisati...
kenan225

#398 Re: ZOBS

Post by kenan225 »

je li ima zakonski akt ili kako to vec nazivaju o zastari,imam neke kazne (pojas i jos neke gluposti) nisam platio vise od dvije godine pa jel to zastari il ja to moram platiti kad tad
poznanik

#399 Re: ZOBS

Post by poznanik »

kakavdanakneiskustvu wrote:
kenan225 wrote:je li ima zakonski akt ili kako to vec nazivaju o zastari,imam neke kazne (pojas i jos neke gluposti) nisam platio vise od dvije godine pa jel to zastari il ja to moram platiti kad tad
nema zastare
Sva potraživanja koja su utvrđena pravnosnažnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa, ili poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, zastarijevaju za deset godina, pa i ona za koja zakon inače predviđa kraći rok zastarjelosti.
poznanik

#400 Re: ZOBS

Post by poznanik »

kakavdanakneiskustvu wrote:
poznanik wrote:
Sva potraživanja koja su utvrđena pravnosnažnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa, ili poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, zastarijevaju za deset godina, pa i ona za koja zakon inače predviđa kraći rok zastarjelosti.
ja koliko znam,nema zastare
Zar ne uočavaš da je tekst quotiran, da liči na zakonsku odredbu :sad: Zar misliš da bih svoju rečenicu quotirao :-)
Post Reply