partizan wrote:Hm Holandjanin, moj prijatelj koji je u BiH studirao na Fakultet za sport, ustvari bio je na višoj i to friško poslije rata nekada.. Ono, kad je bilo i političkih diploma za zaslužne gradjane(maskirne uniforme), kad su neki morali polagati.. Političari zvali, intervencije. .. Pazi, u medjuvremnu je odselio u Švedsku. Upisao tehnički fakultet, i pitamo ga mi gdje je teže, ovdje ili u Švedskoj? Kaže on:"Ovde i to tri puta!" Znači ovde je studirao na DIFu, mislim da je bio u Mostaru na faksu.. I sada je na "tehničkom" faksu vani, kaže katastrofa "kurs". Niko ne pada. Ko je god otišao gore vratio se kao magistar, kod nas ne može svijet da diplomira ispod 10 godina da studira. A care, ovde su građevine na većini državnih faksova preteške. Ovi stari univerziteti su još uvijek jaki. To je jedino što je bolje u BiH nego vani, ali se ne cijeni. Samo nam to valja, i na nekom je zavidnom nivou(državni faksovi), a gore? Dobro ovi najjači na svijetu, ostalo-kursevi!
Skandinavija je kao prvo poznata po tome da im je skolstvo nula. Ima u swedskoj par dobrih fakulteta i to je to. Ako recimo pogledas ko su to doktori u Oslu i gdje su zavrsili fakultete moras ih lupom traziti da bi nasao onoga koji je u Oslu zavrsio medicinu ili bilo koji fakultet a da je neki priznati specijalista.
Ako pogledas gradjevinske projekte u skandinaviji skoro sve su pravili Holandjani. Recimo onaj najduzi most u skandinaviji su pravili inzinjeri sa TU Delfta ; Nizozemci kao i sve druge komplikovanije gradjevine u skandinaviji.
Ako pogledas recimo najskuplju zgradu u Kini Kineskog telekoma opet Nizozemski Inzinjeri (Koolhaas); sto se konstrukcije tice mozda i jedna od najkomplikovanijih zgrada na svijetu (bii je program o ovoj zgradi na discovery channelu ali i na National Geographicu):
Sve one velike prve zgrade u New Yorku isto Nizozemci pa onda u Dubaju poznata ostrva:
Samo Nizozemski inzinjeri sa TU Delfta i Nozozemske firme ali i Nizozemski eksploitanti Van Oord. U New Orleansu sada isto su zastitu protiv vode napravili Holandjani jer su Amerikanci nakon poplave prvo pokucali Nizozemcima na vrata jer su prvi sto se tice Hidrogradnje na svijetu.
Nemozes gledati to tako jednostavno. Recimo Mashinstvo ili Elektrotehnika u Nizozemskoj nije nista posebno. Sto se mashinstva tice tu su Nijemci i Francuzi mnogo jaci od Holandjana. Reci da je Mashinstvo zavrsiti u Sarajevu teze nego u Stokholmu recimo to moze samo budala. Swedjani imaju svoje avione borbene; auto-industriju brojna borbena vozila i sta ja znam sta sve ne i sve su u to ukljuceni njihovi mashinski fakulteti i naravno da je kvalitetnije. Sto neznaci da je svaka skola u Sweskoj teza od svake skole u BiH. Mozda je neki sport ili sociologija u BiH teza nego u swedskoj ali opet je pitanje gdje je priznatije.
Na kraju kada ti dobijes diplomu i na toj diplomi ti pise da si zavrsio gradjevinu na Cambridgu, Oxfordu, Delftu ili Michiganu odmah svaka gradjevinska firma zna da su to fakulteti za koje su priznate i kwalifikovane komisije (svijetske) odredile da su ti fakulteti po akademskom znanju u top 10 i tu se zavrsava sva prica. Mozes ti reci da je u Kini teze ali ako to na kraju krajeva nije bitno. Btno je gdje je priznatije i sta se vise cijeni.
Sada to malo i varira. Nekada je delft bio i medju prvim 5. pa je nekada bio i na 20. mjestu pa se opet popeo na 13. pa pao pa se opet popeo itd.