Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
breuer

#376 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by breuer »

1korisnik wrote:Jok, eto mi nemamo programe, eto mi nemamo projekte, eto mi studiramo pravo i vodimo na predavanja cuke po imenu Flafi sa nama.
Imamo mi to sve, eto covjek ti je lijepo opisao.

A kad nam dodjete po potpis vasih arhitektonskih rjesenja u obliku krugova i elipsi, mi cemo se lijepo potruditi da precijenimo nas rad, koji je u biti ocjena svih vasih halucinacija dok ste na kojekakvim tripovima to crtali ne bi li postali ono sto ustvari i jeste: umjetnici.

Nisi mi odgovorio koliko vas godisnje diplomira, moja pretpostavka je jedno pedesetak.
Diplomira sigurno blizu 50tak studenata jer ih se naobnavaljalo godina minimalno 80 posto od tog broja, samo dodju konačno i oni na red ;) tačno je da je prije bilo i mnogo rigoroznije :cry:

Čovječe dragi, nemam namjeru da vrijeđam struku niti fakultet kojeg mnogo poštujem i od čijeg rada i sam zavisim i ako pogledaš kako rangiram fakultete vidjet ćeš da stavljam arh. i građ. skupa jer su oba faksa karakteristična na svoj način, pa samim tim i poteška na svoj način ;)

Ja npr. upisao bio ekonomiju, nisam ispita položio, ljudi mi se smijali kad sam odlučio pokušati na arh. i fino piči sad :D
1korisnik

#377 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by 1korisnik »

Dobro ja odgovorno tvrdim da je gradjevina teza od arhitekture. Mislim, respect, ali drug, nas diplomira dvoje godisnje, a oni sto obnavljaju i dalje obnavljaju.

A definitivno respect za arhitektice. Tu prednjacite mnogostruko. Mislim na izgled. Mui, mui bien. Valjda zbog onih stepenica, ko ce ga znati.

PS. Drago mi je da ti ide i da si imao muda za upis na drugi fax. Ja ih licno nemam za toga, a nekako mi i zao onih dviju matematika. Uz pretpostavku da si mislim mudovit, tj. muskog spola.
Violet_11

#378 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Violet_11 »

Beauty01 wrote:Koliko su napuhali ovu priču o ETF-u, to nije normalno. Pa TKN na PMF-u (što je skoro identičan smijer kao Računarstvo na ETF-u) je isto tako pretežak. Isto tako treba više rada nego na ostalim fakultetima. Znači od 5 dana u sedmici ja sam 3 dana od 8 do 8 naveče na faxu. Socijalni život 0, samo od predavanja i vježbi počevši. Pa opet ne idem okolo i ne govorim na sva zvona kako studiram najteži fakultet (što će mnogi reći da jeste) jer nikad ne bih mogla studirati npr. pedagogiju, i kad bih to studirala mislim da ne bih izlazila iz kuće, zašto, zato jer - NO ME INTERESA :D Profesor Željko sam kaže da je previše napuhana ta priča oko ETF-a.

Svaka čast. :thumbup: U potpunosti se slažem sa tobom.

U posljednje vrijeme me stvarno nervira ta priča oko ETF-a i njegove težine. Fakultet jeste težak, ali da je najteži - nije. Mislim da je PMF ( odsjek za matematiku ) u istom rangu kao ETF što se tiče težine, pa neka priča ko šta god hoće. Ovi sa ETF-a su previše umišljeni ako ćemo iskreno i uzdižu ETF i prave bauk od njega. PMF-ovci ni blizu nisu ufurani toliko, niti uzdižu svoj faks.
Isto tako znam neke koji nisu bili neki učenici u srednjoj, jedva su se provlačili i sa matematikom i sa svim, pa upisali građevinu, mašinstvo, itd., pa eno ih ide im ekstra. A znam na PMF-u koliko ima ljudi koji su rasturali u srednjoj, a sad ne mogu jedan predmet položiti. Tako da ne pričajte nešto ako ne znate. Ljudi na ETF-u, građevini, mašinstvu najviše zapnu na matematici, i na srodnim predmetima koji se upravo izučavaju na PMF-u. Zbog čega onda omalovažavate PMF i ne smatrate ga teškim faksom? Upišite ga slobodno, pa ćete se ubrzo uvjeriti o čemu vam govorim.

P.S. Govorite najbolji učenici upisuju ETF, kako da ne. Šta su upisali ove godine osobe koje su išle na matematičku olimpijadu? Upisali su PMF, ne ETF. :lol:
guber90

#379 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by guber90 »

Ja ne znam kakva je situacije u Sarajevu ili nekim drugim gradovima, ali vala u Tuzli ETF (FE) i PMF ni u istu recenicu ljudi ne pokusavaju da stave.
TomANDJerry

#380 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by TomANDJerry »

guber90 wrote:Ja ne znam kakva je situacije u Sarajevu ili nekim drugim gradovima, ali vala u Tuzli ETF (FE) i PMF ni u istu recenicu ljudi ne pokusavaju da stave.
ma nisu ni u Sarajevu , ali na forumu na jednog ETF-ovca dodje 5 onih koji mrze ETF i dobijes ovakav rezultat , ... problem je sto je (kao sto sam gore napisao , a neko sa PMF-a i potvrdio) PMF (a ima ih dosta i na masinstvu) pun ljudi koji nisu uspjeli na ETF-u i onda svoj neuspijeh umanju pljujuci ETF ... ali eto , znam da sada ponovo slijedi paljba :D
guber90

#381 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by guber90 »

TomANDJerry wrote:
guber90 wrote:Ja ne znam kakva je situacije u Sarajevu ili nekim drugim gradovima, ali vala u Tuzli ETF (FE) i PMF ni u istu recenicu ljudi ne pokusavaju da stave.
ma nisu ni u Sarajevu , ali na forumu na jednog ETF-ovca dodje 5 onih koji mrze ETF i dobijes ovakav rezultat , ... problem je sto je (kao sto sam gore napisao , a neko sa PMF-a i potvrdio) PMF (a ima ih dosta i na masinstvu) pun ljudi koji nisu uspjeli na ETF-u i onda svoj neuspijeh umanju pljujuci ETF ... ali eto , znam da sada ponovo slijedi paljba :D
Nema veze, znam kako ti je to, nama se redovno trude ti sa PMF-a da zagorcaju zivot :D.
Jednom prilikom nam asistentica iz Fizike otvoreno kaze (parafraziram, ali ne fulam poentu): "Ispiti koje vi imate, iz ovih oblasti Fizike koje radite, su tezi nego na smijeru Fizika na PMF-u" i meni je sve tu jasno odma, profa nas ne voli i to ti je to :D.
Maxxtro

#382 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Maxxtro »

guber90 wrote:
TomANDJerry wrote:
Nema veze, znam kako ti je to, nama se redovno trude ti sa PMF-a da zagorcaju zivot :D.
Jednom prilikom nam asistentica iz Fizike otvoreno kaze (parafraziram, ali ne fulam poentu): "Ispiti koje vi imate, iz ovih oblasti Fizike koje radite, su tezi nego na smijeru Fizika na PMF-u" i meni je sve tu jasno odma, profa nas ne voli i to ti je to :D.
Licno mislim da je ova rasprava preglupa i da niko ne moze imat pojma o cemu pise ovdje ako nije zavrsio oba faksa koja uporedjuje, ali jedna stvar me zanima, ako mozete da mi pojasnite.
Ne tice se mozda opcenito usporedbe matematike i elektrotehnike, ali tice se konkretno tih fakulteta u Sarajevu (ili u Tuzli, svejedno). Vidio sam na vise tema kako se provlaci ta teza kako je ETF potezak, u sto ne sumnjam, ali se skoro iskljucivo kao razlog navode predmeti matematike, pa me to malo buni. Inace bi bilo valjda logicno pretpostaviti da se svaka oblast matematike koja se obradi na ETFu, takodjer obradi, i to mnogo opsirnije, u mnogo vise detalja, na PMFu. A povrh toga da se na PMFu na visim godinama obradjuju jos i mnogo komplikovaniji predmeti, naspram kojih su neke Inzinjerske Matematike presmjesne.
Sad mi nije jasno sta je tacno ovdje u pitanju - je li nastava na PMFu u Sarajevu (ili Tuzli) stvarno tako losa, da u poredjenju IM izgleda teska, ili su jednostavno studenti koji zavrsavaju PMF u usporedbi sa ETFovcima losiji matematicari? (Ili mozda treca opcija, da svi ti ljudi nemaju pojma o cemu pricaju?)
rage_guy

#383 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by rage_guy »

To ni meni nije jasno. Evo ja studiram ETF, i iako ima predmet ili dva da su mi tezi bili od matematike, im2 je sigurno među najtezima. A istu tu matematiku valjda uce na PMFu na matematici, i vise od toga. Zar ne bi onda njima trebalo biti jednako tesko? Jedino mozda sto oni uce samo matematiku, pa se raspodjeli fino na predmete, dok su nama na im2 svasta strpali u jedan semestar.
guber90

#384 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by guber90 »

Pored te matematike (koja je iskreno jako teska i nije na PMF-u neka drasticna razlika, pricao sam sa ljudima), ja imam jos tuce predmeta koji su mi objektivno od iste ili tezi ili u tom rangu.

EDIT: Cisto da napomenem, boli me vala uho ko sta misli koji je fax tezi, ja znam koliko se moj cijeni i sta mogu sa njim, a to je ono najbitnije :D.
partizan

#385 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by partizan »

Dala bi baba dukat da uđe u kolo, a evo dva da izađe iz kola. I u Tuzli na ETF je daleko najteži predmet MATEMATIKA I. Nigdje nije lako, ali sam pričao sa ljudima koji su završavali kao teške faksove i pri tome ne znaju upaliti računar, od jezika stranih ne znaju po jednu rečenicu reći. Kako li je položio informatike i strane jezike ako je tako teško.. ?Međutim, što je rekao jedan pijanica, naiđe žena pored dvojice pijanica i kaže:" Kako ste momci?" I ovaj će ti jedan:" Fina Kata, da bi mu drugi rekao, da je fina ne bi nas dvojicu pozdravljala" ! Drage moje Tesle, smanjite malo ribu, pogledajte se u ogledalo ! Pametni nauče za 3 mjeseca: funkcije, integrale i diferencijale i dobiju 10. Takvi su sada asistenti na ETF, i to 10 kod Behdže i 10 kod Galića nekad, u prvim rokovima. To je genijalac! . A neki uče funkciju samo za 6 po tri godine i najviše pametuju i pušu se !
guber90

#386 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by guber90 »

partizan wrote:Dala bi baba dukat da uđe u kolo, a evo dva da izađe iz kola. I u Tuzli na ETF je daleko najteži predmet MATEMATIKA I. Nigdje nije lako, ali sam pričao sa ljudima koji su završavali kao teške faksove i pri tome ne znaju upaliti računar, od jezika stranih ne znaju po jednu rečenicu reći. Kako li je položio informatike i strane jezike ako je tako teško.. ?Međutim, što je rekao jedan pijanica, naiđe žena pored dvojice pijanica i kaže:" Kako ste momci?" I ovaj će ti jedan:" Fina Kata, da bi mu drugi rekao, da je fina ne bi nas dvojicu pozdravljala" ! Drage moje Tesle, smanjite malo ribu, pogledajte se u ogledalo ! Pametni nauče za 3 mjeseca: funkcije, integrale i diferencijale i dobiju 10. Takvi su sada asistenti na ETF, i to 10 kod Behdže i 10 kod Galića nekad, u prvim rokovima. To je genijalac! . A neki uče funkciju samo za 6 po tri godine i najviše pametuju i pušu se !
Ko god ti to rekao, taj ti je to slagao, mogu sad najmanje 5 predmeta tezih od matematike I nabrojat, a od njih je jedan i matematika II.
mint

#387 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by mint »

Meni nikako nije jasno da neko moze realnu listu napraviti.

Prvo, vecina ce reci da je njihov fakultet najtezi, volimo mazati sami sebi oci da smo najteze izabrali :D da nije nikome tesko ko nama ... Drugi ce se drzati one standardne liste, medicina, etf, mašinstvo itd. (nisu poredani po tezini, samo sam napisala neke koje ljudi spominju kao najteze).

Ne mozete to tako gledati, nekima je teze ovo, nekima ono ... ja sam na etf-u, ali meni bi npr. pravni fakultet bio ubitacan, jer nikad nisam voljela teoriju. Sa formulama sam na ti, zadatke sam jos od osnovne gotivila, ali kad moram nesto sto je meni dosadno uciti ... to mi nikako ne ide.

Zato mislim da praviti listu nema smisla, jedino da je neko pokusao studirati nekoliko fakulteta dok se nije nasao, pa sa svoje tacke gledista da napise koji je njemu najtezi, a koji najlaksi bio.
insan-e

#388 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by insan-e »

Evo ja studiram u Lukavici (Istočno Sarajevo), stvarno je prelagano, dođite svi ako se patite u Sarajevu. :-D
Bolonja je fol neka, 4+1, dobili su akreditaciju za RI smjer...

Bujrum... 8-)
kojetou

#389 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by kojetou »

Mislim da nije toliko bitno koji je fax najtezi u BiH vec se to vise gleda u sirem kontekstu. Jeli tesko zavrsiti elektrotehniku u Nigeriji? Jeli to prava elektrotehnika? Ili u Juznoj Africi? Indoneziji? Recimo ja sam student gradjevine u Nizozemskoj i ta gradjevina je rangirana na rang listi kao 13. na svijetu 2011. godine a po akademskom nivou je bila tada negdje 8. ili 9. na svijetu:

http://www.guardian.co.uk/higher-educat ... ering-2011

Tako kod nas ovi Madjari, Rumuni i Cesi, Nijemci koji su zavrsili BSC u svojim zemljama i dosli kod nas tada se sjecam da nakon pola godine su pocele price:"Ma sta ovo se glupiraju na ispitima." i "Zasto ovakve teske ispite prave." ; "Ovo je nemoguce poloziti.", "Zar je potrebno da ovo znamo?" A svi su zavrsili BSc u svojim zemljama u roku.

Ako smo mi po akademskom nivou negdje 8. ili 9. na svijetu (u hidro gradnji smo prvaci jer je to Nizozemska izmislila tu nauku; u structural engineeringu negdje 5.); onda mogu misliti kako je onima sto studiraju na Michiganu ili Cambridgu...

Tako da je ta prica o tezini fakulteta malo glupa. Teze je zavrsiti gradjevinu na TU Delftu nego Elektrotehniku na recimo Sarajevskom univerzitetu jer se akademski nivo u delftu drzi na nevjerovatno visokom nivou. Tako je se cesto desavalo da profesor obori recimo 60% ljudi na ispitu a skoro svi su ozbiljni studenti.

Kada mi je jaran zavrsio fax i otisao u Switzarsku da radi odmah su mu rekli nesto poput:"Gradjevina na tom fakutletu; respect." Sva su ti vrata otvorena ako zavrsis bilo koji top fakultet. Taj drug sada radi kao konzultant; pocetna plata 2700 eura netto; nema mu posao veze sa gradjevinom ali su ga primili jer je ïzdrzao da zavrsi takav tezak i priznat fax.
partizan

#390 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by partizan »

Hm Holandjanin, moj prijatelj koji je u BiH studirao na Fakultet za sport, ustvari bio je na višoj i to friško poslije rata nekada.. Ono, kad je bilo i političkih diploma za zaslužne gradjane(maskirne uniforme), kad su neki morali polagati.. Političari zvali, intervencije. .. Pazi, u medjuvremnu je odselio u Švedsku. Upisao tehnički fakultet, i pitamo ga mi gdje je teže, ovdje ili u Švedskoj? Kaže on:"Ovde i to tri puta!" Znači ovde je studirao na DIFu, mislim da je bio u Mostaru na faksu.. I sada je na "tehničkom" faksu vani, kaže katastrofa "kurs". Niko ne pada. Ko je god otišao gore vratio se kao magistar, kod nas ne može svijet da diplomira ispod 10 godina da studira. A care, ovde su građevine na većini državnih faksova preteške. Ovi stari univerziteti su još uvijek jaki. To je jedino što je bolje u BiH nego vani, ali se ne cijeni. Samo nam to valja, i na nekom je zavidnom nivou(državni faksovi), a gore? Dobro ovi najjači na svijetu, ostalo-kursevi!
kojetou

#391 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by kojetou »

partizan wrote:Hm Holandjanin, moj prijatelj koji je u BiH studirao na Fakultet za sport, ustvari bio je na višoj i to friško poslije rata nekada.. Ono, kad je bilo i političkih diploma za zaslužne gradjane(maskirne uniforme), kad su neki morali polagati.. Političari zvali, intervencije. .. Pazi, u medjuvremnu je odselio u Švedsku. Upisao tehnički fakultet, i pitamo ga mi gdje je teže, ovdje ili u Švedskoj? Kaže on:"Ovde i to tri puta!" Znači ovde je studirao na DIFu, mislim da je bio u Mostaru na faksu.. I sada je na "tehničkom" faksu vani, kaže katastrofa "kurs". Niko ne pada. Ko je god otišao gore vratio se kao magistar, kod nas ne može svijet da diplomira ispod 10 godina da studira. A care, ovde su građevine na većini državnih faksova preteške. Ovi stari univerziteti su još uvijek jaki. To je jedino što je bolje u BiH nego vani, ali se ne cijeni. Samo nam to valja, i na nekom je zavidnom nivou(državni faksovi), a gore? Dobro ovi najjači na svijetu, ostalo-kursevi!
Skandinavija je kao prvo poznata po tome da im je skolstvo nula. Ima u swedskoj par dobrih fakulteta i to je to. Ako recimo pogledas ko su to doktori u Oslu i gdje su zavrsili fakultete moras ih lupom traziti da bi nasao onoga koji je u Oslu zavrsio medicinu ili bilo koji fakultet a da je neki priznati specijalista.

Ako pogledas gradjevinske projekte u skandinaviji skoro sve su pravili Holandjani. Recimo onaj najduzi most u skandinaviji su pravili inzinjeri sa TU Delfta ; Nizozemci kao i sve druge komplikovanije gradjevine u skandinaviji.

Image

Ako pogledas recimo najskuplju zgradu u Kini Kineskog telekoma opet Nizozemski Inzinjeri (Koolhaas); sto se konstrukcije tice mozda i jedna od najkomplikovanijih zgrada na svijetu (bii je program o ovoj zgradi na discovery channelu ali i na National Geographicu):

Image

Sve one velike prve zgrade u New Yorku isto Nizozemci pa onda u Dubaju poznata ostrva:

Image

Samo Nizozemski inzinjeri sa TU Delfta i Nozozemske firme ali i Nizozemski eksploitanti Van Oord. U New Orleansu sada isto su zastitu protiv vode napravili Holandjani jer su Amerikanci nakon poplave prvo pokucali Nizozemcima na vrata jer su prvi sto se tice Hidrogradnje na svijetu.

Nemozes gledati to tako jednostavno. Recimo Mashinstvo ili Elektrotehnika u Nizozemskoj nije nista posebno. Sto se mashinstva tice tu su Nijemci i Francuzi mnogo jaci od Holandjana. Reci da je Mashinstvo zavrsiti u Sarajevu teze nego u Stokholmu recimo to moze samo budala. Swedjani imaju svoje avione borbene; auto-industriju brojna borbena vozila i sta ja znam sta sve ne i sve su u to ukljuceni njihovi mashinski fakulteti i naravno da je kvalitetnije. Sto neznaci da je svaka skola u Sweskoj teza od svake skole u BiH. Mozda je neki sport ili sociologija u BiH teza nego u swedskoj ali opet je pitanje gdje je priznatije.

Na kraju kada ti dobijes diplomu i na toj diplomi ti pise da si zavrsio gradjevinu na Cambridgu, Oxfordu, Delftu ili Michiganu odmah svaka gradjevinska firma zna da su to fakulteti za koje su priznate i kwalifikovane komisije (svijetske) odredile da su ti fakulteti po akademskom znanju u top 10 i tu se zavrsava sva prica. Mozes ti reci da je u Kini teze ali ako to na kraju krajeva nije bitno. Btno je gdje je priznatije i sta se vise cijeni.

Sada to malo i varira. Nekada je delft bio i medju prvim 5. pa je nekada bio i na 20. mjestu pa se opet popeo na 13. pa pao pa se opet popeo itd.
Arteta

#392 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Arteta »

Reci da je Mashinstvo zavrsiti u Sarajevu teze nego u Stokholmu recimo to moze samo budala. Swedjani imaju svoje avione borbene; auto-industriju brojna borbena vozila i sta ja znam sta sve ne i sve su u to ukljuceni njihovi mashinski fakulteti i naravno da je kvalitetnije.
Ako Svedjani imaju svoje borbene avione ne mora znaciti da im je skolstvo teze, ali sigurno mora znaciti da im je kvalitetnije, a to su dva drasticno razlicita pojma.

Inace, borbene avione moze praviti samo neko ko ima para.
Ako je drzava u haosu i jos mala onda ne znam kakve strucnjake da imas, neces ih napraviti.
kojetou

#393 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by kojetou »

Arteta wrote:
Reci da je Mashinstvo zavrsiti u Sarajevu teze nego u Stokholmu recimo to moze samo budala. Swedjani imaju svoje avione borbene; auto-industriju brojna borbena vozila i sta ja znam sta sve ne i sve su u to ukljuceni njihovi mashinski fakulteti i naravno da je kvalitetnije.
Ako Svedjani imaju svoje borbene avione ne mora znaciti da im je skolstvo teze, ali sigurno mora znaciti da im je kvalitetnije, a to su dva drasticno drugacija pojma.

Inace, borbene avione moze praviti samo neko ko ima para.
Ako je drzava u haosu i jos mala onda ne znam kakve strucnjake da imas, neces ih napraviti.
Na kraju je kvalitet bitan a ne gdje je teze. Recimo bogatih Kineza ima na nasem fakultetu kolko hoces... sve neki sinovi velikih advokata i sta ja znam. Mene drzava Nizozemska subsidira za 90% pa mi i nije fax toliko skup plus sto mi je dala besplatan prevoz i jos hiljadu nekih beneficija ali za njih je ovdje zavrsiti ovaj faks pravo skupo. No sto zelim da ti kazem; oni su sto se tice matematike bolji od nas kada dodjusa gimnazije tehnicke. Bolji su i od Rusa i od svih ostalih smio bih se kladiti (Sto se suhe matematike tice). Ali to neznaci da su bolji inzinjeri jer sve komlikovane zgrade im prave ljudi sa zapada. Biti dobar inzinjer je jedno a znati baratati dobro svim vrstama matematike je drugo.

Recimo ja imam usmeni za 7 dana kod profesora koji je izmislio koncept "maturity betona" i svako u gradjevinskom svijetu zna ko je on. Ako ti takav jedan profesor predaje onda to automatski znaci da je kwalitetnije. A sta je teze to nije bitno. Bitno je ko su to profesori koji predavaju; kako ti je fakultet rangiran na svijetskoj rang listi; koliko je skupo tu studirati. Zavrsiti jednu godinu ovdje je mozda 30.000 maraka samo za skolstvo bez icega drugoga pa ti to sada poredi sa sarajevom recimo. Kod nas su 70% Grci, Japanci, Nijemci, Francuzi, Srbi, Hrvati, Madjari, Britanci reci mi naciju neku na svijetu i skoro sigurno cu ti reci da znam nekog kolegu te nacionalnosti. Idem recimo da gledam utakmicu BiH -Grcka sa kolegama Grcima kod njih jer imaju televiziju Grcku. A ko to studira na Gradjevini u Sarajevu osim Bosanaca? I eto ti odmah parametar sta je kwalitetnije.

Kemal Hanjalic je recimo najpoznatiji mashinski profesor Bosanske proizvodnje pa evo ga predaje na TU Delftu. I naravno da je priznato kad ti on stavi ime na tvoj zavrsni rad a zamisli koliko je tek priznato kad ti potpis stavi recimo neki profesor sto je ucestvovao u izgradnji motora za najnoviji borbeni avion "Joint strike Fighter" i sta ja znam. To se na kraju gleda jer ti sa tom diplomom ides kod poslodavca.

Mom jaranu sto sada ima platu pocetnu od 2700 eura neto su pitali:" Zasto ti mislis da bas tebi trebamo dati ovaj posao kada ti nisi zavrsio ekonomski fax."? On im rekao samo da je zavrsio najbolji fax na svijetu sto se tice hidrogradnje i dobio posao.

Tako to ide na kraju je nebitno sta si zavrsio bitno je gdje si to zavrsio.
partizan

#394 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by partizan »

Holanđanin, ja bi tebi poslao slike naših mostova, ali su se svi porušili, zgrade popadale. Loši nam inžinjeri. Kreativnost i ostalo što se vidi po svijetu je stvar novca, ovog onog. Da su ugledniji ti faksovi to stoji.
Hajmo ovako, da riješimo dilemu. Pošto postoje pismeni tragovi, hadj nam ti postavi tvoje zadatake sa ispita iz matematike da ga svi vidimo. A hajd nek neko sa građevine ili elektrotehnike iz BiH stavi ispitne zadatke na ovu stranicu.
Ono, da fino piše, ispitni rok, fakultet taj i taj, ispit iz predmeta matematika I ili II. I tako da riješimo dileme.
elizabeth a

#395 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by elizabeth a »

guber90 wrote: Nema veze, znam kako ti je to, nama se redovno trude ti sa PMF-a da zagorcaju zivot :D.
Ovo je vjerovatno istina. To na PMF-u spada u grupu općih predmeta koji su tu samo kao ''uvod'' u ono što slijedi. Na tehničkim fakultetima se s čistom fizikom vjerovatno tu staje, dok je na PMF-u to samo početak, što je i logično stoga se ne obraća pažnja previše na te predmete (ne ulazim u to koliko je to opravdano) i to su predmeti koje većina studenata položi. Akcenat je i ovdje na matematici, vjeruj mi, niko zbog tih općih predmeta nije obnovio godinu. :)

Što se tiče ovih studenata koji su se prebacili s drugih fakulteta - znam ih nekoliko. Od njih su jedino studenti koji su došli s ETF-a uspjeli nešto i položiti. I pazite, to su uglavnom studenti koji su položili dosta toga i na ETF-u, imaju manji broj predmeta za polagati jer im priznaju te predmete, te da ne napominjem ogromno iskustvo za razliku od ljudi koji su tu ''friško'' iz srednjoškolskih klupa. Uostalom, bez želje da bilo koga uvrijedim - kada ne uspijete u nečemu iz nekog xy razloga, onda je u ljudskoj prirodi da traži izgovore za neuspjehe - pa je tako i njima možda lakše oblatiti ETF, reći da je pretežak, da su očekivanja nerealna. Ali poenta je da ne možete porediti subjektivni utisak ''težine'' nekog fakulteta nekog ko je tu došao bez ikakvog iskusta tj. iz srednje škole i nekog ko je prvo dvije godine proveo na ETF-u ili bilo kojem drugom fakultetu prije toga.

Ono što uvijek naglašavam kao prednost PMF-a, barem mog odsjeka, jesu profesori koji jako dobro vrše svoje dužnosti, požrtvovani su i tu sigurno nećete naići na nekog ko će vas ''uzeti na zub''. :D
SaMaster

#396 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by SaMaster »

Stvar prestiza nije stavr kvaliteta. To sto u BIH studiraju samo Bosanc i Hercegovci a u Holandiji svi ostali, opet nista ne znaci.

Nije tu vise ni pitanje kvaliteta nego uslvoa. A uslova ovdje nema - ne zbog toga sto su nam profesori, fakulteti, zgrade, mostovi i ostalo losi, nego sto drzava ne funkcionise.

Nasih inzinjera, tacnije sa ETF-a, imas na prestiznim fakultetima sirom svijeta i tamo su opet jedni od boljih...
MarcusTulliusCicero

#397 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by MarcusTulliusCicero »

Webometrics: Univerzitet u Sarajevu najbolji u BiH i 1739. u svijetu
http://studomat.ba/vijesti/univerziteti-u-bih/7248/

"Kada je riječ o bh. univerzitetima, najbolje rangiran je Univerzitet Sarajevo, na 1739. mjesto. Slijede ga Univerzitet u Tuzli na 4114. mjestu, International Burch University Sarajevo (4380.), Univerzitet u Zenici (4784.), te Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (5501.)."
kojetou

#398 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by kojetou »

MarcusTulliusCicero wrote:Webometrics: Univerzitet u Sarajevu najbolji u BiH i 1739. u svijetu
http://studomat.ba/vijesti/univerziteti-u-bih/7248/

"Kada je riječ o bh. univerzitetima, najbolje rangiran je Univerzitet Sarajevo, na 1739. mjesto. Slijede ga Univerzitet u Tuzli na 4114. mjestu, International Burch University Sarajevo (4380.), Univerzitet u Zenici (4784.), te Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (5501.)."
Pa to sam i ja govorio. Evo zamislimo da samo u SAD-u imas nekih 90 gradjevinskih fakulteta. Niti jedan nije totalno los recimo. Onda u Kini i Rusiji zajedno neka ima jos nekih 300 gradjevinskih fakulteta. Pa onda u Njemackoj, Italiji, Francuskoj skupa mozda jos 30. U japanu neka ih je 10; Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Spaniji neka ih je 30. Sada ako to sve sagledamo i ako ti je fakultet znaci u top 10 vec znaci da je dobar; to je velika stvar po meni. Ja sam ponosan na svoj fakultet.

Isto tako mislim da svaki fakultet stvara odredjene licnosti. Hocu reci da te fakultet takodjer formira kao licnost. U to sam siguran. Recimo moj utisak je da ljudi sa elektrotehnike jesu socijalno labilni nekako. Znam ih ovdje kolko hocete. Neki nerd tipovi u 95% slucajeva. Zene sa arhitekture su po izgledu super ali muskarci sa arhitekture su (znam ih isto mnogo) zestoke pegle da nekazem nesto ruznije (sline) i neznam niti jednog covijeka sa arhitektorue da kazem:"On je frajer." Opet kazem zene su samo takve... Ima na arhitekturi likova koji znaju da super igraju ulogu frajera to svakako ali to je nesto sasvim drugo od toga da budes frajer. Na tim arhitekturama i ekonomijama ti ljudi su jednostavno produkti drustva i jako im je bitno sta okolina misli o njima. A ako je muskarcu bitno sta okolina u kafanu misli o njemu onda nije frajer da i gotovo. A svi su takvi.

Muskarci sa mashinstva, gradjevine jesu vecinom frajeri; bar ja tako vidim. Nisu nerdovi ali ipak nesto znaju. Mashinstvo ili gradjevina stvaraju vise "muskarac muskarce." vecinom iskreni momci koji ne petljaju, ne tracaju i koji nisu namazani ali jednostavno imaju ono nesto "musko" sto ovi sa arhitekture jednostavno nemaju niti oni sa prava ili ekonomije. Mada je to samo moje misljenje ali mislim da je to vecinom tako.

Udjite na arhitektonski fakultet i vidite samo kako se ti muskarci oblace; neke fine jaknice, cipele koje ne odudaraju od mode; u vecinom slucajeva imaju neki salcic koji nije u funkciji da ih zastiti od zime vec sluzi modi i sta ja znam sta vec ne.
Last edited by kojetou on 06/02/2013 15:40, edited 1 time in total.
madFlava

#399 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by madFlava »

Daj dijete ,spusti se u stvarnost. I uozbilji se.

Komentar ti je debilan.
Industrialyzer

#400 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Industrialyzer »

Prvo treba nauciti sta je Webometrics i onda komentarisite tu rang listu ;-)
Post Reply