Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post Reply

Ko ima "posteniji" odnos prema BIH?

IVO JOSIPOVIC
216
86%
BORIS TADIC
36
14%

Total votes: 252

and

#376 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by and »

exliberal wrote:Danasnji sastanak u Zagrebu (tihic /Kosor) samo potvrdjuje sto sam vec napisao .....RS se privalila Srbij sad se Federacija privaljuje Hrvatskoj....svako svoje pokriva :D
a sutrašnji u istanbulu?
exliberal

#377 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by exliberal »

kv99 wrote:
exliberal wrote:Danasnji sastanak u Zagrebu (tihic /Kosor) samo potvrdjuje sto sam vec napisao .....RS se privalila Srbij sad se Federacija privaljuje Hrvatskoj....svako svoje pokriva :D
Ti si to malo pomijesao : Tihic a ne Federacija se privaljuje Hrvatskoj kao sto se privaljuje Smrdiji tj privaljuje se bilo kome samo da ostane na vlasti sto duze :D

P.S Da li se osjecas jos licno uvrijedzen kada napisem Smrdija za naseg istocnog komsiju :-D
Izvinjavam se nisam se dobro izrazio, neprivaljuje se Federacija nego jedan dio ( posto je drugi dio Federacije vec "usvojen").... A sta jeTihic?...drustvo jednog lica ili predstavnik najmnogoljudnije stranke bosnjackog naroda? Zanimljivo da se bosnjacki politicari ubise da dobiju putovnicu a ti narode cekaj u redu....
Sto se tice kako ti koga zoves ....bez ljutnje to pokazuje nivo kulture, sa druge strane ja da pocnem da nazivam bosnjake srmdljivcima bio bih nogiran sa foruma ekspresno ali ...ocito je da postoje dvostruki arsini ...suti i trpi ;-)
Hypo-Alpe-Adria

#378 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Hypo-Alpe-Adria »

exliberal wrote: ali ...ocito je da postoje dvostruki arsini ...suti i trpi ;-)
Trpi, trpi. Genetski si predisponiran (jel' se ovako kaže?) za trpljenje. Kad ste mogli 500 godina opstati, šta je ovo. Sitnica :-)
Prozor

#379 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Prozor »

kv99 wrote:
Ti si to malo pomijesao : Tihic a ne Federacija se privaljuje Hrvatskoj kao sto se privaljuje Smrdiji tj privaljuje se bilo kome samo da ostane na vlasti sto duze :D

P.S Da li se osjecas jos licno uvrijedzen kada napisem Smrdija za naseg istocnog komsiju :-D
:thumbup: :thumbup: :bih:
Bosnolog

#380 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Bosnolog »

:mrgreen:
Jos kad bi samo granice promijenili gdje bi bio kraj veselju i svrsavanju a tek dernek kakav bi se dogodio u Kanadi i sire :lol: :lol: :lol: :lol: ......Kakv svemirac taj vise ne zna je li posao ili dosao,....Tihic je irelevantan gubinik koga vise niko ozbiljan ne smatra normalnom osobom on ti je najobicniji otirac komsijskih cipela,.....Tihic je potrcao u Zagreb da utjesi Kosorku nakon sto je Josipovic iznio istinu od koje je Kosorka posandrcala,.....

Tihic svakim potezom dublje potone,ko je on da potpisuje te odnose valjada je vlada ta koja ima na to pravo a ne neki propupali propuh maticar koji ce ovim potezom konacno pokopati propast stranku sektasko secijaskih maloumnika,.......
Hypo-Alpe-Adria

#381 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Bosnolog wrote:

Jos kad bi samo granice promijenili gdje bi bio kraj veselju i svrsavanju a tek dernek kakav bi se dogodio u Kanadi i sire :lol: :lol: :lol: :lol: ......Kakv svemirac taj vise ne zna je li posao ili dosao,....Tihic je irelevantan gubinik koga vise niko ozbiljan ne smatra normalnom osobom on ti je najobicniji otirac komsijskih cipela,.....Tihic je potrcao u Zagreb da utjesi Kosorku nakon sto je Josipovic iznio istinu od koje je Kosorka posandrcala,.....

Tihic svakim potezom dublje potone,ko je on da potpisuje te odnose valjada je vlada ta koja ima na to pravo a ne neki propupali propuh maticar koji ce ovim potezom konacno pokopati propast stranku sektasko secijaskih maloumnika,.......
Pa valja li itko živ čovječe po tebi.
Pa nema političara u krugu 1000 km kojeg nisi spomenuo u negativnom konteksu.
Daj brate više reci jednoga koji je tebi po mjeri (kažeš li Komšić, staviću te na ignore :lol: - inače, ima li ta opcija na forumu, nešto nisam gledao?)
Bosnolog

#382 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Bosnolog »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
Bosnolog wrote:

Pa valja li itko živ čovječe po tebi.
Pa nema političara u krugu 1000 km kojeg nisi spomenuo u negativnom konteksu.
Daj brate više reci jednoga koji je tebi po mjeri (kažeš li Komšić, staviću te na ignore :lol: - inače, ima li ta opcija na forumu, nešto nisam gledao?)

Interesantno je kako maloumnog svemirskog otiraca vole i dodikovci i covicevci,......sto ti je bratski savez istomisljenika koji u Tihicu vide svoj spas,.....Meni je drazi i Jugo Covic pa i Dodik od ovog ljigavca barem znam sto misle i sto rade,.....Tihic je dno svih ljestvica,izdajnici i ljigavci su najgora vrsta ljudskog soja i nistavila,.....Eto vam Tihica gratis,slobodne se dogovorite sa Dodikom i njim neka vam obecava i potpisuje sto zazelite samo sto njegove stavove i odluke nikada niko vise nece shvatati ozbiljno niti prihvatiti.

Ta dvonog stuha je najvece izdajnicko zlo BiH posdejtonske BiH,.....On nije Komsicu ni do clanaka,.od kada je bekicemenjaka mogao uspravno hodati?????, gliste i krtice zive pod zemljom ljudskog dostojanstva .......

:mrgreen: :lol: :lol: Tihicu sto ih izdade vidis da se jos nadaju tvom povratku !!!!!
kv99

#383 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by kv99 »

exliberal wrote:
kv99 wrote:

Izvinjavam se nisam se dobro izrazio, neprivaljuje se Federacija nego jedan dio ( posto je drugi dio Federacije vec "usvojen").... A sta jeTihic?...drustvo jednog lica ili predstavnik najmnogoljudnije stranke bosnjackog naroda? Zanimljivo da se bosnjacki politicari ubise da dobiju putovnicu a ti narode cekaj u redu....
Sto se tice kako ti koga zoves ....bez ljutnje to pokazuje nivo kulture, sa druge strane ja da pocnem da nazivam bosnjake srmdljivcima bio bih nogiran sa foruma ekspresno ali ...ocito je da postoje dvostruki arsini ...suti i trpi ;-)
Koliko je Tihi popularan i sposoban politicar pitaj krkana kojem je dao sve samo da mu pomogne ostati na vlasti...pa sta bi od Pruda ?
P.S To sto se ti branioce sa Zuca poistovjecujes sa Srbijom to vise govori o tebi nego svi tvoji postovi. Ovdje ne postoje dvostruki arsini vec ja nikad nisam rekao nista lose protiv srpskog naroda vec protiv onih koji podrzavaju zvanicnu i nezvanicnu velikosrpsku politiku. Ponavljam , to sto se ti osjecas uvrijedzenim sto ja kazem Smrdija za drzavu koja je izvrsila genocid u mojoj zemlji i koja i danas na sve moguce nacine pokusava da naskodi ( od potpore krkanu , hapsenju i mucenju Jurisica , pokusaja da umanji ili skroz negira genocid , zvanicno naziva moju drzavu Bosna i Hercegovno ) to je odraz ne samo tvoje kulture vec i tvojih pravih namjera i zelja :wink:
osa

#384 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

idući put tražim plaćanje autorskih prava......
Hypo-Alpe-Adria

#385 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Ovo ovdje je pravi leksikografski eldorado.
Koliko sam samo ovdje novih izraza naučio :D
''Pedofil'', ''Laktašenko'', ''crnogorci'', ''Smrdija'', ''Šumska'', ''Mrska'', ''Tihomir'', ''Lepi'', ''Duduk'', ''Jugo Čović''...otkud ih više vadite :thumbup:
BiH-x

#386 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by BiH-x »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Ovo ovdje je pravi leksikografski eldorado.
''Pedofil'', ''Laktašenko'', ''crnogorci'', ''Smrdija'', ''Šumska'', ''Mrska'', ''Tihomir'', ''Lepi'', ''Duduk'', ''Jugo Čović''...otkud ih više vadite :thumbup:
Zaboravio si najbolje - PeDodik :dance:
osa

#387 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

to je samo još jedna od posljedica multikulturalnosti.....
osa

#388 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

ovaj tihi je stvarno pretjerao....

Tihić nakon sastanka s Kosor: Da nije bilo Hrvatske, u BiH bi bilo puno gore

SULEJMAN Tihić, čelni čovjek SDA u BiH, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor kazao je da bi, "da nije bilo Hrvatske u teškim vremenima, u BiH bilo daleko teže i gore". Tihić nije htio komentirati Josipovićevu izjavu o sudjelovanju Hrvatske u podjeli BiH te je zahvalio premijerki što se u Pragu na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom zauzela za BiH.

Sulejman Tihić najavio je da će se sljedeći sastanak HDZ-a i SDA održati u lipnju te naglasio da je od iznimne važnosti da se održi planirana sjednica ministara Hrvatske i BiH koja će se baviti posebnim odnosima dviju zemalja. Predsjednik SDA izrazio je zadovoljstvo činjenicom oko "vraćanja bošnjačke nacionalne manjine u hrvatski Ustav". 'Upućeni smo jedni na druge i jedni bez drugih ne možemo', kazao je Tihić.
and

#389 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by and »

osa wrote:ovaj tihi je stvarno pretjerao....

SULEJMAN Tihić, čelni čovjek SDA u BiH, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor kazao je da bi, "da nije bilo Hrvatske u teškim vremenima, u BiH bilo daleko teže i gore". Tihić nije htio komentirati Josipovićevu izjavu o sudjelovanju Hrvatske u podjeli BiH te je zahvalio premijerki što se u Pragu na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom zauzela za BiH.

Sulejman Tihić najavio je da će se sljedeći sastanak HDZ-a i SDA održati u lipnju te naglasio da je od iznimne važnosti da se održi planirana sjednica ministara Hrvatske i BiH koja će se baviti posebnim odnosima dviju zemalja. Predsjednik SDA izrazio je zadovoljstvo činjenicom oko "vraćanja bošnjačke nacionalne manjine u hrvatski Ustav". 'Upućeni smo jedni na druge i jedni bez drugih ne možemo', kazao je Tihić.
sastanak 2 ekipe koje gube tlo pod nogama
osa

#390 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

and wrote:

sastanak 2 ekipe koje gube tlo pod nogama
izgleda....
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#391 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Toto »

a Srbija se privalila Turskoj
jope Brankovici haraju Srbijom
Deveta iznag svega

#392 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Deveta iznag svega »

Lenora wrote:ne znam jel neko vec postirao

Josipovic. "Svi koji tvrde da Hrvatska nije dijelila BiH neka pročitaju historijske dokumente"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u intervjuu za Novu TV rekao da ostaje pri svojim stajalištima izrečenim u BiH, te da ni na koji način nije prekršio Ustav RH, a one koji smatraju da jest, pozvao je da do kraja povuku konzekvence iz takvih izjava.

"Nisam prekršio Ustav. To su priče kojima se želi zasjeniti bit problema", kazao je Josipović.

"Premijerki Kosor i Vladi mogu reći samo jedno - u Ustavu postoji propisana procedura koja nije rasprava po odborima, to je ozbiljna procedura i pozivam premijerku Kosor da pokrene u Saboru proceduru za opoziv Predsjednika Republike. Spreman sam na to, ali ako Jadranka Kosor s tim ne uspije, očekujem njezinu ostavku".

Na pitanje je li HDZ spreman ići tako daleko, rekao je da jest, sudeći po izjavama, te dodao da iz njih treba povući konzekvence do kraja. Josipović je ocijenio da je posjet BiH bio vrlo važan i za Hrvatsku i za Hrvate u BIH i da bi ponovno napravio isto. Ponovio je kako se prvi put "dogodilo pomirenje na djelu", da je na dva stratišta bio zajedno s vjerskim vođama, te pripadnicima različitih naroda i političkih stranaka.

"Hrvati danas nisu jednakopravni u BiH i moj govor im je otvorio vrata da ravnopravno sjede za stolom, objedine svoje snage i izbore za ono što im pripada - jednakopravnost. Hrvatska tu mora biti da im pomogne", smatra Josipović.

Rekao je da nije realno da premijerka redigira njegove govore, da ju je pozvao dva dana prije puta na sastanak, ali da nije došla. No, da je i došla, rekao je da ne bi promijenio mišljenje, jer je to suština jedne nove hrvatske politike.

"Tvrdim suprotno onome što Vlada govori i neki predstavnici HDZ-a. U BiH sam održao govor sukladan hrvatskoj mirotvornoj vanjskoj politici i sukladan Ustavu RH", izjavio je i odbacio stajalište HDZ-a da je govor bio suprotan Deklaraciji o Domovinskom ratu.

"Silne izmišljotine o tome kako sam govorio o agresiji, o tome da smo svi jednaki, da je (bivši predsjednik Srbije Slobodan) Milošević jednak kao i mi, pa to su besmislice. To je tjeranje vode na mlin besplodnoj raspravi u teškoj ekonomskoj situaciji, kada se zapravo želi destabilizirati sustav", ustvrdio je Josipović.

Dodao je da je slično bilo kod objave popisa branitelja kad su se, kaže, u Banskim dvorima okupile razne udruge s porukom "koju im je očito netko sugerirao, a sada su bivši premijeri pozvani da bi kroz njihova usta govorio netko drugi".

Na pitanje je li posjeta BiH istorijska ili kontraverzna, odgovorio je da je očito da je za HDZ i za premijerku Kosor kontroverzna, ali da su međunarodni odjeci Hrvatskoj najvažniji.

S obzirom na to da su EU i SAD odmah podržale njegovu izjavu iz Sarajeva, a Vlada je osudila, Josipović je odgovorio da to ima negativne posljedice po Hrvatsku. "To što je Vlada sada učinila, šteta za Hrvatsku", ustvrdio je.

"Moja politika je mirotvorna, ona ne miješa zločince i žrtvu, ne miješa ni agresora i onoga tko se branio. Govorio sam o politikama koje su generirale sukobe, razdvajale ljude i danas ih razdvajaju", kazao je.

Podsjetio je da je njegova pozicija u pogledu toga oduvijek bila jasna, od izborne kampanje do cijelog političkog djelovanja, te da mu je kao predsjedniku RH i dužnost artikulirati i promovirati takvu mirotvornu politiku.

Na tvrdnju novinara da od njegova istupa i svi u Vladi i bivši premijeri tvrde da ne postoji ni jedan dokument ni dokaz da je Hrvatska dijelila BiH, Josipović odgovara:

"Neka malo pročitaju povijesne dokumente". "Nisam govorio o dijeljenju Bosne kao države, govorio sam o dijeljenju ljudi, a to je strašno, to se zaista i provodi", naveo je.

Ustvrdio je da je Zagreb "sasvim sigurno doprinio" jer je pola Hrvata "nestalo" iz BiH , te da je ta politika bila neuspješna i da takvu politiku treba promijeniti. Smatra kako reakcije na njegov govor pokazuju da HDZ nastavlja takvu politiku.

"Mislio sam da je naša vanjska politika i Vlada odlučila proueuropskom politikom okrenuti neku novu stranicu, ali ovo je ozbiljan povratak natrag", ustvrdio je Josipović.

Najavio da će pozvati premijerku Kosor na razgovor jer je važno prepoznati koja je to politika koju Hrvatska treba na putu u EU i za poboljšanje položaja Hrvata u BiH, čemu će, smatra, njegova izjava žaljenja koristiti jer s Hrvata "skida stigmu" i omogućuje im da se ravnopravno bore za svoje interese.

Onasa

joj kakva podjela izebegovic je potpisao za hrvatskom da HV i Armija BiH moze djelovati u bosni. Sto je inace spasilo bihac i dalje sirenje sprske agresije, i donio Milos na stol za razgovore.

Poricim Josipovic balavac i neznalica od presednika da nauci malo povijesti.
Deveta iznag svega

#393 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by Deveta iznag svega »

A zasto bi pretjerao? on govori samu istinu. U ratu smo vase izbjeglice hranili, obukli, i dali mjesto da zive u hrvatskoj Akcije HV oslobodile su bihaca u eventulanim padom, donjeli su mira i zaustavili sirenje srpske agresije kada je HV dosla prema banjom lukom.

A prva zemlja koja bosna imala diplomatski odnosima bila je hrvatska
jugasvili

#394 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by jugasvili »

osa wrote:
osa , sve zavisi sa koje tacke gledas . :wink:
zemomak

#395 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by zemomak »

Roko Markovina: Hrvati su Muslimane izdali u ratu 1993.
24. 04. 2010. • 13:56 A. K.

*** SPAM *** - Bivši zastupnik u Skupštini BiH od 1990. do 1996. godine, Roko Markovina izjavio je za Slobodnu Dalmaciju kako su „Hrvati izdali Muslimane“ u ratu 1993. godine.

Odgovarajući na pitanje ko je u pravu u pogledu hrvatske politike prema Bosni u 90-ima, predsjednik Josipović ili premijerka Kosor, Markovina je ustvrdio kako je Kosor u pravu, ali za - kako je rekao - prvi rat, navodi Rtm.

"A Mostar je zapravo uništen u drugom ratu, a tu Muslimani sa pravom osjećaju da su izdani i da im je zabijen nož u leđa. Sve što je Kosor rekla, rekla je istinu – Hrvatska je vodila odbrambeni rat, a tzv. JNA i četnici bili su agresori. Ali to se sve odnosi na prvi rat 1992. godine, koji je bio rat između četnika i "ostatka svijeta", a Hrvati i Muslimani branili su se zajedno", rekao je Markovina..

On je utvrdio kako istina Jadranke Kosor nije kriva, ali to je "samo pola mise, pola istine".

"A Josipovićevo žaljenje za užasima koji su se događali, obuhvaća drugu polovicu istine. I ne može se, ako je riječ o izvinjenju u Ahmićima, spominjati velikosrpska agresija na BiH i Hrvatsku jer ta se agresija odnosi na prvi rat, a Ahmići su bili u drugom ratu. Kosor očito ne razlikuje kad je premijerka, a kad je predsjednica HDZ-a", rekao je Markovina.

Osvrćući se na prve višestranačke izbore u BiH, 1990. godine, Markovina je za Slobodnu Dalmaciju rekao da su nacionalne vođe sva tri naroda obećavali tada "brda i doline" i "narodi su im povjerovali", dodajući kako procjenjuje da je u tom trenutku oko 80 posto Hrvata iz BiH stalo uz HDZ, oko 30 posto Bošnjaka uz SDA i oko 90 posto Srba uz SDS.

"Smatram da ih je na početku svega 30 posto bilo uz SDA, i to Muslimani sa sela, malo je Muslimana građana išlo pod Alijine skute. Do nacionalne homogenizacije gradskih Muslimana došlo je tek u tom drugom ratu. Njih je homogenizirala Šuškova politika u HZ-HB-u, njihova je homogenizacija došla kao zadnja i zato je ona i danas, nekako, najčvršća", rekao je Markovina.

Na pitanje, kada je prvi put uočio šta se sprema Bosni, Markovina je odgovorio:

"Sedmog januara 1992. Gradimir Gojer i ja otišli smo iz Mostara u Grude na sastanak sa pokojnim Matom Bobanom. Tri smo sata raspravljali o razmišljanjima da će neizbježno doći do rata, ali da je pametno sačekati barem da prođe zima. U tom razgovoru prvi put nazirem mogućnost podjele na istočnu i zapadnu Hercegovinu, s Neretvom kao granicom".

Između koga?

"Između Hrvata i Srba. Pokojni Boban mi tad kaže: "Mi moramo do vode", što znači do Neretve. Na to sam mu rekao da je to nemoguće dok je ijedan Musliman živ jer su Cernica i Donja Mahala vjekovno muslimanske četvrt".

Šta je dalje bilo?

"U aprilu 1992., u Sarajevu i Bosni počinje rat u kojem se Hrvati i Muslimani zajedno bore protiv četnika. Taj je prvi rat riješen u dva mjeseca, a Mostar je, po mojoj procjeni, u tom ratu bio uništen nekih 30 posto. Ostalih 70 posto uništeno je u drugom ratu dogodine, ali to je samo u materijalnom smislu – prava šteta je nastala u međususjedskim odnosima, djeca se otad uče krivo, druga strana je otad svima "druga strana". A zašto ja mogu ići na tu "drugu stranu"? Pa zato što nemam nikakva duga prema toj strani. Dok ne dođe do obostranog izvinjenja i iskrenog priznanja, neće biti sreće", rekao je Markovina.

On je utvrdio i kako je "sve bilo normalno do 19. aprila 1993., kad su se počele naslućivati tenzije između HVO-a i Armije BiH. Konačno, 9. maja, u pet ujutro u Mostaru počinje drugi rat".

"Muslimani su se u prvom ratu naoružavali preko Splita, njihove izbjeglice bile su udomljene u Dalmaciji, ranjenici su se liječili u splitskim bolnicama... i kad im je to uskraćeno, oni su ostali bez ičega. Šesnaestog aprila počinjen je pokolj u Ahmićima", podsjetio je Markovina.

On je rekao i da se u Mostaru odmah znalo za Ahmiće, ali se nisu znale razmjere –"niko nije rekao da je pobijeno cijelo selo".

"Ako to nije bila državna politika, onda treba reći da je to bilo"jedno stado koje se otelo kontroli", i treba svejedno tražiti oprost. Ako je to sve uradio pokojni Šušak sa svojim istomišljenicima, onda je pokojni Tuđman bio loš predsjednik. A ako su to uradila obojica, onda su obojica za to odgovorna", smatra Markovina..

Na pitanje kako su navede osobe tvrdile da je onakva Bosna neodrživa, jer različiti narodi ne mogu živjeti zajedno, Markovina je odgovorio:

"Laž je kad se govori da nismo mogli skupa. Zašto su istovremeno stradali Vukovar i Mostar, gradovi sa najvećim postotkom miješanih brakova u bivšoj Jugoslaviji? Zato jer su to bili gradovi iz udžbenika, školski primjeri kako različiti narodi ne samo da mogu živjeti zajedno, nego u tom zajedništvu mogu živjeti vrlo kvalitetno", rekao je.

On je potvrdio i da je 1995. godine bio jedan od samo šest zastupnika u Skupštini BiH koji su glasali protiv Daytonskog sporazuma.

"Tada je protiv Daytona glasalo samo pet Posavljaka iz HDZ-a i ja. Postupio sam tako zato što Dayton nije pravedan. Zato jer je to bilo amnestiranje agresora koji su Daytonom dobili 49 posto Bosne, umjesto da ih se kazni za agresiju. Da su nas pustili još 15 dana, četnici bi bili protjerani do Crnog mora jer smo mi bili u velikom napredovanju, i tek bi onda bila mirna Bosna".

Dakle, bili ste protiv postojanja Republike Srpske?

"Naravno. Bio sam protiv Daytona i zato što je nepravedno da tri konstitutivna naroda imaju samo dva entiteta, što znači da je hrvatski narod, kao najmanji konstitutivni narod u BiH, u nepovoljnijem položaju u odnosu na druga dva naroda. Rekao sam već tada da je Dayton početak nestanka Bosne. I danas mislim da je tako".

Na pitanje ko je kriv što se hrvatski narod u BiH prepolovio, Markovina je odgovorio:

"Politika HDZ-a BiH, bilo da je djelovala u sklopu opšte politike Republike Hrvatske, ili samostalno. Možda je takva politika bila izazvana strahom od osnivanja muslimanske države, ali činjenica je da se velika većina Hrvata iz Sarajeva, još na početku prvog rata, preselila u Mostar i Hrvatsku. Svi haaški zatvorenici imaju stanove i nekretnine u Hrvatskoj, a i velika većina onih koji su pokrenuli taj neostvarivi projekt – jer Bosna se ne može podijeliti bez ostatka – sada žive, a neki i rade u Hrvatskoj", rekao je Markovina za Slobodnu Dalmaciju.
osa

#396 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

jugasvili wrote:
osa wrote:
osa , sve zavisi sa koje tacke gledas . :wink:
(ne)kultura je ista s koje god strane je gledaš...
osa

#397 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

Deveta iznag svega wrote:

A zasto bi pretjerao? on govori samu istinu. U ratu smo vase izbjeglice hranili, obukli, i dali mjesto da zive u hrvatskoj Akcije HV oslobodile su bihaca u eventulanim padom, donjeli su mira i zaustavili sirenje srpske agresije kada je HV dosla prema banjom lukom.

nemoj zezat, jesu li tebi to pričali ili se ti toga sjećaš....
michio

#398 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by michio »

Tudjman vec nakon sarajevskog primirja otvoreno zagovara podjelu BiH. Izbjeglice smatra vjerovatno malom cijenom a kod pakosnih ljudi kao ti to na vagi tezi vise.
osa

#399 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by osa »

michio wrote:

Tudjman vec nakon sarajevskog primirja otvoreno zagovara podjelu BiH. Izbjeglice smatra vjerovatno malom cijenom a kod pakosnih ljudi kao ti to na vagi tezi vise.
istina i 1994 je pred svjedocima (silajdžić i granić) nudio aliji sve južno od prozora u zamjenu za srednju bosnu, naravno predsjednik izetbegović je takvo nešto rezolutno odbio.....
michio

#400 Re: Ivo Josipovic i odnos prema BIH

Post by michio »

Bosnjacku politiku (kakva god da je) odredio je ratni haos. Tudjaman je Bosnu dijelio za mira.
Post Reply