Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
quasar

#376 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by quasar »

hah uzbune!!!
nama to postala normala... zato smo pisali inicijale na onim kaišićima na čizmama, kad se postrojimo, i ako nas naćure da negdje idemo pod uzbunom, da makar možemo naći svoje čizme...,

A 3 minuta nam je trebalo na kraju da se postrojimo, i to kad ne znamo da će biti uzbuna, ma budalaši pravi.

A ašov!!! ljudi moji šta je noseva razbijeno zbog tog ašova, pa ja ne znam jel i jedan planer, logističar, ili koji već klinac razmotrio koliko taj ašov negativno utiče na borbenu gotovost i brojno stanje u JNA. Kad se onako u frci pripojasaš i sve na tebi mlati, landara, ispada, onaj ti ašov vezan na pojas od uprtača taman tako sklizne da počne da mlati okolo....

Pa ti se mogu desiti tri stvari:
ako ga staviš na bok, kad trčiš on se lijepo među noge zabija i sapliće te...
ako te ne saplete, silom prilika i zakona fizike premjesti se naprijed i mlati te po jajima, i ne daj bože da dobiješ komandu da zalegneš, a dobičeš je 99%,
ili ga gurneš na leđa, i onda kad trčiš isto kao da te neko šiba, poslije ne možeš sjesti jer si isprebijan....
Edin H.

#377 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Edin H. »

Ujedinjene Nacije - Nikaragva :oops:
ljubav_aha

#378 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

quasar wrote:hah uzbune!!!
nama to postala normala... zato smo pisali inicijale na onim kaišićima na čizmama, kad se postrojimo, i ako nas naćure da negdje idemo pod uzbunom, da makar možemo naći svoje čizme...,

A 3 minuta nam je trebalo na kraju da se postrojimo, i to kad ne znamo da će biti uzbuna, ma budalaši pravi.

A ašov!!! ljudi moji šta je noseva razbijeno zbog tog ašova, pa ja ne znam jel i jedan planer, logističar, ili koji već klinac razmotrio koliko taj ašov negativno utiče na borbenu gotovost i brojno stanje u JNA. Kad se onako u frci pripojasaš i sve na tebi mlati, landara, ispada, onaj ti ašov vezan na pojas od uprtača taman tako sklizne da počne da mlati okolo....

ako te ne saplete, silom prilika i zakona fizike premjesti se naprijed i mlati te po jajima, i ne daj bože da dobiješ komandu da zalegneš, a dobičeš je 99%,
ili ga gurneš na leđa, i onda kad trčiš isto kao da te neko šiba, poslije ne možeš sjesti jer si isprebijan....

ko je tacno nosio ašov!!!
exliberal

#379 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote:

pa to ti je dio opreme...pogotovo pjesadija ...
ljubav_aha

#380 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

exliberal wrote:
ljubav_aha wrote:

pa to ti je dio opreme...pogotovo pjesadija ...
naravno,pjesadija,ali sam mislila i na druge grupe
exliberal

#381 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote: naravno,pjesadija,ali sam mislila i na druge grupe
Ma asov je bio standardni dio opreme za kompletnu vojsku ( osim naravno podmornicara i pilota :) ) samo sto ostali rodovi nisu to nosili ko pjesadija...ja sam ga jednom ili dvaput stravio...al zato smo imali prave lopate i rampe po kamionima....znali smo zaglavit kamion nekad toliko da smo morali da ga otkopavamao, naravno mozes zvati da te izvuku ali onda oficiri znaju...mislim ne standardno izvlacenje sa stangom nego bas kad moras da vezes sajlama ili lancima...
ljubav_aha

#382 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

exliberal wrote:
ljubav_aha wrote: naravno,pjesadija,ali sam mislila i na druge grupe
Ma asov je bio standardni dio opreme za kompletnu vojsku ( osim naravno podmornicara i pilota :) ) samo sto ostali rodovi nisu to nosili ko pjesadija...ja sam ga jednom ili dvaput stravio...al zato smo imali prave lopate i rampe po kamionima....znali smo zaglavit kamion nekad toliko da smo morali da ga otkopavamao, naravno mozes zvati da te izvuku ali onda oficiri znaju...mislim ne standardno izvlacenje sa stangom nego bas kad moras da vezes sajlama ili lancima...

hvala :-D
riko-ga

#383 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by riko-ga »

Joj te uzbune.Kod mene je bilo 3 vrste uzbune :D Katastrofa.Obicna uzbuna je standardno samo licno naoruzanje i na zutu liniju.Borbena uzbuna je znacilo da jedan magacin ispraznimo do kamijona to utovarimo a mi da zaposjednemo polozaje do ograde kasarne.Ako je ta borbena nema postrojavanja vec znas koliko moras iznijeti sanduka i onda pici na svoje borbeno mjesto.Treca vrsta uzbune je meni bila najmrza.To je uzbuna kurira po pravcu.Uglavnom iz svakoga voda po 2-3 vojnika su ti kuriri i kad je ta uzbuna samo mi skacemo ostali spavaju i iz kreveta podjebavaju.Cilj nas kurira po pravcu je bijo da obavjestimo oficire po njihovim stanovima o uzbuni.Koliko sam ja skontao ako nebi radili telefoni mi smo trebali to obaviti u slucaju nedaj Boze.Svaki kurir je imao oko 5-6 oficira na spisku a ja sam duzio dijo oko stadiona C.Zvezde i Partizanovoga.Ali uvijek smo znali kad ce uzbuna pa u odjeci spavas.

Fazon je da smo tako jedno 6-7 dana spavali u odjelu jer se kao veceras sprema uzbuna.Valjda nas oficiri malo zajebavali.
ljubav_aha

#384 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

riko-ga wrote:Joj te uzbune.Kod mene je bilo 3 vrste uzbune :D Katastrofa.Obicna uzbuna je standardno samo licno naoruzanje i na zutu liniju.Borbena uzbuna je znacilo da jedan magacin ispraznimo do kamijona to utovarimo a mi da zaposjednemo polozaje do ograde kasarne.Ako je ta borbena nema postrojavanja vec znas koliko moras iznijeti sanduka i onda pici na svoje borbeno mjesto.Treca vrsta uzbune je meni bila najmrza.To je uzbuna kurira po pravcu.Uglavnom iz svakoga voda po 2-3 vojnika su ti kuriri i kad je ta uzbuna samo mi skacemo ostali spavaju i iz kreveta podjebavaju.Cilj nas kurira po pravcu je bijo da obavjestimo oficire po njihovim stanovima o uzbuni.Koliko sam ja skontao ako nebi radili telefoni mi smo trebali to obaviti u slucaju nedaj Boze.Svaki kurir je imao oko 5-6 oficira na spisku a ja sam duzio dijo oko stadiona C.Zvezde i Partizanovoga.Ali uvijek smo znali kad ce uzbuna pa u odjeci spavas.

Fazon je da smo tako jedno 6-7 dana spavali u odjelu jer se kao veceras sprema uzbuna.Valjda nas oficiri malo zajebavali.

a sto bi sa carapama :lol:
sexstranka

#385 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

ljubav_aha wrote:
riko-ga wrote:Joj te uzbune.Kod mene je bilo 3 vrste uzbune :D Katastrofa.Obicna uzbuna je standardno samo licno naoruzanje i na zutu liniju.Borbena uzbuna je znacilo da jedan magacin ispraznimo do kamijona to utovarimo a mi da zaposjednemo polozaje do ograde kasarne.Ako je ta borbena nema postrojavanja vec znas koliko moras iznijeti sanduka i onda pici na svoje borbeno mjesto.Treca vrsta uzbune je meni bila najmrza.To je uzbuna kurira po pravcu.Uglavnom iz svakoga voda po 2-3 vojnika su ti kuriri i kad je ta uzbuna samo mi skacemo ostali spavaju i iz kreveta podjebavaju.Cilj nas kurira po pravcu je bijo da obavjestimo oficire po njihovim stanovima o uzbuni.Koliko sam ja skontao ako nebi radili telefoni mi smo trebali to obaviti u slucaju nedaj Boze.Svaki kurir je imao oko 5-6 oficira na spisku a ja sam duzio dijo oko stadiona C.Zvezde i Partizanovoga.Ali uvijek smo znali kad ce uzbuna pa u odjeci spavas.

a sto bi sa carapama :lol:
Eh,i ja sam ti bio u ovim kuririma :lol: ..sjecam se kada nas dezurni cete molio na poligonu(mi opicili fudbala) da imamo uzbunu i moramo u grad traziti neke oficire...joj sege po gradu :lol:
Niko ne zna naci ulicu..jedva jednod podporucnika..i on nam kaze da je uzbuna bila lazna,i da se vratimo u kasarnu..
A bili smo se rastrkali po gradu kao ovce..mjestani mislili zaratilo se...
Jedva eto nadjosmo jednog oficira,i to je bio uspjeh..ali smo zato nasli jednu samoposlugu.i pod punom ratnom opremom zarobili 4 flase VEEEEKIJE :-) (toliko imali love)...hehe
Posle jedva cekali kada ce opet uzbuna...ali nisss od toga :sad:
sexstranka

#386 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

ljubav_aha wrote:
sexstranka wrote:
suspect_zero wrote:Šta je sa vojničkim ljubavima?......jesu vas čekale, slale pisma, kako su te veze funkcionisale?.....pretpostavljam da vam nisu mogle dolaziti u posjetu :-?
Pričajte nam o tome, nama curama je to posebno interesantno :)
Evo i mene bivseg vojnoka..nisam ovde bio odavno :zzzz:
Prije vojske se imalo onako malo "djecijih" zabavljanja..u fazi razvijanja :lol:
Nije se imala neka velika ljubav..ali imao sam drugova koji su bili,ili ozenjeni ili uveliko pri tome..
Meni onako neprijatno..pisma ne dolaze...ama nista...nula bodova..
I sta cu jadnik..pocnem traziti po novinama oglase..kupuju se koverte,markice..ali u pocetku slaba "vajda" :lol:
Kad odjednom ja imam postu..nekakvo plavo ljubavno pismo,otcim negdje da procitam sav sretan,kad ono...
Djevojka(zaboravih koje mjesto)..bila udata,ima djete(djevojcicu)..i tako to pocne...
Pisi ja njoj..ona meni..vojska navalila tko ti je to..a ja lazem..kao nekada davno upoznali se na moru..tamo vamo..
..i kao da ja sumnjam da je dijete moje..ali ona mene nece tek tako izvarati..sve u svemu u problemu sam bez veze..
Jedan dan stize pismo,hoce da mi dodje u posjetu :run: ..sta da radim :?
Vrdaj..tamo,vamo..ali dzaba je..ja se prepadoh "sudara"..vise od i svih dana sluzenja vojske :lol:
I sta cu uraditi..da prekinem dopisivanje(jedan od najzalosnijih trenutaka) u mome sluzbovanju..
I dan danas neznam,zasto sam se poliko uplasio..mozda zbog djeteta..ili njenog luckastog ponasanja :sad:
Danas bih itekako voleo znati tko je ta djevojka..gdje je i sta radi :sad:
I da,navodno, prekinula je sa covjekom,koji ju je maltretirao..ali to je ona navela..mozda to i nije bilo tako..
Ljubav je trajala tri mjeseca :lol: i sve je uslo u vojni rok ;-)

sto si ti bio moderan :lol: istina bez kompjutera u to vrijeme :lol:
Bas :lol:
Sta ces, moralo se nekako ubiti vrijeme..a ja se bas sjetio papirnatog interneta :lol:
Slao sam ja jos mnogo pisama..ali kada su djevojke zatrazile sliku(a ja budala posaljem)..dopisivanje stopira :-)
Jedino ovo zagrizla :lol:..iskusna treba :-)
Ali to je bilo nekada davno..mrsav i neiskusan..danas lutka bozija,i sve mi se cure svidjaju :-)
ljubav_aha

#387 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

sexstranka :lol:

u prvoj prici ste trebali otici u hotel ili tursiticku agenciju,pa mogli ste pitati raju ,ili je to bila vojna tajna :lol:

znaci,sad si meden,ma zato si postao seksistranka :lol:
sexstranka

#388 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

ljubav_aha wrote:sexstranka :lol:

u prvoj prici ste trebali otici u hotel ili tursiticku agenciju,pa mogli ste pitati raju ,ili je to bila vojna tajna :lol:

Ma kakva turisticka agencija...jos i nju da trazimo :lol:
Dobro sada,nisam bas meden....ali...jos sam aktivan, u mojoj stranci :-)
U JNA sam otisao kao golobradi mladic..tek pred kraj vojnog roka skupilo se malo paucine,,pa moradoh kupiti zilete..
...da se to malo sanira :-) ..i evo i danas brijanje jednom sedmicno :-)
U JNA sam otisao zelen..bio zelen jos godinu dana..danas ofarban svim bojama :-)
Inace..za vrijeme sluzbovanja,i nije mi bilo tesko..rukovaoc vanbrodskih motora..vozikao spasilacki camac....
...sa mnom 4 spasioca..dok ostali moji drugovi,prave nekakav bijeli most preko rijeke(e,jes mi ih bilo zao) i dan danas,kada se sjetim dodje mi da zaplacem :lol:
Ni sam ne znam kako me to zapalo..nikave stele nisam imao :-)
Inace strazu sam udarao redovno..najgora ova odvojena gdje smo izvodili vjezbe..
Sa nama bio jedan panicar,uvijek poslije smjene,prica kako mu se nesto prikazuje..cak i NINDZE :lol:
Pa i nije bas bilo svejedno zamijeniti ga..a plus kraj strazarskog mjesta bila crkva..pa znas ono 12 sati,vampiri..
...i tako to..pa sto god susne,gledaj gdje ces baciti pusku i :run: :lol: :lol:
Jooooooj JNA je meni bio TIIITO :-)
ljubav_aha

#389 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

sexstranka wrote:
ljubav_aha wrote:sexstranka :lol:

Ma kakva turisticka agencija...jos i nju da trazimo :lol:
U JNA sam otisao kao golobradi mladic..tek pred kraj vojnog roka skupilo se malo paucine,,pa moradoh kupiti zilete..
U JNA sam otisao zelen..bio zelen jos godinu dana..danas ofarban svim bojama :-)
Inace..za vrijeme sluzbovanja,i nije mi bilo tesko..rukovaoc vanbrodskih motora..vozikao spasilacki camac....
...sa mnom 4 spasioca..dok ostali moji drugovi,prave nekakav bijeli most preko rijeke(e,jes mi ih bilo zao) i dan danas,kada se sjetim dodje mi da zaplacem :lol:
Inace strazu sam udarao redovno..najgora ova odvojena gdje smo izvodili vjezbe..
Sa nama bio jedan panicar,uvijek poslije smjene,prica kako mu se nesto prikazuje..cak i NINDZE :lol:
Pa i nije bas bilo svejedno zamijeniti ga..a plus kraj strazarskog mjesta bila crkva..pa znas ono 12 sati,vampiri..
opis JNA "posla" famozno zvuci :lol: :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#390 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by alibaba_i_30_godina »

sexstranka wrote: Ma kakva turisticka agencija...jos i nju da trazimo :lol:
To su bila ta vremena ... :mrgreen:
Interesantne su vam price. Trebali bi se okupiti pa negdje to pribiljeziti. Mislim da bi knjiga bila prvo dobra.
sexstranka

#391 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

NeyDan wrote:
Interesantne su vam price. Trebali bi se okupiti pa negdje to pribiljeziti. Mislim da bi knjiga bila prvo dobra.
Ma,to ja vise shege radi :-) ...djes bacit pusku..ali..strahulje je bilo,shto jess,jess :D..pogotovo tko je sluzio krajem 90-tih godina.........ne znas vise,tko je sa tobom,a tko protiv tebe..
Ja sam posle cuo,ovi sto su sluzili sam mnom..pa ostali jos malo..da su bjezali sa strazarskih mjesta onako sa puskom i kojim punim okvirom :-) ..samo auto dodje,frajer sjedne i cao JNA :-)
Interneta nije bilo..ali se itekako komuniciralo :-)
alibaba_i_30_godina

#392 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

sexstranka wrote:
NeyDan wrote:
Ma,to ja vise shege radi :-) ...djes bacit pusku..ali..strahulje je bilo,shto jess,jess :D..pogotovo tko je sluzio krajem 90-tih godina.........ne znas vise,tko je sa tobom,a tko protiv tebe..
Ja sam posle cuo,ovi sto su sluzili sam mnom..pa ostali jos malo..da su bjezali sa strazarskih mjesta onako sa puskom i kojim punim okvirom :-) ..samo auto dodje,frajer sjedne i cao JNA :-)
Interneta nije bilo..ali se itekako komuniciralo :-)
Pa dobro, krajem 90-ih nije bilo JNA nego je bila vojska BiH. :mrgreen:
Nisam ni nju sluzio, taman dobio poziv kad ukidose ... ne znam ni kad je to bilo, prije nekih 7-8 godina?! :mrgreen: :run:

A gdje si ti sluzio vojsku?
sexstranka

#393 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

Dobro si :thumbup: nema BA..starost i sjecanja uzimaju danak :-)
Mislio sam pocetkom 90-tih..
A,ja sam sluzio..cekaj malo..ja mislim da ima na pocetku ove teme..prvi ili drugi post :-)
Jos jednom hvala :thumbup: :thumbup: ..samo da ne prepravljam ovo gore..kasno je :D :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#394 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

sexstranka wrote:Dobro si :thumbup: nema BA..starost i sjecanja uzimaju danak :-)
Mislio sam pocetkom 90-tih..
A,ja sam sluzio..cekaj malo..ja mislim da ima na pocetku ove teme..prvi ili drugi post :-)
Jos jednom hvala :thumbup: :thumbup: ..samo da ne prepravljam ovo gore..kasno je :D :thumbup:
Aa tek sad sam vidio da si ti postavio ovu temu. :mrgreen:
Pratio sam jedno vrijeme ovu temu, onda sam je nekako negdje izgubio i sad je opet nadjoh ... a vi ste ispisali nekih 5-6 dodatnih stranica tako da to nisam nazalost procitao.
Fair Life

#395 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

ljubav_aha wrote:a sto bi sa carapama :lol:
Ti bas postajes, ako vec nisi, vojnicki fan.

O carapama... Posliije vise kilometarskih marseva pod punom ratnom spremom, ili poslije visednevnih vojnih vjezbi desavalo se skinuvsi cizme skinem i carape. Stoje cizme a pored njih stoje carape, jednako se ustobocile k'o i cizme. Ni lijevo ni desno, nego odusprav.
exliberal

#396 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by exliberal »

Fair Life wrote:

O carapama... Posliije vise kilometarskih marseva pod punom ratnom spremom, ili poslije visednevnih vojnih vjezbi desavalo se skinuvsi cizme skinem i carape. Stoje cizme a pored njih stoje carape, jednako se ustobocile k'o i cizme. Ni lijevo ni desno, nego odusprav.
Dobro si Fair....sa nama je u petom vodu je bio jedan iz slavonskog broda...taj je prao carape jednom mjesecno...tito dragi ...usmrde se noge pa smrde kroz cizme...djaba se bunilli ljudi..nece da pere pa da ga jebes...ko sto ti rece skine carape a one se ukocile ..dok nekako nije doslo do kapetana...morao ga je cekat mjesec dana u papucama ujutro prije smotre da on vidi da su noge oprane ( jebiga kapetan je isao kuci u 3 ili 4 ..nesjecam se pa nije mogao da ga tjera da pere navece, ali bolje ista nego nista)....srecom nije bio u mojoj spavaoni...a ovamo se hvalio da je nekakav jebeni student ...fuj
simpozijum delirijum

#397 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by simpozijum delirijum »

sada se sjeti da je bilo i pravilo prije izlaska u grad , u svecanoj uniformi i moras imati iglu i konac u slucaju da ti otpadne dugme , moras ga namah zasiti po PS (pravilo sluzbe ) cipele naravno izglancane, a cipele su bile kundure elasticne ko kamen, usmrde ti se noge ljeti a turisti u sandalama furaju a ti se usafunjas sa kosuljom dugih rukava i sa kapom na glavi ,a u kasarni smo bili u radnim uniformama koje bi se poslije odredjenoga vremena isfucale i izgledas kao robijas prije nego vojnik
tadasnje svecane uniforme JNA su bile solidno dizajnirne i od dobroga materijala za to vrijeme , pogotovo jakne , a ja bio "vazduhoplovac , celicna krila nase armije" :mrgreen: pa je bilo u plavoj boji nije bila losa
mornarica JNA je imala najbolje uniforme , otimali smo se za njihove dzempere , prava vuna tamnoplavi pravi hit tada , komotno si mogao dijelove mornaricke uniforme nositi i u civilstvu i da budes cool
vozač

#398 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by vozač »

"u svecanoj uniformi i moras imati iglu i konac u slucaju da ti otpadne dugme ,"
a bila je i finta sa šibicom, provučeš iza pa onda dugme stoji ne može spasti, a sve zakopčano, al ako hoće šupak da te zajebava, naći će i to. srećom kod mene toga i nije bilo, kad vidim šta su ovi drugi proživljavali, jebo te, ja ko da sam u reumalu bio.
za čarape isto ima postupak za utvrđivanje stepena onečišćenja, a to je baciš je na zid i dok god ne ostane zalijepljena, dobra je, može se još nosit :lol: :lol: :lol:
kad ne silazi sa zida, vrijeme je da se pere, :mrgreen:
ljubav_aha

#399 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ljubav_aha »

Fair Life wrote:

jesam BIG FAN of vas :thumbup:

:lol:
sexstranka

#400 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by sexstranka »

A,pozarstvo??
Pa dezurni cete...gore nego li straza...
Ja kada sam znao da cu biti pozarni ,vecinom sam spavao u uniformi...da se ne oblacim :-)
I kada me probude..ja pozarni..budem samo pola sata u hodniku..pa opet spavaona..sreca nikada ni jedna...
...puska nije falila :-)
Post Reply