"palermo"
1. Četiri i više administrativnih jedinica, o čemu pričaš ? Da su hrvatske političke stranke čvrsto stale iza recimo koncepta biskupske konferencije ja bih rekao da je to jedan čvrst, konzistentan stav koji je na dobrobit svih. Pretpostavljam da pominjanjem ove četiri jedinice ti aludiraš na prudski sporazum, a kao što je bjelodano, još uvijek nismo utvrdili o čemu se tu radi
Otkud sad biskupa i crkvenjaka. Čovječe nije ovo ''Glas koncila''. Veoma neozbiljno s tvoje strane.
Ozbiljan politički narod valjda ima druge autoritete i uzore osim svećenika.
A za Prudski sporazum? Upravo tako nešto. Teritorijalno-administrativni ustroj od tri jedinice i sarajevo.
A teritoriji ne moraju imati kontinuitet. Zašto se ne bi raspravljalo o prijedlogu s etničkim regijama s diskontuitetom teritorija. Prihvaćenjem ovoga modela oni bi Hrvatima znatno ograničili prostor za pretvaranje te regije u neki nacionalni entitet.
2. Priznajem tu sam malo bio nekonkretan i iskreno govoreći ne mogu sada tražiti primjere ( ne padaju mi baš na pamet u ovom trenu) , ali recimo da sam mislio na slučajeve kada će se prvo šititi ekonomski interes Hrvatske, a ne države Bosne i Hercegovine. Tih slučajeva ima koliko hoćeš, to znaš i sam.
3. pa nisam ja rekao da treba centralizirati federaciju, ja sam na tragu onih kako na ovom forumu tako i u stvarnom političkom životu BiH, koji misle da je nemoguće separatno napraviti federaciju funkcionalnom, bez istovremenog zadiranja u strukturne i svake druge promjene na prostoru čitave BiH.
Pa ne znam onda o čemu priča. Iskreno ne vjerujem u mogućnost nekih većih i značajnijih ustavnih promjena na razini čitave BiH. Prije svega zbog RS. Njima je državno uređenje završena priča. Teško je razoriti Dayton. Kasno je sada i mjenjati Dejtonsku BIH? Ako ćemo bodovati aktere rušenje Dejtona onda tu bošnjačke političke elite dobivaju najviše ocjene. Srpske ga brane grčevito, a hrvatske bi ga prepravljale.
Shodno tvom mišljenju, zbog nemogućnosti očekivanja nekih većih pomaka na državnoj razini, nema većih promjena ni u FBiH.
A što se tiče Komšića, pa negdje na nekoj temi sam izrekao već svoj stav, ali ponovit ću ga. Dakle, na prošlim izborima nisam glasao za Komšića, jednostavno smatrajući da to zaista jeste prije svega pravo Hrvata, i da nije moje da se miješam u to. Na ovim izborima bih glasao za Komšića, i to kao Bošnjak, bez imalo grižnje savjesti, jer jednostavno, u ovom trenutku( nakon svega što se dešavalo u zadnje četiri godine) mislim, da ako ja ugrožavam tebe izborom Komšića za člana predsjedništva ( ne osporavam ti pravo na ovo mišljenje) i ti mene ugrožavaš, i to vrlo ozbiljno, kad hoćeš da postaviš u predsjedništvu jednog npr. Ivu Miru Jovića. Znaš, to se i mene tiče. Dakle, sa tvoje tačke gledišta, reklo bi se da sam napravio korak unazad, ali ne bi bilo loše da promisliš i o tome, zašto ?
Pa što nam niste barem izabrali normalnog čovjeka, već onu portabl kopiju svoga umišljenog šefa. Pa dajte nam barem Matu Đakovića. Barem iz čovjeka zrači neko veselje, a ne onog kompleksaša.
Željko Komšić...Po čemu ćemo ga pamtiti?...Izabran od strane Bošnjaka...Zaprijetio Koštunici da će ga šakom u nos...Drži sliku Blaža Kraljevića i Tita u uredu...Živi u haustoru...Sjeti se subnorovaca...I? I što još?
Da je predsjednik kućnog savjeta, vala, malo.
Mislio sam da je Ante Jelavić najgori. Onda sam upoznao Ivu Miru Jovića. Kad sam pomislio da ne može gore, umjesto Ive Mire Jovića dadose nam Komšića! Sada se bojim i razmišljat!!!!