Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#376 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

adriatic

Ako sam te pogresno shvatio, izvini.
p.k.
Pedja Kojovic

#377 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Ne znam sta da kazem, evo izvoli, iznesi svoje misljenje.

(Tvoj "nadimak" na forumu budi draga sjecanja...)

p.k.
Stari

#378 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Stari »

OK hvala vam momci ...vjerujem da mi pocinje bivati malo jasnije ... Ako sam ispravno razumio...trebalo bi struja da bude toliko jeftinija u Bosni (u usporedbi sa njenom cijenom na medjunarodnom trzistu) da bi proizvodi domace industrije bili , usiljed zanemarivosti energetske stavke u cijeni proizvoda, bili puno konkurentniji ...nego sto su to sad. Slozio bih se sa tim rezonom djelomicno ... recimo ... kad se radi o elektrolizi (Zvornik) aluminijumu (Mostar), i slicnim primjerima. Njihovi proizvodi bi bili stvarno jeftiniji ..ako bi cijena struje u tehnoloskom procesu bila ...eto biva - manje vise zanemariva.

Njihovi proizvodi su medjutim i danas prilicno konkurentni ... bazno energetska grana bih privrede (uz neke izuzetke) nikad nije imala problema sa prodajom vlastitih proizvoda. Sami ste spomenuli drvnu i jos neke grane privrede.

Odatle pa do vjere da bi zapadnjaci radije kupovali stereo uredjaje iz Cajaveca od onih Phillipsovih ...samo zato sto su ovi prvi duplo jeftiniji ...put je dalek...barem za mene. Da bi Grcima prodali Travnicki sir umjesto njove vlastite Feta marke...samo zato sto je Travnicki jeftiniji ... Da bi se to desilo ... mora proizvod biti ne samo jeftiniji ...nego barem duplo bolji ... i ljepsi ... i moderniji ...i elegantnije upakovan. Znate vi to bolje od mene.

Ali sama ideja ...jeste plemenita ... priznajem.
Ne treba presucivati ni to ...da elektricna struja ...vec sada ...jeste... proizvod koji nema nikakvih problema sa plasmanom na medjunarodno trziste... ide ko halva sto bi reko nas narod.

Neovisno koje se doktrine uhvati ... (ili izvoz ili ugradjivanja) ...Bosna ce morati praviti nove energestke proizvodne kapacitete. Prirodni resursi upucuju na mrki ugalj (ili lignit) i vodotokove...
Alfons Kauders

#379 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

Ne znam sta da kazem, evo izvoli, iznesi svoje misljenje.

(Tvoj "nadimak" na forumu budi draga sjecanja...)

p.k.
U periodu od 1991 do 1995, SR Jugoslavija, uz pomoc terorista organizovanih od strane SDS-a, izvrsila je agresiju na RBiH sa ciljem prisajedinjenja dijela teritorija iste i/ili prekrajanja njenog ustavnopravnog poretka nasilnim sredstvima.

Toliko o karakteru rata.

Sto se tice nastanka RS-a, slijedi slicna definicija... RS je teritorija okupirana od strane tadasnje JA i srpskih teroristickih snaga ukljucenih u oruzanu pobunu protiv legalnih i legitimnih organa vlasti RBiH u periodu 1991 do 1995...
Pedja Kojovic

#380 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

stari

Vi ste u vasem opisu ekonomije sa energijom vrlo blizu onoga sto ja govorim, ali ne bas "u sridu".
Ja ne govorim o "dumping" cijenama energije nego o njenoj upotrebu za proizvodnju "slozenih" proizvoda koji se onda izvoze.
Phillips i druge firme koje ste spomeuli su imena (Brands) koja garantuju kvalitet, ali se dijelova stereo uredjaja vec odavno ne proizvode tamo odakle firma potice, ako sto se ni tene NIke vec odavno ne proizvode u Americi.
U svakom slucaju. Poenta je u sljedecem; energija je postala najskuplji sastojak svakog proizvoda i oni koji je imaju to trebaju iskoristiti za razvoj raznolike industrije.

p.k.
Pedja Kojovic

#381 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Ne bih se u potpunosti slozio sa ovom tvojom definicijom.
Pravnik si.
I sam znas da je djavo u detaljima.

p.k.
Alfons Kauders

#382 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pravnik si.

p.k.
Nikakav problem, koji je detalj sporan? :D
Benevolence

#383 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Benevolence »

Manojlo 1,

vaš odgovor mi oslikava nešto što je izgleda naša realnost, ona koju ne možemo ignorisati i staviti pod tepih -
strah ( na šta je Pedja pravilno ukazao) i nepovjerenje, nastali na prethodnim iskustvima.

To je razumljivo, ali se i dalje pitam da li su potrebne generacije da bi se strah i nepovjernej uklonili, da li je gradjansko uredjenje države jedan od mehanizama za uklanjanje tog straha, i ako jeste kako do njega...ako nije, šta onda jeste rješenje.

"Gdje ste bili prije, Benevalence ?"

Kad "prije"? U vrijeme kad je to bilo relevantno, mislite?

Devedestih, pred početak rata, bio sam maloljetan, pa samim tim nisam mogao bit nigdje gdje se donose važne odluke ili uvažavaju stavovi. Početkom rata sam opet bio maloljetan u gradu pod opsadom, igrajući se slalom i veleslalom igre zvane: "kako izbjeći granate, pamove, patove i snajperske metke i preživjeti još jedan dan" . Moj glas o bilo čemu nije bio bitan onima koji su držali Sarajevo pod opsadom i svakodnevno masakrirali civile (uključujući djecu, žene i starce) u njemu, i kojima sam ja bio samo jedna od mnogobrojnih pokretnih meta.

Kasnije, poslije rata, kad sam već bio punoljetan, čuo sam da se glas punoljetnih čuje daleko bolje od maloljetnih, naročito u danima glasanja, pa pomislih da možda vrijedi probati. Vodio sam se logikom. "gledao sam ove na vlasti neko vrijeme, sad bi bilo logično dati šansu nekom drugom", ali su ti isti kontinuirano pobjeđivali na izborima, a život Čovjeka se nije olakšavao u poslijeratnoj BiH. U medjuvremenu sam mogao samo čekati i nadati se da će narasti broj onih koji bi kao i ja voljeli dati šansu na vlasti nekom kome je dostojanstvo Života Čovjeka (Ljudskog bića) kao takvog važnije od čovjeka kao pripadnika ove ili one nacionalnosti, ili bilo čega drugog...

Eto, tu sam bio ranije.

Trenutno i dalje čekam...i držim se koliko mogu teze iz humane psihologije koja kaže da ako ne možeš promijeniti druge ( u mom slučaju privoljeti ih da budu bar malo Obzirniji i uvažavaju Život i dostojanstvo ljudskog bića bar malo više), možeš bar poraditi na sebi, tj. ostati dosljedan sebi, i kad kod možeš, dići glas protiv svakog oblika očigledne nepravde, gdje god i kad god, ma koliko tvoj glas bio tih...a to podrazumijeva i izbore, naravno.

pozdrav

Benevolence
felipe kajetano

#384 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Alfons Kauders wrote: U periodu od 1991 do 1995, SR Jugoslavija, uz pomoc terorista organizovanih od strane SDS-a, izvrsila je agresiju na RBiH sa ciljem prisajedinjenja dijela teritorija iste i/ili prekrajanja njenog ustavnopravnog poretka nasilnim sredstvima.

Toliko o karakteru rata.

Sto se tice nastanka RS-a, slijedi slicna definicija... RS je teritorija okupirana od strane tadasnje JA i srpskih teroristickih snaga ukljucenih u oruzanu pobunu protiv legalnih i legitimnih organa vlasti RBiH u periodu 1991 do 1995...

U kojoj si ti stranci ili barem ciji si simpatizer ako nije suvise intimno?
Stari

#385 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Stari »

Alfons Kauders wrote:

Pravnik si.

p.k.
:D Ja sam vrlo daleko od toga da se mogu smatrati poznavaocem pravne terminologije i nauke te je s tim u vezi vrlo moguce da se gorko varam... ali ... :D ... onoliko koliko sam ja preko TV uspio upratiti ... zar nije bilo to da su jedni htjeli zadrzati postojeci ustavno - pravni poredak (onaj iz SFRJ) ... otkud sad da su ga ti isti na kraju prekrajali ? :D

Znam ...sad ce me Alfonsjie izgrditi ... kako i zasluzujem ... ali eto malcice mi nejasno to u vezi prekrajanja i /ili nasilnog otudjivanja ...ili kako je vec receno ...izvinjavam se na parafraziranju ... zaboravio sam kako se quotiraju 3 citata u jedan te isti komentar
:D
Alfons Kauders

#386 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
Alfons Kauders wrote: U periodu od 1991 do 1995, SR Jugoslavija, uz pomoc terorista organizovanih od strane SDS-a, izvrsila je agresiju na RBiH sa ciljem prisajedinjenja dijela teritorija iste i/ili prekrajanja njenog ustavnopravnog poretka nasilnim sredstvima.

Toliko o karakteru rata.

U kojoj si ti stranci ili barem ciji si simpatizer ako nije suvise intimno?
nacionalsocijalisticka demokratska radnicka partija bih
Alfons Kauders

#387 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Stari wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pravnik si.

p.k.
:D Ja sam vrlo daleko od toga da se mogu smatrati poznavaocem pravne terminologije i nauke te je s tim u vezi vrlo moguce da se gorko varam... ali ... :D ... onoliko koliko sam ja preko TV uspio upratiti ... zar nije bilo to da su jedni htjeli zadrzati postojeci ustavno - pravni poredak (onaj iz SFRJ) ... otkud sad da su ga ti isti na kraju prekrajali ? :D

Znam ...sad ce me Alfonsjie izgrditi ... kako i zasluzujem ... ali eto malcice mi nejasno to u vezi prekrajanja i /ili nasilnog otudjivanja ...ili kako je vec receno ...izvinjavam se na parafraziranju ... zaboravio sam kako se quotiraju 3 citata u jedan te isti komentar
:D
Pa ne bas. Postojeci ustavnopravni poredak je bio Ustav RBiH, koji se oslanjao na akte SRBiH... A JA i pomenute teroristicke skupine su protuustavno pokusale uniste pomenutu drzavu i ustav, te stvore novu koja ne bi imala veze s Jugoslavijom i njenim Ustavom.
glog

#388 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by glog »

Pedja vidim da razmisljanje NS odvija u pravom smjeru za pokretanje ekonomije, no za povecanje ulaganja je neophodna pravna stabilnost iz koje bi proizlazila i politicka. Kakvi su vasi planovi za reformu pravnog sistema i njegovo efikasno i nezavisno djelovanje ?
Pedja Kojovic

#389 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Ti znas da bi za kvalitetnu naucnu raspravu o ovoj temi nas dvojica prvo morali definisati sta podrazumjevamo pod
odredjenim pojmovima, pa tek onda krenuti u argumentaciju svojih stavova.
Ja mislim da je ovaj forum neprikladan za takav nacin diskusije.

Ja sam u jednom ranije postu, odgovarajuci na pitanje draganbi-ija, napisao, manje vise opisno a ne formalno pravno, kako ja to vidim.

p.k.
Alfons Kauders

#390 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Ti znas da bi za kvalitetnu naucnu raspravu o ovoj temi nas dvojica prvo morali definisati sta podrazumjevamo pod
odredjenim pojmovima, pa tek onda krenuti u argumentaciju svojih stavova.
Ja mislim da je ovaj forum neprikladan za takav nacin diskusije.

Ja sam u jednom ranije postu, odgovarajuci na pitanje draganbi-ija, napisao, manje vise opisno a ne formalno pravno, kako ja to vidim.

p.k.
Nas dvojica nemamo sta definisati. Pomenuti pojmovi su precizno definisani u pravnoj nauci i praksi. Sve i da hocemo, mi ih ne mozemo definisati - mozemo za neku nasu internu upotrebu, npr. ako se kad osvanemo za sankom pa pocnemo izmisljati rijeci.

Cini mi se da si vec postao politicar. Vidis, kod nas politicari misle da se mogu i trebaju definisati pravne pojmove, historijske cinjenice i sl. To treba da radi nauka, a ne politika, osim u Sjevernoj Koreji, gdje rezim moze silovati istoriju kako mu godi i gdje pravne drzave nema ni u tragovima.

Nas dvojica se sad mozemo fino demoktratski dogovoriti da trenutno u Sarajevu pada snijeg, definisati pojam snijega, al' jebes ga kad snijeg ne pada. Ja vec spremio skije u ormar i podmazao lanac na biciklu.
Pedja Kojovic

#391 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

glog

Mi niti trebamo niti mozemo izmisljati "toplu vodu".
Ako je namjera ove zemlje da jednog dana bude clan EU onda je potpuno izvjesno da
nas politicko pravni sistem mora biti u skladu ili kompatibilan s njihovim.
Rjesenja za nase sistemske probleme su bukvalno napisana, kao i mehanizmi za njihovo sprovodjenje.
Ono sto nedostaje za neophodne je politicka volja.
Apsurdno je ocekivati da ce sadasnja garnitura na vlasti usvojiti zakone i pravila koja ce ih ili skinuti s polozaja i uciniti irelevantnim ili poslati u zatvor zbog kradje.
Svijet od njih trazi da sami pritisnu dugme za sopstveno samounistenje, a mi se "cudimo" sto oni odbijaju.

p.k.
Pedja Kojovic

#392 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Onda ti znas nesto sto ja znam.
Ja se slazem s tobom da pojmove definise nauka.
Ali ja sam, recimo, cesto isao da slusam sesije americkog vrhovnog suda u kojima se sati i sati potrose dok se ne utvrdi
sta znaci terorista, odnosno, da li je moguce covjeka nazvati teroristom ili samo djela koja cini mogu biti teroristicka, da li zivot pocinje u momentu zaceca ili tek kada se stem celije zametka pocnu diferencirat....itd
Ovo navodim samo kao primjere.
A vjeruj mi taj sud je prva intelektuala liga.

Jesi li pronasao moj raniji odgovor o pocetku i karakteru rata?

p.k.
ritam

#393 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ritam »

playerX wrote:
ma ja, neka je wrote:
playerX wrote:Naša stranka se ne može shvatiti na osnovu par pročitanih izjava niti na osnovu par pročitanih tekstova i saopštenja. Naša stranka nije "društvo jednog lica", već istinska i najdemokratskija stranka u BiH pa i šire. U Našoj stranci ne moraju svi misliti potpuno isto, drugim riječima svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj stav. U prevodu za obrazovane - što više premisa, kvalitetniji conclusio.
Naša stranka nisu isključivo Danis, Peđa, Bojan... ništa manje važan u stranci nisam JA kao "obični" član, a do mene je koliki i kakav angažman ja hoću. Svi oni koji samo kritikuju, a ništa konkretno ne poduzimaju su suodgovorni za stanje u kojem se nalazimo. Najmanje što ljudi u Našoj stranci zaslužuju su neprimjereni komentari i vrijeđanja (mislim generalno, ne samo ovdje na forumu).

Predlažem da obavezno pogledate sljedeći video, kao i ostali sadržaj stranice:

http://www.facebook.com/video/video.php?v=277895989284

Pozdrav svima
Dobro, jesi li ti na jednom od sastanaka te Vase Stranke prozvao BB na odgovornost sto daje izjave protivne usvojenim principima te Vase Stranke?, koji je zakljucak bio?, koje su sankcije bile? Ako nisi onda se postavljaju dva pitanja: prvo, jesi li stvarno isto vazan ili ti je to samo receno pa ti lijepo zvuci, a drugo, ako nisi postavio to pitanje da li ti stvarno imas nesto protiv tog stava? U oba slucaja ispadas negativac jer slijedis negativca, a slijedis ga upravo ovakvim postovima, braneci stranku koja ga nije javno kritikovala niti se javno izjasnila po ovom pitanju. Ipak, samo da znas, on je vise, vise vazan nego ti, jer moze javno ovo izjaviti i da se ne pocese poslije ovakvog isprtka. Eto, ako ste jednako vazni, dodji na TV i ispred Vase Stranke izjavi da manji entitet treba ukinuti pa sacekaj reakcije iz Vase Stranke. To ce ti sve reci.
Ви баш волите "подбадат", ал нека. Ја сам члан Наше странке, друго ништа не желим да будем, тако да ја не идем ни на какве састанке осим збора чланства. Мене политика занима у оној мјери у којој ће ми омогућити бољи живот и бољу будућност. О "негативцима" уопште не желим коментарисати, ван памети је поред толико негативаца у држави у ту категорију сврстати господина Бајића. То што сте га Ви погрешно схватили, или боље речено не желите да схватите концепт Наше странке, то је Ваш проблем. Ви и даље остајте да живите у илузијама, то је Ваше право.

Живјела БиХ! :bih:
Predizborna je godina i forumski se vrte iste teme; baš kao što je to ovdje bilo i prošle godine, a i kao što će biti naredne.
(U sklopu toga, malo i ''ćirilicom'' pišemo, a onda možda raspalimo i ikavicu.)
Niko ne sumnja ni u Danisu, ni u Bajića, ni u njihove iskrene namjere.
No, usputno, mislim da je Tanović i prilično naivan: a primjeri mnogih islamskih ili azijskih rent a carovskih partijica, čiji su šefovi u inostranstvu, pokazuju da taj koncept u 99,99 % slučajeva ne pije vode: barem se moja malenkost ni jednoga dobroga primjera ne sjeća.
I Gandhi je morao doći u matičnu zemlju, pa tek onda dobro zaorati, da bi nešto postigao.
Situacija je slijedeća, pa se sa ovim postom, opet katapultiram za izvjesno vrijeme odavde...
BiH spada zapravo u zemlje 4. svijeta.
Mnogi teoretičari tvrde da pored zemalja 3. svijeta, postoje i zemlje 4. svijeta: zemlje 3. svijeta, su one koje su u razvoju ili imaju silnu želju za razvojem ka poziciji zemalja 2. svijeta.
Nacionalne stranke su uništile sve moguće.
I opozicija je hapila gdje god je mogla: tamo gdje su na vlasti dižu ogromne kredite, kupuju automobile, stanove, primaju brojne istovremene plate, određuju sebi paušale.
Tu ne treba izostaviti ni NS (banalan je primjer Čavkunovića, kao domaćega proizvoda, i lobiranja za INA-u, i to još političkoga lobiranja).
NS i u drugim gradovima, gdje god ima, makar neke sektore u nekoj mjesnoj zajednici troši novac na nebitne projekte (otvaranje pozorišta, kino dvorane divna je stvar; ali, bojim se, da ljevica u Francuskoj, uvijek, bez da joj iko to traži, organizira sindikalne proteste, a njeni političari, nisu bili umjetnici, nego fizički radnici, dok su se u isto vrijeme bavili politikom: danas ljevica u Francuskoj postaje respektabilan faktor, i sigurno se ne reklamira u izdanjima tipa Avaza).
Među narod treba otići: pa makar mu i lagati, ali razgovarati sa njim.
Moje skromne procjene su, da će na predstojećim izborima (a ne glasam, pa neka mi se kao haram ni ne uzima kriva procjena; dok sam glasao, glasao sam za ljevicu i nezavisne kandidate), ubjedljivu pobjedu izvojevati SDA.
Uz sve primjedbe koje bi se mogle uputiti SBB-u, mislim da je njegova pojava, na ovoj učmaloj političkoj sceni, divna stvar: makar i granata pala na mirno polje i baruštine na njemu, to je dobra stvar, jer će pokrenuti neke političare da se malo aktivnije bore za svoje: plate, paušale, i da makar budu skromniji i kulturniji.
NS će ostati na svome, možda malo gore, možda malo dolje; uzet će glas u svojoj mahali od Pere, Ahmeta, Ankice, sa kojima se svako jutro političko članstvo u prolazu pozdravlja; SDP će također ostati na svome; u RS-u će možda opoziciona koalicija prisiliti košarkaša iz Aleksandrovca da malo i njih pita za mišljenja; u Hercegovini HDZ će odnijeti ubjedljivu pobjedu.
Ave Maria.
Opus sanctorum.
8)
Pedja Kojovic

#394 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

player x

Znaci ti mislis da bi se Danis iz Sarajeva, gdje zivi, trebao vratiti... gdje..?

Za ovaj dio tvog posta, koga prilazem, ja bih ne samo volio da je istina nego mislim i da je briljantan, doduse, na jedan specifican nacin.

"NS i u drugim gradovima, gdje god ima, makar neke sektore u nekoj mjesnoj zajednici troši novac na nebitne projekte (otvaranje pozorišta, kino dvorane divna je stvar; ali, bojim se, da ljevica u Francuskoj, uvijek, bez da joj iko to traži, organizira sindikalne proteste, a njeni političari, nisu bili umjetnici, nego fizički radnici, dok su se u isto vrijeme bavili politikom: danas ljevica u Francuskoj postaje respektabilan faktor, i sigurno se ne reklamira u izdanjima tipa Avaza)."

p.k.
Alfons Kauders

#395 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Onda ti znas nesto sto ja znam.
Ja se slazem s tobom da pojmove definise nauka.
Ali ja sam, recimo, cesto isao da slusam sesije americkog vrhovnog suda u kojima se sati i sati potrose dok se ne utvrdi
sta znaci terorista, odnosno, da li je moguce covjeka nazvati teroristom ili samo djela koja cini mogu biti teroristicka, da li zivot pocinje u momentu zaceca ili tek kada se stem celije zametka pocnu diferencirat....itd
Ovo navodim samo kao primjere.
A vjeruj mi taj sud je prva intelektuala liga.

Jesi li pronasao moj raniji odgovor o pocetku i karakteru rata?

p.k.
Pa vrhovni sud je vrhovni tumac zakona, a u anglosakonskom sistemu ima jos vazniju ulogu jer se njegove odluke, kroz sudsku praksu, primjenjuju kao ostalim sporovima, kao presedani, sto kod nas nije slucaj, tako da evropski vrhovni sudovi imaju drugaciju ulogu i ovlasti - zato se za njih i ne cuje toliko u medijima.

Nas dvojica nismo ni vrhovni sud ni zakonodavac. Zapravo, BiH i nema Vrhovni Sud i dio njegovih nadleznosti pokriva OHR (npr. tumacenje DPA).

Hajde onda da vidimo sta je akt terorizma, ako je to sporno. Evo par primjera: dizanje u zrak poste na obali, mosta u Brckom, punog civila, ubistva Hakije Turajlica, Olge Sucic, Suade Dilberovic... Jesu li to teroristicki napadi? Jesu li ljudi koji su pocinili i naredili te napade teroristi?
Pedja Kojovic

#396 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Bez namjere da ulazim u meritum stvari. Cisto diskutujemo o pravnoj logici, ok?

Nisu. Akti terorizma se odnose na uslovno receno vojne akcije protiv civila u vrijeme mira.
Akti, u smislu, cinjenja, koji se ti nabrojao su dio ratnih dejstava zaracenih strana i kao takvi regulisani su ratnim pravom. Neki od ovih koji se nabrojao bi se, u kontekstu rata mogli okarakterisati kao legitimni vojni ciljeci a neki kao ratni zlocini i njihovim akterima bi se moglo suditi za ratne zlocine. Nadam se da vidis u kome pravcu ide moje razmisljanje...da ne gnjavimo ostale.

p.k.
Alfons Kauders

#397 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Bez namjere da ulazim u meritum stvari. Cisto diskutujemo o pravnoj logici, ok?

Nisu. Akti terorizma se odnose na uslovno receno vojne akcije protiv civila u vrijeme mira.
Akti, u smislu, cinjenja, koji se ti nabrojao su dio ratnih dejstava zaracenih strana i kao takvi regulisani su ratnim pravom. Neki od ovih koji se nabrojao bi se, u kontekstu rata mogli okarakterisati kao legitimni vojni ciljeci a neki kao ratni zlocini i njihovim akterima bi se moglo suditi za ratne zlocine. Nadam se da vidis u kome pravcu ide moje razmisljanje...da ne gnjavimo ostale.

p.k.
Radno stanje je proglaseno tek 20.6.1992. Usput, drzave odavno ne objavljuju rat.

Koje zaracene strane? Te napade nije izvrsila JA, vec teroristi pod kontrolom SDS-a.

Koji su ciljevi bili legitimni? Posta, donekle. Da ju je npr. bombardovao avion. Medjutim, unistio ju je drzavljanin BiH, terorista naoruzan eksplozivom. Zamisli da sad npr. neki Kurd razvali postu u Ankari, je li to legitiman vojni cilj?

Koja je razlika izmedju klasicnog rata i terorizma, pogovo nakon 11 septembra? Primjera radi, Bin Laden je objavio rat Americi nakon bombardovanja Afganistana i Sudana 1998, a 11 septembra napao je kljucne vojne i privredne ciljeve u SAD. Je li to znaci da su i ti ciljevi bili legitimni? Ili napadi na javni saobracaj u Londonu i Madridu, koji su uslijedili nakon upotrebe clana 5. povelje NATO-a i proglasenja rata nakon napada na SAD?

P.S.

Ako vasa stranka nema muda da snajperistu, koji je na demonstracijama za mir upucao dvije zene, nazove teroristom, onda na moj glas mozete zaboraviti. Jebo tu "ko nas zavadi" pricu, ako cete podilaziti ljudima koji opravdavaju ovakve stvari, ja nikad necu glasati za vas, a nece ni vecina ljudi koje poznajem.
Pedja Kojovic

#398 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfonse kauders

Ovo je moj zadnji prilog ovoj akademskoj diskusiji o ovoj temi.
1)
20.6.92. Nazalost, tacno. Trebali su mnogo ranije.
2)
Komunikacije su jedan od notornih vojnih ciljeva. Metod napada po izboru.(Govorimo o ratnom pravu, ne zaboravi)
3)
Ratove vode drzave. Bin Laden nije drzava.
4)
Izvrsioca( I komandnu liniju) koji je pucao na nas pred Skupstinom BiH treba suditi za ratni zlocin, odnosno, ubistva civila i izazivanje opste opasnosti.

p.k.
felipe kajetano

#399 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Alfons Kauders wrote: nacionalsocijalisticka demokratska radnicka partija bih
Nikad cuo..to joPet neki kosuljasi :?
glog

#400 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by glog »

Ne bih se bas slozio da postoje napisana pravna rjesenja i da ih samo treba sprovesti propisanim nacinima - temeljita reforma sudstva i policije je neophodna, jer ostaje utisak da upravo ta dva segmenta, u sprezi sa organizovanim kriminalom i politikom stvaraju zatvoreni krug iz kojeg nema izlaza.
Locked