Izašla nova kolumnica.
Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Moderator: anex
-
Šandor
- amrica
#377 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Prvo malo citiram samu sebe, sorry,amrica wrote:
Tekstovi su joj katastrofa! Dosadni, suhoparni, bezlicni, necitljivi, pretenciozno pisani visokobrazovanim rjecnikom, postavlja desetine pitanja, a ne oddgovara na njih, ponavlja naucene frazetine, pokusava ubaciti malo lokalnog folklora, a i to jos pogresnog, kontraproduktivnog, .... I najvaznije, osim rigidnog nametanja "kulture dijaloga" cak i tamo gdje je to apsurdno, nema poente price, nema lida, ....
:
pa onda ovaj tekst uvazene gdje prof
Kolika je matematicka vjerovatnoca da se upotrijebe bas ove iste rijeci ?Abacija wrote: Evo sta Sanja pise:Kultura dijaloga ima katastrofalne posljedice za BiH
Datum: 24.07.2009 22:00
Autor: Sanja Vlaisavljević
"Mnijenje može da bude i najbolja i najgora od svih stvari" Remon Polen
Svaki pokušaj uvođenja obrazaca kulture dijaloga u bh. javni prostor završava izrugivanjem, proglašavanjem kulturnih obrazaca nepripadajućim ovom prostoru i ovim ljudima, obilježava se koja "suhoparnost", "bezličnost", "pretencioznost". Ti pokušaji su predstavljeni jednostavno kao "katastrofa" koja ostavlja "kontraproduktivne posljedice". Imajući ovo u vidu nameće se pitanje šta je to "katastrofa sa kontraproduktivnim posljedicama" do kojih dovodi kultura dijaloga? Krenimo redom.
?
-
VjecitiStudent
#378 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
U svemu ovome mene najvise cudi sto je ova tema dogurala cak do 18. stranice!
Obicno vrijedi ona "za dobrim konjem prasina se dize", medjutim ja u cijeloj ovoj prici zaista ne vidim tog "dobrog konja" cije tekstove vrijedi citati i na njih onda polemicko vrijeme trositi (citati zaista pokusah par puta, no jedva docitah do kraja
, jer tekstovi su dosadni, logicki nategnuti (najblaze receno), stilski katastrofalni, itd.)
Ali otkuda onda citavih 18 stranica komentara?
Sta to tjera sa-x forumasa da cita Sanjine kolumne i potom ih ovdje komentarise?
Obicno vrijedi ona "za dobrim konjem prasina se dize", medjutim ja u cijeloj ovoj prici zaista ne vidim tog "dobrog konja" cije tekstove vrijedi citati i na njih onda polemicko vrijeme trositi (citati zaista pokusah par puta, no jedva docitah do kraja
Ali otkuda onda citavih 18 stranica komentara?
Sta to tjera sa-x forumasa da cita Sanjine kolumne i potom ih ovdje komentarise?
-
Abacija
#379 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
amrica wrote:Prvo malo citiram samu sebe, sorry,amrica wrote:
Tekstovi su joj katastrofa! Dosadni, suhoparni, bezlicni, necitljivi, pretenciozno pisani visokobrazovanim rjecnikom, postavlja desetine pitanja, a ne oddgovara na njih, ponavlja naucene frazetine, pokusava ubaciti malo lokalnog folklora, a i to jos pogresnog, kontraproduktivnog, .... I najvaznije, osim rigidnog nametanja "kulture dijaloga" cak i tamo gdje je to apsurdno, nema poente price, nema lida, ....
:![]()
pa onda ovaj tekst uvazene gdje prof
Kolika je matematicka vjerovatnoca da se upotrijebe bas ove iste rijeci ?Abacija wrote: Evo sta Sanja pise:Kultura dijaloga ima katastrofalne posljedice za BiH
Datum: 24.07.2009 22:00
Autor: Sanja Vlaisavljević
"Mnijenje može da bude i najbolja i najgora od svih stvari" Remon Polen
Svaki pokušaj uvođenja obrazaca kulture dijaloga u bh. javni prostor završava izrugivanjem, proglašavanjem kulturnih obrazaca nepripadajućim ovom prostoru i ovim ljudima, obilježava se koja "suhoparnost", "bezličnost", "pretencioznost". Ti pokušaji su predstavljeni jednostavno kao "katastrofa" koja ostavlja "kontraproduktivne posljedice". Imajući ovo u vidu nameće se pitanje šta je to "katastrofa sa kontraproduktivnim posljedicama" do kojih dovodi kultura dijaloga? Krenimo redom.
?![]()
Stvarno @amrice, bas sam se pitao odakle je Sanja izvukla taj uvod...
Sad komotno mogu reci da je zenMska toliko egocentricna i opsjednuta sama sobom da bi se komotno moglo spekulisati da mozda pati od narcisoidnosti.
- Corto Maltese
#380 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Kome god od kritičara uspije da progura ovakav tekst u novine koje su poznate kao SDS-ov ratni bilten, poljubiću ga u guzicu ispred Vječne Vatre, bilo koje subote, tačno u podne:
http://www.glassrpske.com/vijest/16/kol ... -mrze.html
Last edited by Corto Maltese on 01/08/2009 14:49, edited 1 time in total.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#381 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
ooo koga vidim 
-
Abacija
#382 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Ne kontam sta hoces da kazes?Corto Maltese wrote:Kome god od kritičara uspije da progura ovakav tekst u novine koje su poznate kao SDS-ov ratni bilten, poljubiću ga u guzicu ispred Vječne Vatre, bilo koje subote, tačno u podne:
-
Shoba
#383 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
ma neka, treba pisati za njih. Oni su ipak BH novine. kamo srece da jos ljudi pise za GS, mozda bi se nesto ozbiljnije pocelo mijenjati i kod njih. Ma dosta vise podizanja zidova. Svi vi ovde koji pljujete po njoj ste nasjeli na uske nacionalisticke price, postali ste Srbomrsci bez ideje sta to zapravo znaci. kamo srece da i u sarajevskim novinama pocnu objavljivati clanke banjaluckih novinara. Dosta vise razdvajanja i podjela! 
- Corto Maltese
#384 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Upravo je tako. Nisu hipici demonstrirali protiv Vijetnamskog rata nosajući plakate po Hanoju ili Sajgonu, već u sred Washington-a. Gorepomenuti članak nije sam po sebi nikakav spektakl, niti kulturološko čudo i ne bi bio bitan da ga je objavila neka novina u FBiH ili neki alter magazin u RS ili Srbiji. Ali da ratni bilten SDS-a (kojii ima veoma profilirano čitateljstvo poznato po vrlo preciznom svjetonazoru) objavi kolumnu u kojoj se ne može disat od dobročinstava nekakvih Samira, Fadila, Azri, a pri tom se punih usta hvale i Srpski izdajnici koji su u sred rata sakrivali do zuba razoružane muslimane od hrabrih Srpskih boraca!?!?
Svim frustriranim kritičarima predlažem da pokušaju nešto slično. Ako ne kroz kolumne, onda nek barem kroz pisma čitalaca isprazne višak energije. A kome to pođe za perom ili tastaturom, neka me prozove, ja obećanja ne dajem uzalud. Any given saturday!
P.S.
Možda bih se i ispričao zbog zlobnog i ironičnog tona mog pisanja, ali nisam ni upola gospodin koliko je Sanja Vlaisavljević gospođa. Što će reči da se savršeno uklapam u forumske rasprave.
Svim frustriranim kritičarima predlažem da pokušaju nešto slično. Ako ne kroz kolumne, onda nek barem kroz pisma čitalaca isprazne višak energije. A kome to pođe za perom ili tastaturom, neka me prozove, ja obećanja ne dajem uzalud. Any given saturday!
P.S.
Možda bih se i ispričao zbog zlobnog i ironičnog tona mog pisanja, ali nisam ni upola gospodin koliko je Sanja Vlaisavljević gospođa. Što će reči da se savršeno uklapam u forumske rasprave.
Last edited by Corto Maltese on 01/08/2009 15:21, edited 1 time in total.
- amrica
#385 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Veliki pozdrav velikom gospodinu i dragoj osobi
Djes'ba Corto
S'as, forumska (ne)kultura
Djes'ba Corto
S'as, forumska (ne)kultura
- Corto Maltese
#386 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Voz'ra Čičak!
-
Abacija
#387 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Bas se pitam jesi li procitao temu od pocetka... Ma nisi ni trebao od pocetka, jesi li makar procitao onih par stranica gdje smo komentarisali tu kolumnu?Corto Maltese wrote:Upravo je tako. Nisu hipici demonstrirali protiv Vijetnamskog rata nosajući plakate po Hanoju ili Sajgonu, već u sred Washington-a. Gorepomenuti članak nije sam po sebi nikakav spektakl, niti kulturološko čudo i ne bi bio bitan da ga je objavila neka novina u FBiH ili neki alter magazin u RS ili Srbiji. Ali da ratni bilten SDS-a (kojii ima veoma profilirano čitateljstvo poznato po vrlo preciznom svjetonazoru) objavi kolumnu u kojoj se ne može disat od dobročinstava nekakvih Samira, Fadila, Azri, a pri tom se punih usta hvale i Srpski izdajnici koji su u sred rata sakrivali do zuba razoružane muslimane od hrabrih Srpskih boraca!?!?
Nemas se ti sta izvinjavati, meni bas odgovara tvoj stil.Corto Maltese wrote:P.S.
- Corto Maltese
#388 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Evo, natjerao si me da pročitam čitavu raspravu. Da bih objasnio moje viđenje moraću se, naoko, udaljiti od teme.
La vita è bella je jedan od zadnjih "ozbiljnih" filmova koje sam gledao u kinu. Od '98. pa na ovamo, u kinu gledam samo Terminatore, Gospodare prstenova i sl. A zašto? E, pa zato. Završne scene, po meni, spadaju u najtužnije trenutke u istoriji filma. Toliko nesavladivo tužne da sam se rasplakao (dešava se i odraslim muškarcima) Dok sam tako, sakriven tamom kina, brisao suze, klupe kina Imperijal su se tresle od vrištećeg smijeha, da budem umjerenen pa kažem- većeg dijela publike. Da li namjerno, ili ne, ta većina nije bili u stanju da razdvoji suštinu (napor jednog oca da spasi svoje dijete koristeći se, u bezizlaznoj situaciji, onim što mu najbolje ide od ruke, tačnije smijehom) od forme (dakle smijeha samog). Sve u svemu, gadno sam se osjećao nakon te projekcije.
Optuživanje Sanje Vlaisavljević zbog toga što je u tekstu od 11.07.09. samo jednom spomenula riječ "Srebrenica" me podsjeća na to. Dakle, radi se o potpunom nedostatku želje da se razdvoji suština od forme, sredstvo od cilja. Kada se kaže Hirošima, valja li nam čekati da neko dabaci i "atomska bomba", da bi nam se ona ružna gljiva ukazala pred očima? Kada se kaže "Auschwitz", moramo li uz to dodati i genocid, progon, istrebljenje, gasne komore, da bi nam tek tada zasmrdio dim iz krematorija? Hirošima i Aušvic su paradigme i kao takve ne trebaju pridjevsku podršku. Jednako nema potrebe da se uz svaki tekst dopisuje genocid, ni masakr, ni ubijanje ratnih zarobljenika, ni "Škorpioni"... jer svi ti pojmovi su u Srebrenicu utkani. Srebrenica je, već odavno, samostojeća riječ. A samostojeće riječi se pridjevima obezvrijeđuju.
La vita è bella je jedan od zadnjih "ozbiljnih" filmova koje sam gledao u kinu. Od '98. pa na ovamo, u kinu gledam samo Terminatore, Gospodare prstenova i sl. A zašto? E, pa zato. Završne scene, po meni, spadaju u najtužnije trenutke u istoriji filma. Toliko nesavladivo tužne da sam se rasplakao (dešava se i odraslim muškarcima) Dok sam tako, sakriven tamom kina, brisao suze, klupe kina Imperijal su se tresle od vrištećeg smijeha, da budem umjerenen pa kažem- većeg dijela publike. Da li namjerno, ili ne, ta većina nije bili u stanju da razdvoji suštinu (napor jednog oca da spasi svoje dijete koristeći se, u bezizlaznoj situaciji, onim što mu najbolje ide od ruke, tačnije smijehom) od forme (dakle smijeha samog). Sve u svemu, gadno sam se osjećao nakon te projekcije.
Optuživanje Sanje Vlaisavljević zbog toga što je u tekstu od 11.07.09. samo jednom spomenula riječ "Srebrenica" me podsjeća na to. Dakle, radi se o potpunom nedostatku želje da se razdvoji suština od forme, sredstvo od cilja. Kada se kaže Hirošima, valja li nam čekati da neko dabaci i "atomska bomba", da bi nam se ona ružna gljiva ukazala pred očima? Kada se kaže "Auschwitz", moramo li uz to dodati i genocid, progon, istrebljenje, gasne komore, da bi nam tek tada zasmrdio dim iz krematorija? Hirošima i Aušvic su paradigme i kao takve ne trebaju pridjevsku podršku. Jednako nema potrebe da se uz svaki tekst dopisuje genocid, ni masakr, ni ubijanje ratnih zarobljenika, ni "Škorpioni"... jer svi ti pojmovi su u Srebrenicu utkani. Srebrenica je, već odavno, samostojeća riječ. A samostojeće riječi se pridjevima obezvrijeđuju.
Last edited by Corto Maltese on 01/08/2009 22:14, edited 1 time in total.
-
Da_li_je _tako??
#389 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
ti si moj idol!Corto Maltese wrote:Evo, natjerao si me da pročitam čitavu raspravu. Da bih objasnio moje viđenje moraću se, naoko, udaljiti od teme.
La vita è bella je jedan od zadnjih "ozbiljnih" filmova koje sam gledau u kinu. Od '98. pa na ovamo, u kinu gledam samo Terminatore, Gospodare prstenova i sl. A zašto? E, pa zato. Završne scene, po meni, spadaju u najtužnije trenutke u istoriji filma. Toliko nesavladivo tužne da sam se rasplakao (dešava se i odraslim muškarcima) Dok sam tako, sakriven tamom kina, brisao suze, klupe kina Imperijal su se tresle od vrištećeg smijeha, da budem umjerenen pa kažem- većeg dijela publike. Da li namjerno, ili ne, ta većina nije bili u stanju da razdvoji suštinu (napor jednog oca da spasi svoje dijete koristeći se, u bezizlaznoj situaciji, onim što mu najbolje ide od ruke, tačnije smijehom) od forme (dakle smijeha samog). Sve u svemu, gadno sam se osjećao nakon te projekcije.
-
delightful
#390 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
samo se bojim da kad ti kazes srebrenica to znaci jedno, a kad sanja kaze srebrenica, to znaci nesto drugo. bilo bi mi neopisivo drago da sam u krivu, ali kada ona kaze kako je jadnog samira 'slucajni' geler ubio, meni to samo znaci opravdanje ubistva. kao, slucajno samir ubijen, tako isto je mogao slucajno nenad biti ubijen, jer su slucajno zavrsili sa oruzjem u rukama u slucajnom ratu u slucajnoj zemlji.
-
VjecitiStudent
#391 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Da potpisnica teksta ne nosi nepodobno ime Sanja i da tekst nije izisao u cirilicnim novinama, ruku u vatru cu staviti da ti ne bi taj slucajni geler ni primijetio.delightful wrote:samo se bojim da kad ti kazes srebrenica to znaci jedno, a kad sanja kaze srebrenica, to znaci nesto drugo. bilo bi mi neopisivo drago da sam u krivu, ali kada ona kaze kako je jadnog samira 'slucajni' geler ubio, meni to samo znaci opravdanje ubistva. kao, slucajno samir ubijen, tako isto je mogao slucajno nenad biti ubijen, jer su slucajno zavrsili sa oruzjem u rukama u slucajnom ratu u slucajnoj zemlji.
Medjutim, posto je tekst potpisan imenom koje je automatski sumnjivo, nepatriotsko i kao takvo moze pisati samo razne podvale i uvale, pod lupom koja povecava milion puta, iza svakog slova se uvijek nadje neka Baba Roga koja treba dokazati opravdanost ove zamorne diskusije.
-
delightful
#392 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
nije slucajno sto si ti vjeciti student 
- Corto Maltese
#393 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
U krivu si. Uživaj!delightful wrote:samo se bojim da kad ti kazes srebrenica to znaci jedno, a kad sanja kaze srebrenica, to znaci nesto drugo. bilo bi mi neopisivo drago da sam u krivu, ali kada ona kaze kako je jadnog samira 'slucajni' geler ubio, meni to samo znaci opravdanje ubistva. kao, slucajno samir ubijen, tako isto je mogao slucajno nenad biti ubijen, jer su slucajno zavrsili sa oruzjem u rukama u slucajnom ratu u slucajnoj zemlji.
-
VjecitiStudent
#394 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Ovako infantilan komentar je izvanredan pokazatelj da sam pogodio "u sridu".delightful wrote:nije slucajno sto si ti vjeciti student
-
delightful
#395 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
o, jesi li to naucio sta znaci infantilan.... bravooooooooooooo 
-
Šandor
#396 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Ma ovo je jedan fenomen vrlo raširen u Sarajevu. Mislim na priču Corto Maltesea, Vječitog Studenta, Jeremije i inih koji su se javili na ovu temu. Više se i ne usuđujem govoriti o tome bilo kome jer mi se uvijek obije o glavu. Manipulatori samo takvi. Baš poput Sanje. Njene kolumnice neodoljivo podsjećaju na barem 5 osoba sa maltene identičnom filozofijom. Velika je greška ubjeđivati se s takvim ljudima. Gubljenje vremena.
-
Šandor
#397 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
I zašto da se lažemo, ovakve kolumne ne bi mogao napisati neko ko nije emotivno vezan za Republiku Srpsku. Za sve pare ovog svijeta.
- amrica
#398 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Ne znam koliko je relevantno, ali gdja Sanja je zivjela u Sarajevu prije rata, provela dio rata ovdje, a mozda i citav, to nisam 100% sigurna, prije da jeste nego da nije.... tako da ta prica ne pije vode. Vise se slazem sa @abacijom da je u pitanju pregolem ego....makar i po cijenu ovakvih kvalifikacija.Šandor wrote:I zašto da se lažemo, ovakve kolumne ne bi mogao napisati neko ko nije emotivno vezan za Republiku Srpsku. Za sve pare ovog svijeta.
-
Šandor
#399 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Upravo zbog toga što je provela rat ovdje i tvrdim da je maltene nemoguće da je u pitanju samo ego ili podebela koverta (a nemoj ni sumnjati da je za ovo dobila i kovertu ispod stola, jer ovo je kao naručeno za opravdanje antibosanske politike u Republici Srpskoj). Provela je rat ovdje, da osjeća isto što osjećamo ti, ja ili Shoshana, nema šanse da bi mogla napisati ovakve kolumne. A niko od nas troje ne misli da su svi Srbi isti i da ih sve treba pobiti (čak ni ja, vjerovala ili ne).amrica wrote:Ne znam koliko je relevantno, ali gdja Sanja je zivjela u Sarajevu prije rata, provela dio rata ovdje, a mozda i citav, to nisam 100% sigurna, prije da jeste nego da nije.... tako da ta prica ne pije vode. Vise se slazem sa @abacijom da je u pitanju pregolem ego....makar i po cijenu ovakvih kvalifikacija.Šandor wrote:I zašto da se lažemo, ovakve kolumne ne bi mogao napisati neko ko nije emotivno vezan za Republiku Srpsku. Za sve pare ovog svijeta.
Ma kakav ego. Mnogo si naivna ako vjeruješ da samo i isključivo ego jedne osobe može proizvesti ovakve kolumne.
I nemoj me pogrešno shvatiti. Ja čak i ne tvrdim da je ona Srpkinja ni 25%. Ne znam šta je i ne interesuje me. Ali siguran sam da je ovo proizvod prije svega prezira i mržnje prema onoj strani na kojoj živi i danas.
-
Šandor
#400 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske
Abacija, meni je teško povjerovati da je riječ samo o egu. S ovakvom pričom sam se suočio bar 5 puta u životu. Svih 5 puta se ispostavilo da se radi o manje ili više uspješnim manipulatorima. O ljudima čija duša živi negdje daleko. Patnja i gnjev tih ljudi su teško opisivi.
Alo ljudi, žena je potpuno relativizovala sve što je učinila srpska strana. Oprala je patos s nama. Sve radi ega i novca?
Alo ljudi, žena je potpuno relativizovala sve što je učinila srpska strana. Oprala je patos s nama. Sve radi ega i novca?