Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
emko1234 wrote:pa respo nekad me povuce..ne mogu si pomoci..pogotovo kad vidim face u nekom gti-u kako s omalovazavanjem gledaju kako mirno vozim i onda moram jednu lekciju da im ocitam sta cu,i ja sam samo covjek..
Vidi se da si ovaj post napisao iz dubine duse, jako je dirljiv.
Davno je stari mudrac rekao: "Nije vazno kakav si covjek, nego koliko konjskih snaga imas pod haubom".
corolla02 wrote:eh cuj 15 stranica jos o VW inace iskreno svi danas rade podjednako dobra auta tako da se nemoze naci nesto kao dno dna, uglavnom sve je to stvar odrzavanja;
@whow, ja sam nesto konto ti vozis onu stariju Sentru, ova nova meni uska i visoka djeluje, a ona stara mi je bila potaman. Ona unutrasnjost gotovo na svim modelima Nissan iz ovih godina, je niska i zaobljena, meni ni malo ne lezi.
Inace kod mene djevojka vozi onu Altimu 2005, ja sam cesto u tom autu, ona nece u Toyotu kaze pod recallom je ali nekako ni ona mi nije nesto (Altima), recimo presla je nekih 60K milja ali dosta mi kruta i licno ova malo trese kad stojis na semaforu, cuje se tamo negdje u dubini ispred centralne konzole vibracije. Doduse, ona je jednom jelena udarila, odnosno jelen naletio na auto, pa mozda odtud to sve to. Kad vozis pri malom brzinama djeluje kruta, svaki detalj na cesti osjetis, a auto je puna oprema SL ali 4vrtak, ima koza, valjda zaba vidjela da se konji potkuju pa i ona poletila zensko ko zensko, sta li. Najsmjesnije mi je bilo kad ona kaze kisobran mi se otvorio a tamo nema vode za brisace dok kod mene corolla koja i je starija i manja bar na tim malim brzinama ne emituje zvuk sa ceste, dok tamo preko 50 mph je opet druga prica.
Sva ta novija vozila u kompakt klasi su visa , duza i sira nego predhodni modeli. Sentra je recimo , duza , sira i visa od Nove Jette , mislim da je mozda i najvece auto u klasi .Stara Sentra je bila sub compact dok je nova compact klasa . Svi ti Japanci se cine nekako kruci i grublji od Europskih pa cak i americkih vozila, to je takoi dok se ne naviknes mozda malo smeta pri voznji. Mi do sada nismo imali nikakvih problema sa Nissanom jedino je ona plastika iza zadnjeg sjedala zvrndala kada su nize temperature . Ovi kreteni u Nissanu su stavljali spuzvu oko zvucnika ali i dalje zvrndalo dok nismo sami skontali i stavili gumu odmah ispod te gornje plastike iza zadnje klupe koja je zvrndala. Kod Japanace nema tog nekog Europskog sarma ali zato dobijas kvalitet i izdrzljivost . Kada recimo uporedis VW sa Nissanom, Jetta je misim $ 2000 skuplja od Sentre sa istom opremom na papiru problem je u tome sto ovi lopovi iz VW-a u Edmontonu misle da su svi sad pali sa grane i lupaju neke cjene koje nemaju veze sa MRSP cjenom. Tako da umjesto $2000 razlike kolika je razlika po knjigama oni traze 6000 vise . Zato su u Americi tach. U Kanadi VW godisnje proda jedva 20 000 Jetta i Golfova a da nisi trenutno jedini dizel brand ne bi prodali ni toliko dok Honda i Toyota prodaju po 100 000 Civica i Corolla godisnje samo u Kanadi . Naravno da je VW precjenjen ali jos je gore to sto rade u dealershipima gdje auto cija je MRSP $15 000 City Golf , iako ne vrijedi ni toliko, prodaju za $ 25 000 covjeku od 70 godina . Pa kakva je to dodatna oprema koja kosta kao 70 % tog istog vozila . Kada im kazes koliko sta kosta po knjigama onda te "pilaju" kao nije to isti model ili jednostavno nece sa tobom da pricaju. Pricao sam sa tipom koji je radio u VW grupi u Edmontonu i koji je od floor salesman-a dogurao do jednog od 4 glavna managera u grupi i koji mi je tvrdio da je znao uzimati i 25-30 hiljada commission mjesecno samo njegov dio od profita. Ali taktika je brutalna tip kaze da procjeni svaku musteriju kaze najvise voli domacice , starije ljude , obiteljske ljude kojima moze lagati baz imalo obzira . Takoder kaze da kada mu dodu Kinezi ili Indijci obicno ih posalje kod mladeg prodavaca jer njih ne moze tako lako uzeti lopatom i prevariti. Ljudi ne bih vjerovali koliko kupaca krene da kupuje auto a da ne znaju ni koliko je osnovni MPSP i kakve opcije i paketi postoje i koliko isti kostaju. Ovi mutni tipovi to koriste maximalno. Obzirom da se sada sve moze naci na internetu cesto isto vozilo postave na internet i tu je cjena obicno 2-3 hiljade niza od one koja je izvjesena na autu. Licno mislim da u ovoj industriji ima toliko lopovluka i kriminala da je to nedopustivo. Ja sam se jednom raspitivao za novoga 2010 VW Golf StationWagon tip trazi 30 hiljada dollara . Ja mu pokazem specifikaciju sa njihove web stranice za $22650 sa istim serijskim brojem vozila da bi on na to rekao da to cash cijena . Kada sam mu rekao da bih ja platio cashom tip se okrenuo i rekao kako oni ne posluju na takav nacin i da on ocekuja da sa musterijom pregovara a ne da samo tako prodaje auta . . Uglavnom MRSP ponekad neznaci nista jer ima onaj fine print koji kaze dealers may sell for less sto se rjetko ili nikada ne desava obzirom da svaki dealer ima taj delivery fee koji se krece izmedu 700-1500 dollara a VW ima i taj tkz preparation fee i ostale smicalice . dakle cisti lopovluk.
corolla02 wrote:
@exliberal;
evo za tebe auto, ako imas novce pa istresi ali je makina, sto jest jest
Nesvidja mi se..... Lincoln MKS je zvijer.
Odosmo skroz ustranu ali cinjenica je da vecina auta koja se reklamiraju su base model. Tako i za golfa , kazu 15 000 a to je stvarno bez icega, ako hoces automatic to je jos 1700 koliko se sjecam, winter package 700, siber je 1200 ...onda imas delivery freight (1200 po autu ) na sve to dodaj 12 % takse...dealer fee....
Da nebude da samo svabe nagrdjujem takvi su i u Nisanu i Toyoti...cak i gori. Medjutim kad ides da kupujes jace modele...e tu se stvari mjenjaju jer oni svi imaju automatic, siber, dual clima, rear view camera, grijanje i hladjenje koznih sjedista, grijanje volana....jedina stvar koja je opcija je je pogon na sva 4, hoces li V6 ili V8 motor ili drugaciji mjenjac..zagrijan sam za Infinity M35 X ali me jebe osiguranje...bas previse jer se smatra high end auto
cuj ti trazis M35 ili MKS pa to su bas ono velika/ladje na cesti, prema kojima je Passat i sl. mala maca.
a to za dealerships to vazi za sve isto, oglasuju u novinama auta za $XXX a kad tamo dodjes i pokazes im te novine, sorry, it has been sold for that price!
corolla02 wrote:
@exliberal;
evo za tebe auto, ako imas novce pa istresi ali je makina, sto jest jest
Nesvidja mi se..... Lincoln MKS je zvijer.
Odosmo skroz ustranu ali cinjenica je da vecina auta koja se reklamiraju su base model. Tako i za golfa , kazu 15 000 a to je stvarno bez icega, ako hoces automatic to je jos 1700 koliko se sjecam, winter package 700, siber je 1200 ...onda imas delivery freight (1200 po autu ) na sve to dodaj 12 % takse...dealer fee....
Da nebude da samo svabe nagrdjujem takvi su i u Nisanu i Toyoti...cak i gori. Medjutim kad ides da kupujes jace modele...e tu se stvari mjenjaju jer oni svi imaju automatic, siber, dual clima, rear view camera, grijanje i hladjenje koznih sjedista, grijanje volana....jedina stvar koja je opcija je je pogon na sva 4, hoces li V6 ili V8 motor ili drugaciji mjenjac..zagrijan sam za Infinity M35 X ali me jebe osiguranje...bas previse jer se smatra high end auto
Potpuno se slazem , te cjene su samo da navuku covjeka u salon a onda tesko pilanje .
Infinity M35 x je stvarno extra tu nema nikakve zamjerke a za ono sto jeste i sto nudi cijene je realna ;na Web-u 55 k za osnovni model za 3.5 l masinom od 303 ks i AWD . Znaci dodaj par opcija koje neces moci zaobici , dealer fees , delivery fee , prep fee racunaj jedno 65 -68 K na cesti ako placas 12% poreza. Sve u svemu jako puno para . 2-3 godine star G35 pod garancijom se moze naci za 25-30 k . Jest nije nov ali nije ni skoro 70k . Al za 70 K mozes uzeti znas kakvog VW-a . Tourag V8 TDI 4X4 navigacija , saso mange .
corolla02 wrote:cuj ti trazis M35 ili MKS pa to su bas ono velika/ladje na cesti, prema kojima je Passat i sl. mala maca.
a to za dealerships to vazi za sve isto, oglasuju u novinama auta za $XXX a kad tamo dodjes i pokazes im te novine, sorry, it has been sold for that price!
Ma kad dodjes u godine onda ti je da ljulja ne da treska....
M35X je masina...stvarno ...probao sam ga na test voznji i ......uf....premda nije ni Lexus gs300awd daleko po luksuzu , malo jest manji i meksi ali je dobar....ovo sto govorim su 2006-2007 modeli sa 50-70 000 km. Lincoln je 2009-2010 jedino, ..cijene su izmedju 28000-35000 + tax
corolla02 wrote:cuj ti trazis M35 ili MKS pa to su bas ono velika/ladje na cesti, prema kojima je Passat i sl. mala maca.
Ma kad dodjes u godine onda ti je da ljulja ne da treska....
M35X je masina...stvarno ...probao sam ga na test voznji i ......uf....premda nije ni Lexus gs300awd daleko po luksuzu , malo jest manji i meksi ali je dobar....ovo sto govorim su 2006-2007 modeli sa 50-70 000 km. Lincoln je 2009-2010 jedino, ..cijene su izmedju 28000-35000 + tax
pa da to su bukvalno ista auta, zavisno od opreme ili motora mogu izaci te razlicito u $$$, s tim da novi M 2011 je vec tu tako da mu je povoljno vrijemme za kupovine ovih starih sto ti govoris. I stoji to da je Lexus malo manji po prostoru naprijed, jer ona mu je konzola malo vise ispupcena naprijed pa tako djeluje, dok na zadnjoj klupi su potpuno indenticni.
Inace sva ova auta sa dva luksuzna modela padaju izmedju, po velicini, recimo BMW 3 5 7 serije, tako da M ide izmedju BMW 5 i 7 dok G35 ide izmedju BMW 3 i 5. Kod japanaca je jedino Lexus koji nudi recimo 4 luksuzna sedana dok Acura, Infinity, ili pak Linkoln po 2
Haman pa svaka tema na ovom podforumu na karju ode na američko tržište ... al dobro ko sam ja da vam određujem šta ćete pisati, jel, samo vi ...
Nego nešto me interesuje, ranije je neko pisao kako je bezze kupiti VW ili čak Audi a da znaš da tamo neka škoda ili seat ima taj motor ili neku drugu tehniku za puno manje para pa mu to blam... Gledam ovim recallom pogođen i Lexus i toyota pa kontam vidi, haman i toyota radi sličnu stvar, pakuje toyota tehniku u lexus celofan pa mi nikad ne bi palo na pamet vikati "Precjenjena Lexus vozila!!! Na lomaču s njima!!!"
A ne znam možda sam i u krivu ne poznajem dovoljno toyota/lexus aute pa ovo gore ne svhati kao tvrdnju nego kao pitanje drug corolla? Haj pojasni mi ovo malo, fakat me interesuje.
Haman pa svaka tema na ovom podforumu na karju ode na američko tržište ... al dobro ko sam ja da vam određujem šta ćete pisati, jel, samo vi ...
Nego nešto me interesuje, ranije je neko pisao kako je bezze kupiti VW ili čak Audi a da znaš da tamo neka škoda ili seat ima taj motor ili neku drugu tehniku za puno manje para pa mu to blam... Gledam ovim recallom pogođen i Lexus i toyota pa kontam vidi, haman i toyota radi sličnu stvar, pakuje toyota tehniku u lexus celofan pa mi nikad ne bi palo na pamet vikati "Precjenjena Lexus vozila!!! Na lomaču s njima!!!"
A ne znam možda sam i u krivu ne poznajem dovoljno toyota/lexus aute pa ovo gore ne svhati kao tvrdnju nego kao pitanje drug corolla? Haj pojasni mi ovo malo, fakat me interesuje.
Ma ljudi su smijesni. Pa Audi ne samo da nije prepakovani VW/Skoda, nego je daleko ispred mnogih drugih. Pa recimo, pritisni neku tipku u Audiju A6, i u Passatu. A6 je neuporedivo ljepse iskustvo. Okreni servo volan u Audiju A6 i u Passatu. A6 kao da ne pruza otpor dok stoji na mjestu. Dodaj gas u A6 TDI, i u Passatu. U kokpitu A6 se ne cuje nista, u Passatu na niskim obrtajima "grmi" sve. Zalupi vrata Audiju, VWu, nekoj Skodi (izuzevsi novi superb). Pa ljudi, prestanite pricati nebuloze o tom prepakivanju. Svi bi onda kupovali Skode, valjda? Moram da pomenem, novije Skode su me u zaista impresionirale svojim kvalitetom izrade i dizajnom exterijera kao i interijera. Jest da sam vlasnik Passata B6, kako ga neki zovu, "lubenicar", ali Audi je Audi, BMW je BMW, Mercedes je Mercedes. Deutsche trio
drug nista strano nisi rekao, opste poznata je cinjenica da je Lexus izronio 1989 iz Toyote kao luksuzni brand znaci isto kao i VW (Audi), Ford, ili jedan GM; konkurencija i globalozam zahtjeva takvo nesto i meni je to potpuno OK. Mozda i neki bi isto to radili da imaju $$$
Sad sto se tice Toyote oni vec 2005 su zvanicno odvojili Lexus medjutim to se ne moze dogoditi tek tako preko noci!
PS
E sad znas za LFA ono $370,000 auto, i jel znas zasto je onako skupo
Ma ljudi su smijesni. Pa Audi ne samo da nije prepakovani VW/Skoda, nego je daleko ispred mnogih drugih. Pa recimo, pritisni neku tipku u Audiju A6, i u Passatu. A6 je neuporedivo ljepse iskustvo. Okreni servo volan u Audiju A6 i u Passatu. A6 kao da ne pruza otpor dok stoji na mjestu. Dodaj gas u A6 TDI, i u Passatu. U kokpitu A6 se ne cuje nista, u Passatu na niskim obrtajima "grmi" sve. Zalupi vrata Audiju, VWu, nekoj Skodi (izuzevsi novi superb). Pa ljudi, prestanite pricati nebuloze o tom prepakivanju. Svi bi onda kupovali Skode, valjda? Moram da pomenem, novije Skode su me u zaista impresionirale svojim kvalitetom izrade i dizajnom exterijera kao i interijera. Jest da sam vlasnik Passata B6, kako ga neki zovu, "lubenicar", ali Audi je Audi, BMW je BMW, Mercedes je Mercedes. Deutsche trio
Posto je tema otisla u meterinu ko po obicaju.....nema tog auta koji nije imao recall...imali su i japanci i amerikanci a bogumi i njemci....koliko vas zna da je mercedes imao veliki recall za auta proizvedena 2003-2005 ja mislim na klasu c i e....recall je bio na boju i limariju...znala su auta da protrunu za 2-3 godine !!!
mislim mercedes je pojam kvalitete pa i njemu se to desava....neki dan je bio neki prilog u vezi tojotinog recall i neka poznata glumica daje izjavu u svome bentliju...i oni na kraju kazu pa znate nemoze svako da vozi bentlija to auto se nekvari...ona onako mrtvo hladno kaze...da da zato ih imam dva ...jedan je uvijek u servisu na nekoj popravci...voditelj zasutio
drug nista strano nisi rekao, opste poznata je cinjenica da je Lexus izronio 1989 iz Toyote kao luksuzni brand znaci isto kao i VW (Audi), Ford, ili jedan GM; konkurencija i globalozam zahtjeva takvo nesto i meni je to potpuno OK. Mozda i neki bi isto to radili da imaju $$$
Sad sto se tice Toyote oni vec 2005 su zvanicno odvojili Lexus medjutim to se ne moze dogoditi tek tako preko noci!
PS
Izmedju Lexusa i Audija postoji jedna razlika. Tacnije receno, razlika od 80 godina u tradiciji i iskustvu. Znacka na nekom automobilu je kao boca vina. Sto je vino u njoj starije, i boca je vrijednija
exliberal wrote:Posto je tema otisla u meterinu ko po obicaju.....nema tog auta koji nije imao recall...imali su i japanci i amerikanci a bogumi i njemci....koliko vas zna da je mercedes imao veliki recall za auta proizvedena 2003-2005 ja mislim na klasu c i e....recall je bio na boju i limariju...znala su auta da protrunu za 2-3 godine !!!
mislim mercedes je pojam kvalitete pa i njemu se to desava....neki dan je bio neki prilog u vezi tojotinog recall i neka poznata glumica daje izjavu u svome bentliju...i oni na kraju kazu pa znate nemoze svako da vozi bentlija to auto se nekvari...ona onako mrtvo hladno kaze...da da zato ih imam dva ...jedan je uvijek u servisu na nekoj popravci...voditelj zasutio
I VW je imao povlacenje VW Passata B6, tacnije serija iz 2006. godine zbog problema sa brisacima. Dobio sam kovertu sa upozorenjem da mi brisaci mogu zakazati pri jakim padavinama, te da bi bilo preporuceno da dodjem na servis i dobijem besplatnu zamjenu motora brisaca. Greske se desavaju svima i svugdje, ali rukovodstvo Toyote je napravilo gresku jer su pokusali zataskati problem na koji se ukazuje jos od 2005. god. Sami su krivi sto se sad ljudi sprdaju na njihov racun
PS
Audi je ipak druga priča, od predaka audija(horch, wanderer, dkw i nsu - 4 prstena), preko auto uniona do kasnijeg audija... VW tad nije bio ni u planu i tako da Audi danas ima dosta veću autonomiju unutar VW grupe nego drugi brandovi, al nejse sve je to fina historija ...
A za LFA ... gledao sam test na top gearu, i koliko god dobar LFA bio jednostavno za te pare se može kupiti ... svašta. I bojim da ce ga to i pokopati. Ja znam da bi ti corola kupio LFA, al većina potencijalnih kupaca će za te para ipak otići Ferrariju, Lambu, Astonu ... al mislim da su u Lexusu to i znali, ja to vidim čisto kao projekt poliranja imidža a ne neke zarade.
PS
Izmedju Lexusa i Audija postoji jedna razlika. Tacnije receno, razlika od 80 godina u tradiciji i iskustvu. Znacka na nekom automobilu je kao boca vina. Sto je vino u njoj starije, i boca je vrijednija
drug, sad ti to sto kazes isto dodje kao i prica: Stari Zavjet, Novi Zavjet, ili Kur'an, koja je najbolja Knjiga
uostalom Audi je kupljen tamo 1965, bio dobar sta li, sto nije slucaj sa Lexus!
corolla02 wrote:
drug, sad ti to sto kazes isto dodje kao i prica: Stari Zavjet, Novi Zavjet, ili Kur'an, koja je najbolja Knjiga
Nisam nigdje pomenuo da Lexus ne valja. Daleko od toga. Strasno dobar proizvodjac. To sto je Audi kupljen od strane VW-a je posljedica tadasnje ekonomske klime u njemackoj zbog koje niko nije mogao kupiti nekog Audija. Na cesti si tad mogao vidjeti samo Folcike koju je svako imao jer je bila jeftina i pristupacna. U ta vremena su se mnogi doveli pred bankrot i prisilili se na prodaju. Uzmi za primjer Skodu koja ima tradiciju dugu skoro kao Mercedes. Mozda ce se neki nasmijati na ovo, ali u svoja vremena, Skoda je bila POJAM luksuza za tadasnje Mercedese (Laurin & Klement model).
A za LFA ... gledao sam test na top gearu, i koliko god dobar LFA bio jednostavno za te pare se može kupiti ... svašta. I bojim da ce ga to i pokopati. Ja znam da bi ti corola kupio LFA, al većina potencijalnih kupaca će za te para ipak otići Ferrariju, Lambu, Astonu ... al mislim da su u Lexusu to i znali, ja to vidim čisto kao projekt poliranja imidža a ne neke zarade.[/quote]
tacno, proekat stvaranja imagea i nista vise, nije bitna cijena uopste. LFA je u stvari stvaran 9 godina i nekad na sredini posla su se skockali kao ipak je pretezak, hajd daj da ga pravimo od carbonfibera i drugih materijala tako da imas recimo motor tezine V6, zapremine/velicine V8 a snage od 10V.
Dakle, lahko je za Ferrari oni imaju tehnologiju i platforme samo ih primjeni na ovaj ili onaj nacin, dok kod LFA svaki detalj za njeg je nanovo uradjen, tako da ni jedan dio ili detalj ne djeli se sa postojecom flotom iz Lexus ili Toyotom.
Prodaja je zasticena sa 500kom i vec postoji redaljka za njim!
corolla02 wrote:
Nisam nigdje pomenuo da Lexus ne valja. Daleko od toga. Strasno dobar proizvodjac. To sto je Audi kupljen od strane VW-a je posljedica tadasnje ekonomske klime u njemackoj zbog koje niko nije mogao kupiti nekog Audija. Na cesti si tad mogao vidjeti samo Folcike koju je svako imao jer je bila jeftina i pristupacna. U ta vremena su se mnogi doveli pred bankrot i prisilili se na prodaju. Uzmi za primjer Skodu koja ima tradiciju dugu skoro kao Mercedes. Mozda ce se neki nasmijati na ovo, ali u svoja vremena, Skoda je bila POJAM luksuza za tadasnje Mercedese (Laurin & Klement model).
ma nista ba sve OK meni niti u dzep niti iz dzepa a Skodilak je uvjek bio SKODILLAK samo kad se sjetim stare Skoda 120LS ona sa 4 fara
corolla02 wrote:
ma nista ba sve OK meni niti u dzep niti iz dzepa a Skodilak je uvjek bio SKODILLAK samo kad se sjetim stare Skoda 120LS ona sa 4 fara
Moj djed rahmetli je vozio skodu 110R cini mi se, ne znam je li to ta na koju mislis, ali je imala cetiri fara . Kad se sjetim samo tih vremena... U svakom slucaju, evo vidim da ove nove Skode itekako dobro i kvalitetno izgledaju pa se mozda odlucim za jednog Superba. Lagano se gaze 50-te, valja u penzijicu.
Last edited by Blobi on 17/02/2010 23:15, edited 2 times in total.
Moj djed rahmetli je vozio skodu 110R, ne znam je li to ta na koju mislis, ali je imala cetiri fara . Kad se sjetim samo tih vremena... U svakom slucaju, evo vidim da ove nove Skode itekako dobro i kvalitetno izgledaju pa se mozda odlucim za jednog Superba. Lagano se gaze 50-te, valja u penzijicu.[/quote]
110R je onaj prije model sa ravnim stopkama i 4 fara a 120LS iz 1978 je onaj model poslje sa uspravnim stopkama; rat doso 1993 i sve djavo odnjeo