pa tako i ja mislim , ma uzaludno je to bilo po Treski skakati , jedini kv99 brani tu strategiju k o da ju je on smislio , zar nije bitnije bilo s tom silnom vosjkom s dominantne kote kao sto je Igman da se navalilo na Hadžiće pa ih onda redom potjerat ka Ilidži i odatle ih pustiti da se izvuku preko Vogošće , to je bilo realno ,ali ne , silnu energiju , ljude , materijalna sredstva trošili na Treskavici da bi šta ? sišli možda u kalinovik (mladićevo selo , zato je VRS toliko i branila taj pravac )Broj 1 wrote:Borbe na Treskavici su bile djelo izdajnicke politike naseg predsjednistva jer nisu imali dovoljno argumenata kako da objasne vojnom rukovodstvu zasto se ne deblokira Sarajevo pa su im naredili da oslobadjaju Treskavicu koja uopste nije bila strateski vazna. Umjesto da su svu tu silu koncentrisali za napade na Hadzice i oslobodili ulaz u Sarajevo oni su lomatali ljude po vrhovima Treskavice.
Procitajte knjigu Sarajevski Rulet pa ce vam dosta toga biti jasno.
Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
-
Betand
#376 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- felipe kajetano
#377 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Evo i @panze dezurnog na multimediji 92-95
...pa mi da smo snimali sve morali bi napraviti youtube2 da sve stane
...a znam kako je bilo na ovim "snimanjima"..lasko pivo..cigare..Havaji ba

@kv na Treski su svi najebaus..bez razlike u boji dresa
- madner
#378 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Bas si Momo peh, prvo te bace na planinu gdje je Alija pokusao da nadje komandanta iz minder ekipe, pa te onda prebace da cuvas repetitor. Kad ono avioni.
Ne rece mi cime vas je gadjala brzopotezna forca?
- felipe kajetano
#379 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Kamenim kuglama iz katapultamadner wrote:Bas si Momo peh, prvo te bace na planinu gdje je Alija pokusao da nadje komandanta iz minder ekipe, pa te onda prebace da cuvas repetitor. Kad ono avioni.
- madner
#380 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Sto si neozbiljan, ti isto da je svako mogao cuvati repetitor.felipe kajetano wrote:Kamenim kuglama iz katapultamadner wrote:Bas si Momo peh, prvo te bace na planinu gdje je Alija pokusao da nadje komandanta iz minder ekipe, pa te onda prebace da cuvas repetitor. Kad ono avioni.
Da cujemo informacije iz prve ruke, ili druge, jer si dobio samo krajni produkt
-
Alfa_Ze
#381 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Hajmo pokusati na drugi nacin odgovoriti na ovo pitanje. Ovo naguravanje, sa pobjedama i porazima, nam nece dati odgovor na ovo pitanje.
Treba krenuti od 1992. godine i pocetka rata. U kakvom su stanju, u kojim pozicijama su tada bili :
TO ( kasnije ABiH )
HVO
JNA ( kasnije VRS)
Godine rata, 1992. / 1993. / 1994. i ona posljednja 1995. do Deytona. Koliko su te vojne komponente, jacale/ ostale na istom nivou / ili slabile, od 1992. do 1995. Kolika je bila njihova stvarna moc i kome je Deyton vise pomogao / odmogao ?? Samo na osnovu analize tih ratnih godina 1992/95. se moze zakljuciti koja je vojna komponenta ( ABiH, VRS, HVO ) bila bolje ustrojena, kolika im je bila borbenu gotovost, koliki je bio medjusobni balans / debalans naoruzanja medju tim komponentama, sa koliko su vojnika raspolagale te komponente ……. ???? Koliko su te vojne ( ABiH, VRS, HVO ) komponente 1995. godine bile zaista ( pojedinacno ) mocne ?????
Hajmo pokusati na drugi nacin odgovoriti na ovo pitanje. Ovo naguravanje, sa pobjedama i porazima, nam nece dati odgovor na ovo pitanje.
Treba krenuti od 1992. godine i pocetka rata. U kakvom su stanju, u kojim pozicijama su tada bili :
TO ( kasnije ABiH )
HVO
JNA ( kasnije VRS)
Godine rata, 1992. / 1993. / 1994. i ona posljednja 1995. do Deytona. Koliko su te vojne komponente, jacale/ ostale na istom nivou / ili slabile, od 1992. do 1995. Kolika je bila njihova stvarna moc i kome je Deyton vise pomogao / odmogao ?? Samo na osnovu analize tih ratnih godina 1992/95. se moze zakljuciti koja je vojna komponenta ( ABiH, VRS, HVO ) bila bolje ustrojena, kolika im je bila borbenu gotovost, koliki je bio medjusobni balans / debalans naoruzanja medju tim komponentama, sa koliko su vojnika raspolagale te komponente ……. ???? Koliko su te vojne ( ABiH, VRS, HVO ) komponente 1995. godine bile zaista ( pojedinacno ) mocne ?????
- felipe kajetano
#382 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
@madner
sorry za off
Jesi ti bio skoro u Hadzicima
?
sorry za off
Jesi ti bio skoro u Hadzicima
- madner
-
kv99
#384 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Navaliti na ukopane cetnike oko Hadzica i Ilijasa ? Tako su i mislili kvazi komadanti koji su to isto i isporbavali...ali ne oni licno vec obicna vojska koja je morala da direktno jurisa preko minskih polja na ukopane cetnike koji su imali "skinutu " svaku koordinatu i sta mislite kako je ta obicna vojska prosla a kako komadanti sa genijelnim idejama kao vi sa vasom ? Da bi se izvelo ovo sto vi mastate trebalo je imati vazdusnu/ artiljerijsku nadomoc, podrsku u tenkovima i logostiku da to sve podrzi. Pogodite da li je ABiH to imala ali i opet se "stratezi " javljaju koji znaju da je bilo vrlo zauzeti Hadzice" samo se spustiti sa brda "Betand wrote:pa tako i ja mislim , ma uzaludno je to bilo po Treski skakati , jedini kv99 brani tu strategiju k o da ju je on smislio , zar nije bitnije bilo s tom silnom vosjkom s dominantne kote kao sto je Igman da se navalilo na Hadžiće pa ih onda redom potjerat ka Ilidži i odatle ih pustiti da se izvuku preko Vogošće , to je bilo realno ,ali ne , silnu energiju , ljude , materijalna sredstva trošili na Treskavici da bi šta ? sišli možda u kalinovik (mladićevo selo , zato je VRS toliko i branila taj pravac )Broj 1 wrote:Borbe na Treskavici su bile djelo izdajnicke politike naseg predsjednistva jer nisu imali dovoljno argumenata kako da objasne vojnom rukovodstvu zasto se ne deblokira Sarajevo pa su im naredili da oslobadjaju Treskavicu koja uopste nije bila strateski vazna. Umjesto da su svu tu silu koncentrisali za napade na Hadzice i oslobodili ulaz u Sarajevo oni su lomatali ljude po vrhovima Treskavice.
Procitajte knjigu Sarajevski Rulet pa ce vam dosta toga biti jasno.
Cetnici nisu branili taj pravac zbog Kalinovika , to selo uopste nije bilo ni u najekstremnijim slucajevima planirano da se zauzme, oni su na Treskavici branili blokadu Gorazda i Sarajeva , sto ima mnogo vece strategijsko znacaje nego samo ti gradovi ali jeb*ga kad ja objasnjavam nekima koji misle da se borbe za Sarajevo vode 10 m od Sebilja.
-
kv99
#385 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Treskavica sam po sebi nije imala milosti prema nikome i bez borbi ( teren, vrijeme, nadmorska visina itd ) ali je vasa gardijska pogotovo nadrljala. Znas sigurno na sta mislim , nije sve ni za forumafelipe kajetano wrote:Evo i @panze dezurnog na multimediji 92-95...pa mi da smo snimali sve morali bi napraviti youtube2 da sve stane
![]()
- karanana
#386 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ja i? dobro, treskavica bi se oslobodila jer na njoj nije bilo cetnicke aritljerije i tenkova i bilo je pjesadija na pjesadiju, bez minskih polja, ravnopravno covjek na covjeka. i mi kako smo bolji pjesadnici bi pobijedili cetnike, oslobodili treskavicu i sta onda? jeli to deblokada sarajeva? opet bi se moralo sici i do ukopanog trnova i trebevica i vojkovica i jos desetina drugih naseljenih srpskih mjesta koja su bolje utvrdjena i branjena mjesta od hadzica.
-
VjecitiStudent
#387 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Jos jedna crtica za 'stratege':kv99 wrote: Navaliti na ukopane cetnike oko Hadzica i Ilijasa ? Tako su i mislili kvazi komadanti koji su to isto i isporbavali...ali ne oni licno vec obicna vojska koja je morala da direktno jurisa preko minskih polja na ukopane cetnike koji su imali "skinutu " svaku koordinatu i sta mislite kako je ta obicna vojska prosla a kako komadanti sa genijelnim idejama kao vi sa vasom ? Da bi se izvelo ovo sto vi mastate trebalo je imati vazdusnu/ artiljerijsku nadomoc, podrsku u tenkovima i logostiku da to sve podrzi. Pogodite da li je ABiH to imala ali i opet se "stratezi " javljaju koji znaju da je bilo vrlo zauzeti Hadzice" samo se spustiti sa brda "Kad je bilo tako lahko da se samo spusti sa brda kako to da cetnici nisu uspjeli nekoliko km dalje npr direktno sa Trebevica u grad ?
Cetnici nisu branili taj pravac zbog Kalinovika , to selo uopste nije bilo ni u najekstremnijim slucajevima planirano da se zauzme, oni su na Treskavici branili blokadu Gorazda i Sarajeva , sto ima mnogo vece strategijsko znacaje nego samo ti gradovi ali jeb*ga kad ja objasnjavam nekima koji misle da se borbe za Sarajevo vode 10 m od Sebilja.
U ljeto 1993., kada je VRS dijelilo svega nekoliko kilometara od potpunog zauzimanja Igmana i Bjelasnice, spajanja sa Hadzicima i izlaska na Ivan sedlo Sarajevo je bilo pred padom, jedini put za vrijeme trajanja opsade.
Da NATO nije uletio ...
-
VjecitiStudent
#388 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Zauzimanjem Treskavice, Gorazde bi se izvuklo iz blokade i stekli bi se uslovi za napredovanje na Jahorinu, padom Jahorine, stekli bi se uslovi za laganu deblokadu Sarajeva.karanana wrote:ja i? dobro, treskavica bi se oslobodila jer na njoj nije bilo cetnicke aritljerije i tenkova i bilo je pjesadija na pjesadiju, bez minskih polja, ravnopravno covjek na covjeka. i mi kako smo bolji pjesadnici bi pobijedili cetnike, oslobodili treskavicu i sta onda? jeli to deblokada sarajeva? opet bi se moralo sici i do ukopanog trnova i trebevica i vojkovica i jos desetina drugih naseljenih srpskih mjesta koja su bolje utvrdjena i branjena mjesta od hadzica.
- karanana
#389 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
a jeli lakse osvojiti treskavicu, jahorinu i trebevic pa se tuda spustiti u sarajevo ili 10 kilometara od poluokruzenih hadzica do ilidze, poteza na kojem imas "visinsku" prednost i na koji si mogao dovuci 95. dovoljan broj artiljerije za podrsku? pa 92. su se hvalili kako su na igmanu postavljeni desetine artiljerijskih orudja. ovo gore preko jahorine bi mozda bilo moguce ali da je rat trajao 10 godina.VjecitiStudent wrote:Zauzimanjem Treskavice, Gorazde bi se izvuklo iz blokade i stekli bi se uslovi za napredovanje na Jahorinu, padom Jahorine, stekli bi se uslovi za laganu deblokadu Sarajeva.karanana wrote:ja i? dobro, treskavica bi se oslobodila jer na njoj nije bilo cetnicke aritljerije i tenkova i bilo je pjesadija na pjesadiju, bez minskih polja, ravnopravno covjek na covjeka. i mi kako smo bolji pjesadnici bi pobijedili cetnike, oslobodili treskavicu i sta onda? jeli to deblokada sarajeva? opet bi se moralo sici i do ukopanog trnova i trebevica i vojkovica i jos desetina drugih naseljenih srpskih mjesta koja su bolje utvrdjena i branjena mjesta od hadzica.
ja mislim da je 93. postignuta neka vrsta sporazuma u kojoj se alija obavezao da nece izvoditi ofanzivna dejstva sa igmana u zamjenu za to da se mladic povuce sa bjele i igmana. nisu htjeli da ga prekrse da mladic opet ne bi izvrsio desant na ove dvije planine i zato je od jeseni 93. pa do kraja rata igman mirovao.
-
VjecitiStudent
#390 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Tokom famozne deblokade Sarajeva u junu 1995. je pokusano nesto slicno, a rezultati nimalo nisu bili blistavi, potrebne artiljerije nije bilo ni tada, ni nekoliko mjeseci kasnije.karanana wrote: a jeli lakse osvojiti treskavicu, jahorinu i trebevic pa se tuda spustiti u sarajevo ili 10 kilometara od hadzica do ilidze, poteza na kojem imas "visinsku" prednost i na koji si mogao dovuci 95. dovoljan broj artiljerije za podrsku? pa 92. su se hvalili kako su na igmanu postavljeni desetine artiljerijskih orudja. ovo gore preko jahorine bi mozda bilo moguce ali da je rat trajao 10 godina.
ja mislim da je 93. postignuta neka vrsta sporazuma u kojoj se alija obavezao da nece izvoditi ofanzivna dejstva sa igmana u zamjenu za to da se mladic povuce sa bjele i igmana. nisu htjeli da ga prekrse da mladic opet ne bi izvrsio desant na ove dvije planine i zato je od jeseni 93. pa do kraja rata igman mirovao.
'93 je na Igmanu postavljen UN, koji je uspostavio zonu razdvajanja izmedju VRS i ABIH, sa NATO-om kao garantom njihovog ostanka tamo, otud i mir na Igmanu do kraja rata.
- felipe kajetano
#391 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Otishlo se daleko od teme..ovo ne treba svoditi na klinacku raspravu ala youtube..o tom ko je gdje najebo bi se moglo nasiroko...ginulo se moj jarane i sa druge(tvoje) strane i to dobro..elem sto se tice platoa Treskavice kasnije sam razmisljao o tome i nisam mogao odgonetnuti zbog cega je vrh VRS-a imao takav neozbiljan odnos prema tom ratistu?Prepustanje dijela linije momcima od 18-19 godina,koji ne poznaju teren i bez bilo kakvog dotadasnjeg iskustva u borbi mi je velika misterija..sve je rezultiralo onom katastrofom kasnije.Kasnije im je valjda doslo iz dupeta u glavu pa se drugacije razmisljalo..uglavnom pokusaj spajanja sa Gorazdom i Imamovicev san o izbijanju na Drinu je ostao neostvaren..kv99 wrote:Treskavica sam po sebi nije imala milosti prema nikome i bez borbi ( teren, vrijeme, nadmorska visina itd ) ali je vasa gardijska pogotovo nadrljala. Znas sigurno na sta mislim , nije sve ni za forumafelipe kajetano wrote:Evo i @panze dezurnog na multimediji 92-95...pa mi da smo snimali sve morali bi napraviti youtube2 da sve stane
![]()
Opet se vracam na temu ABiH i njene mogucnosti..po meni ona nikada nije samostalno 100% djelovala..pa i na citavom tom ratistu su u odredjenim momentima bile aktivirane snage UN koje su rokale po VRS..avio udari..napadi tomahawk raketama..to se ne moze odvojiti od ovih desavanja!Cesti prolazi kroz demilitarizovanu zonu i pravljenje zasjeda..tj.koristenje UN zona su posebna prica...na Treskavici je ok al' u nekim drugim slucajevima se povraca nad tim...neki od vas su takodje voljeli hladno oruzje..pa cak i kad se radi o zenama
...
-
_majevica_
#392 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ABiH je uspjela svojim zalaganjem(odbranom i napadima)sacuvati cjelovitost Bosne i Hercegovine.
Znaci sto su druge vojne formacije imale za cilj da teritorije BiH ocijepe ili pripoje drugima to je
propalo (kapitulacijom Milosevica i Tudzmana u Dejtonu).ABiH je ta koja je bila za cjelovitu BiH isto
kao danas OS BiH.
Znaci sto su druge vojne formacije imale za cilj da teritorije BiH ocijepe ili pripoje drugima to je
propalo (kapitulacijom Milosevica i Tudzmana u Dejtonu).ABiH je ta koja je bila za cjelovitu BiH isto
kao danas OS BiH.
- BHCluster
#393 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
A koja je to vojska 100% samostalno djelovala u proteklom ratu?felipe kajetano wrote: Opet se vracam na temu ABiH i njene mogucnosti..po meni ona nikada nije samostalno 100% djelovala..pa i na citavom tom ratistu su u odredjenim momentima bile aktivirane snage UN koje su rokale po VRS..avio udari..napadi tomahawk raketama..to se ne moze odvojiti od ovih desavanja!Cesti prolazi kroz demilitarizovanu zonu i pravljenje zasjeda..tj.koristenje UN zona su posebna prica...na Treskavici je ok al' u nekim drugim slucajevima se povraca nad tim...neki od vas su takodje voljeli hladno oruzje..pa cak i kad se radi o zenama..nije sve tako cisto a ni herojski bilo u nekim dogadjima
...
HVO to nije jer imaju četiri presude koje se odnose na tzv. međunarodni konflikt i agresiju Hrvatske: Zlatko Aleksovski, Tihomir Blaškić, Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela. Peti proces ide protiv Prlića i ostalih i ponovo se utvrđuje međunarodni konflikt, odnosno agresija Hrvatske!
VRS to nije jer ima presuda Biljane Plavsic koja je priznala udruženi zločinački poduhvat u preko 35 općina isto tako u slučaju Krajišnik pravosnažno potvrđen zločinački poduhvat i rasprostranjenost zločina. Presude za agresiju Srbije, posebno presuda Tadić.
I onda se pitaj o cemu ti pises nekim bajkam ili ti internetskim analiticarima. A sve ti je ostalo akcija i reakcija. Nemoj me pogresno svatiti svaki vojnik na cijoj god strani bio a uradio je neki zlocin na civilima zasluzuje istu sudbinu svoje zrtve.
-
Betand
#394 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
vi sa tom teorijom deblokade Sarajeva nebi ga do dan danas deblokirali , nama je onda trebala deblokada hitna u roku 2-3 mjeseca ...i sto kaze karanana , jest eto uzeli te planine i šta onda , opet s brda na vojkoviće hadžiće ilijaš i gdje si bio šta si radio ? eto uzmes tresku , uzmes jahorinu i opet moraš na ono što je trebalo na početku napasti ... jest vam strategija okolokole pa na početakVjecitiStudent wrote:Zauzimanjem Treskavice, Gorazde bi se izvuklo iz blokade i stekli bi se uslovi za napredovanje na Jahorinu, padom Jahorine, stekli bi se uslovi za laganu deblokadu Sarajeva.karanana wrote:ja i? dobro, treskavica bi se oslobodila jer na njoj nije bilo cetnicke aritljerije i tenkova i bilo je pjesadija na pjesadiju, bez minskih polja, ravnopravno covjek na covjeka. i mi kako smo bolji pjesadnici bi pobijedili cetnike, oslobodili treskavicu i sta onda? jeli to deblokada sarajeva? opet bi se moralo sici i do ukopanog trnova i trebevica i vojkovica i jos desetina drugih naseljenih srpskih mjesta koja su bolje utvrdjena i branjena mjesta od hadzica.
-
Betand
#395 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
ovo je zanimljivo , nije bilo artiljerije ,a na drugoj temi pojedinci pričaju o oslobadjanju Banjaluke , Prijedora itd ,znači da je to šuplja priča , pa kako bi artiljerije za njih ,a vamo za prkno od hadžiča nama ...VjecitiStudent wrote: Tokom famozne deblokade Sarajeva u junu 1995. je pokusano nesto slicno, a rezultati nimalo nisu bili blistavi, potrebne artiljerije nije bilo ni tada, ni nekoliko mjeseci kasnije.
'93 je na Igmanu postavljen UN, koji je uspostavio zonu razdvajanja izmedju VRS i ABIH, sa NATO-om kao garantom njihovog ostanka tamo, otud i mir na Igmanu do kraja rata.
-
kv99
#396 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Citavo vrijeme sam pokusavao da ti lijepo i na kulturan nacin stavim do znanja i da ti skrenem paznju da to sto se desavalo na Treskavici nije bila nikakva glupost koju su izmislili politicari ili neki kvazigenerali a ti se navalio pa neces da stanes i zato ti sada kazem : STIDI SE. Stidi se sto se i pored svog neznanja javljas na temi i trolas je a pogotovo ako znas pa ga namjerno ismijavas , VOJNIKA ( namjerno pisem velikim slovom jer je to bio uistinu VOJNIK ) , oficira koji je inicirao , smislio ,vodio i na kraju zivot dao u tim operacijama. STIDI SE ili neznanja ili bezobrazluka pa nemas obzira ne samo prema vojnicima koji su se borili tu vec i prema mrtvom heroju jer on je bio i ostao heroj!!!!Betand wrote:vi sa tom teorijom deblokade Sarajeva nebi ga do dan danas deblokirali , nama je onda trebala deblokada hitna u roku 2-3 mjeseca ...i sto kaze karanana , jest eto uzeli te planine i šta onda , opet s brda na vojkoviće hadžiće ilijaš i gdje si bio šta si radio ? eto uzmes tresku , uzmes jahorinu i opet moraš na ono što je trebalo na početku napasti ... jest vam strategija okolokole pa na početakVjecitiStudent wrote:Zauzimanjem Treskavice, Gorazde bi se izvuklo iz blokade i stekli bi se uslovi za napredovanje na Jahorinu, padom Jahorine, stekli bi se uslovi za laganu deblokadu Sarajeva.karanana wrote:ja i? dobro, treskavica bi se oslobodila jer na njoj nije bilo cetnicke aritljerije i tenkova i bilo je pjesadija na pjesadiju, bez minskih polja, ravnopravno covjek na covjeka. i mi kako smo bolji pjesadnici bi pobijedili cetnike, oslobodili treskavicu i sta onda? jeli to deblokada sarajeva? opet bi se moralo sici i do ukopanog trnova i trebevica i vojkovica i jos desetina drugih naseljenih srpskih mjesta koja su bolje utvrdjena i branjena mjesta od hadzica.
- Bosanski_kralj
#397 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Nemojte gledati neku akciju i korist od nje, samo iz perspektive Sarajeva. Možda neka akcija nije imala direktne učinke za bolji položaj ili deblokadu Sarajeva, ali je doprinosila u odbrani nekog drugog dijela BiH.
Ispada da je samo bitno da se Sarajevo odbrani, a ostali nek se "puše".
Ispada da je samo bitno da se Sarajevo odbrani, a ostali nek se "puše".
-
vuk1975
#398 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
tog 14 gledao sam kako srbi plljackaju selo ispod nasih transeja ,pucaju u zrak i senluce mi bas i nismo bili bas nesto za veselje,jer smo mislili da ce bosne nestat ali evo bosne ima jos i bice nje jos hiljadu godina,jedina greska koja zamjeram drzavnom vrhu je ona o lukavosti,da su bili malo pametniji i prihvatili sve sto hrvati traze a da zauzvrat puste municiju i oruzje,pa da su i trazili da sve bude hrvatska ja bi im obeca samo da kupimo vrijeme,a onda kad se dovoljno naoruzamo ,onda lijepo izraelski recept ,prvo cete ,pa onda ko se bude bunio zac redom i zavrsena prica.
-
Betand
#399 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
bio sam ti napisao odgovor ,ali sam ga obrisao , uglavnom mješaš kruške i jabuke , taj plan sa planom oslobađanja sarajeva veze nema i ja prićam čitavo vrijeme o deblokadi Sarajeva a ti o goraždu i tu se razilazimo , a ti se STIDI što dobro znaš o čemu ja pričam ,a ipak vrijeđaš i poturaš mi kukavičije jajekv99 wrote:Citavo vrijeme sam pokusavao da ti lijepo i na kulturan nacin stavim do znanja i da ti skrenem paznju da to sto se desavalo na Treskavici nije bila nikakva glupost koju su izmislili politicari ili neki kvazigenerali a ti se navalio pa neces da stanes i zato ti sada kazem : STIDI SE. Stidi se sto se i pored svog neznanja javljas na temi i trolas je a pogotovo ako znas pa ga namjerno ismijavas , VOJNIKA ( namjerno pisem velikim slovom jer je to bio uistinu VOJNIK ) , oficira koji je inicirao , smislio ,vodio i na kraju zivot dao u tim operacijama. STIDI SE ili neznanja ili bezobrazluka pa nemas obzira ne samo prema vojnicima koji su se borili tu vec i prema mrtvom heroju jer on je bio i ostao heroj!!!!
-
kv99
#400 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
bio sam ti napisao odgovor ,ali sam ga obrisao , uglavnom mješaš kruške i jabuke , taj plan sa planom oslobađanja sarajeva veze nema i ja prićam čitavo vrijeme o deblokadi Sarajeva a ti o goraždu i tu se razilazimo , a ti se STIDI što dobro znaš o čemu ja pričam ,a ipak vrijeđaš i poturaš mi kukavičije jaje[/quote][/quote][/quote]Betand wrote:[quote="kv99]Citavo vrijeme sam pokusavao da ti lijepo i na kulturan nacin stavim do znanja i da ti skrenem paznju da to sto se desavalo na Treskavici nije bila nikakva glupost koju su izmislili politicari ili neki kvazigenerali a ti se navalio pa neces da stanes i zato ti sada kazem : STIDI SE. Stidi se sto se i pored svog neznanja javljas na temi i trolas je a pogotovo ako znas pa ga namjerno ismijavas , VOJNIKA ( namjerno pisem velikim slovom jer je to bio uistinu VOJNIK ) , oficira koji je inicirao , smislio ,vodio i na kraju zivot dao u tim operacijama. STIDI SE ili neznanja ili bezobrazluka pa nemas obzira ne samo prema vojnicima koji su se borili tu vec i prema mrtvom heroju jer on je bio i ostao heroj!!!!
Mi se ne razilazimo vec ti trolas temu ili svojim neznanjem ili ponizavanjem OFICIRA koji je inicirao, planirao i vodio operacije na Treskavici. Pises da ja branim operacije na Treskavici kao da sam ih ja planirao i ko fol da da mene tako ismijavas kao da ne znas ko je ustvari to radio. Prvo sam mislio da si neinformisan pa sam ti lijepo nekoliko puta pokusao da objasnim razloge i ciljeve te operacije a ti opet ponavljas isto pa vidim da ti treba u detalje da pojasnim:
1) Rekao sam ti barem pogledas kartu i sve ce ti biti jasno ali vidim da ti je i to tesko . Da si pogledao kartu vidio bi da bi oslobodzenjem Trnova ne samo otvorili put prema Gorazdu vec i onemogucili komunikaciju cetnika koju su imali tuda od Sarajeva prema Hercegovini i primorao bi ih da citav juzni dio opsadne linije povezu samo preko Trebevica sa Pala i to je samo prvi i neposredni efekat koji bi imao Sarajevo .
2 ) Iz Trnova se otvara mogucnost da se preko Trebevica deblokira Sarajevo kao sto je to pokusano i zime 92 ali je tada propalo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta a primarno zbog loseg planiranja akcije + otvara se mogucnost akcija prema Palama i Jahorini ( sve oov sam ti vec naveo ali vidim uzalud)
3 ) Zagovaras da je bilo bolje da se napadne direktno na Hadzice kao da ne znas da je na tom pravcu ( kao i na drugim koji su bili naseljeni ) bio rov do rova, bunker do bukera , minska polja i svaki m2 pokriven artiljerijom. Nikakvo ubacivanjem jedinica ili slicno sto je ABIH inace koristila ne bi bilo moguce vec smao direktan napad... i ne samo da je to u teoriji vec je i u praksi to ( na zaloste ) dokazano kao neivodivo a ti opet to potenciras. Na Treskavici je ABIH imala mogucnost da koristi onaj nacin borbe koji je njoj vise odgovarao ( ubacivanje izmedzu /iza cetnickih linija , diverzantske akcije itd). Kad si cuo da je ABIH mogla da izvede akciju oko Hadzica pa da zarobi 5 tenkova + drugog oklopa ? Ili da unisti citav cetnicki stab na spavanju ( akcija koju je Filipe K. opisao " .neki od vas su takodje voljeli hladno oruzje..pa cak i kad se radi o zenama
4) Proctaj ili se raspitaj i vidjeces da svaki imalo ozbiljan vojni analiticar je opisao da su akcije koje je ABIH izvodila od kraja 94 bile najbolji nacin da se poraze cetnici tj da se na vise lokacija napadaju a ne da se dozoli kao sto je to bio slucaj do tada da cetnici biraju vrijeme , mjesto i da grupisu snage a da ostatak ABIH miruju ( kao sto je bio slucaj do tada kad je svako mislio samo o svojoj ulici /gradu ) tako da i sve ono gore navedenog nije istina a jeste , borbe na svakom padlju BiH su doprinosile deblokadi Sarajeva jer su doprinosile slabljenju cetnika a to je ustvari i dovelo do Dejtona i njihovog odustajanja od daljnje agresije. Da nije bilo toga i da im nisu nanijeti gubici i da nisu poceli da gube oni bi i danas u najboljem slucaju bili jos po bunkerima i rovovima svuda ne samo oko Sarajeva vec i drugih gradova.
Nadam se da si se sada dovoljno naucio ono sto si vec trebao da znas prije nego sto si poceo da se javljas na ovu temu.