JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
donBeton

#376 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by donBeton »

Australija, Perth (h[url]ttp://www.transperth.wa.gov.au/ServiceInfo/Hi ... ectByNum=2[/url]), Newcastle (http://en.wikipedia.org/wiki/Newcastle_ ... outh_Wales), Kanada, Calgary (http://calgary.cityguide.ca/freefare-zo ... 013511.php), SAD, Seattle (http://metro.kingcounty.gov/tops/bus/ridefree.html), Sjeverna Carolina (http://www.godowntownraleigh.com/get-around/r-line) , Engleska, Manchester (http://www.gmpte.com/buses/metroshuttle.cfm), Leeds (http://www.wymetro.com/BusTravel/FreeTownAndCityBuses/) , Belgija (http://en.wikipedia.org/wiki/Public_tra ... in_Hasselt)... Jasna slika u kojem smjeru ide razvoj gradskog saobraćaja. Ali ne treba ići tako daleko... Susjedi?

Zagreb
http://www.zet.hr/vijesti/novosti/grads ... latno.aspx

Slavonski Brod ( :thumbup: )
http://www.slavonski-brod.hr/index.php? ... &task=view

Zadar
http://www.ezadar.hr/clanak/besplatan-g ... a-studente

Zanimljivo je da u gotovo svakom većem svjetskom gradu koji nema u gradskoj zoni besplatan javni prevoz postoji organizacija koja se bori za uvođenje istog, javne diskusije, obećanja političkih stranaka na temu ovoga, ali kod nas to niko i ne spominje?
Krvotok

#377 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Krvotok »

Mnogi su vjerovatno čuli za, e sad nisam siguran da li se tako zove, udruženje za zaštitu potrošača, pa ne bi bio gubitak da im se pošalju ovi podaci iz susjedstva. U svakom slučaju građani Sarajeva ne mogu biti na gubitku ako oni "zatalasaju" kod nadležnih tražeći iste uslove i za naše građane. Inače jesam za plaćanje karata, oporezivanjem na prodatim kartama puni se i budžet (školstvo, zdravstvo, itd.).
dezurni_ucenik

#378 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by dezurni_ucenik »

Ako ce GRAS sigurno ici do kraja sa ovom akcijom,mislim da bi najrealnije bilo da dopusti i vanrednim studentima mjescne karte ...
lolo_lolo

#379 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by lolo_lolo »

da je karta 0,50 km,opet bi se 80% ljudi vozilo bez nje,to je nas mentalitet

uvodjenje tih karata za odredjene dionice je smijesno
ne znam kako bi se to uopste moglo regulisati,ni u naprednijim drzavama nemoguce je napraviti takav sistem naplate

sve je fino receno u drugom postu teme by hendrix
sheilak

#380 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sheilak »

Krvotok wrote:Mnogi su vjerovatno čuli za, e sad nisam siguran da li se tako zove, udruženje za zaštitu potrošača, pa ne bi bio gubitak da im se pošalju ovi podaci iz susjedstva. U svakom slučaju građani Sarajeva ne mogu biti na gubitku ako oni "zatalasaju" kod nadležnih tražeći iste uslove i za naše građane. Inače jesam za plaćanje karata, oporezivanjem na prodatim kartama puni se i budžet (školstvo, zdravstvo, itd.).
Ma, nema koristi od tog udruzenja, a niti od ombudsmena. Koliko smo im se puta obratili zbog GRAS-a, visokih racuna za struju, kriminalnih upravitelja zgrada, pokvarenih namirnica u trgovinama,...i nisu reagirali, osim mozda izjave gospodina Lakote ( mislim da se tako zove ), uz slijeganje ramenima, da on tu nista ne moze. Ponekad se oglase nekom anemicnom reakcijom i to bude to. I taj nekakav ombudsmen za potrosace-on niti zna zasto je tu, niti ko kome krsi prava niti kako treba reagirati. Zna samo da je postavljen po stranackoj duznosti da drzi mjesto, a da onako usput i primi platu.
Cinjenica je da su potrosaci u vecini slucajeva ostavljeni na milost i nemilost pohlepnim, neodgovornim " trgovcima", monopolistima. Ono sto je u svakoj drugoj zemlji zakonom sankcionirano, kod nas je sasvim normalno i cak stimulirano novcem poreznih obveznika. Dok god pojedina preduzeca ( a kroz njih-pojedine politicke partije i interesni klanovi ) budu imali monopolisticki polozaj, nista se nece promijeniti. Moci ce udarati nerealne cijene na losu uslugu, a prosjecnu uslugu ce zacijeniti poput luksuzne.
sheilak

#381 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by sheilak »

Jessie B wrote:Ja se isto slažem s većinom stvari koje je napisao Hendrix. Uglavnom pješačim ali kad koristim gradski prevoz plaćam kartu makar se radilo o tri stanice.
Ne znam kako misliš da je nemoguće uvesti različite kategorije karata. Meni se godinama sviđa sistem gradskog prevoza u Pragu. Imaš različite karte. Npr. za kartu koja košta 18 kruna (što je oko marka i po) jasno piše da se možeš voziti pola sata od trenutka poništavanja u autobusima i tramvajima, odnosno pet metro stanica. S druge strane imaš tzv. transfer kartu koja važi za sva sredstva gradskog prevoza 75 minuta od trenutka poništavanja, odnosno 90 minuta vikendom. Košta 24 krune (malo više od 2 marke). U odnosu na to gdje planiraš putovati kupuješ kartu i znaš šta plaćaš.
.
Hej, a mozes li mi reci kolika je prosjecna plata u Ceskoj? Samo da uporedim odnos cijena prijevoza/standard. Iznenadjena sam da im prijevoz nije skup. :? Kod nas je cijena tu negdje, a plate su nam...
respo

#382 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by respo »

Lud i ponosan wrote:Sjedis u troli koja prokisnjava, kroz vrata odrastao covjek od 100 kg moze vrlo lako ispasti, stolice potpuno unistene, mozes se izderati sav ako malo nisi pazljiv... Od silne buke ne cujes sam sebe, a kad dobijes priliku da sjednes postoji realna mogucnost da ostanes bez bubrega kad trola naleti na kakvu rupicu. Sve ispravno, grijanje fercera, ma sve to vrijedi tih 1,80 km (ali u tunguziji). :-) Ne vozim se gradskim saobracajem zadnje 4 godine (do 4. razreda srednje sam bio redovan i redovno placao kupone), ali sam se mozda 5 puta u tom periodu provozao i zapazio ovo sto sam gore napisao. Zakljucak: Kad oni ponude uslugu koja je normalna, kad zaposle vaspitane i kulturne ljude, instaliraju kamere u prevozu radi sigurnosti putnika mozda cu i platiti kartu u tim rijetkim momentima kada se budem vozio (mozda nekad bude i cesce, ko zna).
a ko je sve kriv za takvo stanje u trolama tramvajima busevima?
nije sigurno dosao vozac pa da razvaljuje vrata da bi usao sigurno oni ne skacu po tramvaju saraju udaraju i sta sve ne
ti isti koji unistavaju ne placaju kartu
i kako mislis da imas uslugu kad niko ne placa to

opet da ponovim bas me zanima i ako se uvede neka konkurencija centrotrans ili neki xy prevoznik hoce li se moci bez karte prismrditi a kamoli uci
Zox

#383 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Zox »

respo wrote: i kako mislis da imas uslugu kad niko ne placa to
Zamisli ja otvorim pekaru, ti dodjes a ja ti dam budjav hljeb i kazem ti da platis. "Necu" kazes ti. "Pa, kako ti mislis da ja pocnem praviti svjez hljeb ako mi ti ne platis?"
Jel to logika trzisne ekonomije? :D Ljudi imaju subvencije kantona, grada i svasta nesta, a i da nemaju neka traze sredstva, neka ulazu, sta im ja mogu sto usluga ne valja.
(usput, ja se rijetko vozim, ali PLACAM kartu. Danas u trolejbusu na ulazu stoje dva konduktera U ODIJELIMA i VRLO VRLO LJUBAZNO i sa osmijehom kazu meni: "izvolte, gospodine, udjite. Molimo vasu kartu." Na iducoj stanici, momak ulazi u trolejbus a oni isto tako ljubazno i sa osmijehom: "gospodine, moracete kupiti kartu." kad je on to odbio, oni su ga zamolili da izadje i on je sasvim ljubazno izasao.
Ja nisam mogao vjerovati! Izgledalo mi je kao da je nas smrdljivi trolejbus zalutao u neku paralelnu i sredjenu dimenziju. Mislim da su ovo sto smo do sad ovdje pisali o ljubaznosti mozda i oni napokon shvatili.)
BSn

#384 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by BSn »

respo wrote:
Lud i ponosan wrote:Sjedis u troli koja prokisnjava, kroz vrata odrastao covjek od 100 kg moze vrlo lako ispasti, stolice potpuno unistene, mozes se izderati sav ako malo nisi pazljiv... Od silne buke ne cujes sam sebe, a kad dobijes priliku da sjednes postoji realna mogucnost da ostanes bez bubrega kad trola naleti na kakvu rupicu. Sve ispravno, grijanje fercera, ma sve to vrijedi tih 1,80 km (ali u tunguziji). :-) Ne vozim se gradskim saobracajem zadnje 4 godine (do 4. razreda srednje sam bio redovan i redovno placao kupone), ali sam se mozda 5 puta u tom periodu provozao i zapazio ovo sto sam gore napisao. Zakljucak: Kad oni ponude uslugu koja je normalna, kad zaposle vaspitane i kulturne ljude, instaliraju kamere u prevozu radi sigurnosti putnika mozda cu i platiti kartu u tim rijetkim momentima kada se budem vozio (mozda nekad bude i cesce, ko zna).
nije sigurno dosao vozac pa da razvaljuje vrata da bi usao sigurno oni ne skacu po tramvaju saraju udaraju i sta sve ne

opet da ponovim bas me zanima i ako se uvede neka konkurencija centrotrans ili neki xy prevoznik hoce li se moci bez karte prismrditi a kamoli uci

Ti si "polup'o loncice" i to opasno.
Mene, kao nekog ko placa njihovu uslugu, uopce ne zanima ko je razvaljivao i sarao vozilo - to nije moj pos'o. GRAS je kriv sto su vozila unistena i isarana. Ja njima placam (i kroz porez iz budzeta i direktno putem kupona) da se vozim u cistom i sigunrom vozilu. Njihovo je da ciste vozila i stite ih od unistavanja. Ako im to ne ide, onda nek' ih popravljaju. Ima nas bruku koji placamo i voznje, a slepere para dobijaju i kroz budzet. Ako oni ne znaju da upravljaju novcem, onda ih treba zatvoriti i instalirati neku novu firmu, tj. privatiziati ih. Sta mene boli sto oni ne znaju kako da naplate svoju uslugu. Oni su nesposobni. Dobiju tramvaje iz Amsterdama sa blokadom ulaza na srednja vrata, a oni tu blokadu blokiraju. Kao ono, nas narod je stoka. Pa i holandski je - zato i jesu blokade tu. Ja placam da se vozim, a ne da reva ulazi i pegla na svakoj stanici po 5 minuta, jer su nesposobni da nekoga izbace iz vozila.

Dakle, kako od "okrenes" oni su nesposobni. Nesposobni da uspjesno posluju, da pruzaju normalnu uslugu koju naplacuju, da ciste i odrzavaju vozila, da "civiliziraju" prevoz i da naplate svoju uslugu od onih koji ne zele da je plate.
Iz svega proizilazi da ih treba prvatizirati, ili uvesti konkurenciju. Neki je medjunarodni sud davno rekao da je Kanton kriv sto ne dozvoljava konkurenciju, ali ovi imaju jak loby. No, kaznu za blokiranje konkurencije i kamate Centrotransu cemo isplatiti mi - budzetski obveznici koji duplo placamo GRAS-ovu "uslugu".
Haris.ba

#385 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Haris.ba »

Ova tema već jedno minimalno desetak puta na ovome forumu. Kako vam više ne dosadi? Svakako se ništa neće promijeniti. Jer ništa se nije ni promjenilo dosada. Mi jednostavno nismo materijal za promjenu.
respo

#386 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by respo »

Zox wrote:
Zamisli ja otvorim pekaru, ti dodjes a ja ti dam budjav hljeb i kazem ti da platis. "Necu" kazes ti. "Pa, kako ti mislis da ja pocnem praviti svjez hljeb ako mi ti ne platis?"
Jel to logika trzisne ekonomije? :D Ljudi imaju subvencije kantona, grada i svasta nesta, a i da nemaju neka traze sredstva, neka ulazu, sta im ja mogu sto usluga ne valja.
(usput, ja se rijetko vozim, ali PLACAM kartu. Danas u trolejbusu na ulazu stoje dva konduktera U ODIJELIMA i VRLO VRLO LJUBAZNO i sa osmijehom kazu meni: "izvolte, gospodine, udjite. Molimo vasu kartu." Na iducoj stanici, momak ulazi u trolejbus a oni isto tako ljubazno i sa osmijehom: "gospodine, moracete kupiti kartu." kad je on to odbio, oni su ga zamolili da izadje i on je sasvim ljubazno izasao.
Ja nisam mogao vjerovati! Izgledalo mi je kao da je nas smrdljivi trolejbus zalutao u neku paralelnu i sredjenu dimenziju. Mislim da su ovo sto smo do sad ovdje pisali o ljubaznosti mozda i oni napokon shvatili.)
joj i tebi logike poredis neuporedivo poredis sebe koji tek posinje i drzavnu sa kapitalom od bog zna koliko da pocne raditi
ovi zuti tramvaji su bili novi kad se dosli plus oni donacija itd ok bilo je starih itd
e da se placalo sve od 96-e ne bi vidjeli mi vise one stare nego bi se vozali niskopodni sada
ne kazem da nema kriminala u grasu svi znamo sta je bilo sa onim prijasnjim direktorom za to valjda treba da brine policija sipa inspekcija klinci palci ko je vec nadlezan a ti ako mozes prijavi nepravilnosti i ostalo pa da vidimo kako rade te sluzbe
ako ne radi onda njih ganjati
respo

#387 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by respo »

BSn wrote:
respo wrote:

Ti si "polup'o loncice" i to opasno.
Mene, kao nekog ko placa njihovu uslugu, uopce ne zanima ko je razvaljivao i sarao vozilo - to nije moj pos'o. GRAS je kriv sto su vozila unistena i isarana. Ja njima placam (i kroz porez iz budzeta i direktno putem kupona) da se vozim u cistom i sigunrom vozilu. Njihovo je da ciste vozila i stite ih od unistavanja. Ako im to ne ide, onda nek' ih popravljaju. Ima nas bruku koji placamo i voznje, a slepere para dobijaju i kroz budzet. Ako oni ne znaju da upravljaju novcem, onda ih treba zatvoriti i instalirati neku novu firmu, tj. privatiziati ih. Sta mene boli sto oni ne znaju kako da naplate svoju uslugu. Oni su nesposobni. Dobiju tramvaje iz Amsterdama sa blokadom ulaza na srednja vrata, a oni tu blokadu blokiraju. Kao ono, nas narod je stoka. Pa i holandski je - zato i jesu blokade tu. Ja placam da se vozim, a ne da reva ulazi i pegla na svakoj stanici po 5 minuta, jer su nesposobni da nekoga izbace iz vozila.

Dakle, kako od "okrenes" oni su nesposobni. Nesposobni da uspjesno posluju, da pruzaju normalnu uslugu koju naplacuju, da ciste i odrzavaju vozila, da "civiliziraju" prevoz i da naplate svoju uslugu od onih koji ne zele da je plate.
Iz svega proizilazi da ih treba prvatizirati, ili uvesti konkurenciju. Neki je medjunarodni sud davno rekao da je Kanton kriv sto ne dozvoljava konkurenciju, ali ovi imaju jak loby. No, kaznu za blokiranje konkurencije i kamate Centrotransu cemo isplatiti mi - budzetski obveznici koji duplo placamo GRAS-ovu "uslugu".
nisam polupao loncice u javnom prevozu u kojem pa sigurno preko 50% ljudi ne placa kartu tesko da ti moze obezbjediti uslove pa makar i zlatom placao i ko zna koliko placao
ovaj gore dade primjer pekare
ja cu kafane kako mislis da si u plusu i da poboljsas uslugu ako pola kafane pije na crtu?
ja nisam nista pricao za rukovodstvo nego cisto iz ugla placanja karte
ko vodi i kako vodi firmu je druga prica i o tome se da na siroko i na dugo pricati
Mangup_iz_mira

#388 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Mangup_iz_mira »

Prodaja karti ovom akcijom im je skočila preko 30%. Gorile su urodile plodom....
respo

#389 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by respo »

pa pazi slazem se da je i do rukovodstva ali je i do opste kulture gradjana
ako je taj srednjoskolac ne znaci da i placa kartu
ti sto razbijaju i kao da im je babovina najvise i ne kupuju kartu jer misle da ako je drzavno moze se voziti u tramvaju kao u svom vozilu
ima sankcija naravno ali do sada niko nije predlozio cini mi se kamere klince palce
al evo rece ovaj iznad porasla prodaja 30% ipak je akcija urodila plodom
pa ce sutra od dzave dobiti milion a ne 2
Bljuzgo

#390 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Bljuzgo »

Hendrix wrote:Ne kontam tvoju akciju, želiš proteste zbog toga što se ilegalno voziš tramvajima?
Ja sam proveo minimalno 10 godina svaki dan tumarajući GRASovim vozilima i znam kakva je to zajebancija ali sam uvijek imao studentsku mjesečnu kartu, i znam da je to firma korumpirana do vrha ali ono što ljudi kod nas rade me nervira. Neće da plate kartu iz inata, pa ne moraš se ni vozit onda. Zašto ne prestaneš plaćati internet, struju i vodu jer nam je i internet šuhveli a i voda nam ko nije najbolja baš? Rat je odavno prestao ali se raja ponaša kao da se sve ovde džaba dobija.Isto je i sa grijanjem, 50% ljudi plaća za ostalih 50% koji se prave ludi, kao i ja što sam mjesečnu plaćao dok se ovi revolucionari švercaju.
Revizori papci jel? Pa da imaš kartu ne bi ni imao dodira s njima, pokažeš kartu i čovjek uvijek kaže hvala, ali su papci kada si i ti papak jer se vozaš guzovače, pa ljudi ovo je kapitalizam ba, nema više socijale sve se plaća pa sad ako nećeš,bujrum nogatransom.
E pa nek pokrenu akciju, ne vidim ništa teroristički u tome što žele da naplate svoje usluge, ma kakve bile, kao što rekoh ne sviđa ti se ima i pješke opcija.
10 god. student ...ma bjaaazii .... :evil:
Hendrix

#391 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Hendrix »

Bljuzgo wrote:
Hendrix wrote:Ne kontam tvoju akciju, želiš proteste zbog toga što se ilegalno voziš tramvajima?
Ja sam proveo minimalno 10 godina svaki dan tumarajući GRASovim vozilima i znam kakva je to zajebancija ali sam uvijek imao studentsku mjesečnu kartu, i znam da je to firma korumpirana do vrha ali ono što ljudi kod nas rade me nervira. Neće da plate kartu iz inata, pa ne moraš se ni vozit onda. Zašto ne prestaneš plaćati internet, struju i vodu jer nam je i internet šuhveli a i voda nam ko nije najbolja baš? Rat je odavno prestao ali se raja ponaša kao da se sve ovde džaba dobija.Isto je i sa grijanjem, 50% ljudi plaća za ostalih 50% koji se prave ludi, kao i ja što sam mjesečnu plaćao dok se ovi revolucionari švercaju.
Revizori papci jel? Pa da imaš kartu ne bi ni imao dodira s njima, pokažeš kartu i čovjek uvijek kaže hvala, ali su papci kada si i ti papak jer se vozaš guzovače, pa ljudi ovo je kapitalizam ba, nema više socijale sve se plaća pa sad ako nećeš,bujrum nogatransom.
E pa nek pokrenu akciju, ne vidim ništa teroristički u tome što žele da naplate svoje usluge, ma kakve bile, kao što rekoh ne sviđa ti se ima i pješke opcija.
10 god. student ...ma bjaaazii .... :evil:
Ne,samo 6 :evil: uključio sam i srednju u tramvajski staž. :)

Ma džaba sve i da GRAS uvede najmodernija vozila, šverc je kod nas postao najnormalnija stvar, ionako bi za 2 dana sve bilo razvaljeno i rasklimano a onda kanton da pare GRAS-u tako da vam je isto, opet plaćate htjeli to ili ne, tako da ja danas plaćam indirektno karte nekom ko se šverca kao i dok sam se vozio tramvajem.
Sve je ovo dio bosanskog kruga, narod ima vlast kakvu zaslužuje i želi, ta vlast pravi svoja javna preduzeća nalik na sebe a narod se buni ali ne mijenja ništa kao i obično i tako ukrug.
blue033

#392 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by blue033 »

Srećom godinama ne koristim usluge cijenjenog javnog preduzeća ( bar neko od kojeg se mogu distancirati), mislim da je karta od 1.80 KM za vožnju u vozilima koja su u tako jadnom stanju, da ne pričamo o higijeni bezobrazno velika. Objektivna cijena bi bila 0.5 KM. 1.80 neću nikad platiti jer je to uvreda za moje dostojanstvo isto tako neću ući ni bez karte jer se ne želim dovoditi u priliku da ulazim u polemiku sa polupismenim ljudima koji su pri tom još i u pravu.

Za primjer pogledajte ovaj tramvaj na slici, grad u državi Europske unije, standard neuporediv sa Sarajevom i karta košta nevjerovatnih 1 euro.
Image

Pošto ljubitelji Grasa, SBiH i SDA uvijek vide trn u tuđem a nikad balvan u svom oku, odmah ću navesti da ovaj tramvaj ne vozi dugo 5-6 stanica mislim samo po centru. Ali i autobusi u gradovima ove drzave u kojim sam se vozio, koji imaju klimu, nema gužve, "displej" na stanici kad dolazi sljedeći bus... koštaju isto tako 1 euro.

Za ovakvo stanje nisu krivi polupismeni revizori, korumpirani direktori, nesposobna vlast. Krivi su oni sto se guraju po tramvajima, dok oni shvate da njihove probleme neće rješavati USA, EU, OHR, MMF , neko sličan ili da će problem sam od sebe nestati već da to oni sami moraju dugo će vremena proći. A do tad sabur (skoro 20 godina)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#393 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Truba »

jutros sve isto ko i lani
a ja uranio :mrgreen: da imam vremena ganjati komercijalu :mrgreen:

da ne ureknem
živio nam gras 100 godina :mrgreen:
Ma.Le.Na

#394 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Ma.Le.Na »

koristim usluge grasa od kad znam za sebe
kartu sam uvijek kupovala..
svercovala sam se mozda 5 puta do sada..i to za relacije po 2-3 stanice..

nervira me sto vecina vas uporno tvrdi da je nemoguce uvesti nacin placanja odnosno karte po zonama i po vremenskom intervalu..
nemoguce je nas narod navesti da kupi kartu

ja ne znam da li ste se vi vozali po evropi odnosno igdje drugo sem po sarajevu

jedan forumas je naveo primjer praga
to je savrsen primjer kako moze funkcionisati placanje ...

ono sto vi zaboravljate je ili ne znate ili jednostavno ignorisete ...jeste da i u tim tamo sredjenim zemljama ima svercanja..
koliko puta sam vidjela da revizor udje..pregleda karte...i vrlo ljubazno naplati kaznu od nekih 40 eura onima koji nemaju karte
i ono sto se razlikuje od stanja kod nas...nije dakle to sto su ljudi posteni pa svi ploacaju karte...niti to sto su im vozila cakum-pakum i sto dolaze na vrijeme...vec to sto kada te uhvate fino se revizor nasmijesi ..napise kaznu...vi se nasmijesite i platite ili uzmete racun za naknadno placanje i svi sretni..

i to je to....svercaj se dok te ne uhvate
ali kada te uhvate nema ljutnje...jebiga znao si da se svercas...
*mima*

#395 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by *mima* »

CVIKERASH wrote:Vjerovatno ste procitali da od 4.januara GRAS pokrece akciju kojom ce pokusati stati u kraj "svercovanju" u vozila javnog prevoza .Mislim da bi Gras prvo trebao uvesti akciju "Izbacimo papke od revizore" ili "Naucimo revizore kulturi"

Sta vi mislite o tome ??

I druga stvar ,,sta je sa onim kartama za studente koje nam je Besim Mehmedic obecao 1.januara ?!?!??!?!Izgleda da je to suplja !!!

U slucaju da jeste hajdemo se i mi skupiti pa blokirati tramvajske linije .Neka to shvate kao odgvor na njihov "teroristicki" cin ....Neka prvo oni ociste svoje dvoriste ,,,,

Ti bi da se djaba voziš?
Ma.Le.Na

#396 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Ma.Le.Na »

i jedno pitanje
da su vozila grasa usminkana...da li bi tada placali kartu?
u hrvatskoj cijena karte u busevima je 10Kn...i to za prvu zonu....da li je to po vama skupo...
Ne znam da li su redovni...vozila jestu lijepa cista....nova....
da je takva situacija i kod nas...da li bi placali kartu po ovoj ili cak i visoj cijeni....ako cemo se vec ravnati po cijenama gradskog prevoza "vani" ?

ja licno bih...na zalost posao mi je daleko od kuce i moram korisiti prevoz
ono sto mene nervira nije ni cistoca vozila ..ma ni to sto su hladna i nesigurna :-) ...najgore od svega mi je to sto nema nikakvog reda voznje..
Alhemicarkaa

#397 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Alhemicarkaa »

Zox wrote:
Ako ja uzmem taj hljeb, dužna sam platiti, pa bio i zelen :mrgreen: Međutim, ako ne uzmem, neću ni platiti, i tvoj je problem kako ćeš razviti biznis.
Dok sam koristila GRAS uredno sam plaćala, kad sam zaključila da mi usluga ne odgovara prestala sam koristiti njihove usluge i tabanala (pa sam tako tabanala skoro sat vremena u jednom pravcu, ali sam tako bojkotovala njihove usluge, a ne krađom - što to i jeste, pa kako god vi to zvali). Raja se šverca ne zato što je usluga loša, već zato što im se može, jer ne postoje adekvatne sankcije. Isti slučaj je i sa centrotransom na međugradskim linijama. U vrijeme praznika, u busu koji prima 40 ljudi bude i 60, ne može se disati, raja pada u nesvijest, jednom je srčanom bolesniku pozlilo, ljudi stoje od Sarajeva do Živinica (cca 2 i po sata), autobusi su katastrofa, jednom sam se vozila u busu koji dok ide uzbrdo se puši (što je u BiH 90% puta), samo što se ne zapali, vozaču je to bila normalna pojava. Ista stvar je sa konkurencijom. Međutim, svi imaju plaćenu kartu, jer se drugačije ne mogu voziti, i vidi, niko se ne žali. Eto, takav smo narod, licemjeran, busamo se i pokazujemo zube gdje možemo, i svi smo Cegevare i veliki buntovnici, gdje ne možemo, samo promrmljamo, šuti i trpi, dobro je dok ne puca... :skoljka:
Haris.ba

#398 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Haris.ba »

Alhemicarkaa wrote:Isti slučaj je i sa centrotransom na međugradskim linijama. autobusi su katastrofa, jednom sam se vozila u busu koji dok ide uzbrdo se puši (što je u BiH 90% puta), samo što se ne zapali, vozaču je to bila normalna pojava. Ista stvar je sa konkurencijom. Međutim, svi imaju plaćenu kartu, jer se drugačije ne mogu voziti, i vidi, niko se ne žali. Eto, takav smo narod, licemjeran, busamo se i pokazujemo zube gdje možemo, i svi smo Cegevare i veliki buntovnici, gdje ne možemo, samo promrmljamo, šuti i trpi, dobro je dok ne puca... :skoljka: svi i
Ali Centrotrans ne prima peškeš pare iz buđeta. U tome je razlika. Javno preduzeće i Privatno preduzeće nisu iste stvari, niti imaju ista prava, ali i obaveze.

Dođe mi da napišem esej o ovoj temi, pa kad god se pojavi samo šaljem. Ja samo znam da nikakve promjene neće ni biti, kad mnogi ne mogu ni uzrok problema svariti.
Alhemicarkaa

#399 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by Alhemicarkaa »

Haris.ba wrote:
Alhemicarkaa wrote:Isti slučaj je i sa centrotransom na međugradskim linijama. autobusi su katastrofa, jednom sam se vozila u busu koji dok ide uzbrdo se puši (što je u BiH 90% puta), samo što se ne zapali, vozaču je to bila normalna pojava. Ista stvar je sa konkurencijom. Međutim, svi imaju plaćenu kartu, jer se drugačije ne mogu voziti, i vidi, niko se ne žali. Eto, takav smo narod, licemjeran, busamo se i pokazujemo zube gdje možemo, i svi smo Cegevare i veliki buntovnici, gdje ne možemo, samo promrmljamo, šuti i trpi, dobro je dok ne puca... :skoljka: svi i
Ali Centrotrans ne prima peškeš pare iz buđeta. U tome je razlika. Javno preduzeće i Privatno preduzeće nisu iste stvari, niti imaju ista prava, ali i obaveze.

Dođe mi da napišem esej o ovoj temi, pa kad god se pojavi samo šaljem. Ja samo znam da nikakve promjene neće ni biti, kad mnogi ne mogu ni uzrok problema svariti.
Plaćam i jedno i drugo, na ovaj ili onaj način, i meni, kao krajnjem potrošaću je svejedno ko ih drži - Kurto ili Murto - po zakonu u autobusima na međugradskim linijama vozačima je zabranjeno primiti veći broj putnika od sjedećih mjesta, a redovno sam svjedok da se to dešava. Toliko o obavezama.
Glupo mi je to što me u ovakvim raspravama ljudi uvijek shvate kao nekoga ko brani GRAS - kategorično NE, ja mislim da je to najgora firma koja postoji u našoj državi - u svim sferama, ali nikad neću podržati ljude koji ne plaćaju uslugu koju koriste. Proteste hoću (i podržavala sam ih), ali lopovluk i papnluk nikad! Samo gora slika od papka revizora je drugi papak bez karte koji se svađa sa njim.
cappy_tempo

#400 Re: AKCIJA GRAS-A: Nijedan putnik bez karte

Post by cappy_tempo »

sta kukate toliko,zivio gras :mrgreen: pa pogledajte ove nove buseve sto su nam braca srbi napravili,puni nake tehnologije,tihi,fini jos jedno mjesec dana i onda ce biti kao svaki drugi bus :mrgreen: nego vidim pricate kakve trajvane imamo i buseve,sjecam se prije 4-5 godina tramvaj memphis reklama ne njemu kreno sa stanice kod mupa prema pofalicima i u po frke zapali se onaj zglob :mrgreen:.ja sutra opet na prozor i vidim taj tramvaj kako bez problema i dalje vozi,dobri neki majstori :mrgreen: .a ono sto hocu da pitam jel ima sta od ovih 5km karti za studente ili je premijer pjan bio pa to rekao?
Locked