Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
horion_bosona

#376 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by horion_bosona »

JoseMujica wrote:agresiju je još lakše dokazati preko platnih lista, penzionog i logostičkih listova vojske SRJ.

ali ljudi manite se ćorava posla da smo 100% u pravu do ovog o čemu pričamo neće nikada doći. Tužba kao takva mora proći kroz politički sistem BiH da bi BiH kao država tužila Srbiju kao državu. Samim time ovo je rasipanje energije.

Sad ne znam da li postoji opcija da grupa građana ili neka organizacija tuži neku državu i otvori međunarodni spor?
Ako hoces da ti citiram djelove presude gdje se nedvosmisleno ukazuje na vezu Vojske SRJ i Vojske RS? Ali opet ponavljam to nije sustinski predmet sudskog procesa! Tuzba se odnosi na zlocin genocida tj. krsenje Konvencije o sprjecavanju i kaznjavanju genocida. Konvencija uopste ne obuhvata pojam “agresije”

Kriticni period je onaj neposredno prije pada Srebrenice i dogadjaja koji su uslijedili odnosno vrijeme kada je pocinjen genocid, a za to nisu izvedeni dokazi (tj. Sud je drzao da nisu), a vec sam objasni kako i zasto...

Sad nema osnova da se tuzi Srbija! Ne znam koliko cu puta morat ponovit predmete cije presude tek treba da uslijede, predmet Perisic i predmeti Siamatovic/Stanisic. To su jako bitni procesi za eventualno ponovno pokretanje postupka pred Medjunarodnim sudom pravde.
horion_bosona

#377 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by horion_bosona »

petar308 wrote:A sta cemo sa agresijom islamskih zemalja,da ih sad ne nabrajam.
Je li to najpametnije sto mozes da sročiš!?
AliceInChains

#378 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by AliceInChains »

horion_bosona wrote:
petar308 wrote:A sta cemo sa agresijom islamskih zemalja,da ih sad ne nabrajam.
Je li to najpametnije sto mozes da sročiš!?
Pri tome je slijedilo duboko razmisljanje. U tim infinitnim mislima se covjek jednostavno zalutao, pa mu na brzinu ispade "samo" ovo. :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#379 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by JoseMujica »

Pero sine...de nabroj i podastri kakve činjenice kako rade odrasli i zreli ljudi. Tvoj nivo argumentiranja nije ni za obdaništa :run:

Horion meni je jasno presude, dokazi i dokazivanje i to što je u ovom trenutku bla bla bla... pretpostavimo da sve dokaze imamo pa pitanje koje postavljam jeste: Na koji način je moguće obnoviti ili ponovo pokrenuti tužbu? Ja te mogućnosti ne vidim poznajući bh. politički sistem. Nadam se da je pitanje dovoljno jasno i precizno.
horion_bosona

#380 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by horion_bosona »

JoseMujica wrote: Horion meni je jasno presude, dokazi i dokazivanje i to što je u ovom trenutku bla bla bla... pretpostavimo da sve dokaze imamo pa pitanje koje postavljam jeste: Na koji način je moguće obnoviti ili ponovo pokrenuti tužbu? Ja te mogućnosti ne vidim poznajući bh. politički sistem. Nadam se da je pitanje dovoljno jasno i precizno.
o tome sam pisao na predhodnoj strani
Opet ponavljam da bi moglo doci do ponovnog postupka na koji BiH ima pravo u narednih 6-7 (10 godina od izricanja presude, neophodno je:

- da se pojave novi dokazi koji ce Srbiju i njene organe jasno i nedvosmisleno povezati sa zlocinom genocida u Srebrenici / to su prije svega ti famozni redigirani transkripti sa sjednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ (koji se odnose na Srebrenicu, a ne one koje je Hadzifejzovic objavio), s tim da se moraju pribavit na legalan nacin sto znaci da ICTY treba da donese odluku o skidanju oznake tajnosti sa istih; ako se uzme uobzir sporazum izmedju Tuzilastva tribunala i Srbije koji je potvdio isti taj Sud male su sanse za to, gotovo nikakve

ili

- da predmeti Perisic odnosno Simatovic-Stanisic budu imali takav ishod da oni budu i u drugostepenom postupku (pravosnazno) osudjeni po tackam optuznice vezane za zlocine u Srebrenici / ponavljam ti jos jednom slucaj Karadzic je potpuno nebitan za eventualni ponovljeni proces pred Medjuinarodnim sudom pravde, jer su manje vise sve stvari za koje se tereti Karadzic presudjeni u drugim procesima i ne treba ocekivati nista spektakularno.

I na kraju ukoliko se ispune jedan od ova dva uslova dolazimo do samog akta donosenja odluke o pokretanja postupka za reviziju procesa, gdje je neophodno da ona prodje u Predsjednistvu bez da i jedan clan ulozi veto za zastitu vitalnog nacionalnog interesa. Agent ne moze da djeluje samoinicijativno neophodno je da ga ovlasti Predsjednistvo. Kada vec spominjes predhodni slucaj sa odlukom Predsjednistva i imenovanjem Softica, tada je Zivko Radisic bio srpski clani i glasao je protiv medjutim nije koristio veto (Dodik ga je poslije nekoliko puta prozivo i pljuvo zbog ovoga)
munchkin33

#381 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by munchkin33 »

horion_bosona wrote:
munchkin33 wrote: navratit cu kasnije da ti podastrem i podatke o agresiji, o kojoj toliko tvrdis da nije niti spomenuta u tuzbi..bit c'e na engleskom, tako da se pripremis za prevodjenje, posto po tvojoj izjavi gore, ti ne spadas u onu grupu "glupih", koji nisu bili u stanju niti prevesti dokumente do danas.. ;-)
E jbg kao da pisem mandarinski… Kad si se vec nameracio da me tek tako prozivas procitaj predhodni “dugopis”. :roll:

U kom ja kontekstu spominjem agresiju, covjece!?
- osnov tuzbe je Konvencija o sprijecavanju i kaznjavanju genocida (ne nikakva agresija), dakle u presudi stoji da je pocinjen genocid i to samo u Srebrenici
Dakle tuzba se odnosi na zlocin genocida tj. krsenje Konvencije o sprjecavanju i kaznjavanju genocida. Konvencija uopste ne obuhvata pojam “agresije” samim tim…

Uostalom sta pise u tuzbi nije ni bitno, danas je bitno sta stoji u presudi…mani me te price sta bi bilo da je bilo. Ovdje raspravljamo o mogucnosti pokretanja revizije postupka. A kada sam govorio o materijalnim greskama tuzbe ciji je autor Boyle prvenstveno sam mislio na navedene konkretne podatke o zrtvama, razaranjim i sl. koji su se poslije ispostavili kao netacni i sto je iskoristila tuzena strana da ih pobije, i to je u dobroj mjeri uticalo na kredibilitet bh strane.
munchkin33 wrote:njegova Tuzba, koju je podnio 20 Marta 1993 godine, je odnijela pobjedu 13. Septembra 1993., presudom sudija 13 prema 2 u korist RBiH, a sto je bilo i osnov za nastavak procesa i dalji razvoj dogadjaja koji su nam poznati (kasnije osporavanje Tuzbe, njeno obezvrjedjivanje od Ti'ica i sda, njen konacni slom 2007-me itd, itd,)
Ovo je prost dokaz da ti uopste ne razumjes ono o cemu pokusavas da pises. Odluku Suda o jurisdikciji tj odluku po kojem se proglasio nadleznim ti nazivas “pobjedom”!? To je (samo) uvod u sudski proces, ne omalovazavam ja Boyle ali me strasno nervira sto ga se u javnosti tretira kao nekog vrhovnog autoriteta i garanta sigurne pobjede u sporu. I ako cemo sjepidlacit evo sta pise u presudi kad je u pitanju jurisdikcja i na koju se predhodnu odluku poziva Sud i obrazlozenju ju uzima kao presudjenu stvar
- Conclusion: jurisdiction affirmed

The Court concludes that, in respect of the contention that the Respondent was not, on the date of filing of the Application instituting proceedings, a State having the capacity to come before the Court under the Statute, the principle of res judicata precludes any reopening of the decision embodied in the 1996 Judgment. The Respondent has however also argued that the 1996 Judgment is not res judicata as to the further question whether the FRY was, at the time of institution of proceedings, a party to the Genocide Convention, and has sought to show that at that time it was not, and could not have been, such a party. The Court however considers that the reasons given for holding that the 1996 Judgment settles the question of jurisdiction in this case with the force of res judicata are applicable a fortiori as regards this contention, since on this point the 1996 Judgment was quite specific, as it was not on the question of capacity to come before the Court. The Court thus concludes that, as stated in the 1996 Judgment, it has jurisdiction, under Article IX of the Genocide Convention, to adjudicate upon the dispute. It follows that the Court does not find it necessary to consider the questions, extensively addressed by the Parties, of the status of the Respondent under the Charter of the United Nations and the Statute of the Court, and its position in relation to the Genocide Convention at the time of the filing of the Application.
Slobodno ti "podastri i podatke o agresiji, o kojoj ja toliko tvrdim da nije niti spomenuta u tuzbi" ali to uopste nije relevantno, ali ocigledno ti mislis drugacije pa bi bilo bas interesantno cuti sta ces tim dokazati i kakav to moze imati ucinak na mogucu reviziju postupka!? :?

Trebam li ti napisat velikim sarenim slovima da jedino ima smisla raspravljat o presudi koju je donjeo Sud, a ne o staroj tuzbi :?:

..eno ga sad..originalno priznavanje i pokretanje postupka nije pobjeda.. :-) ..sakibe, sakibe, tesko ces se oprati grijeha nevinih zrtava koje si zajedno sa alijom prodao "za saku soli".. ja govorim o pokretanju tuzbe i godini 1993, a ti o 1996-toj..znas li uopste ko je bio agent za tuzbu 1996-te..??..zasto je umalo ugasena te 1996-te..??..
..i, vid' pravnika, kaze "sta pise u tuzbi nije bitno.. :-) .. i sad mu opet radisic' glavni oponent tuzbi, i onda i sad..pa bolan, softicu, ni onda alija nije htio revidirati tuzbu, izgovorom da mora imati suglasnost srpskih clanova predsjednistva - a sto je bila notorna laz, pa zatim jos jedan cetnicki agent ti'ic 2004-te, kao i danas..
..da li ti ovo zvuci poznato..
..Softic has authority to act. But he and Tihic have already sold us out long ago. .
horion_bosona

#382 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by horion_bosona »

munchkin33 wrote:..eno ga sad..originalno priznavanje i pokretanje postupka nije pobjeda.. :-) ..sakibe, sakibe, tesko ces se oprati grijeha nevinih zrtava koje si zajedno sa alijom prodao "za saku soli".. ja govorim o pokretanju tuzbe i godini 1993, a ti o 1996-toj..znas li uopste ko je bio agent za tuzbu 1996-te..??..zasto je umalo ugasena te 1996-te..??..
..i, vid' pravnika, kaze "sta pise u tuzbi nije bitno.. :-) .. i sad mu opet radisic' glavni oponent tuzbi, i onda i sad..pa bolan, softicu, ni onda alija nije htio revidirati tuzbu, izgovorom da mora imati suglasnost srpskih clanova predsjednistva - a sto je bila notorna laz, pa zatim jos jedan cetnicki agent ti'ic 2004-te, kao i danas..
..Softic has authority to act. But he and Tihic have already sold us out long ago. .
E moj "kolega" ti imas ocigledan problem u razumjevanju iole slozenijih recenica. U svom prostom bipolarnom svijetu ti si mene svrsto na stranu Softica, samo sto sam napisao da nema smisla raspravljat o prolivenom mlijeku vec o onom sta se danas, sutra moze uraditi :( i to sam suhoparno i argumentirano potkrijepio...

Crto ja tebi ovdje neke stvari ti ih neces shvatiti...kad podneses tuzbu kao sto je bio slucaj 1993 Sud uopste ne gleda "sadrzaj" tuzbe nego samo utvrdi (Identification of the respondent party) ko je podnosilac tuzbe (the Applicant) a ko tuzena strana (the Respondent) i donsese odluku o tome da li je nadlezan (The Court’s jurisdiction) tj. da li je osnov na kome se temelji tuzba u njegovoj jurisdikciji. To je Sud uradio 1993 ali je i ponovo utvrdjivo jurisdikciju 1996 (kako se navodi u presudi i upravo se Sud poziva na tu odluku)

Ja se usudjujem reci da je BiH i izgubila spor zbog takvih usijanih glava kao ti, a Softic je mizerija od pravnika o kome je izlisno raspravljat. Ali on je produkt jednog sistem i jedne politike cije olicenje nije samo Tihic daleko je to dublje...
rijeka oz

#383 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by rijeka oz »

horion_bosona wrote:
munchkin33 wrote:..eno ga sad..originalno priznavanje i pokretanje postupka nije pobjeda.. :-) ..sakibe, sakibe, tesko ces se oprati grijeha nevinih zrtava koje si zajedno sa alijom prodao "za saku soli".. ja govorim o pokretanju tuzbe i godini 1993, a ti o 1996-toj..znas li uopste ko je bio agent za tuzbu 1996-te..??..zasto je umalo ugasena te 1996-te..??..
E moj "kolega" ti imas ocigledan problem u razumjevanju iole slozenijih recenica. U svom prostom bipolarnom svijetu ti si mene svrsto na stranu Softica, samo sto sam napisao da nema smisla raspravljat o prolivenom mlijeku vec o onom sta se danas, sutra moze uraditi :( i to sam suhoparno i argumentirano potkrijepio...

Crto ja tebi ovdje neke stvari ti ih neces shvatiti...kad podneses tuzbu kao sto je bio slucaj 1993 Sud uopste ne gleda "sadrzaj" tuzbe nego samo utvrdi (Identification of the respondent party) ko je podnosilac tuzbe (the Applicant) a ko tuzena strana (the Respondent) i donsese odluku o tome da li je nadlezan (The Court’s jurisdiction) tj. da li je osnov na kome se temelji tuzba u njegovoj jurisdikciji. To je Sud uradio 1993 ali je i ponovo utvrdjivo jurisdikciju 1996 (kako se navodi u presudi i upravo se Sud poziva na tu odluku)
Ja se usudjujem reci da je BiH i izgubila spor zbog takvih usijanih glava kao ti, a Softic je mizerija od pravnika o kome je izlisno raspravljat. Ali on je produkt jednog sistem i jedne politike cije olicenje nije samo Tihic daleko je to dublje...
Naravno . :thumbup: Softic je logicna posljedica minder , izdajnicke politike . Za SDA ovce , Latice Cengice Behmene Izetbegovice najbolji svjetski advokati i strucnnjaci su samo ..........!
munchkin33

#384 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by munchkin33 »

horion_bosona wrote:

Crto ja tebi ovdje neke stvari ti ih neces shvatiti...kad podneses tuzbu kao sto je bio slucaj 1993 Sud uopste ne gleda "sadrzaj" tuzbe nego samo utvrdi (Identification of the respondent party) ko je podnosilac tuzbe (the Applicant) a ko tuzena strana (the Respondent) i donsese odluku o tome da li je nadlezan (The Court’s jurisdiction) tj. da li je osnov na kome se temelji tuzba u njegovoj jurisdikciji. To je Sud uradio 1993 ali je i ponovo utvrdjivo jurisdikciju 1996 (kako se navodi u presudi i upravo se Sud poziva na tu odluku)Ja se usudjujem reci da je BiH i izgubila spor zbog takvih usijanih glava kao ti, a Softic je mizerija od pravnika o kome je izlisno raspravljat. Ali on je produkt jednog sistem i jedne politike cije olicenje nije samo Tihic daleko je to dublje...
..koja je ovo neistina..tuzbu i rezultate, tj. iskljucenje tadasnje krnje jugoslavije iz clanstva u UN smo vidjeli odmah, nakon prve presude..takodjer nadleznost suda nije dovedena u pitanje niti jedne minute..krnja jugoslavija, tadasnja srbija i crna gora, su imale pravo da se zale, isto kao sto sad ima i BiH da se zali , a iz jednostavnog razloga jer to je procedura suda..oni su se zalili i ostvarili ponovno rociste 1996-te, a zatim i 2007-me i to uz punu saradnju cetnika sa muslimanskim imenima poznatim kao izmetbegovici, ti'ici, softici, cerici..itd.itd..itd..cetnici i nakon najgorih klanja nisu izdavali svoju drzavu i ustav..i danas je tako..citav svijet dokazuje genocid koji je pocinjen pod imenom te drzave i ustava, no oni ga brane..za razliku od njih, takozvani muslimanski zastitnici naroda rade 20 godina na unistenju sopstvenog naroda, ustava i drzave..svi danas traze razloge zasto , a malo ko poteze pitanje gdje je isceznuo rezultat najlegalnijeg i najlegitimnijeg dogadjaja u historiji jedne drzave, a sto je rezultat referenduma iz 1992 godine, i priznavanje Republike Bosne i Hercegovine, prema njenom vazecem Ustavu i prema svim Medjunarodnim normama, a sto je potvrdilo i primanje u UN i priznanje od 191 zemlje clanice UN-a..
..danas se razgovara o entitetu nazvanom "republika srpska" , koji je odgovoran za genocid, kao o drzavi..cak i takozvani muslimani u vlasti u BiH danas, oslovljavaju taj genocidni nusprodukt kao drzavu..neki dan, pogledah onoga pederastog muju hadzi-nekako mu je prezime, i on ti sa velikim osmjehom na licu kaze "republika to radi"..jebote, i kazes da cetnici ruse drzavu....ruse cetnici, ali oni sa muslimanskim imenima..isto kao i izetbegovic, stariji, kada je prekrsio Ustav Republike Bosne i Hercegovine, na koji je dao zakletvu..i to Clan 154. i Clan 155. Ustava Republike Bosne i Hercegovine,

..a tvoje "objasnjenje" za presudu iz 1993-ce, evo ti malo materijala pa citaj..
INTERNATIONAL COURT OF JUSTICE
YEAR 1993
13 SEPTEMBER 1993

CASE CONCERNING APPLICATION OF THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISMMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE (BOSNIA AND HERZEGOVINA v. YUGOSLAVIA (SERBIA AND MONTENEGRO))

FURTHER REQUESTS FOR THE INDICATION OF PROVISIONAL MEASURES

ORDER

Present:
President Sir Robert JENNINGS,: Vice President ODA, Judges: SCHWEBEL, BEDJAOUI, NI, EVENSEN, TARASSOV, GUILLAUME, SHAHABUDDEEN, AGUILAR MAWDSLEY, WEERAMANTRY, AJIBOLA, HERCZEGH, Judges ad hoc LAUTERPACHT, KRECA, Registrar VALENCIA-OSPINA.

In the case concerning application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide,
The International Court of Justice,
Composed as above,
After deliberation,
Having regard to Articles 35, 36, 41 and 48 of the Statute of the Court, and to Articles 73, 74, 75 and 76 of the Rules of Court,
Having regard to the ORDER made by the Court on 8 April 1993,
MAKES THE FOLLOWING ORDER:
1. Whereas by an Application by the Republic of Bosnia and Herzegovina (hereinafter called "Bosnia-Herzegovina") filled in the Registry of the Court on 20 March 1993, instituting proceedings against the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro) (hereinafter called "Yugoslavia"), Bosnia-Herzegovina, basing the jurisdiction of the Court on Article IX of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, adopted by the General Assembly of the United Nations on 9 December 1948 (hereinafter called the "Genocide Convention"), recounts a sereies of events in Bosnia-Herzegovina from April 1992 up to the date of Application which, in its contention, amount to acts of genocide within the definitiion given in the Genocide Convention: and whereas Bosnia_Herzegovina claims that the acts complained of have been commited by former members of the Yugoslav People's Army (YPA) and by Serb military and paramilitary forces under the direction of, at the behest of, and with assistance from Yugoslavia, and that Yugoslavia is therefore fully responsible under international law for their activities;
2. Whereas on the basis of the facts alleged in the Application Bosnia-Herzegovina requests the Court to adjudge and declare
Bosnolog

#385 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Kosovo: U pripremi tužba protiv Srbije za zločine od 1990. do 1999.
29. 04. 2011. • 23:02 A. B.

Vlada Kosova osnovala je danas Institut za studije ratnih zločina čiji će zadatak biti evidentiranje i proučavanje zločina počinjenih od 1990. do 1999. i priprema potrebne dokumentacije za podizanje tužbe protiv Srbije, saznaje agencija Beta.

"Na Kosovu su se dogodili ratni zločini u razdoblju od 1990. do 1999. i oni se trebaju evidentirati. Naš je cilj profesionalno u pravnom, političkom, historijskom, ekonomskom, vojnom i sociološkom aspektu predstaviti ono što se dogodilo na Kosovu u tom vremenu", rekao je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči dodajući kako će u rad Instituta biti uključeni domaći i međunarodni stručnjaci, a vlada Kosova će pomoći njegov rad.

Evo jos jednog socavanja Srbije sa posljedicama SANU avanture,....
BHCluster

#386 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by BHCluster »

"U ovoj fazi postupka svi dokazi u dovoljnoj mjeri podupiru tvrdnju da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske i BiH ubojstvima, deportacijama, prisilnim premještanjem i progonom", kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie na ročištu na kojem je objavljena odluka o odbijanju zahtjeva bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za donošenjem oslobađajuće presude.

Moze sada komotno sto se kaze...
Država

#387 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Država »

petar308 wrote:Vi ste bolesni,vasa mrznja prema Srbima prevazilazi zdrav razum
Đes" ba Petre...
mgogic

#388 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by mgogic »

JoseMujica wrote:agresiju je još lakše dokazati preko platnih lista, penzionog i logostičkih listova vojske SRJ.

ali ljudi manite se ćorava posla da smo 100% u pravu do ovog o čemu pričamo neće nikada doći. Tužba kao takva mora proći kroz politički sistem BiH da bi BiH kao država tužila Srbiju kao državu. Samim time ovo je rasipanje energije.

Sad ne znam da li postoji opcija da grupa građana ili neka organizacija tuži neku državu i otvori međunarodni spor?
Sto se tice Medj.Suda Pravde, onda samo drzave mogu pokrenuti spor. znaci nista dijelovi drzava (FBiH ili RS) ili kantoni, grad, grupa gradjana ili slicno. Samo drzava moze biti stranka pred MSP.Znaci pisi propalo - nema ni teorijske sanse da ce produzena ruka udariti glavu koja njom upravlja!
Bosnolog

#389 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Predmet "Stanišić i Simatović": Srbija stoji iza udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etnički "čiste" BiH
Autor Fena 2011-05-05 11:43:00

Image

Dijelovi Hrvatske i BiH su trebali biti "očišćeni" od Hrvata i muslimana radi pripajanja tzv. Velikoj Srbiji

Raspravno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Stanišić i Simatović" zaključilo je u četvrtak da je postojao udruženi zločinački pothvat predvođen bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, a cilj kojega je bio etnički očistiti dijelove Hrvatske i BiH od Hrvata i muslimana radi pripajanja tih teritorija Srbiji i stvaranja tzv. Velike Srbije.

Dovoljno dokaza

"U ovoj fazi postupka svi dokazi u dovoljnoj mjeri podupiru tvrdnju da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske i BiH ubojstvima, deportacijama, prisilnim premještanjem i progonom", kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie na ročištu na kojem je objavljena odluka o odbijanju zahtjeva bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za donošenjem oslobađajuće presude.

Pravila ICTY-ja omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanjem optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost. To je pravo iskoristio Simatović dok je obrana prvooptuženog bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića kazala kako neće iznositi nikakve argumente iako misli da mu odgovornost nije dokazana.

Sudsko vijeće nije se suglasilo s tom tvrdnjom te je Orie kazao kako raspravno vijeće smatra da su tužitelji iznijeli dovoljno dokaza i o ulozi Stanišića u udruženom zločinačkom pothvatu te o njegovoj vezi sa zločinima počinjenim u ime ciljeva toga pothvata i njihovim izvršiteljima.

Suđenje će biti nastavljeno 14. juna kada bi obrane dvojice optuženih trebale izvoditi svoje dokaze. Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995. U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan.

Orie je u četvrtak kazao kako dokazi poput transkripta sastanka vodstava bosanskih i hrvatskih Srba sa srbijanskim državnim i vojnim vrhom na kojem su uz Miloševića sudjelovali i Karadžić, Momčilo Perišić, Momčilo Krajišnik, Martić i Stanišić, zatim snimke njihovih telefonskih razgovora i uhvaćene pisane poruke potvrđuju postojanje zločinačkog plana u čijem je stvaranju izravno sudjelovao prvooptuženi Stanišić. A o rezultatima progona vijeće je čulo od svjedoka tužiteljstva poput ravnateljice Uprave za državnu skrb hrvatske vlade Ane Marije Radić koja je iznijela dokaze o progonu ukupno 220 tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske te demografske stručnjakinje tužiteljstva Ewe Tabeau koja je iznosila podatke o progonu nesrpskog stanovništva iz BiH, kazao je Orie.

Vijeće je ocijenilo i da je u ovoj fazi postupka dokazano da su na području tri tzv. SAO krajine, istočne Slavonije i zapadne Slavonije počinjeni zločini kao i da su ih počinile srpske snage. Vijeće je utvrdilo i izravne veze Stanišića i Simatovića s drugim akterima rata, pa je tako zaključilo da postoje dostatni dokazi da je Martić bio izravno odgovoran Stanišiću, kao i Simatović za kojeg smatraju dokazanim da je zapovijedao jedinicama SDB-a.

Vijeće je utvrdilo i da dokazi u ovoj fazi dostatno podupiru tezu da je SDB "imala ključnu ulogu" u tzv. SAO krajini, a da je Stanišićev utjecaj postojao i na okupiranim područjima Slavonije. Vijeće je zaključilo i da dokazi podupiru tvrdnje da su, uz jedinice SDB-a, i paravojne formacije bile ili izravno odgovorne Stanišiću ili je s njima tijesno koordinirao, a dokazano je i da je Simatović s njima koordinirao.
Image
Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovu stvaranju. Među tim jedinicama su i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. S tim tezama suglasilo se i vijeće.

Optužnica u pet tačaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a kasnije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH. Prema optužnici oni su "rukovodili finaciranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su sudjelovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tijekom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta te od 1992. do 1995. godine u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu. Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006. njih se dvojicu dodatno tereti za likvidaciju šestorice Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni" koji su svoje zlodjelo zabilježila video-kamerom.

Osvrćući se na Simatovićev zahtjev za oslobađanjem Orie je kazao kako je Vijeće utvrdilo da postoje dovoljni dokazi o sudjelovanju Simatovića u udruženom zločinačkom pothvatu kroz njegove aktivnosti u organizaciji logističke potpore jednicmama SDB-a i drugim paravojnim jedinicama, njegovoj namjeri da se zločini počine te stoga "postoji osnova da izvodi dokaze obrane po svim točkama optužnice".

"Zahtjev za oslobađanjem je odbijen", zaključio je Orie.http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... vicem.html
hecimnadri

#390 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by hecimnadri »

Bosnolog wrote:
Predmet "Stanišić i Simatović": Srbija stoji iza udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etnički "čiste" BiH
Autor Fena 2011-05-05 11:43:00

Image

Dijelovi Hrvatske i BiH su trebali biti "očišćeni" od Hrvata i muslimana radi pripajanja tzv. Velikoj Srbiji

Raspravno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Stanišić i Simatović" zaključilo je u četvrtak da je postojao udruženi zločinački pothvat predvođen bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, a cilj kojega je bio etnički očistiti dijelove Hrvatske i BiH od Hrvata i muslimana radi pripajanja tih teritorija Srbiji i stvaranja tzv. Velike Srbije.

Dovoljno dokaza

Pravila ICTY-ja omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji izvedu svoje dokaze, podnesu zahtjev za odbacivanjem optužnice i objasne sudskom vijeću zbog čega misle da tužitelji nisu dokazali njihovu odgovornost. To je pravo iskoristio Simatović dok je obrana prvooptuženog bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića kazala kako neće iznositi nikakve argumente iako misli da mu odgovornost nije dokazana.

Sudsko vijeće nije se suglasilo s tom tvrdnjom te je Orie kazao kako raspravno vijeće smatra da su tužitelji iznijeli dovoljno dokaza i o ulozi Stanišića u udruženom zločinačkom pothvatu te o njegovoj vezi sa zločinima počinjenim u ime ciljeva toga pothvata i njihovim izvršiteljima.

Suđenje će biti nastavljeno 14. juna kada bi obrane dvojice optuženih trebale izvoditi svoje dokaze. Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995. U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan.

Orie je u četvrtak kazao kako dokazi poput transkripta sastanka vodstava bosanskih i hrvatskih Srba sa srbijanskim državnim i vojnim vrhom na kojem su uz Miloševića sudjelovali i Karadžić, Momčilo Perišić, Momčilo Krajišnik, Martić i Stanišić, zatim snimke njihovih telefonskih razgovora i uhvaćene pisane poruke potvrđuju postojanje zločinačkog plana u čijem je stvaranju izravno sudjelovao prvooptuženi Stanišić. A o rezultatima progona vijeće je čulo od svjedoka tužiteljstva poput ravnateljice Uprave za državnu skrb hrvatske vlade Ane Marije Radić koja je iznijela dokaze o progonu ukupno 220 tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske te demografske stručnjakinje tužiteljstva Ewe Tabeau koja je iznosila podatke o progonu nesrpskog stanovništva iz BiH, kazao je Orie.

Vijeće je ocijenilo i da je u ovoj fazi postupka dokazano da su na području tri tzv. SAO krajine, istočne Slavonije i zapadne Slavonije počinjeni zločini kao i da su ih počinile srpske snage. Vijeće je utvrdilo i izravne veze Stanišića i Simatovića s drugim akterima rata, pa je tako zaključilo da postoje dostatni dokazi da je Martić bio izravno odgovoran Stanišiću, kao i Simatović za kojeg smatraju dokazanim da je zapovijedao jedinicama SDB-a.

Vijeće je utvrdilo i da dokazi u ovoj fazi dostatno podupiru tezu da je SDB "imala ključnu ulogu" u tzv. SAO krajini, a da je Stanišićev utjecaj postojao i na okupiranim područjima Slavonije. Vijeće je zaključilo i da dokazi podupiru tvrdnje da su, uz jedinice SDB-a, i paravojne formacije bile ili izravno odgovorne Stanišiću ili je s njima tijesno koordinirao, a dokazano je i da je Simatović s njima koordinirao.
Image
Zločine su, po optužnici, u Hrvatskoj i BiH počinile jedinice SDB-a, odnosno postrojbe i paravojne formacije koje je stvorila SDB ili je pomogla njihovu stvaranju. Među tim jedinicama su i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. S tim tezama suglasilo se i vijeće.

Optužnica u pet tačaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a kasnije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH. Prema optužnici oni su "rukovodili finaciranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su sudjelovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tijekom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta te od 1992. do 1995. godine u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu. Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006. njih se dvojicu dodatno tereti za likvidaciju šestorice Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni" koji su svoje zlodjelo zabilježila video-kamerom.

Osvrćući se na Simatovićev zahtjev za oslobađanjem Orie je kazao kako je Vijeće utvrdilo da postoje dovoljni dokazi o sudjelovanju Simatovića u udruženom zločinačkom pothvatu kroz njegove aktivnosti u organizaciji logističke potpore jednicmama SDB-a i drugim paravojnim jedinicama, njegovoj namjeri da se zločini počine te stoga "postoji osnova da izvodi dokaze obrane po svim točkama optužnice".

"Zahtjev za oslobađanjem je odbijen", zaključio je Orie.http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... vicem.html
Ova tema treba da bude udarna vijest na svim televizijama ,a ne Dodikov referendum
Bosnolog

#391 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

PROF. DR. AVDO SOFRADŽIJA: DOKAZAT ĆE SE AGRESIJA I GENOCID SRBIJE U BIH
Autor: Avaz
Objavljeno: 15. May 2011. 03:05:07

Fondacija "Pravda za BiH" raspolaže značajnim novcem kojim želi podržati pravni tim koji će tražiti reviziju presude Haškog tribunala po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid, potvrdio je za "Dnevni avaz" donedavni predsjednik, danas član Upravnog odbora Fondacije, prof. dr. Avdo Sofradžija.

Novi dokazi

- S obzirom na nova svjedočenja i dokaze, mislim da je to izvjesno, a podržat ćemo i traganje za novim dokazima o genocidu u BiH. U toku su aktivnosti za formiranje novog, kompetentnijeg internacionalnog pravnog tima koji će analizirati sve aspekte tužbe i presude i sve moguće nove dokaze o tome da su na BiH izvršeni agresija i genocid - kaže profesor Sofradžija.

On je uvjeren da će BiH imati kompetentan pravnički tim koji će imati puno više materijalnih dokaza i pred Tribunalom definitivno dokazati da genocid nije počinjen samo u Srebrenici već da su genocid i agresija počinjeni na čitavom prostoru BiH.
:thumbup:

- Za podnošenje zahtjeva BiH ima na raspolaganju još tri godine - kaže Sofradžija.

Rezultate tima sa Sakibom Softićem na čelu Sofradžija ne želi komentirati, ali ističe kako je Softić poziv prihvatio u vrijeme "kada naši veliki pravni mozgovi nisu htjeli da se prihvate tog posla". On dodaje da, uz nove dokaze i presude sa suđenja u Hagu, BiH danas raspolaže i svojim mladim i obrazovanim pravnicima koji rade u Americi, Engleskoj, Francuskoj i drugim zemljama i koji su spremni da se suoče s pravnim timom Srbije.

Lobističke kuće

- Mislim da će se suđenjima Šešelju, Karadžiću i mnogim drugim definitivno razobličiti posljednja agresija na BiH i jednom zauvijek demaskirati ta laž. Srbija je naslijedila svu diplomatsku infrastrukturu u svijetu i upregli su ogromna sredstva u lobiranje. Zna se da Dodik plaća lobističke kuće. Kada se potpuno demaskira rat u BiH i na području bivše Jugoslavije, sve će biti jasno, bez obzira što oni sada nastoje naći ekvivalenciju u svemu - kazao je Sofradžija.

- Naši pravoslavci Srbi imaju matičnu kuću, neku državu tamo, a ovdje se ponašaju po principu nekada stečenih prava i vlasništva nakon odlaska Osmanlija. I ovo što imamo danas u BiH posljedica je toga. Neće niko od Srba iz BiH da ide, i ne treba da ide, ali mora se ponašati primjereno državi u kojoj živi, a ne imati separatistički odnos - kaže Sofradžija.

Bošnjaci su po prvi put ratovali za svoju zemlju

- Bošnjaci su po prvi put u svojoj povijesti ratovali za svoju zemlju, i to gotovo sami. Bošnjaci su ratovali za svoj toprak i pokazali nevjerovatno junaštvo na kojem im zavide svi. Da su imali 20 posto oružja koje su imali Srbi, rata ne bi ni bilo. Sticajem okolnosti, stanje je danas takvo kakvo jeste, ali treba insistirati na ovoj činjenici - Bošnjaci su po prvi put ratovali za svoju zemlju i nisu izgubili rat - ističe Sofradžija.
:thumbup:
Hemel

#392 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hemel »

PROF. DR. AVDO SOFRADŽIJA: DOKAZAT ĆE SE AGRESIJA I GENOCID SRBIJE U BIH
kada dodje do toga da se obnovi tuzba tada ce prekodrinske komsije da nam pricaju o dobrosusjedskim odnosima, miru na balkanu, ekonomskoj saradnji, gledanjem u buducnost...dok nas opet ne klepe kao i prosli put
DGT

#393 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by DGT »

mgogic wrote:

Sto se tice Medj.Suda Pravde, onda samo drzave mogu pokrenuti spor. znaci nista dijelovi drzava (FBiH ili RS) ili kantoni, grad, grupa gradjana ili slicno. Samo drzava moze biti stranka pred MSP.Znaci pisi propalo - nema ni teorijske sanse da ce produzena ruka udariti glavu koja njom upravlja!
Kad je izdajnik Softić sve upropastio.Nije on naš agent on je četnički agent kod međunarodnog suda.
vee-jay

#394 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by vee-jay »

par stranica unazad je @RealKhan pisao o mogucnostima (ili mozda na drugoj temi)...
zonbirile

#395 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by zonbirile »

DGT wrote:
mgogic wrote:

Kad je izdajnik Softić sve upropastio.Nije on naš agent on je četnički agent kod međunarodnog suda.
------------------------------------------------
jadan on nije ni za agenta,on je samo Belkićeva tazbina,provincijski fiškal.Nudio se Degan,ali jebi ga ne valja mu ni ime ni krvna zrnca,a ekspert međunarodnog prava.Ameri također,ali smo dali mil.$ da se brani čast Izetbegovića,pa za ovo ne preteće,i na kraju ,nije lijepo tužiti ono zaoprave komšiju sa kojim imaš dil.
Bosnolog

#396 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

ŠTAMPANJE NOVCA ZA RATNE OPCIJE U BOSNI I HRVATSKOJ
Zapisnik VSO SRJ

Predmet Perišić [Pratite predmet Perišić putem RSS kanala]

* 19.05.2011. ŠTAMPANJE NOVCA ZA RATNE OPCIJE U BOSNI I HRVATSKOJ
* 17.05.2011. DOPRINOS BEOGRADA RATU U BOSNI I HRVATSKOJ
* 16.05.2011. VOJSKA KOJA JE "KAO OVDE A USTVARI JE TAMO"
* 31.03.2011. ODBRANA TRAŽI SLOBODU ZA GENERALA PERIŠIĆA
* 30.03.2011. RAZLIKA IZMEĐU STVARNOSTI I FIKCIJE

Pored kadrovske i logističke podrške, Beograd je – prema zapisnicima Vrhovnog saveta odbrane, uvedenim u dokaze u predmetu Momčila Perišića – pružao i značajnu finansijsku pomoć bosanskim i krajinskim Srbima i njihovim vojskama. Relevantne zapisnike sa sednica Vrhovnog saveta odbrane možete čitati ovde

Na sednici VSO od 10. februara 1993. godine, tadašnji predsednik Savezne vlade Radoje Kontić se požalio da ga "hvata panika" jer Vojska "traži nove potrebe koje se kreću oko 800 miliona dolara za ovu godinu". Uz to, dodao je, "Republika Srpska Krajina je tražila 341 milijardi mesečno a ukupno budžet SRJ iznosi 320 milijardi mesečno!" Konačno, jadao se Kontić, "ukoliko treba pomoći Vojsci Republike Srpske, onda to opet mora iz posebnih izvora, jer vojska nema sredstava za te svrhe. Tvrdim vam, za četiri-pet meseci bićemo u situaciji da Topčider neće moći toliko novca da štampa, situacija je tragična".

Slobodan Milošević je, potom, na 9. sednici VSO u junu 1993. godine ukazao: "Dali smo vojnu pomoć od 19 hiljada milijardi za prvi kvartal…. Ratna opcija u Bosni je iscrpljena… Sada, kada je ponuđeno pola Bosne to treba da se prevede na mirnu opciju... Nemamo mogućnosti da dalje finansiramo ratnu opciju", rekao je Milošević. Zapisnici VSO, međutim, pokazuju da je predsednik Srbije ipak nastavio da finansira "ratnu opciju" u Bosni i Hrvatskoj.

Prema načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću, potraživanja VJ početkom 1994. godine, kada je održana 17. sednice VSO, iznosila su 2 milijarde 325 miliona dolara od čega je oko850 miliona dolara odlazilo na VRS i SVK. Za plate oko 16000 oficira je trebalo izdvojiti blizu 27 miliona dolara. Pomoć koju su bosanski Srbi očekivali od SRJ je, prema zapisniku sa 19. sednice VSO, iznosila 522 miliona a bila je namenjena za "opremanje, naučno istraživački rad, gradnju vojno-građevinskih objekata i uređenje teritorije, stambenu izgradnju, ratne materijalne rezerve".

Ministar odbrane Pavle Bulatović je na 22. sednici VSO 11. jula 1994. godine preneo poruku iz VRS i SVK da "ako im se ne pomogne, SRJ snosi odgovornost za njihovu sudbinu". Reagujući na odbijanje bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt grupe, Miloševićje na sednicama VSO održanim u avgustu i septembru 1994. godine primetio da "oni očigledno nisu uvažili ogromna odricanja ovog naroda!". "Najveća je moralna tragedija", rekao je, "tri godine svih ovih 11 miliona ljudi u SRJ je skinulo košulju sa leđa. Nema, zaista, u svetu primera da je neki narod toliku solidarnost pokazao sa svojim delom izvan granica! Posle svega toga ispada da smo mi njima dužni?!".

General Perišić je često koristio argument "ugrožavanja bezbednosti" SRJ kako bi se nastavila finansijska pomoć RS i RSK. Tako je na 27. sednici rekao: "Kad se uzme ono: ne možemo dati sredstva jer nemamo odakle, ne damo im ni ova, onda će se ubrzati proces dezintegracije Vojske, gubljenje teritorije. To se višestruko bitno odražava na bezbednost SRJ".

Na 30. sednici VSO od 9. decembra 1994. godine, Milošević je dalju novčanu pomoć Republici Srpskoj uslovio potpisivanjem mirovnog plana. "Predlažem da odmah kažemo našim dragim saradnicima iz Vojske: možemo da rešimo da pitanje budžeta odmah bude na 2, 5 milijarde, samo pod jednim uslovom – neka ubede svoje prijatelje, na čelu sa Ratkom Mladićem da se potpiše mirovni plan, da se nama skinu sankcije i nikakvih problema nema da vojska ima budžet od 3 milijarde… Onda trošite na plate, na bojevu gotovost, na šta god hoćete! Perišić je na to odgovorio: "Ja sam jedan general i treba da ubedim jednog Mladića, vas ima četiri predsednika, lakše vam je da vi ubedite jednog predsednika!

Finansiranje Vojske Republike Srpske nastavljeno je i nakon zaključivanja Dejtonskih sporazuma. U zapisniku sa 56. sednice VSO od 5. septembra 1996. godine zabeležene su sledeće Miloševićeve reči: " Mi im dajemo materijalnu pomoć. Sada treba pomoći ovima, koje tamo Glavni štab smatra lojalnim oficirima da tako budu i tretirani... Treba im dati plate, da ne bi oni idioti sa Pala ojačali, da ne manipulišu tom decom tamo". U zaključcima sa te sednice se kaže da "do kraja 1996. godine treba obezbediti dodatna finansijska sredstva u budžetu VJ u bruto iznosu od 2.788.554 dinara za obezbeđenje novčane pomoći za plate podoficira i oficira koji su završili školovanje u Centru vojnih škola u Banja luci" i istu sumu i za sledeću godinu.

Konačno, na 58. sednici VSO održanoj 21. novembra 1996 godine Perišić je izneo sledeći bilans finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske za tu godinu: "Vanredni izdaci koje smo izvršavali: kontrola naoružanja – potrošili smo 4 miliona, letenje 46, zatezne kamate 120 miliona… podizanje borbene gotovosti 22 miliona, sprečavanje stočne bolesti 4 miliona. Plate lica iz VRS 6 miliona".
General Momčilo Perišić se, podsetimo, tereti da je kadrovskom, logističkom i finansijskom podrškom vojskama bosanskih i hrvatskih Srba značajno doprineo zločinima koje su zapovednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. Suđenje je završeno 31. marta ove godine a presuda će, najavile su sudije, biti izrečena "u dogledno vreme" http://www.sense-agency.com/tribunal_%2 ... s_id=12806 .
hecimnadri

#397 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by hecimnadri »

BiH mora naći način da obnovi tužbu.Mnogo je novih dokaza po kojima je Srbija bila agresor na teritoriji međunarodno priznate države BiH
Hemel

#398 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hemel »

hecimnadri wrote:BiH mora naći način da obnovi tužbu.Mnogo je novih dokaza po kojima je Srbija bila agresor na teritoriji međunarodno priznate države BiH
ja mislim da ni oni to vise ne kriju...
posle slucaja ''ganic'' , hapsenje divjaka, mladic trazi ne isplacene penzije od poslodavca...a da ne ulazimo u dokumenta koja su zatamnjivali...
Bosnolog

#399 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

STENOGRAFSKE BELEŠKE SA 6. SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE, ODRŽANE 9. DECEMBRA 1992.
Image
http://www.e-novine.com/feljton/47982-G ... raste.html
Bosnolog

#400 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

PRESUDA ZA GENOCID BIT ĆE DOKAZ ODGOVORNOSTI SRBIJE ZA UČEŠĆE U GENOCIDU

Objavljeno: 05. June 2011. 07:06:17

Image

Kako javlja B92 profesor Radoslav Stojanović izjavio je da strahuje da će Ratko Mladić pokušati da opovrgne ono što je Srbiju oslobodilo odgovornosti za učešće u genocidu 1995.

Stojanović, profesor međunarodnog prava i bivši pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, vidi to kao realnu mogućnost.

"Prilikom odluke o Srebrenici nije bilo kontakata između Mladićevog glavnog štaba i Beograda. Ja se bojim da on ne kaže suprotno sada, da je recimo on prije odlučivanja razgovarao sa Miloševićem.", kaže Stojanović.

On smatra da je moguće da Mladić pokuša na taj način da umanji svoju odgovornost.

"Ako bi to mogao da dokumentuje to bi moglo da dovede do obnove postupka pred Mađunarodnim sudom pravde u vezi bosanske tužbe protiv Srbije. To bi moglo da donese štetu, ali ne verujem da bi Međunarodni sud pravde to privhatio samo na njegovu lijepu riječ."

"Mladić bi na taj način umanjio sopstvenu odgovornost, ali ga ne bi oslobodilo odgovornosti u potpunosti. Vršenje zločina čak i po naređenju je zločin", zaključio je Stojanović.

Profesor Stojanović je dodao da smatra Mladićevo zdrastveno stanje neće bitno uticati na tok suđenja.
Isti ovaj Stojanovic zna da je iza genocida ne samo u Srebrenici vec i ostalim opstinama zlocinacko genocidne tvorevine je stajala Srbija,.....Za to ima vise nego dovoljno dokaza,.....
Post Reply