Sta znaci "multietnicka" ?

Drug Član

#376 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

SoulSeeker wrote:
Drug Član wrote:Ovo je sustina. Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941.
Al` i ti lupaš gluposti, pa to je za zaplakat.

Da nije bilo velikosrpske politike i miješanja Srbije u politiku susjednih država Hrvatske i BiH, Srbi bi i dalje ostali u svojim kućama i živjeli bi na uobičajen normalan način kao i do tada. Možeš li mi odgovoriti na slijedeća pitanja:

- Ko stoji iza inicijative za osnivanje tzv. SRaO Krajine?

- Ko stoji iza inicijative za osnivanje RS?

- Šta mi možeš reći o politici "svi Srbi u jednoj državi", i da li ti je ta politika uopšte poznata?

- Šta mi možeš reći o koloni srpskih tenkova u povlačenju iz RH koja doslovce gazi traktore i kolone srpskih izbjeglica koji bježe ka Bosni? Da li je cilj te vojske bila zaštita Srba na teritoriju Hrvatske, ili masovno dogovorno prebacivanje teške artiljerije na položaje u Bosni?

- Na koji su način Srbi "štitili" svoja prava u RH?

- Šta je Srbija uopšteno pozitivno uradila za bilo kojeg Srbina na teritoriju bivše Jugoslavije?

Daj molim te poklopi se, ili banuj sam sebe. Stvarno si zaista...
Odgovor na prvo,drugo i trece pitanje ti je NDH, a na druga ti izgleda da imash bolje odgovore.Ovo sto se tice banovanja je vjerovatno u vezi sa mulietnicnosti u BiH. :-) Sto se ba tolko svi palite samo mi to nije jasno. Sve nesto boldirano,font 40, svi bi se nesto tukli, razgovaramo, halooo
Last edited by Drug Član on 06/04/2010 23:17, edited 1 time in total.
kijameta

#377 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by kijameta »

osa wrote:
kijameta wrote:
RAMBO SLANINA wrote:Multietničko ti je nešto kao sarajevo gdje živi 99% muslimana
U Sarajevu ne zivi 99 % muslimana. A inace multietnicnost nema ama bas nikakve veze sa procentima stanovnistva.
Obrazuj se malo,dijete drago.
nego s čime, hoćeš reći da su grude i posušje multietnički gradovi, naime tamo nema međunacionalnih problema...
Vidim da vicevi o drotovima uopste nisu pretjerani a sa obzirom da si placen da prosipas proljev po bosanskim sajtovima,mogao bi pokazati bar malo vecu opstu kulturu.
Evo da ti nacrtam; Los Angeles,na primjer . U njemu Madjari,Italijani,Hrvati ,Srbi-nijedan od tih naroda ne prelazi 1-2 % stanovnistva ali imaju sva prava; svoje fudbalske klubove,svoja drustva,svoj jezik,svoje crkve,svoje zastave i pravo da madjaruju,srbuju i hrvatuju dok ne spadnu sa noga. Los Angeles je zato multietnicki grad. Mostar u kojemu su Hrvati i Bosnjaci negdje pola-pola nije multietnicki grad. Nadam se da si uspio shvatiti.
SoulSeeker

#378 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:Odgovor na prvo,drugo i trece pitanje ti je NDH,
Ili Garašanin koji je rođen prije Pavelića?
Drug Član wrote:a na druga ti izgleda da imash bolje odgovore.
Odgovore znaš i ti, samo što ti se nešto ne poklapaju sa politikom "da nije bilo Srbije ne bi bilo ni Srba" pa ih namjerno preskačeš. Skoncentriši se, ako treba uzmi i dva tri slobodna dana pa mi odgovori jer bih to jako volio.
Drug Član wrote:Ovo sto se tice banovanja je vjerovatno u vezi sa mulietnicnosti. Sto se tolko svi palite samo mi to nije jasno. Sve nesto boldirano, svi bi se nesto tukli, razgovaramo, halooo
Ta fora sa banovanjem je u vezi sa tvojim postom u kojem si napisao "mrsko mi da opet popijem ban", i u pitanju je prijateljska sugestija koja nema veze sa marisolom i multietničnosti. Kraće rečeno, bolje je da banuješ sam sebe nego da ovdje ljude truješ davno prežvakanim i debelo obrađenim temama.

Čovječe, pa Srbija odnosno srpska politka je najzaslužnija za svo zlo koje se dešava Srbima, počevši od konstantnog sužavanja teritorija na kojem obitavaju (su obitavali) pa do proglašenja nezavisnosti Kosova.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#379 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by pici »

Drug Član wrote:JA opet nudim nastavak koji si zlonamjerno istrgnuo iz konteksta i pitam: Kako sad ovo zvuci?
"Takva država i takvo društvo ne mogu se stvoriti militantnim srbijanskim pijemontizmom koji pod starim poderanim barjacima u ovim danima navešćuju ljudi plitke pameti i žestokih osećanja..."
Uveren da SDS BiH teži takvoj državi i smenu postojećeg političkog poretka vidi u stvaranju demokratskog i prosvećenog društva, u kome su tolerancija različitosti i poštovanje nacionalnog, duhovnog i verskog identiteta Muslimana, Hrvata i svih nacionalnosti i konfesija, temeljni principi njene politike, ja s bratskim željama i nadom u uspeh istorijske misije SDS BiH pozdravljam njeno vođstvo i članstvo. Hvala"
D.Cosic
Obrati paznju sa kojim paragrafom Cosic zavrsava svoj govor, a ne kaze se dzaba "save the best for the last".Siguran sam da je pisac Cosic znao za ovu maksimu pa je nedvojbeno sta je bila kljucna poruka njegovog govora.

ništa ja nisam namjerno istrgnuo sve piše i djaba ti sve ....velike nacionaliste nemereš preobuČ u velike pacifiste....suoČi se sa istinom i onda Ćeš "pisca geđžu" zvati pravim imenom....kao što se je stavio kao opozicionar TiTu 1961 a bio njegov brodski pisac na galebu ,velika je to zmijurda....a već kad spominješ SDA i Aliju....ima još nešto ;-)

Vrhovni i Savezni sud smanjuje kazne

Sigurno da je bilo neke fajde od pritiska javnosti, sto znaci od aktivnosti nas "familija osudjenih". Vrhovni sud ce ublaziti kazne. Imali smo nekih problema sa dolaskom optuzenih u Sarajevo. Kao da im se smjeralo suditi po zatvorima. Opet su bile propusnice, ovaj put samo jedno iz familije moglo je pratiti sudjenje. Bilo je mnogo vise interesenata. Ne, nisu se to muslimani probudili. To su bili ucenici Medrese i studenti FIN-a, koji su na ljetosnjem sudjenju bili na feriju. Grupice mladica na Skenderija mostu stvarno su se doimali kao rastjerani demonstranti. Kad su naisle marice u kojima su bili osudjeni, neki su povikali: "Eno Alije! Eno Hase! Eno Dzeme!" E, Vlado je stvarno pretjerao u azurnosti. Pritrcao je mom mladjem bratu Muzaferu i udario ga nogom u cjevanicu. Psovkom ga je otjerao. Od Vrhovnog suda bilo je neke fajde. Kazne su svima nesto ublazene. Dzemal je bio zadovoljan, smanjena mu je kazna na cetiri godine. Bio mi je veoma zahvalan kad smo se vidjeli na posjeti. Vjerovao je da se to nekako i moze izdrzati a da covjek ne poludi. Na Okruznom sudu Omer Behmen je imao najvecu kaznu, dok je Vrhovni sud dao Izetbegovicu 12, a Behmenu 11 godina.

Usput da navedem konacne presude sa Saveznog suda u Beogradu, koje su donesene 31. 10. 1985. godine: A. Izetbegovic je osudjen na devet godina, O. Behmen osam, I. Kasumagic sedam, Dz. Latic tri i po, E. Bicakcic tri, H. Zivalj dvije. Melika se vec strajkom gladju izborila za slobodu. Ne sjecam se Dervisove presude.
malo datuma
Najzapazeniji odjek u zauzimanju za ovaj proces imale su dvije predstavke iz Beograda. Ne mislim da su one bile rezultat angazmana nas "familija osudjenih". Juna 1986. Odbor za odbranu slobode misli i izrazavanja potpisao je predstavku koju je uputio predsjednistvima SFRJ i SRBiH. U ime Odbora predstavku je potpisao akademik Ljubomir Tadic. Svoje potpise stavilo je ukupno 19 ljudi, medju kojima je bilo 12 akademika. Ova predstavka je imenom tretirala samo Dzemu kao primjer osudjenika za "slobodu misli", dok se indirektno odnosila i na ostale. Tek ce druga predstavka od istog odbora, koju je potpisao Borislav Mihajlovic Mihiz (4. oktobra 1986.), direktno spomenuti i ostale osudjene i zalagati se za njihovo oslobadjanje.

Potpisani su sljedecim redoslijedom: dr. Andrija Gams, akademik Matija Beckovic, dr. Kosta Cavoski, akademik Dobrica Cosic, akademik Dragoslav Srejovic, akademik Ljubomir Tadic, akademik Dragoslav Mihajlovic, Borislav Mihajlovic Mihiz, akademik Nikola Milosevic, Tanasije Mladenovic, akademik Gojko Nikolis, akademik Predrag Palavestra, akademik Mica Popovic, akademik Radovan Samardzic, akademik Mladen Srbinovic, dr. Ivan Jankovic i dr. Neca Jovanov.

trebal da spomenem i preCednika SDS-a DabiĆa koji je bio uz profesora tata Ljubu 1968 na studenskim demonstracijama a onda ga došli 1989 tata ljuba i čika geđža izvuč iz prdekanu zbog kriminalnih i pljačkaških radnji.....previše je to sliČno da bi bilo sluČajno ....ganjaj ti datume i maksime :shock: ......nemereš saprat neČije zloČine da si od duga TiTe član ;-)

i još jednom pa ti misli....

.....Sava centar, Beograd,DOBRICA ĆOSIĆ:Dragi prijatelji, ovaj trenutak je istorijski. Ostvaruje se oslobodilačko i demokratsko jedinstvo srpskog naroda u težnji za novom državom i novim društvenim poretkom.
Drug Član

#380 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

@Soul Seeker Nemojtako jednostrano,mislim ima nesto u tome sto zborish, ali evo procitaj i nesto drugacije...
Evo ti jos jedan Garasaninov savremenik
Ante Starčević (23 May 1823 - 28 February 1896) was a Croatian politician and writer.
Starčević believed that Bosniaks were the "the best Croats",[6] and claimed that "Bosnian Muslims are a part of the Croatian people and of the purest Croatian blood".[
He founded the Croatian Party of Rights with his school friend Eugen Kvaternik in 1861. The Party of Rights was clerical, conservative, and pro-Habsburg. Its only concession to nationalism was hostility to the Serbs who, since the incorporation of the "military frontiers" into Croatia in 1868, made up a quarter of the population.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ante_Star%C4%8Devi%C4%87
I kad kazem NDH mislim na ovu najnoviju iz 1990.
SoulSeeker

#381 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:@Soul Seeker Nemojtako jednostrano,mislim ima nesto u tome sto zborish, ali evo procitaj i nesto drugacije...
LoL !!!

Pa čitavo vrijeme pišem o svim "srpsko-hrvatsko-bošnjačkim ocima" i njihovim krajnjim ciljevima, a ti mi pripišeš pristranost. :)

Stračević je rođen oko 10 godina poslije Garašanina, mati mu je bila Srpkinja, i mada je rekao "Slavosrbu štrik oko vrata" nije toliko mrzio Srbe koliko Vuka Karadžića zbog one njegove izjave "da obojica govore istim jezikom".

Kažem ti jednostavno, na lijep način, provjereno, bez ikakvog razloga da te vrijeđam i stavljam u drugi plan, a to ti je živa istina - Srbi su najviše izgubili zbog Srbije i njene politke, naročito zbog Slobo Slobodo Slobodana Miloševića i njegovog zamrzavanja odnosa da gotovo čitavim svijetom.

Oni koji se mogu hvaliti da im je Srbija pomogla nisu Srbi nego muslimani (naše drage pobjeglice, ne izbjeglice nego pobjeglice) koji su se za vrijeme krili i studirali po Srbiji.
katamaran101

#382 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Pici, dobro si, samo kad bi mogli pokazati kako Srbi postaju akademici, kako se kupuju diplome, kako si piše historija srpskih junaka uz gusle i ljutu rakiju, kao se pjeva i planira zauzimanje, otimanje, sječa...ajdukovanje.. O tome, koliko im je vremena da napišu memorandum, dva...i šta sve piše, ima li se to gdje pročitati..?

Kada je riječ o pobjeglicama, ne znam koji je narod bi na svom, dok drugi i ne znaju odakle su došli…Pročitaj malo historije (plural) Srba..

Ni danas mnogima nije jasno, šta je tražila ta srpska vojska po Hrvatskoj, Bosni...

Vjerovatno je razlog takvog ponašanja i uticao da ostanu bez Kosova, Crne Gore, ko zna...upravo čitam nešto o „Beogradskom pašaluku“...pobjeglice, hm..
SoulSeeker

#383 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

katamaran101 wrote:Kada je riječ o pobjeglicama, ne znam koji je narod bi na svom, dok drugi i ne znaju odakle su došli…Pročitaj malo historije (plural) Srba..
Pobjeglice sam pomenuo ja, i osjećam se dužnim da ti pojasnim o čemu se radi.

Izbjeglice = prognane osobe koje čine žene, djeca, starci i vojno sposobni muškarci koji su se sa teritorija na kojima im je prijetila opasnost po život preselili na tadašnji teritorij pod kontrolom ARBiH.

Pobjeglice = izbjeglički vojno sposobni muškarci koji su umjesto mobilizacije u redove ARBiH što im je po zakonu bila i dužnost otišli u inostranstvo gdje su ih čuvali kao kap vode na dlanu.

Prvima smo pomagali koliko smo mogli, mislim da im maksimalno treba pomagati i dan danas kako bi vratili u posjed svoju imovinu koju po želji mogu zadržati ili prodati, a za druge nemam niti jedan jedini trun razumjevanja jer su za odbranu njihovih kuća i vraćanje određenih dijelova teritorija BiH ginuli ljudi iz drugih krajeva. Dakle, za odbranu njihove imovine ginuli su drugi ljudi koji nemaju sa njom nikakve veze, a oni su bili jako pametni i izdali su nas u najgorim trenucima da bi nam sada sa svojim završenim fakultetićima palamudili o tome kako trebamo živjeti i raditi. Jedno vrijeme na nemam pojma kojem forumu sam zagovarao da svu pobjegličku imovinu treba ili zapaliti, ili zaplijeniti pa podijeliti borcima. Znam da je tebi ovo surovo, ali kada izgubiš 11 najboljih ljudi u čijim si osmjesima uživao sve do jučer iza kojih su ostala prelijepa djeca, kada te VRS-ovci i AVO izbuše kao sito, kada na kraju rata počneš trošiti oko 150 evra mjesečno na lijekove da bi ličio na normalnog čovjeka i to zbog pobjeglica, tek tada kažeš "bog možda prašta, ali ja nisam bog i nemam namjeru praštati ovakvom ljudskom korovu i smeću".

Navest ću ti jedan mali primjer da me bolje razumiješ... Moja kuma je rodom iz Mrkonjića odakle je tokom rata pobjegla u Zenicu. Tada je govorila da nema braće i sestara i da su je nekada znali i do gola svlačiti što joj je stvaralo poprilične scene radi kojih je jednostavno morala otići. Čitavo vrijeme je pričala najgore stvari o Srbima u "koje više ne treba imati povjerenja" jer su svi oni isti, po njoj - zlurade i zle osobe željne muslimanske krvi. Za vrijeme dok smo se mi jebavali ginući po brdima širom BiH završila je faks, a 1996-te godine joj u posjetu dolazi, pljuni me sada u čelo ako ti lažem, njen rođeni brat za kojeg saznajemo tek tada. Onako zbunjeni gledamo u nju i pitamo ga gdje je bio tokom cijelog rata, a on kaže da je studirao pravo u Beogradu pa se još više začudimo jer je njegova sestra čitavo vrijeme govorila sve najgore o Srbima. Meni je još tada došlo da ih sve zatjeram u neku stvar materinu i da prekinem svaki kontakt sa njima, ali pošto mi je ona bila kuma, hajde eto neću. Njenog brata sam trpio sve dok mi nije od riječi do riječi rekao "jeste vi Zeničani šupci, gorih ljudi od vas nikada nisam vidio, pa vi niste u stanju dati ni stan jednom izbjeglici koji je morao pobjeći u neprijateljsku zemlju, za Beograd". Čovječe božiji, on je u toj "neprijateljskoj zemlji" STUDIRAO, što znači da mu je bilo jako jako "loše". Tada sam mu doslovce rekao "trebao si ti jarane ostat u Mrkonjiću pa ga branit do zadnje kapi krvi sve dok ne pogineš, a ne bježat Srbima koji su ti dali krov nad glavom i zvanje, da sam na tvom mjestu ja bih se čak i preobratio u znak zahvalnosti".

Ovo ti je ukratko razlika između izbjeglice i pobjeglice.

Zaboravio sam dodati da pobjeglicama ne smatram Srbe i Hrvate koji su sa teritorija pod kontrolom ARBiH otišli za Srbiju, Hrvatsku, neke druge zemlje, ili na kraju krajeva "među svoje" jer im se nije dalo pucati po familijama. Njih mogu razumjeti, a vojno sposobne ljude koji su protjerani i potom pobjegli iz BiH kako ne bi završili u ARBiH ne mogu, i neću nikada. Neka su im na duši moja jedanaestorica, a i svi oni koji su ginuli vraćajući njihovu imovinu. Takvi nemaju pravo pisati bilo šta loše o Srbima, Hrvatima ili bilo kome drugim, njihovo je da se poklope i šute.
katamaran101 wrote:Ni danas mnogima nije jasno, šta je tražila ta srpska vojska po Hrvatskoj, Bosni...

Vjerovatno je razlog takvog ponašanja i uticao da ostanu bez Kosova, Crne Gore, ko zna...upravo čitam nešto o „Beogradskom pašaluku“...pobjeglice, hm..
Crna Gora nikada nije bila srbijanski teritorij, a autonomija Kosova se nije odnosila na prava koje Kosovo ima u okviru dijela Srbije, nego na prava koje je Kosovo kao autonomna pokrajina imala na nivou bivše Jugoslavije. Kada sam pomenuo da je Srbija jako dosta zla nanijela Srbima na kompletnom teritoriju bivše Juge, onda sam svakako mislio i na odbijanje albanskih parlamentaraca i "žutu gredu" što je uz pomoć zapada rezultiralo otcjepljenjem.
Drug Član

#384 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

Interesantna knjiga iz koje sam izvukao samo par crtica koje govore kako doci do pomirenja. Dugacak put, ima mnogo posla,ali je pomirenje preduslov za stvaraje multietnickog drustva. Mi u BiH ako treba da formiramo zajednicke komisije koje ce ispitati dogadjaj po dogadjaj u svakom mjestu ponaosob u BiH i to objaviti, kako bi se izbjeglo da o istom dogadjaju postoje tri razlicite cesto suprotne price. Suocavanje sa istinama iz prslosti i priznavanje gresaka koje smo cinili svi jeste preduslov za stvaranje multietnickog drustva BiH. Pogledajte samo poglavicu Mohavka kako kad donosi odluke razmishlja o tome da iste mogu pogoditi sedam narednih generacija. Imali toga kod nashih plemenskih vodja?

The immediacy of hatred and prejudice, of racism and xenophobia as primary factors and motivators of the conflict means that its transformation must be rooted in social-psychological and spiritual dimensions that traditionally have been seen as either irrelevant or outside the competency of internal diplomacy.

The idea of reconciliation ("focus and locus"dakle sushtina i locus-mjesto gdje se ljudi susrecu) with relationship as the bases for both the conflict and its long term solution:
-Encounter of people and activities, but also hopes and fears
-Addressing the past avoiding falling into mutual exclusiveness
-Acknowledgment through hearing one another’s stories
-Envision the (shared) future in a way that enhances interdependence
-Sense of responsibility of leaders (Mohawk tradition is that chief of tribe must think in term of seven generations, in other words decision will affect next 7 generation, as some previous decisions affected us)-Therefore in reconciliation both past and future can meet.
WHERE AND HOW
a)In the peaceful environment
b)Truth (honesty, revelation, clarity, open accountability)
c)Mercy (compassion, forgiveness, acceptance, new start, restoration, healing)
d)Justice (making things right, equal opportunity)
Sta mi imamo od ovo cetvero???Izgleda samo mir i nista drugo!

Source: J P Lederach, Building Peace,
(US Institute of Peace, Washington,
1999), p. 30

http://books.google.co.uk/books?id=54G6 ... &q&f=false
SoulSeeker

#385 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:Interesantna knjiga iz koje sam izvukao samo par crtica koje govore kako doci do pomirenja.
Za viziju multietničke BiH nam ne trebaju nikakve knjige, dovoljno je da se svi lijepo umijemo i shvatimo slijedeće:

Bošnjaci:

- Bošnjaci moraju shvatiti da RS nije mogla vojno poraziti ni ARBiH koja je pri kraju rata bila jako dobro naoružana i spremnija nego ikada. Onaj ko tvrdi drugačije laže.

Ako RS nije mogla vojno poraziti ARBiH, teško će je ukinuti neka buduća pretežno muslimanska vojska koja može samo sanjati o onakvoj moći i moralu, naročito ako uzmemo u obzir da bi se napadi muslimana izvodili iz okruženih enklava na što otprilike liči današnji teritorij koji drže Bošnjaci. RS se ne može ukinuti nikakvim novim ratovima nego izgradnjom mostova povjerenja i dovođenjem ekonomista na čelo države nakon čega će ljudi vremenom ustanoviti da su entiteti i kantoni samo dodatni neproduktivni aparati koji troše puno novca zbog čega ih treba ukinuti. U ovakvim uslovima u kojima su "svi Srbi četnici", a "ćirilica četničko pismo" o takvom nečemu se može samo sanjati. Kada bi sada u ovom trenutku odlukom velikih sila RS bila ukinuta, Srbi u BiH bi bili doslovce "pojedeni" jer im nije omogućen nikakav drugi izbor osim da napokon priznaju da su svi do reda "genocidni agresori", pa čak i oni koji nisu. U slučaju da RS sada i u ovom trenutku ukinu velike sile, ukidanje RS-a rezultiralo bi novim valom srpskih izbjeglica koji bi krenuli ka Srbiji, a to ujedno znači i prestanak postojanja multietničke BiH ;

Srbi:

- Srbi moraju shvatiti da se RS nikada neće otcjepiti od ostatka BiH i da Dodik može prditi stotinama godina o tome jer nemaju tu moć. Bošnjaci nemaju snagu da vojno poraze Srbe iz RS-a, ali imaju dovoljno snage da ratuju stotinama godina što će održavati status quo. Miješanje Srbije u rat u BiH sa ciljem otcjepljenja jednog dijela njenog teritorija rezultiralo bi novim NATO udarima i totalnom ignoracijom Srbije od strane cijele Evrope i zapadnog svijeta, a ni "majka Rusija" im ne bi toliko mogla pomoći koliko Srbi misle jer su Rusi dužni Amerima jako puno novca zbog čega ima da plešu kako ovi sviraju. Ako je Srbija predala Kosovo "bez ijednog ispaljenog metka", šta bi to mogla uraditi u BiH, pogotovo ako uzmemo u obzir da BiH danas nije član nikakvog saveza nego suverena i međunarodno priznata država?

Hrvati:

- Hrvati moraju shvatiti da nikada neće imati treći entitet, i da čak i da ga jednog dana osnuju neće biti u prilici fizički spojiti taj entitet sa susjednom Hrvatskom jer je po sadašnjim kartama takvo šta nemoguće. Hrvati moraju shvatiti da ih Hrvatska koristi kao "backdoor" putem kojeg plasira robe na BH tržište i da je najviše kupaca tih roba iz reda Bošnjaka i Srba. Zasebna hrvatska politika "boli nas kurac za sve ostale, mi smo Hrvati" može rezultirati bojkotiranjem hrvatskih proizvoda i roba, i tada bi Hrvati mogli živjeti jedino od hercegovačkog kamena koji i nije nešto posebno jestiv.

Koliko je vidljivo, ovdje se svi moramo otrijezniti i onda zajedno krenuti ka i u Evropu. Sa ovakvom politikom i vođama ne bi nas htjela ni Albanija.
katamaran101

#386 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

SoulSeeker, ama što tako ne kađeš, sada sam razumio.
Zaboravio si još naše-podrumaše, pa bi slika bila tuto-kompleto…sada nam taKvi i mrse…
Vukašin

#387 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Vukašin »

Drug Član wrote:Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941. Prosli bi otprilike isto kao sto su prosli i Srbi na Kosovu, mozda i gore.
Politicka i kulturna elita Srbije je napravila neopisljivu stetu BiH Srbima. Takodje je odgovorna za nestanak Krajskih Srba u Hrvatskoj i Grmecu. 1991. nije ni u Hrvatskoj pa ni u BiH Srbima pretio genocid. Umjesto da se mirnim putem (znaci politicko) borilo za bolja prava Srba u Hrvatskoj i za veliku autonomiju BiH Srba (sto se takodje moglo ostvariti mirnim putem), Srbija (rezim i serBski intelektualci) je pomucu sjecanja na WWII i drugom propagandom (e-Novine imaju serijal sta je tada politika pisala :-) ) zavela ove u osvajacke ratove. "Zeh" za to su platili i platice BiH i hrvatski Srbi. A dan danas Srbija (mislim na rezim) sere govna po BiH. Tadic ko kurva.......... na jednu stranu ko fol eto kori Dodika.....a dan kasnije sa bratom Milo na tekmi Partizana. :-)
Drug Član

#388 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

Vukašin wrote:
Drug Član wrote:Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941. Prosli bi otprilike isto kao sto su prosli i Srbi na Kosovu, mozda i gore.
Politicka i kulturna elita Srbije je napravila neopisljivu stetu BiH Srbima. Takodje je odgovorna za nestanak Krajskih Srba u Hrvatskoj i Grmecu. 1991. nije ni u Hrvatskoj pa ni u BiH Srbima pretio genocid. Umjesto da se mirnim putem (znaci politicko) borilo za bolja prava Srba u Hrvatskoj i za veliku autonomiju BiH Srba (sto se takodje moglo ostvariti mirnim putem), Srbija (rezim i serBski intelektualci) je pomucu sjecanja na WWII i drugom propagandom (e-Novine imaju serijal sta je tada politika pisala :-) ) zavela ove u osvajacke ratove. "Zeh" za to su platili i platice BiH i hrvatski Srbi. A dan danas Srbija (mislim na rezim) sere govna po BiH. Tadic ko kurva.......... na jednu stranu ko fol eto kori Dodika.....a dan kasnije sa bratom Milo na tekmi Partizana. :-)
Ovo ti je utopija druze moj i sam znash.Ko bi dao Srbima autonimiju? Oni sto su vezivali zelene i kockaste zastave i zagovarali otvorenu mrznju prema Srbima. Jos 1990, a posebno tokom cijele 1991.godine imas more pojedinacnih napada na Srbe od Visegrada do Bibinja u Zadarskom zaledju. MOre pojedinacnih slucajeva silovanja djevojcica i fizickih napada koji su klasifikovani kao kriminal, a bili su tipicni napadi iz mrznje.
Last edited by Drug Član on 08/04/2010 15:10, edited 1 time in total.
Drug Član

#389 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

SoulSeeker wrote:
Drug Član wrote:Interesantna knjiga iz koje sam izvukao samo par crtica koje govore kako doci do pomirenja.
Za viziju multietničke BiH nam ne trebaju nikakve knjige, dovoljno je da se svi lijepo umijemo i shvatimo slijedeće:

Bošnjaci:

- Bošnjaci moraju shvatiti da RS nije mogla vojno poraziti ni ARBiH koja je pri kraju rata bila jako dobro naoružana i spremnija nego ikada. Onaj ko tvrdi drugačije laže.

Ako RS nije mogla vojno poraziti ARBiH, teško će je ukinuti neka buduća pretežno muslimanska vojska koja može samo sanjati o onakvoj moći i moralu, naročito ako uzmemo u obzir da bi se napadi muslimana izvodili iz okruženih enklava na što otprilike liči današnji teritorij koji drže Bošnjaci. RS se ne može ukinuti nikakvim novim ratovima nego izgradnjom mostova povjerenja i dovođenjem ekonomista na čelo države nakon čega će ljudi vremenom ustanoviti da su entiteti i kantoni samo dodatni neproduktivni aparati koji troše puno novca zbog čega ih treba ukinuti. U ovakvim uslovima u kojima su "svi Srbi četnici", a "ćirilica četničko pismo" o takvom nečemu se može samo sanjati. Kada bi sada u ovom trenutku odlukom velikih sila RS bila ukinuta, Srbi u BiH bi bili doslovce "pojedeni" jer im nije omogućen nikakav drugi izbor osim da napokon priznaju da su svi do reda "genocidni agresori", pa čak i oni koji nisu. U slučaju da RS sada i u ovom trenutku ukinu velike sile, ukidanje RS-a rezultiralo bi novim valom srpskih izbjeglica koji bi krenuli ka Srbiji, a to ujedno znači i prestanak postojanja multietničke BiH ;

Srbi:

- Srbi moraju shvatiti da se RS nikada neće otcjepiti od ostatka BiH i da Dodik može prditi stotinama godina o tome jer nemaju tu moć. Bošnjaci nemaju snagu da vojno poraze Srbe iz RS-a, ali imaju dovoljno snage da ratuju stotinama godina što će održavati status quo. Miješanje Srbije u rat u BiH sa ciljem otcjepljenja jednog dijela njenog teritorija rezultiralo bi novim NATO udarima i totalnom ignoracijom Srbije od strane cijele Evrope i zapadnog svijeta, a ni "majka Rusija" im ne bi toliko mogla pomoći koliko Srbi misle jer su Rusi dužni Amerima jako puno novca zbog čega ima da plešu kako ovi sviraju. Ako je Srbija predala Kosovo "bez ijednog ispaljenog metka", šta bi to mogla uraditi u BiH, pogotovo ako uzmemo u obzir da BiH danas nije član nikakvog saveza nego suverena i međunarodno priznata država?

Hrvati:

- Hrvati moraju shvatiti da nikada neće imati treći entitet, i da čak i da ga jednog dana osnuju neće biti u prilici fizički spojiti taj entitet sa susjednom Hrvatskom jer je po sadašnjim kartama takvo šta nemoguće. Hrvati moraju shvatiti da ih Hrvatska koristi kao "backdoor" putem kojeg plasira robe na BH tržište i da je najviše kupaca tih roba iz reda Bošnjaka i Srba. Zasebna hrvatska politika "boli nas kurac za sve ostale, mi smo Hrvati" može rezultirati bojkotiranjem hrvatskih proizvoda i roba, i tada bi Hrvati mogli živjeti jedino od hercegovačkog kamena koji i nije nešto posebno jestiv.

Koliko je vidljivo, ovdje se svi moramo otrijezniti i onda zajedno krenuti ka i u Evropu. Sa ovakvom politikom i vođama ne bi nas htjela ni Albanija.
Nisam skontao sta predlazes kao "lijek za otrezjenje" Bosnjaka, posto u tom paragrafu vise pishes o RS i Srbima. Drugo mislim da si na pogreshnom putu jer mi se cini da smatrash da se moze formirati socijalno jedinstvo(citaj multietnicnost) preko nekakvog politickog jedinstva BiH. Nemozesh sad naprosto ici u "reverse mode" u smislu formiranja politicki jedinstvene BiH kakvu smo imali u doba komunizma kad su u medjuvremenu formirane tri sub kulture u BiH.
SoulSeeker

#390 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:Nisam skontao sta predlazes kao "lijek za otrezjenje" Bosnjaka, posto u tom paragrafu vise pishes o RS i Srbima.
У бре човече, није валда да се због ради тога јербо сам поменуо Србе осећаш угрожено???

Bošnjake sam pomenuo u kontekstu konstantnog življenja u prošlosti i čestih "forumskih idejnih riješenja" po kojima se dosta toga "može riješiti ratom" gdje sam u prvom dijelu sam naglasio na šta bi sve to ličilo. U drugom dijelu govorim da od trenutnog ukidanja RS-a milom ili silom nema ništa (ko najviše piše o ukidanju RS-a i ko to želi - Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ili Marsovci, i na koga se ovaj dio može odnositi?) jer bi se to negativno odrazilo po Srbe zbog čega Bošnjacima (zapravo svima, ali ovo sam pisao Bošnjacima) sugeriram izgradnju novih mostova povjerenja nakon čega će se dosta toga iskristalizirati. "Izgradnja mostova povjerenja" podrazumjeva prihvaćenu ispruženu ruku izvinjenja, ne_generalizaciju srpskog naroda, i prihvatanje Srba kao integriranog naroda u tijelo BiH. Koji ti dio uopšte nije jasan?
Drug Član wrote:Drugo mislim da si na pogreshnom putu...
Auuuuu... Ovo me je fakat dotaklo, a možda me zaboli i ono što mi je Chmoljo zabranio da napišem... :)
Drug Član wrote:jer mi se cini da smatrash da se moze formirati socijalno jedinstvo(citaj multietnicnost) preko nekakvog politickog jedinstva BiH. Nemozesh sad naprosto ici u "reverse mode" u smislu formiranja politicki jedinstvene BiH kakvu smo imali u doba komunizma kad su u medjuvremenu formirane tri sub kulture u BiH.
@Drug Član... nemaš ti šta da smatraš ili ne smatraš, pitaj me o onome što ti nije jasno i trudit ću se da ti dam kvalitetne odgovore sve dok me pođeš zajebavati kao sa onim "da nije bilo Srbije genocid nad Srbima u Hrvatskoj i BiH bi doživio neviđene razmjere". Bošnjaci, Srbi, i Hrvati su po Ustavu konstitutivni na svakom pedlju države Bosne i Hercegovine i ovdje ne treba biti nikakvih srpskih hrvatsko bošnjačkih republika i pokrajina u kojima svi ostali nisu poželjni.
Last edited by SoulSeeker on 08/04/2010 16:22, edited 1 time in total.
SoulSeeker

#391 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

katamaran101 wrote:SoulSeeker, ama što tako ne kađeš, sada sam razumio. Zaboravio si još naše-podrumaše, pa bi slika bila tuto-kompleto…sada nam taKvi i mrse…
Ratni profiteri, podrumaši, babini sinovi koji su šepurili po gradu i u svojstvu VP-ovaca za potrebe mobilizacije privodili uglavnom djecu, kojekakvi "donatori", opštinari... i svi ostali... da ne nabrajam dalje.

U vezi "izbjeglica" i "pobjeglica"... Mislim da Hrvati u RH "Izbjeglice" zovu "pobjeglicama" (nisam siguran), stoga si me možda pogrešno razumio ali ne zamjeram ti. :)

Sve u svemu, moramo podvući razlike između izbjeglica i pobjeglica jer se ne mogu porediti osobe koje su izgubile doslovce sve da bi nastavile sa borbom za "pravo na život" sa onima koji su nakon protjerivanja pobjegli iz BiH ostavljajući drugima za obavezu oslobađanje teritorija na kojem je njihova imovina.
SoulSeeker

#392 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

@di wrote:
Drug Član wrote:Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941.
Ovo je katastrofa od komentara :).
Mislio sam na početku da se neko zajebava, tek nešto poslije skontam da je tip ozbiljan... :)
Chisum

#393 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Chisum »

Drug Član wrote: Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941. Prosli bi otprilike isto kao sto su prosli i Srbi na Kosovu, mozda i gore. ..... Mislim ne treba zatvarati oci pred cinjenicama. Ali ovo je off topic. Srbija je pomagala Srbe,ali mislim da nikad nije imala nikave istinske planove da okupira ili da se prosiri na prostore BiH pa mi ta agresija stvarno zvuci kao pretjerivanje.

I ovaj prdi i zapishava forum od 2007.... Svaka mu cast. Uporan je k'o mazga.
katamaran101

#394 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by katamaran101 »

Drug Član wrote: Srbija je pomagala Srbe....ali mislim da nikad nije imala nikave istinske planove da okupira.... ili da se prosiri na prostore BiH...
Vidi se odmah nacitanost..dubina...recenica ti je k'o grom...sjedi malo ba, procitaj sportske..pa, zbog cega sve ovo?
Ti smatras sve ovo...nista istinski, nista ozbiljno..mozda neka proba.. :run:
zavrzlama

#395 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by zavrzlama »

SoulSeeker wrote:
@di wrote:
Drug Član wrote:Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941.
Ovo je katastrofa od komentara :).
Mislio sam na početku da se neko zajebava, tek nešto poslije skontam da je tip ozbiljan... :)

cim vidis da zavrzlama na nekog potrosi 5-6 postova ,znaj da je taj salonac i da ozbiljno misli i podjebava :D

Drug Član wrote:
zavrzlama wrote:
poturas neistine...

druga...umanjujes ulogu srbije u agresiji na BIH....domaci srbi bez ljudstva iz srbije,tehnike,MTS-a ,nebi izdrzali ni 6 mjeseci rata u BIH...

Ovo je sustina. Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941. Prosli bi otprilike isto kao sto su prosli i Srbi na Kosovu, mozda i gore. Prisustvovao sam razgovoru kad Atif Dudakovic u pauzi jedne ZVK kaze Novici Simicu:"Ja da sam imao ono sto ste vi imali ja bi vas satjerao u Jadransko more". Culo je to dosta ljudi, a ja sam tu bio najbalaviji da tako kazem. Pametnom dosta. Medjutim generalno mislim da prica o agresoru i agresiji jednostavno ne pije vode jer ta drzava BiH na koju je navodno izvrsena agresija tada nije imala nista osim spoljnjeg priznanja, a situacija na terenu je bila takva da se uuntar nje vodio gradjanski rat izmedju njenih naroda Srba, Hrvata i Bosnjaka. Pa da su Srbi iz Srbije bili u ratu u BiH, zar bi 30 vojnika VRS cuvalo prostore sirine 10 km i vise. Mislim ne treba zatvarati oci pred cinjenicama. Ali ovo je off topic. Srbija je pomagala Srbe,ali mislim da nikad nije imala nikave istinske planove da okupira ili da se prosiri na prostore BiH pa mi ta agresija stvarno zvuci kao pretjerivanje. Ovo sto se tice zapisivanja ili da ne kazem zapishavanja teritorije potpuno se slazem sa tobom, ali to ti rade sve vjerske zajednice u BiH. Pogledaj u Mostaru takmicenja sta ce biti vise crkva ili dzamija, sta ce vise i dalje vidjeti/cuti kriz ili ezan. Pravljenje vjerskih objekata u prekomjernom broju, a narod gladan,gdje je skromnost gdje je halal itd....

aha tu smo....pogledaj samo kako si sam sebe demenatovao i jos otkrio pravo lice...ovo si napisao samo prije par sati..

To je ona stara prica da jedna strana predvidja korake druge strane (@zavrzlama) i usljed straha od nepovoljnog ishoda nastavlja sa pripremama za odbranu u ovom ili onom smislu sto paradoksalno dovodi do nestabilnosti i jednih i drugih.

po tebi srbi su predvidjeli da ih ceka genocid od strane do zuba naoruzaih bosnjaka u BIH,pa su bez ispaljenog metka sa bosnjacke strane,krenuli u pokolje po Foci,Visegradu, Bratuncu,Bijelljini,Brckom,Prijedoru, itd itd...porusili sve i jednu dzamiju i hrvatsku crkvu,otovrili konc logore za nesrbe i na kraju pocinili geniocid u Srebrenici i masu drugih koji se upravo dokazuju na medjunarodnom sudu pravde...

PS. nikad i nikad ne ulazi sa zavrzlamom u diskusiju,ako nisi posten i iskren ..inace izlazis iz dijaloga ko popisan,a popisao si se sam
Drug Član

#396 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Drug Član »

@Zavrzlama kaze: "po tebi srbi su predvidjeli da ih ceka genocid od strane do zuba naoruzaih bosnjaka u BIH,pa su bez ispaljenog metka sa bosnjacke strane,krenuli u pokolje po Foci,Visegradu, Bratuncu,Bijelljini,Brckom,Prijedoru, itd itd...porusili sve i jednu dzamiju i hrvatsku crkvu,otovrili konc logore za nesrbe i na kraju pocinili geniocid u Srebrenici i masu drugih koji se upravo dokazuju na medjunarodnom sudu pravde..."
Vec sam te pitao da mi pokazesh gdje sam ja to rekao! Ti si eksplicitno rekao da znash sve unaprijed i da u skladu sa tim vuces i predlazesh poteze, necemo se lagati!
Ja pokusavam da razgovaram sa svojih stanovista bez namjere da ikoga vrijedjam. Ono sto smatrate da nije ispravno demantujete. Moja glavna teza u svoj ovoj prici je da bi se doslo do multietnicke drzave mora sa prvo poceti razgovarati o pitanjima koja su ovdje izgleda tabu. Dali je bila agresija ili je bio gradjanski rat npr, zasto je doslo do etnickih sukoba u pojedinim mjestima u BiH, mjesto po mjesto ako treba. Ovo naravno moze da se uradi samo na drzavnom nivou i formiranjem objektivnih multietnickih komisija, ne na forumu. Drugo, kad se dodje do objektivne istine o tim dogadjajima iz proslosti treba naravno osuditi krivce, sve do jednoga. Sve dok o jednoj-te-istoj stvari postoje razlicite "istine" nema ni pomirenja ni multietnicnosti.
Paradoks je da se ja vishe borim za BiH nego sto su mnogi od vas spremni priznati.
SoulSeeker

#397 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Drug Član wrote:Ja pokusavam da razgovaram sa svojih stanovista bez namjere da ikoga vrijedjam. Ono sto smatrate da nije ispravno demantujete. Moja glavna teza u svoj ovoj prici je da bi se doslo do multietnicke drzave mora sa prvo poceti razgovarati o pitanjima koja su ovdje izgleda tabu. Dali je bila agresija ili je bio gradjanski rat
U uvodnom dijelu si napisao da nemaš namjeru nikoga vrijeđati, a onda mi na kraju teksta opsuješ mater i šta ja sada ovdje uopšte mogu demantirati?
Drug Član wrote:npr, zasto je doslo do etnickih sukoba u pojedinim mjestima u BiH, mjesto po mjesto ako treba.
@Druže Članu, jako me zabrinjava tvoja neinformisanost i uopšteno tolika potreba zaglupljivanja i dezinformisanja ljudi. Možda tom politikom o "građanskom ratu" možeš trovati mlađe osobe koje su rođene iza 90-tih i nešto kasnije, ali ćeš to jako teško prodati nama starijma jer nismo sisali oca nego mater.

Ako već želiš riješiti određene probleme sa ostalima prvo ih riješi sa samim sobom jer rat nije započeo u Bosni i Hercegovini nego u Sloveniji, odnosno par desetina godina prije kada su se u komunističko jezgro počele ubacivati sluganjske fašističko-nacističke sile zla iz Drugog svjetskog rata. Ako se već želiš koncentrisati samo na područje BiH onda se pokušaj prisjetiti da su se prvi oružani sukobi na teritoriju BiH dogodili u jesen 1991. godine kada je uništeno većinski hrvatsko mjesto Ravno. Znaš li uopšte zbog čega je uništeno?

Napisao si "da nije bilo Srbije, nad Srbima bi po ko zna koji put bio izvšen genocid" i vjerovatno si mislio na jasenovačke crkve u kojima su gorili jadni i nevini ljudi. Zamolio bih te da mi navedeš par "Jasenovaca" u ratu kojeg hrvati zovu "domovinskim ratom", a zatim ih uporedi sa "jasenovačkim logorima za koncentraciju muslimana" koji su tamo okupljani kako bi zajedno meditirali sa velikim Paramhansa Yoganandom koji je odlučio ponovno oživjeti samo da može meditirati sa muslimanima.
Drug Član wrote:Ovo naravno moze da se uradi samo na drzavnom nivou i formiranjem objektivnih multietnickih komisija, ne na forumu.
A eto kandiduj se za predsjednika BiH i reci da je za sve kriv Kučan koji je u svojoj 17-oj godini tajno prešao na islam da bi nakon toga na svoju stranu pridobio Franju Tuđmana sa kojim je namjeravao napraviti novu šerijatsku Jugoslaviju. Takve gluposti inače jako dobro prolaze u BiH, i mislim da će ljudi ljubiti zemlju kada budeš prolazio ispred njih.
Drug Član wrote:Drugo, kad se dodje do objektivne istine o tim dogadjajima iz proslosti treba naravno osuditi krivce, sve do jednoga.
Naravno, zločinci nemaju naciju i vjeru. Oni imaju samo jedno zajedničko zločinačko lice.
Drug Član wrote:Sve dok o jednoj-te-istoj stvari postoje razlicite "istine" nema ni pomirenja ni multietnicnosti.
Nema ni za slučaj da drugima naturaš svoju istinu o "Srbiji koja je spriječila genocid nad nevinim srpskim narodom i nejači", i "građanskom ratu u BiH".
and

#398 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by and »

Drug Član wrote:@Zavrzlama kaze: "po tebi srbi su predvidjeli da ih ceka genocid od strane do zuba naoruzaih bosnjaka u BIH,pa su bez ispaljenog metka sa bosnjacke strane,krenuli u pokolje po Foci,Visegradu, Bratuncu,Bijelljini,Brckom,Prijedoru, itd itd...porusili sve i jednu dzamiju i hrvatsku crkvu,otovrili konc logore za nesrbe i na kraju pocinili geniocid u Srebrenici i masu drugih koji se upravo dokazuju na medjunarodnom sudu pravde..."
Vec sam te pitao da mi pokazesh gdje sam ja to rekao! Ti si eksplicitno rekao da znash sve unaprijed i da u skladu sa tim vuces i predlazesh poteze, necemo se lagati!
Ja pokusavam da razgovaram sa svojih stanovista bez namjere da ikoga vrijedjam. Ono sto smatrate da nije ispravno demantujete. Moja glavna teza u svoj ovoj prici je da bi se doslo do multietnicke drzave mora sa prvo poceti razgovarati o pitanjima koja su ovdje izgleda tabu. Dali je bila agresija ili je bio gradjanski rat npr, zasto je doslo do etnickih sukoba u pojedinim mjestima u BiH, mjesto po mjesto ako treba. Ovo naravno moze da se uradi samo na drzavnom nivou i formiranjem objektivnih multietnickih komisija, ne na forumu. Drugo, kad se dodje do objektivne istine o tim dogadjajima iz proslosti treba naravno osuditi krivce, sve do jednoga. Sve dok o jednoj-te-istoj stvari postoje razlicite "istine" nema ni pomirenja ni multietnicnosti.
Paradoks je da se ja vishe borim za BiH nego sto su mnogi od vas spremni priznati.
naravno da je istina najvažnija.puno toga možeš saznati iz bezbroj presuda međunarodnog suda pravde,a još mnogo ćeš saznati kada se završe suđenja za 2 udružena zločinačka projekta.
Maraschino

#399 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by Maraschino »

Drug Član je napisao/la:
Da nije bilo Srbije, Srbi iz Hrvatske kao i Srbi iz BiH bi dozivjeli gori genocid nego 1941. Prosli bi otprilike isto kao sto su prosli i Srbi na Kosovu, mozda i gore. ..... Mislim ne treba zatvarati oci pred cinjenicama. Ali ovo je off topic. Srbija je pomagala Srbe,ali mislim da nikad nije imala nikave istinske planove da okupira ili da se prosiri na prostore BiH pa mi ta agresija stvarno zvuci kao pretjerivanje.
U bre, ti k'o da sjedis u stabu sanu-a!!!

To je ideologija koja se sirila po Srbiji '90. god. To je ona ista ideologija ''bacanja cvijeca na tenkove'' , ideologija po kojoj su vjerski sluzbenici blagosiljali zlikovce i orudja, ideologija koja je poslala hiljade dobrovoljaca da kolju, pale, pljackaju po BiH i Hrvatskoj.

Eto niste uspjeli da ''odbranite'' Srbe u Bihacu, Zenici, Tuzli...pa sta im se desilo?? Mozda su bolje prosli nego one koje ste se trudili da zastitite. Te iste ste tjerali da ubijaju svoje dojucerasnje komsije, kolege, kumove...

Ti si veliki provokator.
SoulSeeker

#400 Re: Sta znaci "multietnicka" ?

Post by SoulSeeker »

Maraschino wrote:Ti si veliki provokator.
Ma ovo je neki naš zajebant koji nevješto glumi Srbina.
Post Reply