Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
-
Begovica
#376 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala puno, mogu pokusati i to, mada je taj nas vrt "uz nos" i na krajevima prelazi u strasno gusto grmlje, tako da obiljezavanje neke zamisljene linije tesko mogu postici jer skoro ne mogu ni stajati na takvoj strmini, tako da mi autoritet trenutno pada na nulu kad se borim da stojim, hahaha. Pokusacu nesto i u tom smislu, hvala puno. Znam samo da vise pustena ne smije biti nikako, nije ono da bjezi, nego nesto kao njusi i pravi se da ne cuje i lagano u to grmlje - i kad se tamo zavuce - gotovo je. Onda je za sekund ili u tudjoj basti ili krece ka cesti i ja sam vec u panici. Znam da nebi trebalo, ali ne mogu nikako smireno tom problemu prilaziti 
-
imperatrix
#377 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zna li netko od vas da kakvo je pravilno hranjenje psa vrste Bichon Havenese. Royal Canine je dobar za havanes-a?
- Cholina_Lokica
#378 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ima li ovdje iko tronosca cuku?
-
Karen
#379 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Treba mi pomoć, ako netko zna. Imam kujicu od 11 mjeseci, prvo tjeranje je dobila sa 7 (krajem marta) i jutros primjećujem natečenu pišulinicu, liže se, samo leži ko krpa - baš ko da počinje tjeranje. Da li se trebam brinuti? Inače je mala pasmina, ne znam koliko veličina utječe na te cikluse.
- Cholina_Lokica
#380 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
koliko se ja razumijem u to, ne bi trebalo da opet ima tjeranjeKaren wrote:Treba mi pomoć, ako netko zna. Imam kujicu od 11 mjeseci, prvo tjeranje je dobila sa 7 (krajem marta) i jutros primjećujem natečenu pišulinicu, liže se, samo leži ko krpa - baš ko da počinje tjeranje. Da li se trebam brinuti? Inače je mala pasmina, ne znam koliko veličina utječe na te cikluse.
-
Karen
#381 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Znam, ali ne znam što bi onda imala sve simptome...Dile wrote:koliko se ja razumijem u to, ne bi trebalo da opet ima tjeranjeKaren wrote:Treba mi pomoć, ako netko zna. Imam kujicu od 11 mjeseci, prvo tjeranje je dobila sa 7 (krajem marta) i jutros primjećujem natečenu pišulinicu, liže se, samo leži ko krpa - baš ko da počinje tjeranje. Da li se trebam brinuti? Inače je mala pasmina, ne znam koliko veličina utječe na te cikluse.
- Cholina_Lokica
#382 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
nekidan sam bas isla sa rodicom kod vet-a sa njenom kujicom, kojoj se ista stvar desila, i uglavnom rekli su da moze biti da joj je lazna trudnoca, pa su rekli da je posmatraju par dana, doduse ova je jos skupljala igracke oko sebe kao bebe 
-
Karen
#383 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Znam, to ne radi nikako, baš pratim. Mislim da je tjeranje jer imamo jednog mužjaka u komšiluku kojeg ona obožava, a nju samo ignorira. Osim u tjeranju.
Tada nas prati do ulaza, njuška je i slično. I opet je počeo.
Tada nas prati do ulaza, njuška je i slično. I opet je počeo.
- Cholina_Lokica
#384 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
e ne znam... moja jos nije imala ni prvo tjeranje, tako da sam u tome laik totalni, a ovo mi je prva zenka
uvijek sam muzijake imala 
-
Karen
#385 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Onda smo dva laika zajedno, i meni prva ženka i možda drugo tjeranje 
- Cholina_Lokica
#386 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ih, ti vec iskusna
ja ni prvo nisam dozivila
i nadam se da ni necu
jer cu ja svoju prije prvog da sterilisem, ako me ne zezne pa da sad dobije tjeranje 
- Friesian
#387 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
@Karen - moguce je da je tjeranje ali ukoliko je tako neredovno (s obzirom da je razmak izmedju dva tjeranja 6 mjeseci) vrlo je moguce da ima problema s jajnicima... cista ili slicno... to ces lakse zakljuciti do sljedeceg tjeranja ukoliko je nesterilises... inace, lazna trudnoca se javlja do dva mjeseca poslije tjeranja, ne kasnije...
@Dile - savjetovao bi ti da sacekas da prodje prvo tjeranje kod tvoje kuje pa da je onda sterilises jer ipak hormoni moraju da urade svoje... ovako drugi psi nece znati jel' muzijak ili zenka pa je moguc veeci broj napada...
@Dile - savjetovao bi ti da sacekas da prodje prvo tjeranje kod tvoje kuje pa da je onda sterilises jer ipak hormoni moraju da urade svoje... ovako drugi psi nece znati jel' muzijak ili zenka pa je moguc veeci broj napada...
-
Karen
#388 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ja planiram pariti svoju kujicu ali tek oko godine i po, sad još nema godinu. Lijepa je ženkica, jedna od rijetkih u Sarajevu i volila bi da ima štenad. Ali ako bude baš imala problema, radije ću je sterlizirati nego da se pati.
- Friesian
#389 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
simptomi koji ukazuju na probleme sa jajnicima su upravo nepravilan raznak izmedju ciklusa i dugotrajno krvarenje kad ciklus pocne... uglavnom, to ne bi trebalo prestavljati problem samo po sebi osim sto su poslije ceste i lazne trudnoce... to je malo zalosno za gledati :/
jedan od boljih termina za parenje kuje je 3. tjeranje (kako si i planirala) jer je sve ranije rano s obzirom da se materica nije potpuno pripremila..
sretno... koja je pasmina?
jedan od boljih termina za parenje kuje je 3. tjeranje (kako si i planirala) jer je sve ranije rano s obzirom da se materica nije potpuno pripremila..
-
Karen
#390 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Nema lažne trudnoće, na svu sreću, ostale simptome ima.Friesian wrote:simptomi koji ukazuju na probleme sa jajnicima su upravo nepravilan raznak izmedju ciklusa i dugotrajno krvarenje kad ciklus pocne... uglavnom, to ne bi trebalo prestavljati problem samo po sebi osim sto su poslije ceste i lazne trudnoce... to je malo zalosno za gledati :/
patuljasti šnaucer, crno-srebreni.
- Cholina_Lokica
#391 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ma ne znam ni sama, svi govore drugacije kad je sterilisati, ali mi je neko zapazanje, da kuje koje su sterilisane poslije tjeranja dosta smirene, i slabije se i igraju, bas nekako se promjenile, sto kod ovih sto su prije tjeranja sterilisane, ostale kao kucad, pa fakat ne bih volila da mi se tako smiri kao ove...u svakom slucaju, sacekacu do septembra najvjerovatnije, jer je imala tesku operaciju prije 3 i pol mjeseca, pa necu vec da je patim, nego da pricekam da prodje jedan period prije nego je opet pod noz posaljemFriesian wrote:@Dile - savjetovao bi ti da sacekas da prodje prvo tjeranje kod tvoje kuje pa da je onda sterilises jer ipak hormoni moraju da urade svoje... ovako drugi psi nece znati jel' muzijak ili zenka pa je moguc veeci broj napada...
- kurty
#392 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Raja... Jedno pitanje u vezi vucijaka...
Imam dva velikaaaaaaaa vucijaka, i sto se tice ispravljanja usiju, sve je islo i brze nego sam citao da treba da ide...
Eh, igrom slucaja, tralalal, dobio sam dvije male zenkice koje sam trebao prodati... jednu sam prodao prije 20tak dana i sve je OK... Ovu drugu sam prekjuce poklonio, ali ima jedan problemcic... Do prije 4 dana, sve ej s usima bilo ok... Medjutim, zadnja tri dana, desno je spusteno i nikako da napreduje... dok je lijevo isto kao da je jedan dio uha "uvrnut"..
Eh, mozda je i prerano da se brinem, jer ima oko 2,5 mjeseca, ali volio bi da saznam gdje se mogu kupiti one proteze st se stavljaju da su usi isprave i koliko ona kosta???
Imam dva velikaaaaaaaa vucijaka, i sto se tice ispravljanja usiju, sve je islo i brze nego sam citao da treba da ide...
Eh, igrom slucaja, tralalal, dobio sam dvije male zenkice koje sam trebao prodati... jednu sam prodao prije 20tak dana i sve je OK... Ovu drugu sam prekjuce poklonio, ali ima jedan problemcic... Do prije 4 dana, sve ej s usima bilo ok... Medjutim, zadnja tri dana, desno je spusteno i nikako da napreduje... dok je lijevo isto kao da je jedan dio uha "uvrnut"..
Eh, mozda je i prerano da se brinem, jer ima oko 2,5 mjeseca, ali volio bi da saznam gdje se mogu kupiti one proteze st se stavljaju da su usi isprave i koliko ona kosta???
-
Karen
#393 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Mislim da te "proteze" zapravo stavljaju veterinari kad kupiraju uši ali nemoj me uzeti za riječ. Uglavnom mislim da ti vet (neki sa iskustvom oko toga, naravno) najviše može pomoći.
- Friesian
#394 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
proteze se stavljaju na kupirane usi... ono sto je dovoljno za tebe je da s vremena na vrijeme masiras usi od baze prema vrhu u polozaju kakvom trebaju da stoje... masiras uz neku kremu za ruke (nivea, solea)... ne moras jos oko toga da brines tako da sa masiranjem mozes poceti tek sa nekih 4-5 mjeseci... jer svakako od 4-6 mjeseca njima ispadaju mlijecni zubi i u vecini slucajeva tad usi padaju zbog manjka kalcija u ostalim dijelovima tijela jer su se rezerve fokusirale na izgradnju stalnih zuba...
-
cupo_mo
#395 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
koliko ja znam ima neki prah koji se psu daje za podizanje usiju
- Friesian
#396 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ma sad je to vec komplikacija oko pronalaska dok kremu za ruke svi imaju u svojim kucama... u prahu se nalaze preparati Ca tako da je dovoljno davati bilo sta sto ima dovoljno Ca i vitamina D (vitamin D u kremi)
- Cholina_Lokica
#397 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ja sam kremom i masiranjem ovoj svojoj maloj vratila uho u prvobitni polozaj... doduse njoj nisu dignute usi nego labradorske, pa joj se jedno uho bilo presavilo. svaki dan joj masirala 2 puta dnevno, i za 15ak dana se vratilo
- Friesian
#398 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
ma da... brzo se to popravi... ukoliko nema preloma uha dovoljno je i jednom dnevno, npr. navecer...
- Flika
#399 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zadnjih par dana na vikendici mi se pojavilo jedno kuce, po mojoj procijeni nema vise od 5-6 sedmica, mozda se varam, ne znam. Uglavnom, moji nisu za to da ono ostane tu, posto smo tu samo ljeti pa se ne bi imao ko o njemu brinuti, al nisu ga ni tjerali pa ne znam do kad ce se tuda motat. Uglavnom, cukica ima problem, prorijedila mu se dlaka na prsima a po stomacicu ima neki kao osip. Zapravo nisam sigurna je li osip ili su ubodi komaraca, tackice crvene otprilike velicine zrna rize, oko cenat-dva udaljenosti medjusobno, malac se stalno cese i vidi se da mu to bas smeta. Danas samo dok je jeo otjerala sam sa njega 5-6 komaraca, nisam znala da i pse tako ujedaju, valjda se nisam unosila... Moze li to prorijedjenje dlake biti posljedica cesanja? A osip od komaraca? puno ih ima ovo ljeto. I sta ja mogu uraditi da mu pomognem, ne mogu ga odvesti veterinaru...
- Friesian
#400 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
pa zna se desiti da i psa ujede pokoji komarac a s obzirom na to kakvo je vrijeme doslo i sta se sve pojavljuje ne cudi me sto ga toliko napadaju... super bi bilo kad bi uspjela da ga okupas nekim neutralnim samponom (najbolje bekutan da ne bi kupovala za pse) i onda kad ga speres vodom napravi i otopinu jabukovog sirceta sa vodom (1:2) i fino ga sa tim nakvasiti... samo sa takvom otopinom ga mozes kvasiti i nakon nekoliko sati (mozda pred spavanje)... i da, naravno da prorjedjenje dlake moze biti od cesanja.. ova "terapija" je, dakle, protiv komaraca... sirce ce ih tjerati a tako ce i uticati na dlaku i kozu..
treba napomenuti i da za takvo stanje moze biti zasluzno jos mnostvo drugih uzroka...
pozdrav
treba napomenuti i da za takvo stanje moze biti zasluzno jos mnostvo drugih uzroka...
pozdrav