Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TwistedX

#376 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

merik wrote:Eh, ja imam zamjerku što se tiče kuhinje.
Nema onog ventilacionog otvora gdje bi se mogla priključiti napa pa bih trebali pitati da naprave taj otvor prije nego urade fasadu.
Ima li još neko ovaj problem?
Ako sam dobro skontao koji je tvoj stan, onda u njima nema. Koliko sam skontao to je iz rasloga sto imas prozor u kuhinji. To trebas traziti da ti probuse. To sve moras rijesiti prije nego podju zavrsni radovi unutar stana a to je vec ove sedmice. Nemam blage do kojeg su sprata dosli. Ako su ti postavili stolariju u stanu onda pozuri jer bi uskoro trebalo poceti gletovanje i krecenje. Kod mene u stanu ima otvor za napu jer nemam prozora u kuhinji.
merik

#377 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

TwistedX wrote:
merik wrote:Eh, ja imam zamjerku što se tiče kuhinje.
Nema onog ventilacionog otvora gdje bi se mogla priključiti napa pa bih trebali pitati da naprave taj otvor prije nego urade fasadu.
Ima li još neko ovaj problem?
Ako sam dobro skontao koji je tvoj stan, onda u njima nema. Koliko sam skontao to je iz rasloga sto imas prozor u kuhinji. To trebas traziti da ti probuse. To sve moras rijesiti prije nego podju zavrsni radovi unutar stana a to je vec ove sedmice. Nemam blage do kojeg su sprata dosli. Ako su ti postavili stolariju u stanu onda pozuri jer bi uskoro trebalo poceti gletovanje i krecenje. Kod mene u stanu ima otvor za napu jer nemam prozora u kuhinji.
Pa da, to je onaj od 64,50 na E2, ima prozor na kuhinji.
FLAT3E

#378 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Pozdrav Komšije,

Kad govorimo o kuhinjama, gdje namjeravate praviti kuhinje, koga izabrati, firme ili privatne majstore pa raditi po svom projektu. Savjeti, prijedlozi, ako neko ima.

Lp
TwistedX

#379 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Danas sam dobio nezvanicnu informaciju da ce doci do promjena na lameli E2. Izgleda nece biti staklene fasade na zgradi koja je trebala biti. Kao postavit ce samo aluminijske resetke. Nemam blage sta ce to onda biti jer to nije ni terasa (ima betonsku plocu iznad). Ako bude ovako prilicno sam siguran da necu potpisati ugovor o preuzimanju dok ne zavrse staklo na toj strani. Upravo sam kupio stan radi toga i platio sam 3/4 balkona umjesto 1/4 ili 2/4 kako je na drugim zgradama.

Sta vi mislite o ovoj promjeni? Jel po vama to dozvoljeno raditi? A uz to nisam dobio nikakvu pismenu obavijest da ce biti izmjena a vlasnik sam stana 100/100. Za neki zid sto sam premjestao morao sam popuniti 5 papira a oni izgled zgrade mijenjaju i nikakve obavijesti o tome niti ista. Mislim da ovo nije dozvoljeno. Jesam li u pravu?
merik

#380 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

TwistedX wrote:Danas sam dobio nezvanicnu informaciju da ce doci do promjena na lameli E2. Izgleda nece biti staklene fasade na zgradi koja je trebala biti. Kao postavit ce samo aluminijske resetke. Nemam blage sta ce to onda biti jer to nije ni terasa (ima betonsku plocu iznad). Ako bude ovako prilicno sam siguran da necu potpisati ugovor o preuzimanju dok ne zavrse staklo na toj strani. Upravo sam kupio stan radi toga i platio sam 3/4 balkona umjesto 1/4 ili 2/4 kako je na drugim zgradama.

Sta vi mislite o ovoj promjeni? Jel po vama to dozvoljeno raditi? A uz to nisam dobio nikakvu pismenu obavijest da ce biti izmjena a vlasnik sam stana 100/100. Za neki zid sto sam premjestao morao sam popuniti 5 papira a oni izgled zgrade mijenjaju i nikakve obavijesti o tome niti ista. Mislim da ovo nije dozvoljeno. Jesam li u pravu?
Možda je to samo dezinformacija, raspitaj se kod šefa gradilišta, trebao bi znati.
U svakom slučaju stanari moraju biti obavješteni, jer kako god kome to zvučalo sve je to plaćeno papreno.
Uradili su pločice i ogradu u stubištu na E2, nije nešto.
TwistedX

#381 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Od njega sam i dobio tu informaciju.
krizvan

#382 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by krizvan »

Pozdrav komsije.
Evo da i ja dam svoj doprinos, u vidu par slika moga stana.
Stan je vec jednom prekrechen, zato se bijeli :)

Lamela E1
Image

Hodnik - ulaz
Image

Dnevni Boravak
Image

Kuhinja - plocice
Image

Spavaca soba
Image

Ovo nije moje kupatilo, ali ce isto ovako da bude :). Nisam siguran sa kojeg je ovo sprata.
Image
merik

#383 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

krizvan wrote:Pozdrav komsije.
Evo da i ja dam svoj doprinos, u vidu par slika moga stana.
Stan je vec jednom prekrechen, zato se bijeli :)

Lamela E1
Image

Hodnik - ulaz
Image

Dnevni Boravak
Image

Kuhinja - plocice
Image

Spavaca soba
Image

Ovo nije moje kupatilo, ali ce isto ovako da bude :). Nisam siguran sa kojeg je ovo sprata.
Image
Lijepo, lijepo.
Pločice su iste i na E2, hoće li ovo unutrašnja vrata biti bijela?
koma

#384 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

merik wrote:Lijepo, lijepo.
Nece. U E2 su poceli postavljati unutrasnja vrata.. Ista je varijanta kao u H zgradama - smedjkasta, sa oblim stokovima.. Prilicno ok izgleda.
photo

#385 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by photo »

zna li neko ko je kontakt za kupovinu stanova na dobrinji 5 (ona zgrada koja se trenutno gradi)?

Hvala unaprijed.
koma

#386 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by koma »

photo wrote:zna li neko ko je kontakt za kupovinu stanova na dobrinji 5 (ona zgrada koja se trenutno gradi)?

Hvala unaprijed.
Bilo je vec na threadu, pretrazi malo.
Evo site, mozes i tamo naci brojeve telefona:
http://www.ksfs.ba/
merik

#387 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

koma wrote:
merik wrote:Lijepo, lijepo.
Nece. U E2 su poceli postavljati unutrasnja vrata.. Ista je varijanta kao u H zgradama - smedjkasta, sa oblim stokovima.. Prilicno ok izgleda.
Super, bas mi se i ne sviđaju ova bijela.
bumboo

#388 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bumboo »

Pozd. budućim komšijama... Kad budete preuzimali ključeve stanova, dobro pregledajte sva unutrašnja vrata od soba, govorim iz iskustva jer sam odbila primiti stan u lameli H dok nisu uklonili nedostatke. Vrata od kupatila su bila skroz kriva i nisu se mogla zatvoriti uopće, kod ostalih vrata falilo je onih "gumica" što se lijepe na štokovima. Falilo je i nešto ključeva od soba, jedan ili dva, ne sjećam se. Uglavnom pripazite!! Pozz
MontBlanc

#389 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

bumboo wrote:Pozd. budućim komšijama... Kad budete preuzimali ključeve stanova, dobro pregledajte sva unutrašnja vrata od soba, govorim iz iskustva jer sam odbila primiti stan u lameli H dok nisu uklonili nedostatke. Vrata od kupatila su bila skroz kriva i nisu se mogla zatvoriti uopće, kod ostalih vrata falilo je onih "gumica" što se lijepe na štokovima. Falilo je i nešto ključeva od soba, jedan ili dva, ne sjećam se. Uglavnom pripazite!! Pozz
Ja nisam dobila ključeve od unutrašnjih vrata (osim kupatila) :shock:
TwistedX

#390 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Vezano za par mailova iznad. Lamela E2 u kojoj lodja treba da bude u staklu.

Prije par minuta sam pricao sa KSFS gdje su mi rekli da se usvaja izmjena izgleda zgrade na Lameli E2 gdje je trebala biti staklena lodja. Izmjene su: podizanje 1,3m zida od zavrsene povrsine na lodji bez staklene povrsine.

Njihov odgovor na moje pitanje da je trebala biti staklena (zatvorena) lodja je da ce se uraditi te izmjene i da im se pravno nista nije u mogucnosti uraditi. Uradili su sve po propisima. 0,75% cijene m2 se racuna lodja bila ona otvorenog ili zatvorenog tipa. Kao nisu duzni obavijestiti o bilo kakvim izmjenama koje se rade na samom izgledu zgrade.

Sta mislite jel ovo smije ovako? Trebam precesljati notarski ugovor da vidim ima li ikakva stavka da je ugovor zakljucen na osnovu projektne dokumentacije koja je dostavljena prije potpisa ugovora.

Hajde pomozite ljudi. Sta mislite o ovome. Ima li iko ikoga da je notar, sudija advokat da pogleda notarske ugovore i da vide smije li se ovo ovako raditi.

Hvala
MontBlanc

#391 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

MontBlanc wrote:
bumboo wrote:Pozd. budućim komšijama... Kad budete preuzimali ključeve stanova, dobro pregledajte sva unutrašnja vrata od soba, govorim iz iskustva jer sam odbila primiti stan u lameli H dok nisu uklonili nedostatke. Vrata od kupatila su bila skroz kriva i nisu se mogla zatvoriti uopće, kod ostalih vrata falilo je onih "gumica" što se lijepe na štokovima. Falilo je i nešto ključeva od soba, jedan ili dva, ne sjećam se. Uglavnom pripazite!! Pozz
Ja nisam dobila ključeve od unutrašnjih vrata (osim kupatila) :shock:
Ustvari jesam, dobila sam po jedan ključ za svaka sobna vrata :-)
MontBlanc

#392 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

TwistedX wrote:Vezano za par mailova iznad. Lamela E2 u kojoj lodja treba da bude u staklu.

Prije par minuta sam pricao sa KSFS gdje su mi rekli da se usvaja izmjena izgleda zgrade na Lameli E2 gdje je trebala biti staklena lodja. Izmjene su: podizanje 1,3m zida od zavrsene povrsine na lodji bez staklene povrsine.

Njihov odgovor na moje pitanje da je trebala biti staklena (zatvorena) lodja je da ce se uraditi te izmjene i da im se pravno nista nije u mogucnosti uraditi. Uradili su sve po propisima. 0,75% cijene m2 se racuna lodja bila ona otvorenog ili zatvorenog tipa. Kao nisu duzni obavijestiti o bilo kakvim izmjenama koje se rade na samom izgledu zgrade.

Sta mislite jel ovo smije ovako? Trebam precesljati notarski ugovor da vidim ima li ikakva stavka da je ugovor zakljucen na osnovu projektne dokumentacije koja je dostavljena prije potpisa ugovora.

Hajde pomozite ljudi. Sta mislite o ovome. Ima li iko ikoga da je notar, sudija advokat da pogleda notarske ugovore i da vide smije li se ovo ovako raditi.

Hvala
Notarski ugovor? Zar već imaš notarski ugovor? Ako misliš na ugovor o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje stana, taj je urađen na način da oni mogu šta hoće, a ti jedino možeš raskinuti ugovor i izgubiti ono što si do tada uplatio. Bar je moj bio takav (lamela H). Mislim da bi se to moglo osporiti na sudu, ali treba prije toga pogledati građevinske uzanse, jer one pobliže definišu ta neka pitanja u vezi izgradnje. Mada većina ljudi ide linijom manjeg otpora: "samo nek' se završi, pa kako god".
Btw, super su vam pločice u kupatilo, meni se nisu svidjele one koje su bile planirane u mojoj zgradi i ja sam upravo stavila te kao što su vaše (uz neke manje izmjene).
FLAT3E

#393 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by FLAT3E »

Pozdrav,

Prije dva dana na TVSA bio je prilog o Kantonalnom Stambenom Fondu Sarajevo. Neka mlađa G-đa kaže da je na Dobrinji ostalo 46 stanova za mlade a u Vogošći 129. Ona reče da je uslov da se plati 30% učešća a ostalo na 5 godina bez kamate na kredit. Nije specificirala za koju lokaciju. Koliko znam, to je važilo samo za Vogošću a za Dobrinju do useljenja se mora isplatiti sve. Zavisi kad je ko sklopio pred-ugovor. Ima li neko info više o tome, jeli istina da se može i na kredit bez kamata na 5 godina. Čuo sam i nezvaničnu priču da bi cijena po m2 mogla biti i smanjena jer je ova od 1610/m2 i previsoka jer su cijene pale. Zna li iko više o ovom?

Lp
TwistedX

#394 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

MontBlanc wrote:
TwistedX wrote:Vezano za par mailova iznad. Lamela E2 u kojoj lodja treba da bude u staklu.

Hvala
Notarski ugovor? Zar već imaš notarski ugovor? Ako misliš na ugovor o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje stana, taj je urađen na način da oni mogu šta hoće, a ti jedino možeš raskinuti ugovor i izgubiti ono što si do tada uplatio. Bar je moj bio takav (lamela H). Mislim da bi se to moglo osporiti na sudu, ali treba prije toga pogledati građevinske uzanse, jer one pobliže definišu ta neka pitanja u vezi izgradnje. Mada većina ljudi ide linijom manjeg otpora: "samo nek' se završi, pa kako god".
Btw, super su vam pločice u kupatilo, meni se nisu svidjele one koje su bile planirane u mojoj zgradi i ja sam upravo stavila te kao što su vaše (uz neke manje izmjene).
U predugovoru pise sljedece:

Clan 1.
Za udruzena sredstva koja Udruzitelj udruzuje i uplacuje Nosiocu izgradnje, Nosilac izgradnje se obavezuje da Udruzitelju sredstava izgradi i preda u posjed i vlasnistvo zavrsen sljedeci stan....

Stan utvrdjen u prethodnoj tabeli elemenata istog, ce Nosilac izgradnje izgraditi u svemu prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, po sistemu "kljuc u ruke", a u skladu sa prilozenim opisom obrade i opreme stana (prilog ovom Predugovoru).

U notarkom predugovoru o udruzivanju sredstava za kupovinu stana u izgradnji:

Predmet prodaje
Clan 2.
Stepen gotovosti po sistemu ,"kljuc u ruke" u svemu prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, u skladu sa opisom obrade i opreme stana, pojedinacno za svaku stambenu jedinicu.

U rjesenju za urbanizam, stambene i komunalne poslove opcine Novi Grad Sarajevo se nalazi obrazlozenje gdje pise:

Uz zahtjev investitor je dostavio:
3. Projektnu dokumentaciju za predmetni objekat ovjerenu od strane ove Sluzbe dana 9.4.2009. godine pod brojem 06-23-1255/09 (cetiri knjiga projekata),
4.reviziju projektne dokumentacije izradjenu 29.12.2008. godine od strane projektni biro "BP" d.o.o. Sarajevo

Prema ovome ja sam potpisao predugovor sa tacno napisanim projektnim planom. Po mom misljenju sve naknadne izmjene tog projektnog plana krse ovaj predugovor, a da se samim tim nije pismeno izjasnio udruzitelj sredstava.

Ima li iko da pravno ovo zna protumaciti?

Hvala
novi.dan.nova.nafaka

#395 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by novi.dan.nova.nafaka »

FLAT3E wrote:Pozdrav,
Prije dva dana na TVSA bio je prilog o Kantonalnom Stambenom Fondu Sarajevo. Neka mlađa G-đa kaže da je na Dobrinji ostalo 46 stanova za mlade a u Vogošći 129. Ona reče da je uslov da se plati 30% učešća a ostalo na 5 godina bez kamate na kredit. Nije specificirala za koju lokaciju. Koliko znam, to je važilo samo za Vogošću a za Dobrinju do useljenja se mora isplatiti sve. Zavisi kad je ko sklopio pred-ugovor. Ima li neko info više o tome, jeli istina da se može i na kredit bez kamata na 5 godina. Čuo sam i nezvaničnu priču da bi cijena po m2 mogla biti i smanjena jer je ova od 1610/m2 i previsoka jer su cijene pale. Zna li iko više o ovom?
Lp
Da, zaista interesantna priča, mada se to vjerovatno odnosilo na Vogošću... Mogao bi neko i provjeriti za svaki slučaj, ja sam dosadio ljudima iz Fonda... 8-)
MontBlanc

#396 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by MontBlanc »

TwistedX wrote:
MontBlanc wrote:

Hvala
U predugovoru pise sljedece:

Clan 1.
Za udruzena sredstva koja Udruzitelj udruzuje i uplacuje Nosiocu izgradnje, Nosilac izgradnje se obavezuje da Udruzitelju sredstava izgradi i preda u posjed i vlasnistvo zavrsen sljedeci stan....

Stan utvrdjen u prethodnoj tabeli elemenata istog, ce Nosilac izgradnje izgraditi u svemu prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, po sistemu "kljuc u ruke", a u skladu sa prilozenim opisom obrade i opreme stana (prilog ovom Predugovoru).

U notarkom predugovoru o udruzivanju sredstava za kupovinu stana u izgradnji:

Predmet prodaje
Clan 2.
Stepen gotovosti po sistemu ,"kljuc u ruke" u svemu prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji, u skladu sa opisom obrade i opreme stana, pojedinacno za svaku stambenu jedinicu.

U rjesenju za urbanizam, stambene i komunalne poslove opcine Novi Grad Sarajevo se nalazi obrazlozenje gdje pise:

Uz zahtjev investitor je dostavio:
3. Projektnu dokumentaciju za predmetni objekat ovjerenu od strane ove Sluzbe dana 9.4.2009. godine pod brojem 06-23-1255/09 (cetiri knjiga projekata),
4.reviziju projektne dokumentacije izradjenu 29.12.2008. godine od strane projektni biro "BP" d.o.o. Sarajevo

Prema ovome ja sam potpisao predugovor sa tacno napisanim projektnim planom. Po mom misljenju sve naknadne izmjene tog projektnog plana krse ovaj predugovor, a da se samim tim nije pismeno izjasnio udruzitelj sredstava.

Ima li iko da pravno ovo zna protumaciti?

Hvala
Ako je staklena lođa planirana projektnom dokumentacijom, a u međuvremenu nije ništa "zvanično" mijenjano, onda možeš tražiti da ispoštuju svoju obavezu, u protivnom, možeš ih tužiti (za raskid ugovora i povrat uloženih sredstava ili za naknadu nastale štete). U izgradnji su dozvoljena određena odstupanja od ugovora, ali ne ona koja će značajno promijeniti izgled i namjenu stambene jedinice. Protumačeno ;-)
TwistedX

#397 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

Hvala na informaciji. Skontao sam da cu ih tuziti zajedno sa prijateljem koji je kupio isti stan samo na drugom spratu.
ROTOR 9

#399 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by ROTOR 9 »

STAN - novi pojam za modernu zatvorsku celiju.. Razumijem ljude koji traze krov na glavom.. al kad vidm kolikim ciframa se barata i sta se dobija za tu cijenu., Pregledao sam slike i stvarno slobodno kazem., prvu recenicu..
Sretno svima i zelim sto prije rijesavanje stambenog pitanja..
merik

#400 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

Da li je neko bio tokom vikenda na gradilištu, dokle su stigli, jesu li krenuli s parketima? :roll:
Post Reply