Masoni ?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

breuer

#376 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

čovjeće dragi - ti si spomenuo da su masoni podizali najdivniji objekte svih vremena što sam ti dokazao da nije tačno...ja sam nabrojao 4 masonska objekta u sarajevu samom, pa su obicni eklekticni objekti koje bi i ti projektovao sa malo skole ;)

arhitekta bijele kuće je možda bio mason, možda je bio i hordaš, a možda je bio i euroskeptik :D

najveće gradjevine svjetske arhitekture nisu podizala tajna kompleksaska kvazi ezotericna bratstva ( koja zaista psotoje ) vec zaista slobodni ljudi ciji je duh bio dovoljno jak i nezavisan ;)
nihil_

#377 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:čovjeće dragi - ti si spomenuo da su masoni podizali najdivniji objekte svih vremena što sam ti dokazao da nije tačno...ja sam nabrojao 4 masonska objekta u sarajevu samom, pa su obicni eklekticni objekti koje bi i ti projektovao sa malo skole ;)

arhitekta bijele kuće je možda bio mason, možda je bio i hordaš, a možda je bio i euroskeptik :D

najveće gradjevine svjetske arhitekture nisu podizala tajna kompleksaska kvazi ezotericna bratstva ( koja zaista psotoje ) vec zaista slobodni ljudi ciji je duh bio dovoljno jak i nezavisan ;)
hahahah sta sam ja reko?????? Sto mi stavljas rijeci u usta ziv bio :lol: :lol:

ev kak je bilo:
breuer wrote:ovo je nepobitno pogrešno :D ne postoji niti jedna masonska zgrada koja iole vrijedi u okvirima arhitektonske kritike :P
ja napisem:
nihil_ wrote: salis se, priznaj?
i onda stavim ovo:
Masonske loze drugar, nisu jedini objekti koje su oni napravili.

eo ti pa gledi, to su samo zgrade u americi, vjerovatno ces naci nes zanimljivo ;-)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ma ... ted_States

James Hoban arhitekta cije je djelo bijela kuca je cini mi se bio freemason...

Citat sa http://freemasonsfordummies.blogspot.com
Jesam li stavio brdo zgrada koje vrijede u okviru arhitektonske kritike? Jesam.
Ne vidim gdje sam tacno naveo da su masoni pravili "najdivnije objekte svih vremena" iako jesu napravili dosta interesantnih objekata.
Nadam se da znas sta znaci freemason i uopste historiju, nije ono sto si naucio od raznih paranoika od arrivalsa ili iz raznih filmica na youtube. AKo ne znas google ti je najbolji frend
;-)
breuer

#378 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

Hajvanoid wrote:masoni ko masoni kad gledamo kroz istoriju su jako puno doprinjeli razvoju arhitekture i razvoju zanata to je nepobitno
ups.. nisi ti, tacno, ali si preuzeo na sebe odgovornost rasprave :P

e sad...ja i dalje tvrdim i pored tvog smiješnog (wiki) linka da masoni nisu zasluzni za podizanje niti jednog arhitektonski relevantnog objekta ikada u toku ljudske historije...da se jesu nagradili raznijeh loža, hedkvotersa :D i ostalih PM-a jesu, ali da je ijedan od tih objekata služio kao pokretačka snaga arhitektonske misli i zanata - to nije :P
nihil_

#379 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
Hajvanoid wrote:masoni ko masoni kad gledamo kroz istoriju su jako puno doprinjeli razvoju arhitekture i razvoju zanata to je nepobitno

e sad...ja i dalje tvrdim i pored tvog smiješnog (wiki) linka da masoni nisu zasluzni za podizanje niti jednog arhitektonski relevantnog objekta ikada u toku ljudske historije...da se jesu nagradili raznijeh loža, hedkvotersa :D i ostalih PM-a jesu, ali da je ijedan od tih objekata služio kao pokretačka snaga arhitektonske misli i zanata - to nije :P
E jabga, taman i da ti stavim milion slika il da te odvedem pred neku zgradu ti bi jope reko da to nije to.
Nea smisla raspravljati.
breuer

#380 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:
breuer wrote:

E jabga, taman i da ti stavim milion slika il da te odvedem pred neku zgradu ti bi jope reko da to nije to.
Nea smisla raspravljati.
:lol: rekoh ti da sam stajao ispred sjedišta velike lože engleske u londonu :? šta je tu nejasno?! :shock:

ja ti samo govorim o umjetničko/zanatskom doprinosu masona jer si se ti uključio u razgovor po tom pitanju i tvrdim da je on mizeran I PORED 1000 MASONSKIH ZGRADA SIROM SVIJETA!!!

jel ti jasno??? :roll:

za to je potrebno pravo poznavanje arhitektonske suštine što se ne može pronaći niti na google-u niti na youtube, a bogami najmanje na the arrivals-ima :D
Last edited by breuer on 22/01/2012 14:15, edited 1 time in total.
nihil_

#381 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
nihil_ wrote:
breuer wrote:

Nea smisla raspravljati.
:lol: rekoh ti da sam stajao ispred sjedišta velike lože engleske u londonu :? šta je tu nejasno?! :shock:

ja ti samo govorim o umjetničko/zanatskom doprinosu masona jer si se ti uključio u razgovor po tom pitanju i tvrdim da je on mizeran I PORED 1000 MASONSKIH ZGRADA SIROM SVIJETA!!!

jel ti jasno??? :roll:
Na osnovu cega to tvrdis? Na osnovu toga sto si stajao ispred velike loze u engleskoj? Na osnovu svoje ekspertize?

I kad ti se god da neki dokaz ti mjenjas izjave, sad se trazi zanatski doprinos.
Na kraju da ti se da jos 1000 dokaza ti bi reko pa masoni nikad nisu izgradili arhitektonsi vrijedan kokosinjac il nes tako...

Nisam bio tu al cini mi se da je Hram Kralja Solomona imo neke veze sa njima...
breuer

#382 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:Na osnovu cega to tvrdis? Na osnovu toga sto si stajao ispred velike loze u engleskoj? Na osnovu svoje ekspertize?

I kad ti se god da neki dokaz ti mjenjas izjave, sad se trazi zanatski doprinos.
Na kraju da ti se da jos 1000 dokaza ti bi reko pa masoni nikad nisu izgradili arhitektonsi vrijedan kokosinjac il nes tako...

:D moja ekspertiza su naslovi koje posjedujem 8-) hoćeš da ti ih nabrajam?

to da je hram kralja solomona u vezi s njima dokazuje na koji nacin prikupljas informacije - upravo kroz površne google izvore :D možda je i kula zmaja od bosne u vezi sa njima :D

e sad porediti arhitekte koji su gradili masonske loze sa pravim draguljima arhitektonskog izraza je kao porediti austrijsku fudbalsku ligu sa bundesligom :D
nihil_

#383 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
nihil_ wrote:Na osnovu cega to tvrdis? Na osnovu toga sto si stajao ispred velike loze u engleskoj? Na osnovu svoje ekspertize?

:D moja ekspertiza su naslovi koje posjedujem 8-) hoćeš da ti ih nabrajam?

to da je hram kralja solomona u vezi s njima dokazuje na koji nacin prikupljas informacije - upravo kroz površne google izvore :D možda je i kula zmaja od bosne u vezi sa njima :D

e sad porediti arhitekte koji su gradili masonske loze sa pravim draguljima arhitektonskog izraza je kao porediti austrijsku fudbalsku ligu sa bundesligom :D
Frajer zapeo za loze i ne popusta. Nisu loze jedine gradjevine koje su oni pravili.
Opet vodu okreces na svoj mlin.

Daj mi navedi naslove koje posjedujes ziv bio.
Da me prosvjetlis kad je vec ova rasprava besmislena.
breuer

#384 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:Frajer zapeo za loze i ne popusta. Nisu loze jedine gradjevine koje su oni pravili.

pa dragi :D ti si baš mlad izvini :evil:

hajde ti meni daj dokaze da su oni upleteni u ijedan projekat osim izgradnje sopstvenih...evo ja ti dam natuknice, a ti pronadji dokaze: postoji mogucnost da je sir Christopher Wren bio mason ( St. Paul Cathedral - engleski razvijeni barok ), ali dokazi mi to...meni je takodjer zanimljiva gotika od koje i potice sva simbolika koju su prisvojili ( ukrali ) tako da istrazis i to...

u svakom slucaju bespotreban posao :D

nemoj da ti ih nabrajam, mrsko mi: dovoljno ti je: John Summerson - Klasični jezik arhitekture
nihil_

#385 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
nihil_ wrote:Frajer zapeo za loze i ne popusta. Nisu loze jedine gradjevine koje su oni pravili.

hajde ti meni daj dokaze da su oni upleteni u ijedan projekat osim izgradnje sopstvenih...evo ja ti dam natuknice, a ti pronadji dokaze: postoji mogucnost da je sir Christopher Wren bio mason ( St. Paul Cathedral - engleski razvijeni barok ), ali dokazi mi to...meni je takodjer zanimljiva gotika od koje i potice sva simbolika koju su prisvojili ( ukrali ) tako da istrazis i to...

nemoj da ti ih nabrajam, mrsko mi: dovoljno ti je: John Summerson - Klasični jezik arhitekture
A tako znaci oni su ukrali simboliku goticke arhitekture i sad ako ti dam sliku neke katedrale ti ces reci nisu to masoni, to su oni samo ukrali simboliku :lol: :lol:
Mudro al bezveze, samo nek si ti upravu pa makar mor'o mijenjati historiju covjecanstva :lol:
breuer

#386 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:
breuer wrote:

A tako znaci oni su ukrali simboliku goticke arhitekture i sad ako ti dam sliku neke katedrale ti ces reci nisu to masoni, to su oni samo ukrali simboliku :lol: :lol:
Mudro al bezveze, samo nek si ti upravu pa makar mor'o mijenjati historiju covjecanstva :lol:
to da su pokrali svu iole ezoteričnu simboliku nisam rekao ja već hiljade historičara, al ko će čitati historičare - draži je google :P :D

a najpoznatiji od svih 'svevideće oko unutar trokuta(piramide)' možeš pronači iznad raspela u svakom srednje-evropskom selu - što je dokaz rimokatoličkog izvora simbola, što je opet dokaz da su i njega 'prisvojili' :D
nihil_

#387 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
nihil_ wrote:
breuer wrote:

to da su pokrali svu iole ezoteričnu simboliku nisam rekao ja već hiljade historičara, al ko će čitati historičare - draži je google :P :D

a najpoznatiji od svih 'svevideće oko unutar trokuta(piramide)' možeš pronači iznad raspela u svakom srednje-evropskom selu - što je dokaz rimokatoličkog izvora simbola, što je opet dokaz da su i njega 'prisvojili' :D

:lol: :lol: liiiika
Jes da ga nisam spomeno nit sam reko da ga nisu posduli ali Oko i piramida rimokatolicki simbol???

Lude ti te knjige pravo :lol: :lol: :lol:
'djenja
agnostic_front

#388 Re: Masoni ?!

Post by agnostic_front »

spomenuo je da je samo oko kao katolicki simbol, sto i jeste. doduse krscanski generalno (eye of providence).
nihil_

#389 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

agnostic_front wrote:spomenuo je da je samo oko kao katolicki simbol, sto i jeste. doduse krscanski generalno (eye of providence).
Reko je da simbol koji koriste masoni je posudjen od rimokatolicke crkve a to su mu rekle njegove knjige, a ovo uopste nije tacno. Probaj s horusom i egiptom probaj sa nekim drugim izvorima simbola. Al sta ja znam moje znanje se zasniva na povrsnim google informacijama a jos k tomu sam i mlad :lol: :lol:
Hajvanoid

#390 Re: Masoni ?!

Post by Hajvanoid »

..ja i dalje tvrdim i pored tvog smiješnog (wiki) linka da masoni nisu zasluzni za podizanje niti jednog arhitektonski relevantnog objekta ikada u toku ljudske historije...

hahaha ismijah se materemi ne konta lik sta mu se pricha nikako, dovezo se on danasnje moderne kritike i bog, jarane bolan kad skontas kakva znanja oko obrade kamena su ti ljudi prenosili sa koljeno na koljeno u davna vremena, kazem ti samo da, dobro sad citaj i skontaj sta ocu rech, NIJEDNA JBENA ZGRADA POSLIJE TOGA NE BI BILA PODIGNUTA, e sad svakom normalnom i iole realnom insanu che bit jasan njihov doprinos i arhitekturi svjetskoj i doprinos za ostale zanate, kontash o chemu ti se pricha, on se ko mutav dovezo neke kritike danasnje u arhitekturi i bog ko da samo na osnovu te kritike se validuje njihov doprinos arhitekturi i zanatima, bozhe sachuvaj i jos jednom molim vrlog poznavaoca masonske aritekture da mi pojasni il iskopa u tim knjizhicama koje posjeduje sa kojima se hvali ovda, sta je to MASONSKA ZGRADA, de mi definiciju ocijuti, po chemu ti zgradu mozes nazvat masonskom ne kontam, sta je definicija masonske zgrade, kako je mozemo mi laici prepoznat, mozhda ja zivim u masonskoj zgradi jbte a nisam znao do sad lolol :)
breuer

#391 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

agnostic_front wrote:spomenuo je da je samo oko kao katolicki simbol, sto i jeste. doduse krscanski generalno (eye of providence).
nemoj tako, nihil se obučio na googletu :D te horus, te svevidece oko, te sestar i uglomjer, te solomonov hram, te etihad stadium :lol:

sve dokaz do dokaza :oops:

:lol:
breuer

#392 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

Hajvanoid wrote:
..ja i dalje tvrdim i pored tvog smiješnog (wiki) linka da masoni nisu zasluzni za podizanje niti jednog arhitektonski relevantnog objekta ikada u toku ljudske historije...

hahaha ismijah se materemi ne konta lik sta mu se pricha nikako, dovezo se on danasnje moderne kritike i bog, jarane bolan kad skontas kakva znanja oko obrade kamena su ti ljudi prenosili sa koljeno na koljeno u davna vremena, kazem ti samo da, dobro sad citaj i skontaj sta ocu rech, NIJEDNA JBENA ZGRADA POSLIJE TOGA NE BI BILA PODIGNUTA, e sad svakom normalnom i iole realnom insanu che bit jasan njihov doprinos i arhitekturi svjetskoj i doprinos za ostale zanate, kontash o chemu ti se pricha, on se ko mutav dovezo neke kritike danasnje u arhitekturi i bog ko da samo na osnovu te kritike se validuje njihov doprinos arhitekturi i zanatima, bozhe sachuvaj i jos jednom molim vrlog poznavaoca masonske aritekture da mi pojasni il iskopa u tim knjizhicama koje posjeduje sa kojima se hvali ovda, sta je to MASONSKA ZGRADA, de mi definiciju ocijuti, po chemu ti zgradu mozes nazvat masonskom ne kontam, sta je definicija masonske zgrade, kako je mozemo mi laici prepoznat, mozhda ja zivim u masonskoj zgradi jbte a nisam znao do sad lolol :)
a kako ćeš ti meni dokazati da je zidarski esnaf zaista ima ikakve veze sa masonstvom? naravno izvan googleta :razz:

prva znanja o obradi kamena poticu od egipcana, pa preko perzijanaca dolaze do grka i razvijaju se dalje
prva znanja o opeci dolaze od sumerana ( ako ista znaci ) :D

e sad jedino da i egipcani nisu redom bili masoni... :razz: :D

p.s. i majke ti jel ti to mene pokušavaš učiti arhitekturi? :D

masonska zgrada je zgrada čija fasadna simbolika direktno dokazuje izvore izgradnje unutar masonskog kruga...to jeste ili je m. loža ili je zgrada bilo koje namjene, a vlasnik joj je mason koji to želi javno iskazati...sve ostalo nisu masonske zgrade :D
nihil_

#393 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Znao sam ja da si ti neki nas vrli bosanski fakultetlija arhitekta.
breuer

#394 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
šalim se :D pa recimo da me to što studiram bilo šta izdvaja od ljudi koji ne studiraju uopšte :D
nihil_

#395 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

breuer wrote:
šalim se :D pa recimo da me to što studiram bilo šta izdvaja od ljudi koji ne studiraju uopšte :D
Istina, a kako te tek izdvaja od ljudi koji su vec zavrsili pa jos i nadogradili obrazovanje :lol: :wink:
breuer

#396 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:
breuer wrote:
Istina, a kako te tek izdvaja od ljudi koji su vec zavrsili pa jos i nadogradili obrazovanje :lol: :wink:
gdje? na ganicu :D ili na sokocu...

medjunarodne odnose jel? :D
nihil_

#397 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

Jok ba, google fakultet :lol:

Nego da mi batalimo ovo? Posto ocigledno nems nis pametno za reci a ni rasprava ti definitvno nije jaca strana.
Da se bezveze na blamiras i da ne trolamo.
Ae zdra'o.
breuer

#398 Re: Masoni ?!

Post by breuer »

nihil_ wrote:Jok ba, google fakultet :lol:

Nego da mi batalimo ovo? Posto ocigledno nems nis pametno za reci a ni rasprava ti definitvno nije jaca strana.
Da se bezveze na blamiras i da ne trolamo.
Ae zdra'o.
kako ti kažeš :D :kiss:
agnostic_front

#399 Re: Masoni ?!

Post by agnostic_front »

nihil_ wrote:
Reko je da simbol koji koriste masoni je posudjen od rimokatolicke crkve a to su mu rekle njegove knjige, a ovo uopste nije tacno. Probaj s horusom i egiptom probaj sa nekim drugim izvorima simbola. Al sta ja znam moje znanje se zasniva na povrsnim google informacijama a jos k tomu sam i mlad :lol: :lol:
Hmm, kako ćeš ti dokazati da su to masoni preuzeli od Egipćana, a ne od kršćana?
Dakle, nebitno odakle potiče simbol, nego od koga su preuzeli to? Kako to dokazati?
nihil_

#400 Re: Masoni ?!

Post by nihil_ »

agnostic_front wrote:
nihil_ wrote:
Hmm, kako ćeš ti dokazati da su to masoni preuzeli od Egipćana, a ne od kršćana?
Dakle, nebitno odakle potiče simbol, nego od koga su preuzeli to? Kako to dokazati?
Pa recimo proucavajuci historiju freemasona.
Post Reply