Pravosudni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
BlackSwan

#376 Re: Pravosudni ispit

Post by BlackSwan »

Je li ovo za fed. ili bih? nisam bas u toku gdje je i sta je..... :-) http://www.mpr.gov.ba/bs/str.asp?id=96
Miki123

#377 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

BlackSwan wrote:Je li ovo za fed. ili bih? nisam bas u toku gdje je i sta je..... :-) http://www.mpr.gov.ba/bs/str.asp?id=96
državni.
BlackSwan

#378 Re: Pravosudni ispit

Post by BlackSwan »

A za fed. je u valtera perica, je l' tako? Kao sto rece da se nazove i pita ze termine.... :?: :)
pravnicAM

#379 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

HELP
molila bi sve one koji nesto znaju o sljedecem,(nadam se da vas ima) :)

Naime ,volontirala sam godinu dana u organu uprave (opcina) i time stekla radno iskustvo od godine dana
(polozila IOZ),,
poslije toga sam radila na pravnim poslovima u istom organu uprave po osnovu Ugovora o djelu (3 ugovora) i s 31.12. bi imala jos 1 godinu dana radnog iskustva. racunala sam da s tim ispunjavam uslov za polaganje pravosudnog ispita.

zakon o izmjenama i dopunama zakona o polaganju pravosudnog ispita u bih, (sluzbeni glasnik bih, 62/11 )- u clanu 2. tacka 3. izmedju ostalog kaze:
'' ispit moze polagati osoba ako je najmanje 2 god. nakon zavrsenog skolovanja radila u bih na pravnim poslovima u sudu ,pravobranilastvu,tuzilastvu,advokatskoj ili notarskoj kancelariji, ORGANIMA UPRAVE, privrednim drustvima i dr.pravnim licima''

ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri.

namoje pitanje DA LI MOGU DOBITI UVJERENJE DA IMAM 2 GODINE RADNOG ISKUSTVA NA PRAVNIM POSLOVIMA-mladi kolega pravnik (koji radi na poslovima izdavanja uvjerenja,rjesenja,,,,) mi je rekao da je ugovor o djelu obligacioni odnos, i da ne mogu dobiti uvjerenje ???????

nisam jos trazila misljenje iskusnih pravnika,ali hocu cim prije.

svako vase misljenje,prijedlog je dobro doslo :roll:

hvala unaprijed
Miki123

#380 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

pravnicAM wrote:HELP
molila bi sve one koji nesto znaju o sljedecem,(nadam se da vas ima) :)

Naime ,volontirala sam godinu dana u organu uprave (opcina) i time stekla radno iskustvo od godine dana
(polozila IOZ),,
poslije toga sam radila na pravnim poslovima u istom organu uprave po osnovu Ugovora o djelu (3 ugovora) i s 31.12. bi imala jos 1 godinu dana radnog iskustva. racunala sam da s tim ispunjavam uslov za polaganje pravosudnog ispita.

zakon o izmjenama i dopunama zakona o polaganju pravosudnog ispita u bih, (sluzbeni glasnik bih, 62/11 )- u clanu 2. tacka 3. izmedju ostalog kaze:
'' ispit moze polagati osoba ako je najmanje 2 god. nakon zavrsenog skolovanja radila u bih na pravnim poslovima u sudu ,pravobranilastvu,tuzilastvu,advokatskoj ili notarskoj kancelariji, ORGANIMA UPRAVE, privrednim drustvima i dr.pravnim licima''

ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri.

namoje pitanje DA LI MOGU DOBITI UVJERENJE DA IMAM 2 GODINE RADNOG ISKUSTVA NA PRAVNIM POSLOVIMA-mladi kolega pravnik (koji radi na poslovima izdavanja uvjerenja,rjesenja,,,,) mi je rekao da je ugovor o djelu obligacioni odnos, i da ne mogu dobiti uvjerenje ???????

nisam jos trazila misljenje iskusnih pravnika,ali hocu cim prije.

svako vase misljenje,prijedlog je dobro doslo :roll:

hvala unaprijed

Pa što ti ne ide izda uvjerenje u kojem će samo konstatovati činjenice, npr. radila toliko i toliko ko volonter, onda zaključila ugovor o djelu od tog do tog perioda, pa ti onda (h)apliciraj za pravosudni s tim, pa nek komisija za polaganja pravosudnog odlučuje imaš li iskustva?
spoky

#381 Re: Pravosudni ispit

Post by spoky »

pravniceAM i moj ti je savjet da ti izdaju uvjerenje u kojem piše da si ti radila dvije godine na pravnim poslovima i to godinu dana u svojstvu volontera a godinu po osnovu ugovora o djelu, a na komisiji je da ocijeni jeli to to :). Sretno
pravnicAM

#382 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

hvala vam ,
drago mi je da djelimo isto misljenje,,,

pisala sam ja mail gdji <mireli <rikovic ( MIn.Pravde ) obrazlozila gdje sam i kako sam radila,i zena mi na to samo odgovorila da mi je potrebno uvjerenje poslodavca....
kontam da nedje steka rekla bi da nemam uslov....

hvala jos jednom,,,, :thumbup:
javim sta bude dalje
suncokret_1984

#383 Re: Pravosudni ispit

Post by suncokret_1984 »

Mene zanima koliko bih vremena ranije trebala prijavit pravosudni?
Ako recimo namjeravam polagat za 2-3 mjeseca, jel rano da sad prijavim i naznacim datum kad bih ja da polazem, ili ce oni vrijeme polaganja okvirno odredit u tom periodu?
Nadam se da razumijete sta pitam :)
Miki123

#384 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

suncokret_1984 wrote:Mene zanima koliko bih vremena ranije trebala prijavit pravosudni?
Ako recimo namjeravam polagat za 2-3 mjeseca, jel rano da sad prijavim i naznacim datum kad bih ja da polazem, ili ce oni vrijeme polaganja okvirno odredit u tom periodu?

Neće ti niko odredit datum. Možeš prijaviti i čekati mjesecima. kad naučiš zovneš sekretara i vidiš kad ima slobodan termin. Termine ugovaraj pred kraj mjeseca za slijedeći mjesec. Teško ćeš dobiti termin u tom mjesecu jer su svi popunjeni, jedino ako ko otkaže.
suncokret_1984

#385 Re: Pravosudni ispit

Post by suncokret_1984 »

Miki123 wrote:
suncokret_1984 wrote:Mene zanima koliko bih vremena ranije trebala prijavit pravosudni?

Neće ti niko odredit datum. Možeš prijaviti i čekati mjesecima. kad naučiš zovneš sekretara i vidiš kad ima slobodan termin. Termine ugovaraj pred kraj mjeseca za slijedeći mjesec. Teško ćeš dobiti termin u tom mjesecu jer su svi popunjeni, jedino ako ko otkaže.
Ok, hvala :)
MASEKAŠICA

#386 Re: Pravosudni ispit

Post by MASEKAŠICA »

pravnicAM wrote:hvala vam ,
drago mi je da djelimo isto misljenje,,,

pisala sam ja mail gdji <mireli <rikovic ( MIn.Pravde ) obrazlozila gdje sam i kako sam radila,i zena mi na to samo odgovorila da mi je potrebno uvjerenje poslodavca....
kontam da nedje steka rekla bi da nemam uslov....

hvala jos jednom,,,, :thumbup:
javim sta bude dalje
Kolegice i ja bih vam bio zahvalan da mi pošaljete literaturu

mail:[email protected]
pravnicAM

#387 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

:D :D :D :D :D
konačno sam dobila pozitivan odgovor od stručnog tima pravnika,i imam uslov za polaganje ispita,,,,

(volim kad budem u pravu)

e kolega literatura ce biti prosljedjena u narednim danima
MASEKAŠICA

#388 Re: Pravosudni ispit

Post by MASEKAŠICA »

Hvala mnogo... :D
pravnicAM

#389 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

MASEKAŠICA wrote:Hvala mnogo... :D
kolega ,literaturu sam proslijedila

pozzzz
pravnicAM

#390 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

forumaši...
ima li neko novih pitanja ,nesto novije od februara 2011?
da li je neko isao slusati ispit???
nesto ste utihnuli i ulijenili se, :x
biscankabl

#391 Re: Pravosudni ispit

Post by biscankabl »

meni je vise preko glave silnih skriptica zakona, izmjena i svega.. :(

uglavnom, 03.03.2012. u banja luci TAZ organizira edukaciju / seminar, 1.140KM (moguć i neki popust od 10%), obuhvata 19 oblasti i traje 15 subota od 10-17h...

http://www.taz.rs/StrucniSemITren.aspx

btw, zanima me da li ce biti i seminar u bihaću ili ni ove godine nista?
bjelic

#392 Re: Pravosudni ispit

Post by bjelic »

pravnicAM wrote:

pozzzz
kolegice zamolio bih literaturu na majl ako je moguce, obecao sam maldom kolegi, a moja je zastarjela kad sam ja polagao ([email protected])

hvala unaprijed
suncokret_1984

#393 Re: Pravosudni ispit

Post by suncokret_1984 »

Mene zanima kod podnosenja prijave za polaganje pravosudnog, na stranici MP BIH stoji da se podnisi i - potvrda ili uvjerenje o položenim ispitima u toku visoko školskog obrazovanja.
Koga god sam pitala, svi su mi rekli da nisu to prilagali, ja doduse imam kuci uvjerenje o prosjeku, sadrzi i spisak polozenih predmeta sa ocjenama, pa me zanima mogu li to da posaljem?

Kakva su vasa iskustva s tim, sta ste podnosili u prijavi?
pravnicAM

#394 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

suncokret_1984 wrote:Mene zanima kod podnosenja prijave za polaganje pravosudnog, na stranici MP BIH stoji da se podnisi i - potvrda ili uvjerenje o položenim ispitima u toku visoko školskog obrazovanja.
Koga god sam pitala, svi su mi rekli da nisu to prilagali, ja doduse imam kuci uvjerenje o prosjeku, sadrzi i spisak polozenih predmeta sa ocjenama, pa me zanima mogu li to da posaljem?

Kakva su vasa iskustva s tim, sta ste podnosili u prijavi?

kolegice i ja imam samo to uvjerenje,pa valjda je to ono sto traze...

a mene zanima da li se mogu dokumenti poslati (uvjerenja o radnom iskustvu) samo na ocjenu da li je uslov ispunjen,bez da se zakaze termin za polaganje ispita,,, tek sam u pripremnoj fazi...

pa ako neko zna nesto o ovome ,bila bih zahvalna :)
pravnicAM

#395 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

bjelic wrote:
pravnicAM wrote:

pozzzz
kolegice zamolio bih literaturu na majl ako je moguce, obecao sam maldom kolegi, a moja je zastarjela kad sam ja polagao ([email protected])

hvala unaprijed

kolega, cd s potrebnom literaturom je 15 KM :) (www.pik.ba, -bikerica)

obecanje je dug :-D
suncokret_1984

#396 Re: Pravosudni ispit

Post by suncokret_1984 »

robbybih wrote:Ekipa koja je polozila pravosudni na BiH nivou, molim vas da mi kazete kako izgleda pismeni dio ispita? Koliko imamo tacno vremena za pisanje presude (i da li se samo pise presuda ili?) kao i da li mozemo nositi svoje propise, lap top, primjerke presuda, koristiti neku drugu literaturu (u BL mislim da se cak moze koristiti i telefon)? Takodje, jel' sami pisemo presudu ili ima jos ljudi? Ko nas uopce "cuva"?. Hmmmm, ne cudite se sto me interesuje ovoliko info... Volim samo da znam sta me ceka da se psihicki pripremim :-)

Hvala unaprijed ;-)

R.
Ovo i mene zanima, kolegi niko nije odgovorio, pa evo mozda sad neko odgovori :D
robbybih

#397 Re: Pravosudni ispit

Post by robbybih »

Ekipa, polozio sam (sve ispite odjednom) i prezadovoljan sam kako je bilo... Ucio sam od 01.10.2011. (intezivno od kraja oktobra) do polovine februara 2012. godine

Komisija: Azra, Jancik, Vukoje, Valerija i Barisa.

Presude: Nasilje u porodici (meritorno odlucivanje) i dug po osnovu kredita (presuda zbog propustanja). Iako sam dolazio iz RS spisi su bili iz F BiH. Obavezno ponesite CD sa zakonima iz F BiH (za one iz RS) kako biste mogli pisati radove.

Iskreno, ne sjecam se vecine pitanja (kazu da je normalno) ali sve u svemu, komisija je bila korektna... Istina, pitaju sve, pitaju dosta ali na sasvim jedan normalan, kulturan, opusten i ispravan nacin. Nikada ne bih mogao sam da pola stvari "uvezem" kako te oni navedu na povezivanje materije... Dolazim iz RS tako da su pitali propise iz RS s tim da pitaju da li slucajno znam kako je to regulisano u F BiH... Kazu da ne uzimaju za zlo ako ne znas ali sam ja, sticajem okolnosti, ta pitanja znao pa prodjoh kao da sam ucio i zakone iz F BiH :D

Ukoliko neko bude htio vise info, javite se na pp.

R.
Miki123

#398 Re: Pravosudni ispit

Post by Miki123 »

robbybih wrote:Ekipa, polozio sam (sve ispite odjednom) i prezadovoljan sam kako je bilo... Ucio sam od 01.10.2011. (intezivno od kraja oktobra) do polovine februara 2012. godine

Presude: Nasilje u porodici (meritorno odlucivanje) i dug po osnovu kredita (presuda zbog propustanja). Iako sam dolazio iz RS spisi su bili iz F BiH. Obavezno ponesite CD sa zakonima iz F BiH (za one iz RS) kako biste mogli pisati radove.

Iskreno, ne sjecam se vecine pitanja (kazu da je normalno) ali sve u svemu, komisija je bila korektna... Istina, pitaju sve, pitaju dosta ali na sasvim jedan normalan, kulturan, opusten i ispravan nacin. Nikada ne bih mogao sam da pola stvari "uvezem" kako te oni navedu na povezivanje materije... Dolazim iz RS tako da su pitali propise iz RS s tim da pitaju da li slucajno znam kako je to regulisano u F BiH... Kazu da ne uzimaju za zlo ako ne znas ali sam ja, sticajem okolnosti, ta pitanja znao pa prodjoh kao da sam ucio i zakone iz F BiH :D

R.

Čestitam. Svaka čast.

Nije mi jasno ovo za CD? to se prilikom izrade pismenog rada može koristit laptop?
pravnicAM

#399 Re: Pravosudni ispit

Post by pravnicAM »

robbybih wrote:Ekipa, polozio sam (sve ispite odjednom) i prezadovoljan sam kako je bilo... Ucio sam od 01.10.2011. (intezivno od kraja oktobra) do polovine februara 2012. godine

R.

kolega iskrene čestitkeeeeee :thumbup:
Rimljanka

#400 Re: Pravosudni ispit

Post by Rimljanka »

Molim vas, interesuje me da li Pravosudni ispit mogu polagadi Diplomirani pravnici sa privatnih univerziteta tipa Travnik,kiseljak isl.
Post Reply