Mostar u ratu

Post Reply
invincible1921

#376 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

mostarac1905 wrote:Još na ovo da odgovorim. Nije 'vjerojatno istina', nego 100% istina. Ako hoćeš mogu ti i prezimena ljudi kojima sam okružen od 1993. poslati.

Poslije pada Sjevernog logora ni jedan Hrvat se nije osjećao sigurno u istočnom dijelu grada. Ne pamtim pozive "ideoloških vođa", tih dana pamtim samo ranjenu majku itd.

Hvala na normalnom odgovoru.

Pozdrav.
Ne mijenja činjenicu da su svi znali šta se dešava i šta će bit. Uostalom baš im je vrh bilo u paklu koji su im sunarodnjaci priredili. Nema hrane nema vode , kanonade granata jedini grad ikada sa policijskim satom po danu...
baraba_mo

#377 Re: Mostar u ratu

Post by baraba_mo »

Slazem se sa @mostarac1905 da je preuvelicano da je ostalo samo 2 porodice Bosnjaka, ostalo ih je vise sigurno to znam 1/1.
Kokta1

#378 Re: Mostar u ratu

Post by Kokta1 »

invincible1921 wrote:@mostarac 1905 to za familije je vjerovatno i istina ja sam naveo primjer iz svoje porodice.

Hrvati sa istočne strane su sami otišli na poziv svojih ideoloških vodja, a i svi su znali šta se sprema pa nisu željeli na svojoj koži osjetit kanonade projektila svih vrsta i kalibara. :thumbup:

Uz dužno poštovanje mislim da kad se gleda broj bosnjaka na zapadnoj i Hrvata na istočnoj obali prije 93 da je to neuporedivo.

U mojoj zgradi na aveniji skoro svi su bili Bošnjaci a 93 nije nijedan osto.

Nadji mi primjer nekog organiziranog pa makar i 10 ljudi protjerivanja sa istočne na zapadnu stranu?
najdrazi ssu mi ovi upisi u stilu sami otisli, tako prica ide srbi sami otisli iz sarajeva ,evo vidimo i hrvati sami otisli , a na kraju rata tri hrvata na istocnoj ,a hiljade bonjaka na zapadnoj :izet:
samo gde abih drzala vlast ostale su sto posto etnicki ciste teritorije ,a zanimljivo , nikog nisu protjerali ,uvjek srbi i hrvati sami otisli ,duse drage...haha
Kokta1

#379 Re: Mostar u ratu

Post by Kokta1 »

invincible1921 wrote:
mostarac1905 wrote:Još na ovo da odgovorim. Nije 'vjerojatno istina', nego 100% istina. Ako hoćeš mogu ti i prezimena ljudi kojima sam okružen od 1993. poslati.

Poslije pada Sjevernog logora ni jedan Hrvat se nije osjećao sigurno u istočnom dijelu grada. Ne pamtim pozive "ideoloških vođa", tih dana pamtim samo ranjenu majku itd.

Hvala na normalnom odgovoru.

Pozdrav.
Ne mijenja činjenicu da su svi znali šta se dešava i šta će bit. Uostalom baš im je vrh bilo u paklu koji su im sunarodnjaci priredili. Nema hrane nema vode , kanonade granata jedini grad ikada sa policijskim satom po danu...
cinjenica je da je bilo primirje i da su ga balije ikoristile da se pregrupisu i da napadnu sjeverni logor i bijelo polje , gdje su zabili noz u ledja kolegama jer su do tada bili u hvo , i sam pricas kako su krenuli u napad na sjeverni logor ,spremili se i udri ,hrvati da u imali kakve planove ,prvo bi razoruzali bonjake u hvo mostar, sto u tek kasnije ucinili u stocu i capljini kad su vidjeli sta se dogodilo u mostaru ,tako da e mani te bossnjacke propagande ,jer mi znamo sta je bilo
palermo

#380 Re: Mostar u ratu

Post by palermo »

mostarac1905 wrote:
neću ulaziti duboko u temu, bio sam i premlad da shvatim i popamtim sve detalje. Samo ću se na ovu tešku i bezočnu laž osvrnuti. Rođen sam i živio u istočnom dijelu grada, početkom sukoba hvo-armija 1993., prelazimo u zapadni. Znači u zapadnom dijelu grada prvo sam živio u zgradi na rudniku, 2 obitelji muslimana čitav rat s nama. Što je 30% ukupnog broja stanara.

Kasnije živim 150m od Rondoa, čitav rat s nama proveli 2 muslimanske i jedna srpska obitelj. I sad su tu. Nikad nikakvih problema nisu imali, jeli što i mi, išlo im se na bajrame u skromnim uvjetima su obilježavali isto ko i mi božić.

sa mnom i u 5. i u 10. osnovnu školu u sred rata išlo po nekoliko muslimana. znači i u jednu i u drugu.

Protjerivanja je bilo, krađa i lopovluka, mislim čak i najviše u centru2, ali ovo ne mogu prešutit.

Čini mi se da si i ti bio premlad u ratu pa više pričaš na osnovu preuveličanih priča.

Čitav rat je u zapadnom dijelu grada živjelo više tisuća muslimana bošnjaka. znaš li koliko je Hrvata dočekalo kraj rata u istočnom dijelu grada?

Uživajte.
Tačno je da je ostalo Bošnjaka na zapadnoj obali.

Ne možeš reći da nisu imali nikakvih problema, svi su imali velikih i teških problema. Ima ona, da li je veći strah od vrata ili od granata. Nesumljovo od vrata. Nisi ga doživio (hvala bogu) i ne možeš o njemu pričati.

Naravno da je bilo Hrvata koji su ostali ljudi u čitavom tom ratnom košmaru (govorim o Hrvatima koji su živjeli na zapadnoj strani MOstara). Nije ih uopšte bilo malo. Nažalost, nisu oni mnogo mogli pomoći.
Maraschino

#381 Re: Mostar u ratu

Post by Maraschino »

Kokta1 wrote: najdrazi ssu mi ovi upisi u stilu sami otisli, tako prica ide srbi sami otisli iz sarajeva ,evo vidimo i hrvati sami otisli , a na kraju rata tri hrvata na istocnoj ,a hiljade bonjaka na zapadnoj :izet:
samo gde abih drzala vlast ostale su sto posto etnicki ciste teritorije ,a zanimljivo , nikog nisu protjerali ,uvjek srbi i hrvati sami otisli ,duse drage...haha

Ti si klon ali ne znam ciji.
Nismo svi isti niti smo pocinili isti broj zlocina.
Na teritoriji gdje je bila ARBiH bilo je i ima jos uvijek mnogo Hrvata i Srba dok za druge strane ne mogu da tvrdim. Te druge dvije strane su i sudjene za etnicko ciscenje dok oficiri ARBiH nisu. Kuzis sada.
akaunt

#382 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

Kokta. Aj probaj bez vrijedjanja da učestvuješ u diskusiji. Meni je drago da si se javio al to feslije i mundjosi ostavi ziv ti ja bio.
riko-ga

#383 Re: Mostar u ratu

Post by riko-ga »

Kokta1 wrote:U kratko, posto je ovaj momcic iznio niz lazi na Hrvate tj ustase kako kaze i cistu propagandu, doduse mora mu se priznat da to lijepo pise, evo u par crta iz prve ruke sta bi :
abih u daljnem tekstu mundjosi i feslije, su po Seferovom naredjenju krenuli u put zauzimanja puta ka moru u cilju ostvarenja deblokade, da ne ovise o Hrvatima.
Prva prepreka u tome i bijase Mostar, stoga su mundjosi odlucili zauzeti Mostar, pa su polako se sirili po Mo, s naglaskom na zapadnu stranu, kako bi zauzeli sto vise uporista, tako su u toj Vranici vec ranije prokopali podrumske zidove kako bi se uvezali s sljedecom zgradom gdje takodjer bila njihova ispostava itd osim toga spremili su petnestak grupa u gradu sa do cak po 40 ljudi, dobro naoruzanih,koji su trebali priskocit u pomoc i rasirit se po gradu i zauzet ga. Jedan od tih mundjosa je i babo ovog mladica sto siri lazi i neistine po forumu, koji je kad je vidio da nece to bas tako ici, s ekipom pobjegso na istocnu stranu, pa mu je majka morala,krisom bacati bombe i okvire u kontejner da nebi zaplatili u pretresu.
Nakon te prve bitke gdje su ispusili, uspostavlja se primirje, koje traje sve dok mundjosi se nisu pregrupisali i opet udarili, to je tad na sjeverni.
Dakle sve su sami zakuhali, uveli grad u borbe, zabili noz u ledja, izdali dojucerasnje kolege, posebno u bijelom polju itd,
Sto se tice hapsane i toga, hapseni samo oni koji su bili u armiji, i to nakon totalne izdaje i sjevernog,.poslije su mundjosi preduhitreni u Stocu da ne bi bilo ko u Mostaru i to je to, toliko o tome, kao sto kolega rece zapadni mostar multikulti u odnosu na istocni, gdje kraj rata nije doceksko troje hrvata
Rijetko se javljam al moram.Kad ovo procitas tek vidis kako ta prpaganda radi.Ovo je klasicni primjer.Eto sve fini lijepi krasni pa pohapsili svoje saborce.Pa otvorili logore.Pa porusili grad.Pa...........Imam rodbine u Mostaru sto su to sve prezivjeli.I znam dosta toga.I nemoj ziv ti nama bio price kako se HVO samo branio.O Komandi 4. korpusa ARBiH iz Vranice da ne pricamo.Vec budi covjek i reci gdje su da ih famelija pokopa.
stranac2

#384 Re: Mostar u ratu

Post by stranac2 »

Kokta1 wrote:U kratko, posto je ovaj momcic iznio niz lazi na Hrvate tj ustase kako kaze i cistu propagandu, doduse mora mu se priznat da to lijepo pise, evo u par crta iz prve ruke sta bi :
abih u daljnem tekstu mundjosi i feslije, su po Seferovom naredjenju krenuli u put zauzimanja puta ka moru u cilju ostvarenja deblokade, da ne ovise o Hrvatima.
Prva prepreka u tome i bijase Mostar, stoga su mundjosi odlucili zauzeti Mostar, pa su polako se sirili po Mo, s naglaskom na zapadnu stranu, kako bi zauzeli sto vise uporista, tako su u toj Vranici vec ranije prokopali podrumske zidove kako bi se uvezali s sljedecom zgradom gdje takodjer bila njihova ispostava itd osim toga spremili su petnestak grupa u gradu sa do cak po 40 ljudi, dobro naoruzanih,koji su trebali priskocit u pomoc i rasirit se po gradu i zauzet ga. Jedan od tih mundjosa je i babo ovog mladica sto siri lazi i neistine po forumu, koji je kad je vidio da nece to bas tako ici, s ekipom pobjegso na istocnu stranu, pa mu je majka morala,krisom bacati bombe i okvire u kontejner da nebi zaplatili u pretresu.
Nakon te prve bitke gdje su ispusili, uspostavlja se primirje, koje traje sve dok mundjosi se nisu pregrupisali i opet udarili, to je tad na sjeverni.
Dakle sve su sami zakuhali, uveli grad u borbe, zabili noz u ledja, izdali dojucerasnje kolege, posebno u bijelom polju itd,
Sto se tice hapsane i toga, hapseni samo oni koji su bili u armiji, i to nakon totalne izdaje i sjevernog,.poslije su mundjosi preduhitreni u Stocu da ne bi bilo ko u Mostaru i to je to, toliko o tome, kao sto kolega rece zapadni mostar multikulti u odnosu na istocni, gdje kraj rata nije doceksko troje hrvata

Prije svega si nevaspitan a bi da polemisesm javi se kao kulturno normalno stvorenjei na nacin komunikacije koji prilici modernom vremenu. Samo mi nije jasno odakle te SCI FI price, jel to to sto se iskristalisalo u zadnjih 20 godina.
invincible1921

#385 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Ja sve što sam napisao je istina do zadnjeg slova i spreman sam iza svakog stat, a o pozadini tih događaja svijet, javnost i na posliketku Hag su dali svoj sud. Ti misli šta hoćeš, vjerovatno ocekujes da te vrijedam ali ja to neću uraditi , a sa osobom koja iznese ovakvo mišljenje i još vjeruje u to pored 1001 dokaza u suprotno nemam šta raspravljati.

O nozu u leđa reći ću samo da gdje god armija bila većina HVO je postojao, gdje god HVO bio u većini armija se nije smjela ni spomenuti.

Šta je sa prozorom i srednjom Bosnom i tu armija zabila nož...

Heliodrom dretelj UZP, HZHB su plod naše imaginacije, stari most je srusila armija, granatu na markale je bacila armija, sami sebe smo ubijali pa lagali

Svjetska urota proti hrvata :lol:
mostarac_2009

#386 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

Raspravljati sa ovom dvojicom ‘Antisama’ (mostarac1905 i kokta) bi bilo isto da kao da nekoga ispranog mozga ubjedjujes da bijela boja nije ista kao crna, jer svaki normalan covjek je moze razlikovati i pogledom iz aviona. Ali evo samo da se kratko osvrnem na ove njihove gore izjave, jet ne znas bi li ih zalio ili bi im se smijao. Ali samo cu kratko prokomentarisati njihove izjave sa kratkim odgovorom ili socnim osmijehom jer sve ostalo bi bilo gubljenje vremena to jeste raspravljanje sa ogranicenim osobama: hahahaha.

P.S. Ante, predji bolan i drugi put preko Starog mosta, popij kafu i opusti se.
Kokta1

#387 Re: Mostar u ratu

Post by Kokta1 »

Maraschino wrote:
Kokta1 wrote: najdrazi ssu mi ovi upisi u stilu sami otisli, tako prica ide srbi sami otisli iz sarajeva ,evo vidimo i hrvati sami otisli , a na kraju rata tri hrvata na istocnoj ,a hiljade bonjaka na zapadnoj :izet:

Na teritoriji gdje je bila ARBiH bilo je i ima jos uvijek mnogo Hrvata i Srba dok za druge strane ne mogu da tvrdim. Te druge dvije strane su i sudjene za etnicko ciscenje dok oficiri ARBiH nisu. Kuzis sada.
klon ne klon tako ti je, pogledaj malo popis stanovnistva od prije par godina pa se javi. S druge strane vas glavno komandujuci gen.Delic je osudjen, al na sramotnih 2 godine, takvi su to sudovi medjunarodni....pljuc
Kokta1

#388 Re: Mostar u ratu

Post by Kokta1 »

riko-ga wrote:
Rijetko se javljam al moram.Kad ovo procitas tek vidis kako ta prpaganda radi.Ovo je klasicni primjer.Eto sve fini lijepi krasni pa pohapsili svoje saborce.Pa otvorili logore.Pa porusili grad.Pa...........Imam rodbine u Mostaru sto su to sve prezivjeli.I znam dosta toga.I nemoj ziv ti nama bio price kako se HVO samo branio.O Komandi 4. korpusa ARBiH iz Vranice da ne pricamo.Vec budi covjek i reci gdje su da ih famelija pokopa.
sramota jevsto su ti pobijeni zarobljeni iz vranice, s druge strane gdjevsu civili pobijeni iz Grabovice? 19 Zarobljenih iz Bugojanskog logora? ako ko zna neka javi porodicama...
invincible1921

#389 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

Kokta1 wrote:
Maraschino wrote:

klon ne klon tako ti je, pogledaj malo popis stanovnistva od prije par godina pa se javi. S druge strane vas glavno komandujuci gen.Delic je osudjen, al na sramotnih 2 godine, takvi su to sudovi medjunarodni....pljuc
Koliko znam kad su Gotovinu oslbodili tad vam je bio pravedan sud...eto te ko onaj klerofasista i pravom rijecu budaletina Nino Raspudic. Tuziteljestvo i odbrana iznijeli dokaze, proces trajao, sudije odlucile i presudile na tom istom sudu koji vam je bio dobar kad je oslobodio hrvatske generale i sad ne valja. Jer nije jasno gospodi kako je moguce da se Armija ne osudi. Mozda zato sto citav svijet prica jedno samo vi i srbi imate neke svoje verzije historije u koje vjerujete.

Samo izvlace stvari iz konteksta i ufate se jedne stvari koja njima ide u prilog. Recimo ubijedjen sma da ces ovdje spomenut saradnju VRS I ARBIH u mostaru koja je bila kako to sto dokumenata pokazuje zbog cistog prezivljavanja sa saradnjom VRS, HVO, HV, HRVATSKE I RS na najvisim mogucim nivoima vlasti od Tudjmana,Sarnica, preko Bobana, Karadzica do Milosevica i rec floskulu "svi su ratovali i sarajdivali" sa svima.

Kao sto je sefer donio dokumente i stenograme koji su ga nedvojbeno oslobodili odgovornosti i pokazali da su zlocini armije bih izolovani slucajevi koje je osudila vrhovna komanda isto tako su sestorka, Kordic i ostali donijeli dokumente i stenograme koji su nedvojbeno dokazali da su zlocini ne samo planski smisljeni i naredjeni iz vrhovne komande (kako politicke tako i vojne) vec da ih je odoborio i sami vrh REPUBLIKE HRVATSKE.

Medjutim vama opet nije jasno kako to da generali Armije nisu osudjeni...Delic je i te 2.5 godine dobio ne jer je nesto naredio ili osmislio nego zato sto nije kaznio pocinioce za sto je mogao dobiti i vecu kaznu medjutim sud je uzeo kao olaksavajucu okklonost da u takvim trenucima ratnog haosa on i nije mogao previse toga uraditi.

:bih:
decembar2017

#390 Re: Mostar u ratu

Post by decembar2017 »

Kokta1 wrote:cinjenica je da je bilo primirje i da su ga balije
Ovo stoji od jucer na temi i niko da prijavi pa se ovakvom ljudskom otpadu dozvoljava pristup na ovom forumu :-) I jos mu se skroz normalno odgovara, ima se diskusija sa njim :shock:
mostarac1905

#391 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

mostarac_2009 wrote:Raspravljati sa ovom dvojicom ‘Antisama’ (mostarac1905 i kokta) bi bilo isto da kao da nekoga ispranog mozga ubjedjujes da bijela boja nije ista kao crna, jer svaki normalan covjek je moze razlikovati i pogledom iz aviona. Ali evo samo da se kratko osvrnem na ove njihove gore izjave, jet ne znas bi li ih zalio ili bi im se smijao. Ali samo cu kratko prokomentarisati njihove izjave sa kratkim odgovorom ili socnim osmijehom jer sve ostalo bi bilo gubljenje vremena to jeste raspravljanje sa ogranicenim osobama: hahahaha.

P.S. Ante, predji bolan i drugi put preko Starog mosta, popij kafu i opusti se.
ja nisam ulazio u sirinu, svatko ima svoje misljenje o pocetku sukoba i svemu ostalom i niti cu ja svoje promjeniti niti cu uvjerit nekoga drugog stava da mijenja svoje.

Osvrnuo sam se na bezocne lazi o protjerivanju svih muslimana iz zapadnog dijela grada. Ti si naveo da su do kraja rata 'ostale 2 familije', a kao sto se i 'invincible1921' slozio sa mnom, vise tisuca Bosnjaka zivjelo je i prozivjelo citav rat u zapadnom Mostaru. Ja ih ne znam toliko, ali znam tko je bio samnom u skoli, u dvoristu itd.

Tamo u Skandinaviji su te mozda ucili drukcije, ali ovo su cinjenice koje sam spreman potkrijepiti desecima imena i prezimena ljudi koji su u ratu imali isto sto i ja, kojima je falilo isto sto i meni.

S tobom o drugim stvarima ne vrijedi raspravljati.
stakasa

#392 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

mostarac1905 wrote:
mostarac_2009 wrote:
Bio sam do septembra 1993. godine...onda protjeran u "trece" zemlje...

Medjutim period od maja do septembra provedenih na okupiranom podrucju je kao 10 godina. Kad smo mi otisli u septembru, mislim da su samo 2 familije ostale cijeli rat. Jedna familija su bili psihicki bolesnici, pa ih zato nisu dirali, a drugi bracni par srcani bolesnici. Moguce je da je jos ko ostao, ali to je bila kao igra macke i misa...sakrivanje i tako to, jer ljudi su preko noci protjerivani na lijevu stranu. Svako vece bi "Ratni Studio Mostar" citao listu ljudi koji su protjerani. Nikad necu zaboraviti poruka koje bi se emitovale u nocne sate na tom radiju od ljudi sa lijeve strane cija se rodbina jos krije na desnoj...a jedna od njih je glasila od prilike ovako: "Molio bih tu i tu osobu ako je ziva i zdrava da spusti roletnu u podne na prozoru dnevne sobe kako bih znao da je ziva i zdrava". Dakle poruke su bile sve sifrovane, zbog sigurnosti i ne odavanja imena i polozaja.
neću ulaziti duboko u temu, bio sam i premlad da shvatim i popamtim sve detalje. Samo ću se na ovu tešku i bezočnu laž osvrnuti. Rođen sam i živio u istočnom dijelu grada, početkom sukoba hvo-armija 1993., prelazimo u zapadni. Znači u zapadnom dijelu grada prvo sam živio u zgradi na rudniku, 2 obitelji muslimana čitav rat s nama. Što je 30% ukupnog broja stanara.

Kasnije živim 150m od Rondoa, čitav rat s nama proveli 2 muslimanske i jedna srpska obitelj. I sad su tu. Nikad nikakvih problema nisu imali, jeli što i mi, išlo im se na bajrame u skromnim uvjetima su obilježavali isto ko i mi božić.

sa mnom i u 5. i u 10. osnovnu školu u sred rata išlo po nekoliko muslimana. znači i u jednu i u drugu.

Protjerivanja je bilo, krađa i lopovluka, mislim čak i najviše u centru2, ali ovo ne mogu prešutit.

Čini mi se da si i ti bio premlad u ratu pa više pričaš na osnovu preuveličanih priča.

Čitav rat je u zapadnom dijelu grada živjelo više tisuća muslimana bošnjaka. znaš li koliko je Hrvata dočekalo kraj rata u istočnom dijelu grada?

Uživajte.
Ohani malo, ne pali se, ja sam ga razumio da je mislio na dvije familije u njegovom haustoru. Niko normalan ne spori da je ostalo muslimana na desnoj strani, neki dragovoljno jer su i ideoloski bili uz vas a oni mnogobrojniji silom prilika jer je linija bila tu gdje jeste pa nisu mogli tamo a mnogi i nisu htjeli iz svog. S punim pravom.
Ja mislim da je broj Bosnjaka na desnoj strani bio veci od pet hiljada. A sada je vjerovatno i znatno veci. I u najvecem broju slucajeva su Bosnjaci koji su uspjeli napustit desnu stranu to uradili uz pomoc nekoga od Hrvata. Tako da meni ne pada na pamet niti sam ikada sve Hrvate zvao ustasama ili zlocincima.
Broj Hrvata na lijevoj strani je i na pocetku kao i na kraju rata izmed HVO-a i Armije bio jako mali. Neki su presli na desnu stranu pri onim razmjenama u maju, neki su isli i preko linije kasnije (u pravilu uz znanje,blagoslov i pomoc komsija Bosnjaka i koordinisano djelovanje na liniji gdje ti ljudi u pravilu ne bi stradali) a neki su i ostali do kraja. Neki su i sad tamo.Ali sto je najvaznije, niko ih nije protjerivao. HVO i HR HB jesu protjerivali, ubijali i slali u logore i eto te pa zivi s tim (kad si se vec naso da im advokat budes).
P.S.
Inace je frapantno koliko ove posljeratne generacije malo znaju jedni o drugima. Onaj jadni Ante je popio vatru a nije nista gori od vecine
invincible1921

#393 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

stakasa wrote:
mostarac1905 wrote:
mostarac_2009 wrote:
Bio sam do septembra 1993. godine...onda protjeran u "trece" zemlje...

Medjutim period od maja do septembra provedenih na okupiranom podrucju je kao 10 godina. Kad smo mi otisli u septembru, mislim da su samo 2 familije ostale cijeli rat. Jedna familija su bili psihicki bolesnici, pa ih zato nisu dirali, a drugi bracni par srcani bolesnici. Moguce je da je jos ko ostao, ali to je bila kao igra macke i misa...sakrivanje i tako to, jer ljudi su preko noci protjerivani na lijevu stranu. Svako vece bi "Ratni Studio Mostar" citao listu ljudi koji su protjerani. Nikad necu zaboraviti poruka koje bi se emitovale u nocne sate na tom radiju od ljudi sa lijeve strane cija se rodbina jos krije na desnoj...a jedna od njih je glasila od prilike ovako: "Molio bih tu i tu osobu ako je ziva i zdrava da spusti roletnu u podne na prozoru dnevne sobe kako bih znao da je ziva i zdrava". Dakle poruke su bile sve sifrovane, zbog sigurnosti i ne odavanja imena i polozaja.

Uživajte.
Ohani malo, ne pali se, ja sam ga razumio da je mislio na dvije familije u njegovom haustoru. Niko normalan ne spori da je ostalo muslimana na desnoj strani, neki dragovoljno jer su i ideoloski bili uz vas a oni mnogobrojniji silom prilika jer je linija bila tu gdje jeste pa nisu mogli tamo a mnogi i nisu htjeli iz svog. S punim pravom.
Ja mislim da je broj Bosnjaka na desnoj strani bio veci od pet hiljada. A sada je vjerovatno i znatno veci. I u najvecem broju slucajeva su Bosnjaci koji su uspjeli napustit desnu stranu to uradili uz pomoc nekoga od Hrvata. Tako da meni ne pada na pamet niti sam ikada sve Hrvate zvao ustasama ili zlocincima.
Broj Hrvata na lijevoj strani je i na pocetku kao i na kraju rata izmed HVO-a i Armije bio jako mali. Neki su presli na desnu stranu pri onim razmjenama u maju, neki su isli i preko linije kasnije (u pravilu uz znanje,blagoslov i pomoc komsija Bosnjaka i koordinisano djelovanje na liniji gdje ti ljudi u pravilu ne bi stradali) a neki su i ostali do kraja. Neki su i sad tamo.Ali sto je najvaznije, niko ih nije protjerivao. HVO i HR HB jesu protjerivali, ubijali i slali u logore i eto te pa zivi s tim (kad si se vec naso da im advokat budes).
P.S.
Inace je frapantno koliko ove posljeratne generacije malo znaju jedni o drugima. Onaj jadni Ante je popio vatru a nije nista gori od vecine
:thumbup: :thumbup:

Znaju oni svi sve vrlo dobro samo sto su izabrali da vjeruju u ono sto njima odgovara, a ne u ono sto je istina.
mostarac1905

#394 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

stakasa wrote: Ohani malo, ne pali se, ja sam ga razumio da je mislio na dvije familije u njegovom haustoru. Niko normalan ne spori da je ostalo muslimana na desnoj strani, neki dragovoljno jer su i ideoloski bili uz vas a oni mnogobrojniji silom prilika jer je linija bila tu gdje jeste pa nisu mogli tamo a mnogi i nisu htjeli iz svog. S punim pravom.
P.S.
a logori armije nisu postojali? OK :D
stakasa

#395 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

mostarac1905 wrote:
stakasa wrote: Ohani malo, ne pali se, ja sam ga razumio da je mislio na dvije familije u njegovom haustoru. Niko normalan ne spori da je ostalo muslimana na desnoj strani, neki dragovoljno jer su i ideoloski bili uz vas a oni mnogobrojniji silom prilika jer je linija bila tu gdje jeste pa nisu mogli tamo a mnogi i nisu htjeli iz svog. S punim pravom.
P.S.
Normalno da su postojali ali je razlika izmedu tih zarobljenika i ovih civila sto su kupljeni po stanovima. Na kraju krajeva, sud je rekao svoje, izguglaj Praljak, Prlic, presuda pa ce ti se samo kazat.
Mislim da si korektan momak, mozes ti puno bolje od ovoga nivoa na kojem ti je ovaj odgovor bio
decembar2017

#396 Re: Mostar u ratu

Post by decembar2017 »

mostarac1905 wrote:
P.S.
Imas UZP i sta to znaci , pa ako smatras da je to bila i na strani Armije bujrum u Haag pa prijavi...ali prosla baka sa kolacima ;-)
invincible1921

#397 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

stakasa wrote:
mostarac1905 wrote:
P.S.
Normalno da su postojali ali je razlika izmedu tih zarobljenika i ovih civila sto su kupljeni po stanovima. Na kraju krajeva, sud je rekao svoje, izguglaj Praljak, Prlic, presuda pa ce ti se samo kazat.
Mislim da si korektan momak, mozes ti puno bolje od ovoga nivoa na kojem ti je ovaj odgovor bio

Posto znam da ce te doci do Bugojna i 20tak vojnika HVOa koji nisu razmjenjeni samo cu da kazem par recenica i postavim jednu sliku jer ne bih dalje da elaboriram posto ovo nije tema o SB nego Mostaru. (Usput da donekle odgovorim i onom sto nas izvrijeđa jučer)

Vojnici HVOa koji nisu razmijenjeni su oznaceni kao ucesnici napada na selo Vrbanju na pocetku sukoba HVO I ARBIH u bugojno kada je prvih dana HVO mislio da je bog i batina, a nekoliko dana nakon toga prestao postojati. U Vrbanji koja je sravljena sa zemljom u maniru hitlerovih eskadrona smrti koji su sravnili dva sela u ceskoj nakon ubistva Rajharda Hajdriha. Ubijeno je oko 50 bosnjackih CIVILA a ostali protjerani.

Na kraju krajeva treba pogledati te ratne zarobljenike iz bugojna kako izgledaju i CIVILE SA HELIODROMA I DRETELJA koji su tamo zavrsili samo zbog imena i prezimena.

Da ne duzim previse, vecina zarobljenih vojnika HVO-a je bila iz brigade pazi sad naziva EUGEN KVATERNIK, a dosta ovih sto ih je pojeo mrak iz sastava jedinice za posebne namjene Garavi koja je odgovorna za mnoga zvjerstva od srednje bosne pa do hercegovine gdje ih je nekolicina pobjgla nakon debakla u srednjoj bosni. Zalim samo sto im nisu javno sudili pa ih javno objesili na trgu jer tesko da su bolje zasluzili.

Poslusati svjedocenje onog svestnika iz Bugojna i sve ce vam bit jasno.

Da bi forumasi dobili bolju sliku o kakvim spodobama se radi evo i jedna slika.
Image

Uostalom ko sto ti rece momak u postu, presude su rekle svoje
Last edited by invincible1921 on 27/03/2018 15:51, edited 1 time in total.
stakasa

#398 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

invincible1921 wrote:
Da bi forumasi dobili bolju sliku o kakvim spodobama se radi evo i jedna slika.
Image

Uostalom ko sto ti rece momak u postu, presude su rekle svoje
I jos da dodam da bi ja volio da sutra izvedu pred sud ove Bugojance sto su pobili ove bojovnike da se i to jednom rjesi. Ali nije tema
mostarac1905

#399 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac1905 »

Recimo u 9. mjesecu 1994. samnom u školu polazi momak iz Jablanice. On je s čitavom obitelji bio zatočen u Jablanici, zamisli još od početka 4. mjeseca 1993. Zarobili ga nevini i naivni pripadnici armije bih. Sad živi u Americi, stakasa mogu ti dati ime i prezime pa ga kontaktiraj i pitaj je li on sa svojih 12 godina bio 'ispravni zarobljenik' ili neispravni.

Dalje, 5 vrhunskih sudaca je glasovalo u slučaju Gotovina. Sa 3-2 su presudili da Hrvatska nije odgovorna za progon Srba. da je bilo 2-3 sve bi se pisalo naopako. Toliko o Hagu.

Ciljevi vjerojatno svih vojska su se u ratu mijenjali, ali ja za čitavo to vrijeme nikad nisam čuo niti pomisao da se recimo zapadni Mostar i zapadni dio Hercegovine pridruži Hrvatskoj, što je neki haag presudio. Smiješno.

Cilj je uvijek bio isti kao i sad, zvalo se to Herceg-Bosna (osnovana 1991., da se ne zaboravi), treći entitet ili kako već.

U unitarnoj državi koja je (logično) cilj bošnjačke politike Hrvata neće biti. I to je jasno.
stakasa

#400 Re: Mostar u ratu

Post by stakasa »

Neki hag presudio... :D
Haag presudio a Tudjman potpisao u Vasingtonu, eno mu malog jos ziv pa se njemu jadaj.
Ne znam ti za Jablanicu nista, kupim pitu kad mi je usput i to je sve. Reci tome sto je sad u Americi neka prijavi, ja bi volio da se to sutra procesuira
Post Reply