Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
Mee
#376 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@SUncica, to ja dodjem i sve pokupim u Radicevoj od hrane, strpi se do Marta, kad napunimo 1 godinu smanjichemo konzumaciju

-
Mee
#377 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
e da, mogla bi ti i kakvu noviju sliku postaviti...
- Karabaja
#378 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nisam skontao, koji pijesak?suncica24 wrote: Tako da, ako ko vidi taj pjesak, uhvati, pleeeaseee da javi, ili kupi, dajem nagradu![]()
najbolji koji se grudva, ovaj treći se ne grudvaminjonja wrote:znaci ovaj drugi je najbolji od ovih DM-ovih?
-
Nini_86
#379 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pitanje: koliko kosta sterilizacija mace kod amara?? 
- Karabaja
#380 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
65 KMNini_86 wrote:pitanje: koliko kosta sterilizacija mace kod amara??
-
Nini_86
#381 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala!Karabaja wrote:65 KMNini_86 wrote:pitanje: koliko kosta sterilizacija mace kod amara??
- innovision
#382 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
zna li neko cijene mačića raznih vrsta??
-
duboka_misao
#383 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
cika baja je kastrirao svog macka, postoji razlika u cijeni izmedju kastracije i sterilizacije mislim da je za zenke skuplje.Nini_86 wrote:Hvala!Karabaja wrote:65 KMNini_86 wrote:pitanje: koliko kosta sterilizacija mace kod amara??
edit:kod amar je kastracija oko 40 KM nisam sig a sterilizacija je skuplja,ha nazovi i pitaj
- minjonja
#385 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
imas ih na piku od 150KM pa nadalje (naskuplje sto sam vidjela dosad je 2 700 KM).innovision wrote:zna li neko cijene mačića raznih vrsta??
imas naravno i jeftinijih, odnosno besplatnih
- vox-populi
#386 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja bih dodao jedan plus za ovaj DM pijesak. Zove se Dein Bestes Ultra-Klumpstreu naturweiß. Mi ga koristimo za naseg macka i odlican je, jako brzo upija tecnost i grudva se za par sekundi. Ne lijepi se za za posudu. Ipak ne bih preporucio bacanje u WC solju jer velika kolicina moze zacepiti odvod.moderator wrote:Ako ne možete naći OSCAR pijesak, savjetujem DM pijesak, ali samo onaj bijeli jer i upija mirise, i ne lijepi se za posudu, i lako se čisti, što je najbitnije kada izmet bacite u WC šolju, ne stvaraju se naslage kao od drugih vrsta pijeska.
U agricomu imate zatvorene WC posude, PIXI marka, 25 do 30 KM.
- Karabaja
#387 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mojne ba u wc-šolju
napravićeš belaj
napravićeš belaj
- suncica24
#388 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Baja, da se ispravim, ipak sam do sad dva puta uspjela kupiti ovaj treci pjesak, sad je evo vec treci put
, i na njega se, ipak, odnosi sve navedeno.
Nego, da se pohvalim
da sam konacno uspjela uhvatiti DM hranu za macice, moj maci ne voli stalno isto i da je sve pomljacano u sekundi... tako da sad moram ici po jos 
Nego, da se pohvalim
- Karabaja
#389 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
koju? ja uzimam onu od 1 kg, 3 KM 
- vox-populi
#390 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa to ustvari i nije lose osim ako ostaje sam na duze periode. Suha hrana nije najzdravija za macke. Mi je koristimo jedino zbog toga sto imamo mace od 3 i po mjeseca koje mora jesti 4 puta dnevno a mi nismo tu jer oboje radimo. Ako ti je neko kod kuce vecinu vremena ili ako imas odraslu macku koja jede dva puta dnevno, onda ti je vlazna hrana bolja a definitivno je puuuuno zdravija.hadzinica wrote:moj diverzant nece da jede suhu hranu..nijednu vrstu..5 razlicitih kutija kupovala, ne voli i djaba..tjerala s njim inat, kad je gladan , rekoh, e vala pojest ce kad je gladan..ma nista..crknut ce a nece ni liznut...e sto ti je ters macka
- minjonja
#391 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moja macka nece da jede
senada me inace svako jutro probudi u 4-5h da joj dam da jede, kao i zadnja tri dana, samo sto nece ni da lizne hranu. samo ko fol pokusava da zakopa hranu kao sto to macke u diviljini rade. darling nece, nece kitekat. sve propadne, pa moram baciti. whiskas mrvicu. jednu malu kasiku hrane citav boziji dan zvace. kitekat kesicu hrane isto na citav dan razgodi. keks nece ni da pogleda. do prije tri dana je sasvim normalno tri puta dnevno jela.
kako me ujutro probudi i dam joj hrane, ona to sam pogleda, "zakopa" i vrati se sa mnom u krevet da spava.
ona je svakako mala macka. ima vise od dvije godine, a reko bi covjek da nema ni godinu tolisna je. ima li ista da se daje za apetit? moram li sad kupovati one hrane 20KM 5g? je li ovo samo neka faza jer sam neki dan macica udomila koji je bio kod mene?
senada me inace svako jutro probudi u 4-5h da joj dam da jede, kao i zadnja tri dana, samo sto nece ni da lizne hranu. samo ko fol pokusava da zakopa hranu kao sto to macke u diviljini rade. darling nece, nece kitekat. sve propadne, pa moram baciti. whiskas mrvicu. jednu malu kasiku hrane citav boziji dan zvace. kitekat kesicu hrane isto na citav dan razgodi. keks nece ni da pogleda. do prije tri dana je sasvim normalno tri puta dnevno jela.
kako me ujutro probudi i dam joj hrane, ona to sam pogleda, "zakopa" i vrati se sa mnom u krevet da spava.
ona je svakako mala macka. ima vise od dvije godine, a reko bi covjek da nema ni godinu tolisna je. ima li ista da se daje za apetit? moram li sad kupovati one hrane 20KM 5g? je li ovo samo neka faza jer sam neki dan macica udomila koji je bio kod mene?
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#392 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa da ti kazem iz svog iskustva: moja Curica ne voli promjene. I svaki put kada mi nova maca udje u stan, kao i kada nakon izvjesnog vremena ode- ona strajkuje glađu. Tj. ne da ne jede nikako, ali jede u jako reduciranim kolicinama. Suhu hranu jedva takne, a od vlazne iskljucivo jednu kesicu royal canine na dan(koju inace najvise voli i luda je za njom)- i to cak joj i ostane. Prvi put kada se to desilo bilo je dosta toplo, pa sam njenu smanjenu ishranu bila pripisala tome. Ali kad je to postao pattern shvatila sam da ne voli promjene te vrste. Takvo ponasanje traje nekad i do 7 dana. Ali ako ipak jede koliko-toliko, desni su joj one pink boje, redovno ide u WC, izgleda opcenito zdravo, ne slini, ne ponasa se cudno, i sl, onda je to ta prolazna faza ili "zaljenje" za izgubljenim prijateljem.
Keep us updated!
Keep us updated!
- minjonja
#393 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
isto ovo mi je radila kad sam se bila preselila i bilo je vruce, pa sam i ja kao i ti mislila da je do toga. kod mene stalno neke nove macke dolaze i odlaze, ali nijedna nije bila tako dugo kao jonhtra, pa su se izgleda pravo bili sprijateljili. trci za njim, skoci na njega i kontam sad ce ga gristi, kad ona njega lize a on se namjesta jer mu je dobro
bili su nerazdvojni. stalno zajedno spavali. stavicu slike mojih medica na drugu temu cim se nakanim.
pretpostavljam da nije nista ozbiljno jer carape i pape nestaju ispod kauca, pertle su mi uvijek misteriozno odvezane na tenama, sveske i knjige izgrebane, a WC redovno cistim
pretpostavljam da nije nista ozbiljno jer carape i pape nestaju ispod kauca, pertle su mi uvijek misteriozno odvezane na tenama, sveske i knjige izgrebane, a WC redovno cistim
- SenSen
#394 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Odvezuju ti pertle??!minjonja wrote:isto ovo mi je radila kad sam se bila preselila i bilo je vruce, pa sam i ja kao i ti mislila da je do toga. kod mene stalno neke nove macke dolaze i odlaze, ali nijedna nije bila tako dugo kao jonhtra, pa su se izgleda pravo bili sprijateljili. trci za njim, skoci na njega i kontam sad ce ga gristi, kad ona njega lize a on se namjesta jer mu je dobrobili su nerazdvojni. stalno zajedno spavali. stavicu slike mojih medica na drugu temu cim se nakanim.
Mislim da je @anjusha u pravu, sigurno zali za svojim prijateljem. Vidjela sam na temi sa slikama kako su se voljeli i mazili
- minjonja
#395 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
koliko nam se puta desilo da tokom vezanja pertli jednostavno puknu. cesce pertle mijenjamo nego carapeSenSen wrote:Odvezuju ti pertle??!minjonja wrote:isto ovo mi je radila kad sam se bila preselila i bilo je vruce, pa sam i ja kao i ti mislila da je do toga. kod mene stalno neke nove macke dolaze i odlaze, ali nijedna nije bila tako dugo kao jonhtra, pa su se izgleda pravo bili sprijateljili. trci za njim, skoci na njega i kontam sad ce ga gristi, kad ona njega lize a on se namjesta jer mu je dobrobili su nerazdvojni. stalno zajedno spavali. stavicu slike mojih medica na drugu temu cim se nakanim.
pretpostavljam da nije nista ozbiljno jer carape i pape nestaju ispod kauca, pertle su mi uvijek misteriozno odvezane na tenama, sveske i knjige izgrebane, a WC redovno cistim![]()
Mislim da je @anjusha u pravu, sigurno zali za svojim prijateljem. Vidjela sam na temi sa slikama kako su se voljeli i maziliNadam se da ce se sprijateljiti i sa onim novim macetom..
- SenSen
#396 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Na ovo sam stvarno LOLminjonja wrote:koliko nam se puta desilo da tokom vezanja pertli jednostavno puknu. cesce pertle mijenjamo nego carapekupila sam dva para tena sa onim cickom sto se zatvara, ali i tu su nasli fazon kako da me zeznu - vade mi uloske iz tena. isto tako svaki dan moram marku dati na hemijsku jer mi ih sve pod kauc gurnu, i to namjerno gurnu, ne igraju se!!! uzme zubima, stavi pred kauc i zavuce sapu sve do ramena!! ma bezobrazno je sve ovo!! a mimi, zvana minjonja, im je kolovodja. mislim da je ova macka pametnija nego neke moje kolege sa faxa...
- minjonja
#397 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moze biti i to, a vrlo je moguce i zato sto je duguljasto, upadljivo bijelo sa narandzadtim krajem, lahko se prenosi i jos lakse razbuca, uvijek je na stolu, fino se kotrlja po parketu i zabava pocinjeSenSen wrote:Na ovo sam stvarno LOLminjonja wrote:koliko nam se puta desilo da tokom vezanja pertli jednostavno puknu. cesce pertle mijenjamo nego carapekupila sam dva para tena sa onim cickom sto se zatvara, ali i tu su nasli fazon kako da me zeznu - vade mi uloske iz tena. isto tako svaki dan moram marku dati na hemijsku jer mi ih sve pod kauc gurnu, i to namjerno gurnu, ne igraju se!!! uzme zubima, stavi pred kauc i zavuce sapu sve do ramena!! ma bezobrazno je sve ovo!! a mimi, zvana minjonja, im je kolovodja. mislim da je ova macka pametnija nego neke moje kolege sa faxa...
![]()
![]()
Moja teorija je da pokusavaju da izvrse sabotazu da bi ti ostala kuci sa njima.. Tako je od moje Tetke macka jedno vrijeme krila njene cigare, mislim zato sto osijeti da pusenje Tetki steti jer kaslje..
-
pravabubica
#398 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Prije 3 mjeseca smo postali sretni vlasnici divne mace . Medjutim desilo se nesto vrlo neobicno, svo troje mojih ukucana, ukljucujuci i mene smo dobili cudnu fleku nepravilnog oblika, oivicenu crvenim krugom na nogama. Naravno u vremenskim razmacima. To je u pocetku izgledalo kao neki kozni ekcem, povremeno svrbi. Mazala sam kremom i prilicno se povuklo, ali ne skroz. Sad je se to pojavilo i kod moje mladje kcerke. Molim za savjet?
PS
Napominjem da je maca odmah po dolasku u nasu kucu uredno vakcinisana, ociscena od parazita itd.
PS
Napominjem da je maca odmah po dolasku u nasu kucu uredno vakcinisana, ociscena od parazita itd.
- minjonja
#399 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
da ti mi sad ne bi filozofirali i govorili mora da je do toga, a moze biti i to i to pa ti skuhaj zablje noge sa puzevima i namazi po vratu, idi dermatologu.pravabubica wrote:Prije 3 mjeseca smo postali sretni vlasnici divne mace . Medjutim desilo se nesto vrlo neobicno, svo troje mojih ukucana, ukljucujuci i mene smo dobili cudnu fleku nepravilnog oblika, oivicenu crvenim krugom na nogama. Naravno u vremenskim razmacima. To je u pocetku izgledalo kao neki kozni ekcem, povremeno svrbi. Mazala sam kremom i prilicno se povuklo, ali ne skroz. Sad je se to pojavilo i kod moje mladje kcerke. Molim za savjet?
PS
mozda veze nema sa mackom, mozda ste joj dali neke manje kvalitetne tablete protiv parazita, mozda je nista ocistili od vanjskih parazita kako treba, mozda ste svi alergicni na maciju dlaku itd. ko ce znati bolje nego dermatolog.
-
duboka_misao
#400 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pecati se pojavljuju od gljivicnih oboljenja,mikrospora najvjerovatnije , zacudo vise se javlja kod zenskih vlasnika, macku veterinaru odmah a ukucanima kanesten u sake i mazati sto vise puta na dnevnoj bazi.pravabubica wrote:Prije 3 mjeseca smo postali sretni vlasnici divne mace . Medjutim desilo se nesto vrlo neobicno, svo troje mojih ukucana, ukljucujuci i mene smo dobili cudnu fleku nepravilnog oblika, oivicenu crvenim krugom na nogama. Naravno u vremenskim razmacima. To je u pocetku izgledalo kao neki kozni ekcem, povremeno svrbi. Mazala sam kremom i prilicno se povuklo, ali ne skroz. Sad je se to pojavilo i kod moje mladje kcerke. Molim za savjet?
PS
`Uzročnik se prenosi izravnim dodirom s inficiranom životinjom, a osim sa životinje na čovjeka i sa životinje na životinju bolest se može prenijeti i sa čovjeka na čovjeka, pa čak i s čovjeka na životinju. Mačke koje su bolesne ili na koži nose uzročnika ne moraju imati izražene znakove bolesti. To se posebno odnosi na starije mačke, dok u mađih mačaka i pasa uočavamo okrugla bezdlačna mjesta na kojima je koža suha i ljušti se. Promjene su najčešće smještene na glavi (hrbat nosa, obrazi, očni kapci, uške) ali i na drugim dijelovima tijela. Infekcija u čovjeka može zahvatiti različite dijelove kože (kod djece do puberteta i kosu). Bolest se očituje okruglim, ovalnim, prstenastim ili nepravilnim promjenama. Ponekad su znakovi bolesti oskudni, ali se sa sigurnošću uspostavlja dijagnoza. Liječi se uspješno antimikoticima (Canesten, Daktarin tinktura) . Sprečavanje bolesti: izbjegavati dodir s mačkama i psima lutalicama, onemogućiti kontakt kućnih mačaka i pasa sa životinjama lutalicama, pri pojavi karakterističnih ili sumnjivih promjena na koži životinje/ljudi, potražiti pomoć veterinara/liječnika.`