plain vanilla wrote:Malo mi je nejasno, ali cu ti reci nesto. Osiguranje ne podlijeze PDV-u, i ne moze se obracunavati PDV na osiguranje.
To sto se tad desilo je bila velika akcija UIO na upravitelje, gdje su "napali" Upravitelje Sarajeva, Zenice i Tuzle, bez da su prije usuglasili zakon.
Tako da kad su izdali rjesenja, svima su zaracunali PDV, jer su Upravitelja geledali Upraviteljstvo kao komision. Ali, ponavljam, osiguranje ne podlijeze PDV-u, tako da oni upravitelji koji su se zalili na odluku UIO, dobili su nazad novac.
Drugo, bar kod nas naknada ne podlijeze PDV-u, placas odredjeni iznos po kvadratu, a upravitelj placa PDV samo na svoj prihod iz naknade, to nema veze sa etaznim vlasnicima.
Trece, svako treba osigurati svoj stan..Premija osiguranja bi bila ogromna kada bi obuhvatala i zajednicke i privatne dijelove zgrade.
Valjda sam ti ovo dobro napisala, ako nesto nije jasno pitaj, pa cu malo bolje objasniti.
Znači greška je do UIO,...Sad, da li je moj upravitelj FAMOS-GRADNJA vratio te uzete pare,ja ne znam. Nema godišnjih izvještaja.
Uglavnom, na konto naplate PDV-a upravitelj je naplatio od nas izvjesnu sumu kao razliku i nastavio uzimati uvećanu cijenu osiguranja. Do kada je tako radio i da li i sada radi, ne znam nemam godišnjih izvještaja.
Kada je uveden PDV, uveden je i za naknadu za održavanje i upravljanje zaj. dijelovima zgrada u Sarajevu. Nije mijenjana cijena po m kvadratnom naknade. Upravitelji su se ''stisli'' i uplaćivali PDV.
Znači, sada više nije uračunat PDV.
To je i smisao upraviteljstva da je jeftinije i lakše osigurati nekoliko hiljada zgrada i ulaza, nego pojedinačno da to sami vlasnici zgrada rade.
Sasvim bi razumno bilo da svi mi u zgradi uplaćujemo osiguranje i privatnog dijela zgrade, i zajedničkog dijela.
Nesreće se događaju, pa ako nekim nesretnim slučajem baš ja ostanem bez zgrade i u njoj bez moga stana, kao neosiguran, neću moći izgraditi svoj novi dom.
Lako se to može desiti. Četiri požara su bila u mojoj zgradi, plus što stanujem u samoj osi slijetanja aviona na sa. aerodrom. Nije se do sada desilo da se neka letjelica sruši (osim u ratu kada je oboren jedan talijanski avion). Daj bože da se nikada ne desi.
Ne vjerujem da bi dodatno osiguravanje i privatnih etaža povećalo toliko cijenu osiguranja da se to ne bi moglo izdržati.