Razveden/a

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
burek_in_space

#376 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote:al ste ga zakomplikovali...
Shta ti mislish o braku Dile?! :D
Cholina_Lokica

#377 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

burek_in_space wrote:
Dile wrote:al ste ga zakomplikovali...
Shta ti mislish o braku Dile?! :D
sha te briga :oops:
burek_in_space

#378 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote:
Ako tako budesh i muzhu govorila,brzo cesh doci na ovu temu sa ozbiljnom prichom. :P :mrgreen:
Cholina_Lokica

#379 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

burek_in_space wrote:
Dile wrote:
Ako tako budesh i muzhu govorila,brzo cesh doci na ovu temu sa ozbiljnom prichom. :P :mrgreen:
necu ba, bar dobro kuham, pa cu se tu izvuci :mrgreen:
burek_in_space

#380 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote: necu ba, bar dobro kuham, pa cu se tu izvuci :mrgreen:
Kuhash i shutish?! :shock:

Idealna zhena. :oops: :mrgreen:
Cholina_Lokica

#381 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

burek_in_space wrote:
Dile wrote: necu ba, bar dobro kuham, pa cu se tu izvuci :mrgreen:
Kuhash i shutish?! :shock:

Idealna zhena. :oops: :mrgreen:
a sta da ti kazem... :oops: :mrgreen:
burek_in_space

#382 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote:
a sta da ti kazem... :oops: :mrgreen:
Nemoj nishta,samo se prihvati oklagije...kuhinja ti je druga vrata desno. :oops: :mrgreen:
Cholina_Lokica

#383 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

samo cu klimnuti glavom :oops:
burek_in_space

#384 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote:samo cu klimnuti glavom :oops:
Ozhenicu te,ako si stvarno takva :oops: :mrgreen:
Cholina_Lokica

#385 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

burek_in_space wrote:
Dile wrote:samo cu klimnuti glavom :oops:
Ozhenicu te,ako si stvarno takva :oops: :mrgreen:
cekaj samo malo :oops: :kravata: :mrgreen:
burek_in_space

#386 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote: cekaj samo malo :oops: :kravata: :mrgreen:
Chekacu koliko god hocesh,ako mi obecash da se necesh zalagati za ravnopravnost (s)polova u mrachnoj zajednici. :mrgreen:
Cholina_Lokica

#387 Re: Razveden/a

Post by Cholina_Lokica »

:lol: :lol: :lol:
kako cu se zalagati, kad samo klimam glavom :lol:
mostarac

#388 Re: Razveden/a

Post by mostarac »

zagazaga wrote:
mostarac wrote: Ja sam u mom postu prije na ovoj temi napisao da izmedju ostalog zelim da mi zena radi da bi se rahat eventualno mogao razvest :D To ti valjda govori i o tome sta mislim o izbacivanju nekoga na ulicu.
Ja nikog ne okrivljavam, al u silnoj borbi za ravnopravnost zene su u muskarcima pocele gledati protivnike i prijetnju i postale su isfrustrirane i takmice se koja je "ravnopravnija" i u tome su postale egoisticne. Naravno ne moze se generalizovati za sve zene, ali recimo da se radi o dominantnoj vecini.
Ako vec govorimo o licemjernosti najlicemjernije su one zene koje pod plastom ravnopravnosti svog partnera toliko psiholoski maltretiraju da ovaj u neka doba poludi, a sve je vise slucajeva bas psiholoskog nasilja zene nad muskarcem u braku ili vezi uopste koje ima jednake posljedice kao kad kreten udari zenu.
I naravno na kraju dolazimo do onoga da se muskarci plase jakih zena sto je u velikom broju slucajeva pogresno. U mom slucaju pogresno totalno. Ja samo sa jakim i ambicioznim mogu egzistirati, al problem je sto mnoge zene ne prave razliku izmedju jaka i ambiciozna s jedne i bezobrazna i gazim preko lesheva s druge strane.
pa ti generaliziraš........ko je ovdje bezobrazan :? ove što iznose svoje mišljenje :? i gdje su ti toliki ludi i maltretirani jadnici ako su takve bezobrazne žene dominantna većina ? :?

stvaaaarno si mislim zaista........ :roll:
napisao sam gore da se ne moze generalizovati, ali da mislim da se radi o dominantnoj vecini ovih sto im se naglo probudio osjecaj za ravnopravnost i emancipaciju, a misljenje zasnivam na osnovu onoga sto vidim, cujem, procitam. Je li ti zaista mislis da nema psiholoskog zlostavljanja muskarca od strane zene u vezi ili braku? Ja znam par slucajeva iz moje jako bliske okoline gdje zena ili djevojka tako maltretira svog partnera da je to grozota jedna. Ja bi prije pristao da me tuche nego da mi radi takve stvari.
burek_in_space

#389 Re: Razveden/a

Post by burek_in_space »

Dile wrote::lol: :lol: :lol:
kako cu se zalagati, kad samo klimam glavom :lol:
Klimoglavisanjem. :mrgreen: Dosta smo zachatali,ruzhice nas :skoljka: :run:
mostarac

#390 Re: Razveden/a

Post by mostarac »

zagazaga wrote:
mostarac wrote: napisao sam gore da se ne moze generalizovati, ali da mislim da se radi o dominantnoj vecini ovih sto im se naglo probudio osjecaj za ravnopravnost i emancipaciju, a misljenje zasnivam na osnovu onoga sto vidim, cujem, procitam. Je li ti zaista mislis da nema psiholoskog zlostavljanja muskarca od strane zene u vezi ili braku? Ja znam par slucajeva iz moje jako bliske okoline gdje zena ili djevojka tako maltretira svog partnera da je to grozota jedna. Ja bi prije pristao da me tuche nego da mi radi takve stvari.
Znam neke slučajeve gdje žena malretira muškarca ali znam puno više slučajeva gdje muškarac maltretira ženu .... pa mi smo na balkanu brate dragi i ne možeš reći da je ovih prvih više. Ja neću iznositi ni jedan slučaj ali neću ni reći da su svi muškarci isti..vaki....naki.......to je generaliziranje, a ti napišeš neću generalizirati i onda opleteš ..... ne možeš generalizirati jer time vrijeđaš, mi smo svi različiti.....individue.......kontaš........?
ja nigdje nisam generalizirao i ostavio sam dovoljno prostora da se te individue sklone u stranu. Citaj
A iskreno u ovom momentu znam vise slucajeva gdje zene maltretiraju muskarce nego obratno, iako smo na balkanu, a to je valjda do hercegovki :D
seln

#391 Re: Razveden/a

Post by seln »

Bond_JaneBond wrote:
seln wrote: I ja, sreco moja, stvarno VOLIM kad mi djeca mladja od mene 20 godina pocnu pricati o zivotu. Sta ti znas o meni?
Otkud znas sta sam ja sve prezivio do sada?
Shvatio sam ja da je ona vani, i sama je rekla da se udala za stranca, a nije se udala za njega da bi ostala u Bosni. No, jesi li ti procitala ono sto je ona napisala? Toliko nipodastavanja za vlastitog muza u jednom postu...aferim! Ali, kako vidim, njemu situacja ne smeta, pa mogu reci - nek je sretno i hairli.
I kriza je svuda, ne samo u SAD.
P.S. I obavezno napomenuti da je neko ko ne misli kao ti glupi balkanac.
Na osnovu onoga sto ste do sad napisali (ipak ste vi jedan pedesetogodisnjak i kao takvome ja VAm moram ukazati duzno postovanje persiranjem) zakljucila bih da ni sa tih 5 decenija u dzepu niste naucili pristojno komunicirati i razmijenjivati misljenja u cilju rasvjetljavalja raznoraznih tema i zivotnih pitanja..Da, dragi gospodine Seln, rekla bih da niste naucili mnogo. Nadam se da cete me uvjeriti u suprotno bez prozivanja moje starosti (uh sta rekoh vako mlada) ili mladosti..
Do sad ste me uspjeli ubjediti u gore izreceno..Prije svega do sad ste trebali nauciti da ne osudjujjete prebrzo..
ZAhvaljujem VAm se najljepse na komplimentu iz gornjeg komentara (djeca mladja od Vas 20 godina) :D :D
Glede posta nase suforumašice melb26sa-ona nije nipodastavala svog muza..Ona njega ocito voli-cim se odlucila za brak i zivot s njim pa i na kraj svijeta da ode, a ono sto je napisala o njegovom ponasanju nije nista novo il' neobicno..Muskarci se doista ponasaju bezobraznije od male djece kad im se dopusti..Svaka pametna zena takvo ponasanje kazni..Uh sto volim sto sam Hercegovka :oops: :mrgreen: .
Za kraj citat ili nesto blisko citatu naseg vrlog kolege forumasha-ne znam vise kojeg "da muskarcima nije zena jos bi zivjeli u pecinama i odjevali se oskudno :oops:, bili gladni, goli i bosi-i sav napredak sto ga ima na svijetu je samo zbog nas, zena."
Stoga zahvalite Bogu sto nas imate. :mrgreen:
Evo, iz ovih stopa idem da sagradim hram u kojem ce svi muskarci dan i noc zahvaljivati Boginji zato jer postoje zene.
O aroganciji i ufuranosti jos uvijek imam sta uciti, pogotovo kad procitam ovakav tekst koji, zamisli, mene optuzuje za uvrede.
Jesam li ja tebe, dijete drago, zvao da se mijesas u diskusiju? dodjes nepozvana, nazivas me glupim balkancem, prizeljkujes mi nezaposlenost...
i kad dobijes odgovor, onda TO zoves uvredom!!
Inace, mokre snove tipa "i am mistress" mozemo do besvijesti pisati po forumu, ali stvarnost je ipak malo drugacija.
Medjutim, jadna je buducnost u kojoj iskompleksirana djeca fizicku inferiornost u djetinjstvu nastoje kompenzirati tako sto ce "kaznjavati" muzeve.
Ma hajde.... :-) ...hoces li, dina ti? :lol: :lol: :lol:
Mozes se pokupiti i otici biti raspustenica, tj. divljac za odstrel. Sto bi rekli nadrealisti...kazni me, kazni me.... :lol: :lol: :lol:
seln

#392 Re: Razveden/a

Post by seln »

Inace, malo smo se svi zajedno udaljili sa teme. tema je razvod, a ne kako mala Fata zamislja brak.
ne razumijem ovu kolicinu frustracije koja se prosipa ovdje, pogotovo od uglavnom neudatih zena.
Niko ne kaze da neudata zena ne moze imati misljenje o razvodu, ali, brate dragi...ubicu, kaznicu, bice mi otirac za noge...
sta vam je, bone?
I zasto, sto mu dabrova Salakovca, na odgovor i drugacije misljenje reagujete kao na uvredu? Stvarno ne zelim da insinuiram, ali jeste li vi ikad razgovarali sa nekim ko ima drugacije misljenje?
Po hiljaditi put: NEMA recepta za brak. Ako sadist ozeni mazohistkinju ( i vice versa), to je perfektan brak. I svako ko im pocne pametovati kako bi trebali zivjeti rusi im brak.
floki

#393 Re: Razveden/a

Post by floki »

Da bi sa muškarcem/ ženom mogli lako i u miru živjeti , treba misliti o onom šta vas s njim/ njom sjedinjuje , a ne o tome šta vas od njega/ nje razdvaja.Svaki brak nosi svoju težinu , samo je bitno zajedničkim snagama naći adekvatno rješenje za oboje i biti svjestan da je najlakše podnijeti zahtjev za razvod.Možemo mi palamuditi 100-nu str zašto se neko razvodi , ne može se naprasno nakon 5-10-15-ak godina sjesti i shvatiti da ta osoba uopšte više nije ona ista osoba za koju si se oženio/ udala :roll:

Očito, to je u samom startu zabavljanja / hodanja bila greška, jedino što se tada nose ružičaste naočale pa baš slika/vizija nije realni. Dok se zabavljaš , zaboga tvoj partner/ka niti ide u WC da njake ,produkt ne smrdi jer zaboga , njake mošus, nema ujutro krmelja i ako malo više nadniči ne usmrdi se , jer zaboga partner/ ka je izašao/la ravno iz raja itd, itd ...
Naravno uvijek ima izuzetaka koji imaju malo strašniji razlog ( pijanstvo, kockanje, masnice po cijelom tijelu ( ne nužno ženskom ali većinom ) ... )

Samo treba biti realan ali baš realan i prvo počistiti ispred svoga praga. Našim femme populaciji želim sreću u pronalaženju ideala , isto tako muškoj populaciji želim da nakon određenog vremena ne okrenu se svom polu. :skoljka:
bubi_mama

#394 Re: Razveden/a

Post by bubi_mama »

Problem je sto danasnja percepcija braka kod vecine je ona kao iz americkih filmova. Kucica u cvijecu 2,5 djeteta, muz koji zaradjuje bas koliko treba :zzzz: :zzzz:
A kad dodje do braka ispocetka je je sve medeno i divno, i onda dolazi padanje sa tog "ruzicastog" oblacka punog harmonije. E tu je sad kako ce ko da prihvati realnost braka, i kako ko shvati sta je cija obaveza. Jer oboje moraju da doprinose tom braku, da se odricu mnogo cega da bi to sve uspjelo.
Ova razmisljanja da je rjesenje da ga/nju treba pod "papucu" ili sta vec su bezvezna jer brak tako ne funkcionise. Po meni je brak jedna obicna simbioza, gdje vremenom ljubav partnera nije vise na prvom mjestu, vec razumjevanje jedno drugog, kompromisi i uzajamno postovanje. Ali kod nas se sve to izgubilo, niko vise ne cijeni brak kao instituciju, i onda dolazi do toga da ono drugo ne moze vise trpiti i razvode se.
terapija

#395 Re: Razveden/a

Post by terapija »

Latina wrote: Uopste se ne slazem s tobom.

Ono sto treba uvesti je svako zivi sam/a jedno 5 godina, i tek nakon toga ( kad upozna bar donekle samog/samu sebe ), sta znaci izdrzavati se i planirati zivot, tek onda moze poceti - u naznakama - razmisljati o zivotu s drugom osobom.

Sve ostalo su puste sanje da ce ona biti ista kao njegova mama ( let's talk 'bout Mission Impossible ), ili da ce se on za nju brinuti kao sto se njen tatica brinuo za svoju princezicu ( mal' morgen oliti little tomorrow ).
Ovo je generalno dobra preporuka dok se mlada porodica ne odluci da ima potomstvo. Za ovo ih malo ko/sta moze pripremiti. Mnogo muzeva padne na ovom ispitu.
wileyX

#396 Re: Razveden/a

Post by wileyX »

kolega wrote:
Dile wrote:doduse kolega :D ima ti i ta mjesta :lol: :lol: :lol:
nego ja poslije svega ovog procitanog, zamisljam scenu, muz kuha rucak a draga mu vristi, 'odi 'vamo da ti pomaknem ovaj kauc da pobrises prasinu iza :mrgreen:
ma ja, ono muž joj sprema neki visoko proteinski ručak a ona mu pokazuje kako je taj dan radila bicepse i kvadribicepse, i malo joj fali da se pravo izdefiniše :D
A sta fali ovom rucku???? Sta fali ako muskarac ili zena drzi do tijela i linije,jel to manje musko od onog ko je pojeo pitu ili cevape??? Jel ovo tvoje misljenje ili nako cisto radi zajbancije???
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#397 Re: Razveden/a

Post by Latina »

mostarac wrote: napisao sam gore da se ne moze generalizovati, ali da mislim da se radi o dominantnoj vecini ovih sto im se naglo probudio osjecaj za ravnopravnost i emancipaciju, a misljenje zasnivam na osnovu onoga sto vidim, cujem, procitam. Je li ti zaista mislis da nema psiholoskog zlostavljanja muskarca od strane zene u vezi ili braku? Ja znam par slucajeva iz moje jako bliske okoline gdje zena ili djevojka tako maltretira svog partnera da je to grozota jedna. Ja bi prije pristao da me tuche nego da mi radi takve stvari.
Tvoji utisci su jedno, cinjenice nesto sasvim drugo.

Svaka treća žena u Srbiji trpi fizičko nasilje

BEOGRAD - Svaka treća žena u Srbiji trpi fizičko nasilje, dok svakoj četvrtoj preti nasilje, pokazali su rezultati istraživanja nevladinih organizacija predstavljeni danas na okruglom stolu u Skupštini Srbije. U više od 92 odsto slučajeva porodičnog nasilja počinilac je suprug ili partner, rekla je savetnica u Sektoru za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike Kristina Nađ na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je dodala da su istraživanja pokazala i da svaka druga žena pretrpi neki oblik psihičkog nasilja.

Po učestalosti nasilja nad ženama, posle porodičnog slede seksualno nasilje i trgovina ženama.

Prema rečima Kristine Nađ, seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje pretrpela je svaka osma adolescentkinja, a dve trećine navodi da zna za takve primere u okruženju.

Evidenicija o nasilju nad ženama je nepotpuno jer veliki broj žena odbija da učestvuje u istraživanju i prijavljivanju nasilja, a kaznena politika za prekršioce je blaga, navela je ona.

Kao razloge rasprostranjenosti porodičnog nasilja u Srbiji Nađ je navela patrijarhalne odnose u društvu, tešku ekonomsku situaciju, izbeglištvo, ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je rekla i da novoformirani Sektor za rodnu ravnopravnost preduzima značajne aktivnosti u toj oblasti, a da Ministarstvo rada i socijalne politike priprema nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama i rodnu ravnopravnost, kao i zakon o rodnoj ravnopravnosti...

http://www.rtv.co.yu/sr/vesti/drustvo/d ... _42142.jsp

NASILJE NAD ŽENAMA - Šokantni podaci istraživanja Autonomne ženske kuće Zagreb u kojem je ispitano gotovo 1000 žena

Najmanje 29 posto žena partneri su zlostavljali

Od rastavljenih ispitanica žrtava nasilja, njih 54 posto kaže da su primale šamare, 34 posto i udarce šakom ili nogom, 22 posto ih je bilo premlaćeno, a 26 posto žena tvrdi da im je bivši muž barem jednom prijetio oružjem

ZAGREB - Svaka peta žena u Hrvatskoj bila je žrtva nekog oblika fizičkog nasilja koje je izvršio njezin partner, a svaka četvrta barem je jednom imala spolni odnos na izričit zahtjev partnera, protiv svoje volje.
To su porazni podaci koje je pokazalo prvo istraživanje o nasilju nad ženama u Hrvatskoj, koje je inicirala Autonomna ženska kuća Zagreb, a financirao bivši Državni zavod za obitelj i sadašnje Ministarstvo obitelji.

Djeca svjedoci nasilja
Istraživanje je provedeno na 987 žena u dobi od 18 do 67 godina iz svih dijelova zemlje. Njih 61 posto trenutačno je u braku, 21 posto u vezi, a 18 posto nema partnera.
Rasprostranjenost fizičkog nasilja mjerena je kroz tri pitanja. Prvo je pitanje bilo zna li ispitanica da je njezinu najbolju prijateljicu partner ikad fizički ozlijedio. Čak 29 posto žena odgovorilo je potvrdno. Još 36 posto žena odgovorilo je da je vidjelo ili znalo da je njihova majka bila žrtva nasilja. Na izravan upit je li sama ikad doživjela fizičko nasilje, 21 posto žena odgovorilo je potvrdno. "Odgovori ispitanica na to pitanje najvjerojatnije oslikavaju samo doista teške slučajeve zlostavljanja. Vjerojatno je najtočniji pokazatelj rasprostranjenosti muške agresije nad ženama unutar veza prosječna vrijednost ovih varijabli. A taj je podatak alarmantan: najmanje 29 posto žena u našoj zemlji doživjelo je fizičko zlostavljane od intimnih partnera", naveli su autori u interpretaciji istraživanja. Najteža zlostavljanja, prema istraživanju, žene su doživjele od bivših muževa. Od rastavljenih ispitanica, žrtava nasilja, njih čak 54 posto kaže da su primale šamare, 34 posto i udarce šakom ili nogom, 22 posto ih je bilo premlaćeno, a 26 posto žena bivši je muž barem jednom prijetio oružjem! Međutim, i podaci koji se tiču aktualnih veza porazni su: 17 posto žena i sada trpi pljuske, devet posto udarce šakom, a četiri posto premlaćivanje. Od žena žrtva nasilja koje su trenutačno u vezi, čak 37 posto njih neki je oblik fizičkog nasilja doživjelo u posljednjih šest mjeseci. Fizičko nasilje, kako pokazuje istraživanje, povezano je sa seksualnim. Protiv svoje volje, a na izričit zahtjev partnera, seksualni je odnos imalo čak 24 posto žena! Njih 20 posto na takav je spolni čin bilo prisiljeno više od jednom. U uzorku žena koje su bile fizički zlostavljane, svaka druga bila je zlostavljana i seksualno, a njih 43 posto tome su bile izložene često. Tome su najvjerojatnije svjedočila i djeca jer su čak 77 posto zlostavljanih žena majke. S obzirom na takvo stanje, osobito su iznenađujući podaci o tome koliko često i od koga žene žrtve nasilja traže pomoć. Istraživanje je potvrdilo poznatu činjenicu da žene najčešće šute i trpe i nemaju povjerenje ni u koga.

Najmanja pomoć od Centra
Više od polovice zlostavljanih žena nije se nikome požalilo, a druga polovica rekla je to samo prijateljima ili rodbini. Državnim institucijama te vjerskim ili nevladinim savjetovalištima nikada se nije obratilo čak 83 posto žena! Bračnom savjetovalištu obratilo se samo njih šest posto, sudu sedam posto, Centru za socijalni rad devet posto, a najčešće su se obraćale policiji, njih 17 posto. I one rijetke koje su se obratile nekoj stručnoj službi, većinom kažu kako od toga nisu imale velike koristi. Žene najbeskorisnijim drže obraćanje Centru za socijalni rad, a 11 posto onih koje su se obratile policiji kažu kako ih je ona - odbila. Zlostavljanje žena ipak nije veliki državni trošak kad je riječ o korištenju zdravstvenih ustanova ili gubitku radnog učinka. Naime, samo četiri posto zlostavljanih zadržano je u bolnici, a samo 23 posto je izostalo s posla, i to najčešće samo dva-tri dana.

Gotovo svaka treća bez primanja
Istraživanje je pokazalo i da su žene financijski u mnogo gorem položaju od muškaraca i da nerijetko ovise o partneru, što je bitan razlog zbog kojeg su prisiljene trpjeti nasilje. Čak 79 posto žena nema primanja ili zarađuje manje od prosječne plaće u Hrvatskoj. Za razliku od njih, zarada partnera ispitanih žena mnogo je bolja. Uz to, od žena koje zajedno žive s partnerom, samo njih četiri posto posjeduje taj stan. S druge strane, partner je vlasnik u 16 posto slučajeva, odnosno četiri puta češće. Njih 15 posto živi u stanu partnerovih roditelja, a šest posto u stanu njezinih roditelja. Najveći dio njih, čak 47 posto, živi u zajedničkom stanu. Ostatak živi u unajmljenoj prostoru. Istraživači stoga zaključuju da se problem nasilja nad ženama neće riješiti tako dugo dok se ne popravi materijalni status žena i dok se ne poveća učinkovitost državnih institucija.

http://www.zinfo.hr/hrvatski/stranice/i ... pc10-2.htm

Nisam pronasla podatke o nasilju u BiH, ali slutim da ako nije vece nego u Srbiji i Hrvatskoj, sigurno nije manje.

Izvjestaj Svjetske Zdravstvene organizacije kaze : Zaključeno je da partner najčešće zlostavlja ženu.

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da je zlostavljanje žena u domaćinstvu rašireno u celom svetu, i ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje.

Prvi put u ovom izveštaju se upoređuju podaci iz razvijenih i zemalja u razvoju. Utvrđeno je da je nasilje prema ženama slično kako u siromašnim tako i bogatim zemljama. Istraživanje je izvršeno u 10 zemalja : Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Japanu, Peruu, Namibiji, Samoi, Srbiji i Crnoj Gori, Tajlandu i Tanzaniji.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da za mnoge žene širom sveta - dom nije bezbedan. Ispitano je 24 hiljade žena, u dobu kada mogu da rađaju. Zaključeno je da partner najčešće zlostavlja ženu. Kako je navedeno, manji postotak otpada na nepoznate osobe, poznanike, ili druge počinioce u odnosu na zlostavljanje u kući. U istraživanju se navodi da su žene koje pretrpe fizički napad izložene ozbiljnim zdravstvenim posledicama. Epidemiolog, Henrijeta Džensen, iznosi da zdravstveni problemi uključuju : povrede, emocionalnu neravnotežu, razmišljanje o samoubistvu ili izvršenje samoubistva, i fizičke simptome oboljenja.

”Takođe je utvrđeno, što je veoma važno, da trudnoća nije vreme u kojem je žena zaštićena. Mnoge žene su pretučene u trudnoći, i skoro polovina dobija udarce u stomak. Tako da su pobačaji i abortusi rezultati nasilja. “

http://www.voanews.com/Serbian/archive/ ... 2005-11-25

p.s. Primjere emocionalnog zlostavljanja nepoznatih osoba ( forumasica ) imamo i na ovoj temi.
duboka_misao

#398 Re: Razveden/a

Post by duboka_misao »

koliko ovih sto palamude su zapravo u braku ili razvedeni...nako cisto pitam?
zelenashica

#399 Re: Razveden/a

Post by zelenashica »

mostarac wrote:
zagazaga wrote:
Znam neke slučajeve gdje žena malretira muškarca ali znam puno više slučajeva gdje muškarac maltretira ženu .... pa mi smo na balkanu brate dragi i ne možeš reći da je ovih prvih više. Ja neću iznositi ni jedan slučaj ali neću ni reći da su svi muškarci isti..vaki....naki.......to je generaliziranje, a ti napišeš neću generalizirati i onda opleteš ..... ne možeš generalizirati jer time vrijeđaš, mi smo svi različiti.....individue.......kontaš........?
ja nigdje nisam generalizirao i ostavio sam dovoljno prostora da se te individue sklone u stranu. Citaj
A iskreno u ovom momentu znam vise slucajeva gdje zene maltretiraju muskarce nego obratno, iako smo na balkanu, a to je valjda do hercegovki :D
molim u da herke ne barečeš :P i ja sam jedna od njih,ali haman pa izrod..... :D
zelenashica

#400 Re: Razveden/a

Post by zelenashica »

duboka_misao wrote:koliko ovih sto palamude su zapravo u braku ili razvedeni...nako cisto pitam?
ja sam u braku :D ali za razvod se još trudim :lol: :lol: :lol:
Post Reply