Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post Reply
behavac

#376 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by behavac »

dallton wrote:
bl4ever wrote:
staticx wrote:Jarane ovako ce nam uvjek i biti.
Mislim da nam je najpametnije da mi pocnemo kopati tunel ka turskoj i arapskim zemljama. Kad bi s njima vies suradjivali bolje bi nam bilo. Ebo evropu. :D
hahaha... ovo me podsjeca na "nas i rusa trista miliona" :-) a zna se kako to ide
sta ce nam tunel, kad vec imamo nadzemni prolaz do turske linija sarajevo - sandzak - jug srbije (dok se ne rijese neke sitnice tipa prisustvo neprijateljskih trupa) - kosovo - makedonija...
I ja smatram da se to prisustvo neprijateljskih trupa, tipa siptarski teroristi na teritoriji Srbije, trebaju rijesiti po kratkom postupku...eliminisati teroriste i mirna Srbija... :D
jeza u ledja

#377 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jeza u ledja »

Milan Muminovic ostaje bez vize?

Ko kaze da su samo Bosnjaci diskriminirani? Da nije tuzno bilo bi komicno. :-)
jefferson

#378 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Milan Muminovic ostaje bez vize?

Ko kaze da su samo Bosnjaci diskriminirani? Da nije tuzno bilo bi komicno. :-)
Strasno, ali gledaj ovo sa pozitivne strane! Jedina smo drzva koja ima 31 dan u septembru :D
pita

#379 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by pita »

jalija s bistrika wrote:Filipović: Izolacija za BiH ne može ostati
Moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU...
20.07.2009.
Akademik Muhamed Filipović začuđen je reakcijama krugova bliskih Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu na protest građana i javnosti u BiH u vezi s odlukom Evropske komisije da zadrži vize samo za državljane naše zemlje, a da ih ukine Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- Svi oni naglašavaju da mi u reakciji na njihovu odluku koja diskriminira BiH u pogledu viznog režima reagiramo moralistički i emocionalno. Oni svi prelaze preko činjenice, da li namjerno ili slučajno, zbog toga što ne vide stvari, da su oni svojom odlukom izazvali jedan dalekosežni socijalni, politički i psihološki proces u BiH, da su zapravo izazvali daljnju segregaciju i izolaciju stanovništva unutar BiH.

Dvije grupe

Danas se stanovnici BiH ne dijele samo u odnosu na prava koja imaju unutar svoje zemlje nego se dijele i na prava koja imaju prema vanjskom svijetu na dvije grupe: na jednoj strani su Bošnjaci koji nemaju prava putovati po svijetu i koji su ovom odlukom apsolutno diskriminirani, a na drugoj strani su Hrvati i Srbi koji na osnovama dvojnog državljanstva i mogućnosti da posjeduju pasoše susjednih država mogu slobodno putovati po zemljama EU, čime je izazvana opasna podjela - kaže akademik Filipović.

On posebno osuđuje "užasnu aroganciju koja je došla do izraza u donošenju ovakve odluke, a pogotovo u njenom opravdavanju i obrazloženju".

- Naša javnost ne može preći preko ove uvredljive odluke i mi moramo nastaviti s akcijom, a akcija, naravno, ako Europska unija bude insistirala na njenom održanju, mora biti srazmjerna težini posljedica koje mi trpimo zbog nje - pojašnjava Filipović.

Akademik zdušno podržava potpisivanje peticije pod sloganom "Nismo zaslužili geto - želimo slobodu", koju je pokrenuo "Dnevni avaz".

- To je odlična stvar. Mora se pokazati građanski otpor ovoj odluci - kaže Filipović.

Peticija građana

Ugledni univerzitetski profesor misli da je sljedeći korak, ako EU ne reagira na apele javnosti i peticiju građana, organiziranje masovnih mirnih demonstracija u svim gradovima u BiH.

- Mi smo došli do crte. Nemamo kud. Ta segregacija i izolacija koja se prema nama Bošnjacima primjenjuje, koja je stvar kontinuiteta, a ne slučajnih okolnosti, mora se razjasniti i ne može opstati. Mi moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU. Pri tome ne trebamo isključiti nijednu mjeru koja nam stoji na raspolaganju, naravno u okvirima demokratskih pravila ponašanja - zaključuje akademik Muhamed Filipović.

Našu vlast proizvela je međunarodna zajednica

Akademik upozorava da se već javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare.

- Naši jesu krivi, naša vlast je nekvalitetna ne zbog nas, nego zbog cjelokupnih uvjeta u kojima mi živimo. Nismo mi proizveli ovu i ovakvu vlast, nego međunarodna zajednica. Ono što je falš u ovoj vlasti je ono što je međunarodna zajednica nama nametnula, podjelu zemlje na nacionalnom kriteriju - pojašnjava akademik Filipović.

Moj Tunjo sve si u pravu ali ko te slusa... :dance:
Slazem se..
jedino cega se plasim je to..da ce uskoro doci do radikalizacije bosanski muslimana..to nece biti dobro ni nama ni eu
to je odlican put za stvaranje nove palestine
pita

#380 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by pita »

[quote="jalija s bistrika"]Filipović: Izolacija za BiH ne može ostati
Moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU...
20.07.2009.
Akademik Muhamed Filipović začuđen je reakcijama krugova bliskih Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu na protest građana i javnosti u BiH u vezi s odlukom Evropske komisije da zadrži vize samo za državljane naše zemlje, a da ih ukine Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- Svi oni naglašavaju da mi u reakciji na njihovu odluku koja diskriminira BiH u pogledu viznog režima reagiramo moralistički i emocionalno. Oni svi prelaze preko činjenice, da li namjerno ili slučajno, zbog toga što ne vide stvari, da su oni svojom odlukom izazvali jedan dalekosežni socijalni, politički i psihološki proces u BiH, da su zapravo izazvali daljnju segregaciju i izolaciju stanovništva unutar BiH.

Dvije grupe

Danas se stanovnici BiH ne dijele samo u odnosu na prava koja imaju unutar svoje zemlje nego se dijele i na prava koja imaju prema vanjskom svijetu na dvije grupe: na jednoj strani su Bošnjaci koji nemaju prava putovati po svijetu i koji su ovom odlukom apsolutno diskriminirani, a na drugoj strani su Hrvati i Srbi koji na osnovama dvojnog državljanstva i mogućnosti da posjeduju pasoše susjednih država mogu slobodno putovati po zemljama EU, čime je izazvana opasna podjela - kaže akademik Filipović.

On posebno osuđuje "užasnu aroganciju koja je došla do izraza u donošenju ovakve odluke, a pogotovo u njenom opravdavanju i obrazloženju".

- Naša javnost ne može preći preko ove uvredljive odluke i mi moramo nastaviti s akcijom, a akcija, naravno, ako Europska unija bude insistirala na njenom održanju, mora biti srazmjerna težini posljedica koje mi trpimo zbog nje - pojašnjava Filipović.

Akademik zdušno podržava potpisivanje peticije pod sloganom "Nismo zaslužili geto - želimo slobodu", koju je pokrenuo "Dnevni avaz".

- To je odlična stvar. Mora se pokazati građanski otpor ovoj odluci - kaže Filipović.

Peticija građana

Ugledni univerzitetski profesor misli da je sljedeći korak, ako EU ne reagira na apele javnosti i peticiju građana, organiziranje masovnih mirnih demonstracija u svim gradovima u BiH.

- Mi smo došli do crte. Nemamo kud. Ta segregacija i izolacija koja se prema nama Bošnjacima primjenjuje, koja je stvar kontinuiteta, a ne slučajnih okolnosti, mora se razjasniti i ne može opstati. Mi moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU. Pri tome ne trebamo isključiti nijednu mjeru koja nam stoji na raspolaganju, naravno u okvirima demokratskih pravila ponašanja - zaključuje akademik Muhamed Filipović.

Našu vlast proizvela je međunarodna zajednica

Akademik upozorava da se već javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare.

- Naši jesu krivi, naša vlast je nekvalitetna ne zbog nas, nego zbog cjelokupnih uvjeta u kojima mi živimo. Nismo mi proizveli ovu i ovakvu vlast, nego međunarodna zajednica. Ono što je falš u ovoj vlasti je ono što je međunarodna zajednica nama nametnula, podjelu zemlje na nacionalnom kriteriju - pojašnjava akademik Filipović.
Slazem se..
jedino cega se plasim je to..da ce uskoro doci do radikalizacije bosanski muslimana..to nece biti dobro ni nama ni eu
dallton

#381 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

mani mi filipovica metuzalema i njegovih prica, promjenio je hiljadu i jedan dres...
dallton

#382 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

preky_bgd wrote:
karanana wrote:ako je iko u ovom ratu izgubio, onda definitivno znamo ko je to bio pocevsi od oluje 1995. i sa zavrsnim chinom 1999. ali to nije tema vecerasnje emisije.
eto nas nagradishe ukidanjem vizama.... 8-)
ovo mi je uvijek bilo interesantno u vezi bg misljenja o ratu u bosni, i osjecaja da je tu nesto dobijeno samim cinom etnickog ciscenja, itd...

dobro, pobjednice, de mi pojasni ovu donju informaciju, jel ovaj donji podatak rezultat velikih dobitaka u ovoj historijskoj pobjedi, i kako ce ovo s vizama uticati na dole opisani proces
Mladi žele napustiti Srbiju

Čak 54 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Čak 54 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje
Da među mladima u Srbiji ima onih koji bi rado napustili zemlju, bilo je jasno, ali istraživanje koje je proveo CESID za potrebe Ministarstva omladine i sporta, pokazuje da čak 54 odsto mladih tako razmišlja.

Istraživači i nadležni međutim primjećuju da se taj procenat smanjio u odnosu na prethodna istraživanja, i da je povećan broj onih koji budućnost vide u mjestu u kojem žive.

Mediji su kao zabrinjavajući naveli podatak da još uvek preko polovine mladih ne vidi svoju budućnost u Srbiji. Nadležni u ministarstvu omladine i sporta sa druge strane, ističu da je dobro što se za protekle dvije godine taj broj smanjio za više od 10 odsto. Specijalni savjetnik ministra omladine i sporta Zora Krnjajić za DW kaže da bi sve podatke o migracijama mladih trebalo pažljivo analizirati, kako bi se izbjegla pogrešna ili dramatična tumačenja:

„Nas naravno da zabrinjava svaki podatak koji se odnosi na želju mladih da odlaze bespovratno. Ali, ovde se ne radi o tome, jer mi znači sada ne znamo koliko njih je zainteresovano da ode i da se iseli, a koliko ih je zainteresovano da ode da se usavršava i da se vrati“.

Mješavina ekonomske i političke migracije
Studenti su često u dilemi da li da napuste zemlju
Profesor Beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić za DW kaže da je procenat mladih koji žele da odu i dalje visok, ali i da sadašnja generacija mladih ima želju da ode iz specifičnih razloga:

„Mnogo tih mladih koji odlaze, ne idealizirajući njihove ni političke ni druge stavove, ipak pripadaju onoj skupini mladih kojima je sve prekipjelo. Ovo nije ekonomsko iseljavanje, ovo je mješavina ekonomske i političke migracije“.

Srbija već više od godinu dana ima Nacionalnu strategiju za mlade, za koju Zora Krnjajić kaže da već daje prve rezultate. Trenutno postoji 87 kancelarija za mlade širom Srbije, uskoro će se formirati Info portal za mlade, a velika pažnja je posvećena i neformalnom obrazovanju, poput obuka za rad na računarima ili kurseve stranih jezika.

Mišljenja oko toga da li je 54 odsto mnogo ili malo će ostati podjeljena, ali profesor Rajić kaže da se ipak može jasno reći ko je iznevjerio očekivanja mladih u Srbiji:

„Iznevjerila je ekonomska i politička elita, koja je sasvim zadovoljna stanjem takvim kakvo jeste. U ovom trenutku možemo, recimo, vidjeti da Vuk Jeremić i vlada troše nevjerovatnu količinu energije oko jedne potpuno izgubljene i besmislene stvari kao što je Kosovo, a prosto ne umiju da riješe niz socijalnih problema, prije svega problem zapošljavanja mladih“.

Mladi kao razloge za odlazak iz zemlje navode posao i životni standard, kao i mogućnost boljeg školovanja i usavršavanja. Najveći broj onih koji bi otišli imaju između 20 i 24 godine, dakle studentska populacija. Postavljaju li oni konkretno pitanje otići ili ostati, pitamo profesora Rajića:

„Ja im uvijek dajem savjet: ostanite ovdje jer ste potrebni ovoj Srbiji, i jer bez vas ova sredina nema nikakvu budućnost. Ali, ako želite ozbiljnu budućnost, a niste voljni da se borite za nju ovdje, onda idite van zemlje, gdje ne morate da se ’bijete’ da je dobijete već je dovoljno samo da radite svoj posao. Ovde nije dovoljno samo dobro raditi svoj posao, ovdje moraš da se ’biješ’ i protiv onih koji ne rade svoj posao“.

Autor: Ivica Petrović
steta samo sto se albancima u srbiji zuri da zavrse ono sto hoce, al kako ovo ide s natalitetom i odseljavanjem u srbiji, izgleda da im je najpametnije da spuste loptu i puste vrijeme da zavrsi stvari za njih...elem, ja za 50 godina vidim balkan kao malo kapitalisticko selo naseljeno kinezima i albancima i rijetkim juznim slavenima koji u pauzama izmedju malih ratova rade u kineskim fabrikama tekstila, jer ovdje niko izgleda pametan nece ostati ...btw. *da ne bude opet dallton sovinista) prostom zamijenom nekih rijeci isti tekst mozete napisati za bilo koju susjednu nam zemlju
jalija s bistrika

#383 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jalija s bistrika »

Bilt kritiziran zbog viza za BiH
Švedski ministar vanjskih poslova ustvrdio da su građani BiH "žrtve političara nesposobnih na dogovor"...
22.07.2009.
Šef švedske diplomatije i predsjedavajući Vijeća EU Karl Bilt (Carl Bildt) našao se jučer u Parlamentu Evropske unije na žestokom verbalnom udaru zastupnika zbog odluke da BiH bude izostavljena iz odluke o ukidanju viznog režima.

On je govorio pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta EU o prioritetima švedskog predsjedavanja Unijom. No, odmah po uvodnom izlaganju Bilt se našao pred "rafalom" pitanja o BiH. Austrijski zastupnik Hanes Svoboda (Swoboda) tražio je od Bilta da odgovori na to "koji je najbrži način da što je prije moguće i BiH bude ubačena na listu za ukidanje viza".

Konkretni Slovenac

Slovenac Jelko Kacin bio je još konkretniji u svom upitu, rekavši Biltu da mu "posljednjih dana dolaze brojni očajnički e-mailovi iz BiH".

- Oni koji su u ratu bili žrtve, a bili su i žrtve našeg embarga, sada su žrtve embarga na slobodu kretanja. Srbi i Hrvati iz BiH više ne trebaju tu državu, jer mogu dobiti pasoše drugih zemalja. Kako bismo im pomogli, trebamo iskoristiti sve instrumente da BiH dobije ukidanje viza barem do 15. godišnjice genocida u Srebrenici - rekao je Kacin.

Uključila se i Ulrike Lunaček (Lunacek) iz Austrije, koja je zatražila da vize za BiH budu ukinute najkasnije u prva tri mjeseca naredne godine.

Na ovako snažne reakcije, Bilt je odgovorio poprilično hladno, tek nakon što je razmotrio rješenja "situacije u Hondurasu" te probleme odnosa Hrvatske i Slovenije.

Pitanje kredibiliteta

On je podsjetio da je prije dvije sedmice u Dubrovniku zajedno sa Džejmsom Štajnbergom (James Steinberg) iz Stejt departmenta ponovo razgovarao sa bh. političarima.

- Tada sam im rekao da će ovako biti. Biometrijske pasoše treba uvesti, a ne samo govoriti o njima. Rekao sam im da moraju uvjeriti ministre unutrašnjih poslova. Nije problema s nama diplomatama, mi smo fini, ali oni moraju pokazati kredibilitet našim ministrima unutrašnjih poslova. Optuživanje međunarodne zajednice ne vodi ničemu - ocijenio je švedski ministar.

Bilt se nije propustio osvrnuti i na Kacinov istup o "očajnim mailovima iz BiH".

- Bio sam ja u BiH. To je, na neki način, moja druga država. Znam ja taj sindrom žrtve. Ali, oni su žrtve nesposobnosti svojih političara da se dogovore - istakao je Bilt.

Neće Balkan biti talac

- Na Balkanu uvijek morate paziti na retoriku. Znam kakva je retorika sada u Sarajevu kada su vize u pitanju.

U BiH su znali da ovakva odluka dolazi. Oni su znali da kasne. Bio sam tamo prije nekoliko mjeseci cijeli dan s kolegama iz Austrije i Francuske. Tada smo jasno rekli političarima da će, ako ne sjednu zajedno raditi, ovaj voz s vizama otići i neće nikoga čekati. Neće ostatak Balkana biti talac njihove nesposobnosti za dogovor - rekao je Bilt.

Ovaj Švedski ovcar (Karl :evil: Bilt) mi pokvari dan kad god ga vidim!!! :x
samo malo

#384 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by samo malo »

Ne znam kako jos niko nije Tunji preporucio da se pozove na svoje, toliko puta isticano, hrvatsko porijeklo, pa zatrazi hrvatsku putovnicu.

Bar se on prije par godina na sva usta hvalio da vuce korijene od onog cuvenog katolickog hrvatskog svecenika Filipovica koji predje na islam.

I jos nesto za razmisljanje, ako su vec nasi vlastodrzi toliko sigurni da je ovo nepravda i diskriminacija, ova odluka EU oko viza, zasto su se nasi parlamentarci i vlastodrzci aman zaman zadnjih dana toliko upeli u usvajanju nekakvih odluka i u izjavama tipa "ako usvojimo par zakona, EU ce se predomisliti i vize se ukidaju naredne godine" :-)
tatjanamster

#385 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

pita wrote: Slazem se..

Gdje? :lol: :lol: :lol: :lol:
U BiH?

:lol: :lol: :lol:

Koja komedija :roll:
Narod na Balkanu je pretežno 'vjerski orjentiran narod' koji bi porodicu prodao za večeru.
Baš Palestina veliš...
dallton

#386 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

evo provale dana
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas i ambasador Švedske u BiH, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, Bosse Hedberg snažno su danas odbacili optužbe da je nedavna odluka Evropske komisije prema kojoj BiH nije dobila zeleno svjetlo za liberalizaciju viznog režima bila zasnovana na vjerskim ili rasističkim predrasudama.

Ambasador Hedberg žali što postoje mišljenja da je odluka Evropske komisije bila zasnovana na rasističkim predrasudama jer je to veoma udaljeno od evropskih vrijednosti.

- Snažno sam uvrijeđen stavovima da je odluka bila zasnovana na rasističkim osnovama. Nema osnova za to i veoma mi je žao što vidim te optužbe, rekao je Hedberg.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
posto si uvrijedjen evo jos jednom da ponovimo obadvojica ste, a posebno tvoj grcki jaran (sto znaju svi koji su ikad radili sa ek u bosni, najnesposobnijom skupinom idiota u sarajevu koji imaju skupu zgradu (odmah iza avaza) ste rasisti...hajd sad na odmor u grcku i ne vracaj se
jeza u ledja

#387 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jeza u ledja »

Za sve one koji se osjecaju zrtvama antibosnjacke ili antibosanske politike EU prema Bosni, a 'nagradjivanja' sviju osim Bosnjaka, te upiranja prstom u sve osim u svoje politicare, molim vas ako vec niste, procitajte ovaj post sa jedne druge teme na podforumu 'Razno':

klimavo_kopito wrote:E ovako,
ne zapocinjem cesto teme, niti se ukljucujem u rasprave ali u posljednjih 15ak dana se tooooolika kolicina dezinformacija vrti na ovom forumu, a ljudi to uzimaju zdravo za gotovo, u vezi pasosa Srbije.

Ovako, kako sam sad prijatelju pisao mejl u vezi nacina kako doci do pasosa Srbije, ako ste u BiH, stavicu to ovdje da vidite svi.

i napomenucu: NEMAJU SVI SRBI PASOS SRBIJE, nema ih ni 10%!!!!

A sad citajte... Jer me nervira taj kompleks zrtve koji se stalno provlaci... Cuj Bosnjaci getoizirani... I ja sam getoiziran!!! Nisam Bosnjak, nemam ni u Hrvatskoj ni u Srbiji nekoga da mu se nakalemim na adresu i da ganjam pasos! A vjerujte da bih... Bez razmisljanja... Ovo g*vno od pasosa me kostalo novca i zivaca, mogao sam krstariti po Pacifiku za te pare.
Ali opet kod nas je najlakse okriviti nekoga drugog, nego pogledati istini u oci i vidjeti da su nam politicke strukture obicno indolentno smece, koje nas j*be u zdrav mozak!!!

Elem, evo mejla

Ovako, Republika Srpska je na osnovu paralelnih i specijalnih veza sa Srbijom potpisala sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa Srbijom, na osnovu kojeg je moguce traziti upisivanje u knjigu drzavljana Srbije.
JAKO BITNO: Kako entiteti u BiH NEMAJU nikakve nadleznosti u spoljnjoj politici, a ovaj ugovor to definitivno jeste, bitno je napomenuti da se ugovor odnosi na SVE gradjane BiH, a ne samo na Srbe, i ne samo na one iz RS-a! Ljudi to (ne)svjesno zaboravljaju.

E sad dalje. Ako se odluci neko da zatrazi drzavljanstvo, koje je neophodan korak za dobijanje pasosa, postoje 2 nacina.

* Prvi nacin Gradjani koji namjeravaju zatraziti drzavljanstvo i pasos Srbije to mogu uraditi u generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci, ambasadi u Sarajevu, te u opstinama Bijeljina i Trebinje, uz neophodnu dokumentaciju koja podrazumjeva 100 nekih papira. Izvod iz maticne knjige rodjenih, izvod iz maticne knjige vjencanih, uvjerenje o drzavljanstvu, fotokopiju licne karte i pasosa BiH. Punoljetna nezaposlena djeca do 26 godina starosti koja podnose zahtjev s roditeljima treba da prilože uvjerenje o nezaposlenosti ili potvrdu o redovnom skolovanju.
Pored ovoga treba placati takse koje iznose 204 €, a ako se citava porodica upisuje u knjigu drzavljana onda jedno placa 204€ a svaki naredni clan porodice +23€ . Mozda su sad poskupili, stalno to mijenjaju.
Ono sto je bitno, cak i ako se to sve skupi, uplati preda i sl. Ako se preda u BiH, na drzavljanstvo se ceka 24 mjeseca!!! Znaci dvije godine samo za drzavljanstvo, a onda ako/kad ti odobre to, ides negdje u Srbiju da predas zahtjev za pasos, koji se ceka par sedmica.
Poenta: Jako dugo i jako skupo. I jos nesto, u Srbiji je za muskarce obavezno sluzenje vojnog roka, tako da ako dobijes drzavljanstvo, ceka te vojska :)
* Drugi nacin E ima i drugi nacin, ali ne manje frustrirajuci. Procedura, nazovimo to tako, je ovakva. Odes negdje kod rodbine u Srbiju, i prijavis se da zivis na njihovoj adresi! Kao da zivis u Srbiji, kako bi mogao dobiti licnu kartu-->pa onda pasos. Ovo traje 3 godine! I provjeravaju po prijavljenim adresama, tako da svako malo moras "skoknuti" na tu adresu, ako slucajno naleti policija. I ako dobijes drzavljanstvo na ovaj nacin, NEMA SANSE da izbjegnes sluzenje vojnog roka, dok na osnovu onog prvog nacina (onog gore) mozes izbjeci. Tj. na osnovu ovog sporazuma o dvojnim drzavljanstvima ti imas pravo birati u kojoj zemlji ces sluziti vojni rok. Kako u BiH nema vojnog roka, zakljucujes sta ljudi biraju.

E sad... To su ti nacini, ali cu ti jos nesto pojasniti. Ovaj drugi nacin je iskoristio odredjen broj ljudi koji su u toku rata izbjegli iz Hrvatske, BiH u Srbiju i tamo bili prijavljeni citav taj ratni period pa su se vratili ovdje (Iako velika vecina se nije vratila, niti ce se). Niko od njih nije odjavljivao prebivaliste u Srbiji, tako da su dobili pasos, tj. mogu dobiti.
Moj jako blizak prijatelj je tako dobio pasos! I on je jedina osoba za koju ja znam da je dobila pasos Srbije!
Vidis i sam da je to jako komplikovano i jako skupo, a realno, da prostis, isto je sranje kao i bosanski pasos! Opet trebas i po vize, i opet ce te svaki isfrustrirani carinik na bilo kojoj granici pretresati, tako da... Dodje ti na isto!

Sad vi razmislite jos jednom o tome ko je kriv za ovo stanje, kome odgovara ovakvo stanje i kako vas vitlaju i indoktriniraju nacionalistickim marketingom, trpajuci vas u tor, stvarajuci netrpeljivost prema drugima. Sve namjerno, sve da bi sutra opet dobili vas glas.

A NIKO od njih NISTA ne radi da bi vama sutra bilo bolje.
Troll_Happens

#388 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by Troll_Happens »

nasi su politicari sami priznali da nisu ispunili uslove.. i sta mi imamo da palamudimo dalje.. . krivi su nasi i gotovo.... :D :oops:
draganbl

#389 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by draganbl »

Potpuno podrzavam sve sto je napisano u prethodnom postu - nacini dobijanja srbijanskog drzavljanstva i posljedice, koji necu citirati jer je prilicno dug, a posto sam nov i nevjest na forumu, vjerovatno to ne bih dobro ni uradio. Pokusacu se to nauciti na nekoj manje ozbiljnoj temi.
Ponovicu ono sto sam napisao u svom prethodnom postu. Nisu se srbijanski politicari trudili oko ukidanja viza zbog Srba iz Bosne. Oni su to uradili zbog onih koji su ih izabrali. I nije Srbija kriva sto se nasi blesavi politicari ni oko cega ne mogu dogovoriti, osim oko toga da li je bolja vruca jagnjetina sa raznja ili teletina ispod saca. Pretpostavljam da bi i oko prasetine nasli koncenzus. Prica o dobijanju srbijanskog drzavljanstva, pa onda i pasosa je potpuna politicka manipulacija. Ovdje, u Banjaluci, ljudi zale sto Bosni nisu ukinute vize. Zao mi je sto se sada Bosnom pronosi pogresan ton da to Srbima odgovara. Na zalost ne, istu mi sudbinu dijelimo. I ja imam (samo) bosanski pasos, iako imam i srbijansko drzavljanstvo. Dalje, mislim da vise Srba iz Bosne ima hrvatski pasos (koji je godinama na cijeni i mogao se dobiti raznim sistemima) nego sto ce ih ikada biti sa srbijanskim. Paralelelne veze sa Srbijom? Mrtvo slovo na papiru. A bolje bi bilo svima nama da nije. Mozda bismo i mogli dobiti nesto korisno, jer ponuditi vjerovatno nemamo nista.
jefferson

#390 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by jefferson »

draganbl wrote:Potpuno podrzavam sve sto je napisano u prethodnom postu - nacini dobijanja srbijanskog drzavljanstva i posljedice, koji necu citirati jer je prilicno dug, a posto sam nov i nevjest na forumu, vjerovatno to ne bih dobro ni uradio. Pokusacu se to nauciti na nekoj manje ozbiljnoj temi.
Ponovicu ono sto sam napisao u svom prethodnom postu. Nisu se srbijanski politicari trudili oko ukidanja viza zbog Srba iz Bosne. Oni su to uradili zbog onih koji su ih izabrali. I nije Srbija kriva sto se nasi blesavi politicari ni oko cega ne mogu dogovoriti, osim oko toga da li je bolja vruca jagnjetina sa raznja ili teletina ispod saca. Pretpostavljam da bi i oko prasetine nasli koncenzus. Prica o dobijanju srbijanskog drzavljanstva, pa onda i pasosa je potpuna politicka manipulacija. Ovdje, u Banjaluci, ljudi zale sto Bosni nisu ukinute vize. Zao mi je sto se sada Bosnom pronosi pogresan ton da to Srbima odgovara. Na zalost ne, istu mi sudbinu dijelimo. I ja imam (samo) bosanski pasos, iako imam i srbijansko drzavljanstvo. Dalje, mislim da vise Srba iz Bosne ima hrvatski pasos (koji je godinama na cijeni i mogao se dobiti raznim sistemima) nego sto ce ih ikada biti sa srbijanskim. Paralelelne veze sa Srbijom? Mrtvo slovo na papiru. A bolje bi bilo svima nama da nije. Mozda bismo i mogli dobiti nesto korisno, jer ponuditi vjerovatno nemamo nista.
Upravo zbog ovoga je EU trebala odigrati ovo poluvrijeme malo drugacije. Trebala je staviti BiH na bijelu listu, ali pocetak primjene da bude tek kada se ispune uslovi i to samo za one koji imaju biometrisjki pasos. Mislim da bi tada vidjeli opet nesposobnost, i to bi mozda dovelo do toga da ljudi KONACNO razmisle koga biraju kada sljececi izbori dodju!
Galipolje

#391 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by Galipolje »

@grom03

Srbija ispunila sve uslove!!!????

Sto se Evrope tice jeste,

jos 1995.godine:

- Srebrenica
- 250000 poklanih muslimana
- 50000 silovanih muslimanki…………….

Da mozda u srpske zrtve ne ubrajas bracu Lukice ili mozda Radovana Karadzica i Ratka Mladica kojeg aktuelni predsjednik Srbije Boris sin Nevenke Francetic cuva u vojnim objektima cime je prekoracio normu u ispunjavanju uslova.

A moguce je da mislis na “Skorpione”…………

Ili mozda na onu sliku Urosa Predica.

Svojevremeno je neki od mnogobrojnih srbijanskih Gebelsa u "Vecernjim Novostima od 19.11.1994. objavio sliku ispod koje je pisalo da je na njoj srpsko siroce - djecak ciji su roditelji ubijeni u ofanzivi muslimanskih snaga u Bosni. Jos je dodao da je djecaka usvojila porodica iz Zvornika i da je upisan u 9. razred u vojnoj skoli. Sa slikom je bio jedan mali problem - to je bila slika "Siroce na majcinom grobu" Urosa Predica iz 1879”.

Prica o srpskim zrtvama je za psiholosko-psihijatrijsku analizu i njome se lijeci genocidni kompleks, kojeg se necete rijesiti do Sudnjega dana! O srpskom je “junastvu” dosta toga napisao Gustav Le Bon u “Psihologiji gomila”, pa zainteresovane upucujem na to stivo.

Bosnjaci ne “uzivaju u ulozi zrtve”. Ovu morbidnu sintagmu mogao je da osmisli samo neki moralni invalid osakacen brutalnom SANU i SPC propagandom. Ponosni su sto su od 1991-1995. godine branili evropske vrijednosti od najcrnjeg fasizma i ne pada im na pamet da Miloradu, Borisu i njihovim evropskim mentorima dozvole da 2009. sluzeci se zadrzavanjem viznog rezima jedino za Bosnjake, ostvare politickim pritiscima ono sto nisu mogli ratom.

Da bi Banja Luku odvukao u Beograd, Milorad ce morati da se bez “posrednicke” uloge zlocinacke JNA, “izbori” za brcanski koridor. A ako Bosnjaci dozvole da Srebrenica, nasa neprebolna rana, postane dio velike srbije, onda i ne zasluzuju da postoje.
draganbl

#392 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by draganbl »

@Galipolje
S obzirom na mržnju koju propagirate Vašim posljednjim postom vjerovatno griješim što Vam se uopšte obraćam. Ipak bih Vas želio zamoliti da ne trpate u isti koš one koji su činili zločine i one koji su bili protiv njih, ili tada nisu bili ni rođeni.
Narod u Srbiji je izabrao sebi vlast koja je učinila (nešto od onoga) što je obećala. Ukidanje viza ima veze sa samo dvije stvari: Srbija je ispunila listu zahtjeva, koju je dobila i Bosna. Drugo, Evropa (u kojoj se geografski nalazimo i mi) je Srbiju, CG i Makedoniju prepoznala kao zemlje koje su dostigle dovoljan nivo razvijenosti i sređenosti da bezvizni režim njih (Evropljane) neće ugroziti. A šta mi radimo?
tatjanamster

#393 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

ovo baš moraš biti budala da ne primjetiš koliko klonova ima na jednom mjestu... :lol:

LongLiveMiMa :D

:thumbup:
tatjanamster

#394 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by tatjanamster »

draganbl wrote:@Galipolje
S obzirom na mržnju koju propagirate Vašim posljednjim postom vjerovatno griješim što Vam se uopšte obraćam. Ipak bih Vas želio zamoliti da ne trpate u isti koš one koji su činili zločine i one koji su bili protiv njih, ili tada nisu bili ni rođeni.
Narod u Srbiji je izabrao sebi vlast koja je učinila (nešto od onoga) što je obećala. Ukidanje viza ima veze sa samo dvije stvari: Srbija je ispunila listu zahtjeva, koju je dobila i Bosna. Drugo, Evropa (u kojoj se geografski nalazimo i mi) je Srbiju, CG i Makedoniju prepoznala kao zemlje koje su dostigle dovoljan nivo razvijenosti i sređenosti da bezvizni režim njih (Evropljane) neće ugroziti. A šta mi radimo?

Srbija NIJE isupnila listu uvjeta, već je kao i Crna Gora dobila rok do kraja decembra da sve ispuni u protivnom, nema bezviznog režima.
Koga ugroziti? :lol:
Crna Gora opjevana u ruski mafijaškim pjesmama, Srbija glavna za krijumčarenje droga iz Makedonije i živog roblja kao i zločinaca i čega sve ne :-D
Makedonija čak ni imena regulisanog nema, a Srbija ne zna gdje je 'kratka'.

No eto - Kosovo od 1.1.2010. zvanično postaje država :-D
Nešto dobro :razz:

A mi...odmaramo? :oops:
draganbl

#395 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by draganbl »

@tatjanamster
Evo ponovo primjera kako (po mom mišljenju ne treba razmišljati). Uporno ponavljanje kako su Crna Gora, Srbija mafijaške zločinačke države samo donosi kontra efekat. Kao što svi vidimo, te priče više nema. Nije Srbija mafijaška i zločinačka. Ljudi - građani rade, žive, planiraju budućnost, odgajaju porodice. Koliko god stanje u tim državama bilo loše, ipak je dovoljno dobro da im se ukinu vize. Pored direktne koristi za građane, to je pokazatelj uspjeha srpske diplomatije, policije ,tužilaštva. Moraš to priznati sebi. Srbija više nije mračna komora i njeni građani više nisu taoci lude Miloševićeve politike. Evropa je to prepoznala. Kod nas nije tako i svi smo tome krivi.
Abacija

#396 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by Abacija »

draganbl wrote:@tatjanamster
Evo ponovo primjera kako (po mom mišljenju ne treba razmišljati). Uporno ponavljanje kako su Crna Gora, Srbija mafijaške zločinačke države samo donosi kontra efekat. Kao što svi vidimo, te priče više nema. Nije Srbija mafijaška i zločinačka. Ljudi - građani rade, žive, planiraju budućnost, odgajaju porodice. Koliko god stanje u tim državama bilo loše, ipak je dovoljno dobro da im se ukinu vize. Pored direktne koristi za građane, to je pokazatelj uspjeha srpske diplomatije, policije ,tužilaštva. Moraš to priznati sebi. Srbija više nije mračna komora i njeni građani više nisu taoci lude Miloševićeve politike. Evropa je to prepoznala. Kod nas nije tako i svi smo tome krivi.
Imas temu o Srbiji pa procitaj sta smo sve tamo napisali prije nego pocnes ikoga braniti.
dallton

#397 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

draganbl wrote:@tatjanamster
@tatjana ce ti odgovoriti na sve, samo da postavim jedno pitanje - zbog cega mislis da su bili taoci miloseviceve politike kad je covjek demokratski izabran na vlast vise puta? doduse to nije tema...
Abacija

#398 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by Abacija »

Jao @dragane sta ti @dallton radi. :mrgreen: :thumbup: :bih: Bolje ti je da prestanes citati SA-X ukoliko neces da ozdravis. Ovako ce ti samo @dallton nastaviti nanositi dusevnu bol a onda ... SPEKTAKL!!! ;-) :mrgreen:
dallton

#399 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by dallton »

Abacija wrote:Jao @dragane sta ti @dallton radi. :mrgreen: :thumbup: :bih: Bolje ti je da prestanes citati SA-X ukoliko neces da ozdravis. Ovako ce ti samo @dallton nastaviti nanositi dusevnu bol a onda ... SPEKTAKL!!! ;-) :mrgreen:
nije mi cilj nanositi dusevnu bol, samo postavljam pitanja jer mi neki dijelovi nisu jasni, zato sto su sturi...
Abacija

#400 Re: Zasto su Srbiji, CG i Makedoniji ukinute vize a BiH ne

Post by Abacija »

dallton wrote:
Abacija wrote:Jao @dragane sta ti @dallton radi. :mrgreen: :thumbup: :bih: Bolje ti je da prestanes citati SA-X ukoliko neces da ozdravis. Ovako ce ti samo @dallton nastaviti nanositi dusevnu bol a onda ... SPEKTAKL!!! ;-) :mrgreen:
nije mi cilj nanositi dusevnu bol, samo postavljam pitanja jer mi neki dijelovi nisu jasni, zato sto su sturi...
Pa dobro, jedno su tvoje postene namjere a drugo su posljedice... :D
Post Reply