H2SO4 wrote:Tu smo da diskutujemo civilizovano...
Alija je bio jako dobar politicar uz napomenu da je bio i posten i demokrata.Upravo takva politika je spasila Bosnjake od totalnog unistenja,jer da je odgovarao imalo slicnom mjerom kao fasisti koji su pokusali da zatru trag Bosnjacima,danas nebi bilo ni Bosnjaka ni Bosne i Hercegovine...
Jedan poznati Sa. hirurg primio na odjel pacijenta sa problemima u zuci.
Tokom operacije , taj hirurg napravi neku pogresku i pacijent je imao dramatican postoperatovni tok. Umjesto da se oporavi u tom periodu , pacijentu je bivalo sve teze i na kraju je kolabirao sa sepsom
gornjeg dijela abdomena.Sestra od pacijenta dosla u posjetu i dr. osoblje joj rece da je njenome bratu zivot u kriticnom stanju.Kroz razgovor oni joj kazu da ce taj hirurg uciniti SVE da spasi njenoga brata.
Hirurg je stvarno uspio 'pokvareno' opraviti i vratiti pacijenta u zivot. Koliko se sjecam da mu je tokom operativnog zahvata zuci , zakacio malo jetre, malo zucnih vodova i jos malo necega.(zaboravila sam pojedinosti)
Pacijenta nikada nisam upoznala licno.Sve sam saznala od njegove sestre.
Pocela je PRICU kako je TAJ hirurg spasio zivot njenome bratu.Lijepo mi je SVE ispricala , dio po dio tako da sam na kraju zakljucila KO je zapravo taj hirurg i KAKVE su njegove "SPOSOBNOSTI".
Kasnije sam od drugih slusala slicne hirurske poduhvate o ISTOME hirurgu.
Njen ugao posmatranja je posve razlicit od moga. Nisam joj htjela komentarisati i davati svoj VEOMA kriticki sud o tom spasitelju zivota njenoga brata.
Vecina ljudi koji su mu bili pod skalpelom imaju cak rigoroznije misljenje od moga. Nisam bila njegov pacijent pa nemam licno iskustvo.
Ako BiH posmatras kao pacijenta u vrijeme bolesti sa JAKIM upalnim zaritima od strane dva napadaca (agensa) i hirurga koji je spasava !?
Koliko je hirurg bio sposoban kao specijalista za taj slozeni poduhvat ?
Posjeduje li legalnu diplomu hirurga specijaliste ?
Da li je imao iskustva za tako teskog pacijenta ?
Da li je tokom radnoga staza imao pacijente sa fatalnim ishodom tokom ili u postoperativnom zahvatu ?
U kakvim uvjetima je stekao status dr. spec. hirurga ?
Da li je u pripremi pacijenta za operaciju poduzeo sve predostroznosti, ukljucujuci SVE riziko faktore ?
Da li je imao obaveznu svoju ALTERNATIVU - hitnu smjenu ako se iskomplikuje operativni tok uzrokovan neocekivanom njegovom greskom ?
Da li je bio svjestan tezine bolesti pacijenta ?
Da li je SMIO i 'mogao' SAM donijeti odluku da SAMOSTALNO - BEZ hirurskog konzilija operativno tretira pacijenta ?
Da li je raspolagao svom opremom za operaciju ukljucujuci i pomocno med. osoblje ?
Da li je ikada u karijeri prekrsio Hipokratovu Zakletvu ?
Da li je bio prisiljen na lose uvjete zahvata ?
Da li je dobrovoljno - SAMOINICIJATIVNO zelio i vjerovao da moze SAM spasiti pacijenta ?
Da li je TREBAO i MORAO biti SPRIJECEN ?
Da li je bio sa pacijentom u rodu - sto moze znatno utjecati na tok operacije ?
Da li je prateci tim operacije bio dovoljno MORALAN I STRUCAN ?
Koliko jos pitanja ?
Jedno od najbitnijih su ANAMNESTICKI podaci o pacijentu ?
Ako je bila URGENTNO indikativna operacija MORALE su se hitno pretraziti elementarne laboratorijske pretrage .
??????????????????????????????????????
Kako je prosao operativni tok ?
Ko je DOVOLJNO strucan tacno definirati postoperativni status pacijenta i odrediti da li ce prezivjeti il' ce zavrsiti fatalno ?
Samo specijalisti za tu vrstu bolesti MOGU dati ono najbitnije PROGNOZU
U medicini su dokazani spontani oporavci pacijenta .
Ponekad je INDIKATIVNO ponoviti operaciju .
Nekada je indikativno pacijenta tretirati samo medikamentozno.
Savremena medicina zagovara EUTANAZIJU
Na toliko delikatna i slozena pitanja ni vrhunski strucnjaci ne mogu sebi dati adekvatne odgovore a tek kako da objasne srodnicima SVE odgovore na samo jedno pitanje : "Sta ce biti dalje" ?
??????????????????????????????????????????????????????????????????????
Nov auto nikada spontano ne propadne,nego samo mehanickim grubim
udarcima moze stradati i postati krntija. Ovisi od sile udara jer moze i da izgori do 'shasije'.
Ljudski faktor je UVIJEK kriv za SVE "havarije" i destrukcije.
Na kraju treba SVAKA INDIVIDUA od sebe dati MAXIMUM za spas SVOGA imetka bilo koje vrste , od zdravlja i "igle do lokomotive".
Sve je u "rukama" pojedinaca. SVE se moze kad se HOCE. Ljudi su od staroga krsa napravili nova remek djela. Inteligentni graditelji mogu SVE izgraditi ALI prvo kvalitetno shematski razraditi SVE sitne detaljcice koji su osnov i milje procese izgradnje....SVE se mora uzeti u obzir od tzv.'minornih' pojedinosti do teskih - slozenih poduhvata - kako bi se izgradila "kuca od temelja do krova". Ostaje pitanje KADA cemo mi uciniti KONKRETNE poduhvate da IZGRADIMO nasu domovinu u normalnu - ZDRAVU i CVRSTU drzavu. Samo je na NAMA odluka hocemo li se pustiti ko' stoka il' uciniti SVE da zivimo zivot dostojan covjeka u XXI stoljecu ?
"H2SO4" 'pamet u ruke - motiku u glavu'
vozdrica