Slaveni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#376 Re: Slaveni

Post by Bosanac sa dna kace »

miroslaw wrote:Ja se ne slažem sa romejskim piscima koji tvrde da su Sloveni istrijebili domicijelno stanovništvo, ali to pišu.
Takođe smatram da u gradovima i u nepristupačnijim mjestima ostaje dio toga stanovništva.
Ne slažem se da manjina može asimilovati većinu, najbolji primjer su Bugari koji imaju svu vlast, pa su se uprkos tome potpuno slovenizovani.
Dalje današnja Francuska i NJemačka su dobar pokazatelj romanizovanja i germanizovanja i odnosa većina-manjina.
Ne postoji na svijetu narod koji je "čist", a ja naročito nisam sklon zastupanju rasnih teorija, mogu govoriti o razvoju naroda kroz određene vremenske etape.
Orijentalna kultura je preovladala to je u neku ruku razumljivo i vidljivo, ali islamska religija nije.
Rekao sam da je na porti zvanični jezik bio srpski, možda sam ostao nedorečen, pa da se dopunim.Turska diplomatska kancelarija uz arapski u svojoj prepisci sa krajišnicima u Ugarskoj i Austriji, kao i sa njihovim Plemstvom redovno pribjegava srpskom, razloge ovome treba tražiti naravno u velikom broju Srba u ovim zemljama, kao i islamizovanim turskim vezirima i velikim vezirima koji su srpskog porijekla pa je i logično da govore jezikom koji i jedni i drugi razumiju.Nikada nisam bio u arhivu u Istanbulu, ali mi je pokojni akademik Vasić govorio da se tamo susretao sa velikim brojem ćirilskih tekstova, od naučnika sa naših prostora tamo je "domaći" bio Hazim Šabanović.
Nema potrebe za cinizmom, nigdje nisam napisao da su sultani Srbi.
Veliki broj tragova srpskog imena u predjelima gdje nikada nije bila uspostavljena Vizantijska vlast ne govori u prilog tvrdnji da su Romeji Srbima dali ime.
Ne mogu a da ne primijetim da i ti DAI koristiš po sistemu uzeću što mi se sviđa.
Što se tiče nacionalnog romantizma kod Srba u XIX vijeku on je svojstven svakom narodu, problem je što Bošnjaci kasne dvjesto godina i što ti koje Vuk "prevodi" u Srbe izgleda da žele da budu Srbi, zamisli kako im je iz perspektive feudalizma, privlačno izgledala zemlja koja ima ustav.
Inače zadovoljstvo je družiti se sa tobom.
u kojim dokumentima se jezik kojim se prica na porti naziva srpskim? u kojim dokumentima se spominje da Osmanlije sa krajiskim borcima pricaju na srpskom? u kom to dokumentu pise da su veziri bili porijeklom srbi?
ako nisi znao; osmanski jezik koji je mjesavina narodnog turskog, arapskog rijecnika i perzijske gramatike i fraza je bio zvanicni jezik Osmanske carevine, ostalim jezicima se komuniciralo po potrebi sa velikasima sa Krita se komuniciralo na grckom, sa plemenskim vodjama iz Libana na arapskom, sa krimskim hanom na tatarskom itd...na porti je svako u privantoj upotrebi mogao da prica i pise jezikom kojim je htjeo....
post ti je ono srpska krava na srpskoj njihi XXXXX travu pase :oops:
Ocultis_787

#377 Re: Slaveni

Post by Ocultis_787 »

slaveni su ljudi visoki,jaki plavokosi,plavooki po genetici. pa ti sad vidi koliko je tko slaven!
Bosanac sa dna kace

#378 Re: Slaveni

Ocultis_787 wrote:slaveni su ljudi visoki,jaki plavokosi,plavooki po genetici. pa ti sad vidi koliko je tko slaven!
ja, i?
Ocultis_787

#379 Re: Slaveni

Post by Ocultis_787 »

Bosanac sa dna kace wrote:
Ocultis_787 wrote:slaveni su ljudi visoki,jaki plavokosi,plavooki po genetici. pa ti sad vidi koliko je tko slaven!
ja, i?
i po tebi,izgledamo li mi tako? izgledamo li mi majke ti kao ukrajinci ili poljaci koji imaju najvise slavenskih gena?

za nas bi covjek prije rekao da imamo romsko porijeklo a ne salvensko.
Bosanac sa dna kace

#380 Re: Slaveni

Ocultis_787 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
ja, i?
i po tebi,izgledamo li mi tako? izgledamo li mi majke ti kao ukrajinci ili poljaci koji imaju najvise slavenskih gena?

ja svasta.....i shta je lose u tome ako imamo i romsko porijeklo? :?
Ocultis_787

#381 Re: Slaveni

Post by Ocultis_787 »

za nas bi covjek prije rekao da imamo romsko porijeklo a ne salvensko.[/quote]
ja svasta.....i shta je lose u tome ako imamo i romsko porijeklo? :?[/quote]

ama nije tu nista lose,samo me zivciraju te teorije i velicanja nas kao slavena. koliko su se narodi mijesali kroz povijest,a ovdje nas od prvog do posljednjeg proglasavaju ponosnim slavenima.
dreadknight

#382 Re: Slaveni

Post by dreadknight »

slaveni su ljudi visoki,jaki plavokosi,plavooki po genetici. pa ti sad vidi koliko je tko slaven!
Kao prvo ovo nije tacno (mozda za balticke Slovene). Aleksandar Veliki kad je osvajao indiju i naisao na arijevce (indo-evropljane, da ne bude neke price oko nacizma, jednostavno je postojala teritorija Arij, koja se nalazila verovatno u danasnjoj severnoj Indiji i pakistanu gde us ziveli Indo-evropljani koji su se kasnije preselili na zapad, pa odatle ime. Hitler ga je malo zloupotrebio) opisao ih je kao visoke, snazne i tamne puti, crne kose. A tako vecina i izgleda ako si na to aludirao. Drugo mi smo ovde bili u dodiru sa turcima koji su tamnije puti, kao i madjarima, koji su takodje tamni. Tako da iako je smo bili plavokosi i plavooki, ti geni su slabiji od onih tamnih i vremenom se izgube.

Vidim da ste na pocetku teme digli frku oko panslavizma, na osnovu mog teksta sa http://www.starisloveni.com. Da samo kazem da taj tekst ne poziva ni na kakav panslavizam, zamo govori nekoliko cinjenica i legendi o nastanku i migracijama Slovena. Sam panslavizam i ja smatram da se pokazao kao nedovoljno dobra ideja i dokazi su raspad SSSR-a, Jugoslavije i Cehoslovacke. Doduse na to je verovatno uticao i neki splet okolnosti. A o odeji indo-evropeizma... Da li vi (Bosnjaci) zelite da udjete u EU? Ako da, onda sta je EU do takvog saveza? A uskoro ce EU postati i drzava (vec danas mnogi Ameri i Australijanci na EU gledaju kao drzavu), a kad kazem uskoro, recimo da ce to biti u narednih 30-50 godina.
Ako neko zeli da se pridruzi forumu o starim slovenima... http://forum.starisloveni.com
Goran_35

#383 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

dreadknight wrote: Drugo mi smo ovde bili u dodiru sa turcima koji su tamnije puti, kao i madjarima, koji su takodje tamni. Tako da iako je smo bili plavokosi i plavooki, ti geni su slabiji od onih tamnih i vremenom se izgube.
Slusajuci tebe ispade da su "nase" pra-babe imale "zlatne pichke" pa su ih zato volili "da karaju osmanlije i madjari" sto ti je pojebalo nekakvu tvoju "slovensko- arijevsku genetsku cistocu" ? :lol:

Nego reci ti meni,glede tamnoputosti,sta bi sa tolikim vlasima koji inace nemaju bas nikakve veze sa slavenima vec su romanskog porijeka?Da prihvatimo "naucnu istinu" da je i njih kao Ilire,"kidnapovala neka izvan-zemaljska sila i teleportirala u drugu galaksiju"?
ps

Usput budi receno,genetska cistoca ne postoji,u tu zabludu je vjerovao samo hitler.Mozda postji medju beduinima u pustinji gdje u precniku od 2000 (km) nema nista zivo?
osa

#384 Re: Slaveni

Post by osa »

Ocultis_787 wrote:i po tebi,izgledamo li mi tako? izgledamo li mi majke ti kao ukrajinci ili poljaci koji imaju najvise slavenskih gena?

ja svasta.....i shta je lose u tome ako imamo i romsko porijeklo? :?[/quote]

ama nije tu nista lose,samo me zivciraju te teorije i velicanja nas kao slavena. koliko su se narodi mijesali kroz povijest,a ovdje nas od prvog do posljednjeg proglasavaju ponosnim slavenima.[/quote]

pa nešto na kraju uvijek prevagne i muškarac i žena najveći dio gena imaju identičan, pa ipak neka razlika postoji, osim kod ekstremnih slučajeva...
dreadknight

#385 Re: Slaveni

Post by dreadknight »

Slusajuci tebe ispade da su "nase" pra-babe imale "zlatne pichke" pa su ih zato volili "da karaju osmanlije i madjari" sto ti je pojebalo nekakvu tvoju "slovensko- arijevsku genetsku cistocu" ?

Nego reci ti meni,glede tamnoputosti,sta bi sa tolikim vlasima koji inace nemaju bas nikakve veze sa slavenima vec su romanskog porijeka?Da prihvatimo "naucnu istinu" da je i njih kao Ilire,"kidnapovala neka izvan-zemaljska sila i teleportirala u drugu galaksiju"?
ps

Usput budi receno,genetska cistoca ne postoji,u tu zabludu je vjerovao samo hitler.Mozda postji medju beduinima u pustinji gdje u precniku od 2000 (km) nema nista zivo?
Izvini, a koji je tebi... da se ne psujem.

Ako nisi primetio skroz si izvrnuo sto sam ja rekao. A sam verovatno znas da je bilo i ratova, a u samim ratovima silovanja. A nije moralo da bude ni ratova i silovanja, ima ono nesto sto se zove ljubav i sto ne zna za granice itd. I kao sto si sam rekao ne postoji genetska cistoca. Prosli smo tokom istorije razne faze i periode i selili se i preseljavali i sve je to uticalo na to. A opet sam isto tako citirao da su arijevci na koje je naleteo Aleksandar makedonski bili tamnoputi, tako da o tome kako su izgledali sloveni ili bilo koji drugi narod nema smisla pricati. Kao ni kako izgledaju danas. Uostalom nije ni to tema. I ne razumem zasto me napade ko da sam nacista? Ako je zato sto sam pomenuo termin Arijevac, procitaj malo bolje, objasnio sam i na sta mislim, a taj termin je i naucno prihvacen za odredjenu grupaciju naroda.

A ovo pitanje sa Vlasima bi mogao da malo definises. Ne razumem te sta uopste pitas, koji je sad problem sa Vlasima i sta ti na njima smeta? Sta im fali ako su romanski narod? Zasto bi ih kidnapovali vanzemaljci i teleportovali? Imaju oni veze sa Slovenima jer zive uz njih, pa imamo skoro identicnu narodnu religiju sa Vlasima.
hrabren miloradovic

#386 Re: Slaveni

Post by hrabren miloradovic »

Ne postoje slovenski geni i slične genetske gluposti , jer Sloven je isključivo jezičko-kulturna kategorija!
universe

#387 Re: Slaveni

Post by universe »

Ma kakvi Slaveni?! Mi nemamo ni 20% slavenskog u sebi, R1a....
Nezbilj

#388 Re: Slaveni

Post by Nezbilj »

universe wrote:Ma kakvi Slaveni?! Mi nemamo ni 20% slavenskog u sebi, R1a....
Ako su Slaveni koji su se doselili na naše područje imali tako visok procenat R1a kao Ukrainci 54%, Poljaci 56% ili Lužički Srbi 63%, postavlja se pitanje kako je tako mali broj Slavena jezički i kulturološki slaveniziralo starosjedilačko stanovništvo naših područja u periodu od par stotina godina?

Jedna varijanta je da su Slaveni koji su došli u 6. i 7. vijeku već imali značajan prcenat druge haplogrupe ili grupa koje su se možda poklopile sa haplogrupama starosjedilaca. I1b odnosno I2 također je prisutan na obalama Crnog mora (Ukrainci 22%) tako da je moguće da su Slaveni koji su došli na zapadni Balkan već bili pomješani sa I2 koji je opet u zbiru sa Ilirskim I2 doveo do tako visokog ukupnog procenta I2 prisutnog danas u BiH (50-60%). Jednostavno je nemoguće zamisliti scenario po kojem se 15 ili 20% nosilaca R1a doseljava i nameće svoju upravu, kulturu i jezik postojećem stanovništvu. Zato mislim da nemožemo Slavene isključivo smatrati nosiocima R1a.

Ako npr postavimo tezu da su Slaveni došli kao 50% R1a, 50% I2 i zatekli recimo 50% nosilaca I2 starosjedilaca onda već imamo realističniju varijanu po kojoj imamo današnje zastupljenosti haplogrupa. Što se tiče grupe E ona komotno može imati veze sa Vlasima koji su se doseljavali tokom srednjeg vijeka iz područja Grčke i Rumunije iako je moguće i da su i Iliri već bili umješani sa grupom E koja je svakako prisutna na ovom području od ranije (Kosovo 45,6%, Albanija 27%, Srbija 21,2%, Grcka 21,4%, Bugarska 20,7%, Rumunija 21,4%)

Druga mogucnost može biti da Slaveni odnosno R1a na našim područjima imaju lošiji natalitet od I2 i da je tokom zadnjih hiljadu godina broj nosilaca R1a značajno opao u odnosu na nosioce I2 kojih je u procentima u vrijeme doseljavanja Slavena bilo znatno manje nego danas. Priznajem sve je ovo samo lupetanje, ali zašto da ne, sad za sad, svakako možemo samo nagađati..
universe

#389 Re: Slaveni

Post by universe »

Nezbilj wrote:
Ako su Slaveni koji su se doselili na naše područje imali tako visok procenat R1a kao Ukrainci 54%, Poljaci 56% ili Lužički Srbi 63%, postavlja se pitanje kako je tako mali broj Slavena jezički i kulturološki slaveniziralo starosjedilačko stanovništvo naših područja u periodu od par stotina godina?

Jedna varijanta je da su Slaveni koji su došli u 6. i 7. vijeku već imali značajan prcenat druge haplogrupe ili grupa koje su se možda poklopile sa haplogrupama starosjedilaca. I1b odnosno I2 također je prisutan na obalama Crnog mora (Ukrainci 22%) tako da je moguće da su Slaveni koji su došli na zapadni Balkan već bili pomješani sa I2 koji je opet u zbiru sa Ilirskim I2 doveo do tako visokog ukupnog procenta I2 prisutnog danas u BiH (50-60%). Jednostavno je nemoguće zamisliti scenario po kojem se 15 ili 20% nosilaca R1a doseljava i nameće svoju upravu, kulturu i jezik postojećem stanovništvu. Zato mislim da nemožemo Slavene isključivo smatrati nosiocima R1a.

Ako npr postavimo tezu da su Slaveni došli kao 50% R1a, 50% I2 i zatekli recimo 50% nosilaca I2 starosjedilaca onda već imamo realističniju varijanu po kojoj imamo današnje zastupljenosti haplogrupa. Što se tiče grupe E ona komotno može imati veze sa Vlasima koji su se doseljavali tokom srednjeg vijeka iz područja Grčke i Rumunije iako je moguće i da su i Iliri već bili umješani sa grupom E koja je svakako prisutna na ovom području od ranije (Kosovo 45,6%, Albanija 27%, Srbija 21,2%, Grcka 21,4%, Bugarska 20,7%, Rumunija 21,4%)

Druga mogucnost može biti da Slaveni odnosno R1a na našim područjima imaju lošiji natalitet od I2 i da je tokom zadnjih hiljadu godina broj nosilaca R1a značajno opao u odnosu na nosioce I2 kojih je u procentima u vrijeme doseljavanja Slavena bilo znatno manje nego danas. Priznajem sve je ovo samo lupetanje, ali zašto da ne, sad za sad, svakako možemo samo nagađati..
Slaveni koji su zadnji dosli kod nas 600. godine ove ere, znaci prije 1400. godina su ostavili jake uticaje na narod koji su zatekli. Ako smo jezicki i kulturom povezani sa nekim drugim narodom to ne znaci da smo i genetski povezani. Antropolosku genetiku i sa druge strane kulturu, jezik, vjeru itd. ne treba mjesati. Npr. Madari imaju do preko 60% haplogrupe R1a a ne govore slavenskim jezikom. U juznoj Americi postoje domorodacki narodi koji govore spanskim jezikom, gdje je spanska kultura pa jos da ti ne govorim o nekim drugim djelovima svijeta. Kod nas citav taj proces je trajao vise stotina godina, znaci jako dug period...
hrabren miloradovic

#390 Re: Slaveni

Koja idiotarija ovo je bruka , jer evo neki oće sebe i narode ovde svesti na !R1 , f1 , U2.." i ostale genetske .ičke materine! :roll:

Genetika je egzaktna nauka i nacija tj.jezik i kultura nemaju veze sa time i sa njom se ništa ne može dokazati , već ljudi u svojoj gluposti ne shvataju da je to fašizam tako prebrojavati gene!

Uostalom pošto je genetika na ovim prostorima naročito u HR pa i kasnije u BiH postala glavna nauka za neko dokazivanje , tako da očekujem i katedru na univerzitetima! :-)

Ta fora oko R1 i cele te genetske priče je odavno provaljena , jer ona govori o markerima od pre 20000 godina i talasima naroda koji su naselili Evropu , i ništa od ove glupave priče se ne može projektovati na današnje nacije i famozne Slovene!

Ali i ne čudi me ova priča iskreno , još od Pavelića koji je jedini od svih Slovena svoj hrvatski narod proglasio Gotima i neslovenskim bez obzira na jezik i kulturu samo da bi se uvukao Švabama i odvojio od Srba!

Tako i danas postoji ista tendencija doduše malo sofisticiranija , ali i dalje krajnje glupa i naravno fašistička , jer Hrvati takođe imaju i dalje potrebu da egazktno dokažu da su različiti od Srba , pa eto nažalost i Bošnjaci to isto rade , jer su ne znam zbog čega utripovali da je biti neki famozni "Ilir" bolje nego Sloven , mada ništa od dokaza ne govori da se ima ikakve veze sa Ilirima , jer nacije prvenstveno je odraz jezika i kulture koja iz njega proističe , dok religija,društvena uređenja su promenjive prirode!
Goran_35

#391 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

oko 10-15 %
hrabren miloradovic

#392 Re: Slaveni

Goran_35 wrote:
oko 10-15 %
Znači ti si po nacionalnosti "90-85%šnjak" ?! , baš lepo , znači i da govoriš srpskim jezikom jer ono što danas govore 90-85%šnjaci je slovenski jezik ! , a srpski jezik je definitivno slovenski

E sad veliko je pitanje koji je to 90-85%šnjački jezik?! , on sigurno nije slovenski jer na njega otpada samo 10-15% , znači pitanje je "Ko si ti"?! i zašto se lažno predstavljaš , treba te tužiti Strasburu za povredu autorskih prava! :wink:
Goran_35

#393 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

hrabren miloradovic wrote:
Goran_35 wrote:
oko 10-15 %
Znači ti si po nacionalnosti "90-85%šnjak" ?! , baš lepo , znači i da govoriš srpskim jezikom jer ono što danas govore 90-85%šnjaci je slovenski jezik ! , a srpski jezik je definitivno slovenski

E sad veliko je pitanje koji je to 90-85%šnjački jezik?! , on sigurno nije slovenski jer na njega otpada samo 10-15% , znači pitanje je "Ko si ti"?! i zašto se lažno predstavljaš , treba te tužiti Strasburu za povredu autorskih prava! :wink:

Ja sam prije svega covjek!A po nacionalnosti mogu biti sta mi je ceif.Mogu biti amerikanac,slovenac,englez,svedjanin,bosanac ali srbin sigurno ne zelim biti pogotovo kada vidim takve poput tebe.

srpski jezik vise lici turskom jer u njemu je vise turskih nego slovenskih rijeci.Takodjer i izbacivanje glasa "H" -cisto tursko pomodarstvo

:D :bih:
hrabren miloradovic

#394 Re: Slaveni

Goran_35 wrote:

Ja sam prije svega covjek!A po nacionalnosti mogu biti sta mi je ceif.Mogu biti amerikanac,slovenac,englez,svedjanin,bosanac ali srbin sigurno ne zelim biti pogotovo kada vidim takve poput tebe.

srpski jezik vise lici turskom jer u njemu je vise turskih nego slovenskih rijeci.Takodjer i izbacivanje glasa "H" -cisto tursko pomodarstvo

Ti si pre svega neobrazovan i jako plitak , i izvinjaam se na epitetu ali si "klasični primer retardluka"!! , e to definitivno nisi birao to ti je Bog ili neko drugo biće dalo zanavek! , a ostalo budi šta god ti volja , ali će ti uvek faliti onih 10-15% , ili će te zajebavati onih većinskih 85-90% ! :wink:
Goran_35

#395 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

hrabren miloradovic wrote:
Goran_35 wrote:

Ti si pre svega neobrazovan i jako plitak , i izvinjaam se na epitetu ali si "klasični primer retardluka"!! , e to definitivno nisi birao to ti je Bog ili neko drugo biće dalo zanavek! , a ostalo budi šta god ti volja , ali će ti uvek faliti onih 10-15% , ili će te zajebavati onih većinskih 85-90% ! :wink:
u nedostatku argumenata,krene se ka uvredama licne prirode. :)
Porijeklo,nema veze sa nacionalnim izjasnjavanjem!Toliko o naobrazbi!

Bio sam u Turskoj na odmoru par puta.I kad sam cuo da se Hotel,zapravo istinski zove 'otel,da je Mehmed zapravo Me'med,da se merhaba u stvari kaze "mer'aba",onda sam shvatio zasto je Hiljada,zapravo 'iljada ,onda mi je jasno zasto se grcka rijec "Historija" izgovara kao 'istorija i zasto je Mihajlo zapravo postao Mi'ajlo Mi'ajlovic.Ne vole ljudi taj glas "h" al' nikako, 'oce im se bre

:)
Goran_35

#396 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

'oces li da mi kazes za ovu r'ec "bre"?Je li slovenskog por'ekla,ili je srpska ili turska? Nesto sam zbunjen?

:wink:
Goran_35

#397 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Toffee karamela wrote:
Ne pada mi na pamet wrote:
Nisam znao da zivim u Slaveniji. Ti?
:lol: :lol: U slaveniji ne živiš jer takvo što i ne postoji, možeš živjet samo u:

-Sloveniji
-Slovačkoj
-Slavoniji
-slavenskim zemljama (to su sve ove druge u kojima se pričaju slavenski jezici a naziv države im nije izveden od korijena slav-).

Jesi sad uhavizao? De ti vidi đesi pa nam javi! :-D
A mene bas zanima ovaj korjen "SLAV"

Cija je to rijec,znaci porijeklo, i sta znaci? I bez suplje o nekom "indo-europejskom porjeklu" i ostalim nacistickim sranjima,jer to veze nema sa istinom.Istina je da niko sa sigurnoscu ne moze reci odakle slaveni vode porijeklo
Jazz_Junkie

#398 Re: Slaveni

Post by Jazz_Junkie »

Cekaj malo, za tebe je klasifikacija "indoevropski" nacisticko sranje? To je lingvisticka kategorija za jednu ogromnu obitelj jezika od Islanda do Indije. Istina je da "pradomovina" Slavena nije poznata, a i sam pojam pradomovina podosta smrdi. Price o Karpatima kao pradomovini Slavena nemaju znanstvenu podlogu. Samo ime Slavena vuce protoslavenske korijene, ali se ipak moze ambivalentno protumaciti (slava ili slovo).
Goran_35

#399 Re: Slaveni

Post by Goran_35 »

Jazz_Junkie wrote:Cekaj malo, za tebe je klasifikacija "indoevropski" nacisticko sranje? To je lingvisticka kategorija za jednu ogromnu obitelj jezika od Islanda do Indije. Istina je da "pradomovina" Slavena nije poznata, a i sam pojam pradomovina podosta smrdi. Price o Karpatima kao pradomovini Slavena nemaju znanstvenu podlogu. Samo ime Slavena vuce protoslavenske korijene, ali se ipak moze ambivalentno protumaciti (slava ili slovo).
Cuj "protoslavenske" korijene?Sta znaci ta rijec ?Mislim na "protoslavenske"?Pretpostaljam da hoces da kazes da se radi o "vekovnoj slavenskoj pra-r'eci starijoj od ameba arijevskog por'ekla iz Indije"? :lol: I na kraju moras se odluciiti je li "slava" ja l' je "slovo" ? :D Oboje ne moze biti.

Ja ipak mislim ,a evo i kolega Hrabren na drugoj temi kaze da se zapravo radi o "latinstini" i da korijen "slav" nije slavenskog porijekla? Znaci donekle se mozemo sloziti da je korjen "slav" rijec ne slavenskog porijekla?Recimo "Srb" odnosno Srbija je porijeklom latinska rijec to smo vec apsolvirali i orginalno latinski je Servia-sto znaci Serbia.

A "korjen slav" je zapravo staro-germanskog porijekla i znaci rob. Slav->slaven
Jazz_Junkie

#400 Re: Slaveni

Post by Jazz_Junkie »

Goran_35 wrote:
Jazz_Junkie wrote:Cekaj malo, za tebe je klasifikacija "indoevropski" nacisticko sranje? To je lingvisticka kategorija za jednu ogromnu obitelj jezika od Islanda do Indije. Istina je da "pradomovina" Slavena nije poznata, a i sam pojam pradomovina podosta smrdi. Price o Karpatima kao pradomovini Slavena nemaju znanstvenu podlogu. Samo ime Slavena vuce protoslavenske korijene, ali se ipak moze ambivalentno protumaciti (slava ili slovo).
Cuj "protoslavenske" korijene?Sta znaci ta rijec ?Mislim na "protoslavenske"?Pretpostaljam da hoces da kazes da se radi o "vekovnoj slavenskoj pra-r'eci starijoj od ameba arijevskog por'ekla iz Indije"? :lol: I na kraju moras se odluciiti je li "slava" ja l' je "slovo" ? :D Oboje ne moze biti.

Ja ipak mislim ,a evo i kolega Hrabren na drugoj temi kaze da se zapravo radi o "latinstini" i da korijen "slav" nije slavenskog porijekla? Znaci donekle se mozemo sloziti da je korjen "slav" rijec ne slavenskog porijekla?Recimo "Srb" odnosno Srbija je porijeklom latinska rijec to smo vec apsolvirali i orginalno latinski je Servia-sto znaci Serbia.

A "korjen slav" je zapravo staro-germanskog porijekla i znaci rob. Slav->slaven
Hajd, mogao si sve samo u jednoj rijeci sklopiti, bez odugovlacenja i priznati da si glup. Govorimo o jezicima, ne o narodima. Da je rijec Slav starogermanska je najveca glupost koju sam ikada cuo. Barem navedi izvore da vidimo odakle vadis svoju inspiraciju.
Post Reply