basicm wrote:Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!
Kome bolan gluma? Odmah skinem sa dnevnog reda i nek' se mami svojoj kofrci sa svojim rijecima.
Ja bih isto volio da se dosta ovih dijasporaca otpise, nemamo mi nista vise zajednicko.
Sent from my iPhone using Tapatalk 2
Niti ista znas o tim ljudima ,o njihovim zivotima vani,o njihovim teskocama,problemima,interesima,strahovima,zeljama,u kuci,na poslu,sredini gdje zive,ljudima s kojim htjeli to ili ne komuniciraju,druze se,rade,pozdravljaju na stubistu.........
Ne znas nista o njihovoj borbi ziveci izmedju dva svijeta, onom koji ostavise iza sebe i onom u kojem sada zive.........o njihovim nadanjima,planovima zeljama ocekivanjima.......
Ne znas nista o nacinu na koji iscekuju odlazak u domovinu........koliko cekaju taj godisnji odmor, s koliko razmisljanja se odabiru pokloni za ovu tetku,onog amidzu......rodjaka. Da li ce im se svidjeti ili ce im se ponovo na licu pojaviti onaj razocarajuci osmijeh..........
Ne znas koliko se oni raduju ponovnom dolasku.......ne znas koliko im sve to znaci ......ne znas kako ko tu radost nosi u sebi....
Ti si sve njih jednostavno strpao u dva kosa.
Ove sto tecno govore nas jezik i ove sto se jos uvijek bore i borice se cijeli zivot da nauce taj stranski.
Sasvim jednostavno.....i da ih se dosta otpise.......
Ti ocito nemas problema te vrste.
Govoris tecno maternji jezik a o ocekivanjima i razumjevanja za rodbinu i poznanike nemas sta da mislis..... nek se "oni tebi prilagode" ta se ti imas prlagodjavat.......
E kad bi i dijasporci tako razmisljali..tj da se otpisu ovi s kojima oni nemaju nista zajednicko ........