Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
anonimni clan

#376 Re: Djeca u dijaspori

Post by anonimni clan »

basicm wrote:Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!
Kome bolan gluma? Odmah skinem sa dnevnog reda i nek' se mami svojoj kofrci sa svojim rijecima.
Ja bih isto volio da se dosta ovih dijasporaca otpise, nemamo mi nista vise zajednicko.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Niti ista znas o tim ljudima ,o njihovim zivotima vani,o njihovim teskocama,problemima,interesima,strahovima,zeljama,u kuci,na poslu,sredini gdje zive,ljudima s kojim htjeli to ili ne komuniciraju,druze se,rade,pozdravljaju na stubistu.........
Ne znas nista o njihovoj borbi ziveci izmedju dva svijeta, onom koji ostavise iza sebe i onom u kojem sada zive.........o njihovim nadanjima,planovima zeljama ocekivanjima.......
Ne znas nista o nacinu na koji iscekuju odlazak u domovinu........koliko cekaju taj godisnji odmor, s koliko razmisljanja se odabiru pokloni za ovu tetku,onog amidzu......rodjaka. Da li ce im se svidjeti ili ce im se ponovo na licu pojaviti onaj razocarajuci osmijeh.......... :?
Ne znas koliko se oni raduju ponovnom dolasku.......ne znas koliko im sve to znaci ......ne znas kako ko tu radost nosi u sebi....

Ti si sve njih jednostavno strpao u dva kosa.
Ove sto tecno govore nas jezik i ove sto se jos uvijek bore i borice se cijeli zivot da nauce taj stranski.
Sasvim jednostavno.....i da ih se dosta otpise.......
Ti ocito nemas problema te vrste.
Govoris tecno maternji jezik a o ocekivanjima i razumjevanja za rodbinu i poznanike nemas sta da mislis..... nek se "oni tebi prilagode" ta se ti imas prlagodjavat.......
E kad bi i dijasporci tako razmisljali..tj da se otpisu ovi s kojima oni nemaju nista zajednicko ........ :lol: :lol: :lol:
anonimni clan

#377 Re: Djeca u dijaspori

Post by anonimni clan »

Zviz wrote:
LJUDI postoji odbojnost prema ljudima koji zive vani, znaci ne prema ljudima koji su jucer, prekucer ili prije 3-4 evt. 6 godina izbjegli iz BiH neki preko posla, drugi preko braka. Nego prema ljudima koji su prije rata, za vrijeme rata i godinu, dvije ili tri poslje rata izbjegli. Dvije ulice od mene zivi jedna djevojka ima 30 godina. Ima sestru i dvoje brace. Kad su dosli u dansku, brat je imao svega 2 god. Ona niti u prvi razred nije pocela da ide. A ostala braca i sestre su rodjeni u Danskoj. Ona zna da prica i ako nema naglasa nego eto nako zna da prica nas, brat moze da razumije i jako slabo da prica - kad kazem slabo to je samo najosnovnije! Ostali pokoju rijec razumiju i to je to. I naravno oni izmedju sebe pricaju danski! I nisu jedini!!! Sto ljudima dole (u BiH) to ide na zivice kao: -"vidi njih kurce se" - tako ona prica. Ide na zivice pojedinim clanovima njene rodbine, a isto tako ide na zivice pojedinim u prolazu. Ta njena porodica je jako obrazovana - roditelji idu na posao! A ljudi njih kritikuju sto djecu nisu ucili bosanski! Pa cak ima i povrsinskih komentara koje sam i ja sam licno dozivio kad je engleski jezik u pitanju! I sad postavljam pitanje: Ko to u BiH ima pravo da trazi od nekoga ko zivi vani da on mora da uci svoju djecu taj bosanski jezik? Ko! Ko sebi daje za pravo da to uopste spomene. Svak ima pravo da zivi svoj zivot kako hoce i zeli i da prica koji god zeli jezik sa svojom bracom i sestrama. Ko gdo ima imalo razuma bosanski jezik je nepotreban u danskoj, sa njim nemozes nista postici. Ni u jednom pogledu, od njema nema nista visak, bezveze trositi vrijem - eto to je moje misljene. Zao mi je ali mom misljenu ste sami vi sebi krivi, jer ste od drzave napravili cirkus i taj cirkus niko u svijetu nepostuje. Razumite, kako god znate i umijete ali u pojedinim drzavama na zapadu roditelji ne odgajaju svoju djecu u tolikoj mjeri kao sto je to u BiH obicaj, nego po zakonu roditelj na zapadu mora da preda djete na cuvanje tj. od 1 godine zivota pa sve do skole! I tu djeca postaju Danci a ne Bosanci! Nema vise BiH niti ce ikada postojati za tu djecu kao neka kultura i mentalitet. To je nesto sto ljudi koji su ukrvljeni Bosanci i Hercegovci nece da prihvate ili da razumiju! Ali oni zive u denial i mogu da im se grohotom smijem. Jer roditelji idu na posoa i rade! I to sve postaje normalnije da djeca iz dana u dan postaju vise Danci. Dok je za poneku djevoju u BiH drustvu neprihvatljuvo da sa 18-20 god. ide sama na more sa momkom, ovdje vec cure ciju su roditlji iz BiH to mogu jer je kod nas u Danskoj to normalno. I onda netreba moja daljna rodica da slusa price od koje kakvih mahalskih mudraca i mudrova -"kako mozes pusti da idu same sa musikma" a rodica iz Londona koja vec tri decenije tamo zivi, samo odgovori: -"nek idu, ako im je do kuravnja onda to mogu i u po Londona da mi rade" Pa cak kad su imena u pitanju skoro sve novo pecene prodice koje poznam su nadili djeci imena (nebitno koja vjera) pro zapadna imena! Ja znam nase koji su dosli sa 10-12 godina. I danas pricaju izmedju sebe danski jezik! To nema nista sa demagogijom -"stidi se" nego je rijec o navici. Ako ste bili jedini u razredu sa Dancima i svaki dan pricali iskljucivo danski a sa nasim se niste pretjerano druzili jer njih u tom mjestu nije bilo onda je sve to normalno. Normalno za zdrav razum. A abnormalno za neke patriote koji zive u iluziji. Druga stvar neko ko je napustio BiH sa 10 godina moze sigurno reci da u BiH i nepozna nikoga vise! Za 10-15 godina od danas ali i zasigurno brze ce biti "dijaspora" samo oni koji su jucer ili prije dvi tri godine napustili BiH. A mi koji smo prije 20 i kusur, mi vise necemo nista biti za BiH. Pokoji ce i dalje se vezati za BiH ko pijan motike a ostali ca imati preca posla. Nije zivot samo BiH, i neki "patriotizam" ima u zivotu dosta drugih stvari kao sto djevojka iznad kaze idem da vdim svijet a BiH nije sav svijet.

Ako prodas sve sto imas u BiH onda si izdajica. I onako si izdajica jer vec zivis 20tak godina vani. Ako kupis jahtu onda se kurcis (znam jedne sto imaju jahtu a zive u Århusu), ako obnovis kucu u BiH onda se isto kurcis. Ako kupis auto u istoj i dolazis avionom isto se kurcis. Ako ti djeca ne pricaju bosanski onda se stidis. Ako ono ako ovo. Pa ko ste vi u BiH da etiketirate nekoga ko zivi vani 20 godina?

Zamislite kad bi ja sad dosao u BiH pa poceo. Nisi udaio novu fasadu na kucu ti si seljak bez ukusa. Djeca ti neznaju ni jedan strani jezik - nekultura gamad! Nevozis dobro auto = nesposban si. Itd. Ko sam ja kad bi tako nesto govorio ili mislio. Uopste nemam pravo zato!

Cast izuzetcima ali istina je u ovom sto sam napisao - i na zalost to je vidljivo na svakom cosku.

Jebo ga mis. Ja sam nekada se radovo kad idem ljeti dole (u BiH) pa onda malo na Jadran na dzidzi-midzi. Danas kad moram u BiH isto kao neki zadatak koji ne zelim da rijesim pa ga odgadjam, nemogu sada, imam obaveza, tacno mi mrsko postalo. Ne zbog same BiH, nego zbog mase koja me gleda poprijeko. Netrazim nista od nikoga. Ali kad se prisjetim tamo 2006 godine. Kad ces se zeniti, ima od onoga ona, od ovoga ova, ova, ona, pa daj nebudi govno povedi neku na zapad :roll: tad mi je jednom puko film i isti dan sam napustio BiH ali prije tog sam reko - da povecu ih sve da mi snimaju one erotske filmove a da ja uzivam na racun njih. Tad su svi zanjemili. Pusti te nas (ne samo kao rodbina) nego kao i gradjani BiH da budemo sto jesmo. A to je da pricamo stanim jezicima jer nam je lakse, prakticnije (nekima zasigurno) pusti nas da se oblacimo kako smo navikli gdje zivimo i nemojte komentarisati, jer to nam nerade ni Spanci kad idemo kod njih u posjetu.

Sad moram jedan Jack Daniels da popijem :run:
E sad da ti ja kratko odgovorim: NE SERI !!!!
pearlica

#378 Re: Djeca u dijaspori

Post by pearlica »

Mogu i ja kratko i jasno da kazem sve se moze.

Ja sam kao malo dijete otisla iz BiH pa opet nisam zaboravila nas jezik. Iako sam vani zavrsila i osnosvnu i srednju i dva fakulteta. Imam prijatelja svakakvih nacionalnosti koji zive u 15 razlicitih zemlaja svijeta. Pa sta? Mislim da ga znam bolje od mnogih koji su fakultete u BiH zavrsili (na zalost).

Ucim svoju djecu bosanski, to nije lak zadatak ali nije ni trazenje lijeka protiv side. Kroz igru polako pricas nas, ostali clanovi familije pricaju nas. Pjevanje djecijih pjesmica na nasem jeziku, citanje bajki. Zar je to tako tesko? Ja mislim da nije lako niti dolazi samo po sebi ali nije ni uzasno tesko.

To da mnogi ljudi u BiH nas ne shvataju i to razumijem. Nisu oni bili ovdje i zvijeli pa ne znaju. Oni stvari gledaju iz svoje perspektive i ponekad su i malo ljubomorni (sto neki i sami priznaju ovdje na forumu). Isto kao sto i generacija nasih roditelja drugacije razmislja od nas koji smo ovdje odrasli, tako se isto mi generacija BiH djece koji smo vani odrasli razlikujemo od generacije koja je u BiH odrasla.

Ali ja opet ne razumijem kakve to veze ima sa mrznjom. Ljudi nisu isti niti ce ikada biti ali mrziti negko jer nema ista shvatanja je divljastvo i primitivnost... tome nema mjesta u modernom drustvu danas.
Static-X

#379 Re: Djeca u dijaspori

Post by Static-X »

anonimni clan wrote:
:?
Ajd mozda na pojedine dijelove, al sto bas na citav post
NeenaSa

#380 Re: Djeca u dijaspori

Post by NeenaSa »

@komi, ne rise :D :P
Ajmeee, tko ce zvizganoh citat'. :-)

Neg' da nije off.
Dolaze dijasporska djeca i "povuku domorce" :D svoj uzrast , i ... sva djeca odusevljena i zele opet doc'.
Švabo

#381 Re: Djeca u dijaspori

Post by Švabo »

anonimni clan wrote:
Zviz wrote:
LJUDI postoji odbojnost prema ljudima koji zive vani, znaci ne prema ljudima koji su jucer, prekucer ili prije 3-4 evt. 6 godina izbjegli iz BiH neki preko posla, drugi preko braka. Nego prema ljudima koji su prije rata, za vrijeme rata i godinu, dvije ili tri poslje rata izbjegli. Dvije ulice od mene zivi jedna djevojka ima 30 godina. Ima sestru i dvoje brace. Kad su dosli u dansku, brat je imao svega 2 god. Ona niti u prvi razred nije pocela da ide. A ostala braca i sestre su rodjeni u Danskoj. Ona zna da prica i ako nema naglasa nego eto nako zna da prica nas, brat moze da razumije i jako slabo da prica - kad kazem slabo to je samo najosnovnije! Ostali pokoju rijec razumiju i to je to. I naravno oni izmedju sebe pricaju danski! I nisu jedini!!! Sto ljudima dole (u BiH) to ide na zivice kao: -"vidi njih kurce se" - tako ona prica. Ide na zivice pojedinim clanovima njene rodbine, a isto tako ide na zivice pojedinim u prolazu. Ta njena porodica je jako obrazovana - roditelji idu na posao! A ljudi njih kritikuju sto djecu nisu ucili bosanski! Pa cak ima i povrsinskih komentara koje sam i ja sam licno dozivio kad je engleski jezik u pitanju! I sad postavljam pitanje: Ko to u BiH ima pravo da trazi od nekoga ko zivi vani da on mora da uci svoju djecu taj bosanski jezik? Ko! Ko sebi daje za pravo da to uopste spomene. Svak ima pravo da zivi svoj zivot kako hoce i zeli i da prica koji god zeli jezik sa svojom bracom i sestrama. Ko gdo ima imalo razuma bosanski jezik je nepotreban u danskoj, sa njim nemozes nista postici. Ni u jednom pogledu, od njema nema nista visak, bezveze trositi vrijem - eto to je moje misljene. Zao mi je ali mom misljenu ste sami vi sebi krivi, jer ste od drzave napravili cirkus i taj cirkus niko u svijetu nepostuje. Razumite, kako god znate i umijete ali u pojedinim drzavama na zapadu roditelji ne odgajaju svoju djecu u tolikoj mjeri kao sto je to u BiH obicaj, nego po zakonu roditelj na zapadu mora da preda djete na cuvanje tj. od 1 godine zivota pa sve do skole! I tu djeca postaju Danci a ne Bosanci! Nema vise BiH niti ce ikada postojati za tu djecu kao neka kultura i mentalitet. To je nesto sto ljudi koji su ukrvljeni Bosanci i Hercegovci nece da prihvate ili da razumiju! Ali oni zive u denial i mogu da im se grohotom smijem. Jer roditelji idu na posoa i rade! I to sve postaje normalnije da djeca iz dana u dan postaju vise Danci. Dok je za poneku djevoju u BiH drustvu neprihvatljuvo da sa 18-20 god. ide sama na more sa momkom, ovdje vec cure ciju su roditlji iz BiH to mogu jer je kod nas u Danskoj to normalno. I onda netreba moja daljna rodica da slusa price od koje kakvih mahalskih mudraca i mudrova -"kako mozes pusti da idu same sa musikma" a rodica iz Londona koja vec tri decenije tamo zivi, samo odgovori: -"nek idu, ako im je do kuravnja onda to mogu i u po Londona da mi rade" Pa cak kad su imena u pitanju skoro sve novo pecene prodice koje poznam su nadili djeci imena (nebitno koja vjera) pro zapadna imena! Ja znam nase koji su dosli sa 10-12 godina. I danas pricaju izmedju sebe danski jezik! To nema nista sa demagogijom -"stidi se" nego je rijec o navici. Ako ste bili jedini u razredu sa Dancima i svaki dan pricali iskljucivo danski a sa nasim se niste pretjerano druzili jer njih u tom mjestu nije bilo onda je sve to normalno. Normalno za zdrav razum. A abnormalno za neke patriote koji zive u iluziji. Druga stvar neko ko je napustio BiH sa 10 godina moze sigurno reci da u BiH i nepozna nikoga vise! Za 10-15 godina od danas ali i zasigurno brze ce biti "dijaspora" samo oni koji su jucer ili prije dvi tri godine napustili BiH. A mi koji smo prije 20 i kusur, mi vise necemo nista biti za BiH. Pokoji ce i dalje se vezati za BiH ko pijan motike a ostali ca imati preca posla. Nije zivot samo BiH, i neki "patriotizam" ima u zivotu dosta drugih stvari kao sto djevojka iznad kaze idem da vdim svijet a BiH nije sav svijet.

Ako prodas sve sto imas u BiH onda si izdajica. I onako si izdajica jer vec zivis 20tak godina vani. Ako kupis jahtu onda se kurcis (znam jedne sto imaju jahtu a zive u Århusu), ako obnovis kucu u BiH onda se isto kurcis. Ako kupis auto u istoj i dolazis avionom isto se kurcis. Ako ti djeca ne pricaju bosanski onda se stidis. Ako ono ako ovo. Pa ko ste vi u BiH da etiketirate nekoga ko zivi vani 20 godina?

Zamislite kad bi ja sad dosao u BiH pa poceo. Nisi udaio novu fasadu na kucu ti si seljak bez ukusa. Djeca ti neznaju ni jedan strani jezik - nekultura gamad! Nevozis dobro auto = nesposban si. Itd. Ko sam ja kad bi tako nesto govorio ili mislio. Uopste nemam pravo zato!

Cast izuzetcima ali istina je u ovom sto sam napisao - i na zalost to je vidljivo na svakom cosku.

Jebo ga mis. Ja sam nekada se radovo kad idem ljeti dole (u BiH) pa onda malo na Jadran na dzidzi-midzi. Danas kad moram u BiH isto kao neki zadatak koji ne zelim da rijesim pa ga odgadjam, nemogu sada, imam obaveza, tacno mi mrsko postalo. Ne zbog same BiH, nego zbog mase koja me gleda poprijeko. Netrazim nista od nikoga. Ali kad se prisjetim tamo 2006 godine. Kad ces se zeniti, ima od onoga ona, od ovoga ova, ova, ona, pa daj nebudi govno povedi neku na zapad :roll: tad mi je jednom puko film i isti dan sam napustio BiH ali prije tog sam reko - da povecu ih sve da mi snimaju one erotske filmove a da ja uzivam na racun njih. Tad su svi zanjemili. Pusti te nas (ne samo kao rodbina) nego kao i gradjani BiH da budemo sto jesmo. A to je da pricamo stanim jezicima jer nam je lakse, prakticnije (nekima zasigurno) pusti nas da se oblacimo kako smo navikli gdje zivimo i nemojte komentarisati, jer to nam nerade ni Spanci kad idemo kod njih u posjetu.

Sad moram jedan Jack Daniels da popijem :run:
Bas tako! :thumbup:
Švabo

#382 Re: Djeca u dijaspori

Post by Švabo »

Static-X wrote:
anonimni clan wrote:
Ma sve redom! Veceg Hajvana dugo nisam vidio...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#383 Re: Djeca u dijaspori

Post by Zviz »

Švabo wrote:
Static-X wrote:
anonimni clan wrote:
Ma sve redom! Veceg Hajvana dugo nisam vidio...
Vidim da si hajvan naslovio sa velikom H, vjerovatno se osvrces na druga pod nikom Hajvan? :gunjastajl:
vjesticanametli

#384 Re: Djeca u dijaspori

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kad Herr Hajvan vidi bice vama po nosu :lol: :lol: :lol:
Keiko

#385 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

Niste view mene nikako skontali. Sarkazam nula bodova.

Kad udjem u Benetton u Merkatoru (ako je jos tamo) I pitam prodavacicu gdje su im obicne pamucne majice a ona mi prvo zakoluta ocima I kaze 'sve je izlozeno'. Onda ako ne daj Boze pitam ima li nesto u drugoj boji ili velicini ona pocne otpuhivat' i stenjat' k'o da sam trazila da mi da vlastiti bubreg. I onda opet zakoluta ocima I pogleda me kao da sam zadnja bijednica jer nesto od 30KM placam karticom. E to (a mogu navest' milijun takvih primjera) meni ne treba!
basicm

#386 Re: Djeca u dijaspori

Post by basicm »

@anonimni

Znam ja dosta toga, zato i pisem. A vidis primjere ljudi iz dijaspore ovdje pisu i govore da ih se i mi domaci postidimo. To su za mene pozitivni primjeri i imaju moju punu podrsku. Shvatam i drugu, trecu generaciju koja je vani pa imaju poteskoca u snalazenju u BiH, ali ne mogu ove sto su prije par godina otisli i nesto se prave da su zaboravili. Ne ude mi u glavu kako osoba od 30+ godina nije bila izgradjena i da zaboravlja maternji jezik u kratkom periodu.

anonimni clan

#387 Re: Djeca u dijaspori

Post by anonimni clan »

basicm wrote:@anonimni

Znam ja dosta toga, zato i pisem. A vidis primjere ljudi iz dijaspore ovdje pisu i govore da ih se i mi domaci postidimo. To su za mene pozitivni primjeri i imaju moju punu podrsku. Shvatam i drugu, trecu generaciju koja je vani pa imaju poteskoca u snalazenju u BiH, ali ne mogu ove sto su prije par godina otisli i nesto se prave da su zaboravili. Ne ude mi u glavu kako osoba od 30+ godina nije bila izgradjena i da zaboravlja maternji jezik u kratkom periodu.

Ma 100 cudi i 100 ljudi.......
Da ih ovamo samo vidis......kakvih sve ima....... :shock:
Ja uvijek pomislim da oni mozda i ne mogu drugacije nego tako......iz raznoraznih razloga......
Da mogu ..bili bi oni puno puno drugaciji-bolji ali eto takvi su kakvi su i sta ces im sad.....
Neki idu u domovinu da obidju rodbinu.neki da se sjete nekih drugi-boljih vremena.....neki jer ne znaju nigdje drugo......a ima i onih koji odu da se kurce.....znam ih i ja nekoliko......
Ali kazem opet oni su takvi kakvi jesu i treba ih kao takve prihvatati.........da oni mogu-znaju biti drugaciji bili bi sigurno..... Takve ih istesalo .....nije do njih......jal zure da dostignu sve ono sto su u zivotu propustili......jal pokusavaju sebi i sredini oko sebe dokazati- pokazati na sve moguce nacine da su oni sad odlaskom vani postali bolji nego ih se pamti....da nisu vise oni od prije .......da sad znaju i taj stranjski jezik pricati.....pa su morebit i vozacki polozili ...da eto sad zive jednim drugim zivotom ......
I ako se to sve odjednom ne primjeti na njima .....problem.
Ili ako ih neko nedajboze pokusa podsjetiti na njih .onakve kakvi su nekad bili......
I onda vjerovatno dolazi do tih komicnih scena o kojima ti pises.....
A sta ces ....tako ti je to.
nOrMaLaC

#388 Re: Djeca u dijaspori

Post by nOrMaLaC »

Zašto se ne raspravlja o jednom još večem problemu koji se zove: Gdje si bio u ratu? Gdje si bio kada je bilo najteže?
Ja sam rođen vani ali živim u BiH. Porijeklo mi je iz RS:a iz grada koji je etnički očišćen i naš narod protjeran i uvijek se neko nađe neko da tako provocira na to pitanje.

Kako je najlakše stati u kraj sa takvim neugodnostima? :(
Keiko

#389 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

nOrMaLaC wrote:Zašto se ne raspravlja o jednom još večem problemu koji se zove: Gdje si bio u ratu? Gdje si bio kada je bilo najteže?
Ja sam rođen vani ali živim u BiH. Porijeklo mi je iz RS:a iz grada koji je etnički očišćen i naš narod protjeran i uvijek se neko nađe neko da tako provocira na to pitanje.

Kako je najlakše stati u kraj sa takvim neugodnostima? :(
Ima Bosna puno, puno problema. Uvijek se spominje pred-ratna tolerantna Bosna a sada,.... nema ni T od tolerancije. Haj' sto Srbi, Hrvati i Bosnjaci opcenito ne vole jedni druge (sto je u neku ruku i razumljivo), nego sto Sarajlije ne vole Sandzaklije, Tuzlaci ne vole Podrinjce, Banjalucani ne vole one iz Krajine u HR, Zenicani ne vole Sarajlije,.... Niko ne voli Rome, dijasporu, ljepse i pametnije od njih. Sve u svemu, niko nikoga ne voli a drzava bi se gradila. E ne moze!

Rodjena sam i odrasla u Opcini Centar u Sarajevu iz koje sam emigrirala 5 godina nakon rata. Ne smeta mi nista i ne mrzim nikoga. Svako ima pravo da zivi i radi gdje i kako hoce. U BiH ne dolazim cesto jer se ne zelim staviti u situaciju da mi se bilo ko obraca s' podsmjehom i nipodastavanjem i da me pravi budalom samo zato sto sam 'dijaspora' iako mu nisam dala nikakvog povoda za to. Ovo se najvise odnosi na zaposlene u usluznim djelatnostima.
dedovic.almir

#390 Re: Djeca u dijaspori

Post by dedovic.almir »

Gospodo' samo pozitiva ! Samo pozitiva !
Avetinho

#391 Re: Djeca u dijaspori

Post by Avetinho »

Micaha wrote:
basicm wrote:Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!
Kome bolan gluma? Odmah skinem sa dnevnog reda i nek' se mami svojoj kofrci sa svojim rijecima.
Ja bih isto volio da se dosta ovih dijasporaca otpise, nemamo mi nista vise zajednicko.

Treba i ona govna iz reprezentacije poizbacivat i neka se dadne sansa domacim premijerligasima. Onaj Pjanic ni pricat ne zna
Jeste vala! A kamo li sto se kurce s dijasporaskim parama, umjeto da budu sirotinja ko normalan svijet.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#392 Re: Djeca u dijaspori

Post by Truba »

znam domaće ljude koji su bogatiji petnes puta od naših dijasporskih bauštelaca i radnika na skeli
pa se ponašaju ko ljudi a da ne usporedim dijasporu kako se kod nas ponaša i kako glumata
Avetinho

#393 Re: Djeca u dijaspori

Post by Avetinho »

Black swan wrote:znam domaće ljude koji su bogatiji petnes puta od naših dijasporskih bauštelaca i radnika na skeli
pa se ponašaju ko ljudi a da ne usporedim dijasporu kako se kod nas ponaša i kako glumata
A jos i kad nas brukaju kad ih posjetimo u dijaspori, jer se ponasamo ko pravi Balkanci. Zaboravili da su i oni nekad bili prave seljacine ko i mi.
Keiko

#394 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

Black swan wrote:znam domaće ljude koji su bogatiji petnes puta od naših dijasporskih bauštelaca i radnika na skeli
Najniza plata za baustelca (cistog fizikanera) u Irskoj je €100 dnevno. Elektricari, vodoinstalateri, fasaderi,... znaci zanatlije kostaju od €200 dnevno pa navise plus materijal. Zidar je €0.80 po cigli (400-500 ugradjenih dnevno), odnosno €1.20 po betonskom bloku (200-300 ugradjenih dnevno) pa ti sad racunaj kako su dijasporski baustelci 'sirotinja'.
Truba

#395 Re: Djeca u dijaspori

Post by Truba »

vama je sve u parama vidim
nisam rekao da su sirotinja nego da znam bogatije koji se ponašaju kao ljudi ne kao pušteni s lanca

primijeti se razlika između generacijski bogatih ljudi i onih koji su zaradili na skeli pa došli da se kurče u najsiromašniju europsku zemlju parkiraju po trotoarima i kupe jadnice na pasoš
Avetinho

#396 Re: Djeca u dijaspori

Post by Avetinho »

Black swan wrote:vama je sve u parama vidim
nisam rekao da su sirotinja nego da znam bogatije koji se ponašaju kao ljudi ne kao pušteni s lanca

primijeti se razlika između generacijski bogatih ljudi i onih koji su zaradili na skeli pa došli da se kurče u najsiromašniju europsku zemlju parkiraju po trotoarima i kupe jadnice na pasoš
Prsti zavist kroz usi na sve strane, jelde?
Keiko

#397 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

Black swan wrote:vama je sve u parama vidim

Sve ja to kontam i slazem se s' tobom u vezi bahatosti i nedolicnog ponasanja. Mozes ti izvuc seljaka iz sela ali ne mozes selo iz seljaka ali smatram da nije fer stalno se hvatat' baustelaca za nekakav (uglavnoom negativan) primjer. Svakodnevno imam kontakta s' baustelcima kroz posao pa znam razliku izmedju dobrog i loseg gradjevinskog radnika, ne dam na dobre, od kojih su neki vrhunska gospoda. :wink: Dosta cesto radim sa fasaderom koji na skeli pjevusi operu i rado ga slusam kao knjizevnog kriticara jer cini mi se nema knjige koju covjek nije procitao.
Truba

#398 Re: Djeca u dijaspori

Post by Truba »

Ja Sam Odavle wrote: Prsti zavist kroz usi na sve strane, jelde?
Image

to sam ti napisao u nekom od prošlih topika

zavidim vam što ste u normalnim i sređenim državama i ne znam šta radite na ovom forumu :? :? :?

i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna

zašto dolaziti vamo :D

uživajte
Avetinho

#399 Re: Djeca u dijaspori

Post by Avetinho »

Black swan wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Prsti zavist kroz usi na sve strane, jelde?
Image

to sam ti napisao u nekom od prošlih topika

zavidim vam što ste u normalnim i sređenim državama i ne znam šta radite na ovom forumu :? :? :?

i zašto porodično dolazite u BiH... ok da vidite rodbinu sve to stoji...ali kad možete u koreju japan singapur kambodžu vijetnam ognjenu zemlju i sve ostale privlačne destinacije... svake godine po jedna

zašto dolaziti vamo :D

uživajte
Jest, u pravu si, vidi se zavist i bez mikroskopa.
Moze se i u svaku od tih drzava koje si nabrojao. A moze vala i u Bosnu, i sigurno mi nece polusvijet diktiriati gdje cu ici.

Sto se foruma tice, zali se administraciji, mozda budes imao srece pa zatvore "Dijasporu", ili potpuno zabrane ucesce dijasporcima.
TheMule

#400 Re: Djeca u dijaspori

Post by TheMule »

Ljudi dolaze u svoju domovinu, ne da su kurce. BlackSwan mozes li malo odahnuti dosadan si u pm
Post Reply