Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post Reply

Tko(što) je kriv za raspad Jugoslavije ?

Njen loš sistem i gušenje demokracije
45
19%
Nacionalisti sa svake strane
152
63%
Jednostavno joj istekao rok trajanja
45
19%

Total votes: 242

zavrzlama

#376 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by zavrzlama »

Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske.
ne branim Aliju....samo me cudi da Tudjman nije dao Srbiji Kninsku Krajinu,Slavoniju i Baranju ,pa za boga dragog treba voditi interes za sopstveni narod,nek se ne gine, dovoljno je hrvatima i pola Hrvatske..znaci trebao je i Alija utopiti BIH u veliku srbiju radi interesa sopstvenog naroda :D(manje bi sigurno bosnjaka izginulo braneci velikosrpski interes po Hrvtaskoj nego u agresiji na BIH :-) ) ...znaci oni koji napadaju,otimaju tudje i cine zlocine i rade protiv legaliteta i medjunarodno priznate drzave su OK da to cine...a oni koji se trebaju braniti trebaju biti bezkicmenjaci i pristajati na ucjene ovih prvih...NE...sa fasizmom nema kompromisa i bezkicmenjastva...borba gradjana BIH iako u nemogucim uslovima je porazila sile mraka i zla....

posle izlaska pijanih cetnika iz Vukovara ,nije vise postojala ni krnja Jugoslavija nego cetnicka srbija krvavih ruku u pohodu na etnicko ciscenje svih koji stoje na putu zamisljene teritorije velike srbije,...s toga argument ti je slab...
Abacija

#377 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Abacija »

zavrzlama wrote:
Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske.
ne branim Aliju....samo me cudi da Tudjman nije dao Srbiji Kninsku Krajinu,Slavoniju i Baranju ,pa za boga dragog treba voditi interes za sopstveni narod,nek se ne gine, dovoljno je hrvatima i pola Hrvatske..znaci trebao je i Alija utopiti BIH u veliku srbiju radi interesa sopstvenog naroda :D(manje bi sigurno bosnjaka izginulo braneci velikosrpski interes po Hrvtaskoj nego u agresiji na BIH :-) ) ...znaci oni koji napadaju,otimaju tudje i cine zlocine i rade protiv legaliteta i medjunarodno priznate drzave su OK da to cine...a oni koji se trebaju braniti trebaju biti bezkicmenjaci i pristajati na ucjene ovih prvih...NE...sa fasizmom nema kompromisa i bezkicmenjastva...borba gradjana BIH iako u nemogucim uslovima je porazila sile mraka i zla....

posle izlaska pijanih cetnika iz Vukovara ,nije vise postojala ni krnja Jugoslavija nego cetnicka srbija krvavih ruku u pohodu na etnicko ciscenje svih koji stoje na putu zamisljene teritorije velike srbije,...s toga argument ti je slab...
Je li se to @konrad opet igra salonca glumeci newbie-a? :-)
1gorstak

#378 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by 1gorstak »

konrad wrote:ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja :D Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske.
Nakon cetnickog divljanja po Vukovaru, nije bilo tog madjionicara koji bi Livno, Posusje, Neum, Mostar.... zadrzao u drzavi kojoj je Beograd glavni grad. Vec sam te pitao, pa evo ponavljam; da je Izetbegovic pristao da BiH ostane u toj tvojoj Srboslaviji, kako bi ti ovladao spomenutim bosanskohercegovackim opstinama ?
Klodovik

#379 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Klodovik »

konrad wrote:
Klodovik wrote:Jugoslaviju je uništilo odstupanje od zaključaka Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa
- nepovredivosti privatne svojine i
- slobode individualne ekonomske inicijative za različite grupe
Daj ba mojne zajebancije. SKupila se grupa komunjara i avanturista u nekoj vukojebini, prostrli sardzadu i iscrtali neke granice ofrlje.
Cuj podrskui demokratiji i nepovredivosti privatne svojine :lol:
Jel se to zayebavas ili ozbiljno ?
Zaključci prvog AVNOJ-a, platforma, polazna osnova, temeljni stavovi, kako god hoćeš. Ne vidim šta tu ima smiješno.
konrad

#380 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by konrad »

1gorstak wrote:
konrad wrote:ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
nego je njegov "argument" bio, kad nece Hrvatska necu ni ja :D Pa jeboga patak, on je trebo da vodi racuna o interesu svog naroda,
a ne Hrvatske.
Nakon cetnickog divljanja po Vukovaru, nije bilo tog madjionicara koji bi Livno, Posusje, Neum, Mostar.... zadrzao u drzavi kojoj je Beograd glavni grad. Vec sam te pitao, pa evo ponavljam; da je Izetbegovic pristao da BiH ostane u toj tvojoj Srboslaviji, kako bi ti ovladao spomenutim bosanskohercegovackim opstinama ?
Ti bas zapeo, kako pa kako, pa fino. Bili bi pobunjenici i na kraju bi popusili, eto kako.
Klodovik wrote:
konrad wrote:
Klodovik wrote:Jugoslaviju je uništilo odstupanje od zaključaka Prvog zasjedanja AVNOJ-a.

Sastojeći se od komiteta i komunističkih i nekomunističkih partizanskih predstavnika, pod Josipom Brozom Titom, AVNOJ je proglasio podršku:

- demokratiji
- pravima etničkih grupa
- nepovredivosti privatne svojine i
- slobode individualne ekonomske inicijative za različite grupe
Daj ba mojne zajebancije. SKupila se grupa komunjara i avanturista u nekoj vukojebini, prostrli sardzadu i iscrtali neke granice ofrlje.
Cuj podrskui demokratiji i nepovredivosti privatne svojine :lol:
Jel se to zayebavas ili ozbiljno ?
Zaključci prvog AVNOJ-a, platforma, polazna osnova, temeljni stavovi, kako god hoćeš. Ne vidim šta tu ima smiješno.
Znaci ozbiljan si :shock:
Onda o kakvoj ti demokratiji pricas, a pogotovu nepovredivosti privatne svojine. Mislim ako si iso u skolu, onda znas kako se otimala privatna svojina poslije 1945 i vrsilia nacionalizacija, ubijali kulaci, industrijalci... itd itd

Nego ovo sam htio reci za Aliju. Jebemu misa, kakav je to bio argument, ako nece Hrvati, necemo ni mi :?
Zar je bosnjacki interes bio potpuno isti ko hrvatski. ? Hrvati su mi potpuno jasni, ali Bosnjaci...
Kakav je to cilj da ti se narod iz jedne drzave razbije u tri, ili cetiri, kako se uzme.
Prakticno ta drzava jos uvijek nije formirana, a proslo je 17 godina, jos uvijek je strani protektorat.
Ja ni ne kazem da je trebala da postoji tz skracena ili krnja Jugoslavija, ali zna se ono, prekom prece, na okolo blize,
samo ne razumijem da su se donosile odluke i pricalo bez ikakve argumentacije, kao izjave Jugoslovena Ejupa Ganica
(za neupucene, Ejup Ganic se 1990 na izborima izjasnjavao kao Jugosloven :lol: )
nece Slovenci, necemo ni mi, hej gdje je polozaj Slovenije, a gdje Bosnjaka, mislim hej, hej konobaru...
jeza u ledja

#381 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by jeza u ledja »

konrad wrote:Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
a ne Hrvatske
.
On je trebao da vodi racuna o interesu bh gradjana, ne 'svog naroda'.
konrad

#382 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by konrad »

jeza u ledja wrote:
konrad wrote:Medjutim, ja ne mogu da shvatim Alijine izjave da BiH nece u krnju Jugoslaviju. Nema veze sada da li je to dobro ili ne,
a ne Hrvatske
.
On je trebao da vodi racuna o interesu bh gradjana, ne 'svog naroda'.
Znamo mi cije je on interese zastupao, daj ba nemoj da pricamo sad suplje price, ovo-ono.
Pricajmo otvoreno i kulturno :)
Luke Perry

#383 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Luke Perry »

Jasno je da ga je Tudjman nagovorio na referundum. Glupost je raspravljati se oko toga. Jasno je da Posusje, Livno ne bi imali sanse u svojoj zamisli i dobro je sto se barem neko nije napatio u zivotu. Samo kazem. Meni je potpuno svejedno je li BiH drzava ili ne.
osa

#385 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by osa »

Vodenjak wrote:
osa wrote:
covjek_sam_zeno wrote:kapitalizam, na celu sa vodecim bankama i njihovim vlasnicima i federalnom rezervom, koje se vjesto skrivaju iza drzava i vlasti je kao i jugu, unistio i svijet.
Nemoj .ebat, znači nema više svijeta, .ebote a nismo ni osjetili, toliko se pričalo kroz povijest o smaku, a ono ništa posebno.
@osa, na stranu nacionalna i ideoloska opredeljenja i prepucavanja, ali pratis li ti imalo situaciju u svijetu i sve sto se desava sa finasijama?
Mislim, jesi li ikad pokusao da razaberes o kakvim se zapravo ciframa radi i kolikim razmjerama cjelokupne krize?

Vec 10 godina radim sa komercijalom i finasijama na drzavnom nivou (drzavnom u smislu neposrednog mi shefa - vlade Svedske)
Spleo sam u tih desetak godina zavidnu mrezu kontakata s ljudima iz te branshe i mogu ti samo reci da jos nisam naisao na nekoga kome je ZAPRAVO jasno sta se u stvari desava sa svjetskom ekonomijom.
Izuzev shpekulacija i onog sto je zvanicno, niko zapravo ne moze da dokuci pravu istinu.
Ali vrlo cesto se moze cuti shpekulacija da se ovdje zapravo radi o tolikoj krizi cjelokupnog svjetskog sistema da je na pomolu totalna promjena istog... Ali u kom pravcu, niko pojma nema!
Ponavljam, i TO je samo shpekulacija ali strah me uhvati kad se skontam koja se sve imena u ovoj i OVAKO UREDJENOJ zemlji bave - shpekulacijama! :(
Moje ekonomsko obrazovanje nije na razini da bih mogao relevantno raspravljati o svjetskoj makroekonomiji, a moram priznati da niti ne poznam ljude koji imaju takvu naobrazbu, moje osobno mišljenje je da stanje jest teško ali ne dramatično, dešava se jedna od cikličkih financijskih kriza, koje su već viđene u svijetu, nekad veće nekad manje, prevladat će se kao i sve druge, ceh će platiti naravno sirotinja, jer razvijeni će se lakše izvući, iako nismo baš razvijeni, ja ću se pokušati izboriti da ja krizu ne osjetim, a za druge…., neka se bore.
Haris.ba

#386 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Haris.ba »

Luke Perry wrote:Jasno je da ga je Tudjman nagovorio na referundum. Glupost je raspravljati se oko toga. Jasno je da Posusje, Livno ne bi imali sanse u svojoj zamisli i dobro je sto se barem neko nije napatio u zivotu. Samo kazem. Meni je potpuno svejedno je li BiH drzava ili ne.
Dosao Alija jedan dan i rekao - bice referendum, Franjo naredio. Pa sta i da jeste? A nije. Nije pokojni Alija na referendumu popunjavao sve listice.
konrad wrote:Zar je bosnjacki interes bio potpuno isti ko hrvatski. ? Hrvati su mi potpuno jasni, ali Bosnjaci...
Kakav je to cilj da ti se narod iz jedne drzave razbije u tri, ili cetiri, kako se uzme.
Zasto jedan narod mora da zivi u jednoj drzavi?
Prozor

#387 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Prozor »

mostarac wrote:
Prozor wrote:Haag je priznata internacionalna institucija, za razliku od the zeitgeist movement ili ostalog smeca kojim se hranite.
dobro je neko prokuzio namjeru iza ovih prica o strancima i zavjerama, ko nas bre zavadi

cek cek je li to ona institucija koja nije donije presudu za agresiju na BiH i koja je rekla da je genocid bio samo u Srebrenici, a da nam se trnopolje, omarska, manjaca, bijeljina, sarajevo samo onako ponekad pricine pred ocima?
Ne, to je ICJ. Ovo je ICTY.
gradska toplana

#388 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by gradska toplana »

Jugu je unistio papanluk i nista vise.Sad to isto hebe i BiH-u.Cisto sumnjam da ima izlaza ali bar ostaju sjecanja na prosle dane. :run:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#389 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Toto »

Glodavci!
Ingot

#390 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Ingot »

Unistila ju je jelte EU (tj. Illuminati i ostala tajna drustva) kao dio svog svjetskog plana globalne vladavine ciji je prvi korak upravo Europska Unija, a jedna Jugoslavija kao takva nikako nije pasala u citav taj program. I zato je danas vise nema a drzavice nastale njenim raspadom se trkaju koja ce prije u EU. Zavadi pa vladaj, najstarija i najuspjesnija taktika na svijetu.
Fair Life

#391 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Fair Life »

Ingot wrote:Unistila ju je jelte EU (tj. Illuminati i ostala tajna drustva) kao dio svog svjetskog plana globalne vladavine ciji je prvi korak upravo Europska Unija, a jedna Jugoslavija kao takva nikako nije pasala u citav taj program. I zato je danas vise nema a drzavice nastale njenim raspadom se trkaju koja ce prije u EU. Zavadi pa vladaj, najstarija i najuspjesnija taktika na svijetu.
Sami smo se klali...
Ingot

#392 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Ingot »

To je simptom a ne uzrok. Kad dodje do prvog "klanja" onda je gotovo, dalje ide lancana reakcija. Ali prije nego sto je doslo to tog klanja desilo se puno toga sto je dovelo do samog sukoba. A ako mislis da se sve odvijalo onako kako je nama prikazano na TV-u, onda neka ti je sa srecom.
1gorstak

#393 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by 1gorstak »

konrad wrote:
1gorstak wrote:
a ne Hrvatske.
Ti bas zapeo, kako pa kako, pa fino. Bili bi pobunjenici i na kraju bi popusili, eto kako.
Prvo, to nije bilo vojnicki moguce postici. Pogledaj demografsku sliku tog podrucja.

Drugo, Milosevic i Karadzic ne bi slali ljude da ginu za opstine od kojih su digli ruke dogovorom o podjeli koji je postignut sa Tudjmanom i u kojim je zivjelo po dvadesetak Srba.

Trece, pobunjenici ne gube niti dobijaju zato sto su pobunjenici nego zato sto imaju ili nemaju podrsku. Vidi Kosovo.

Cetvrto, tebi bi bilo prihvatljivo da Hrvati "popuse", kako si se vec slikovito izrazio, dok sam ja za svima prihvatljivo rjesenje. Kada neko "pusi", djeca zavrsavaju u traktorskim prikolicama, i ucestalo na granicnim prelazima sa Srbijom. Ali ti nema sta da se bunis zbog tog, sam si rekao da je tebi to "pusenje" prihvatljiva metoda stabilizacije.
nuernberg

#394 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by nuernberg »

@gorstak.....
Procitati i razumjeti nije jedno te isto......
MuaDib

#395 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by MuaDib »

Slobodan Milošević je žrtvovao vlastiti narod za svoje političke ciljeve. :x
Srbi se nisu borili za opstanak Jugoslavije kako im je to predstavljeno, već za Veliku Srbiju. :cry:
Franjo Tuđman je žrtvovao vlastiti narod za svoje političke ciljeve. :x
Hrvati se nisu borili za nezavisnu Hrvatsku, već za Povijesnu Hrvatsku. :cry:
Alija Izetbegović je žrtvovao vlastiti narod za svoje političke ciljeve. :x
Bošnjaci se nisu borili za državu Bosnu i Hercegovinu, već za Islamsku Republiku Bošnjakistan. :cry:

Slobodan Milošević je za sobom ostavio 200 familija koje vladaju Srbima. :shock:
Franjo Tuđman je za sobom ostavio 200 familija koje vladaju Hrvatima. :shock:
Alija Izetbegovič je za sobom ostavio 200 familija da vladaju Bošnjacima. :shock:

Radnici bilo da su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nemaju ništa, opljačkani su, otpušteni su, bez prava na penziju. :roll:
Političari bilo da su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati imaju milionske račune, visoke plate, rade u 100 komisija, imaju visoke penzije. :P

Jasno je ko dan i Velika Srbija, i Povijesna država Hrvatska i Unitarna Bosna su samo apstrakcije, samo su bile sredstvo, da se oni koji su pokrenuli lavinu nacionalističkih sranja obogate i lakše postanu vladari isprepadanog i izfrustriranog naroda. :evil:
Vodenjak

#396 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Vodenjak »

MuaDib wrote:Slobodan Milošević je žrtvovao vlastiti narod za svoje političke ciljeve. :x
Srbi se nisu borili za opstanak Jugoslavije kako im je to predstavljeno, već za Veliku Srbiju. :cry:
Bošnjaci se nisu borili za državu Bosnu i Hercegovinu, već za Islamsku Republiku Bošnjakistan. :cry:

Slobodan Milošević je za sobom ostavio 200 familija koje vladaju Srbima. :shock:
Alija Izetbegovič je za sobom ostavio 200 familija da vladaju Bošnjacima. :shock:

Radnici bilo da su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati nemaju ništa, opljačkani su, otpušteni su, bez prava na penziju. :roll:
Političari bilo da su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati imaju milionske račune, visoke plate, rade u 100 komisija, imaju visoke penzije. :P

Jasno je ko dan i Velika Srbija, i Povijesna država Hrvatska i Unitarna Bosna su samo apstrakcije, samo su bile sredstvo, da se oni koji su pokrenuli lavinu nacionalističkih sranja obogate i lakše postanu vladari isprepadanog i izfrustriranog naroda. :evil:
E tako...
Sa ovim se tema moze lagaHno i zatvoriti! :wink:
Replay

#397 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Replay »

MuaDib wrote:Slobodan Milošević je žrtvovao vlastiti narod za svoje političke ciljeve. :x

Karadžić 1836.e pisao o "izgubljenim ovčicama srpskog naroda" u svome "Srbi svi i svuda" ,Garešanin 1844.e uspostavio srpske granice Karlovac - Karlobag - Virovitica ,"Srbobran" 1902 pisao o istrebljenju Hrvata ,"Projekt Srpska krajina" ,SANU ,mitinzi istine...170 godina Srbi imaju svoje velikosrpske planove ,a ti bi tu politku natovario samo Miloševiću :lol:

Kojih 200 obitelji? Tuđmanu se pridavalo da je to rekao - a on to nikada nije rekao. Ali ti ajde nabroji te familije.

Isprazno lupetaš ,ne mariš za činjenice ,niti povijest ,niti išta ,vidiš samo da su "nacionalisti i kriminalci sa svalke strane" srušili veličanstvenu Jugoslaviju
:D :-)
Replay

#398 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Replay »

Vodenjak wrote:

E tako...
Pa to je tvoja razina ,takve tlapnje tebe zadovoljavaju ,ne iznenađuje tvoja oduševljenost tim tkenjanjem... :thumbup:
ekvivalent

#399 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by ekvivalent »

Replay wrote:
Vodenjak wrote:

E tako...
Pa to je tvoja razina ,takve tlapnje tebe zadovoljavaju ,ne iznenađuje tvoja oduševljenost tim tkenjanjem... :thumbup:
pa vidis njemu je bitno da se u ovaj jedan te isti fasisticki kosh utjerao i alija
kao relativizacija ovo ono
i onda analogijom ispadne da nam samo sdp moze pomoci
znas onaj sdp koji je izgubio sve izbore,osim onog pred desavanja s alzircima
onaj sto ima titu za preCjednika,dozivotnog
onaj koji je u vjecitoj koaliciji s ovim koji su vjecito na vlasti :wink:
Replay

#400 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?

Post by Replay »

Juga je desteljećima živjela na krivim temeljima.

Onakva zemlja je trebala samo napredovati ,a umjeto toga se živjelo u siromaštvu ,nestašicama ,lijenosti ,neodgovornosti ,lopovluku...

Narod je u 45 godina puno toga izgradio i mogao izgraditi ,ali je taj narod imao grozno vodstvo koje je razmišljalo samo o sebi i svojim foteljama. Ispirali su ljudima mozgove ,gušili demokraciju ,gušili napredak ...a zbog čega? Samo zbog njihovih fotelja i njihove slatke vlasti.

Gurali su probleme pod tepih ,nisu gušili srpski nacionalizam nego arbitrirali među nacionalizmima i iskorištavali ih po potrebi- Srbi su 90-ih osjetili povjesnu priliku da ostvare sve ono što su obećavali i željeli po knjigama ,mitinzima ,memorandumima ...još od prve polovice 19.og stoljeća-

Juga je imala potencijal da bude vrhunska zemlja ,ali su je pohlepa ,zločini i neodgopvornost uništili- Danas je lako lupetati ,jer uvijek je kriv "netko drugi" ,ali povjesne činjenice se ne mogu promjeniti.
Post Reply