10 godina od NATO udara na Miloševića

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Creasy

#376 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

madner wrote:
Creasy wrote:
madner wrote:Rekoh, jedino objasnjene jeste da su imali slabije ljudstvo. I to ne malo slabije nego znatno slabije.

Osim sto je masa raje razgulila '92. i '93. da ne budes mobilisan, između ostalog, dovoljno je bilo da doneses potvrdu da si upisao neki fakultet... :D
Dakle slazemo se oko te tacke.
Naravno, mislim da se u tome slaze i goranGTI. :D
madner

#377 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by madner »

Creasy wrote:
madner wrote:
Gorazde jeste bilo pred padom, Bihac ne. Napad na Bihac je bio cijeli strateski fokus VRS tokom 1994 i 1995 godine, da su mogli zauzeti isti, to bi i uradili. To sto je politicki vrh VRS odlucio da je cjena prevelika za Gorazde je do politickog vrha VRS.
A ne znas za svađu Milovanovica i Mladica zbog ofanzive na Bihac i naređenja o povlacenju? Proguglaj malo...

Evo nesto drugo da se ne mucis: :D

1:44
Ovo od 1:44 je poznato, MTS je tako nabavljen. Od tenka pa do municije, za KMove bi Srbi opskrbili 5. korpus. No to nema veze sa mogucnoscu da se zauzme Bihac.

Ili ti, ako nije bio cilj zauzeti Bihac, sta je Milojko cijelu godinu na Bihacu i cemu PAUK? :D
goran16v

#378 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote: A kako ti to objasnjavas? Smatras da su borci ARBiH i ZNG bolji, sposobniji i hrabriji od srpskih boraca?
Ne moram ja nista da smatram, s obzirom na ono sto vam je datno na raspolaganje da nas napadate i kako ste zavrsili odgovor je sam po sebi jasan i mene bi na tvom mjestu, a pogotovo kad se uzmu u obzir svi zlocini koji su ti "sposobni i hrabri" srpski borvi napravili, bilo sramota da uopste potezem to pitanje!
Postavicu ti kontra pitanje, sta mislis sta bi ostalo od Srba u BiH i HR oda su HV i ARBiH imali isto onoliko oruzja i tehnike koliko su imali Srbi, da ne idem sta bi se desilo da su "po glavi" imali isto oriuzja, ne ukupno?
goran16v

#379 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote:
Naravno, mislim da se u tome slaze i goranGTI. :D
Slaze, samo ne zna kako se u to uklapaju ranije spomenuti sposobni i hrabri srpski borci?! :lol:
славянин

#380 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by славянин »

goran16v wrote:
Creasy wrote: A kako ti to objasnjavas? Smatras da su borci ARBiH i ZNG bolji, sposobniji i hrabriji od srpskih boraca?
Ne moram ja nista da smatram, s obzirom na ono sto vam je datno na raspolaganje da nas napadate i kako ste zavrsili odgovor je sam po sebi jasan i mene bi na tvom mjestu, a pogotovo kad se uzmu u obzir svi zlocini koji su ti "sposobni i hrabri" srpski borvi napravili, bilo sramota da uopste potezem to pitanje!
Postavicu ti kontra pitanje, sta mislis sta bi ostalo od Srba u BiH i HR oda su HV i ARBiH imali isto onoliko oruzja i tehnike koliko su imali Srbi, da ne idem sta bi se desilo da su "po glavi" imali isto oriuzja, ne ukupno?
Napadati je uvijek teze, posebno kada vecina vojske je sastavljena od mobilizovanih ljudi.Rjetko ko oce ginut za tudje.Dok kada branis svoju kucu i porodicu normalno je da ces mnogo vise rizikovati.
Creasy

#381 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

madner wrote:
Creasy wrote:
madner wrote:
Gorazde jeste bilo pred padom, Bihac ne. Napad na Bihac je bio cijeli strateski fokus VRS tokom 1994 i 1995 godine, da su mogli zauzeti isti, to bi i uradili. To sto je politicki vrh VRS odlucio da je cjena prevelika za Gorazde je do politickog vrha VRS.
A ne znas za svađu Milovanovica i Mladica zbog ofanzive na Bihac i naređenja o povlacenju? Proguglaj malo...

Evo nesto drugo da se ne mucis: :D

1:44
Ovo od 1:44 je poznato, MTS je tako nabavljen. Od tenka pa do municije, za KMove bi Srbi opskrbili 5. korpus. No to nema veze sa mogucnoscu da se zauzme Bihac.

Ili ti, ako nije bio cilj zauzeti Bihac, sta je Milojko cijelu godinu na Bihacu i cemu PAUK? :D
Znaci ti vjerujes da je Alija dao 46 miliona DM? Kome ih je dao?
Creasy

#382 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

goran16v wrote:
Mi kako smo zavrsili? :shock:

Ti si fakat smijesan lik. :D
madner

#383 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by madner »

Posto je bio metak? Posto granata?

Imas u tom intervju drugi moment kada Atif Milojku otvoreno kaze da je kupio od njegovih municiju.
Creasy

#384 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

madner wrote:Posto je bio metak? Posto granata?

Imas u tom intervju drugi moment kada Atif Milojku otvoreno kaze da je kupio od njegovih municiju.

Ma nisam bas upoznat sa tom aferom, kome je Alija dao pare, ovima iz RS-a ili iz Srbije? Znaci dao je pare Srbima za oruzje, ali srpska ofanziva je vojno zaustavljena? Mislis li da to ima logike?
goran16v

#385 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote:
Znaci ti vjerujes da je Alija dao 46 miliona DM? Kome ih je dao?
Ako ih je i dao dao ih je za oruzje (niko nije imun na pare), sto je i sam Dudakovic potvrdio, a ne na ruke za cisto povlacenje ofanzive.
madner

#386 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by madner »

Naravno da ima logike, objasnio ti je sve general. Konta covjek da Atif nema vise municije a on kupio od Srba. Nije se kupovalo od vlade RS-a ili Srbije, (mada je za RSK i to upitno) nego svercom. RSK zivio doslovno od Bihaca.

Sada bi mogli o tome kakav to covjek moras biti da prodas svoj tenk/municiju za DM koja ce biti koristena protiv drugih Srba, ali meni to nije previse zanimljiva tema.
Creasy

#387 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

madner wrote:Naravno da ima logike, objasnio ti je sve general. Konta covjek da Atif nema vise municije a on kupio od Srba. Nije se kupovalo od vlade RS-a ili Srbije, (mada je za RSK i to upitno) nego svercom. RSK zivio doslovno od Bihaca.

Sada bi mogli o tome kakav to covjek moras biti da prodas svoj tenk/municiju za DM koja ce biti koristena protiv drugih Srba, ali meni to nije previse zanimljiva tema.

Ahaaa, e sad je jasno. Znaci djelimicno je tacna i moja verzija, odnosno jeste naređeno povlacenje pred samim Bihacom, ali sada je jasno i zasto. To nije bio politicki dogovor, niti reakcija NATO-a kao kod Gorazda, nego je Milovanovic saznao da je Dudakovic dobio oruzje, pa je naredio povlacenje srpskih jedinica.
goran16v

#388 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote:
Mi kako smo zavrsili? :shock:

Ti si fakat smijesan lik. :D
Pitaj kako ste zavrsili i reci da sam smijesan lik Srbima iz Hrvatske, jugozapadne Bosne itd! O Kosovu da ne govorim!
goran16v

#389 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote:[
Ahaaa, e sad je jasno. Znaci djelimicno je tacna i moja verzija, odnosno jeste naređeno povlacenje pred samim Bihacom, ali sada je jasno i zasto. To nije bio politicki dogovor, niti reakcija NATO-a kao kod Gorazda, nego je Milovanovic saznao da je Dudakovic dobio oruzje, pa je naredio povlacenje srpskih jedinica.
Sta je to drugo nego vojnicki poraz, odnosno odstupanje pred izglednim vojnickim porazom!?
cindrlimindrli

#390 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:nego je Milovanovic saznao da je Dudakovic dobio oruzje, pa je naredio povlacenje srpskih jedinica.
Toliko o erojskoj vojsci.
fantom slobode

#391 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by fantom slobode »

goran16v wrote:
Creasy wrote:[
Sta je to drugo nego vojnicki poraz, odnosno odstupanje pred izglednim vojnickim porazom!?
To je bilo rasulo i bjezanija... :lol: :lol: :lol: ovaj je legenda, novi mitoman, tako su i na Kosovu pobijedili, ali eto Turci zavladase :-)
A ima i ona o knezu i kralju i tu je sve suprotno od zdrave logike... :lol: :lol: :lol: :lol: nikad se probuditi iz sna, pa to ti je... :lol: :lol: :lol:
Creasy

#392 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by Creasy »

Da, prepao se posto je prethodnih dana uzeo 200 kvadratnih kilometara teritorije Petog korpusa... :-)

Pa naravno da ce narediti povlacenje kad je saznao da im je to oruzje stiglo od Srba. Sta je trebao, voditi svoje ljude u smrt, dok se neko bogati svercom... :roll:
goran16v

#393 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by goran16v »

Creasy wrote:Da, prepao se posto je prethodnih dana uzeo 200 kvadratnih kilometara teritorije Petog korpusa... :-)

Pa naravno da ce narediti povlacenje kad je saznao da im je to oruzje stiglo od Srba. Sta je trebao, voditi svoje ljude u smrt, dok se neko bogati svercom... :roll:
A da im je oruzje stiglo od 'Rvata ili brace Pakistanca on se ne bi povukao, nego bi vodio ljude u smrt, a posto je Srba i posto se neko obogatio os sverca stvar je drugacija!? :lol:
fantom slobode

#394 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by fantom slobode »

Eroji su odlicni kad je napadati civilno stanovnistvo, zene, djecu, starce i nenaoruzane muskarce koji saradjuju, jer su prevareni propagandom. Moguci su i napadi na slabo naoruzanog neprijatelja, sa promjenljivim uspjehom. Nemoguce je bilo zauzeti bilo koje mjesto koje ima vise od 30 000 stanovnika, za to nisu bili sposobni ni u najvecem naponu "snage". Protiv upola manje naoruzanog neprijatelja, ne mozes ih stici koliko bjeze. Vazan preduslov zaustavi artiljerijsku pripremu. Ovo je opis 90% erojskih trupa. Ostatak, mozda i nesto uradi, ali to su izuzeci koji potvrdjuju pravilo. Tako je bilo i u aprilskom ratu, u ratu 90-tih na svim ratistima, a mozete misliti kako je sad. Nakon sto su totalno iscrpljeni i demoralisani. Na poziv za mobilizaciju (sreca pa ne treba) ne bi se javilo ni 10% vojnih obveznika. Toliko o papirnatoj ali zvanoj Srbija. Sjetimo se, da ne zaboravim poraza na Neretvi, kad su ih partizani razvalili, od tad nisu vise postojali kao ozbiljna vojna formacija, eventualni konjovodci Nijemcima i ostalim okupatorima. I tokom te borbe su se isticali istim osobinama, vidi gore, prvo pomenuto.
cindrlimindrli

#395 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:Da, prepao se posto je prethodnih dana uzeo 200 kvadratnih kilometara teritorije Petog korpusa... :-)

Aha, sad mijenjamo dramaturgiju, da je kojim slucajem oruzje doslo od Japanaca on bi srcano zauzeo Bihac. Istina je da bi
mu sve i jednog vojnika nabili na kolac da je kojim slucajem usao u grad.
junkers

#396 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by junkers »

fantom slobode wrote:Eroji su odlicni kad je napadati civilno stanovnistvo, zene, djecu, starce i nenaoruzane muskarce koji saradjuju, jer su prevareni propagandom. Moguci su i napadi na slabo naoruzanog neprijatelja, sa promjenljivim uspjehom. Nemoguce je bilo zauzeti bilo koje mjesto koje ima vise od 30 000 stanovnika, za to nisu bili sposobni ni u najvecem naponu "snage". Protiv upola manje naoruzanog neprijatelja, ne mozes ih stici koliko bjeze. Vazan preduslov zaustavi artiljerijsku pripremu. Ovo je opis 90% erojskih trupa. Ostatak, mozda i nesto uradi, ali to su izuzeci koji potvrdjuju pravilo. Tako je bilo i u aprilskom ratu, u ratu 90-tih na svim ratistima, a mozete misliti kako je sad. Nakon sto su totalno iscrpljeni i demoralisani. Na poziv za mobilizaciju (sreca pa ne treba) ne bi se javilo ni 10% vojnih obveznika. Toliko o papirnatoj ali zvanoj Srbija. Sjetimo se, da ne zaboravim poraza na Neretvi, kad su ih partizani razvalili, od tad nisu vise postojali kao ozbiljna vojna formacija, eventualni konjovodci Nijemcima i ostalim okupatorima. I tokom te borbe su se isticali istim osobinama, vidi gore, prvo pomenuto.
što reče Krleža ,Sačuvaj me Bože srpskog junaštva...
swanfilter

#397 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by swanfilter »

Nije tema al stvarno mislite da bi Srbi nesto napravili i upadom u Bihac? Pa to bi bila mnogo veca katastrofa za VRS nego za cijeli Bihacki Okrug. Klali bi ih golim rukama, kada znamo sta bi se desilo sa stanovnistvom danasnjeg USK u slucaju da zadnja puska padne.
fantom slobode

#398 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by fantom slobode »

Inace posebnu paznju tokom vojnog skolovanja (a i obicnog obrazovanja mladih) kod istih treba posvetiti cinjenici da Turci su ljudi koji zive u Turskoj, koja se nalazi u Maloj Aziji. Da tamo, ako vec imaju toliko usadjenu mrznju i toliko problema sa nacijom sa kojom su bili stotinama godina u federaciji, da njima objave rat i dokazu svoje erojstvo. Tako bi mozda skinuli kompleks Kosova. Ne da traze Turke po prostorima Bosne, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Za Hrvate isto, to nisu Srbi koje su Austrijanci prevarili, pa misle da su Hrvati. Mislim da bi taj kurs donio odredjene promjene, mozda bi doslo do budjenja iz dugovjekovnog sna, pojacanog jos vise od Slobe i Gazimestana. Budjenje ide, gdje nece, evo sad ih probudise malo Briselskim sporazumom, ali mora se nastaviti zbog boljitka nacije. Ako ne, onda ostaje sve isto ko i do sad. Doce opet neka nova"budala", prodati maglu i Jovo nanovo. Krilatica nas i Rusa 300 miliona nije istinita. Ebe se Rusima za njih.

Grubo receno, (u ocima istih), ali to je istina i jedino moguce rjesenje licnih i frustracija mase. (naravno da ima dio koji se probudio ili nikad nije zaspao, ali ne igra neku vecu ulogu u politici susjeda - steta, bilo bi pametnije da oslusnu glas razuma i demokratije- to su Srbi). To je razlika izmedju Srba i cetnika. Normalnih ljudi i jadnih zlocinaca. U cetnike ubrajam i one koji su zaradili milione na pljacki tokom ratova i koji su podsticali ubistva i progone neduznih, donedavnih sunarodnjaka.
didžej

#399 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by didžej »

swanfilter wrote:Nije tema al stvarno mislite da bi Srbi nesto napravili i upadom u Bihac? Pa to bi bila mnogo veca katastrofa za VRS nego za cijeli Bihacki Okrug. Klali bi ih golim rukama, kada znamo sta bi se desilo sa stanovnistvom danasnjeg USK u slucaju da zadnja puska padne.
ti k'o moja komsinica "ako cetnici udju treba im bacati lug u oci". :roll: :D
eroji su svoje ostvarili.
dobili drzavu u drzavi, prvi put presli drinu i preko drine postoji nesto sto je srpsko u institucionalnom smislu.
drugo, bosnjaci su otjerani od jadranskog mora, na drini, savi i uni su zanemariv faktor.
trece, duplim obrucem srba i hrvata izolovani od ostatka evrope.
cetvrto, eroji usred sarajeva upravljaju cjelokupnom drzavom, blokiraju sve sto im nije u interesu.
i onda dodje neki retard i kaze mi smo pobijedili a eroji su p.cke.
cindrlimindrli

#400 Re: 10 godina od NATO udara na Miloševića

Post by cindrlimindrli »

didžej wrote:ti k'o moja komsinica "ako cetnici udju treba im bacati lug u oci".
eroji su svoje ostvarili.
dobili drzavu u drzavi, prvi put presli drinu i preko drine postoji nesto sto je srpsko u institucionalnom smislu.
drugo, bosnjaci su otjerani od jadranskog mora, na drini, savi i uni su zanemariv faktor.
trece, duplim obrucem srba i hrvata izolovani od ostatka evrope.
cetvrto, eroji usred sarajeva upravljaju cjelokupnom drzavom, blokiraju sve sto im nije u interesu.
i onda dodje neki retard i kaze mi smo pobijedili a eroji su p.cke.
Obzirom na okolnosti i cinjenicu da smo izbjegli bioloski nestanak koji nam je bio namijenjen, sigurno da smo pobijedili.
Ono sto ti nazivas upravljanjem cjelokupnom drzavom za mene je urlikanje dobro ranjene zvijeri.
Post Reply