SoulSeeker wrote:charvel. wrote:Pricaj ti sta hoces drug, al cinjenica je da cirilica nije ni priblizno vazna koliko je latinica. I samo zato nisam za da se nepotrebno forsira medju latinicnom BH populacijom. Ako vec hoces neke istorijske argumente da izvacis u korist cirilice, onda bolje u startu budi pro bosancica.
Da li covjeka koji poznaje samo cirilicu mozes nazvati pismenim?
Mozes, ali jedino ako ce zivotna svrha tog covjeka bit da sjedi na traktoru i ore u svom selu, i ako ne zeli nista vise od zivota.
Jer, sa cirilicom on ne moze naucit engleski, savladat koristenje kompjutera i interneta, tj. ostaje hendikepiran u startu.
Dok sa duge strane imas masu ljudi koji misle da je ''И'' ustvari ''N'' i opet mogu vise da znaju i uspjesno da obavljaju i najslozenije operacije bez problema.
Jbg, tako ti se svijet okrece, cirilica ti jednostavno nije toliko vazna na globalnom nivou.
A ti ako si za cirilicu radi neke svoje furke, nekog bratstva i jedinstva, il sta vec - samo udri brate, al boris izgubljenu bitku.

Charvel, ja uopšte ne razumijem tvoj način razmišljanja. Ne kažem da je neispravan, ali ga ne razumijem.
Dio ove moje replike, koju si izvuko iz konteksta, se odnosio i na neke stvari od ranije. Bio sam ja vec na ovoj temi prije nekih, cini mi se, bar pola godine i tu je bilo neke rasprave gdje je neko govorio nesto u smislu ''nepismen je onaj ko poznaje samo latinicu, a ne zna cirilicu'' i nekako veznao za to je bio i taj djelic koji si ti citirao a ja ga onda malo elaborirao.
Ali ne samo ovo, vec dosta stvari na ovoj temi je pomalo nejasno. I sama tema ''cirilica je nase pismo'' je neprecizna. Kako to
nase pismo? Kojih
nas? Bosnjaci ce ti na prvu rec da nije, a isto tako i Hrvati. Onda ti bude jasno da je to pismo Srba... Pa onda, cemu ovakvo pitanje u naslovu?
Jos kad se tu udrobi bosancica ko neki argument da privuce Bosnjake cirilici i sta ti ja znam... Svega ima ova tema.
Jos i na pocetku ima anketa gdje imaju 2 opcije. Jedna je da to
nije nase pismo i da se
ne treba ucit nikako. A druga, to
je nase pismo i ko
ne zna cirilicu nepismen je.
I tu je ova tema zbrkana sa ta dva kruta odgovora crno - bijelo jer nema opcije npr. ''to nije nase pismo, ali jeste pismo jednog naroda iz BiH i red bi bio da je makar malo poznajemo'', il bilo kakva sredina.
I to bi nekako i bio moj odgovor, nije moje pismo, al neka je, imaju lijepo pored puta table sa imenima gradova na latinici i cirilici i to je dosta. Ne moram ja, nit moje dijete se skolovat isklucivo koristeci to pismo jer nije moje i tacka. Dosta je da znam azbuku za ne daj boze i to je to, ko je voli neka mu je.