Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
majda17 wrote:Planiram upisati pravni fakultet u Becu i cula sam dosta prica da je on uglavnom i najtezi za strance jer trazi odlicno poznavanje njemackog jezika. Eh sad moze li mi neko, ko je studirao pravo ili ima nekog poznanika koji ga studira, poblize opisat kakva su predavanja i ispiti. I da li je bas sad toliko "opasan" kako ga opisuju ili to proizilazi iz cinjenice da se mora ucit na stranom jeziku pa to mnogima tesko pada ?
majda, uzmi knjigu iz npr. krivicnog prava na svom maternjem jeziku i pokusaj citati.. to je teska materija, bez obzira na jezik.. ali ako ti se to svidja i ako ti je zelja studirati pravo, jezika je najmanja prepreka..
moras ga dobro znati, ali tako ga moras znati i za bilo koji drugi fakultet..
wie-vis wrote:Kao srednjoškolac imam ozbiljne nemajere da studiram ekonomiju u beču.. sve oko smještaja, hrane i toga sam se informisao.. ako moze neko da mi kaze da li je priznatiji WU ili haupt uni kad je ekonomija u pitanju... i pretpostavljam da je na WU veci izbor smjerova.. Gdje je bolje i sta je priznatije??
Hvala http://www.sarajevo-x.com/forum/images/ ... rgreen.gif
ja bi na tvom mjestu odabro WU.. i jedan i drugi univerzitet su cijenjeni i imaju svoj renome u svijetu, ali ako mislis studirati ekonomiju, onda je WU za mene prvi izbor..
anthraxQ wrote:može li mi neko odgovoriti vezano za ljekarski za studentsku vizu za Austriju?
da li treba?
gdje se to radi u BiH?
koje tačno preglede podrazumjeva? ako moze neko navesti svoje iskustvo, svoj jedan pregled.
hvala...
ja sam predav´o za vizu 6.10.2009 i nije treb´o ljekarski ali ti preporucujem da ne predajes zahtjev u ambasadi u sarajevu nego da odes u austriju i predas zahtjev. pozz
anthraxQ wrote:može li mi neko odgovoriti vezano za ljekarski za studentsku vizu za Austriju?
da li treba?
gdje se to radi u BiH?
koje tačno preglede podrazumjeva? ako moze neko navesti svoje iskustvo, svoj jedan pregled.
hvala...
ja sam predav´o za vizu 6.10.2009 i nije treb´o ljekarski ali ti preporucujem da ne predajes zahtjev u ambasadi u sarajevu nego da odes u austriju i predas zahtjev. pozz
Ako predajes dokumente za vizu u Austriji,onda ti treba austrijsko osiguranje.Ja sam pokusala da predam sa bosanskim osiguranjem i u magistratu su mi rekli da mi to ne vrijedi ovdje i da moram da im odnesem austrijsko osiguranje.Austrijsko osiguranje sam za dan izvadila i poslala faxom u magistrat i sad cekam vizu.
U svakom slucaju ti je bolje da dokumenete za vizu predas u Austriji,jer se viza dobije u roku 15 dana.
Schneeflocken wrote:Ako predajes dokumente za vizu u Austriji,onda ti treba austrijsko osiguranje.Ja sam pokusala da predam sa bosanskim osiguranjem i u magistratu su mi rekli da mi to ne vrijedi ovdje i da moram da im odnesem austrijsko osiguranje.Austrijsko osiguranje sam za dan izvadila i poslala faxom u magistrat i sad cekam vizu.
U svakom slucaju ti je bolje da dokumenete za vizu predas u Austriji,jer se viza dobije u roku 15 dana.
da li se samo može u Beču predati ili moze i u nekim drugim gradovima u Aut?
Schneeflocken wrote:Ako predajes dokumente za vizu u Austriji,onda ti treba austrijsko osiguranje.Ja sam pokusala da predam sa bosanskim osiguranjem i u magistratu su mi rekli da mi to ne vrijedi ovdje i da moram da im odnesem austrijsko osiguranje.Austrijsko osiguranje sam za dan izvadila i poslala faxom u magistrat i sad cekam vizu.
da li se samo može u Beču predati ili moze i u nekim drugim gradovima u Aut?
jel mi je Beč malo too much...
stani ba covjece. hajd sad polahko da ti objasnim neke stvari. u koji grad ides? sta studiras?
"Für Studierende, die das Diplomstudium "Pädagogik" an der Universität Klagenfurt
vor Inkrafttreten dieses Studienplanes begonnen haben, sind jene studienrechtlichen
Bestimmungen anzuwenden, die vor Inkrafttreten dieses Studienplanes in Geltung
waren.
Die Anerkennung von Prüfungsleistungen aus dem Diplomstudium "Pädagogik" gemäß UniStG erfolgt entsprechend der bei der Studienprogrammleitung vorliegenden
Äquivalenztabelle.
In allen anderen Fällen erfolgt die Anerkennung von Prüfungsleistungen im Wege des
Einzelantrags gemäß § 78 UG 2002.
Das Diplomstudium Pädagogik mit dem Studienzweig Sozial- und Integrationspädagogik der Universität Klagenfurt gilt gem. § 124 Abs. 1 UG 2002 als Vorläuferstudium
dieses Masterstudiums. Das abgeschlossene Diplomstudium im Studienzweig Sozialund Integrationspädagogik schließt daher eine Neubelegung dieses Masterstudiums
im Sinne § 63 Abs. 8 UG 2002 aus."
da li moze neko ovo prevesti ili napisati o čemu se radi?
Ja sam gledala za eventualne doktorate i ima dosta programa na engleskom, pa mozes pokusat vidjet za master isto...
Link sam ostavila na temama za doktorate, al je i za mastere istovremeno za EU...sve ti zavisi od instituta do instituta, moras malo kontaktirat direktno ljude
e moze li mi neko jos u vezi jezika nesto reci. Njemaci uopste ne znam, u skoli ga nisam nikad ucio, nit ga sad ucim, pa se pitam bi li vrijedilo uopste otic na studije u bec bez ikakvog predznanja iz jezika. Kako ide sve to tamo sa ucenjem jezika, postoje li kursevi za studente, i ako postoje koliko traju.... unaprijed hvala
Ako ti se ide u Bec samo radi Beca, onda ne idi, a ako imas skovan plan, onda je ucenja jezika samo do tebe. Po mojim saznanjima max trajanje ucenja jezika na nekoj od institucija (npr http://www.vwu.at/index_e.asp) je max 4 semestra.
Na datom linku su odgovori na sva tvoja pitanja.
benny1993 wrote:e moze li mi neko jos u vezi jezika nesto reci. Njemaci uopste ne znam, u skoli ga nisam nikad ucio, nit ga sad ucim, pa se pitam bi li vrijedilo uopste otic na studije u bec bez ikakvog predznanja iz jezika. Kako ide sve to tamo sa ucenjem jezika, postoje li kursevi za studente, i ako postoje koliko traju.... unaprijed hvala
Realno... otkud tebi ideja da ides u Austriju a nemas nikakvog predznanja njemačkog jezika, a jos bi tamo studirao??!! Izvini, ali to je za mene "nidje veze", besmisleno skroz. Izgubices jednu ili najvjerovatnije dvije godine samo da krenes studirati, a da ne pricamo kako bi nasao posao, isto bez znanja jezika itd...
convict wrote:Da li neko zna kako se kreću prosječne plate fakultetski obrazovanih ljudi u Beču? Šta može očekivati npr. pravnik, računovođa, IT inžinjer?
početna plata za dobrog IT dipl.inžinjera je 2.2 - 2.5 k€ .. slično je i za ostale.. za pravnike nisam siguran, jer ne znam nijednog pravnika iz BiH koji je počeo raditi u Austriji posliej faksa..
benny1993 wrote:e moze li mi neko jos u vezi jezika nesto reci. Njemaci uopste ne znam, u skoli ga nisam nikad ucio, nit ga sad ucim, pa se pitam bi li vrijedilo uopste otic na studije u bec bez ikakvog predznanja iz jezika. Kako ide sve to tamo sa ucenjem jezika, postoje li kursevi za studente, i ako postoje koliko traju.... unaprijed hvala
Realno... otkud tebi ideja da ides u Austriju a nemas nikakvog predznanja njemačkog jezika, a jos bi tamo studirao??!! Izvini, ali to je za mene "nidje veze", besmisleno skroz. Izgubices jednu ili najvjerovatnije dvije godine samo da krenes studirati, a da ne pricamo kako bi nasao posao, isto bez znanja jezika itd...
poznajem dvojicu takvih koji su otisli tamo, bez ikakvog predznanja iz jezika, jedan jos uz rat otisao, nesto u vezi medicine zavrsio, uglavnom sad radi u bolnici, ozenio se, zivi k'o hadžija, drugi mi je rodjak, takođe otisao u austriju, zbog studiranja, međutim zbog privatnih problema nije zavrsio, u međuvremenu tamo se ozenio, nas'o nakav posao, i opet poređenja radi zivi bolje od svog brata koji je obrazovaniji od njega i koji zivi i radi ovdje
Ne poznajem tvoje poznanike, ali u principu su obicno te price daleko od istine. Nas narod voli porediti babe i zabe, pa tako poredi npr. smetljara u Becu sa intelektualcem u Bosni. Smetljar u Becu zaradjuje mnoogo manje od nekog ko je zavrsio fakultet u Austriji i radi, a mozda vise od nekog ko radi u Bosni. Standardi se razlikuju i to se ne smije zanemariti. Na kraju je bitna razlika koja se ogleda u tome sta taj smetljar sebi u Austriji i ovaj intelektualac u Bosni mogu priustiti....
Pozz svima imam jedno pitanje ...zelim ove godine upisati medicinski fakultet u BL pa jel moguce se prebaciti odma na Medicinski fakultet u Grazu ...i dali se moze raditi i studirati u austriji posto dobro poznajem njemacki jezik a roditelji mi nisu u bas nekom da me finansiraju tamo ....i ako da studira tamo medicinu da mi malo objasni kako je tamo