Evo, i ja vjerujem u Deda Mraza, cak mi je i poklon dao iz ruke u ruku, vjeruje li mi iko da on postoji???
Pitanje ateistima
-
Ripicipi
#376 Re: Pitanje ateistima
Sve je laaaaz, samo pusta laaaaaz, sve je laaaaaz, osim smrtiiiii
Evo, i ja vjerujem u Deda Mraza, cak mi je i poklon dao iz ruke u ruku, vjeruje li mi iko da on postoji???
- HAVANA
#377 Re: Pitanje ateistima
frla wrote:Dušo draga,piupiu wrote:Vjetricu, vjetricu ...
Ja bih rekla da je bilo 'S' verom u Boga ...', i ostatak sitnog veza ... al' ne daj mi siriti istorijske falsifikate.![]()
I ohani malo s generalizacijama -- ovom logikom ispade da ateisti nemaju u sebi nista, ili nista osim mrznje.
Pošto se ti javno izjašnjavaš kao ateista ti si dokaz da nije tako ...
A taj ste zaključaj izveli iz konteksta a to uopšte nisam rekao ali ... bil hajr
Frla,haj ne seri više matere ti,ako nemaš šta pametno reći onda šuti.
- HAVANA
#378 Re: Pitanje ateistima
muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.
Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.
Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
A šta to koga briga kako ja razmišljam o tome?
To je moja lična stvar.Ne vidim razlog ovakvoj temi pošto se to uvijek pretvori u omalovažavanje i vrijeđanje ,
kao i na većini tema sa ovom tematikom.
Last edited by HAVANA on 24/04/2009 12:04, edited 1 time in total.
- Ateista
#379 Re: Pitanje ateistima
Ok, ali to ne mora imati nikakve veze sa vjerom, pogotovo sto je upitno za vecinu vjernika zasto rade dobre stvari, zato sto to stvarno zele il da zarade koji bod za poslije smrti? Kad ateista uradi dobro djelo, bar mozes biti siguran da nema takvih skrvenih namjera.arzuhal wrote:Ne mislim da ateista a priori znači biti okrenut materijalnom. Također, ima tzv. vjernika koji su veći materijalisti od onih koje nazivaju materijalistima. Za mene duhovno predstavlja svako razvijanje plemenitih ćudi kod ljudi tako da i veleposjednik, ukoliko ima te dobre ćudi, jest produhovljen. Dakle, ukoliko će svojim materijalnim dobrima pomoći one potrebite i pokazati da mu je veća radost i užitak u pomaganju i radosti kod drugih ljudi a ne samo u zgrtanju imetka i vlastitom hedonizmu.Ateista wrote:A da li ti mislis da biti ateista podrazumijeva biti okrenut materijalnom? Mozes li definisati pojmove duhovno i materijalno, da znamo za dalju raspravu?arzuhal wrote: Nije to rekao, pa ne znam što mu imputiraš. Ima vjernika veoma bogatih, materijalno osiguranihi nevjernika totalnih kokuza. Nije to uvijek mjera, naravno. Inače, mislim da Tesla jest bio više sklon duhovnom nego puko materijalnom, ali u njegovom slučaju se radi i o naivčini kojeg je T.A.Edison oderao ko magarca i izmuzao ko Šarulju...
A što se tiče daljnje rasprave, nisam ti ja mazohistički maratonac. Pođahkad dam neki komentar
Ovo se vise odnosi na biologa, odnosno, kako mu je ono sad nick?
- anonimus19
#380 Re: Pitanje ateistima
Prica o Freudu, meni licno nema nikakvog smisla. Cemu je onda dokaz? Po Freudu, tacnije po ovoj ilustraciji sta god da odgovoris, Freud ce reci ja sam u pravu. Niđe veze!lala_sa wrote:Prije svega, jako dobra tema, mada je nažalost nisam stigla svu pročitati, pa se izvinjavam ako ponavljam nečije postove.
Zašto ne vjerujem u Boga? Iz istog razloga zbog kojeg ne "vjerujem" u psihoanalizu. Naime, da ilustriram:
1.
Freud: Ti si zaljubljen u svoju majku!!!
Ti: Halo perverznjak, pa jesi li ti normalan, gluho bilo...
Freud: Sam tvoj agresivni stav po ovom pitanju ukazuje na tvoj Edipov kompleks. Tako da sam u pravu!
2.
Freud: Ti si zaljubljen u svoju majku!
Ti: Jesam, priznajem, oduvijek me je seksualno privlačila.
Freud: Hah, opet sam u pravu!
Ja se opet vracam na ono sto sam vec rekao, prica i rasprava o tome da li Bog postoji ili ne, je gubljenje vremena. Ateisti ce naci dokaz protiv, a vjernici dokaz Za. Sta je cilj?Kakve veze ovo ima sa religijom? Ona baš kao i psihoanaliza nije falsifikabilna, tj. u stanju je da svaki pojam, bez obzira koliko kontradiktoran on bio, nadaleko i naširoko objasni. (Npr. Bog je pravedan, ali će neko biti retardiran, a neko genije). Objašnjavanje kontradiktornosti na isti način je po meni dokaz njene mitologije.
Prica o pravdi i retardiranosti? Hm, niđe veze!
Nazalost religija te nije drzala po opsadom 4 godine, nego neka luda ideologija, kojoj je religija sluzila samo kao sredstvo da bi se postigao cilj postavljen idelogijom. Ako kazes da te religija drzala pod opsadom, to ne znaci da Bog ne postoji. To dokazuje da ljudi nemaju vjere u Boga. niti jedna vjera ne poziva u rat, ne kaze da se ubija bespravno, sakati, siluje, kolje. Ljudi su ti koji su to radili. Sigurno je da nema ni trunke ljudskosti i vjere u njima, cim su tako mogli.Još bih da jednu stvar istaknem, a to je naglašavanje nekih da se o religiji ne treba raspravljati. Shvatam ja da je to lična stvar, i ne želim nikome nametati mišljenje, međutim praviti tabu od religije i protiviti se diskusijama je apsolutno pogrešno. Ako je religija imala pravo da me drži pod opsadom 4 godine, onda vala imam i ja pravo o njoj raspravljati i dovoditi Boga u pitanje. Sad se sjetih i tog pitanja: ako Bog sve zna, zašto je poslao svete knjige kada je znao da će dovesti do silnih ratova i zločina?
- Ateista
#381 Re: Pitanje ateistima
Ja ne znam koliko puta trebam ponoviti, ali ukljucivanje ateista u ove teme (bar kad govorim u svoje ime) ima cilj da napravi ravnotezu sa religijskom propagandom koja je previse izrazena. Treba malo razbti tabue i iznijei neke nelogicnosti religijskih stavova, vjernicima to nece nista znaciti i nece promijeniti misljenje, ali mozda hoce neki koji su na granici, ili ako nista, ohrabriti ostale ateiste da o tome javno i slobodno diskutuju.
Vjerovatno to nekima smeta? Treba da zivimo u drustvu u kojem niko nista ne smije reci protiv religije, gdje ce vaziti samo jedno misljenje a ostale ce spaljivati na lomaci?
Vjerovatno to nekima smeta? Treba da zivimo u drustvu u kojem niko nista ne smije reci protiv religije, gdje ce vaziti samo jedno misljenje a ostale ce spaljivati na lomaci?
- piupiu
#382 Re: Pitanje ateistima
Mir, mir, mir ... niko nije kriv! Haj', sad finoHAVANA wrote:Frla, haj BEEEEEEP više matere ti,ako nemaš šta pametno reći onda šuti.frla wrote:Dušo draga,piupiu wrote:Vjetricu, vjetricu ...
Ja bih rekla da je bilo 'S' verom u Boga ...', i ostatak sitnog veza ... al' ne daj mi siriti istorijske falsifikate.![]()
I ohani malo s generalizacijama -- ovom logikom ispade da ateisti nemaju u sebi nista, ili nista osim mrznje.
Pošto se ti javno izjašnjavaš kao ateista ti si dokaz da nije tako ...
A taj ste zaključaj izveli iz konteksta a to uopšte nisam rekao ali ... bil hajr
- nosara
#383 Re: Pitanje ateistima
anonimus19 wrote: Ja se opet vracam na ono sto sam vec rekao, prica i rasprava o tome da li Bog postoji ili ne, je gubljenje vremena. Ateisti ce naci dokaz protiv, a vjernici dokaz Za. Sta je cilj?
Kad se to desilo...? Znas li uopste sta znaci dokaz...?
- Ateista
#384 Re: Pitanje ateistima
Pa naravno da znaju, sam kur'an je dokaz, samo smo mi slijepi pa to ne vidimo...nosara wrote:anonimus19 wrote: Ja se opet vracam na ono sto sam vec rekao, prica i rasprava o tome da li Bog postoji ili ne, je gubljenje vremena. Ateisti ce naci dokaz protiv, a vjernici dokaz Za. Sta je cilj?
Prica o pravdi i retardiranosti? Hm, niđe veze!![]()
![]()
![]()
- Crimson
#385 Re: Pitanje ateistima
Citam izvjesno vrijeme, pa da pocnem s prvim postom, a o kome (cemu) drugom nego o Bogu himself!
Nikad nisam listao/citao Kuran, Bibliju, Toru, ali sam dosta slusao i citao pisanja o njima.
Moj stav je da ga, na zalost, N E M A! ... barem u onom obliku kojim ga vecina vjernika poima.
Razlozi:
- Da ga ima bio bi samo jedan, i ne bi ga ovoliko svojatali. Paradoks je prica o prorocima ... kao ovaj nas zadnji je pravi, oni prije su samo bili "beta verzije"
- Ako je isti toliko svemoguc, zasto onda postoji djavo, sejtan, pali andjeo i neki demoni? Jel to Bog ima opoziciju? Ako kazete da on to tako hoce, ona ga stvarno ne razumijem, sta zeli da postigne?!
Prica o postanku ... znam dijelove iz Starog Zavjeta, ne znam koja je verzija u Kuranu, elem;
Prica o Adamu, Evi ... jonatan Jabuka. Znaci zgrijesise i imadose djecu, i kako su sad nastala djeca njihove djece. Incest? Ili je pak bog izbacio jos nekoliko "service packova"?
Nikad nisam listao/citao Kuran, Bibliju, Toru, ali sam dosta slusao i citao pisanja o njima.
Moj stav je da ga, na zalost, N E M A! ... barem u onom obliku kojim ga vecina vjernika poima.
Razlozi:
- Da ga ima bio bi samo jedan, i ne bi ga ovoliko svojatali. Paradoks je prica o prorocima ... kao ovaj nas zadnji je pravi, oni prije su samo bili "beta verzije"
- Ako je isti toliko svemoguc, zasto onda postoji djavo, sejtan, pali andjeo i neki demoni? Jel to Bog ima opoziciju? Ako kazete da on to tako hoce, ona ga stvarno ne razumijem, sta zeli da postigne?!
Prica o postanku ... znam dijelove iz Starog Zavjeta, ne znam koja je verzija u Kuranu, elem;
Prica o Adamu, Evi ... jonatan Jabuka. Znaci zgrijesise i imadose djecu, i kako su sad nastala djeca njihove djece. Incest? Ili je pak bog izbacio jos nekoliko "service packova"?
-
frla
#386 Re: Pitanje ateistima
piupiu wrote: Mir, mir, mir ... niko nije kriv! Haj', sad fino... taaaako ...
- Ateista
#387 Re: Pitanje ateistima
Dobrodosao a forum.Crimson wrote:Citam izvjesno vrijeme, pa da pocnem s prvim postom, a o kome (cemu) drugom nego o Bogu himself!
Razlozi:
Drago mi je kad vidim da ima jos ljudi koji razmisljaju, nekako mi vraca nadu u svijet.
- lala_sa
#388 Re: Pitanje ateistima
1. Ako je to niđe veze, zašto se onda najveće kritike psihoanalize baziraju upravo o ovome? Predlažem da malo proučiš Poppera i njegovu teoriju falcifikacionizma.anonimus19 wrote:1.Prica o Freudu, meni licno nema nikakvog smisla. Cemu je onda dokaz? Po Freudu, tacnije po ovoj ilustraciji sta god da odgovoris, Freud ce reci ja sam u pravu. Niđe veze!lala_sa wrote:Prije svega, jako dobra tema, mada je nažalost nisam stigla svu pročitati, pa se izvinjavam ako ponavljam nečije postove.
Zašto ne vjerujem u Boga? Iz istog razloga zbog kojeg ne "vjerujem" u psihoanalizu. Naime, da ilustriram:
1.
Freud: Ti si zaljubljen u svoju majku!!!
Ti: Halo perverznjak, pa jesi li ti normalan, gluho bilo...
Freud: Sam tvoj agresivni stav po ovom pitanju ukazuje na tvoj Edipov kompleks. Tako da sam u pravu!
2.
Freud: Ti si zaljubljen u svoju majku!
Ti: Jesam, priznajem, oduvijek me je seksualno privlačila.
Freud: Hah, opet sam u pravu!
2.Ja se opet vracam na ono sto sam vec rekao, prica i rasprava o tome da li Bog postoji ili ne, je gubljenje vremena. Ateisti ce naci dokaz protiv, a vjernici dokaz Za. Sta je cilj?Kakve veze ovo ima sa religijom? Ona baš kao i psihoanaliza nije falsifikabilna, tj. u stanju je da svaki pojam, bez obzira koliko kontradiktoran on bio, nadaleko i naširoko objasni. (Npr. Bog je pravedan, ali će neko biti retardiran, a neko genije). Objašnjavanje kontradiktornosti na isti način je po meni dokaz njene mitologije.
3.Nazalost religija te nije drzala po opsadom 4 godine, nego neka luda ideologija, kojoj je religija sluzila samo kao sredstvo da bi se postigao cilj postavljen idelogijom. Ako kazes da te religija drzala pod opsadom, to ne znaci da Bog ne postoji. To dokazuje da ljudi nemaju vjere u Boga. niti jedna vjera ne poziva u rat, ne kaze da se ubija bespravno, sakati, siluje, kolje. Ljudi su ti koji su to radili. Sigurno je da nema ni trunke ljudskosti i vjere u njima, cim su tako mogli.Još bih da jednu stvar istaknem, a to je naglašavanje nekih da se o religiji ne treba raspravljati. Shvatam ja da je to lična stvar, i ne želim nikome nametati mišljenje, međutim praviti tabu od religije i protiviti se diskusijama je apsolutno pogrešno. Ako je religija imala pravo da me drži pod opsadom 4 godine, onda vala imam i ja pravo o njoj raspravljati i dovoditi Boga u pitanje. Sad se sjetih i tog pitanja: ako Bog sve zna, zašto je poslao svete knjige kada je znao da će dovesti do silnih ratova i zločina?
2. Zašto je priča o pravdi i retardiranosti niđe veze? I zašto se diskusije o nekim najvažnijim pitanjima čovječanstva ne bi trebale voditi?
3. Da li bi bilo moguće upakovati takvu jednu ideologiju da religija ne postoji? Jer ideologija je slijepo vjerovanje, zar ne? Baš kao i religija...
I ponavljam posljednje pitanje: Zašto bi Bog objavio svete knjige ako je znao da će se u njihovo ime ratovati????
- lala_sa
#389 Re: Pitanje ateistima
Vidiš, o ovome nikad nisam razmišljala na ovaj način... Stvarno interesantno pitanje...Crimson wrote:Citam izvjesno vrijeme, pa da pocnem s prvim postom, a o kome (cemu) drugom nego o Bogu himself!
Razlozi:
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#390 Re: Pitanje ateistima
Mislim da nitko ne postaje ateista tako što dugo premišlja i razmišlja o postojanju ili ne, dokazima ili ne. Na to utiču sociološki faktori, odgoj, djetinstvo i različiti ljudi različito reagiraju. Na primjer, znam čovjeka (nije iz BIH), koji kaže da su ga svećenici u školi koju je pohađao napravili nepopravljivim ateistom. Netko, i mislim, većina ljudi apsorbuje klimu okoline, kuće, roditelja, odgoja. Sjećam se , odrastanja u komunizmu i učiteljice koja je ponavljala da samo primitivni ljudi vjeruju u Boga i moje prijateljice koja je tajno išla na vjeronauku i to mi rekla u najvećem povjerenju.
Iako ne smatram da postoji samo materijalno i opipljivo i vidljivo, prije bih se mogla deklarirati kao ateista, što je opet, posljedica, odgoja, okoline, djetinstva, pa možda i moje učiteljice koja je sve vjernike nazivala glupacima i primitivcima. Ono što prezirem je agresivnost i netolerancija i ona može biti jednako vjerska koliko i ateistička.
Na intervju-u u jednoj stranoj sili su me upitali (intervju za posao), da li sam praktikant muslimanka. To me je pitanje toliko naljutilo da sam rekla da jesam i da se to njih ne tiče. Iako nije istina, osjetila sam predrasudu i nastojala da pružim otpor. Grebanje po nečijoj intimi je nepristojno.
Iako ne smatram da postoji samo materijalno i opipljivo i vidljivo, prije bih se mogla deklarirati kao ateista, što je opet, posljedica, odgoja, okoline, djetinstva, pa možda i moje učiteljice koja je sve vjernike nazivala glupacima i primitivcima. Ono što prezirem je agresivnost i netolerancija i ona može biti jednako vjerska koliko i ateistička.
Na intervju-u u jednoj stranoj sili su me upitali (intervju za posao), da li sam praktikant muslimanka. To me je pitanje toliko naljutilo da sam rekla da jesam i da se to njih ne tiče. Iako nije istina, osjetila sam predrasudu i nastojala da pružim otpor. Grebanje po nečijoj intimi je nepristojno.
- anonimus19
#391 Re: Pitanje ateistima
Jel mi govorimo o toleranciji jednih spram drugih ili vrijedjanju?Ateista wrote:Pa naravno da znaju, sam kur'an je dokaz, samo smo mi slijepi pa to ne vidimo...nosara wrote:anonimus19 wrote: Ja se opet vracam na ono sto sam vec rekao, prica i rasprava o tome da li Bog postoji ili ne, je gubljenje vremena. Ateisti ce naci dokaz protiv, a vjernici dokaz Za. Sta je cilj?
Prica o pravdi i retardiranosti? Hm, niđe veze!![]()
![]()
![]()
mislim da nismo na istim talasnim. Pokusavam stalno da kazem da je bespotrebna ovakva diskusija.
Je li evolucija dokaz o nastanku zivota? Malo sutra! teorija koja se nastoji dokazati, a koja nikada nije dokazana. Jos uvijek je na nivou teze.
- Callahan44
#392 Re: Pitanje ateistima
Boga veliča, slavi i hvali sve što postoji
od kamenja i drveća, tratinčica i ljubičica, mrava i pčela, ptica i guštera, lavova i slonova
pa do džina, ljudi i meleka
to što, u promilima gledano, pokoji višećelijski organizam iz stanja svoje skučenosti nije kadar biti ponizan i podići ruke na dovu
zahvaliti se za blagodati i zamoliti za oprost zbog stalnog nemara
nego samog sebe postavlja za gospodara vlastitog života i svega oko sebe
eto vidimo dokle nas je to dovelo
bilo je od ove i većih i naprednijih civilizacija
pa ih više nema
i naravno da je baš zato važno da je tesla bio vjernik
jer to između ostalih stvari uključuje i poimanje vlastite ništavnosti spram veličanstvenosti Stvoritelja
ti očito ne razumiješ niti znanost
nije znanost cilj sama sebi
ona je sredstvo
i to samo jedno od mogućih načina spoznaje
a ne jedini i isključivi način da se dođe do istine
ako ti tako razmišljaš, onda si ti uistinu dogmatski zadojen znanošću koja, kako heidegger kaže, "ne misli"
trebao bi malo izaći u prirodu, i sagledati boje u njihovoj istinskoj ljepoti
čitaj goethea i shakespearea
slušaj bacha
stigni se zadiviti stvorenim, možda ti srce štrecne pred ljepotom savršenstva procesa stvaranja
kao i velikanima
možda će ti onda biti jasnije zašto je važno da je tesla vjernik
od kamenja i drveća, tratinčica i ljubičica, mrava i pčela, ptica i guštera, lavova i slonova
pa do džina, ljudi i meleka
to što, u promilima gledano, pokoji višećelijski organizam iz stanja svoje skučenosti nije kadar biti ponizan i podići ruke na dovu
zahvaliti se za blagodati i zamoliti za oprost zbog stalnog nemara
nego samog sebe postavlja za gospodara vlastitog života i svega oko sebe
eto vidimo dokle nas je to dovelo
bilo je od ove i većih i naprednijih civilizacija
pa ih više nema
i naravno da je baš zato važno da je tesla bio vjernik
jer to između ostalih stvari uključuje i poimanje vlastite ništavnosti spram veličanstvenosti Stvoritelja
ti očito ne razumiješ niti znanost
nije znanost cilj sama sebi
ona je sredstvo
i to samo jedno od mogućih načina spoznaje
a ne jedini i isključivi način da se dođe do istine
ako ti tako razmišljaš, onda si ti uistinu dogmatski zadojen znanošću koja, kako heidegger kaže, "ne misli"
trebao bi malo izaći u prirodu, i sagledati boje u njihovoj istinskoj ljepoti
čitaj goethea i shakespearea
slušaj bacha
stigni se zadiviti stvorenim, možda ti srce štrecne pred ljepotom savršenstva procesa stvaranja
kao i velikanima
možda će ti onda biti jasnije zašto je važno da je tesla vjernik
Ateista wrote: Kao prvo, potpuno je nebitno da li je bio vjernik ili ne, i ako jeste, to ne znaci da nauka dokazuje postojanje boga.
Drugo, sta ti to znaci "po tome se vidi da je bio produhovljen a ne materijalista", da li to podrazumijeva da je bio vjernik ako nije materijalista? Izvini, ali to vec prelati u vrijedjanje, tipicno za vjernike kada ateiste smatraju nemoralnim, materijalistima i slicno. Vec sam negdje pisao o tome, smatram da ateisti imaju iskreniji moral od vjernika jer je njihov moral stvarno njihov, nije uslovljen kaznom i nagradom, i to sto ne vjeruju u neku visu silu ne znaci da su materijalisti.
- Callahan44
#393 Re: Pitanje ateistima
hehehehehe
way to go frla
frla wrote:Što ti možeš lupati gluposti k'o da si iz Sarajevo Drum Orchestra ...nosara wrote: Boli me cosak, ali mislim da si zagazio u klero-fasizam...Pripazi...
Ova recenica prsti od vjerske tolerancije...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Mr.Lee
#394 Re: Pitanje ateistima
Interesantno je to da svaka religija vrsi diskriminaciju nad ateistima, zasto? Mi ne pljujemo po vama. Mi smo rega. Brata m'.
- Callahan44
#395 Re: Pitanje ateistima
baš se vidi da ideš u samu srž problematike 
Crimson wrote:Citam izvjesno vrijeme, pa da pocnem s prvim postom, a o kome (cemu) drugom nego o Bogu himself!
Razlozi:
- Mr.Lee
#396 Re: Pitanje ateistima
Mudro zboriš. Šta ti misliš što vjernici mrze nas a mi njih ne? Mi normala a oni se kolju. Što i oni nisu rega? Ja pročito ove svete knjige i ni jedna ne poziva na nasilje, Boga m'.KatarinaKosaca wrote:Mislim da nitko ne postaje ateista tako što dugo premišlja i razmišlja o postojanju ili ne, dokazima ili ne. Na to utiču sociološki faktori, odgoj, djetinstvo i različiti ljudi različito reagiraju. Na primjer, znam čovjeka (nije iz BIH), koji kaže da su ga svećenici u školi koju je pohađao napravili nepopravljivim ateistom. Netko, i mislim, većina ljudi apsorbuje klimu okoline, kuće, roditelja, odgoja. Sjećam se , odrastanja u komunizmu i učiteljice koja je ponavljala da samo primitivni ljudi vjeruju u Boga i moje prijateljice koja je tajno išla na vjeronauku i to mi rekla u najvećem povjerenju.
- anonimus19
#397 Re: Pitanje ateistima
Sta smatras najvaznijim pitanjima covjecanstva? Prica o retardiranosti i pravdi je niđe veze, zbog jednostavnog razloga sto ne shvatas sustinu vjere.lala_sa wrote: 2. Zašto je priča o pravdi i retardiranosti niđe veze? I zašto se diskusije o nekim najvažnijim pitanjima čovječanstva ne bi trebale voditi?
Ideologija, religija i vjera su tri različita pojma. Stoga se ne moze nikako govoriti o tome u istom kontekstu. Svaka vjera zabranjuje da se nanosi bilo kome zlo.3. Da li bi bilo moguće upakovati takvu jednu ideologiju da religija ne postoji? Jer ideologija je slijepo vjerovanje, zar ne? Baš kao i religija...
Po cemu je onda vjera nesto sto nije dobro?
- lala_sa
#398 Re: Pitanje ateistima
To su pitanja Ko smo mi; I kako smo nastali. Historija ti ukazuje da se o ovim pitanjima najviše razmišljalo, a naravno, najmanje se zna. U redu je da mi kažeš da ne shvatam suštinu vjere, ipak sam ja ateist, ali ako već kontriraš bio bi red da malo pojasniš taj svoj stav.anonimus19 wrote:Sta smatras najvaznijim pitanjima covjecanstva? Prica o retardiranosti i pravdi je niđe veze, zbog jednostavnog razloga sto ne shvatas sustinu vjere.lala_sa wrote: 2. Zašto je priča o pravdi i retardiranosti niđe veze? I zašto se diskusije o nekim najvažnijim pitanjima čovječanstva ne bi trebale voditi?
Ideologija, religija i vjera su tri različita pojma. Stoga se ne moze nikako govoriti o tome u istom kontekstu. Svaka vjera zabranjuje da se nanosi bilo kome zlo.3. Da li bi bilo moguće upakovati takvu jednu ideologiju da religija ne postoji? Jer ideologija je slijepo vjerovanje, zar ne? Baš kao i religija...
Po cemu je onda vjera nesto sto nije dobro?
Slažem se da su to tri različita pojma, i ja apsolutno nemam ništa protiv miroljubivih vjernika. Naprotiv, svjesna sam činjenice kako je mnogima vjera u Boga pomogla da prevaziđu bruku nekih problema, i da bi bez nje odustali..Ali ne možeš da porekneš manipulisanje vjerom ili religijom u neke čak i monstrumske svrhe. Pa ću te još jednom pitati: Čemu slanje svetih knjiga ako su one mnogima glavni povod za ratovanje????
- Ateista
#399 Re: Pitanje ateistima
Ja samo citiram jednu od najcescih fraza vjernika.anonimus19 wrote:
Jel mi govorimo o toleranciji jednih spram drugih ili vrijedjanju?
mislim da nismo na istim talasnim. Pokusavam stalno da kazem da je bespotrebna ovakva diskusija.
Je li evolucija dokaz o nastanku zivota? Malo sutra! teorija koja se nastoji dokazati, a koja nikada nije dokazana. Jos uvijek je na nivou teze.
Sto se evolucije tice, mozda nije u potpunosti dokazana, ali ima puno vise dokaza nego bilo koja religija i ima puno vise smisla, sa naucnog aspekta gledajuci.
- Ateista
#400 Re: Pitanje ateistima
Ovo je tacno, ne moze se poreci da su vjernici gotovo uvijek jako agresivni prema ateistima, kada je izasao onaj clanak o ateistickoj propagandi toliko se vjernika bunilo, onaj vozac nije htio da vozi taj autobus i slicno, a nas stalno obasipaju religijskom propagandom, na svakom koraku je susrecemo. Isto tako, kad pokrenemo neku temu o tome i iznesemo nase misljenje, ima toliko vjernika koji se osjecaju uvrijedjeno.Mr.Lee wrote:Mudro zboriš. Šta ti misliš što vjernici mrze nas a mi njih ne? Mi normala a oni se kolju. Što i oni nisu rega? Ja pročito ove svete knjige i ni jedna ne poziva na nasilje, Boga m'.KatarinaKosaca wrote:Mislim da nitko ne postaje ateista tako što dugo premišlja i razmišlja o postojanju ili ne, dokazima ili ne. Na to utiču sociološki faktori, odgoj, djetinstvo i različiti ljudi različito reagiraju. Na primjer, znam čovjeka (nije iz BIH), koji kaže da su ga svećenici u školi koju je pohađao napravili nepopravljivim ateistom. Netko, i mislim, većina ljudi apsorbuje klimu okoline, kuće, roditelja, odgoja. Sjećam se , odrastanja u komunizmu i učiteljice koja je ponavljala da samo primitivni ljudi vjeruju u Boga i moje prijateljice koja je tajno išla na vjeronauku i to mi rekla u najvećem povjerenju.
Zasto je to tako? Zasto vam toliko smeta to sto znosimo nase misljenje? Kad se govori o toleranciji, ocekuje se tolerancija samo od nas, a kad vi pljujete po ateistima onda nista.
Ima li neko od vjernika komentar na ovo?