Jugoslavija

Post Reply
swanfilter

#376 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

Truba wrote: 27/02/2024 21:20 da... kad misliš da su tvoji internet favoriti bolji od onih koji su ubijali zbog rase...samo zato što su ubijali zbog klase

kaže izgradili komunisti škole po selima

jesu... samodoprinosima seljaka i oteli mome tetku zemlju za tu školu
i onda te iste seljake učili da su im djedovi bili ubice dok su im zabranjivali da duhan prodaju po kojoj žele cijeni :D

kaže ko nas bre zavadi... vaša ideologija koju ste donijeli iz rusije koja brani seljaku saditi duhan nego mora krompir...pa kad svi umalo pocrkaju od gladi jer ne uspijeva krumpir onda ajde sadite duhan ali necemo otkupljivati za realnu cijenu nego za mnogo nizu
onda seljak posalje sina pjehe s 10 kila duhana i pogine mu na planini dok je isao pjehe za bosnu

i onda kaže zašto ne vole jugu...pa zato što je otimala zemlju...ubijala poduzetnistvo...

jeste kaze izgradili su skolu ali samodoprinosima... :lol:
Uzimala je i Kraljevina prije Komunista, i to de facto samo jednim i najvecim vlasnicima. A ta Kraljevina u nazivu nosila ime tih majoriziranih. Tad nikome nije smetalo.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#377 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

sinuhe wrote: 27/02/2024 16:03 Onaj Fitzroy Maclean iz britanske vojne misije koji je i kasnije posjecivao Jugoslaviju bio je clan Konzervativne stranke.
Zaista nisu imali prijatelja medju zapadnim komunistima ili javnim intelektualcima. Nije im niko dolazio a ni oni sami nisu bili intelektualci.
Najcesca crtica iz biografije jugoslovenskog komuniste: "Upoznao se sa naprednim idejama u crnogorskom selu. Cijela porodica pristupila partiji"
Tacno :D Furali se da su kulturna elita i da su prepoznali vrijednosti komunizma :D
sinuhe

#378 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Prevodili Marxa i klasike na robiji u Sremskoj Mitrovici. Naučili jezike u školi u Kolašinu. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/europa-je-izjednacila-nacisticke-i-komunisticke-zlocine/15660

Europa je izjednačila nacističke i komunističke zločine

5. poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;

daleko smo mi od eUrope :mrgreen:
PM72

#380 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Razmišljanja ko pravi hercegovački blavor tipa Kordić a živi u Sarajevu...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#381 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

Truba wrote: 28/02/2024 09:06 https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/europa-je-izjednacila-nacisticke-i-komunisticke-zlocine/15660

5. poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;

Ta jasno
Jer ustaše fašisti i
Partizani antifašisti
Nisu jednaki
Jer
Ustaše dobiju mise
Usred Sarajeva
Koju štite desetine
Policajaca
A partizani
Ni mrtvi ne mogu ležati u miru
Pokopani
Jer su oslobodili pogrešnu stranu
Rijeke

I kako će to biti isto
Da partizani mogu ležati
Mirno
Kad je jasno da ova zemlja
Počiva na
Ustaškom ustavu
Koji je Srbe , Jevereje i Rome sa Sokoca i Han Pijeska
Zatvorio u logore
Odnosno radne kampove
I pobio samo zato jer su bili
Sa Sokoca i Han Pijeska
I taj ustav
Ustaški
Je temelj današnje
Bosne i Hercegovine
U kojoj se ne može
Dobiti ravnopravnost Hrvata
Katolika
Jasno je to.

Europa kaže
Prokleti partizani
Didier

#382 Re: Jugoslavija

Post by Didier »

Truba wrote: 28/02/2024 09:06 https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/europa-je-izjednacila-nacisticke-i-komunisticke-zlocine/15660

Ako je Poljska jednako cijela Evropa, onda si u pravu.

Jedino je šteta što se Tito fino nije obračunao s tvojim poskocima, ali svakako vas je ostalo možda 6%, još malo ćete jahati, a onda kurko.
Seawolf

#383 Re: Jugoslavija

Post by Seawolf »

Imam prilike ovih zadnjih par sedmica družiti se i pričati sa puno ljudi koji su bili visoko pozicionirani oficiri u oružanim snagama država članica Varšavskog ugovora, tokom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kako sam bio na služenju redovnog vojnog roka u JNA sredinom 80-ih, i kako su nas indoktrinirali da sve divizije V.U. samo čekaju znak da nas napadnu i pregaze u par dana, pitao sam te ljude, jesu li tada imali pristup nekim planovima za napad na Jugoslaviju.

Svi do jednog su mi rekli da među oružanim snagama V.U. nikada nije postojao niti jedan plan o tome kako ratovati sa Jugoslavijom.

Jednostavno, za njih nismo bili niti prijetnja, niti objekat nekih vojno-političkih aspiracija.

Kompletna njihova doktrina je bila zasnovana na tome kako uspješno voditi rat protiv članica NATO pakta.

Jugoslavija u njihovoj vojnoj doktrini, jednostavno nije postojala.

Da smo to znali, mogli smo uštedjeti nekoliko desetina milijardi dolara i preusmjeriti ih u pametnije stvari.
piupiu

#384 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Ma Evropa ne zna je li pošla ili došla. Totalitarizam cvjeta (posebno u Njemačkoj), samo još nije izašlo iz podsvijesti u svijest.
n+1

#385 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Seawolf wrote: 29/02/2024 13:39 Imam prilike ovih zadnjih par sedmica družiti se i pričati sa puno ljudi koji su bili visoko pozicionirani oficiri u oružanim snagama država članica Varšavskog ugovora, tokom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kako sam bio na služenju redovnog vojnog roka u JNA sredinom 80-ih, i kako su nas indoktrinirali da sve divizije V.U. samo čekaju znak da nas napadnu i pregaze u par dana, pitao sam te ljude, jesu li tada imali pristup nekim planovima za napad na Jugoslaviju.

Svi do jednog su mi rekli da među oružanim snagama V.U. nikada nije postojao niti jedan plan o tome kako ratovati sa Jugoslavijom.

Jednostavno, za njih nismo bili niti prijetnja, niti objekat nekih vojno-političkih aspiracija.

Kompletna njihova doktrina je bila zasnovana na tome kako uspješno voditi rat protiv članica NATO pakta.

Da smo to znali, mogli smo uštedjeti nekoliko desetina milijardi dolara i preusmjeriti ih u pametnije stvari.
Milijarde su potrošene samo na nuklearni bunker pod planinom.

Jugoslavenska vanjska i vojno-strateška politika često je bila paranoična.

Na kraju smo to silno oružje, koje je trebalo da nas štiti od vanjskog neprijatelja, samo upotrijebili da se međusobno pobijemo.

Cinici bi rekli da u glavama rukovodećih komunista, WWII nikada nije završio.
fortaleza

#386 Re: Jugoslavija

Post by fortaleza »

Seawolf wrote: 29/02/2024 13:39 Imam prilike ovih zadnjih par sedmica družiti se i pričati sa puno ljudi koji su bili visoko pozicionirani oficiri u oružanim snagama država članica Varšavskog ugovora, tokom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Znali smo to, trošilo se u svrhu indoktrinacije o zajedničkom neprijatelju.
sinuhe

#387 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Do normalizacije odnosa sa SSSR je došlo još pedesetih što je Titu puno značilo ideološki. Jugoslavija je bila i pridruženi član istočne ekonomske zajednice COMECON.
Zanimljivo da su održavali tu priču o raskolu sa Staljinom do samog kraja. Saša Broz i brat su se školovali u Moskvi.
iClass

#388 Re: Jugoslavija

Post by iClass »

Valjda je ovo ispravna tema :-D :-D :-D
Image
Haris.ba

#389 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

iClass wrote: 01/03/2024 12:56 Valjda je ovo ispravna tema :-D :-D :-D
Image
Podsjeti me na ismijavanje ucenja fatihe Titi. :bih:
Ako je vjerovati muftiji, između Titovog sekretara, koji mu je prišao da ga pozdravi i njega vođen je ovaj razgovor.

"Čestitam vam".

"Šta mi čestitaš, pobogu brate? Čovjek je umro, šta mi čestitaš?"

"Umro je u vašoj vjeri!"

"Šta", zaprepastio sam se ja."

"U vašoj vjeri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao..."

Jusufspahić je pitao šta da radi sa tim saznanjem.

"Da znate to, i ništa više", odgovorio mu je Badurina.
Piaty

#390 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Drugovi, neki od vas su viđeni da petkom idu na džumaju :lol:
iClass

#391 Re: Jugoslavija

Post by iClass »

Haris.ba wrote: 01/03/2024 13:05 Podsjeti me na ismijavanje ucenja fatihe Titi. :bih:
Ako je vjerovati muftiji, između Titovog sekretara, koji mu je prišao da ga pozdravi i njega vođen je ovaj razgovor.

"Čestitam vam".

"Šta mi čestitaš, pobogu brate? Čovjek je umro, šta mi čestitaš?"

"Umro je u vašoj vjeri!"

"Šta", zaprepastio sam se ja."

"U vašoj vjeri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao..."

Jusufspahić je pitao šta da radi sa tim saznanjem.

"Da znate to, i ništa više", odgovorio mu je Badurina.
Čekaj, je li ti misliš da se treba Titi učiti Fatiha radi tog što je rekao taj muftija?
Haris.ba

#392 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

iClass wrote: 01/03/2024 13:09 Čekaj, je li ti misliš da se treba Titi učiti Fatiha radi tog što je rekao taj muftija?
Nek svako radi sta hoce. Sta god neko radi da oda pocast, a da to nije opceprihvaceno lose - meni je ok.

Ako neko uzme muftiju da je govorio istinu - onda i prouciti fatihu je ok.

Stvar je tolerancije.
Last edited by Haris.ba on 01/03/2024 13:11, edited 1 time in total.
Piaty

#393 Re: Jugoslavija

Post by Piaty »

Ma ne misli to samo je tako ispao post kao da misli.

Pa Bake je učio fatihu partizanskom spomeniku :lol: tako da je ovo u poređenju sa tim i o.k

Edit: e jebiga :-)
iClass

#394 Re: Jugoslavija

Post by iClass »

Haris.ba wrote: 01/03/2024 13:11
iClass wrote: 01/03/2024 13:09 Čekaj, je li ti misliš da se treba Titi učiti Fatiha radi tog što je rekao taj muftija?
Nek svako radi sta hoce. Sta god neko radi da oda pocast, a da to nije opceprihvaceno lose - meni je ok.

Ako neko uzme muftiju da je govorio istinu - onda i prouciti fatihu je ok.

Stvar je tolerancije.
Što ga onda ne ukopaše kao muslimana ako je ispravno što je ovaj Titin pomoćnik govorio. To što je ovaj pričao su gluposti, nema logike.
Haris.ba

#395 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

iClass wrote: 01/03/2024 13:12 Što ga onda ne ukopaše kao muslimana ako je ispravno što je ovaj Titin pomoćnik govorio. To što je ovaj pričao su gluposti, nema logike.
Poenta je da malo vjerske tolerancije nije naodmet.

Nije bitno je li musliman ili nije. Vec, taj strah od Islama, muslimana, selama.

Uci se fatiha poginulim parizanima. Objavi se mir kada se pozdravlja...sve to u sustini ne bi trebalo nikome smetati.
PM72

#396 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Fatiha se ne uči nemuslimanima.Ili da kažeš rahmetli Tito...niđe veze,ne trpajte vjeru i vjerske običaje gdje im nije mjesto.
n+1

#397 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

Jutros vidjeh fotografiju.

Uče Titi Fatihu za Dan nezavisnosti. :D :lol:
Haris.ba

#398 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 01/03/2024 13:31 Fatiha se ne uči nemuslimanima.Ili da kažeš rahmetli Tito...niđe veze,ne trpajte vjeru i vjerske običaje gdje im nije mjesto.
Kako ti znas da nije bio musliman? Mozes misliti da je muftija slagao, ali siguran biti?
sinuhe

#399 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Covjek prvi put bio u Bosni u svojoj pedesetoj godini a eto bio i musliman i volio bosanske muslimane :D
PM72

#400 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 01/03/2024 14:30
PM72 wrote: 01/03/2024 13:31 Fatiha se ne uči nemuslimanima.Ili da kažeš rahmetli Tito...niđe veze,ne trpajte vjeru i vjerske običaje gdje im nije mjesto.
Kako ti znas da nije bio musliman? Mozes misliti da je muftija slagao, ali siguran biti?
Umal ti ne rekoh...znaš ono radi čega se dobija ban...
Post Reply