Moral nije jedinstven......mislim da svako ima svoj
Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
- bez_ideje
#376 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
A dobro neko rece...i taj moral je podvojen...gledate na moral s religijske tacke gledista,pa tako sto nije u skladu sa religijom nije ni moralno
- travar
#377 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Ima svako svoj naravno, ali pošto je PF Religija, a ja koliko toliko vjernik, onda ti moram sa Religijskog gledišta pojasniti!
Ako bi se raspravljalo na Filozofiji, potpuno isključujući religiju, onda da, to se ne smatra nemoralnim činom, jer je pogled iz ljudske perspektive bez religijskog uticaja (mada ima izuzetaka)!
Dakle opet ponavljam, ni nikome ništa ne nameće, niti ga tjera na nešta, ali nekako smo uletili u taj neki kontext cjepidlačenja, pa se prilagođavam!
I još jednom za latinalover:
Religija ne zabranjuje sex, čak i potiče, ali zabranjuje blud, a blud je u religiji vanbračni odnos između dvije (ili više
) osoba!
Stvarno ne znam, ako se na svakoj drugoj stranici napomene ovo, kako još uvijek neko može tvrditi, da religija zabranjuje, osim ako je to neki poprilično slab argument za dokazivanje religije kao instrumenta za upravljanje i ničega drugog!
Ako bi se raspravljalo na Filozofiji, potpuno isključujući religiju, onda da, to se ne smatra nemoralnim činom, jer je pogled iz ljudske perspektive bez religijskog uticaja (mada ima izuzetaka)!
Dakle opet ponavljam, ni nikome ništa ne nameće, niti ga tjera na nešta, ali nekako smo uletili u taj neki kontext cjepidlačenja, pa se prilagođavam!
I još jednom za latinalover:
Religija ne zabranjuje sex, čak i potiče, ali zabranjuje blud, a blud je u religiji vanbračni odnos između dvije (ili više
Stvarno ne znam, ako se na svakoj drugoj stranici napomene ovo, kako još uvijek neko može tvrditi, da religija zabranjuje, osim ako je to neki poprilično slab argument za dokazivanje religije kao instrumenta za upravljanje i ničega drugog!
- osa
#378 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
religija zabranjuje seks prije braka, a u ovom slučaju sud je zabranio seks i u braku, do punoljetnosti.
IZVRŠNA direktorica UNICEF-a Ann Veneman izjavila je kako je ta organizacija zabrinuta zbog drugog odbijanja suda u Saudijskoj Arabiji za poništenjem braka između 8-godišnje djevojčice i 47-godišnjaka.
Tvrdi kako je brak s djetetom kršenje prava djece, a dodaje da je pravo na slobodan i puni pristanak na brak zapisano u Deklaraciji o ljudskim pravima. "Taj pristanak ne može biti slobodan ili potpun ako je neki od bračnih drugova premlad da bi donio odluku na temelju svih informacija", rekla je Veneman, piše CNN.
Otac prodao djevojčicu prijatelju kako bi pokrio svoje dugove
Sudac u gradu Onaiza u Saudijskoj Arabiji već je drugi puta donio odluku da djevojčica može tražiti rastavu braka tek nakon punoljetnosti. U prosincu prošle godine sudac je odbio rastavu, jer je zaključio kako majka djevojčice nije njezina zakonska skrbnica, pa niti ne može tražiti raskid braka.
Otac je djevojčicu "prodao" u brak svome prijatelju kako bi otplatio dugove. 47-godišnjak je, nakon prve presude, morao potpisati kako neće imati seksualni odnos sve dok djevojčica ne "dosegne" punoljetnost.
IZVRŠNA direktorica UNICEF-a Ann Veneman izjavila je kako je ta organizacija zabrinuta zbog drugog odbijanja suda u Saudijskoj Arabiji za poništenjem braka između 8-godišnje djevojčice i 47-godišnjaka.
Tvrdi kako je brak s djetetom kršenje prava djece, a dodaje da je pravo na slobodan i puni pristanak na brak zapisano u Deklaraciji o ljudskim pravima. "Taj pristanak ne može biti slobodan ili potpun ako je neki od bračnih drugova premlad da bi donio odluku na temelju svih informacija", rekla je Veneman, piše CNN.
Otac prodao djevojčicu prijatelju kako bi pokrio svoje dugove
Sudac u gradu Onaiza u Saudijskoj Arabiji već je drugi puta donio odluku da djevojčica može tražiti rastavu braka tek nakon punoljetnosti. U prosincu prošle godine sudac je odbio rastavu, jer je zaključio kako majka djevojčice nije njezina zakonska skrbnica, pa niti ne može tražiti raskid braka.
Otac je djevojčicu "prodao" u brak svome prijatelju kako bi otplatio dugove. 47-godišnjak je, nakon prve presude, morao potpisati kako neće imati seksualni odnos sve dok djevojčica ne "dosegne" punoljetnost.
- osa
#379 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
primjer kako prođi oni koji se ne drže pravila"nema seksa prije braka".
SUROVA stvarnost okrutnog Afganistana jučer je u toj zemlji dobila još jednu potvrdu. Odmetnuti talibani koji u pojedinim krajevima Afganistana još uvijek drže i provode svoju okrutnu vlast, jučer su javno smaknuli 21-godišnjeg mladića i njegovu 19-godišnju djevojku.
Mladi zaljubljeni par je, znajući da njihovi roditelji neće podržati njihovu vezu, pokušao pobjeći iz svog sela u provinciji Nimroz. Lokalni dužnosnik je rekao da su mladić i djevojka najvjerojatnije namjeravali otići u Iran kako bi se potajno vjenčali i zajedno živjeli u braku koji njihovi roditelji ne odobravaju.
Njihovi problemi su počeli nakon što su ih otkrili lokalni militanti koji su ih odveli natrag u njihovo rodno selo. Tamo su im sudili lokalni vjerski vođe zajedno s talibanima odredivši da oboje zbog svojeg ponašanja kojim su "uvrijedili islam" moraju biti pogubljeni.
Javna egzekucija je izvršena jučer ispred jedne džamije smještene u području u kojem službene afganistanske vlasti nemaju svoje predstavnike niti nadzor nad tim područjem kojim i dalje vlada okrutna talibanska ruka vođena nemilosrdnim šerijatskim zakonima.
Prema tim zakonima, neoženjenim mladićima i djevojkama zabranjeno je razgovarati i susretati se u javnosti. Djevojkama i ženama također je zabranjen izlazak iz kuće bez pratnje muškog rođaka, a djevojčice se potiče da ne idu u školi i da se ne obrazuju.
SUROVA stvarnost okrutnog Afganistana jučer je u toj zemlji dobila još jednu potvrdu. Odmetnuti talibani koji u pojedinim krajevima Afganistana još uvijek drže i provode svoju okrutnu vlast, jučer su javno smaknuli 21-godišnjeg mladića i njegovu 19-godišnju djevojku.
Mladi zaljubljeni par je, znajući da njihovi roditelji neće podržati njihovu vezu, pokušao pobjeći iz svog sela u provinciji Nimroz. Lokalni dužnosnik je rekao da su mladić i djevojka najvjerojatnije namjeravali otići u Iran kako bi se potajno vjenčali i zajedno živjeli u braku koji njihovi roditelji ne odobravaju.
Njihovi problemi su počeli nakon što su ih otkrili lokalni militanti koji su ih odveli natrag u njihovo rodno selo. Tamo su im sudili lokalni vjerski vođe zajedno s talibanima odredivši da oboje zbog svojeg ponašanja kojim su "uvrijedili islam" moraju biti pogubljeni.
Javna egzekucija je izvršena jučer ispred jedne džamije smještene u području u kojem službene afganistanske vlasti nemaju svoje predstavnike niti nadzor nad tim područjem kojim i dalje vlada okrutna talibanska ruka vođena nemilosrdnim šerijatskim zakonima.
Prema tim zakonima, neoženjenim mladićima i djevojkama zabranjeno je razgovarati i susretati se u javnosti. Djevojkama i ženama također je zabranjen izlazak iz kuće bez pratnje muškog rođaka, a djevojčice se potiče da ne idu u školi i da se ne obrazuju.
- travar
#380 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
I poenta tvojih postova je?
Ono što ti mogu reći, ne boj, se nema ovdje Afganistanskih šerijatskih zakona, tako da si slobodna po tom pitanju
Ono što ti mogu reći, ne boj, se nema ovdje Afganistanskih šerijatskih zakona, tako da si slobodna po tom pitanju
- osa
#381 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
travar wrote:I poenta tvojih postova je?
poanta je da pašu uz temu pa se mogu prokomentirati, a ti sigurno mislio "neki antiislamist, pa postavlja ovakve tekstove".
- travar
#382 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Good luck, a komentare ćeš sigurno dobiti!osa wrote:travar wrote:I poenta tvojih postova je?
poanta je da pašu uz temu pa se mogu prokomentirati, a ti sigurno mislio "neki antiislamist, pa postavlja ovakve tekstove".
Over and out
-
bosna123
#383 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
@ osa
Ja bih te zamolila da ne spamas temu sa ovim nebuloznim slucajevima. Kada bi sada poceli kopati, svakakvog bi smeca mogli iskopati...
Zasto su ti oba ova slucaja iz tzv. serijatskih drzava? Zasto nisi stavio neki clanak o pogubnim posljedicama zabrane abortusa ili kontracepcije u Poljskoj, Irskoj ili Brazilu? Nemoj mi samo sada reci ja sam ateista i ne vezem se ni za jednu vjeru, a vamo ovakve tekstove lijepis... Tema je opcenito pogled na sex i kontracepciju iz ugla SVIH religija, koliko sam ja razumjela. Tema nije islam.
U Bosni je, barem nacelno, 400 godina vladao serijat, i nisu se dede masovno zenile djevojcicama, niti je bilo javnih bicevanja. Uvijek se pendzeralo i asikovalo, mnogobrojne ljubavne pjesme su o tome ispjevane. I to bas u tom mracnom vremenu...
Tada je muskarac vise cijenio pramen zenske kose i tankocu njenih gleznjeva, nego danas cijelo tijelo. Eh...
Ja bih te zamolila da ne spamas temu sa ovim nebuloznim slucajevima. Kada bi sada poceli kopati, svakakvog bi smeca mogli iskopati...
Zasto su ti oba ova slucaja iz tzv. serijatskih drzava? Zasto nisi stavio neki clanak o pogubnim posljedicama zabrane abortusa ili kontracepcije u Poljskoj, Irskoj ili Brazilu? Nemoj mi samo sada reci ja sam ateista i ne vezem se ni za jednu vjeru, a vamo ovakve tekstove lijepis... Tema je opcenito pogled na sex i kontracepciju iz ugla SVIH religija, koliko sam ja razumjela. Tema nije islam.
U Bosni je, barem nacelno, 400 godina vladao serijat, i nisu se dede masovno zenile djevojcicama, niti je bilo javnih bicevanja. Uvijek se pendzeralo i asikovalo, mnogobrojne ljubavne pjesme su o tome ispjevane. I to bas u tom mracnom vremenu...
Tada je muskarac vise cijenio pramen zenske kose i tankocu njenih gleznjeva, nego danas cijelo tijelo. Eh...
- osa
#384 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
čim naletim na netu na nešto što bi govorilo o posljedicama gore navedenih čina, prezentiraću to svekolikom pučanstvu, ne sekiraj se, i zašto intoniraš tekst kao da se opravdavaš , udri po idiotima.bosna123 wrote:@ osa
-
bosna123
#385 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Zato sto sam te smatrala zrelim sugovornikom, pratim tvoje pisanje. I onda jucer prvo vidim ovaj prvi tekst, pa rekoh hajde... Onda vidim drugi, fakat mi je to infantilno i senzacionalisticki, i nije mi licilo na tebe.
Na netu ces malo teze naci te tekstove, zato sto nisu interesantni kao sve drugo sto se veze za islam. I sam znas da kad postavis jedan ovakav tekst, ode tema u sasvim lijevom pravcu, i na kraju se prica o praksi pakistanskih plemena.
Nije poanta da ja sad trazim takve neke senzacije iz Poljske, vec da svako kaze, ako ima, svoje misljenje na ovoj temi...
Na netu ces malo teze naci te tekstove, zato sto nisu interesantni kao sve drugo sto se veze za islam. I sam znas da kad postavis jedan ovakav tekst, ode tema u sasvim lijevom pravcu, i na kraju se prica o praksi pakistanskih plemena.
Nije poanta da ja sad trazim takve neke senzacije iz Poljske, vec da svako kaze, ako ima, svoje misljenje na ovoj temi...
- arzuhal
#386 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
@Osaosa wrote:čim naletim na netu na nešto što bi govorilo o posljedicama gore navedenih čina, prezentiraću to svekolikom pučanstvu, ne sekiraj se, i zašto intoniraš tekst kao da se opravdavaš , udri po idiotima.bosna123 wrote:@ osa
Haj potrudi se da nađeš Poglavnikovu doktorsku disertaciju o šerijatu, pa nam to izbaci.
- osa
#387 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
to mu je vjerojatno radio tadašnji reis, pa bili su ko prst i nokat.arzuhal wrote:@Osaosa wrote:čim naletim na netu na nešto što bi govorilo o posljedicama gore navedenih čina, prezentiraću to svekolikom pučanstvu, ne sekiraj se, i zašto intoniraš tekst kao da se opravdavaš , udri po idiotima.bosna123 wrote:@ osa
Haj potrudi se da nađeš Poglavnikovu doktorsku disertaciju o šerijatu, pa nam to izbaci.
- BHF_Manijak
#388 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Reis je samo institucja koja kod nas postoji i nigdje vise,toliko o tvom poznavanju islama
poksuaj sa drugim primjerom bit ironican....
- ljubav_aha
#389 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
pitaj doticnu gospodu u vatikanu
,i nemoj se cuditi kako i zasto su organizirani protestanti 
- osa
#390 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
pa taj reis mu je to i pisao, taj odavde.BHF_Manijak wrote:Reis je samo institucja koja kod nas postoji i nigdje vise,toliko o tvom poznavanju islama![]()
poksuaj sa drugim primjerom bit ironican....
- ljubav_aha
#391 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
osa,tema nije iskljucivo o islamskoj religiji,vec kao sto ti rekoh,kontaktiraj vatikan 
- Ateista
#392 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Evo i mene opet, vratio se iz banovica.BHF_Manijak wrote:Vjerujem da jesi neko i nesta,ovo je bilo onako usput,mislio sam niko i nista u odnosu na Njega!!bez_ideje wrote:Ja sam nesavrseno neko i nesto !BHF_Manijak wrote:Ovo cu shvatit kao jedan blazi oblik ironija...daleko smo mi od savrsena moja ti/moj ti...On je savrsen a mi smo niko i nista!![]()
@latinalover,ekonomija i privreda donose blagostanje?!djelomicno tacno samo!!evo recimo njemacka ti ima sjajnu ekonomiju i privredu,a ne bi se bas reklo da im ej idilicno stanje,ili da ti pocnem pojedine milionere i milijardere navodit kao primjer gdje imaju sve a haos im je u zivotima!!zadovoljstvo je u kombinaciji zadovoljstva tijela i DUSE kako rekoh ranije!!
Sa ovim se slazem, nije sve u parama i ekonomiji i parama, treba naci neko zadovoljstvo u zivotu i svoj mir, samo je pitanje na koji nacin? E tu dolazi ono oko cega se ne slazemo, jer je sex jedan od osnovnih faktora da se covjek osjeca zadovoljan i sretan. Ne kazem, ima sexa i u braku, ali zasto cekati, uvijek ista prica, potpis nista ne mijenja.
- travar
#393 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Evo i mene, samo ja nisam iz banovića
Ako "samo potpis" ne mijenja ništa, zašto se teško potpisati, osim ako se ne bojite obaveze, onda je to sasvim druga priča!
Besides, sex nije jedini način da se čovjek osjeća zadovoljan i sretan, jer opet, nije sve u fizičkom zadovoljstvu i sreći, a i to je par minuta, pa onda na spavanje
Ako "samo potpis" ne mijenja ništa, zašto se teško potpisati, osim ako se ne bojite obaveze, onda je to sasvim druga priča!
Besides, sex nije jedini način da se čovjek osjeća zadovoljan i sretan, jer opet, nije sve u fizičkom zadovoljstvu i sreći, a i to je par minuta, pa onda na spavanje
- Ateista
#394 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
A zasto bih potpisao? Meni ne treba nikakav zakon da me veze za neku osobu, mislim da je dovoljn da se neko voli i nikakav potpis nije potreban, veza ili brak ne trebaju da budu obaveza vec nesto pozitivno, cim se potpisuje i pravi ugovor, po mom misljenju to gubi poentu. Jedino kad su u pitanju djeca, to je druga prica, ali ja govorim o vezama, sa naglaskom na koristenje kontracepcije.travar wrote:Evo i mene, samo ja nisam iz banovića![]()
Slazem se da sex nije jedino bitno, ima tu puno toga, ali nista od toga ne mijenja jedan potpis. Da citiram jednog svog profesora (samo sto se njegov citat nije odnosio na sex) sexualno zadovoljstvno je "potreban uslov, ali ne i dovoljan" da bi neko bio sretan.
- Ateista
#395 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Slazem se, odnosi se na sve religije, cak mislim da je katolicka crkva jos gora po tom pitanju, koliko znam zabranjena je i kontracepcija.ljubav_aha wrote:osa,tema nije iskljucivo o islamskoj religiji,vec kao sto ti rekoh,kontaktiraj vatikan
- Ateista
#396 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Inace mi je interesantan taj takozvani moral kod vjernika, po nekom mom misljenju, moral nije nesto sto ti neko drugi (u tom slucaju bog) nametne i uslovljava te da ga postujes kaznom i nagradom, moral je nesto sto sam mislis da trebas ili ne trebas da radis jer je to dobro ili lose, zbog cega ces se osjecati lose ako pogazis svoje moralne principe, pa cak i ako znas da nikad niko to nece saznati ili te kazniti za to - to je po mom misljenju PRAVI MORAL.bez_ideje wrote:A dobro neko rece...i taj moral je podvojen...gledate na moral s religijske tacke gledista,pa tako sto nije u skladu sa religijom nije ni moralno![]()
![]()
- BHF_Manijak
#397 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Ateista,evo ja bez sexa a prezadovoljan drug,stanje duse mi fantasticno,namaz me tako opsuti je to jedna ljepota...dakle moze se i bez sexa i nije pod moranjem da ako se ne sexas da si automatski i nezadovoljan,sta hocu reci,da se ipak moze kontrolisati taj sexualni nagon i da se bez toga moze kad se hoce,tj do braka se mozes strpiti jer nije uslov srece i zadovoljstva kako rekoh...naravno da taj potpis ne mijenja puno,ali ipak mijenja,recimo onda imas voju zakonitu suprugu,dok u vezi nisi bas vezan 100%,moze puci sad pa sad,pa onda novi sex partner se nadje i tako u krug,a ovako nadjes smiraj kod jedne zene,naravno moze doci do razvoda braka,nije to iskljuceno,ali islam radi dosta na ocuvanju brakova kako smo to vec ranije izdiskutovali....
- mirslav
#398 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Sex prije braka nije moguć.
Naime brak je spajanje dvije osobe kroz sex. Potpis u opštini je pitanje ugovora o materijalnim stvarima a o vjenčanju crkvi govori sama riječ vjenčanje.
Vjenčanje simbolički predstavlja pobjedu mladih koji ulaze u zajednicu. Stavljaju im se pobjednički vjenci na glavu (krune) jer su savladali sebe i sačuvali čistoću, mislim na duševnu čistoću (djeca je imaju). Kroz čin vjenčanja Bog blagosilja buduću vezu da bude čista uvezana ljubavlju. Čovjek se vremenom udaljavao od Boga i pokušavao je da pronađe zamjenu za ljubav.
Naime brak je spajanje dvije osobe kroz sex. Potpis u opštini je pitanje ugovora o materijalnim stvarima a o vjenčanju crkvi govori sama riječ vjenčanje.
Vjenčanje simbolički predstavlja pobjedu mladih koji ulaze u zajednicu. Stavljaju im se pobjednički vjenci na glavu (krune) jer su savladali sebe i sačuvali čistoću, mislim na duševnu čistoću (djeca je imaju). Kroz čin vjenčanja Bog blagosilja buduću vezu da bude čista uvezana ljubavlju. Čovjek se vremenom udaljavao od Boga i pokušavao je da pronađe zamjenu za ljubav.
- bez_ideje
#399 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
Mirslave
A danas ovih Koperfilda......sve uspijevaju u nemogucem
- ljubav_aha
#400 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju
BHF_manijak,mirslav,zasto mislite da je seks prepreka
seksanje nema nikakve veze sa udaljavanjem od Boga
seksanje nema nikakve veze sa udaljavanjem od Boga