Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#376 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

Pčelica wrote:Velika sramota sto zalazite u neciji privatni zivot...stvarno sramota...Mislim da nije vrijedno s vama raspravljati, jer koliko vidim ovo je ovdje jedna velika mahala, u kojoj je vrijedjanje na prvom mjestu...S ovim cu zavrsiti raspravu. Samo cu napomenuti, da mail-ovi stizu, od strane zadovoljnih roditelja (kako vi kazete), i vidim da je ovdje samo nekolicina vas nezadovoljnih. A pitam se, koliko samo ima roditelja, koji nemaju vremena za forum. Vidjelo se u emisiji na TVSA koji je procenat glasanja bio.
reći ću ti nekoliko stvari o toj anketi i o pozivima gledalaca:
1. prvi gledalc "koji je zvao" (u stvari su njega zvali sa TVSa) i koji je izjavio da je sve ovo napad na direktoricinu "mahramu" je student koji živi u vrtiću u koje ide moje dijete. Kako? pa lijepo. Jednu sobu mu je izdala JU. On tu živi, koristi kuhinju i wc koje koriste djeca. I služi kao noćni čuvar. No, priča tu ne završava. Zbog toga - posteljina naše djece stoji u WC-u!?!?!?!?!? (nedostatak prostora). Pored toga činjenica da posteljina stoji u WC-u je bio jedan od povoda da se premjesti odgajateljica nakon čega su se roditelji pobunili.
2. gledateljka "koja je zvala" (u stvari su nju zvali sa TVSa) i koja je rekla da se organizuje podrška Arziji, bla bla je rodica direktorice i nema dijete u vrtiću.
3. Pitanje koje je postavljeno "da li ste zadovoljni radom JU DS" je tako nejasno. I mi roditelji koji smo se organizirali zadovoljni smo jednim dijelom, koji se odnosi na rad odgajateljica, ali to ne znači da smo slijepi na kriminal.
4. Zašto kao primjer ne uzimate emisiju Mimohod u kojoj su gostovali ministar Safet Kešo i jedan naš predstavnik - a u kojoj je 80% gledalaca izjavilo da su ponašanjem JU DS ugrožena prava roditelja?
Mama dvoje djece

#377 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

Pčelica je napisao/la:
Nije direktorica duzna iz vlastitih sredstava finansirati sanacije, televizije, krevetice, i hranu. Mislim da bi se za to trebao pobrinuti drzavni vrh.

E draga Pčelice, gdje ti radiš kad nikad nisi čula za budžet i finansiranje. Pa ne mogu da vjerujem da si izrekla da direktorica ima vlastita sredstva!!!!!!

To su sredstva iz Budžeta kojeg mi svi punimo. Pri traženju visine sredstava za budžet, osim plaća i doprinosa zaposlenih, postoji još mnoštvo troškova u koje obavezno spadaju redovni troškovi održavanja (kao što je krečenje, i sitni popravci) kao i planirane investicije kao što je sanacija vrtica.
I još ne mogu da vjerujem da si hranu spomenula, pa je li tebi normalno da roditelji još donose hranu svaki dan uz to što plaćaju vrtić.

Meni je žao ali toliko gluposti ja odavno nisam čula u jednoj rečenici i stvarno ako nemaš ništa konstruktivno i pametno reći povuci se kako si i obećala.
Pčelica

#378 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Pčelica »

Prva stvar, ne znam odakle vam ta glupost da je TVSA zvalo gledateljku u emisiji. To samo govori koliko netacnih stvari iznosite ovdje. Ta gosp. koja je zvala, je roditelj jednog djecaka koji ide u vrtic Pcelica. I licno znam da nema nikakve veze sa gosp. Arzijom, a kamoli da su je zvali.

A majki dvoje djece bi porucila da je se ne tice gdje radim, i sta znam ili ne znam. A komentarisat cu ovdje koliko mi je volja, jer mi to niko osporiti ne moze.
VjecitiStudent

#379 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by VjecitiStudent »

Pčelica wrote:
VjecitiStudent wrote:
Pčelica wrote:Vrtic Pcelica nije nov. Naprotiv, prije njegovog ponovnog stavljanja u funkciju, boravili su studenti, neki turcini, pa sad zamislite u kakvom je stanju ostavljen. Ali sredilo se koliko je u mogucnosti, uz podrsku roditelja za neke sitnice poput televizije, dvd-a, igracaka. A pitam se da li slucajno postoji vrtic u Kantonu Sarajevo, u kojem djeca spavaju na kreveticima??? Naravno mislim na privatne vrtice. Ja koliko sam upoznata ne postoji. Vrtic Pcelica je sad za sad skroman, ali trudimo se da iz dana u dan bude ljepsi, u skladu sa nasim mogucnostima.
8-)
Nista novo, takva nam je drzava. Ni u skolama nije nista bolja situacija. Ako zelis malo veci luksuz svojoj djeci, moras se onda malo potruditi, a naravno nama za nasu djecu nije nista zao. Nama i oni djeciji crtezi, cestitke, i ostale radinosti puno znace. Nije direktorica duzna iz vlastitih sredstava finansirati sanacije, televizije, krevetice, i hranu. Mislim da bi se za to trebao pobrinuti drzavni vrh. Ali taj isti drzavni vrh nije u stanju obezbjediti krov nad glavom mnogim stanovnicima, a kamoli da finansira kupovinu televizija, krevetica i da ne nabrajam cega sve.
Ako je "Pcelica" dovedena u pristojno stanje zahvaljujuci nesebicnom trudu roditelja, zasto uopste rijeci hvale za drzavu i direktoricu ciji je ona izvrsni organ?
hadzinicasa

#380 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

Pčelica wrote:Prva stvar, ne znam odakle vam ta glupost da je TVSA zvalo gledateljku u emisiji. To samo govori koliko netacnih stvari iznosite ovdje. Ta gosp. koja je zvala, je roditelj jednog djecaka koji ide u vrtic Pcelica. I licno znam da nema nikakve veze sa gosp. Arzijom, a kamoli da su je zvali.

A majki dvoje djece bi porucila da je se ne tice gdje radim, i sta znam ili ne znam. A komentarisat cu ovdje koliko mi je volja, jer mi to niko osporiti ne moze.
Pčelice,
"majka dvoje djece" je samo aludirala na tvoju izjavu da se povlačiš, dakle ponovila ono što si sama rekla. naravno da ti niko ne može zabraniti da komentarišeš, sve dok nikoga ne vrijeđaš - pročitaj pravila foruma.

Ipak, mislim da bi bilo lijepo kada bi smo razgovor digli na jedan nivo argumentirane komunikacije i zastupanja stavova. Ok, misliš da je anketa na TVSa validna. Po čemu je onda ona koja je u Mimoghodu pokazala sasvim drugu sliku - nevalidna?

Što se tiče poziva u TVSa - bila sam tamo.

Napomenula bih još nešto, neko je to već spomenuo - JU Djeca Sarajeva se finansira iz četiri izvora:
1. uplate roditelja za boravak djece (140 KM mjesečno po djetetu)
2. subvencije Kantona za boravak djece (70 KM mjesečno po djetetu)
3. iznajmljivanje prostora kojima raspolaže JU Djeca Sarajeva
4. donacije

prema tome - JU NEMA vlastitih sredstava osim ovih dobijenih izdavanjem prostora (dok djeca sjede po prenatrpanim vrtićima) i sumnjivih donacija (hrana pred istekom roka koja se onda trpa u sve obroke - salama).

Dakle - JU nije vlasništvo direktorice. Direktorica nije od sebe ništa nikome dala (ni plaće na koje se odgajateljice pozivaju, već su ih te žene pošteno i časno zaradile i to je minimum koji im pripada), niti je bilo šta tamo direktoricino.

JU odgovara onima koji je finansiraju - poreskim obveznicima KS i roditeljima.
Last edited by hadzinicasa on 18/02/2009 10:03, edited 1 time in total.
Mama dvoje djece

#381 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Mama dvoje djece »

A majki dvoje djece bi porucila da je se ne tice gdje radim, i sta znam ili ne znam. A komentarisat cu ovdje koliko mi je volja, jer mi to niko osporiti ne moze.[/quote]

Dragi roditelji, šta reći osobi koja komentariše ono što zna i ne zna. Ima pravo na to, ali naravno da je ne možemo ozbiljno shvatiti bez argumenata, mora se i ona negdje ispuhati ali bolje bi bilo da tu svađalačku energiju usmjeri da pomogne svom vrtiću i dalje, jer koliko vidim da su roditelji u njenom vrtiću dosta toga doprinijeli da se vrtic Pčelica otvori, pa nastavite tako i dalje, budući da je vaš doprinos veći nego direktorice i Uprave JU.
Radite slobodno i dalje njen posao, a ona neka bude plaćena za to. To vam niko ne osporava.
A mi ćemo pokušati natjerati one koji su plaćeni za svoj posao da to i rade.
valterbranisarajevo

#382 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Prijavnica za člana upravnog odbora JU Djeca Sarajeva

http://209.85.229.132/search?q=cache:eI ... d=17&gl=ba
hadzinicasa

#383 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Prijavnica za člana upravnog odbora JU Djeca Sarajeva

http://209.85.229.132/search?q=cache:eI ... d=17&gl=ba
Konkurs je zatvoren u oktobru prošle godine.
idic

#384 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by idic »

Moje starije dijete ide u produženi boravak, a mlađe u vrtić i razlika u kvalitetu i količini hrane u odnosu na vrtić je nevjerovatna. Za ručak obavezno dobiju supu, glavno jelo i voće ili dezert. Glavni obrok obavezno sadržava neko meso ( piletina, šnicla, riblji fileti) povrće i još neki prilog. U vrtiću su obavezno dva puta sedmično makarone sa sirom ili za doručak neki riblji namaz ( šta god da to jeste ) koji niko od djece ne želi da jede, oni mjesečni jelovnici koji stoje na pokaz roditeljima se zglave ne poštuju. Produženi boravak jeste skuplji košta 200 KM, ali kad se na cijenu od 140 KM doda subvencija kantona od 70 KM ispada da po djetetu imaju 10 KM mjesečno više. Kako onda ovi u školama su u stanju sa manje novca obezbijediti kvalitetnije i obilnije obroke ? :?: :(
valterbranisarajevo

#385 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Da li se zna otprilike ko su ljudi koji su se kandidovali za UO? Mislim da li među njima ima onih koji bi mogli donijeti neka poboljšanja u radu ili su tu opet ponuđeni politički podobni kao onaj Mulaomerović..
hadzinicasa

#386 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

idic wrote:Moje starije dijete ide u produženi boravak, a mlađe u vrtić i razlika u kvalitetu i količini hrane u odnosu na vrtić je nevjerovatna. Za ručak obavezno dobiju supu, glavno jelo i voće ili dezert. Glavni obrok obavezno sadržava neko meso ( piletina, šnicla, riblji fileti) povrće i još neki prilog. U vrtiću su obavezno dva puta sedmično makarone sa sirom ili za doručak neki riblji namaz ( šta god da to jeste ) koji niko od djece ne želi da jede, oni mjesečni jelovnici koji stoje na pokaz roditeljima se zglave ne poštuju. Produženi boravak jeste skuplji košta 200 KM, ali kad se na cijenu od 140 KM doda subvencija kantona od 70 KM ispada da po djetetu imaju 10 KM mjesečno više. Kako onda ovi u školama su u stanju sa manje novca obezbijediti kvalitetnije i obilnije obroke ? :?: :(
u vrtiću su to MISAONE IMENICE! :( :( :(
hadzinicasa

#387 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Da li se zna otprilike ko su ljudi koji su se kandidovali za UO? Mislim da li među njima ima onih koji bi mogli donijeti neka poboljšanja u radu ili su tu opet ponuđeni politički podobni kao onaj Mulaomerović..
Dobili smo izvještaj komisije za obradu prijava nakon sastanka s ministrom. Ne znam šta bih ti rekla. Obzirom da 2 člana UO bira stručni savjet JU, 1 imenuje Ministarstvo, a 2 člana Vijeće roditelja (koje smo uspjeli oboriti i poništiti na temelju nezakonitosti i upravo sada se po vrtićima bira novo ovoga puta zaista od strane roditelja a ne po direktivama i od strane odgajatelja) - mislim da je sve jasno.
Pčelica

#388 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Pčelica »

Ako je "Pcelica" dovedena u pristojno stanje zahvaljujuci nesebicnom trudu roditelja, zasto uopste rijeci hvale za drzavu i direktoricu ciji je ona izvrsni organ?

Rijeci hvale za direktoricu su iz razloga sto je uspjela vratiti vrtic Pcelica, i sto ga je u vrlo kratkom roku stavila u funkciju. Stvorila osnovne uslove za rad. Bilo je price da ce se taj vrtic prodati, ali hvala Bogu nije. Zahvaljujuci direktorici vracen je.
valterbranisarajevo

#389 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Moram biti još malo dosadan. Ko je u stručnom savjetu JU? Arzijini ljudi? Da li to znači da će odnos u novom U.O. opet biti 3:2 za Arziju ( jer pretpostavljam da će ministarstvo izabrati podobnog a ne sposobnog, odnosno da joj se "smiješi" još jedan mandat i sve ono što proizilazi iz toga... :(
valterbranisarajevo

#390 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Pčelica wrote:Ako je "Pcelica" dovedena u pristojno stanje zahvaljujuci nesebicnom trudu roditelja, zasto uopste rijeci hvale za drzavu i direktoricu ciji je ona izvrsni organ?

Rijeci hvale za direktoricu su iz razloga sto je uspjela vratiti vrtic Pcelica, i sto ga je u vrlo kratkom roku stavila u funkciju. Stvorila osnovne uslove za rad. Bilo je price da ce se taj vrtic prodati, ali hvala Bogu nije. Zahvaljujuci direktorici vracen je.
Za to prima platu, kao i za sav onaj nerad i marifetluke....
hadzinicasa

#391 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Moram biti još malo dosadan. Ko je u stručnom savjetu JU? Arzijini ljudi? Da li to znači da će odnos u novom U.O. opet biti 3:2 za Arziju ( jer pretpostavljam da će ministarstvo izabrati podobnog a ne sposobnog, odnosno da joj se "smiješi" još jedan mandat i sve ono što proizilazi iz toga... :(
to je vijeće svih odgajatelja. Međutim tu ima jedan problem. Direktorica sjedi u vijeću odgajatelja i prva diže ruku za odabir kandidata za UO (direktni sukob interesa), te je jasno čija su dva preložena kandidata za UO ispred ovog tijela. Direktorica je također (što nema nigdje na svijetu) član sindikata - te je jasno odakle skupovi "podrške odgajatelja direktorici" (uz to što su ubijeđeni da im je citiram: "direktorica dala plate"!?!?!?!?!) dakle dala im nešto što im po zakonu pripada - ono najminimalnije i što su oni sami svojim radom zaradili.

isto to pokušala je napraviti za kandidta ispred vijeća roditelja: odgajateljice su izabrale po jednog roditelja ispred svakog vrtića i pozvale ga (samo tog jednog) u vijeće roditelja. na tom sastanku pojavila se direktorica i pročitala dva čovjeka koja VR treba da predloži u UO (ne može bit direktniji sukob interesa). To je sad palo.

Što se tiče 5. člana. Kešo, na tebe je red!!!!!
valterbranisarajevo

#392 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Da ne govorimo, koji je to marifetluk da Grad Sarajevo koji je osnivač JU Djeca Sarajeva nema svog predstavnika u UO...
safran

#393 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Pčelica wrote:Prva stvar, ne znam odakle vam ta glupost da je TVSA zvalo gledateljku u emisiji. To samo govori koliko netacnih stvari iznosite ovdje. Ta gosp. koja je zvala, je roditelj jednog djecaka koji ide u vrtic Pcelica. I licno znam da nema nikakve veze sa gosp. Arzijom, a kamoli da su je zvali.

Slobodno komentarisi, hvala bogu po postoje internet forumi gdje svako moze plasirati svoj stav. Medutim, kako ti nije jasno da forumasi okupljeni oko ove teme nisu nepismeni, neobrazovani i zatucani. Ocito je da je rijec o osobama koje prikupe informacije iz vise izvora prije nego donesu svoj stav i rade, prije svega, u interesu svoje djece a potom i u opcem interesu drustva u kojem zive. Takve osobe ti zele skrenuti paznju na cinjenicu da su tvoji komentari nesuvisli, kontradiktorni i kontraproduktivni te kao takvi ne zavrjeduju ozbiljno razmatranje koje im je posveceno.

Primarna zdravstvena zastita je pala bez ispaljene petarde pa danas "ako ti se ne svida tretman u Domu zdravlja imas privatnika koliko hoces". A doprinosi za zdravstveno osiguranje se jednako naplacuju. Vidis, isti scenarij se odigrava i na polju predskolskog odgoja - vise forumasa je vec izgovorilo "sta se s tim peglate kad ima privatnih vrtica". A porezi se jednako naplacuju. Ja mogu da platim privatni vrtic, mogu platiti i dadilju ali necu! Sta slijedi? Za 10-ak godina pa i prije roditelji manje platezne ce "castiti" vaspitacice i uprave kovertama da im prime djecu u slabo opremljene drzavne vrtice malog kapaciteta samo da bi mogli ici zaraditi za opstanak porodice. A porezi ....

Nakon predskolskog odgoja, isti scenarij slijedi i na polju osnovnog skolstva koje, mozda, uopste nece biti obavezno .... Rezultanta ovog procesa, pracenog monstruozno zaglupljujucim televizijskim programima (Operacija trijumf, Izgubljeni, Big Mamma House i sl.), moze biti samo jedna lobotomizirana masa koja ne talasa sve dok je sita, ima markicu za kafu i dok ima dovoljno spanskih serija da ispuni dan.

Ja ne zelim u takvom drustvu docekati penziju i zato osjecam obavezu kao roditelj i kao produktivan clan danasnjeg drustva (citaj - poreski obveznik) da ucinim sve sto je u mojoj moci da natjeram drzavne sluzbenika da sluze onima koji ih placaju.
idic

#394 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by idic »

safran wrote:

Slobodno komentarisi, hvala bogu po postoje internet forumi gdje svako moze plasirati svoj stav. Medutim, kako ti nije jasno da forumasi okupljeni oko ove teme nisu nepismeni, neobrazovani i zatucani. Ocito je da je rijec o osobama koje prikupe informacije iz vise izvora prije nego donesu svoj stav i rade, prije svega, u interesu svoje djece a potom i u opcem interesu drustva u kojem zive. Takve osobe ti zele skrenuti paznju na cinjenicu da su tvoji komentari nesuvisli, kontradiktorni i kontraproduktivni te kao takvi ne zavrjeduju ozbiljno razmatranje koje im je posveceno.

Primarna zdravstvena zastita je pala bez ispaljene petarde pa danas "ako ti se ne svida tretman u Domu zdravlja imas privatnika koliko hoces". A doprinosi za zdravstveno osiguranje se jednako naplacuju. Vidis, isti scenarij se odigrava i na polju predskolskog odgoja - vise forumasa je vec izgovorilo "sta se s tim peglate kad ima privatnih vrtica". A porezi se jednako naplacuju. Ja mogu da platim privatni vrtic, mogu platiti i dadilju ali necu! Sta slijedi? Za 10-ak godina pa i prije roditelji manje platezne ce "castiti" vaspitacice i uprave kovertama da im prime djecu u slabo opremljene drzavne vrtice malog kapaciteta samo da bi mogli ici zaraditi za opstanak porodice. A porezi ....

Nakon predskolskog odgoja, isti scenarij slijedi i na polju osnovnog skolstva koje, mozda, uopste nece biti obavezno .... Rezultanta ovog procesa, pracenog monstruozno zaglupljujucim televizijskim programima (Operacija trijumf, Izgubljeni, Big Mamma House i sl.), moze biti samo jedna lobotomizirana masa koja ne talasa sve dok je sita, ima markicu za kafu i dok ima dovoljno spanskih serija da ispuni dan.

Ja ne zelim u takvom drustvu docekati penziju i zato osjecam obavezu kao roditelj i kao produktivan clan danasnjeg drustva (citaj - poreski obveznik) da ucinim sve sto je u mojoj moci da natjeram drzavne sluzbenika da sluze onima koji ih placaju.
Krucijalni problem ovog društva i kompletne države BiH je u tome što ima stanovnike koji ne misle svojom glavom niti ih interesuje gdje i za šta se troši novac koji im se svakog mjeseca odvaja od plate. Očit primjer pčelice, koja se pokušava predstaviti kao brižan roditelj, a na sva usta brani Direktoricu i njen rad, a na štetu svog djetea. Ako dotična uopšte ima dijete. :x
Ako mene kao roditelja nije briga kakvi su uslovi u Javnoj Ustanovi Djeca Sarajeva u kojoj moje dijete provodi cijeli dan i ako me nije briga kako se tamo hrani i ko ga i na koji način odgaja i vaspitava, onda stvarno mi nije jasno koga to treba da zanima.
Ja ne očekujem obdanište kao na zapadu niti očekujem niti zahtjevam nešto što je nemoguće, ali smatram da za ovaj novac kojim se raspolaže se može učiniti puno više. Navela sam primjer starijeg djeteta koje je ranije išlo u taj isti vrtić i tada sam bila puno zadovoljnija nego sada kada u taj isti vrtić ide mlađe dijete. Primjer produženog boravka gdje se za isti novac puno bolje i kvalitetnije hrane nego u vrtiću.
Da budem iskrena, nemam pojma ko je bio Direktor JU prije par godina, niti se ta osoba eksponirala u javnosti. Žena je radila svoj posao i nije bilo nekih krupnih zamjerki. Gđa. Mahmutović je sama sebe dovela u središte medijske i pažnje javnosti, nepromišljenim i ishitrenim potezima i izjavama. Sada kada joj se to "obilo o glavu" krivi su joj svi, što se više čupa to sve dublje tone. Njen je problem što su roditelji djece u vrtićima zaposleni ljudi, mahom intelektualci, koji po svoju pamet ne idu na stranačke sastanke i nije u mogućnosti sa njima manipulisati kao sa uposlenicama JU. :x
idic

#395 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by idic »

Ponovljen post
jedna mama

#396 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by jedna mama »

mIRCerka wrote:To sto joj sin umro, a muz je stavio radi 20godisnjakinje, nije poenta. Ako ona ima problema, onda nije sposobna za odredjenu funkciju.
I tu je kraj rasprave. Da li nosi maramu ili kriz, nije poenta. Ako djeca jedu svjeze povrce i spavaju na kreveticima a ne na memljivim spuzvama na podu, moze nositi i irokez sto se mene tice.

M ako si ti da odredjujes ko je sposoban za kakvu funkciju i ima li problema.
Jedini ko ima problema u ovom gradu ste vi, grupa prevazidjenih jadova koje je vrijeme pregazilo i koji na mala vrata pokusavate vratiti nekakvu farsu od bratstva i jedinstva.
Vjeronauk u obdaniste a hvala bogu i skole je uveden i nikakvi miksici i propali kvazi intelektualci ga nece osporiti.
mericak

#397 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by mericak »

jedna mama wrote:
mIRCerka wrote:To sto joj sin umro, a muz je stavio radi 20godisnjakinje, nije poenta. Ako ona ima problema, onda nije sposobna za odredjenu funkciju.
I tu je kraj rasprave. Da li nosi maramu ili kriz, nije poenta. Ako djeca jedu svjeze povrce i spavaju na kreveticima a ne na memljivim spuzvama na podu, moze nositi i irokez sto se mene tice.

Jedini ko ima problema u ovom gradu ste vi, grupa prevazidjenih jadova koje je vrijeme pregazilo i koji na mala vrata pokusavate vratiti nekakvu farsu od bratstva i jedinstva.
Vjeronauk u obdaniste a hvala bogu i skole je uveden i nikakvi miksici i propali kvazi intelektualci ga nece osporiti.
Jel to zato sto si ti samo jedna u nizu "jednih mama" koje od sapunica nemaju vremena da uce svoju djecu o vjeri, pa bi da ti drugi dijete uce ispravnim vrijednostima koje bi trebalo da ponese iz kuce? U obdanistima djeca trebaju da se igraju, uce kako se peru rukice pred obrok i sl., a od "ozbiljnijih" stvari eventualno uce slova i pokoju rijec stranog jezika, a za ostalo treba da se pobrinu roditelji. Steta sto isti to nisu u stanju uraditi jer imaju kompleks nize vrijednosti u blizini "miksica".
safran

#398 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

jedna mama wrote:

Mislim da mircerkin post nisi dobro razumjela. Ona govori o primarnijim potrebama djece. Ili mozda smatras da je djeci predskolskog uzrast potrebniji vjeronauk od zdrave ishrane i sna?
jedna mama

#399 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by jedna mama »

mericak wrote:
jedna mama wrote:

Jel to zato sto si ti samo jedna u nizu "jednih mama" koje od sapunica nemaju vremena da uce svoju djecu o vjeri, pa bi da ti drugi dijete uce ispravnim vrijednostima koje bi trebalo da ponese iz kuce? U obdanistima djeca trebaju da se igraju, uce kako se peru rukice pred obrok i sl., a od "ozbiljnijih" stvari eventualno uce slova i pokoju rijec stranog jezika, a za ostalo treba da se pobrinu roditelji. Steta sto isti to nisu u stanju uraditi jer imaju kompleks nize vrijednosti u blizini "miksica".
Za tvoju informaciju u zivotu u nisam pogledala 2 sapunice, i bila bih sretna kada bi ti u zivotu procitala i 10 posto onog sto sam ja procitala i naucila u zivotu.
to o kompleksima nize vrijednosti si pogrijesila adresu, jer ja koliko vidim komplekse uglavnom imaju oni koji ne znaju kako popuniti upitnik u prvom razredu osnovne skole za svoju djecu pa lupaju glavom od zid u izmisljanju kategorija il je snijeg il su labudovi
"miksici" nego sta, slatki su pravo :lol: :-)
hadzinicasa

#400 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by hadzinicasa »

jedna mama wrote:
Za tvoju informaciju u zivotu u nisam pogledala 2 sapunice, i bila bih sretna kada bi ti u zivotu procitala i 10 posto onog sto sam ja procitala i naucila u zivotu.
to o kompleksima nize vrijednosti si pogrijesila adresu, jer ja koliko vidim komplekse uglavnom imaju oni koji ne znaju kako popuniti upitnik u prvom razredu osnovne skole za svoju djecu pa lupaju glavom od zid u izmisljanju kategorija il je snijeg il su labudovi
"miksici" nego sta, slatki su pravo :lol: :-)
meni je žao što se bratstvo i jedinstvo miješa sa osnovnim ljudskim i zakonskim pravima kako djece tako i roditelja. A kvalitet intelektualke kakvom se predstavljate ne pokazuje se paušalnim kvalifikacijama o tome zna li neko ili ne zna popuniti nekakav upitnik. Ja recimo bih vrlo lijepo znala popuniti upitnik o tome koji od specijaliziranih programa: ples, strani jezik, likovno ili vjeronauk želim da mi dijete izučava u vrtiću.

poenta je da mi niko takav upitnik sa ravnopravnom mogućnošću izbora nije NIKAD ponudio. o tome se radi.
Post Reply