GandalfSivi wrote:Procitao uvodni post, pa preskocio slijedecih 16 stranica, bas mi je nesta bilo mrsko citati. Ali da se vratim na uvodni post, tj. izjavu Montena. Slazemo se mi da to vise nije isto Sarajevo. Mnogih ljudi koji su cinili taj grad vise nema u njemu. Dosle su neke nove generacije, vjerovatno i neka nova shvatanja, tako da se grad mjenja. Sada bih ja mogao otici na raspravu kako se sve u zivotu mijenja, pa tako i jedan grad, ali da ne idemo u tom pravcu, recimo samo da je Monteno u pravu.
Ali ima tu jedna druga stvar. Ako se on i ja slazemo da grad nije isti, ne slazemo se zasto je to tako. Ja recimo krivim Kemala Montena za to sto se desava. I njega i sve ostale kemale koji su se ispalili iz grada i onda poceli pricati kako grad nije isti. Ko ih je tjerao da odu. Sve te likove koji su davali smek gradu, kako umjetnike tako i ostalu raju koja su odrasla u tom gradu. Najlakse se ispaliti pa pricati protiv grada. Sto nisu ostali i borili se da grad zadrzi svoj duh. Sto nisu isli primjerom jednog Davorina Popovica ili Mirze Delibasica, koji su bili prava sarajevska raja, ne samo po naglasku, zajebancijama svojstvenim nama, nego i po tome kada su imali opciju ostati ili otici, odabrali su da dijele sudbinu svoga grada. I zato ce njih dvojica biti puno veci ljudi od svih ovih supaka koji sa strane se proseravaju protiv Sarajeva. Zao mi je Kemice, odrastao sam uz tvoje pjesme, bio si mi uvijek drag, ali si ipak supak i to zesci...
I sta im je donjelo? Grad je pun papanluka i ja kao sarajlija ga ne volim. Sto ja moram voliti nesto samo sto treba da se voli. Ovaj grad je postao provincija i ja tu ne mogu nista. Razumijem Kemu i izjava mu je na mjestu. Rat je mozda ranio Sarajevo ali zato su ga njegovi gradjani definitivno ubili i grad nikad nece biti sto je nekad bio