koliko znam, nama niko nista nije davao... dapace, bih je jedina pred rat izdvajala novac za pomoc c. gori... vidim ja da si ti 90 imao 11 godinajeza u ledja wrote:...
U BiH je gore, naravno. Nama je bilo dobro dok smo zivjeli u zajednici s bogatijima. Sad kad njih nema naravno da nam je gore.
Plus posljedice rata.
Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
-
salihh
#376 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
-
salihh
#378 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
provjeri ponovo za c. goru... 90 je samo bih davala samodoprinos za obnovu c,gorskog primorja od posljedica zanljotresa...jOFLA wrote:Svi su Beogradu davali porez. I Crnoj Gori za obnovu osim Slovenije.salihh wrote:koliko znam, nama niko nista nije davao... dapace, bih je jedina pred rat izdvajala novac za pomoc c. gori... vidim ja da si ti 90 imao 11 godinajeza u ledja wrote:...
U BiH je gore, naravno. Nama je bilo dobro dok smo zivjeli u zajednici s bogatijima. Sad kad njih nema naravno da nam je gore.
Plus posljedice rata.
- jeza u ledja
#380 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ih da sam bogdo.salihh wrote:koliko znam, nama niko nista nije davao... dapace, bih je jedina pred rat izdvajala novac za pomoc c. gori... vidim ja da si ti 90 imao 11 godinajeza u ledja wrote:...
Plus posljedice rata.
Nisam rekao da su nam bukvalno davali sadaku. (A ocigledno bilo je i toga, na primjeru CG, a slalo se i u BG). Postoje drugi nacini izdvajanja i solidarisanja.
Uostalom u svakoj federalnoj drzavi postoje izdvajanja za regionalni i za federalni budzet.
Evo npr. JNA, sta mislis bogati da nije bilo onolike vojske da li bi Bosna imala onoliku vojnu industriju?
- jeza u ledja
#382 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ne kontam?
Samo hocu da kazem da su siromasnije republike, ukljucujuci i nas, u toj federalnoj drzavi imali vise koristi od bogatijih nego obratno. Zato sam i napocetku rekao, sto se mene tice ja bi odmah nazad u 'Jugoslaviju' ako ce ona obuhvatati samo onu originalnu - Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba.
Samo bez Srbije molicu. 
....i naravno, bez komunizma.
Samo hocu da kazem da su siromasnije republike, ukljucujuci i nas, u toj federalnoj drzavi imali vise koristi od bogatijih nego obratno. Zato sam i napocetku rekao, sto se mene tice ja bi odmah nazad u 'Jugoslaviju' ako ce ona obuhvatati samo onu originalnu - Kraljevinu Slovenaca, Hrvata i Srba.
....i naravno, bez komunizma.
-
mostarac
#383 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
1. Energoinvest je bio najjaca jugoslovenska kompanija i najsvestranija i izmedju ostalog u njegovom sastavu su bili i Aluminij Mostar i rafinerije u Brodu i Modrici.jeza u ledja wrote:Netacno, koja je to firma? Imas li kakav izvor?mostarac wrote:da da oni su finansirali sve nas, al je najjaca jugoslovenska firma bila u Bosni i Hercegovini.
Ja se npr. sjecam (takodje bez izvora), nekad davno neke liste bivsih Yu kompanija po jacini (valjda po kolicini kapitala tako nesto). Najjace bh kompanije su bile UNIS pa onda Energoinvest. U Jugoslaviji su te firme bile ovako na dvadesetom i nekom mjestu. Nazalost veze nemam odakle mi to.
Evo nadjoh beze na wikipediji
GDP per Republic/Country: (source IMF/World Bank - 1990)
Country Economy
Country Number of citizens GDP/Billion of USD GDP/USD per capita
1 Serbia 5,590,000 16,910 3,025
2 Slovenia 1,982,000 13,740 6,940
3 Croatia 4,784,000 25,640 5,350
4 Bosnia 4,364,000 10,870 2,490
5 Montenegro 652,000 1,520 2,330
6 Macedonia 2,021,0000 4,420 2,180
Total Yugoslavia 23,451,000 84,120 3,587
Znaci u BiH GDP per capita manji od onog u Srbiji, skoro 3 puta manji nego u Sloveniji, a vise nego duplo manji nego u Hrvatskoj. Prije rata.
Poredjenja radi danas je GDP per capita u Sloveniji 28,000, Hrvatskoj 15,500, Srbiji 10,400, Makedoniji 8,400, BiH 6,100 i Crnoj Gori 3,800 (izvor CIA The World Factbook). Znaci u Sloveniji je sad 4.5 puta veci nego u BiH, u Hrvatskoj je 2.5 puta veci. Recimo mozes porediti i Srbiju (bez Kosova) sa Slovenijom ili Hrvatskom 1990-e i sad pa vidjeti da se razlika povecala. Znaci bogate republike su danas jos bogatije od siromasnih.
I sad joj je privreda tako koncipirana, s tim sto ne moraju davati izdatke u federalnu kasu. Sta mislis koja je varijanta za njih bolja?mostarac wrote: Covjece shvatas li ti kakve nebuloze govoris. Slovenija nikad ne bi mogla biti to sto jeste bez ostalih republika, jer je privreda tako koncipirana.
Da, tako Slovenija, Hrvatska i Srbija uredjuju nasu ekonomiju kako hoce. A mi tu nista ne mozemo, a pogotovo ne 'zatvarati' pipe.mostarac wrote: Da mi Bosanci nismo glupi kao sto jesmo pa da lijepo zatvorimo pipu i odvoz trupaca u Sloveniju pitao bi te gdje bi bila slovenska drvna industrija. Zatim zanimljivo bi bilo viditi kako bi se Dalmacija ponasala da Bosna zatvori pipe struje. Zelim ti reci da nijedna od tih republika sama nije mogla nista i nije imala sanse sto i danasnje vrijeme dokazuje, kad su te republike siromasne kolonije koje izrabljuje kako ko hoce i maltretira i uredjuje ih i iznutra kako ko hoce.
A cekaj, prije rata nije bilo taksi jel? Pa oguli te drzava dok dobijes cek. Govoris kako su se prije skole pravile od para iz tih firmi, kao da su firme bile privatne pa izdavale pare.mostarac wrote: isto tako prije samo 20 godina Slovenija je u svom vlasnistvu imala: Iskru, Gorenje, Tomos, Elan, Rasicu, Jutranjku, Peku, Drogu, Fructal, TAM, Litostroj, Savu Kranj, a danas ista ta Slovenije to NEMA,nego imaju strani kapitalisti koji zaradu od tih preduzeca izvoze vani, a radnicima kao i svaki kapitalisti daju onoliko koliko moraju. Ostatak zarade, osim nuznog ulaganja u firmu, odlazi van iz Slovenije, a nekad su od toga pravljene skole, putevi, bolnice, pozorista. Danas to nasa sjeverna braca placaju povecanim porezima, tj. direktno iz svog dzepa i onda ti meni zelis reci da im je danas bolje nego onda. Jest kako da nije. Ubili se od dobrote.![]()
Izvor molicu.mostarac wrote: Prosjecna penzija im svega 300 maraka veca od prosjecne penzije u opustosenoj bosni. Toliko o snazi slovenske drzave i nenormalnom razvitku iste nakon izlaska iz Jugoslavije. O Hrvatskoj se isto ovako moze samo je u njih stanje jos gore.
2. Super za GDP al vrijednost dolara onda i danas nije bila ista. Dolar je danas pod stecajem. i povecanje GDP-a se cak i u Bosni povecalo 2-3 puta, a neces mi valjda reci da Bosanci zive danas bolje nego prije rata.
3. Slovenacka privreda i danas jeste tako koncipirana, samo sto je broj prodanih Gorenje televizora npr 100 puta manji nego prije rata, jer ih prodaju pod istim uslovima kao i sony i panasonic i samsung, a to znaci i da su tu negdje u cijeni. Ne sjecam se kad je neko kupio neku elektronsku napravu gorenje. Cak i ne vidjam njihove televizore po prodavnicama. Da ih mozda ne izvoze u EU? Jest evo kamioni gume poderali od silnog transporta
4. Slovenija ima uticaj na BH ekonomiju 10 puta manji nego prije rata, samo njihov je problem taj sto se nisu probili ni prema zapadu. Jednostavno su u stagnaciji jer su izgubili trzista u ostalim republikama, a nisu se probili na zapad. Argeta i perutnina ptuj se jos i bore pomalo, al ovo ostalo bogami tanko. Palome na mapi nema u BiH, Kolinska je minimalno prisutna, Radenska je arhivski primjerak - jednostavno ubila ih konkurencija iz EU. Nemaju nikakav uticaj na BH ekonomiju, sto se za Austriju i Italiju ne bi moglo reci. One su stvarni gospodari zivota i smrti u BiH preko svojih banaka.
5. Prije rata je bilo samodoprinosa i bilo je kao i u svakoj drzavi poreza, al danas se ne placa porez jos samo na vazduh. Drzavna preduzeca su davala odredjen procenat dobiti drzavi ukoliko su imali viskove i nije se ona drzava pravila iskljucivo na porezu kao danasnja i sto je najvaznije sve sto se pravilo ostajalo je NAMA, a nisu se punili privatni dzepovi. Skole se jesu pravile indirektno od novca iz tih firmi jer je drzava imala uticaj u firmi, a da su bile privatne ne bi se napravila ni skolska klupa.
6. Izvor za visinu slovenske penzije mi je predstavnik stranke penzionera noc nakon izbora u sloveniji na slovenackoj televiziji. Ako laze on onda lazem i ja.
Slovenija je debelo zijanila izlaskom iz Jugoslavije, al ti nas sve ovdje hoces silom ubjediti da nije, a argumenti su ti katastrofalni. Sve sto je vrijedilo od preduzeca im je propalo, a dio otisao u ruke stranog kapitala i ti meni govoris da su profitirali. Pa de genije objasni nam svima kako su to slovenci profitirali, ako su ostali totalno bez icega i na kraju kad im je tako dobro zasto su najveci jugonostalgicari bas slovenci.Bilo kakvo okupljanje te vrste ljudi okupi bas najvise slovenaca.
@zlajo: u poredjenu s bosnom u hrvatskoj se zaista osim onog sto sam nabrojao moze reci da je bio malo veci vatromet izuzev Vukovara o kojem isto ima raznih prica zasto i zbog cega se desio (te price sam slusao na HTV-u da ne bude zabune i optuzivanja ovakvih ili onakvih)
Ovo ostalo ti je smjesno. Hrvatska se kompletna izgradila u Jugoslaviji, od privrede do infrastrukture. Pogledaj samo silne firme koje su u Hrvatskoj nastale u Jugoslaviji i postale brend. Koju je to novu firmu napravila hrvatska od osamostaljenja ili neki privatnik, a da je ta firma gigant? Nijednu i jos dugo dugo nece. Jugoslavija je u ono vrijeme bila sposobna napraviti olimpijadu, a Hrvatska jos uvijek nije sigurna hoce li uspjeti organizovati jebeno svjetsko rukometno prvenstvo u 4 grada, nazalost. Toliko o snazi i moci danasnje Hrvatske. Jugoslavija je to bila u stanju prije skoro 40 godina.
Sto sam rekao za hrvatsku potpuno isto vazi i za sloveniju.
- Mogly
#384 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Prije rata, na Brijonima su svi (uključivo CG) bili za konfederaciju nezavisnih država, jedino je Milošević bio protiv, a to je opet imalo veze samo sa činjenicom da on u slučaju konfederacije gubi vlast. Taj je čovjek bio samo gladan vlasti, nikakvih drugih ideala nije imao. Tuđman je kasnije imao isti motiv kada je dogovorio podjelu Bosne.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Da je narod htio opstala bi jugoslavija. Ovako su samo srbi hjeli da opstane jugoslavija i to je moralo propasti. Mozete danas pricati sta hocete o toj zemlji, to je historija i mi se samo mozemo nadati da jednog dana citav taj prostor Ex SFRJ zivi opet ujedinjen u ujedinjenoj Evropi. Sve ostalo su puste price i budalastine.
Slažem se. Ali postoji određen nivo do kojega ekonomska saradnja može da ide zbog administrativnih barijera. Da to nije tako, Končar bi danas isporučivao tramvaje u Sarajevo, Beograd, Skoplje, Tiranu...Sami bi pravili hidroelektrane u Bosni i koristili Končareve generatore. Ne bi mašine u Hrvatskoj prdile neangažovane već bi probijale tunele, gradile vijadukte, autoputeve, pruge. Čudi me da svjesno bježiš od činjenicaosa wrote: svakako imamo interes biti dio regije ili dio eu, nato-a i slično, imamo interes trgovati, surađivati na svim poljima od kojih naravno imamo koristi, ali biti dio iste države, njegovati nekakvo bratstvo i sl. , e to nemamo interes, čist račun-duga ljubav, to je jedini interes.
- stickitout
#385 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Lincoln-Burrows wrote:Sve što si nabrojao a nalazi se u Hrvatskoj i danas je brend svjetskog glasa,zonbirile wrote:osa
na svim temama ti znaš sve iz prve ruke,evo ti nešto iz druge noge
Jeli propaganda,ili šta,glupost jest,ali bila 4 armija u Evropi
Po statističkim podacima EC i ostalih nikada SFRJ nije bila zadnja u Evropi
Imali par brendova svjetskog glasa Elan,SAS,Cedevita,Podravka-Vegeta,aspirin
Imali evropske , svjetske ,olimpijske zlatne,srebrne,bronzane u košarci,vaterpolu,boksu,rukometu,a i ostali su znali ubosti rezultat
Imali najjači pasoš u svijetu
imali najljepše more na svijetu
imali olimpijadu,i druga evropska i svjetska takmičenja
Imali svoju poljoprivredu i industriju
imali svoje termo,hidro i nuklearku već 1974g
imali željeznicu i rafinerije sa naftovodom,gasovodom
imali tv,radio kao i proizvodnju aparata za isto
imali TAS;CIMOS;CRVENA ZASTAVA;TAM;FAP,IMV u autoinustriji
imali tvornice vlastitog oruđja i opreme
imali škole.fakultete,kina,biblioteke,domove kulture
imali smo..ne mogu više nabrajati
e sada ti pored svakog odgovori šta je za 12g napravljeno od toga,ne nasljeđeno i opravljeno
tako da ne vidim što se ciljano hoće reći.
-
The__Doctor
#386 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
vidim ovdje neki hoce da dokazu da je BiH bila siromasnija od nekih republika pa su oni nama sadaku davali
mi jadni bili nezaposleni nismo imali da jedemo pa nas komsije hranile ni fabrike nismo imali kako treba 
-
mostarac
#388 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ko bi danas jednog dvadesetogodisnjaka iz Trebinja npr. natjerao u Bihac da radi nesto ovako i to sve dzaba?
http://img253.imageshack.us/img253/6971/akcijaslp1.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/6971/akcijaslp1.jpg
- Vodenjak
#389 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Bas tako @osa!osa wrote:kakvo potcjenjivanje svojih sugrađana, svi glupi , tupi i neupotrebljivi, samo ti pametan, pa kad je tako što ti je loše , što kukaš za jugom, toga više nema, pobrini se da ti bude bolje, nema više partije da određuje, tko, gdje kada i kako, sada moraš sam.Vodenjak wrote:Samo ti uzivaj ali nemoj ljude lagati o tome kako je bilo prije!osa wrote:
s obzirom da ne kukam vjerojatno mi je dobro, zašto onda ljude ne naučiti, da i oni manje kukaju.
I nemoj prosipati shuplju kako danas teku med i mlijeko jer bi ti jos, naivni kakvi vec i jesu, mogli i povjerovati!
Ja upravo to i radim! Potcjenjujem OGROMAN broj ljudi u mojoj zemlji!
Potcjenjujem ih zbog njihove naivnosti, njihove glupe i nesebicne podrske ljudima koji su ih zavili u crno, oduzeli im sadasnjost, stvorili sve uslove za jos crnju buducnost a polako im, i na ovoj temi izmedju ostalog, kradu i proslost!
Nadam se da ce barem nekog od tih istih ljudi moje rijeci povrijediti, naljutiti i barem natjerati da mi kontriraju jer ce to biti mozda prvi korak u tome da se i sami zamisle sta zapravo rade od svojih zivota i u cije ruke daju svoju buducnost i buducnost svoje djece!
Drugo, dragi moj dobrostojeci sagovornice, ne sekiraj se previse oko toga kako je meni. Niti kako mi je bilo uostalom.
U Jugi, iako sam u njoj zivio 31 godinu, nikad nisam dobio posao. Ali, to ne znaci da nisam radio. Naprotiv! Sam sam sebi stvorio posao i na tom se poslu borio da bih i sebi i radnicima koje sam vodio omogucio zivot dostojan covjeka! Na tom mi putu niko nije stajao! Imao sam i stvorio onoliko koliko sam bio sposoban, koliko sam imao znanja i ostalih mogucnosti. Jer, vjerovao ili ne, tada su znanje, volja i sposobnost, uz sve ostalog sto krasi vrijednog covjeka ipak omogucavali da se uspije u zivotu. Danas je najbolji i prakticno jedini uslov za uspjeh biti u milosti lokalnih djilkosha koji nista od navedenog nemaju osim shupljih prica o naciji i vjeri kojom drze u suri toliki broj ljudi. I naravno stalne spremnosti da opale chvoku onima koji ne shvataju koliko su zapravo sretni u jednom takvom drustvu!
Toliko o tome kako mi je BILO. A danasnjosti sto se tice, ni tu ne brini. Ni danas mi nije puno drugacije nego sto mi je bilo u Jugi. Sta vise...
Samo, razlika izmedju tebe i mene je sto ja ipak vidim malo dalje od sopstvenog nosa (sto ce reci - dzepa!) i sto ja ne mogu biti sretan kad imam ako znam da velika vecina ljudi oko mene ipak - nema!
A nema, pa ma koliko se ti upinjao da mi dokazes suprotno!
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#390 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Upravo to Vodenjak. Meni nikako ne moze biti svejedno ako ja mogu otici na more/skijanje, a moj drug ne moze zato sto mu je stara nezaposlena, a stari malo malo dobija otkaze od raznoraznih privatnika. Pricao sam sa roditeljima o tim primanjima prije i sada i rekli su mi da su nam sada veca primanja nego prije rata (i to ne malo), ali kada bi birali kada im je bolje bilo, naravno prije. Bash zbog razloga jer su se tada cijenile vrijednosti dostojne covjeka, a danas se samo cijeni ako imas love i ako ti mogu biti od koristi
- Vodenjak
#391 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
Ne trebaju nama neprijatelji. Nase je neznanje nas najveci neprijatelj!
Prva republika koja je zapravo izasla iz Jugoslavije bila je Srbija!
Jos 1989 godine su donijeli republicki Ustav kojim su jasno i decidno rekli da ce postivati savezni Ustav samo ukoliko se ne kosi sa Ustavom Srbije.
Onome koji zna sta Ustav jedne drzave predstavlja - ovo je dovoljno.
Ista je ta Srbija od 1987 pa do pocetka devedesetih bjesomucno skakala po Slovencima samo zbog toga sto su isti htjeli ciste racune. To se skakanje ocitovalo sto javno sto tajno.
Javno je to bilo na silnim sjednicama jugoslovenskog rukovodstva i javnim pozivom na bojkot slovenackih pregovora a tajno, i bog dragi ako ga ima ne zna sta se sve desavalo.
Prema tome, bez da umanjujem ulogu Slovenije u svemu ovome, takvo ponasanje Milosevica i njegovih satelita je bilo osnovnim uzrokom i referenduma u Sloveniji a poslije i svih ostalih.
Izuzev Tudjmana za koga i dalje tvrdim da bi se htio osamostaliti sve da se i njega a i svakog Hrvata ponaosob pticijim mlijekom hranilo.
- Prozor
#392 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
sad ce neko od dezurnih da objasni kako je tudjman zapravo bio pozitivan, samo ponekad pogrijesio, ljudskiVodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
Jos 1989 godine su donijeli republicki Ustav kojim su jasno i decidno rekli da ce postivati savezni Ustav samo ukoliko se ne kosi sa Ustavom Srbije.
Ista je ta Srbija od 1987 pa do pocetka devedesetih bjesomucno skakala po Slovencima samo zbog toga sto su isti htjeli ciste racune. To se skakanje ocitovalo sto javno sto tajno.
Javno je to bilo na silnim sjednicama jugoslovenskog rukovodstva i javnim pozivom na bojkot slovenackih pregovora a tajno, i bog dragi ako ga ima ne zna sta se sve desavalo.
Prema tome, bez da umanjujem ulogu Slovenije u svemu ovome, takvo ponasanje Milosevica i njegovih satelita je bilo osnovnim uzrokom i referenduma u Sloveniji a poslije i svih ostalih.
Izuzev Tudjmana za koga i dalje tvrdim da bi se htio osamostaliti sve da se i njega a i svakog Hrvata ponaosob pticijim mlijekom hranilo.
- Vodenjak
#393 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ma ja...Prozor wrote:sad ce neko od dezurnih da objasni kako je tudjman zapravo bio pozitivan, samo ponekad pogrijesio, ljudskiVodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
Mada, u principu, briga me i za Tudjmana ili za bilo koga od onih koji su ucestvovali, na bilo koji nacin, u rusenju one zemlje!
Ono sto je meni bitno je da se zna da moj izlazak na referendum 1992. godine nije bilo glasanje protiv one Jugoslavije u kojoj sam rodjen i u kojoj sam lijep zivot zivio vec moje protivljenje nekoj novoj Jugoslaviji koja se gradila u Beogradu.
Druga je sad stvar koliko su i sta uradili oni koji su trebali da grade onakvu BiH za kakvu sam glasao ali kojima tako nesto zapravo nije ni padalo na pamet!
Ni prije ni poslije referenduma!
- jeza u ledja
#394 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
27.4%? Odakle ti taj podatak? Odnos bruto/neto bio je najmanje 35%, to su bila izdvajanja za zdravstveno, penziono i raznorazni prihodi. A plata X puta manja od zapadnjacke. Daj ba nemoj zezat.jOFLA wrote: Uporedi porez od 27,4% na prihod u SFRJ, studentima uz rad dvostruko manji porez, familiji sa jednim roditeljem i invalidima rada još manje, pa uporedi to sa onim što ti uzmu mjesečno na zapadu plus godišnje oporezivanje zapadnih plata, i šta u uporedbi dobiju zapadnjaci na primjer u zdravstvu od plaćenja poreza, i koliko zapadnjaci plaćaju to isto zdravstvo privatno mimo poreza.
'Starija generacijo', nisi ti skonto sta ja hocu reci. Ovaj tvrdi da su danas porezi/izdvajanja veci nego za vrijeme Yu (jesu vjerovatno samo u BiH zbog kurca od birokracije). Ja tvrdim da nisu, ni u Sloveniji ni nigdje drugo, ako nista tu su negdje. A plata je mnogo veca nego onda. GDP per capita u Sloveniji danas $28,000 , a 1990-e bio $7,000. Evo ja sad otisao ovdje i izracunao da je $7,000 onda danas kada se uracuna inflacija nesto manje od $11,000. Znaci, prosjecnom Slovencu se od nezavisnosti bruto dohodak povecao sa 11k na 28k.Koliko god nevjerovatno mlađim generacijama zvučalo da se eto moraju i nasmijati i prevrtati očima, nekada su firme u SFRJ ipak radile i zarađivale, pa se tako nekad od njihovih plaćenih poreza državi i moglo graditi škole i finansirati i zdravstvo i obrazovanje, dok je danas zaduživanje kreditima inostranstvu glavni i jedini značajan državni izvor prihoda. Ne spominjući sadaku (koja se ljepše naziva pomoć za razvoj) milostinju razvijenih država koju nam danas u ime ratnog stradanja poklone koju paru, barem bez kamata. To je nama naša demokratija izvojevala.Govoris kako su se prije skole pravile od para iz tih firmi, kao da su firme bile privatne pa izdavale pare.![]()
- jeza u ledja
#395 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
A ta nova Jugoslavija koja se gradila u Beogradu se mogla samo graditi na osnovu one vec postojece Jugoslavije i nedemokratskog sistema koji joj je to dozvoljavao. Poenta je u tome - da Jugoslavije nikad nije bilo (u prijevodu zajednice sa Srbijom) 1990-e Beograd ne bi ni mogao da zamislja 'neku novu Jugoslaviju' jer bi to bilo kao da Velika Britanija danas zamislja 'neku novu Britaniju' sa Irskom, tj. nedvosmislena agresija jedne clanice EU i NATO na drugu.Vodenjak wrote: Ono sto je meni bitno je da se zna da moj izlazak na referendum 1992. godine nije bilo glasanje protiv one Jugoslavije u kojoj sam rodjen i u kojoj sam lijep zivot zivio vec moje protivljenje nekoj novoj Jugoslaviji koja se gradila u Beogradu.
Nego pitanje je sljedece - da li ti mislis da je vrijedilo tvojih 31 godinu zivota u onoj SFRJ, kada znas da si sve izgubio 92-e?
- jeza u ledja
#396 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Govorim samo da ni Slovencima nije mane, a ti optuzi samo Srbiju i Hrvatsku za raspad.Vodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
A sad, diskutabilno je da li je izdvajanje ostalih republika iz SFRJ u stvari bila prvenstveno zelja za razvodom od Srbije (mislim na Slo i Hr). Nominalno i Slovenci i Hrvati su u pocetku samo zeljeli vecu nezavisnost od Beograda, poslije se to pretvorilo u zelju za nezavisnoscu. U tome su prednjacili Slovenci. Ne znam, mozda neko zna nesto vise o njihovim stvarnim tadasnjim namjerama. (Drnovsek, Jansa, Kucan).
-
palermo
#397 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Da se i ja složim sa tobom.I to bez zadrške.Vodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
P.S
kako smatram da su ovakve teme prilično deplasirane, da ne kažem glupave, onda mi se nije nikako dalo čitati sve što je napisano, pa postoji mogućnost da sam štogod i propustio...........ako je tako, opraštajte braćo
- Vodenjak
#398 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Ama @jeza, pobogu...jeza u ledja wrote:Govorim samo da ni Slovencima nije mane, a ti optuzi samo Srbiju i Hrvatsku za raspad.Vodenjak wrote:Eto vidis...jeza u ledja wrote:A Slovenci? Pa oni su prvi poletili na plebiscit ne?
A sad, diskutabilno je da li je izdvajanje ostalih republika iz SFRJ u stvari bila prvenstveno zelja za razvodom od Srbije (mislim na Slo i Hr). Nominalno i Slovenci i Hrvati su u pocetku samo zeljeli vecu nezavisnost od Beograda, poslije se to pretvorilo u zelju za nezavisnoscu. U tome su prednjacili Slovenci. Ne znam, mozda neko zna nesto vise o njihovim stvarnim tadasnjim namjerama. (Drnovsek, Jansa, Kucan).
Slovenci su pragmaticari i to veliki!
De se malo osvrni oko sebe pa pogledaj da oni zapravo i danas imaju gotovo isto ono trziste koje su imali u Jugoslaviji. I dan danas se shirom "nezavisnih i samostalnih" pije njihovo mlijeko, njihova voda, njihova piva... A porez i dobit ubiraju sami za sebe.
Hocemo li i tu reci da su oni krivi zbog toga?
A da ne pominjem da danas sve i jedna drzava nastala od bivse Juge hoce u Evropu a tamo ih umjesto Beograda ceka - Brisel!
S tim da ce u toj Evropi svi skupa po razvijenosti biti ono sto su Kosovo i Makedonija bili u Jugi...
A ovo ti pitanje ne razumijem...
Nego pitanje je sljedece - da li ti mislis da je vrijedilo tvojih 31 godinu zivota u onoj SFRJ, kada znas da si sve izgubio 92-e?
- jeza u ledja
#399 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
Pa da, opisujes upravo razloge zbog kojih je Slovencima vise odgovaralo da budu van. Zato i ja kazem - oni su htjeli nezavisnost.Vodenjak wrote:
Ama @jeza, pobogu...
Slovenci su pragmaticari i to veliki!
De se malo osvrni oko sebe pa pogledaj da oni zapravo i danas imaju gotovo isto ono trziste koje su imali u Jugoslaviji. I dan danas se shirom "nezavisnih i samostalnih" pije njihovo mlijeko, njihova voda, njihova piva... A porez i dobit ubiraju sami za sebe.
Hocemo li i tu reci da su oni krivi zbog toga?
(da se ne lazemo, bilo je i kod njih patriJota i naciJonalista kol'ko hosh)
A ovo pitanje:
U smislu, zar ne mislis da se taj 'plus' za Jugoslaviju koji iznosis kao X godina finog zivota ne ponistava jos vecim 'minusom' koji se desio 92-e? Zasto za rat koji se desio ne krivis Jugoslaviju kao cjelinu nego pojedine njene dijelove?Nego pitanje je sljedece - da li ti mislis da je vrijedilo tvojih 31 godinu zivota u onoj SFRJ, kada znas da si sve izgubio 92-e?
- Vodenjak
#400 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?
E svasta vala i od tebe...jeza u ledja wrote:
A ovo pitanje:U smislu, zar ne mislis da se taj 'plus' za Jugoslaviju koji iznosis kao X godina finog zivota ne ponistava jos vecim 'minusom' koji se desio 92-e? Zasto za rat koji se desio ne krivis Jugoslaviju kao cjelinu nego pojedine njene dijelove?Nego pitanje je sljedece - da li ti mislis da je vrijedilo tvojih 31 godinu zivota u onoj SFRJ, kada znas da si sve izgubio 92-e?
To ti da me navuces na pricu o izjednacavanju krivice?
De ba @jeza, znas ti to i bolje...