kontali smo za vikend do crvenog kuka, al pomrsko mi prtit...pa se jos neckam
Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
-
baja
#376 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
naprtio sam se ja kako je snijega po igmanu trebevicu i sl...al malo dojadi prchenje
-
baja
- justahiker
#378 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
http://imageshack.us/f/842/p1074912.jpg/
I nema nesto previse snijega.... Slika je od prije 15-ak dana....
I nema nesto previse snijega.... Slika je od prije 15-ak dana....
-
baja
#379 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
mozel bez krplji? btw dobra slika....
- justahiker
#380 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pa moglo je... Na par mjesta se propada, zato sto je vjetar napravio nanose. Kroz sam potok ne bih preporucio, jer ga dole bas poprilicno ima. Bolje se drzati padine. Ja sam isao od dzamije, pored vodenica pa gore na vidikovac iznad kanjona... Mozda bi od Gradine bilo jednostavnije....baja wrote:mozel bez krplji? btw dobra slika....
- perfect_guy
#381 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
gdje bi se mogla kupiti kakva kabanica, a da ne zauzima previše prostora kad se složi?
-
baja
#382 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
od OBI, peny plus cca 3km (ako nadjes, dobre, iskoristive par puta dok se ne izderu) do nortland-a (BBI) cca 20-30 km (kvalitetnija-višekratna)... 
@justahiker gdje bi se imalo kupiti krplji, kakve su cijene, imal polovnih i sl....
@justahiker gdje bi se imalo kupiti krplji, kakve su cijene, imal polovnih i sl....
-
ljuspica
#383 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Najmanje su ti one od 3 KM u Bingu ...a mogu ti posluziti cak i 10 puta ako ih cuvasperfect_guy wrote:gdje bi se mogla kupiti kakva kabanica, a da ne zauzima previše prostora kad se složi?
- justahiker
#384 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Krplje, kao i vecinu kvalitetne opreme, je jako tesko naci kod nas.baja wrote:od OBI, peny plus cca 3km (ako nadjes, dobre, iskoristive par puta dok se ne izderu) do nortland-a (BBI) cca 20-30 km (kvalitetnija-višekratna)...
Uvijek si limitiran izborom, a omjer kvaliteta i cijene je upitan!
Cijene se generalno krecu od 120-ak do 300-ak KM.
Polovne se vjerovatno mogu naci, a najbolje je da pratis ove planinarske forume (zone-2000 npr.). Tu ljudi cesto svasta prodaju....
Znam da ih je bilo kupiti u Lafumi, a vjerovatno se moze naci i u Biz sportu....
-
baja
#385 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
THX za info...ma ja "koliko para toliko muzike"...slucajno sam u FIS naletio i covo je davao neke Kanadske krplje, one mrežaste od drveta, mazane nekom fokinom mašću za cca 220 markI (kao to zadnja)
nisam bio pri parama a i siguran u kvalitet pa precutih i odoh dalje
- justahiker
#386 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
U principu to je preskupo za te "old version" krplje.baja wrote:THX za info...ma ja "koliko para toliko muzike"...slucajno sam u FIS naletio i covo je davao neke Kanadske krplje, one mrežaste od drveta, mazane nekom fokinom mašću za cca 220 markI (kao to zadnja)
Danasnje krplje se izradjuju uglavnom od aluminija i plastike. Vrlo lagane i prakticne.
http://www.google.com/products/catalog? ... CHEQ8wIwBg
Slicne ovim su krplje koje ja koristim, iako se mogu naci i za manje para....
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#387 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Može li neko detaljnije objasniti korištenje kompasa, a posebno kompasa i karte 
- justahiker
#388 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Nije tesko, ali nije ni jednostavno objasniti ovdje na forumu, bez kompasa i karte....Admir_1984 wrote:Može li neko detaljnije objasniti korištenje kompasa, a posebno kompasa i karte
- Admir_1984
#389 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ponesem onda na neku turu pa mi objasnisjustahiker wrote:Nije tesko, ali nije ni jednostavno objasniti ovdje na forumu, bez kompasa i karte....Admir_1984 wrote:Može li neko detaljnije objasniti korištenje kompasa, a posebno kompasa i karte
-
lepi87
-
lepi87
#392 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kontam mozda nekom bude i koristilo!
http://rapidshare.com/files/56943682/ka ... asnice.jpg
Karta Bjelasnice i Igmana sa obiljezenim planinarskim stazama....
http://rapidshare.com/files/56943682/ka ... asnice.jpg
Karta Bjelasnice i Igmana sa obiljezenim planinarskim stazama....
- Admir_1984
#393 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Jel ko za neku turu za vikend? 
- perfect_guy
#394 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nadam se da se šališAdmir_1984 wrote:Jel ko za neku turu za vikend?
-
baja
#395 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
imao sam danas par jakih tura do posluge...probijanje samo tako 
- Admir_1984
#396 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja krenuo na Bjelašnicu i cekaj bus 3 sata, i ne dodje, puuu

-
zakonpera
#397 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
zasto planinarska drustva pd treskavica i pd bjelasnica nisu aktivna sa turama. Pa trebalo bi se svaki vikend nesto organizovat jer ima toliko planinara u gradu a da ne znaju doci na vrh Treskavice, Visocice, Cvrsnice, Prenja i ostalih ljepotica. Imal neko prijedlog za neko drugi pd
-
ljuspica
#398 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Probaj sa HPD Bjelasnica Sarajevo oni organizuju svaki vikend negdje.Da me neko ne shvati pogresno ovo HPD-da se razumijemo nema veze koje si bojezakonpera wrote:zasto planinarska drustva pd treskavica i pd bjelasnica nisu aktivna sa turama. Pa trebalo bi se svaki vikend nesto organizovat jer ima toliko planinara u gradu a da ne znaju doci na vrh Treskavice, Visocice, Cvrsnice, Prenja i ostalih ljepotica. Imal neko prijedlog za neko drugi pd
- Admir_1984
#399 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
mene to strašno nervira taj nacionalni predznak, tako da nikako ne bi volio ici negdje sa drustvima koji imaju taj predznak, bio on hrvatski, bosnjacki, srpski.... mislim da bi bar planinari trebali izbjegavati to
vezano za ture i drustva u Sarajevu to je ocaj zivi, a ima više razloga. prvi je do samog drustva i njihove neaktivnosti, a onda dalje ima do organizovanja prevoza, propadanja tura kada se raja ne javi i slicno...malo je to sve komplikovano
dvojica vodica planinarskog saveza Braco Babic i Kemo Mutapcic cesto organizuju ture po cijeloj bh, a i šire, to se može upratiti na fejsbuku
vezano za ture i drustva u Sarajevu to je ocaj zivi, a ima više razloga. prvi je do samog drustva i njihove neaktivnosti, a onda dalje ima do organizovanja prevoza, propadanja tura kada se raja ne javi i slicno...malo je to sve komplikovano
dvojica vodica planinarskog saveza Braco Babic i Kemo Mutapcic cesto organizuju ture po cijeloj bh, a i šire, to se može upratiti na fejsbuku
-
ljuspica
#400 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Nisu ni oni organizirali dugo neki pohod. Mislim da je Kemi oduzeta licenca vodica, ali to su mozda samo spekulacije. Ako su vodili grupe u ovoj godini onda je laz a ako nisu onda mozebit da je istina. Svako dobro.PozzAdmir_1984 wrote:mene to strašno nervira taj nacionalni predznak, tako da nikako ne bi volio ici negdje sa drustvima koji imaju taj predznak, bio on hrvatski, bosnjacki, srpski.... mislim da bi bar planinari trebali izbjegavati to