Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

Loulou

#376 Re: Hidžab-mahrama

Post by Loulou »

sitno wrote: Nemoj da ti se vidi kosa, nemoj da ti se vide ruke, nemoj da ti se vide noge - najbolje da si nevidljiva potpuno :run:
:lol: :lol:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#377 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Interesantno je da je u ovom prilogu žena sa hidžabom najozbiljniji sagovornik.
Meni su sve ozbiljne i fine ( ukljucujuci i voditeljicu ), ali to sam samo ja. :)

p.s. Ova Engleskinja me rasplakala. Ovo je dokaz da Milostivi Bog sebi privlaci koga On hoce. :)

Nosenje hidzaba je u stvari pitanje identiteta. Zena muslimanka nije samo njen posao, niti je samo zena, niti je samo majka, ona je licnost, a hidzab joj na ( za neke ) paradoksalan nacin omogucava da to bude. :)

Jos jedan poucan video :

Reality Check---The True Face of Muslim Women
Latina

#378 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Loulou wrote:
sitno wrote: Nemoj da ti se vidi kosa, nemoj da ti se vide ruke, nemoj da ti se vide noge - najbolje da si nevidljiva potpuno :run:
Ono sto je bitno ocima nije dostupno, prema tome ako zenu muslimanku povrsni smatraju "nevidljivom" to je ne samo irelevantno, nego za nju i dobro.
minci

#379 Re: Hidžab-mahrama

Post by minci »

Latinica wrote:
p.s. Ova Engleskinja me rasplakala. Ovo je dokaz da Milostivi Bog sebi privlaci koga On hoce. :)

Nosenje hidzaba je u stvari pitanje identiteta. Zena muslimanka nije samo njen posao, niti je samo zena, niti je samo majka, ona je licnost, a hidzab joj na ( za neke ) paradoksalan nacin omogucava da to bude. :)
Bas se i meni tako desilo kada sam gledala video da su mi suze potekle same od sebe.
Pasiflora

#380 Re: Hidžab-mahrama

Post by Pasiflora »

Latinica wrote:
Loulou wrote:
Ono sto je bitno ocima nije dostupno, prema tome ako zenu muslimanku povrsni smatraju "nevidljivom" to je ne samo irelevantno, nego za nju i dobro.
Recimo da sam ja povrsna, a ti nevidljiva - svaka diskusija je onemogucena.
A "Ono sto je bitno ocima nije dostupno" je cista retorika.
Isto mozemo reci i za muskarce, pa niko ne ocekuje da se oni pokrivaju.
Loulou

#381 Re: Hidžab-mahrama

Post by Loulou »

sitno wrote:
Latinica wrote: Ono sto je bitno ocima nije dostupno, prema tome ako zenu muslimanku povrsni smatraju "nevidljivom" to je ne samo irelevantno, nego za nju i dobro.
Latina

#382 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

sitno wrote: Recimo da sam ja povrsna, a ti nevidljiva - svaka diskusija je onemogucena.
Ni sada me ne vidis, a ipak pocinjes razgovor sa mnom. :)
Koji je procenat vjerovatnoce da na osnovu izgleda neke osobe mozes izvuci zakljucak o karakteru iste ?
Polozaj muskaraca u svim drustvima je drugaciji od polozaja zena. Njihov izgled je takodje razlicit od naseg, pa ipak na radno mjesto vecina njih ne mogu doci u trenerci i majici npr.
Latina

#383 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

Loulou wrote:
sitno wrote:
Latinica wrote: Ono sto je bitno ocima nije dostupno, prema tome ako zenu muslimanku povrsni smatraju "nevidljivom" to je ne samo irelevantno, nego za nju i dobro.
:D
Pasiflora

#384 Re: Hidžab-mahrama

Post by Pasiflora »

Latinica wrote:
sitno wrote: Recimo da sam ja povrsna, a ti nevidljiva - svaka diskusija je onemogucena.
Ni sada me ne vidis, a ipak pocinjes razgovor sa mnom. :)
Koji je procenat vjerovatnoce da na osnovu izgleda neke osobe mozes izvuci zakljucak o karakteru iste ?
Polozaj muskaraca u svim drustvima je drugaciji od polozaja zena. Njihov izgled je takodje razlicit od naseg, pa ipak na radno mjesto vecina njih ne mogu doci u trenerci i majici npr.
Razgovaram sa tobom jer si na neki nacin stvorila sliku o sebi (kroz avatar i ovo sto kazes).
Nikakav izgled osobe me nece natjerati da kreiram misljenje o njoj/njemu dok osobu ne upoznam. Stotine ljudi prolazi pored nas tokom dana i nemamo o njima nikakvo misljenje ukoliko izostane direktni kontakt.
U trenerci niko osim sportasa (koliko je meni poznato) ne dolazi na posao. I nemoj mi molim te govoriti o razlicitom polozaju muskarca u drustvu, u to ne vjerujem od kada sam naucila citati.
Hocu ti reci da imam prijateljica i u islamskom svijetu i one su pokrivene (Pakistan, Kuvajt, Indija). Kod njih je ti potpuno normalno i meni razumljivo.
Bojim se da se ovdje nesto pokusava ugurati na silu, sto mi je grozno. Zalim svaku zensku osobu koja prolazi kroz nasilno pokrivanje (molim te ako nisi, procitaj knjigu "Hiljadu carobnih sunaca") i nestajanje najprije lica, a onda i duha tih zena. Znala sam da se necu moci sporazumjeti sa ljudima i između ostalog to je razlog sto se ranije nisam ukljucila na ovu temu (danas nije bilo nista novo na podforumima koje pratim), ali jako me zanima sto je to sto je tebe netjeralo da se pokrijes ako si rasla u okruzenju zena koje to nisu?
seldzuk

#385 Re: Hidžab-mahrama

Post by seldzuk »

Da ne bismo stalno bili ozbiljni, evo i jednog vica.
Pita žena Nasrudin-hodžu: Efendija, hoću li ja pokrivati lice.
Kaže Nasrudin-hodža: Preda mnom pokrivaj, pred ostalima kako hoćeš.
Op.: žena mu bila ružna.
Latina

#386 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

seldzuk wrote:Da ne bismo stalno bili ozbiljni, evo i jednog vica.
Pita žena Nasrudin-hodžu: Efendija, hoću li ja pokrivati lice.
Kaže Nasrudin-hodža: Preda mnom pokrivaj, pred ostalima kako hoćeš.
:lol: :lol: :lol:
Latina

#387 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

sitno wrote: Bojim se da se ovdje nesto pokusava ugurati na silu, sto mi je grozno. Zalim svaku zensku osobu koja prolazi kroz nasilno pokrivanje (molim te ako nisi, procitaj knjigu "Hiljadu carobnih sunaca") i nestajanje najprije lica, a onda i duha tih zena.
Ja sam protiv nasilnog pokrivanja/otkrivanja zena isto koliko i ti, ako ne i vise od tebe. :) To je zato sto sam protiv bilo kakve vrste nasilja - nad bilo kim.

Isto tako sam protiv predrasuda.

pozdrav
Latina

#388 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

izvor wrote: Tacno tako. Ali ako se majka prije pokrivanja "pokrila" cednoscu, lijepim ponasanjem, lijepim ahlakom jednom rijecju. Naravno, da ce istinski vjernici lijepo odgajati svoje dijete,ali to neznaci da ako se neko pokrio jest istinski vjernik. Ta osoba je samo izvrsila jednu duznost. Jedan farz. Ali reci mi minci, koliko poznajes pokrivenih zena, djevojaka, koje se bas i ne ponasaju skroz u skladu sa islamskim propisima? Ja poznajem i djecu od takvih osoba koja nisu bas lijepo vaspitana, blago receno. Znaci, da bi zena stvaila sal na glavu, obukla dugu suknju, haljinu, jednom rijecju propisno se obukla, ona mora prije toga staviti na sebe ogrtac zvani ahlak. Lijep ahlak. E tad taj ogtac, taj sal dobiva svoju puninu. A, ja pozbnajem i zena nepokrivenih, muslimanki, koje lijepo odgajaju sviju djecu.
Mi se nebi trebali baviti zakonima drugih drzava, jer je svaka drzava specifikum za sebe. Nije isto kad u jednoj drzavi vecina se deklarise kao musliman i kad ljudi odluce da im zakon bude serijat, i kad vecina nisu muslimani i potpuno drugi zakoni vladaju u tim drzavama. ne treba nametati neke stvri, kao sto je pokrivanje. Konkretno kod nas, ko hoce bujrum ko nece bujrum. Svako nek odluci kako ce da se oblaci, kako hoce. Sta ja imam nekom govoriti kako je haram da se ne pokrije, a i ja sam mozda imam harama. Ili tog nekog ne interesira haram ili halal.
:thumbup:

Bas zbog ovoga neka se pripaze oni koji bi da na silu pokriju zene ( ako se to desi, onda je to samo imidz bez supstance zvane vlastiti izbor i smisao istog ). Samoj vjeri takodje cine medvjedju uslugu. Eto.

Isto tako nemojte zaboraviti vi muskarci da nepokrivenim zenama vidite samo dijelove tijela. Misli i dusu nikada.
madner

#389 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Nismo ni mi bas tolko povrsni da nepokrivenim zenama ne mozemo upoznat dusu, ili tolko sljepi da ne mozemo prepoznat figuru pokrivene zene.
Latina

#390 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

madner wrote:Nismo ni mi bas tolko povrsni da nepokrivenim zenama ne mozemo upoznat dusu, ili tolko sljepi da ne mozemo prepoznat figuru pokrivene zene.
Nisam to ni rekla. Ali isto tako je cinjenica da previse ljudi donosi zakljucke o drugima ( narocito ako su zenskog roda ) prebrzo. Ako nekoj osobi ne das sansu, ne znas kakva je, samo to pokusavam reci...
madner

#391 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Latinica wrote:
madner wrote:Nismo ni mi bas tolko povrsni da nepokrivenim zenama ne mozemo upoznat dusu, ili tolko sljepi da ne mozemo prepoznat figuru pokrivene zene.
Nisam to ni rekla. Ali isto tako je cinjenica da previse ljudi donosi zakljucke o drugima ( narocito ako su zenskog roda ) prebrzo. Ako nekoj osobi ne das sansu, ne znas kakva je, samo to pokusavam reci...
To stoji, ali ako je neko tako povrsan taj kriterij ce ostat.
Bolje je odma znat na cemu si, nego nakon sto nekog upoznas.

Slazem se da bi teoretski bilo bolje kad bi ljude manje ocjenjivali po izgledu, i da je los izgled veliki minus za koji se najcesce ne moze nista, posebno za zene (kako kod nas, tako i sire).
Latina

#392 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

madner wrote:
Slazem se da bi teoretski bilo bolje kad bi ljude manje ocjenjivali po izgledu, i da je los izgled veliki minus za koji se najcesce ne moze nista, posebno za zene (kako kod nas, tako i sire).
"Dobar" izgled zeni moze pretstavljati vece opterecenje od loseg, jer izaziva sto nezeljenu paznju muskaraca, sto zavist drugih zena. Plus zena toga naravno postane svjesna, pa lijepe zene cesto posvecuju previse paznje vanjskom izgledu, sto je u sustini gubljenje vremena jer se bavis efemeralnim stvarima. To je jos jedan primjer gdje hidzab stiti zenu. Ukoliko je to njen izbor naravno.
madner

#393 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Hidzab ne moze zastiti covjeka od njega samog.
Neko ko je ohol, ohol je i ispod hidzaba.
Neko ko drugom zavidi zbog izgleda, zavidit ce drugom i zbog boje istog.

Moguce je vidjeti kako je neko gradjen, tj naslutit.

Sa druge strane, mogucnost zloupotrebe je ogromna.
Latina

#394 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

madner wrote:Hidzab ne moze zastiti covjeka od njega samog.
Da. Ali mi smo samo ljudska bica. Tako da ljudi trebaju razumjeti da su zene koje nose hidzab ( tamo gdje to nije obaveza ) napravile izbor da to urade, sto ih ne cini automatski ovakvim ili onakvim.

Ne razumijem sta hoces reci. Zloupotrebe koga od strane koga ?
madner

#395 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Latinica wrote:
madner wrote:Hidzab ne moze zastiti covjeka od njega samog.
Da. Ali mi smo samo ljudska bica. Tako da ljudi trebaju razumjeti da su zene koje nose hidzab ( tamo gdje to nije obaveza ) napravile izbor da to urade, sto ih ne cini automatski ovakvim ili onakvim.
Svaki slobodan izbor govori nesto o ljudima.

Latinica wrote:
Ne razumijem sta hoces reci. Zloupotrebe koga od strane koga ?
Zena od strane drustva koje od izbora jako brzo napravi prisilu.
Latina

#396 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

madner wrote:
Naravno. U konkretnom primjeru tesko da ima nesto lose u tom izboru za osobu koja ga je napravila.

Prisilu da se otkriju ?
madner

#397 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Latinica wrote:
madner wrote:
Naravno. U konkretnom primjeru tesko da ima nesto lose u tom izboru za osobu koja ga je napravila.
Zavisi, to sto neko nesto vidi kao pozitivno neko drugi vidi kao negativno.

Latinica wrote:
Prisilu da se otkriju ?
To stoji, samo izmedju prisile za otkrivanjem i pokrivanjem, otkrivanje je bolje.
Latina

#398 Re: Hidžab-mahrama

Post by Latina »

madner wrote:
Pa sta ? Ja mozda mogu slabo razumjeti nekoga ko ima istetovirane velike povrsine tijela ili Goth nacin odijevanja, ali to moje nerazumijevanje ne uskracuje tim osobama slobodan izbor da ispolje svoju individualnost zar ne ?
To stoji, samo izmedju prisile za otkrivanjem i pokrivanjem, otkrivanje je bolje.
Za koga je bolje ? Za muskarce ? Za pokrivene zene svakako nije, jer su one svoj izbor napravile. Ne vidim na koji nacin bi prislino otkrivanje zena bilo dobro po drustvo ( a znam unaprijed da ti mislis da znas bolje :D ).
tech10

#399 Re: Hidžab-mahrama

Post by tech10 »

Zene obavezno treba da budu pokrivene dok razvijaju jufku. :D
madner

#400 Re: Hidžab-mahrama

Post by madner »

Latinica wrote:
madner wrote:
Pa sta ? Ja mozda mogu slabo razumjeti nekoga ko ima istetovirane velike povrsine tijela ili Goth nacin odijevanja, ali to moje nerazumijevanje ne uskracuje tim osobama slobodan izbor da ispolje svoju individualnost zar ne ?
Naravno, nisam rekao da to treba zabranit, samo da imamo odredjeno misljenje o njima.
Latinica wrote:
Za koga je bolje ? Za muskarce ? Za pokrivene zene svakako nije, jer su one svoj izbor napravile. Ne vidim na koji nacin bi prislino otkrivanje zena bilo dobro po drustvo ( a znam unaprijed da ti mislis da znas bolje :D ).
Bolje za zene. Otkrivena zena se moze obuc tako da pokrije mnogo toga, a pokrivena zena tesko da moze i smije pokazat vise nego sto je dozvoljeno.
(Ja mislim da imam pravo na moje misljenje :D )
Post Reply