Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ahuseino

#376 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:
ahuseino wrote:
edvin wrote:
Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
Ne mozemo suditi po nechijem iskustvu, to ne chini nikakvu statistiku, i nije nista drugo nego spekulacija.

Mozda si u pravu, nista nije sigurno; ali mislim da su brojevi povratnika i pogotovo njihove djece, drastichno manji relativno na chitav skup dijaspore.
Spekulacija ili ne, to ti je tako. Nije sve ni na zapadu sjajno i bajno. A osnovni razlog sto je ovoliko dijaspore vani je nemogucnost zaposljavanja u BiH. Licno ne znam nikog ko bi bio vani da moze da nadje pristojan poso u BiH.
A kako se kriza bude produbljivala na zapadu i u SAD, a vjeruj mi da hoce, mislim da ce sve veci broj biti onih koji ce jedra okrenuti ka domovini.
... chuj "to ti je tako" :-) ...

Kako bolan?

Ljudi bjeze iz domovine zato sto "nije bash sve sjajno i bajno"... nidze veze... :(

Drzava pri vrhu ljestvice sa procentualno najvishe omladine koja zeli emigrirati... vishe od 60% mladih. To je podatak, ne spekulacija... Ako se potrudish mozes nachi i odakle potiche (na Guardianu ili BBC-ju prije 6-7 mjeseci). Nisam bash siguran, ali meschini da oni kad naprave survey pitaju vishe nego par prijatelja, ili poslushaju par glasina.

Pa ti reci "to ti je tako" i spekulishi koliko che ih se vratiti :P ...

... jer si, po prichi izgleda, okusio obje strane novchicha ;-) ...

... vidio kakvo je tamo zdravstvo... ili ti je ahbab rek'o...

I chuj ti meni uvjeravash kako che se kriza u SAD-u produbljivati :-) :-D . Gdje si ti, a gdje sam ja hebo te dunjaluk...

Samo chekam kaches mi rechi kako mi je ovdje. :D :-) :razz: ;-)
SarajVox

#377 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by SarajVox »

Koje su najatraktivnije parcele u Sarajevu? gdje su cijene jace nego na ostalim mjestima?

Imam neku malu crkavicu a interesuju me vrhunsko mjesto u SA, cisto radi investicije. Ovi agenti po SA trpaju svako ono sto moze nuditi i svakome je to kao najbolje mjesto...
edvin

#378 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Moj dobri "Ahuseino",

ti si izgleda osoba bas naklonjena konfliktima (imo si zesce rasprave i sa ostali ucesnicima na forumu)

Ne, necu ti pricati kako je tebi tamo, niti me zanima a i malo koga u SA to zanima, vjeruj mi.

Vjerovatno dodjes iz SAD-a u SA jednom u par godina (znam sad ces reci da si dole cesce) pa pricas nama kako se "dole" zivi. Odakle ti taj podatak da 60% hoce vani? Vjerujes li slijepo svemu sto pise u novinama? Kad si zadnji put prico s rajom u SA? Da, postoje neki sto bi nagulili vani, ali bilo je takvih i prije rata (mi ih zvali "gastarbajteri") i uvijek ce ih biti.

Da, ja sam okusio obje strane novcica, kao sto kazes i imam iskustva (35 mi je g. za tvoju informaciju), ja kad bi razmisljo ko ti onda ne bi ni pomisljo da se vrnem, bilo kada. Ali na tvoje veliko "razocarenje" nije dole bas sve tako crno kao sto ti mislis. Vjerovatno te puca zesca nostalgija pa hoces sve dole da prikazes u crnom jer to je jedini nacin da se covjek pomiri sa zivotom preko one strane oceana (de priznaj da je makar malo tako).

I ono "bolan", mi u SA obicno kazemo "bolan ne bio".

Eto toliko.
tatoo

#379 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tatoo »

ahuseino wrote:
edvin wrote:
Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
Ne mozemo suditi po nechijem iskustvu, to ne chini nikakvu statistiku, i nije nista drugo nego spekulacija.

Mozda si u pravu, nista nije sigurno; ali mislim da su brojevi povratnika i pogotovo njihove djece, drastichno manji relativno na chitav skup dijaspore.
Ovo za zdravstvo je malo napuhano. Imao puno dodira sa zdravstvom vani i nema sanse da je u BiH blizu zdravstvu vani, a kako citam na forumu o humanosti je smijesno raspravljati.
tatoo

#380 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tatoo »

edvin wrote:
ahuseino wrote:
edvin wrote:

Spekulacija ili ne, to ti je tako. Nije sve ni na zapadu sjajno i bajno. A osnovni razlog sto je ovoliko dijaspore vani je nemogucnost zaposljavanja u BiH. Licno ne znam nikog ko bi bio vani da moze da nadje pristojan poso u BiH.
A kako se kriza bude produbljivala na zapadu i u SAD, a vjeruj mi da hoce, mislim da ce sve veci broj biti onih koji ce jedra okrenuti ka domovini.
Ima ljudi koji su otisli a imali su dobre poslove . . . :mrgreen:
A da ce se raja vracati tesko, bar mladji . . .
edvin

#381 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Ha, ha, zar imas dva "nicka", posto saljes sa iste IP adrese. Ok, evo ti odgovora.

Ko je to otiso ko je imo dobar poso, molim te? Oni koji su otisli a imali dobre poslove (znam par ljudi) su otisli na BOLJE poslove ili funkcije. Ali eto, opet kazem, najlakse je lijeciti nostalgiju ako sam sebe uvjeravas da u BiH nista ne valja.
tatoo

#382 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by tatoo »

edvin wrote:Ha, ha, zar imas dva "nicka", posto saljes sa iste IP adrese. Ok, evo ti odgovora.

Ko je to otiso ko je imo dobar poso, molim te? Oni koji su otisli a imali dobre poslove (znam par ljudi) su otisli na BOLJE poslove ili funkcije. Ali eto, opet kazem, najlakse je lijeciti nostalgiju ako sam sebe uvjeravas da u BiH nista ne valja.
:? Dva nicka? Je li ovo meni ili ahuseinu?
Anyway, evo ja sam otisao otisao sam na ne puno bolji posao, nisu bile pare u pitanju, niti politika niti rat, jednostavno nije mi se vise dalo dole gledati kako sve pichi nazad.

Nostalgije nema.
edvin

#383 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

Ha, ha, ha, sad je lokacija Deutschland. Zar nisi u SAD-u?
Kako onda objasnjavas da ti nisam mogao replicirati mada sa nickom "Tatoo" nisam dosada mao replike.
Koliko ja znam moze se replicirati najvise tri puta na istu IP adresu, replika tebi nije prosla zbog ogranicenja, znaci logican zakljucak je da ste i ti i Ahuseino na istoj IP adresi buduci da sam imao replike sa Ahuseinom prije.
Dendrlix

#384 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Dendrlix »

SarajVox wrote:Koje su najatraktivnije parcele u Sarajevu? gdje su cijene jace nego na ostalim mjestima?

Imam neku malu crkavicu a interesuju me vrhunsko mjesto u SA, cisto radi investicije. Ovi agenti po SA trpaju svako ono sto moze nuditi i svakome je to kao najbolje mjesto...
Mislis na gradj. zemljiste ili stan?

p.s.
Sa nekom malom crkavicom, trazis vrhunsku lokaciju!? :-)
ahuseino

#385 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

edvin wrote:Ha, ha, ha, sad je lokacija Deutschland. Zar nisi u SAD-u?
Kako onda objasnjavas da ti nisam mogao replicirati mada sa nickom "Tatoo" nisam dosada mao replike.
Koliko ja znam moze se replicirati najvise tri puta na istu IP adresu, replika tebi nije prosla zbog ogranicenja, znaci logican zakljucak je da ste i ti i Ahuseino na istoj IP adresi buduci da sam imao replike sa Ahuseinom prije.
Jeli ti ovo ozbiljno?? :? :shock:

Ja chu eto troshit vrijeme da pravim dva imena ovdje, jer mi je stalo do rasprave sa tobom :-)

Nidze veze.

Jesi li i ti teoretichar? :-D

Meni ima nostalgije, naravno da ima, kako neche biti, pa najljepshe godine sam tamo proveo... ja sam istih godina evo danas napunio 35 :thumbup:
... samo sto to sto sam prozivio do '95 i ovo od '95 do danas nisu ista stvar. Nostalgija mi je vishe za vremenom proshlim nego za asfaltom.
Ne mislim se svadjati sa tobom, ali mi je obichno kratak fitilj kada "osjetim" ono nashe Bosansko opinionated ponashanje i pametovanje bez podloge. Zato sam te pitao kaches mi rechi kako mi je ovdje :D

... Naravno da komuniciram sa rajom, a brat mi tamo provodi po 4 mjeseca... merak mu ko turista.

Ne moramo troshit temu, na ovo. Samo mi je smetala tvoja konstatacija bazirana vishe na rekla-kazala nego na podacima (reko sam ti gdje sam "chito").

U zdravlje ti meni, i izvini za bolan bez ne bio.

P.S. Vishe vjerujem novinama nego sta mi je rekao jaran o istom.
P.S.2 Dodjem jednom u tri godine, ne u dvije... sve rjedje...
alijagicalija

#386 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alijagicalija »

Pa da spustimo loptu na zemlju. Cijene su pale i padace. Kome to ne odgovara onda je u poslu sa nekretninama i to je OK. Potrazite drugi business ili se pocnite baviti terorijom i supljom. Citava diskusija je izgubila smisao...eto sad treba da citam 5 strana kako je nekom u US ili kako ima jednu IP adresu. Moje licno misljenje za ino i dijasporu. Bolje biti osrednja riba u bari nego beznacajna ameba u okeanu. Ipak smo ovdje koliko toliko u nasoj sirotinji i gluposti oslonjeni jedni na druge. Posto niko ko je otisao nije nostalgican onda ova prica nema smisla. Nije mi jasno kako odosmo sa teme cijena nekretnina na nostalgiju....na kraju krajeva vratite taj bh pasos pa da uvedemo porez na nekretnine za strance...dijaspora je vise antibosanska od Mileta D.
ahuseino

#387 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

alijagicalija wrote:Pa da spustimo loptu na zemlju. Cijene su pale i padace. Kome to ne odgovara onda je u poslu sa nekretninama i to je OK. Potrazite drugi business ili se pocnite baviti terorijom i supljom. Citava diskusija je izgubila smisao...eto sad treba da citam 5 strana kako je nekom u US ili kako ima jednu IP adresu. Moje licno misljenje za ino i dijasporu. Bolje biti osrednja riba u bari nego beznacajna ameba u okeanu. Ipak smo ovdje koliko toliko u nasoj sirotinji i gluposti oslonjeni jedni na druge. Posto niko ko je otisao nije nostalgican onda ova prica nema smisla. Nije mi jasno kako odosmo sa teme cijena nekretnina na nostalgiju....na kraju krajeva vratite taj bh pasos pa da uvedemo porez na nekretnine za strance...dijaspora je vise antibosanska od Mileta D.
Ovo je tachno.
Ovo nije bila poenta MOJE priche.
Svakom svoje mjesto u bari ili okeanu, treba biti sretan u zivotu.
Svako ko je otisao vani jeste nostalgichan.
Ovo je malo iskompleksirano i meni lichno uvredljivo, ne znam po chemu bi TI to mogo zakljuchiti o MENI
beka_mo

#388 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

alijagicalija wrote:Pa da spustimo loptu na zemlju. Cijene su pale i padace. Kome to ne odgovara onda je u poslu sa nekretninama i to je OK. Potrazite drugi business ili se pocnite baviti terorijom i supljom. Citava diskusija je izgubila smisao...eto sad treba da citam 5 strana kako je nekom u US ili kako ima jednu IP adresu. Moje licno misljenje za ino i dijasporu. Bolje biti osrednja riba u bari nego beznacajna ameba u okeanu. Ipak smo ovdje koliko toliko u nasoj sirotinji i gluposti oslonjeni jedni na druge. Posto niko ko je otisao nije nostalgican onda ova prica nema smisla. Nije mi jasno kako odosmo sa teme cijena nekretnina na nostalgiju....na kraju krajeva vratite taj bh pasos pa da uvedemo porez na nekretnine za strance...dijaspora je vise antibosanska od Mileta D.
Naravno da su cijene pale,ali ne puno znacajno,jer vecina agenata se nada da ce se i dalje prodavati jednako kao prije. Nazalost,promijenila se potraznja prije svega! Dijaspora ne kupuje,jer u zemljama gdje se trenutno nalaze imaju vece probleme(povecanje kamatne stope,a vecina ima na kredit vec kupljenu nekretninu tamo); a u BIH se ljudi ne usudjuju uzimati kredite po ovakvim promjenjivim stopama. Evo konkretno stavila sam u oglas da prodajem stan u Mo prije 4 mj po cijeni 2000KM i to na atraktivnoj lokaciji,nedavno sam promijenila na 1800KM- niko nije nazvao ni prije 4 mj a ni sada.
Agencije iste nekretnine prodaju zadnjih pola godine,zapravo skoro da nista nisu ni prodale.
Gledam veceras na FTV,emisija Segmedine srne vezano za cijene stanova: intrevju sa dva agenta,jedan kaze da mu prodaja ide dobro i da nisu mijenjali cijene,a drugi kaze iskreno da su cijene spustili za 20-30% i opet niko ne kupuje.
Zakljucak napisite sami!!! :thumbup:
Topla voda

#389 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

a sta ovi nasi agenti s foruma kazu...koji je u pravu?
ahuseino

#390 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Mene interesuje ima li iko informacija o sezonskom kretanju cijena.

Dali cijene kao i nivo ponude pada na jesen?

Drugo pitanje - ima li u BIH jedinstvena listing sluzba, neshto sto se moze na jednom mjestu vidjeti sta je ponudzeno (neovisno od agenta) i sta se prodalo, kada i za koliko?

Ako nema nesto ovako onda me interesuje sta je svrha ovih agenata?

... odnosno sta je svrha, osim sto su posrednici da beru pinku?
SarajVox

#391 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by SarajVox »

Dendrlix wrote:
SarajVox wrote:Koje su najatraktivnije parcele u Sarajevu? gdje su cijene jace nego na ostalim mjestima?

Mislis na gradj. zemljiste ili stan?

p.s.
Sa nekom malom crkavicom, trazis vrhunsku lokaciju!? :-)
kontam na stan 1/1 da se ne bakcem sam oko toga.
Pitam jer ima neka privlacna ponuda stana na velikoj aleji na Ilidzi. fiakeri voze, stare austro-ungarske vile... treba tu jos nesto ulozit... pa sam konto da mogu neku cijenu po kvadratu skontat, mogao bi pocet racunat...
Dendrlix

#392 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Dendrlix »

SarajVox wrote: kontam na stan 1/1 da se ne bakcem sam oko toga.
Pitam jer ima neka privlacna ponuda stana na velikoj aleji na Ilidzi. fiakeri voze, stare austro-ungarske vile... treba tu jos nesto ulozit... pa sam konto da mogu neku cijenu po kvadratu skontat, mogao bi pocet racunat...
Moj ti je savjet da pratis malo stanove po centru, sad bi se trebao pojaviti odredjen broj stanova na extra dobrim lokacijama. Gledaj na stanove na zadnjem spratu, jer uz malo ulaganja mozes nadogradnjom uduplati cijenu. Centar ce se uvijek prodavati, a aleja bi bila interesantna kad bi kupio cijelu vilu. Mada ja nikad ne bih dole kupio stan ili kucu zbog vlage, magle, aerodroma...
ahuseino

#393 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Dendrlix wrote:
SarajVox wrote: kontam na stan 1/1 da se ne bakcem sam oko toga.
Moj ti je savjet da pratis malo stanove po centru, sad bi se trebao pojaviti odredjen broj stanova na extra dobrim lokacijama. Gledaj na stanove na zadnjem spratu, jer uz malo ulaganja mozes nadogradnjom uduplati cijenu. Centar ce se uvijek prodavati, a aleja bi bila interesantna kad bi kupio cijelu vilu. Mada ja nikad ne bih dole kupio stan ili kucu zbog vlage, magle, aerodroma...
@Topla Voda...

Sta sam rek'o :-D ... :-) :-) :P
gaius

#394 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by gaius »

za informaciju krov je zajedničko vlasništvo i za nadogradnju ti treba saglasnost svih vlasnika stanova..
edvin

#395 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by edvin »

:sax:
Topla voda

#396 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Topla voda »

:D :D
boli te djon.odmah tusni i kupi gore dok je jeftino jos sta.
ako vam obama stabilizuje situaciju,opet ce skakat cijene :)

a kome tusnes,nek se ganja s ostalim stanarima....a vazda ima neka nadzak baba :lol: koja na kraju ne da ni za vrecu para

imam ja jarana kod katedrale stan ima iza muzicke ,samo on na zadnjem spratu i jos 2 stanara po sprat,ispod.
i imaju podrum zajednicki .
i on bi da digne sprat,skoro 120 kvadrata.
a dao bi svoj dio podruma,moze se kafana il restoran otvorit.
i dogovorio se s jednim ,da zamjene potkrovlje-podrum...a trece nece nikakve kombinacije...hoce 100 milja maraka :lol: :lol:
za pravo na 40 kvadarata da ovaj jaro napravi i za to podruma ovom drugom:lol:
i sad to tako stoji 10 godina..nit on pravi sprat,nit ko sredjuje podrum da se kakva radnja otvori :lol:
ahuseino

#397 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

Topla voda wrote::D :D
boli te djon.odmah tusni i kupi gore dok je jeftino jos sta.
ako vam obama stabilizuje situaciju,opet ce skakat cijene :)

a kome tusnes,nek se ganja s ostalim stanarima....a vazda ima neka nadzak baba :lol: koja na kraju ne da ni za vrecu para

imam ja jarana kod katedrale stan ima iza muzicke ,samo on na zadnjem spratu i jos 2 stanara po sprat,ispod.
i imaju podrum zajednicki .
i on bi da digne sprat,skoro 120 kvadrata.
a dao bi svoj dio podruma,moze se kafana il restoran otvorit.
i dogovorio se s jednim ,da zamjene potkrovlje-podrum...a trece nece nikakve kombinacije...hoce 100 milja maraka :lol: :lol:
za pravo na 40 kvadarata da ovaj jaro napravi i za to podruma ovom drugom:lol:
i sad to tako stoji 10 godina..nit on pravi sprat,nit ko sredjuje podrum da se kakva radnja otvori :lol:

Ma ako smo ljudi, vazda se mor'mo dogovorit' :P

Ili se kaze 'podmazat' ;-)

Ha ja, sta treba :-)
SarajVox

#398 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by SarajVox »

pa koliko se krece trenutno kvadrat kod katedrale?

kakve su cijene na Mejtasu npr.?
Vjerovatno ce padati cijene, ali trendovi su vazda postojeci, daj da skontam koliko je trenutna cijena
zlatan01

#399 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zlatan01 »

edvin wrote: Malo si se izradio u ovoj konstataciji da je to sto utice na cijene nekretnina. Ne oslikava se na Bosni nuzno samo stanje u SAD vec mnogo vise utice stanje u okruzenju a tu prvenstveno mislim na zemlje prvo Balkana a onda i sire Evrope sto je sasvim i logicno jer je Bosna dio Evrope a ne SAD-a. Ono sto je dovelo do pada nekretnina npr. u SWE trenutno je trenutna situaija na trzistu rada.
Zemlja ulazi u period niske konjukture, preduzeca otkazuju radnke a samim tim se povecava i nesigurnost ljudi i ne usudjuju se na nove korake i mijenjanje nekretnina sto sa sobom u velikom broju slucajeva vuce i vece zaduzivanje.
Niti u SWE kao niti u Bosni se stanovnistvo ne seli tako cesto u druge krajeve (ako izuzmemo seljenje u Stockholm) pa je oped doslo do jakog pada cijena nekretnina i trenutno je skoro pravi stop na trzistu.
Ali opet, ponavljam, ne toliko zbog kamata vec zbog nesigurnosti.
Dodje li u Bosnu takva situacija da ljudi ne mogu placati kredite pod hipotekom a vec je bilo slucajeva (pogledaj sta se desava u Hrvatskoj) to je znaci ono sto ce oboriti cijene (a sta ce inace banka da radi sa 1000 neprodanih stanova).
Na osnovu cega ovo zakljucujes? Ja sam recimo u Svedskoj selio 3 puta kompletnu porodicu za ovih 6 godina koliko sam ovdje (plus 2 puta samo ja privremeno radi posla). Nemam vremena sad da rovim po statistikama, ali kretanje stanovnistva u posljednjih nekoliko godina u Svedskoj je sigurno neuporedivo vece nego u Bosni i Hercegovini.
Post Reply