... chuj "to ti je tako"edvin wrote:Spekulacija ili ne, to ti je tako. Nije sve ni na zapadu sjajno i bajno. A osnovni razlog sto je ovoliko dijaspore vani je nemogucnost zaposljavanja u BiH. Licno ne znam nikog ko bi bio vani da moze da nadje pristojan poso u BiH.ahuseino wrote:Ne mozemo suditi po nechijem iskustvu, to ne chini nikakvu statistiku, i nije nista drugo nego spekulacija.edvin wrote:
Mislim da imas suvise visok stav o kvaliteti zdravstva na zapadu u odnosu na Bosnu. U mnogim slucajevima je odnos i ljudskost nasih ljekara na mnogo vecem nivou nego u nekim zapadnim zemljama.A i gora ce situacija biti sto bude gora ekonomija i veca nezaposlenost. Bio sa poslovnim partnerom u SA (covjek iz zapadne Evrope), covjeku doslamuka i na akutnoj u Pofalicima ga primili za 15 min. U svojoj zemlji bi kaze ceko 5 sati na akutnoj.
Isto tako nije sigurno da ce djeca za nekih 20-30 g. htjeti da zive u tim zemljama zapadne Evrope, znam slucajeve gdje
su se djeca vratilau zemlje odakle im dolaze roditelji, mada su rodjena u tim zapadnim zemljama.
Mozda si u pravu, nista nije sigurno; ali mislim da su brojevi povratnika i pogotovo njihove djece, drastichno manji relativno na chitav skup dijaspore.
A kako se kriza bude produbljivala na zapadu i u SAD, a vjeruj mi da hoce, mislim da ce sve veci broj biti onih koji ce jedra okrenuti ka domovini.
Kako bolan?
Ljudi bjeze iz domovine zato sto "nije bash sve sjajno i bajno"... nidze veze...
Drzava pri vrhu ljestvice sa procentualno najvishe omladine koja zeli emigrirati... vishe od 60% mladih. To je podatak, ne spekulacija... Ako se potrudish mozes nachi i odakle potiche (na Guardianu ili BBC-ju prije 6-7 mjeseci). Nisam bash siguran, ali meschini da oni kad naprave survey pitaju vishe nego par prijatelja, ili poslushaju par glasina.
Pa ti reci "to ti je tako" i spekulishi koliko che ih se vratiti
... jer si, po prichi izgleda, okusio obje strane novchicha
... vidio kakvo je tamo zdravstvo... ili ti je ahbab rek'o...
I chuj ti meni uvjeravash kako che se kriza u SAD-u produbljivati
Samo chekam kaches mi rechi kako mi je ovdje.