Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
seen

#376 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

xyz101 wrote:nije relevantno koji biznis.

govorim kako ljudi u bih sanjaju neke ideale.
kao banka ce u americi dati tebi pare ako sastavis dobar biznis plan.
nece.
poslat ce te tri puta da korigiras svoj originalni plan (u cemu gubis dragocjeno vrijeme bez plate) i na kraju ce te pitati koliko dajes svoga investmenta (novac iz svog dzepa) da bi pokrenuo biznis.
i mislis se onda,, wtf? da sam imao svoj novac ne bih dolazio u banku.
onda neces imati drugog izbora nego da prihvatis novac od investitora kao sto sam ja, koji ce uzimati i do 50% tvog profita :-D

a sto se tice mita i slicnih stvari, to je normalno u svim drzava svijeta.
samo sto se to u bogatijim zemljama radi na velikom novu, pa mali ljudi u svakodnevnom radu ne vide .
Slazem se.... potpuno ....

kad vec pricate o biznisima u Americi, moj rodjak koji je radio u NYC'u...jer odselio za NY State... evo vec 2 godine otvara restoran... ulozio je 150.000 kesa.... uzo na kredit kucu od 150.000+ i jos na kredit uzo za biznis....

Tek je zavrsio s radovima u restoranu...sad ganja dozvole razne...koje su vrlo tesko dobiti, uglavnom uvijek ga jebu neki inspektori... mora uvijek nesto mijenjati, vise para ulagati... uglavnom je spao da se kaje sto je ikad to pokreno.. i ako smo mu svi govorili da pravi najvecu glupost....

U Bosni ima kucu, i poslovni prostor uz nju...dao je to pod kiriju...neka zena otvorila je tu ko mali fast food joint... jer ima skola blizu tu.....razvaljuje... nije sad da je milijarder, ali zaradi jako dobro za BH standarde....

A ovaj moj rodjak je u totalnom gubitku... sve para sto je imo izgubio je... ima 3 djece...svi uzeli auta, on sam radi..svi uzivaju... on radi.... :lol:
Static-X

#377 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

landlord wrote:
ahuseino wrote:
Static-X wrote:Ebiga onda ko da mi zivimo na razlicitim krajevima zemlje a ne u razlicitim states.
Nepricamo ovdje o konobarima koji sluze obamu nego obicnim restoranima. U malom mjestu gdje zivim mozes zaraditit minimalu, to je sve, hvaliti se da radis u restoranu i da zaradjujes bi bilo :-) , al haman u vecim gradovima je druga prica.
Valjda je jedno konobarisati u dunkin donuts-u, i-hop-u, ili lokalnom diner-u a sasvim drugo u fine dining restoranu gdje je vecera u prosjeku $30+
... da ne spominjem recimo night clubs gdje se ne zna ni ko pije ni ko placa. Garantujem da su barteneri dobri po $300 - $500 na noc (petak - subota)...
Sto sam ja onda isao u skolu? Bataliti posao i ici u konobare..
Vala bas,

U tom i jes fazon, cekas ta 2-3 dana i nadaj se da ce raja biti dobra pa ti ostaviti tipe. Slomis se oblijetajuci oko njih da bi ti ko ostavio crkavice, od toga zivis.
Budimo realni, govorimo o prosjecnim restoranima sirom amerike - znamo ko radi u njima.
Šeha

#378 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Moje zadnje iskustvo sa konobarisanjem je bilo '97 i '98. Radio sam preko ljeta (dok sam studirao) kao busser (znaci ispod konobara, samo cistio stolove) na jednoj terasi u NYC i zaradjivao 150-300 za noc. To je od baksisa, plus plata koja je minimalna. Znam da je bartender tada izlazio 400-600 i da je pricao da radi samo ljeti (dok je basta otvorena) a da ostatak godine provede u rodnoj Irskoj.
ahuseino

#379 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

Šeha wrote:Moje zadnje iskustvo sa konobarisanjem je bilo '97 i '98. Radio sam preko ljeta (dok sam studirao) kao busser (znaci ispod konobara, samo cistio stolove) na jednoj terasi u NYC i zaradjivao 150-300 za noc. To je od baksisa, plus plata koja je minimalna. Znam da je bartender tada izlazio 400-600 i da je pricao da radi samo ljeti (dok je basta otvorena) a da ostatak godine provede u rodnoj Irskoj.

Ma ne mogu da vjerujem... :shock: :-) :P

Vidi to... :wink:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#380 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Priorat »

[quote="whow"]Povratak nema puno veze sa financijama. Ljudi obicno iz BiH odlaze zbog love i lakse zarade a vracaju se kada skontaju da lova nije sve i da zivot na zapadu pored svih materijalnih prednosti nije zivot nego samo trka za lovom koja naposljetku postaje jedinim razlogom i ciljem zivota sto je u suprotnosti sa elementarnim principima zivota. Zivot je jedan i neponovljiv i puno vrjedniji od puke utrke za lovom. BiH ima iste ekonomske i moralne vrijednosti kao Amerika i bilo koja druga slicna ekonomija s razlikom da je korupcija veca a organizacija losija . Ono sto je drugacije je cinjenica da je Bosna domovina , da se tu govori isti jezik , da smo svi vise manje istih senzibiliteta i razumijemo jedni druge bolje nego sto jedan Amerikanac razumije Bosanca. Dali povratak ima smisla je u biti jedno intimno i emotivno pitanje na koje se ne moze odgovoriti razumom ili logikom i na koje svako ima sopstvebni odgovor. Vidnim dosta kometara koji su bazirani iskljucivo na nekoj ekonomskoj logici tipa ako imas lovu vrati se ako nemas nemoj sto je naravno cisti idiotluk jer tip koji nema lovu u Americi nece je imati niti u BiH i ppo cemu ce mu onda biti gore u BiH ako vec nema nista niti u toj Americi . To pitanje bi se trebalo preformirati u Pitanje o tome dali je lakse biti gladan u BiH ili u Americi . NA ovo pitanje naravno ne postoji tacan ili netacan odgovor jer niko ne moze da sudi o tome . Uglavnom cinjanice je da bez dijaspore BiH bi bila u puno gotoj situaciji nego danas.[/quote]

e ovo je poenta svega...ziva istina... :thumbup: whow
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#381 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

Šeha wrote:Moje zadnje iskustvo sa konobarisanjem je bilo '97 i '98. Radio sam preko ljeta (dok sam studirao) kao busser (znaci ispod konobara, samo cistio stolove) na jednoj terasi u NYC i zaradjivao 150-300 za noc. To je od baksisa, plus plata koja je minimalna. Znam da je bartender tada izlazio 400-600 i da je pricao da radi samo ljeti (dok je basta otvorena) a da ostatak godine provede u rodnoj Irskoj.
mislim da su ta dobra vremena prosla :D sve je drugacije danas

nego, taxi vozaci u NY i danas mogu uzeti $500 dnevnicu, receno mi je tako, ne znam koliko ima istine u tome
Šeha

#382 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

corolla02 wrote:

nego, taxi vozaci u NY i danas mogu uzeti $500 dnevnicu, receno mi je tako, ne znam koliko ima istine u tome

Ovi s kojima sam ja pricao (onako dok se vozim) kazu izmedju 100-200 za 12-14 sati smjene. Neto.

500 dolara je mozda bruto jer kosta 200 da iznajme taksi za smjenu, pa onda moraju platiti osiguranje (koje ih dere) i benzin. 500 dolara bruto nije nemoguce.

A medaljon - stvar koja ti treba da bi registrovao taksi kosta oko 600 000 :) zato nema puno taksista koji imaju svoj nego ga uglavnom rentaju za smjenu. Medaljon se kupi jednom i nikad ne istice.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#383 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

Šeha wrote:
corolla02 wrote:

Ovi s kojima sam ja pricao (onako dok se vozim) kazu izmedju 100-200 za 12-14 sati smjene. Neto.

500 dolara je mozda bruto jer kosta 200 da iznajme taksi za smjenu, pa onda moraju platiti osiguranje (koje ih dere) i benzin. 500 dolara bruto nije nemoguce.

A medaljon - stvar koja ti treba da bi registrovao taksi kosta oko 600 000 :) zato nema puno taksista koji imaju svoj nego ga uglavnom rentaju za smjenu. Medaljon se kupi jednom i nikad ne istice.
radi sa mnom covjek koji je Taxirao u NY do 2000; i bruto je; kaze i sad je toliko od ljudi sa kojima kontaktira

nego bas onako kad pogledas, covjek koji nema nikakve skole ili papira i opet zaradjuje $40-50K godisnje, to moze samo u SAD!
ahuseino

#384 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
Šeha wrote:
corolla02 wrote:

radi sa mnom covjek koji je Taxirao u NY do 2000; i bruto je; kaze i sad je toliko od ljudi sa kojima kontaktira

nego bas onako kad pogledas, covjek koji nema nikakve skole ili papira i opet zaradjuje $40-50K godisnje, to moze samo u SAD!
Jel' to k'o $40K - $50K cifra?... neka?
... dostignuce?
corolla02

#385 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

... dostignuce?
sa SSS itekako da jest!
luckylaka

#386 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

Po ovim vasim zaradama kompletna americka administracija radila bi kao konobari a ne kao administratori.Smanjite dozivljaj i recite ljudima istinu posto sam taj posao radio jedno vrijeme.O nekih 400-600 dolara za noc mozete da sanjate u Las Vegasu a ne u nekim rupama tipa NYC
ahuseino

#387 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
... dostignuce?
sa SSS itekako da jest!
Koliko se sjecam median (bolje mjerilo od average-a - ako znas malo statistike, znas zasto) prihod je oko $44,000 godisnje... vjerujem da su cifre malo razlicite danas, ali ne puno (pogledati US Census Bureau brojeve).

Znaci nama je itekako (pravilno: i te kako :mrgreen: ) DOSTIGNUCE biti prosjecan . :shock:

Neke ovdje jebe ambicija u zivotu ha? :zoka:
ahuseino

#388 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

luckylaka wrote:
Po ovim vasim zaradama kompletna americka administracija radila bi kao konobari a ne kao administratori.Smanjite dozivljaj i recite ljudima istinu posto sam taj posao radio jedno vrijeme.O nekih 400-600 dolara za noc mozete da sanjate u Las Vegasu a ne u nekim rupama tipa NYC
Ako administracija hoce da radi vikendom, na nogama, nema vladine beneficije, drugu smjenu... more...

Ti si radio jedno vrijeme, ja 4 godine (tako da ne lazem nit' izvlacim stvari iz guzice, neg' iz licnih iskustava - i ovo je moja istina), otskolov'o se fakticki na tipovima... $200 - $300 zaradjivao za dvije smjene, u malom studentskom gradicu u taverni-cafeu. Da sam zivio u velikom gradu (kao neki prijatelji) zaradivao bih toliko za jednu noc. Zato je njima zivot bio skuplji... pa se svede na isto...

Ovo za NYC - rupa :-) :shock: :?

Nidze veze...

A i izglasan je za top fun city int he world... :-) :-) :thumbup:
corolla02

#389 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
corolla02 wrote:
... dostignuce?
sa SSS itekako da jest!
Koliko se sjecam median (bolje mjerilo od average-a - ako znas malo statistike, znas zasto) prihod je oko $44,000 godisnje... vjerujem da su cifre malo razlicite danas, ali ne puno (pogledati US Census Bureau brojeve).

Znaci nama je itekako (pravilno: i te kako :mrgreen: ) DOSTIGNUCE biti prosjecan . :shock:

:D bojim se da si ti ipak malo previse ambiciozan

za covjeka koji ne zna jezik, ima bosansku SSS, koji starta zivot u SAD za njeg je eto recimo $45K premija!
ali opet to $45K ili bilo koja druga cifra meni ne prezentuje nista, jer kvalitet zivota je nesto iznad $$$ koje ja ti ili ovaj sa SSS zaradjuje

PS
i mani se prosjeka koje kakvih i statistika kad u SAD 1% stanovnistva koji su na vrhu imaju vise u "assetima" vec ovih drugih 95% dole nanize
detroit-mercy

#390 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by detroit-mercy »

luckylaka wrote:
Godine proveo radeci u restoranima, nista ekskluzivno obican chain resaurant, bartenderi dizali po 250-300 za noc (weekend). Medjutim, znao sam dosta raje koja je radila po "barovia", znaci gdje se pije i ova cifra im je bila normala za weekend. Nije NewYork city nego okolina Detroita.
jefferson

#391 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by jefferson »

detroit-mercy wrote:
luckylaka wrote:
Godine proveo radeci u restoranima, nista ekskluzivno obican chain resaurant, bartenderi dizali po 250-300 za noc (weekend). Medjutim, znao sam dosta raje koja je radila po "barovia", znaci gdje se pije i ova cifra im je bila normala za weekend. Nije NewYork city nego okolina Detroita.
Ja radio u Clinton Twp. u predgradju Detroita kao busser, znao sam dici po 300 za noc!
Static-X

#392 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

edit

pa imal ista da radi na ovom forumu :-) :D
Last edited by Static-X on 07/05/2010 19:49, edited 1 time in total.
Static-X

#393 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

[quote="Static-X"]Ipak zakljucismo da je konobarska zarada maximalno do 300 i to weekendom, dok se ostalim danima igraju goat-a od dosade :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=n6PAUSlC ... re=related
luckylaka

#394 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

Jeste ali sve je to nekada bilo.Nekada (prije 7-8 god.u jednom Bos.Lokalu ovdjekonobar je uzimao za noc(petak,subota ili nedel;ja 500-600 stoja) ali sada ...Prosla dobra vremena.Daj boze da se vrate pa da se i ja vratim ali...
luckylaka

#395 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

Jeste ali sve je to nekada bilo.Nekada (prije 7-8 god.u jednom Bos.Lokalu ovdjekonobar je uzimao za noc(petak,subota ili nedel;ja 500-600 stoja) ali sada ...Prosla dobra vremena.Daj boze da se vrate pa da se i ja vratim ali...Sorry za duplex do mene je
ahuseino

#396 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

corolla02 wrote:
ahuseino wrote:
corolla02 wrote:
sa SSS itekako da jest!

:D bojim se da si ti ipak malo previse ambiciozan

za covjeka koji ne zna jezik, ima bosansku SSS, koji starta zivot u SAD za njeg je eto recimo $45K premija!
ali opet to $45K ili bilo koja druga cifra meni ne prezentuje nista, jer kvalitet zivota je nesto iznad $$$ koje ja [/b] ti ili ovaj sa SSS zaradjuje

PS
i mani se prosjeka koje kakvih i statistika kad u SAD 1% stanovnistva koji su na vrhu imaju vise u "assetima" vec ovih drugih 95% dole nanize
Opa, ti onda ozbiljnu lovu pravis :-) :D ... i ipak, za razliku od mene, tvrdis na forumu - da se ne moze... ne moze nas Bosnjo... valjda... potcjenjujes nas, nas Bosance.

... a samosazaljavanje i samopotcjenjivanje nije dobro za duh.

Nismo pricali o kumulativnim assets-ima vec o nadnici (as a rolling phenomenon on one side of the cash flow equation :D ). A ako prokopas datu, vidjeces da su cifre u pet deka oko ovoga sto navodim.

Morebit da sam preambiciozan, mada po mom misljenju tu nema mjesta za ovaj pre-fix, al haj' -ambicije me nikad nisu iznevjerile.

Prije nego si napravio ovaj gore stejtment, napravio si par asumpcija - da mi ne govorimo jezik, i da samo imamo SSS. Ne znam zasto sad postavljas uslov da je srednja sprema (SSS), ako zelis da presjeces po nivou edukacije samo re-definises svoj skup, i da onda su cifre nize ali za citavo US drustvo - ne samo bosanskih expatriota. Posto ovdje ne razgovaramo samo ljudi sa SSS, nego neki i sa dosta vise, takodjer ne smatramo da su svi bosanci SSS, a i ako vecina jeste - SSS, to ne znaci da se ljudi hljeba ne znaju najest'; jer imas SSS-ovaca sa jako dobrim zanatima, auto mehanicara, elektricara, vodoinstalatera, za koje sasma sigurno $45k NIJE premija, tako da to "SSS" mores slobodno zajebat'.

Isto i za jezik - nismo mutav narod, valjda se moze naucit dovoljno da se radi tehnicki posao, ili neki koji ne iziskiva customer service level (mada ni one Indijce na cust. svc. hot lines nista nemres razumit :-) ). Sve je do licnih zrtvovanja i trudova... :-)

Poenta je da se moze... kad se hoce :wink:

Samosazaljevanje i potcjenjivanje, kao i kriviti drugo(ga) je nas nacin, sprzen u nas DNA kulturom naseg nostalgicnog drustva, pa se cesto znamo povesti tim u odgovaranju oko zivotnih pitanja i onom - Moze li se? i Kako? .. samo mi to pitanje izgleda cesce vidimo kao - Zasto se ne moze?
Static-X

#397 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

ahuseino wrote:
Samosazaljevanje i potcjenjivanje, kao i kriviti drugo(ga) je nas nacin, sprzen u nas DNA kulturom naseg nostalgicnog drustva, pa se cesto znamo povesti tim u odgovaranju oko zivotnih pitanja i onom - Moze li se? i Kako? .. samo mi to pitanje izgleda cesce vidimo kao - Zasto se ne moze?
Moze jasta, ko je rekao da nemoze.

Vec kad si spomenuo sta imamo u DNA kao narod, trebao si spomenuti i to da se mnogi vole hvaliti brate,
pogotovo se to ovdje moze jer niko nikog nezna. Zbog cega to, ko bi znao, valjda im se dize na pomisao kako druge obmanjuju svojim pricama.
Šeha

#398 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

ahuseino wrote: Samosazaljevanje i potcjenjivanje, kao i kriviti drugo(ga) je nas nacin, sprzen u nas DNA kulturom naseg nostalgicnog drustva, pa se cesto znamo povesti tim u odgovaranju oko zivotnih pitanja i onom - Moze li se? i Kako? .. samo mi to pitanje izgleda cesce vidimo kao - Zasto se ne moze?
Joj bravo! Bas sam neki dan razmisljao o ovome. Situacija je bila slijedeca.

Bavio se ja mislju da renoviram banju (samo podne plocice). I moje misli su isle ovako nekako: koliko ce kostati? Koliko ce uzeti vremena? Hocu li parket osteti iznoseci sut? Hocu li znati ja to uraditi? Moze li se smece baciti normalno ili cu morati narucivati kontejner.

I tako pricam ja to s komsijom jednim (Amerikancem) i kaze sad cemo mi to i posla me po plocice a on uze cekic i poce razbijati ove :) :D :D

To je taj neki "go getter" duh koji imaju. Voljni i spremni su svasta pokusati i nije im velika stvar propasti. Generalno imaju jako optimistican pogled na sve. A mi se jadni od straha da ne propadnemo uplasimo i nikada i ne probamo. Volio bih da sam u tom smislu malo vise na Amerikance.
ahuseino

#399 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

Static-X wrote:
ahuseino wrote:
Moze jasta, ko je rekao da nemoze.

Vec kad si spomenuo sta imamo u DNA kao narod, trebao si spomenuti i to da se mnogi vole hvaliti brate,
pogotovo se to ovdje moze jer niko nikog nezna. Zbog cega to, ko bi znao, valjda im se dize na pomisao kako druge obmanjuju svojim pricama.

Ma ja... whatever gets you through the night... :wink:
corolla02

#400 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by corolla02 »

Morebit da sam preambiciozan, mada po mom misljenju tu nema mjesta za ovaj pre-fix, al haj' -ambicije me nikad nisu iznevjerile.

Prije nego si napravio ovaj gore stejtment, napravio si par asumpcija - da mi ne govorimo jezik, i da samo imamo SSS. Ne znam zasto sad postavljas uslov da je srednja sprema (SSS), ako zelis da presjeces po nivou edukacije samo re-definises svoj skup, i da onda su cifre nize ali za citavo US drustvo - ne samo bosanskih expatriota. Posto ovdje ne razgovaramo samo ljudi sa SSS, nego neki i sa dosta vise, takodjer ne smatramo da su svi bosanci SSS, a i ako vecina jeste - SSS, to ne znaci da se ljudi hljeba ne znaju najest'; jer imas SSS-ovaca sa jako dobrim zanatima, auto mehanicara, elektricara, vodoinstalatera, za koje sasma sigurno $45k NIJE premija, tako da to "SSS" mores slobodno zajebat'.

Isto i za jezik - nismo mutav narod, valjda se moze naucit dovoljno da se radi tehnicki posao, ili neki koji ne iziskiva customer service level (mada ni one Indijce na cust. svc. hot lines nista nemres razumit :-) ). Sve je do licnih zrtvovanja i trudova... :-)

Poenta je da se moze... kad se hoce :wink:

:D
drug, ne znam stvarno kako se ti odmah nesto nadjes prozvan, pa pocmes izvrtati moje sto sam naveo! Kakav cinizam samozaljenje ili sl. ba. Ja sam ti pozitivac ba uvjek bio i svakom zelim dobro! Da spomenuh "assets"; to je uvjek dio tvog cashflowa, znaci ne pada sa neba. Ja tebi o gross Bosnians koje gledam svaki dan te brojne Amerikance i to na osnovu svog iskustva, bas kao sto i ti imas svoje naravno - sto ja postujem, a ti sad tumaci moje kako hoces. To je cijena parlamentarizma, ja to razumijem. Ne znam koliko zaradjujes, niti za ostale na :sax: sto mi i nije poenta posta uopste bila; navodis snaso se, ne bi se mjenjo, znaci Amerika dobra, sto je meni drago cuti;

jedno je sigurno da novci ne znace u Americi ama bas nista, niti isticu tvoj DNA, ni boju koze, znanje, kako ce ti biti sutra i sl. Dakle, kad pravis nekih $45K to je dobra cifra, ali je opet samo cifra! Znaci, da ako neko ima Doktorat, te ima Vilu, Ferrarija, ljetovanje i sl. kontas da ima i pare, moze biti a opet i ne mora, sve je to stvar individue i prioriteta; isto je i sa onim koji nema nista, jel bogat ili nije, a to je sve relativno, jer daje sliku samo sa izvana, uostalom ti to znas.

nego cu podjeliti "ovu" sa tobom od nekog starog psihologa koji rece: u psihologiji covjeka je da uljepsaje svoju proslost! Mislim da je dobra i nije za odbaciti, a ti je mozes tumaciti kako hocess..

PS
i da, prijatelju moj @huseino, da Bog da ja zaradjivao koliko mi je dosta, a ti jos vise! :)
Post Reply