Da, znamo mi, nase generacije, i bitno je, zbog mnogih zrtava i njihovoh najblizih, da je RK uhapsen, lisen slobode . . . no, vrijeme prolazi, i za 50 i vise godine, buducim generacijama na nasim prostorima nece vise biti bitno da je on uhapsen, da je lisen slobode. Buduce generacije moraju citati i znati za koja i kakva nedjela, zlocine je on odgovoran, ciju i kakvu strategiju je on sprovodio, buduce generacije moraju znati prepoznati ev. ponovni nastanak ideologije kojoj je egzekutor bio Radovan Karadzic ili Slobodan Milosevic, pa i Seselj, Krajisnik, Plavsic, i td.jOFLA wrote:Ma jok ba, Radovan taktizira ne bi li kroz suđenje propustio pokoju poruku upućenu vaskolikom srpstvu, jer zna da mu je gotovo. Sa ovim sudijom to ne može, prekida ga, ne da mu da drži govore kao Milošević u sudnici. Nema veze, Radovanu je odzvonillo i on to vrlo dobro zna, i zna da iz Haaga neće živ izaći. Neka umre u Haagu čak i prije osude, neka kroz suđenje izbaci ove ili one poruke, ali svi znamo zašto je tamo. Zna i on, zato je i očajan, zato i radi ovo. NIje više važno hoće li dobiti 40 ili 400 godina robije, ali hoće dobiti robiju ne može ga više bog otac spasiti od toga. Pusti simboliku. Ono što je važno je da Radovan lišen slobode. Zbog toga će do kraja svog života ostati u zatvoru. To je ono što se pika. Bilo bi mi krivo jedino kad bi ga pustili kao nevinog. Ali neće, ne sekiraj se.homo_sapiens wrote:Sta ce, nakon ove odluke Tribunala, poduzeti glavni tuzilac ? Da li BiH ima ikakvog uticaja da se odluka o izmjeni prvobitnog sudije ne sprovede, ili mi u BiH samo trebamo slijegati ramenima ( i govoriti "yes, yes . . ."samo gost wrote:Bravo haški sude - igranka, dakle, počinje. Pa, činjenica da je jedan sudija sudio i u drugim predmetima NIKAKO ne ukazuje na njegovu pristrasnost, ali pred ovim sudom - sve je moguće. Doviđenja pravdo!) dok Srbija radi kako joj je volja i interes
Sudjenje R.Karadzicu ne smije biti samo sudjenje R.Karadjicu osobno, vec to sudjenje mora biti personificirano. Sudjenjem njemu, svijet mora osuditi ideologiju, bolesne i fasistoidne umove - jedne od pokretaca ratova na prostorima bivse drzave (po mom misljenju su to i SPC i SANU, kojima, na zalost, nikad nece biti pripremana posteljina u Scheveningenu).
Jasno je to i "optuzenim" i mislim da je namjera izmjene presjedavajuceg sudskog vijeca pokusaj manipulacije sudom (vjerujem da je "novi" sudija lobiran i "kupljen", jer je srpska diplomatija izuzetno sposobna), pokusaj da, po starom, provjerenom receptu bivsih savjetnika Milosevica, optuzeni postane zrtva, i da za 50 i vise godina i Radovan Karadzic, slicno kao danas i ratni zlocinac i izdajnik naroda, cetnik Draza Mihajlovic postane idol i srpski svetac! i da na njegovim idejama zapocne novo ratnohuskacko okupljanje.
Nije bezazlen zahtjev i udovoljenje i izmjena presjedavajuceg sudskog vijeca.
I nije simbolika Karadzicev boravak u pritvoru u Scheveningenu, najmanje je bitno da on osobno odlezi dozivotnu robiju, drugi su bitniji.
Odlicno je @samo gost primjetila: DOVIDJENJA PRAVDO !