Cime sam je usrala? Argumentuj, i usput pazi na jezik.dzipalo_junuz wrote:Daj ba mircerka pretjerala si, nadi sebi neki hobi ili sta vec, administrator si a usrala si nam temu gdje se do neki dan ako nista moglo nesto korisno procitati
Prevara studenata!!!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#376 Re: Prevara studenata!!!
- dzipalo_junuz
#377 Re: Prevara studenata!!!
svadama, prepirkama i off topicima...Samo pogledaj zadnje 2 strane i eto ti argumentacije...mIRCerka wrote:Cime sam je usrala? Argumentuj, i usput pazi na jezik.dzipalo_junuz wrote:Daj ba mircerka pretjerala si, nadi sebi neki hobi ili sta vec, administrator si a usrala si nam temu gdje se do neki dan ako nista moglo nesto korisno procitati
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#378 Re: Prevara studenata!!!
Sta je tema znas li? To sto su studenti prevareni.dzipalo_junuz wrote:svadama, prepirkama i off topicima...Samo pogledaj zadnje 2 strane i eto ti argumentacije...mIRCerka wrote:Cime sam je usrala? Argumentuj, i usput pazi na jezik.dzipalo_junuz wrote:Daj ba mircerka pretjerala si, nadi sebi neki hobi ili sta vec, administrator si a usrala si nam temu gdje se do neki dan ako nista moglo nesto korisno procitati
O cemu pricam ja, i ne samo ja? O tome kako studenti to SUTKE TRPE.
A bihaca pokusavam usmjeriti na komunikaciju na ovom forumu, da "seres, mogo bi dobit diplomu ZNAS VEC GDJE, pokazujem ti prst srednji" i slicno nisu elementi komunikacije na OVOM forumu.
A ti, kad vec nemas sta pametno reci vezano za Bolonju i ove problem, opleti opet po mirci.
Napravi transparent MIRCERKA JE KRIVA STO NAM DIPLOME NECE BITI PRIZNATE CAK NI U DURGIM KANTONIMA.
-
Alkos
#379 Re: Prevara studenata!!!
Ja bih prije spomenuo gradjane koji sute i trpe, koji se zadovoljavaju mrvicama, ali bojim se otici ce tema u krivom pravcu. Studenti su proizvod i dio ovog drustva, i kada su stariji takvi bekani, sto bi studenti bili drugaciji! Valjda se vode onom ako sutis najpametniji si i najbolje prodjes, podvij rep da ne najebes.mIRCerka wrote: Sta je tema znas li? To sto su studenti prevareni.
Uostalom, sto je to bolje prethodnim generacijama studenata od sadasnjih? Isti k*, samo drugo pakovanje. Eto samo su u povoljnijem polozaju zbog zvanja, ali imamo iste probleme...
I hajde molim te, ti daj neki prijedlog sta da se uradi? Da se opasem dinamitom i upadnem na fakultet ili ipak da pokucam na vrata rektora?! Ili da ipak idem pred skupstinu kantona?
Ako nekome nije jasno da je ovo svjesno uradjeno i namjerno, tako da je usvojen zakon na vrhu drzave, zatim na nivou fakulteta, a zadnji se cekao zakon na nivou kantona, koji je kako sam ja shvatio i najbitniji i jedini vazeci. Sta to znaci!? Cekali su prvu generaciju i tek tada donijeli zakon na nivou kantona, sto su mogli uraditi ravno prije 3 godine. Eto, kao tek sada se sjetili kada izlazi prva generacija.
Sta ce uraditi masovne tuzbe studenata?! Nista, jer nista napismeno nije obecano, samo usmeno! Osnove nema, a i sud ce stiti vlast, tako da i to pisi propalo. Jedino sto ostaje da se organizujemo u rulju napravimo demonstracije, posjetimo i razlupamo sve znacajnije objekte u gradu (koji su donosili i krojili zakon) i polupamo ih. Tada cu barem mirnije spavati i znacu da sam nesto uradio. Jos trebam svratiti do faksa i jebati mater zenama iz studentske i prodekanu... Ove druge solucije, tipa mirnih demonstracija i strajka gladju, ispijanja kafica sa rektorom i dekanima ne zelim da podrzim, jer znam da nece i ne mogu dati rezultate. Zasto?! Zato jer ce oni uraditi onako kako su uradile komsije sa istocne i zapadne strane, a mi mozemo tamburati do zore. Kako su zamislili, tako ce i uraditi. A da su takve metode uspjesne i prihvatljive na ovim prostorima Tajo i "draga" gradonacelnica bi davno napustili svoje funkcije. Ovdje samo sila i palez prolazi, ostalo nema svrhe!!!!
Da li je moguce da bilo cim studenti uticu na promjenu zakona kojeg su guznonje na vrhu skrojile, tj prepisale od komsija?! Ako je u hrvatskoj i srbiji prosao takav zakon i takva odluka od zvanjima bez ikakvih trzavica (znamo kakvi su srbi), zasto bi ovdje bilo drugacije!? Jedino je problem sto su oni u startu znali sta ce biti, a mi smo to tek saznali kada smo dobili diplome.
Jebem ja svima sve koji su imali veze sa potpisivanjem, uvodjenjem i provedbom ove deklaracije!!!!!
-
arze
#380 Re: Prevara studenata!!!
Ja ulazim kod prof. da kupim knjigu a njemu na stolu ćašica rakije i suho meso kaze on meni evo sacu ja.Alkos wrote:Ja bih prije spomenuo gradjane koji sute i trpe, koji se zadovoljavaju mrvicama, ali bojim se otici ce tema u krivom pravcu. Studenti su proizvod i dio ovog drustva, i kada su stariji takvi bekani, sto bi studenti bili drugaciji! Valjda se vode onom ako sutis najpametniji si i najbolje prodjes, podvij rep da ne najebes.mIRCerka wrote: Sta je tema znas li? To sto su studenti prevareni.
Uostalom, sto je to bolje prethodnim generacijama studenata od sadasnjih? Isti k*, samo drugo pakovanje. Eto samo su u povoljnijem polozaju zbog zvanja, ali imamo iste probleme...
I hajde molim te, ti daj neki prijedlog sta da se uradi? Da se opasem dinamitom i upadnem na fakultet ili ipak da pokucam na vrata rektora?! Ili da ipak idem pred skupstinu kantona?
Ako nekome nije jasno da je ovo svjesno uradjeno i namjerno, tako da je usvojen zakon na vrhu drzave, zatim na nivou fakulteta, a zadnji se cekao zakon na nivou kantona, koji je kako sam ja shvatio i najbitniji i jedini vazeci. Sta to znaci!? Cekali su prvu generaciju i tek tada donijeli zakon na nivou kantona, sto su mogli uraditi ravno prije 3 godine. Eto, kao tek sada se sjetili kada izlazi prva generacija.
Sta ce uraditi masovne tuzbe studenata?! Nista, jer nista napismeno nije obecano, samo usmeno! Osnove nema, a i sud ce stiti vlast, tako da i to pisi propalo. Jedino sto ostaje da se organizujemo u rulju napravimo demonstracije, posjetimo i razlupamo sve znacajnije objekte u gradu (koji su donosili i krojili zakon) i polupamo ih. Tada cu barem mirnije spavati i znacu da sam nesto uradio. Jos trebam svratiti do faksa i jebati mater zenama iz studentske i prodekanu... Ove druge solucije, tipa mirnih demonstracija i strajka gladju, ispijanja kafica sa rektorom i dekanima ne zelim da podrzim, jer znam da nece i ne mogu dati rezultate. Zasto?! Zato jer ce oni uraditi onako kako su uradile komsije sa istocne i zapadne strane, a mi mozemo tamburati do zore. Kako su zamislili, tako ce i uraditi. A da su takve metode uspjesne i prihvatljive na ovim prostorima Tajo i "draga" gradonacelnica bi davno napustili svoje funkcije. Ovdje samo sila i palez prolazi, ostalo nema svrhe!!!!
Da li je moguce da bilo cim studenti uticu na promjenu zakona kojeg su guznonje na vrhu skrojile, tj prepisale od komsija?! Ako je u hrvatskoj i srbiji prosao takav zakon i takva odluka od zvanjima bez ikakvih trzavica (znamo kakvi su srbi), zasto bi ovdje bilo drugacije!? Jedino je problem sto su oni u startu znali sta ce biti, a mi smo to tek saznali kada smo dobili diplome.
Jebem ja svima sve koji su imali veze sa potpisivanjem, uvodjenjem i provedbom ove deklaracije!!!!!
Danas nema velike razllike izmedu fakulteta i birtije.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#381 Re: Prevara studenata!!!
Mene samo zanima kada ce se vishe tacno znati odluka, kada, kada, kada, kada

- kockica_kockica
#382 Re: Prevara studenata!!!
Procitah temu od pocetka do kraja
i nasla sam se u svemu ovome... prije rata upisala sam fakultet "po onom starom sistemu" i dogurala na drugu godinu u medjuvremenu se zarati i ja sve to batalim... predaleko bilo za ici na faks puca se i tako dalje... nakon ihihihi godina ponovo upisem fakultet "po novom sistemu" ili ti bolonji... upisem poluprivatni fakultet dam brdo love za njega i krenem... prva godina prve muke... iste kao i u onom starom sistemu... profesori ne fleksibilni i totalno iracionalni... upisem bas taj faks jer su ga nafalili do neba, i izmedju ostalog obecavali diploma VSS priznata svuda bla bla... nakon sto das 3500 maraka za jednu godinu uopce ti nije svejedno kako ces kotirati nakon sto to cudo koje kosta i kosta ... elem umjesto po starom nacinu da imas 7 predmeta pa se razguljujes od ucenja imas 11 predmeta godisnje pa se razvaljujes od ucenja... nadobudni profesori termine zbijaju u redove nemoguceg ... kao vanredni student, ili vam student uz rad jer po bolonji nema vanrednih studenata treba bi da imam kao olaksice predavanja vikendom itd... i bili su ... a onda one "provjere znanja" po kojima ti na kraju samo upisu ocjenu.. ne zavarvajte se jer profesori nisu toliko glupi ... eto profesor moze uzeti u obzir te provjere znanja za koje ti nocima ucis ne spavas stres i nervozu prozivljavas ali i ne mora... dakle njemu na dusu... i onda dodjes na ispit nadobudno misleci kako ce te pitati samo trecinu knjigu... ma da kako da ne pita brale cijelu knjigu, ne stignes do treceg dijela jer te obori vec na prvom, a na pitanje zasto te pita sve a ne samo onaj treci dio koji si naucio kaze profa tako rekli u studentskoj... cijela frka i strka po studentskoj, i na kraju dobijemo od njih to je volja profesora on ima pravo da vas pita sve ako zeli... i ko je lud u svemu tome...
e sad druga godina nova pravila... bolonja nema prenosenja ispita u trecu godinu... amen.. tako ti je to brale moj, godinu za godinu dajes, ako ne padas pa opet das onih famoznih 3500 KM sa vrha posta...
i kome da se zalis... nikome... a tamo pricaju "sta je stra se bunis samo dodjes i polozis ispit ko da vi nesto ucite" mozda al ne na mom fakultetu
i kad pocnu price kako je stari sistem "kao" puno tezi i kako su studenti vise ucili u te cetiri godine nego bolonjci u tri godine studiranja... regresija 4 x 7 = 28 u cetiri godine 3 x 11 = 33 ispita u tri godine... pa molit cu lijepo ko je ovdje lud....
ne kazem da ima u starom sistemu nije bilo vise predmeta na godini ali ne racunam fizicko jer je to glupost osim na difu i kod bolonjaca ima godina kad imaju i vise od 11 ispita, vec sam cisto htjela dat malo poredjenje....
i studenti se trebaju buniti i dizati glas.. i biti solidarni jedni s drugima a ne samo gledati sebe i svoje dupe... svakom njegova tegoba najgora.. stoji.. ali tudja boljka moze biti jedan dan i tvoja ....
e sad druga godina nova pravila... bolonja nema prenosenja ispita u trecu godinu... amen.. tako ti je to brale moj, godinu za godinu dajes, ako ne padas pa opet das onih famoznih 3500 KM sa vrha posta...
i kad pocnu price kako je stari sistem "kao" puno tezi i kako su studenti vise ucili u te cetiri godine nego bolonjci u tri godine studiranja... regresija 4 x 7 = 28 u cetiri godine 3 x 11 = 33 ispita u tri godine... pa molit cu lijepo ko je ovdje lud....
i studenti se trebaju buniti i dizati glas.. i biti solidarni jedni s drugima a ne samo gledati sebe i svoje dupe... svakom njegova tegoba najgora.. stoji.. ali tudja boljka moze biti jedan dan i tvoja ....
- madner
#383 Re: Prevara studenata!!!
Predlazem najlaksi test, da uzmemo ispite od prije i sada.
Zna se koja su pitanja laka a koja teska
Zna se koja su pitanja laka a koja teska
- kockica_kockica
#384 Re: Prevara studenata!!!
pitanja su ostala ista... jer su isti profesori... bila sam na ja na pitanjima i jednog i drugog sistema... 
- madner
#385 Re: Prevara studenata!!!
Jesu, samo su izbacena neka.
Teza.
Teza.
- uvjek dobar gost
#386 Re: Prevara studenata!!!
..... Brkanje teza opet i po ko zna koji put.... banalizam i renesansa....
Bit je u krađi studenata, njihovog novca, živaca i života u krajnjoj liniji...
Bit je da su studentskoj apatije, bezidejnosti, besperspektivnosti, ljenosti na kraju krajeva....
Tribine po fakultetima , nezavisna udruženja studenata , glasniji i jasniji studenti......
Sistem Vam uzima sve a za uzvrat daje premalo.... da sad ne spominjem studentski standard, mogućnost zaposlenja u struci, kupovinu stana.... itd... itd....
Studenti niste ni svjesni svoje snage.... nije sve u ispijanju kafe... i praznom pogledu na objekat požude ma kog roda bili.....
Bit je u krađi studenata, njihovog novca, živaca i života u krajnjoj liniji...
Bit je da su studentskoj apatije, bezidejnosti, besperspektivnosti, ljenosti na kraju krajeva....
Tribine po fakultetima , nezavisna udruženja studenata , glasniji i jasniji studenti......
Sistem Vam uzima sve a za uzvrat daje premalo.... da sad ne spominjem studentski standard, mogućnost zaposlenja u struci, kupovinu stana.... itd... itd....
Studenti niste ni svjesni svoje snage.... nije sve u ispijanju kafe... i praznom pogledu na objekat požude ma kog roda bili.....
- veljaca
#387 Re: Prevara studenata!!!
Joj ljudi moji, DOKLE VISE !!!!
Sta sad bi se trebali vratiti u 1800 godinu i gledati jesu li tada bili tezi ispiti ili danas. Pa CITAV svijet ide naprijed. POSTOJI (R)EVOLUCIJA drustva i sistema.
Sve vise i vise sam u ubjedjenju da je ovdje po onoj " NEK KOMSIJI CRKNE KRAVA ...". Na ovom Forumu je puno ISKOMPLEKSIRANIH , ali ima i onih NORMALNIH - i zbog njih jos uvijek sam dio ovog Foruma ....
" Sve ce to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i sas ....... " ( dobro staro B. Dugme ).
Sta sad bi se trebali vratiti u 1800 godinu i gledati jesu li tada bili tezi ispiti ili danas. Pa CITAV svijet ide naprijed. POSTOJI (R)EVOLUCIJA drustva i sistema.
Sve vise i vise sam u ubjedjenju da je ovdje po onoj " NEK KOMSIJI CRKNE KRAVA ...". Na ovom Forumu je puno ISKOMPLEKSIRANIH , ali ima i onih NORMALNIH - i zbog njih jos uvijek sam dio ovog Foruma ....
" Sve ce to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i sas ....... " ( dobro staro B. Dugme ).
- vjesticanametli
#388 Re: Prevara studenata!!!
ti fakat volis djeliti ljudima "komplimente".........neljudi, iskompleksirani vaki naki...........
- Comrad
#389 Re: Prevara studenata!!!
Nije tacno. Ne mozes generilizovati i siriti dezinformacije. Barem napisi koji je predmet i fakultet. Ja mogu reci za ekonomski fakultet da su pitanja kod 80% predmeta apsolutno ista i bolonjcima i starom sistemu, ako nisu sada i teza. Pa znam da se po kopirnicama uzimaju testovi od prije 4-5 godina i da se gledaju kakva pitanja dolaze.madner wrote:Jesu, samo su izbacena neka.
Teza.
Ispit iz racunovodstva se nije mijenjao otkad postoji taj predmet, ustvari jeste, bolonjci sada moraju raditi sa PDV-om, dok stari sistem toga nema - znaci kod bolonjaca je ubaceno nesto teze.
Takodjer, ispit iz prava, iste knjige, isto sve, mogu ti samo doci teza pitanja ili pitanja kojima se manje nadas, jer su vec bila nekoliko puta prijasnjim generacijama, nije ni profa glup da se stalno ponavlja, pa ti onda pukne neko pitanje iz naftalina, koje nije bilo ni jednoj generaciji, pa ti vidi sta ces i kako.
- hadzinicasa
#390 Re: Prevara studenata!!!
slažem se sa kockicom. i sa Comradom. Ja sam studirala jednu godinu po starom (dala čitavu godinu), pa se prebacila na drugi fakultet, po novom ispočetka. Dala sam drugu godinu i trebam upisati treću. Dobar sam student i sve dajem u rokovima. (jest' da sam uz posao i fakultet smršala jedno 15 kg, al' ko kaže da je to loša stvar
) Sad sam prebrojala predmete. Saldo je 24 položena predmeta (neki x2, neki x3 ispita, kvizove, zadaće, seminarske i ostalo ne brojim).
Ovi predmeti su isti kao kod četverogodišnjeg studija, pokrivaju isto gradivo, uči se iz istih knjiga, polažu se kod istih profesora, pitanja su ista (znam jer nekada oni što studiraju četverogodišnji studij, polažu sa nama u istom terminu i dobiju isti test) - samo sam ih ja polagala u kraćem vremenskom periodu nego oni što su prije mene imali četverogodišnji studij. Dakle isto sranje (pardon my French), drugo pakovanje. I sad će moja diploma biti manje vrijedna od njihovih. Ne znam samo po kojem kriteriju. Znam 100% da je na Ekonomiji ovako kako Comrad kaže. Uči se iz istih skripti, knjiga, ista pitanja, isti profesori.
Kada bi uspostavili neki relevantan kriterij (obim gradiva, težina, broj predmeta i sl.) po kojem se četverogodišnji (kojeg više nema) razlikuje od trogodišnjeg, ja ne bih A rekla. Ovako, mislim da će se opet birokratske zapreke, neažurnost države i nesposobnost onih koje sami biramo, slomiti preko leđa studenata.
Ovi predmeti su isti kao kod četverogodišnjeg studija, pokrivaju isto gradivo, uči se iz istih knjiga, polažu se kod istih profesora, pitanja su ista (znam jer nekada oni što studiraju četverogodišnji studij, polažu sa nama u istom terminu i dobiju isti test) - samo sam ih ja polagala u kraćem vremenskom periodu nego oni što su prije mene imali četverogodišnji studij. Dakle isto sranje (pardon my French), drugo pakovanje. I sad će moja diploma biti manje vrijedna od njihovih. Ne znam samo po kojem kriteriju. Znam 100% da je na Ekonomiji ovako kako Comrad kaže. Uči se iz istih skripti, knjiga, ista pitanja, isti profesori.
Kada bi uspostavili neki relevantan kriterij (obim gradiva, težina, broj predmeta i sl.) po kojem se četverogodišnji (kojeg više nema) razlikuje od trogodišnjeg, ja ne bih A rekla. Ovako, mislim da će se opet birokratske zapreke, neažurnost države i nesposobnost onih koje sami biramo, slomiti preko leđa studenata.
- veljaca
#391 Re: Prevara studenata!!!
Wrong - POGRESNO : Ja ne dijelim takve komplimente ljudima - vec "neljudima". U tome je POENTA. A ako si se ti prepoznala u ovim drugima - to je TVOJ problem. Ja sam govorio onako GENERALNO ne spominjuci pojedince. Jedino ako nemas osobinu da citas misli drugim ljudima.vjesticanametli wrote:ti fakat volis djeliti ljudima "komplimente".........neljudi, iskompleksirani vaki naki...........
OSTAJ MI U ZDRAVLJU I VESELJU ..... ( ima i nastavak ove misli, ali ne bih je izrekao jer ce me onda zamrziti neki koji simpatisu manji sarajevski klub ).
- alica.k
#392 Re: Prevara studenata!!!
ako hos da zavrsis fakultet, uci, nema to veze kolko traje kakvo je gradivo i slicno. bezveze se prepucavate ovdje. tako je kako je i sta sad? uci brate, uci.
- vjesticanametli
#393 Re: Prevara studenata!!!
al se palis ko kutnjak........vozdraaaaaaaaaaaaaaaaa 
-
Alkos
#394 Re: Prevara studenata!!!
hadzinicasa wrote:slažem se sa kockicom. i sa Comradom. Ja sam studirala jednu godinu po starom (dala čitavu godinu), pa se prebacila na drugi fakultet, po novom ispočetka. Dala sam drugu godinu i trebam upisati treću. Dobar sam student i sve dajem u rokovima. (jest' da sam uz posao i fakultet smršala jedno 15 kg, al' ko kaže da je to loša stvar) Sad sam prebrojala predmete. Saldo je 24 položena predmeta (neki x2, neki x3 ispita, kvizove, zadaće, seminarske i ostalo ne brojim).
- nivla
#395 Re: Prevara studenata!!!
istina je da su se mnogi dvosemestralni predmeti iz starog sistema bukvalno prenijeli u novi sistem i strpali u jedan semestar, ali kad vec trazite konkretno
evo pogledajte ova dva
stari sistem integralni ispit:
bolonja integralni ispit:
koristenje literature dozvoljeno
razlika je samo u nazivu ova dva predmeta
eh sad nek mi neko od iskusnih sa starijih godina objasni koji je od ovih ispitnih rokova tezi, meni djeluju nekako jednako po tezini, mada mi se ovaj prvi nekako cini laksim iako studiram po bolonji, dobro pogledajte i datume, iz iste su godine ispiti,
ovaj ispit iz starog sistema se morao raditi samo ako si prava ljencuga(ili jednostavno nemas srece citaj:bolest, ne procitas zadatak do kraja...) i ne polozis u toku godine 5 testova koji su dosta laksi, ne znam gdje mi se nalaze ti testovi ,
dalje citiranje ispita je besmisleno, ali dosta predmeta je potpuno identicna onim sa starog sistema, ovaj sluzi samo kao primjer
evo pogledajte ova dva
stari sistem integralni ispit:
Code: Select all
Datum: 19.6.2007.
1. Decimalni broj 346 predstaviti u formatu:
a. 2kk na 16 bita
b. Predznak i vrijednost na 16 bita
c. IEEE 754 standard
d. 10kk BCD.(20 poena)
2. Korištenjem PLA strukture projektovati sklop koji za vrijednost na 4-bitnom ulazu daje njen 15 komplement na izlazu. (20 poena)
3. Potrebno je da se projektuje binarni brojač sa 11 stanja korištenjem T flip-flopova i osnovnog skupa logičkih kola. Odredite minimalne logičke funkcije koje odgovaraju pobudama flip flopova . (20 poena)
4. Projektovati RAM segment kapaciteta 256kB za računarski sistem sa 8-bitnom sabirnicom podataka i 20-bitnom adresnom sabirnicom korištenjem RAM komponenti 256k x 2, ako se ovaj segment nalazi na adresi 00000h. Da li ovaj segment može imati početnu adresu 80000h i zašto? (20 poena)
5. Za makroinstrukciju PSHI navesti mikroinstrukcije oglednog procesora koje se izvrše u toku faza dobavljanja i dekodiranja i faze izvršenja, navedite i njihove adrese u upravljačkoj memoriji. Mikroinstrukcije koje odgovaraju fazi izvršenja prikažite i u binarnoj formi. Izračunati vrijeme trajanja sve tri faze ako je frekvencija osnovnog signala sata oglednog procesora 100MHz. (20 poena)Code: Select all
Datum 30.01.2007
1. Kako se može od vrijednosti # EFAC oduzeti vrijednost #CAFE (obje u heksadecimalnom formatu neoznačeni binarni brojevi - bez predznaka), korištenjem samo logičkog invertovanja i aritmetičkog sabiranja? Koji je rezultat u 2KK formatu?
2. Nacrtati šemu pozitivnom ivicom okidanog (sinhronog) J-K flip-flopa. Objasniti njegovu funkcionalnost.
3. Projektovati sinhroni brojač do 13 pomoću ROM-a minimalnog kapaciteta i minimalnog broja D flip-flopova.
4. Koliki je minimalan broj komponenti statičkog RAM-a kapaciteta 32K x 8 potreban za realizaciju 2-strukog grupno-asocijativnog keša koji kešira 32-bitno organizovanu radnu memoriju. Kapacitet radne memorije definišite sami.
5. Prikazati u binarnoj formi najduži niz mikroinstrukcija (uključujući i dobavljanje i dekodiranje) koje izvršavanju jednu instrukciju oglednog procesora. Izračunati vrijeme izvršavanja te instrukcije ako je frekvencija osnovnog signala sata 333MHz?
razlika je samo u nazivu ova dva predmeta
eh sad nek mi neko od iskusnih sa starijih godina objasni koji je od ovih ispitnih rokova tezi, meni djeluju nekako jednako po tezini, mada mi se ovaj prvi nekako cini laksim iako studiram po bolonji, dobro pogledajte i datume, iz iste su godine ispiti,
ovaj ispit iz starog sistema se morao raditi samo ako si prava ljencuga(ili jednostavno nemas srece citaj:bolest, ne procitas zadatak do kraja...) i ne polozis u toku godine 5 testova koji su dosta laksi, ne znam gdje mi se nalaze ti testovi ,
dalje citiranje ispita je besmisleno, ali dosta predmeta je potpuno identicna onim sa starog sistema, ovaj sluzi samo kao primjer
-
sabanss
#396 Re: Prevara studenata!!!
@nivla
Jesul' ovo digitalni racunari?
Prvi ispit je neznatno tezi , mada je i ovaj drugi dolazio na "starim" rokovima. Prije se ispit mogao poloziti na testove tokom godine ali je samo 20-tak studenata imalo priliku dobiti seminarske koji bi mjenjali pismeni dio ispita. Usmeni dio ispita je bio isti i ako padnes morao bi opet na pismeni. Iskreno, tezina ovog ispita je u usmenom dijelu tako da je pismeni uvijek bilo lako poloziti ako naucis. Ima li sada usmenog dijela ispita?
Hajde mi reci razliku u temeljnim ispitima na elektrotehnici poput Matematike I i II. Postavi dva roka da vidimo razliku.
Prvi ispit je neznatno tezi , mada je i ovaj drugi dolazio na "starim" rokovima. Prije se ispit mogao poloziti na testove tokom godine ali je samo 20-tak studenata imalo priliku dobiti seminarske koji bi mjenjali pismeni dio ispita. Usmeni dio ispita je bio isti i ako padnes morao bi opet na pismeni. Iskreno, tezina ovog ispita je u usmenom dijelu tako da je pismeni uvijek bilo lako poloziti ako naucis. Ima li sada usmenog dijela ispita?
Hajde mi reci razliku u temeljnim ispitima na elektrotehnici poput Matematike I i II. Postavi dva roka da vidimo razliku.
- madner
#397 Re: Prevara studenata!!!
I ako moze isti rok, ne januarski i junski mjesati.
Digitalni, ali kao sto kolega saban rece, pismeni je uvijek bio lagan.
-
huble2007
#398 Re: Prevara studenata!!!
Ja ne znam sta vi tu vise naglabate. Ima post, a ima i u jucerasnjem SAN-u, rektor UNSA je fino rekao: "diplome koje su stecene na trogodisnjem studiju po Bolonji su iste kao nekadasnji cetvorogodisnji studij, samo sto koD novih diploma naziv diplomirani ekonomista ili pravnik nece stajati u diplomi, nego u dodatku diplomi..."! Dilema, a i tema ZAVRSENA! Ostalo je mlacenje prazne slame. A vi bolonjci bolje da idete raditi diplomske.
- nivla
#399 Re: Prevara studenata!!!
sto se tice 1 i 2 imas na oficijelnom siteu c2.etf.unsa.ba pod prva godina im1 i im2 pa pogledaj rokove, a ti ako imas koji stariji rok postaj da vidimo kakvi su zadacisabanss wrote:@nivla
sto se tice usmenog u mojoj generaciji ga je bilo i ako padnes ides na integralni ako si redovno polozio parcijale, odnosno ako padnes poslije integralnog vozdrica do sljedece godine
ako nisi vidio ovaj predmet zavrsava u januaru za bolonjce, a u junu za stari sistem stoga jako je relevantan, tj nema vise onih aprilskih, junsko-julskih rokova, tj nema ih u smislu koji podrazumijeva 8 ispitnih rokova po predmetu u jednoj skolskoj godinimadner wrote:I ako moze isti rok, ne januarski i junski mjesati.![]()
- veljaca
#400 Re: Prevara studenata!!!
huble2007 wrote:Ja ne znam sta vi tu vise naglabate. Ima post, a ima i u jucerasnjem SAN-u, rektor UNSA je fino rekao: "diplome koje su stecene na trogodisnjem studiju po Bolonji su iste kao nekadasnji cetvorogodisnji studij, samo sto koD novih diploma naziv diplomirani ekonomista ili pravnik nece stajati u diplomi, nego u dodatku diplomi..."! Dilema, a i tema ZAVRSENA! Ostalo je mlacenje prazne slame. A vi bolonjci bolje da idete raditi diplomske.
Btw - sad ce se javiti "dusebriznici" i reci a zasto ce dodatak diplomi - moze se on zagubiti i tako to ... a bice i onih koji ce reci kao Kalimero " nepravda, nepravda .... " - kako ja koji sam studirao 10 godina imam isto zvanje kao onaj sa 3 godine studija.
B Btw - BITNA je kolicina stecenog znanja......
B B Btw - ovo gore u normalnim drzavama, a u nenormalnim je bitnije ko ti je dadjza i ujko ....