Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Šeha

#376 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

hakazvaka wrote:Dobio jutros ponudu sto sam trazio od ovih resellera.
iMac 24" Intel Core 2 Duo 2.8 / 2x1GB/320GB/SD/ATI HD2600PRO/Kbd 3,154 KM

Koliko se to isplati za nekoga ko se bavi web dizajnom, grafikom, programiranjem i slicnim stvarima.. web dev.
Ako ce mi to olaksati rad, onda lova nije problem :D
IMac je super masina ali iz ove perspektive (americke) meni je to uzasno skupo. Cijena bas duplo nego ovdje.

U ovoj firmi gdje radim dizajn odjel ima tri covjeka. Dvije masine su Imac i jedna je MacPro. MacPro je kupljen radi mogucnosti nadogradjivanja najvise (trebao im je SCSI interface.) Na njega su prikljuceni skener, printer (veliki format) slajd skener i dodatni NEC monitor. Web dizajn i obrada fotografija za web se radi na Imac-u.

Ne znam moze li neko potvrditi ali cujem i citam da Adobe programi ne rade toliko dobro/brzo na Mac-u kao sto rade na 64-bitnom PC-ju. Valjda jos nisu optimizirani za Mac. Iz iskustva ti mogu reci da nije neki problem pogotvo za stvari koje ce tebi trebati (lagani photoshop, mozda flash i sl.)
DYD666

#377 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Ja sam opet cuo da ako je i jedan Adobe ikada bio optimiziran posebno i prvenstveno za Mac (ako zaboravimo prve/praistorijske verzije naravno), i analogno tome, valjda radi ako ne bolje nego ekvivalentan PC, onda sigurno isto, a ne losije - onda je to CS4.
Vidim cak i po Adobeovim promo materijalima za CS4 da su svi screenovi sa Mac OS X-a itd...to je opet vise reklamno ali i ovo prvo stoji. Bio sam takodje na Adobe CS4 prezentaciji ovdje u SA, cuo sam dosta detalja o raznoraznim optimizacijama i iskoristavanjem posebno grafickih karti na nekom do sad nevidjenom nivou.
Poredio konkretno nisam u prici Vs. 64 bit PC, ali ono sto jesam bio u prilici da probam to je paralelni rad CS3 i CS4 (i to samo one app iz CS4 koje su mogle na PPC arhitekturi) na sad vec prestarom PowerG4 1,2 ghz Dual, sa 2 gige rama...i vrlo me je iznenadilo koliko se naprimjer PS i AI brze startaju a i svijezije rade nego CS3 verzije. Mogu onda zamisliti sta je tek na Intel procovima i masinama sa brdom rama... :run:
torik

#378 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Mislim da adobe nije skockao sve aplikacije za mac da budu 64bitne. Neznam jesu li u medjuvremenu promijenili, ali cs3 nije bio 64 bitni za mac-a.
Qler

#380 Re: Apple MAC all about

Post by Qler »

Koliko se to isplati za nekoga ko se bavi web dizajnom, grafikom, programiranjem i slicnim stvarima.. web dev.

Haka jarane, ovo je preskupo, koliko god MAC imao prednosti ovo je smijesno skupo, 2GB DDR2, X2600PRO?!?!?! grafika, 320GB HDD 3k KM?! za te pare PC mozes uzeti ne duplo nego troduplo jaci jos ti ostane za licencirani Windows :D linux je dzaba, a to ti ga dodje manje usminkan MacOS :)
hakazvaka

#381 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Qler wrote:

Haka jarane, ovo je preskupo, koliko god MAC imao prednosti ovo je smijesno skupo, 2GB DDR2, X2600PRO?!?!?! grafika, 320GB HDD 3k KM?! za te pare PC mozes uzeti ne duplo nego troduplo jaci jos ti ostane za licencirani Windows :D linux je dzaba, a to ti ga dodje manje usminkan MacOS :)
sto jest jest, preskupo je.. ali ima li neka druga varijanta onda ?
Šeha

#382 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

hakazvaka wrote: sto jest jest, preskupo je.. ali ima li neka druga varijanta onda ?
Nek ti neko iz Amerike donese MBP 17" :P :D

$2,799.00:

- 2.66GHz Intel Core 2 Duo
- 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
- 320GB Serial ATA Drive @ 7200 rpm
- NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT with 512MB

Ili kupi 15" za 2500 a ekran i tastaturu kupi tu i dobijes istu ako ne i bolju masinu sa dva ekrana, sto je fino. Plus prenosiva.
hakazvaka

#383 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:
hakazvaka wrote: sto jest jest, preskupo je.. ali ima li neka druga varijanta onda ?
Nek ti neko iz Amerike donese MBP 17" :P :D

$2,799.00:

- 2.66GHz Intel Core 2 Duo
- 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
- 320GB Serial ATA Drive @ 7200 rpm
- NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT with 512MB

Ili kupi 15" za 2500 a ekran i tastaturu kupi tu i dobijes istu ako ne i bolju masinu sa dva ekrana, sto je fino. Plus prenosiva.
:roll:
Šeha

#384 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

hakazvaka wrote: :roll:
Pih, kakav si ti Bosanac kad nemas nikoga u Americi :D :D

Ja nazalost ne dolazim do nove, donio bih ti ja, nisi ni prvi ni posljednji :)
hakazvaka

#385 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:
hakazvaka wrote: :roll:
Pih, kakav si ti Bosanac kad nemas nikoga u Americi :D :D

Ja nazalost ne dolazim do nove, donio bih ti ja, nisi ni prvi ni posljednji :)
:lol: :lol: taman dok skupim lovu :D
15" laptop je 1500$, to je u KM ??
koliko kosta 21" monitor koji bi spajao na taj macbook ? i koliko kosta 19" ? i gdje mi je jeftinije uzimat (bih/usa/hrvatska)?
Šeha

#386 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

hakazvaka wrote: :lol: :lol: taman dok skupim lovu :D
15" laptop je 1500$, to je u KM ??
koliko kosta 21" monitor koji bi spajao na taj macbook ? i koliko kosta 19" ? i gdje mi je jeftinije uzimat (bih/usa/hrvatska)?
15" MBP je 2500+taksa. Tj. $1999 za slabiji ili $2499 za bolji model. Ima drzava u US gdje nema prodajne takse (sales tax=PDV :D :D) Florida i New Jersey su primjeri.

http://store.apple.com/us/browse/home/s ... co=MTIwMDQ

Treba ti adapter za monitor. Ja mislim ovaj:

http://store.apple.com/us/product/MB204 ... MjE0Njc5Mw

I onda mozes prikljuciti bilo koji DVI monitor.

Treba ti i "Travel Kit":

http://store.apple.com/us/product/M8794 ... MjE0NjQ4NQ

zbog drugacijih uticnica (napojna je univerzalna.) I to bi bilo to.
Šeha

#387 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ovo je link za Mac Book (ne Mac Book Pro kao prije):

http://store.apple.com/us/browse/home/s ... co=MTE2NTQ
novikorisnik

#388 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

Jel neko raspolozen da danas ucini dobro djelo i da mi sprzi Leoparda??!! :o))
Ja evo skinuo sa neta neki .iso file od 7Gb, kad unutra setup.exe!! :o))) (iako je bilo dosta komentara da je torrent OK)
Protuusluga- po' kile Milka, skidanje sa neta kolko hoš' Gb, u parama...kako god - samo mi dajte više taj leopard....please
Šeha

#389 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

http://www.mediafour.com/products/macdrive/

Macdrive je bas zgodan kad trebate prikaciti svoj Mac formatovan drajv na PC. Nije besplatan ali i za to ima lijeka. :mrgreen:
scuba_blue

#390 Re: Apple MAC all about

Post by scuba_blue »

Pitanje vezano za safari...

kad imam otvoreno više tab-ova, i prozora u safariu... često mi se desi da se (safari) sam ugasi (restartuje), pa onda pita ono da li želim poslati report... ili da safari ponovo pokrenem... to mi se dešava par puta dnevno... u posljednje vrijeme pravo često. novi sam korisnik MAC-a, i nisam upoznat s tematikom... ali nisam to očekivao od apple-a :-? Da li je u pitanju neki bug? druge aplikacije mi ne restratuje... a koristim safari Version 3.2.1 (5525.27.1) taj mi je došao uz macbook... da li da instaliran 4 beta? da li je on bolji? :roll:

znam da nema virusa.. ali pošto sam skoro prešao s windowsa, čak sam skinuo i macsafe antivirus... čisto preventivno.. i naravno MAC je čist 8-)

ideje?, hvala :thumbup:
febo_acm

#391 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Zašto ne uradiš update na 4? On radi odlično.
DYD666

#392 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

hakazvaka wrote:
Qler wrote:

sto jest jest, preskupo je.. ali ima li neka druga varijanta onda ?
Ima varijanta da se isto to uzme za 1800KM i to sa 4GB rama ;)
hakazvaka

#393 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote: Ima varijanta da se isto to uzme za 1800KM i to sa 4GB rama ;)
reko si mi vec to na PP :D :D
vidjecu jos. javim ti
harač

#394 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

Može li mi neko reći kako da Pages stavim pod default... uvijek mi otvara sa onim smećem od text editora, ili šta je već. tnx
hakazvaka

#395 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

a koliko bi me kostao 24 ili 21" monitor kao kod iMaca ?

btw, zaboravih reci, da ga mogu na svoj PC preko DVI ili USB spojiti
cevapcinica

#396 Re: Apple MAC all about

Post by cevapcinica »

harač wrote:Može li mi neko reći kako da Pages stavim pod default... uvijek mi otvara sa onim smećem od text editora, ili šta je već. tnx
Kada otvoris "info" prozor o doticnom dokumentu ("oznaci" dokument sa misem i pritisni cmd+i ili izaberi istu komandu u meniju koji se pojavi kada pritisnes desno dugme misa) vidjeces opciju "Open with", tu izaberi koji program hoces da otvara taj dokument. Pritiskom na dugme "Change All.." koje se nalazi ispod mozes izabrati da se svi dokumenti tog formata otvaraju sa tim izabranim programom. Npr. ako se radi o .txt dokumentu a ti pod "Open with" izaberes "Pages" i onda izaberes "Change All.." svi .txt dokumenti ce se ubuduce otvarati u "Pages":u. Kod pritiska na "Change All.." dugme dobices pitanje da li hoces da se svi dokumenti tog odredenog formata otvaraju u izabranom programu.
Massive Battack

#397 Re: Apple MAC all about

Post by Massive Battack »

cevapcinica wrote:
harač wrote:Može li mi neko reći kako da Pages stavim pod default... uvijek mi otvara sa onim smećem od text editora, ili šta je već. tnx
Kada otvoris "info" prozor o doticnom dokumentu ("oznaci" dokument sa misem i pritisni cmd+i ili izaberi istu komandu u meniju koji se pojavi kada pritisnes desno dugme misa) vidjeces opciju "Open with", tu izaberi koji program hoces da otvara taj dokument. Pritiskom na dugme "Change All.." koje se nalazi ispod mozes izabrati da se svi dokumenti tog formata otvaraju sa tim izabranim programom. Npr. ako se radi o .txt dokumentu a ti pod "Open with" izaberes "Pages" i onda izaberes "Change All.." svi .txt dokumenti ce se ubuduce otvarati u "Pages":u. Kod pritiska na "Change All.." dugme dobices pitanje da li hoces da se svi dokumenti tog odredenog formata otvaraju u izabranom programu.
Koristan "preference pane" za sve korisnike Mac-a, koji ne vole zajebancije sa extenzijama i programima.
RCDefaultApp

Image
febo_acm

#398 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Može li neko da mi kaže kako da zamijenim system fonts na Leopardu 10.5.6? Našao sam neke tutorijale, ali to se odnosi na neke starije verzije koje su u Apperance imali neku opciju Themes ili slično. Kažu da na novijim verzijama nemože na taj način. Slova su mi malo mutna ili što bi narod rekao malo fuzzy :), ali kada stavim drug font, onda npr. Safari je ok i slova više nisu mutna. Međutim Menu bar ostaje relativno mutan. Samo treba da zamijenim system fonts i biće sve extra :)
Šeha

#399 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Mozes sa Tinker Tool
hakazvaka

#400 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:Mozes sa Tinker Tool
Šeha, kolko su monitori Apple-ovi dole ? (24 i 21") ? Mogul se spajat na PC ?
Post Reply