holowey, hvala na odg.
Hajmo dati krv!
Moderator: anex
- Đulbešećer
#376 Re: Hajmo dati krv!
Za potvrdu znam, to sam jednom dobila iako mi nije treba. A što se tiče kartice, do sada sam imala informaciju da ju izdaje Crveni križ i broje se samo darivanja koja su obavljena prilikom njihovih akcija. Znači, izdaje i ZTM.
holowey, hvala na odg.
holowey, hvala na odg.
-
seksan
#377 Re: Hajmo dati krv!
Ko radi n transfuzilogoiji u sarajevu dokaz je dva puta isla dva puta rekli da mi je Rhk.g. - A , a ja nulta! 
-
kolobok
#378 Re: Hajmo dati krv!
U redakciju portala Bljesak.info pristigao je poziv u kojem se ističe potreba za darivanje krvi. Naime, hitno je potrebna krv krvne grupe B negativna.
Svi darivatelji se trebaju javiti u RMC 'dr. Safet Mujić (Mostar), a krv je potrebna za Enesu Penava rođenu 24.05.1969.
http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... aa1c12c7ae
Svi darivatelji se trebaju javiti u RMC 'dr. Safet Mujić (Mostar), a krv je potrebna za Enesu Penava rođenu 24.05.1969.
http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... aa1c12c7ae
-
xsamrax
#379 Re: Hajmo dati krv!
Javljam vam se u nadi da ovdje postoji neko ko posjeduje 0- krvnu grupu u blizini Zenice, za mog oca koji leži trenutno gore na odjelu Hematologije. Veoma je hitno i bitno, a ako postoji neko, prijevoz će biti obezbjeđen, samo je na vama da nam se javite na 061/594-939
Situacija je veoma komplikovana i krv je i više nego bitna. Molim vas ne oklijevajte, javite nam se što prije.
Hvala unaprijed.
Situacija je veoma komplikovana i krv je i više nego bitna. Molim vas ne oklijevajte, javite nam se što prije.
Hvala unaprijed.
- bosanceros_
#380 Re: Hajmo dati krv!
raja samo da vas sve pozz i kazem VELIKO HVALA ja nisam neki davaoc krvi ali to planiram postati,
1x sam dao i nevjerovatan osjecaj kad sam izisao iz bolnice kao da sam nekom dao kucu stan i sndabio ga za cijeli zivot
neopisivo ZADOVOLJSTVO
svima koji planiraju apsolutna preporuka ja akbgda cu da nastavim jer otac mi je bio
DDK i u meni se sad strasna zelja probudila da nekom pomognem pa makar i na taj nacin i da rekli su mi da imam 0+ ako im je za vjerovat
ja im vjerujem...
I covjek ne zna to da cjeni dok mu nekom u familiji ne zatreba krv
...
Raja jos jednom vam se svima zahvaljujem ja bih vam dao zlatno ordenje i dao vam svve moguce povlastice na ovom svijetu
jer vi ste zaista veliki ljudi zavidim vam na vasoj humanosti i dobroti

1x sam dao i nevjerovatan osjecaj kad sam izisao iz bolnice kao da sam nekom dao kucu stan i sndabio ga za cijeli zivot
neopisivo ZADOVOLJSTVO
DDK i u meni se sad strasna zelja probudila da nekom pomognem pa makar i na taj nacin i da rekli su mi da imam 0+ ako im je za vjerovat
I covjek ne zna to da cjeni dok mu nekom u familiji ne zatreba krv
Raja jos jednom vam se svima zahvaljujem ja bih vam dao zlatno ordenje i dao vam svve moguce povlastice na ovom svijetu
jer vi ste zaista veliki ljudi zavidim vam na vasoj humanosti i dobroti
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
-
mali mujo
#382 Re: Hajmo dati krv!
dao sam 20-tak puta krv i davaću i dalje.
samo mi ide na živce što me sad na transfuziji "tretiraju" ko muzaru-zovu svako malo
samo mi ide na živce što me sad na transfuziji "tretiraju" ko muzaru-zovu svako malo
- dzejkej
#383 Re: Hajmo dati krv!
kod nas ce sljedece sedmicebiti organizovana akcija darivanja krvi
ko je prosao to sve moze li mi napisati da li trebam ponijeti knjizicu sa upisanom krvnom grupom ili vjeruju na rijec?
da li rade kakve testove prije vadjenja ili opet vjeruju na rijec da je krv u redu tipa nemam anemiju i tako dalje..
ko je prosao to sve moze li mi napisati da li trebam ponijeti knjizicu sa upisanom krvnom grupom ili vjeruju na rijec?
da li rade kakve testove prije vadjenja ili opet vjeruju na rijec da je krv u redu tipa nemam anemiju i tako dalje..
- A_R
#384 Re: Hajmo dati krv!
dzejkej wrote:kod nas ce sljedece sedmicebiti organizovana akcija darivanja krvi
ne treba ti knjziica, a ako ne znas koja si grupa, odredit ce ti je na licu mjesta
- dzejkej
#385 Re: Hajmo dati krv!
odlicnoA_R wrote:dzejkej wrote:kod nas ce sljedece sedmicebiti organizovana akcija darivanja krvi
ne treba ti knjziica, a ako ne znas koja si grupa, odredit ce ti je na licu mjestausput te propitaju o opstem zdravstvenom stanju, uzmias li kakve terapije i slicno. takodje, visinu hemoglobina ti odredjuju na licu mjesta
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
bas ti hvala
bojala sam se ako zaboravim knjiizicu da me ne vrate ili tako nesto
ha, ha - mogu se zezati ako me budu pitali uzimam li sta: ne uzimam nista osim heroina
kako bi me pogledali
ali, kad bolje razmislim bolje da se ne zezam
- Gojeni H
#386 Re: Hajmo dati krv!
Dobra tema.
Vec godinama dobrovoljni davalac krvi.
Vec godinama dobrovoljni davalac krvi.
- Kal El
#387 Re: Hajmo dati krv!
Rado dajem krv,zovu me redovno
Za ramazan me zvali ,vrućina bila a daleko živim, i fino u bus pa na tramvaj pa pješice do gore (stid me da kažem da dođu po mene
)
Nisam taj dan postio,i završim fino to,sjednem otvorim onaj Jadro keks od pet maraka
i komad dva uzeo i krenuo kući, kad neki fini gospodin "evo ti sine uzmi sve" (daje mi novi Jadro keks
)
I ja po onoj vrućini se vraćam kući, sav blijed ,ne jede mi se nešto.
Joj meni se zamanta drama,sjednem i popijem sokic koji su mi dali i laganini kući,u tramvaju da crkneš,sparina..
Naišao na nekog dedu koji prosi i dam mu onaj paket keksa
Joj kad sam došao kući, al sam se najeo roštilja
Prije dvije tri godine imali onaj tops ukusa Coca Cole,ma da povratiš nakon vađenja
Ah da 0-
Whats Up! bitches 
Nisam taj dan postio,i završim fino to,sjednem otvorim onaj Jadro keks od pet maraka
I ja po onoj vrućini se vraćam kući, sav blijed ,ne jede mi se nešto.
Joj meni se zamanta drama,sjednem i popijem sokic koji su mi dali i laganini kući,u tramvaju da crkneš,sparina..
Naišao na nekog dedu koji prosi i dam mu onaj paket keksa
Joj kad sam došao kući, al sam se najeo roštilja
Prije dvije tri godine imali onaj tops ukusa Coca Cole,ma da povratiš nakon vađenja
Ah da 0-
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#388 Re: Hajmo dati krv!
0+, skoro poceo, tek tri puta, ali sam sad redovan.
- dzejkej
#389 Re: Hajmo dati krv!
ja nisam mogla dati krv.
hemoglobin extra, krvna grupa 0+ (odlicno) ali kad je doktor cuo da pijem letrox vec godinama odmah mi je preporucio da ne dajem krv jer mi moze stetiti
bilo mi je zao ali sta se moze
dakle, ko pije lijekove za stitnu nije mu preporuceno darovati krv
hemoglobin extra, krvna grupa 0+ (odlicno) ali kad je doktor cuo da pijem letrox vec godinama odmah mi je preporucio da ne dajem krv jer mi moze stetiti
- MissGump
#390 Re: Hajmo dati krv!
dzejkej wrote:ja nisam mogla dati krv.
naravno da nije, nemoj se zezati s time
- dr.gog
#391 Osnovne činjenice
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH je u potpunosti opremljen i spreman za prijem davalaca, organizovanje akcija na terenu, te na koncu- složeni proces obrade krvi i njeno sigurno izdavanje klinikama.
Lokacija zavoda je u centru Sarajeva, odmah pored Medicinskog fakulteta u ul.Čekaluša.
Pozivam sve forumaše da daruju krv, za šta nije potreban poseban dogovor.
Napomene od značaja za darivanje:
1.Jedna doza koju darujete može biti pomoć za više osoba ukoliko se iskaže potreba.
2.Ne oklijevajte da tražite prijevoz od Zavoda,ukoliko nemate automobil ili ste spriječeni da dođete na uobičajeni način(žurba, obaveze).Poziv na vaš telefon znači da je vaša krv zaista prijeko potrebna.
3.Prije darivanja normalno jedite i pijte(doručak, sok, čaj).
4.Ukoliko se osjećate loše ili pijete bilo kakve lijekove, ako ste pospani, umorni , ako morate obavljati teži fizički posao taj dan ili ako osjećate veliki strah od davanja-odustanite do bolje prilike.
5.Tokom i neposredno nakon davanja se nalazite pod izrazito strogim medicinskim nadzorom, gdje nesavjesnost ,bahatost ili bilo kakvo pogrešno ponašanje osoblja ne dolaze u obzir
Darivalac krvi je najdragocjeniji medicinski resurs u zdravstvu i predstavlja svetinju.
6.Vaša krv će svaki put biti pažljivo testirana, obrađena i savjesno upotrijebljena.
7.Svi ljekari Zavoda će vam uvijek rado dati savjete o zdravlju i odvojiti vrijeme za razgovor.
Službene informacije su na stranici:
http://www.ztmfbih.ba/
Lokacija zavoda je u centru Sarajeva, odmah pored Medicinskog fakulteta u ul.Čekaluša.
Pozivam sve forumaše da daruju krv, za šta nije potreban poseban dogovor.
Napomene od značaja za darivanje:
1.Jedna doza koju darujete može biti pomoć za više osoba ukoliko se iskaže potreba.
2.Ne oklijevajte da tražite prijevoz od Zavoda,ukoliko nemate automobil ili ste spriječeni da dođete na uobičajeni način(žurba, obaveze).Poziv na vaš telefon znači da je vaša krv zaista prijeko potrebna.
3.Prije darivanja normalno jedite i pijte(doručak, sok, čaj).
4.Ukoliko se osjećate loše ili pijete bilo kakve lijekove, ako ste pospani, umorni , ako morate obavljati teži fizički posao taj dan ili ako osjećate veliki strah od davanja-odustanite do bolje prilike.
5.Tokom i neposredno nakon davanja se nalazite pod izrazito strogim medicinskim nadzorom, gdje nesavjesnost ,bahatost ili bilo kakvo pogrešno ponašanje osoblja ne dolaze u obzir
6.Vaša krv će svaki put biti pažljivo testirana, obrađena i savjesno upotrijebljena.
7.Svi ljekari Zavoda će vam uvijek rado dati savjete o zdravlju i odvojiti vrijeme za razgovor.
Službene informacije su na stranici:
http://www.ztmfbih.ba/
Last edited by dr.gog on 28/09/2014 16:20, edited 1 time in total.
- dr.gog
#392 984 darivanja Jamesa Harrisona- heroj čovječanstva
Australac James Harrison (74) pravi je rekorder u darivanju krvi. Do sada ju je dao čak 984 puta i tako spasio živote dva milijuna beba. Darivatelj je postao sa 18 godina, a njegova krv tada je proglašena 'posebnom'. Život su mu osigurali na milijun australskih dolara.
Liječnici su otkrili kako James ima rijetko antitijelo u krvi koje može spasiti život. Pomogao je novorođenčadi, kojima je dijagnosticirana bolest Rezus faktora. Bolest stvara nepodudarnost izmeđi majčine i bebine krvi. Jedno od njih ima pozitivan rezus faktor, a drugo negativan tip, što može biti pogubno za bebu. Nakon što su otkrili 'ljekovitost' njegove krvi James se podvrgnuo seriji testova kako bi pomogao da se razvije Anti-D cjepivo. Jamesu su, koji ima negativan rezus faktor, davali pozitivni RH faktor. Otkrili su kako njegova plazma može izliječiti tu nepodudarnost. Pomogao je brojnim ženama, između ostalog i vlastitoj kćeri.
- Nisam se bojao ničega. Bilo mi je drago da mogu pomoći - kaže James, koji će nastaviti darivati svoju krv.
Liječnici su otkrili kako James ima rijetko antitijelo u krvi koje može spasiti život. Pomogao je novorođenčadi, kojima je dijagnosticirana bolest Rezus faktora. Bolest stvara nepodudarnost izmeđi majčine i bebine krvi. Jedno od njih ima pozitivan rezus faktor, a drugo negativan tip, što može biti pogubno za bebu. Nakon što su otkrili 'ljekovitost' njegove krvi James se podvrgnuo seriji testova kako bi pomogao da se razvije Anti-D cjepivo. Jamesu su, koji ima negativan rezus faktor, davali pozitivni RH faktor. Otkrili su kako njegova plazma može izliječiti tu nepodudarnost. Pomogao je brojnim ženama, između ostalog i vlastitoj kćeri.
- Nisam se bojao ničega. Bilo mi je drago da mogu pomoći - kaže James, koji će nastaviti darivati svoju krv.
- avetinja
#393 Re: Hajmo dati krv!
U Americi dobro placaju davanje krvi mogli bi i kod nas uvesti.
- dr.gog
#394 Trudnice :Provjera krvnih grupa i antitijela
Poštovani forumaši,
Svi znamo koliko je teško i odgovorno donijeti dijete na svijet, i koliko hrabrosti treba svakoj ženi da "iznese" dijete čitavih 9 mjeseci.
Većina ginekologa Opće bolnice i KCUS savjesno vode računa o toku trudnoće svojih pacijentica, te ih šalju na prijeko neophodne pretrage u Zavod za transfuziju FBiH.
Želim vas obavijestiti da u Zavodu možete lako i brzo, bez čekanja, najava i gužvi obaviti analizu krvne grupe i posebno važan nalaz za buduće majke- titar antitijela odn. Coombsov test .Svaki radni dan, od 8 do 10 h. Dakle, potrebna vam je samo uputnica naslovljena na "Zavod za transfuziologiju" uz naznačenu pretragu "Kg i Rh faktor" ili "ICT". Preporučujem da nalaz krvne grupe urade i budući očevi, također uz uputnicu i knjižicu.Analiza je, naravno,za osigurane osobe, besplatna.
Krv se uzima u JEDNU epruvetu(dakle, bez straha od "previše vađenja"), za svega 10-ak sekundi, bezbolno i lako, u ambulanti 101.
Nalaz preuzimate sljedeći dan od 8 do 10 h.
Također, ljekari specijalisti i tehničari Zavoda uvijek stoje na raspolaganju svim budućim majkama u vezi savjeta i stručne pomoći iz domena svoje struke.
Analizu krvne grupe možete , ukoliko niste osigurani ili nemate uputnicu, platiti kao uslugu što košta oko 60 KM, a nalaz "antitijela"(Coombs-ICT) 8 KM.Ukoliko želite unijeti krvnu grupu u novu CIPS ličnu kartu, u Zavodu možete dobiti CIPS potvrdu krvne grupe, što podliježe obaveznom plaćanju.
Dobrovoljni darivaoci krvi su u potpunosti oslobođeni svih plaćanja.
U svakom slučaju ,detaljnije na
http://www.ztmfbih.ba
Svi znamo koliko je teško i odgovorno donijeti dijete na svijet, i koliko hrabrosti treba svakoj ženi da "iznese" dijete čitavih 9 mjeseci.
Većina ginekologa Opće bolnice i KCUS savjesno vode računa o toku trudnoće svojih pacijentica, te ih šalju na prijeko neophodne pretrage u Zavod za transfuziju FBiH.
Želim vas obavijestiti da u Zavodu možete lako i brzo, bez čekanja, najava i gužvi obaviti analizu krvne grupe i posebno važan nalaz za buduće majke- titar antitijela odn. Coombsov test .Svaki radni dan, od 8 do 10 h. Dakle, potrebna vam je samo uputnica naslovljena na "Zavod za transfuziologiju" uz naznačenu pretragu "Kg i Rh faktor" ili "ICT". Preporučujem da nalaz krvne grupe urade i budući očevi, također uz uputnicu i knjižicu.Analiza je, naravno,za osigurane osobe, besplatna.
Krv se uzima u JEDNU epruvetu(dakle, bez straha od "previše vađenja"), za svega 10-ak sekundi, bezbolno i lako, u ambulanti 101.
Nalaz preuzimate sljedeći dan od 8 do 10 h.
Također, ljekari specijalisti i tehničari Zavoda uvijek stoje na raspolaganju svim budućim majkama u vezi savjeta i stručne pomoći iz domena svoje struke.
Analizu krvne grupe možete , ukoliko niste osigurani ili nemate uputnicu, platiti kao uslugu što košta oko 60 KM, a nalaz "antitijela"(Coombs-ICT) 8 KM.Ukoliko želite unijeti krvnu grupu u novu CIPS ličnu kartu, u Zavodu možete dobiti CIPS potvrdu krvne grupe, što podliježe obaveznom plaćanju.
Dobrovoljni darivaoci krvi su u potpunosti oslobođeni svih plaćanja.
U svakom slučaju ,detaljnije na
http://www.ztmfbih.ba
Last edited by dr.gog on 28/09/2014 16:17, edited 1 time in total.
- dr.gog
#395 Re: Hajmo dati krv!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/poziv-gr ... /140819115
Hvala svima koji razumiju ovaj članak.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno pošaljite pp.
Ako želite okupiti nekoliko prijatelja i organizirati dolazak u Zavod, ili ako želite da u vašoj firmi bude organizirano darivanje krvi- javite se.
Hvala svima koji razumiju ovaj članak.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno pošaljite pp.
Ako želite okupiti nekoliko prijatelja i organizirati dolazak u Zavod, ili ako želite da u vašoj firmi bude organizirano darivanje krvi- javite se.
-
developer10
#396 Re: Hajmo dati krv!
Ažurne kontakt informacije Zavoda, s mogućnošću slanja email upita, su ovdje:
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH
- dr.gog
#397 Re: Hajmo dati krv!
http://www.telegraf.rs/vesti/1201055-bl ... e-davalaca
Ova ideja je odlična...da je bogdo više svijesti
Ova ideja je odlična...da je bogdo više svijesti
- Ciprol
- dr.gog
#399 Re: Hajmo dati krv!
NaravnoCiprol wrote:Ja išao prije 2 dana, mogul' sad nominovati?
Sad dobiješ i papirnu kesu![]()
http://prntscr.com/4gwmhd
- bombašica
#400 Re: Hajmo dati krv!
Na Transfuziologiji darivatelj dobije potvrdu na kojoj piše da je isti darovao krv. Stoga me zanima, prema kojem to zakonu darivalac krvi ima pravo na 2 dana odsustva s posla.Na koji član zakona se darivatelj može pozvati kako bi mu poslodavac (kantonalna ustanova) mogao odobriti odsustvo. Hvala.