zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Fair Life

#376 Re: zena u islamu

Post by Fair Life »

sistem wrote:
beautyfool wrote:Vidis ja mislim da ti nisi dovoljno dobro razumio moj post, osoba kojoj sam odgovorila je kritikovala kako su zene u Saudiji na neki nacin potlacene a ja sam samo iznijela mali primjer njihove "potlacenosti" dakle pricam o Saudiskoj Arabiji i njihovim zenama a ako cemo o zeni u Islamu onda bi to trebala biti kompletno drugacija prica, onda bi trebali pricati o Kuranu, Hadisima i zeni a ne zenama sirom svjeta koje su rasle i odgajane u raznim okruzenjima, kulturama i od strane raznih obicaja isprepletenih sa velom religije.
odlicno sam ja shvatio. ti hoces reci da su bogataske zene u saudijskoj arabiji nagradjene za svoju pokorenost bogatstvom, sluskinjama, zaboravljajuci da u toj zemlji zive i one zene koje nisu time nagradjene. ista zemlja, ista vjera - sluskinje su cesto zene iz drugih muslimanskih zemalja.

ako cemo o zeni u teorijskom, idealnom islamskom okruzenju, onda cemo o kuranu, hadisima. a ako cemo o zeni u islamskoj realnosti, onda cemo o zeni u afganistanu, tunisu, alziru, pakistanu, turskoj, iranu, sudanu, itd. jer islam nije samo zamisljeni ideal opisan u kuranu, vec je islam ono sta od njega naprave ljudi koji ga tumace i zive po tom svom tumacenju.
Image
terapija

#377 Re: zena u islamu

Post by terapija »

Fair Life wrote: ako cemo o zeni u teorijskom, idealnom islamskom okruzenju, onda cemo o kuranu, hadisima. a ako cemo o zeni u islamskoj realnosti, onda cemo o zeni u afganistanu, tunisu, alziru, pakistanu, turskoj, iranu, sudanu, itd. jer islam nije samo zamisljeni ideal opisan u kuranu, vec je islam ono sta od njega naprave ljudi koji ga tumace i zive po tom svom tumacenju.
Ovo potpisujem. Cesto muslimani zatvaraju oci pred realnim stanjem i govore o nekom idealnom stanju kakvo bi bilo bas u tako nekom idealnom okruzenju. Ali sto prije shvate da je takvo praktikovanje islama vise izuzetak nego pravilo, prije ce se i slika ostatka svijeta o islamu promijeniti nabolje. Tuzno, ali istinito
bez_ideje

#378 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

pocoyo wrote:@bez-ideje, pa da su bas samo ukrasi, ne bih se slozila. Da su samo ukrasi bilo bi vise zena medju njima, kao npr. na vremeskoj prognozi. Hoces reci Obama je samo ”ukras” ? Pa vala za tu svrhu je custija Hillary bila.

Drugo, ne pada mi napemet biti advokat politickih sistema u zemljama s vecinskim muslimanskim zivljem. Koliko vidim tema je “zena u islamu” nije zena u Afganistanu, niti u bilo kojoj drugoj (uslovno kazano) islamskoj drzavi. Ja ne znam da je danas igdje serijat ili islamsko pravo implementirano pravilno i u potpunosti.

Islamski svijet je jedan dugi niz godina bio, i jos je uvijek, pod uticajem kolonijalizma i raznih izama, a za serijatsko pravo se moze reci da nije pravilno implementirano dugo vremena. Sto dovodi do toga da je sama metodologija primjene istog zastrajela i neprilagodjena modernim vremenima. Ono sto je sad na sceni u pojedinim ”islamskim” drzavama su ostaci ostataka, plemenske (afganistan) i revolucionarne (iran) implementacije, i nemaju veze s provodjenjem islamskog prava kakvo se zahtjeva u islamskoj drzavi.
O tome je pisao i A.I u svojoj Islamskoj deklaraciji , o potrebi preobrazbe naroda, znaci poci od covjeka i od njega graditi drzavu, a ne ici obrnutom logikom, navrat-nanos, reci ovo je islamska drzava, a narod nepismen, neobrazovan, nesposoban i pride lijen do bola i ne pada mu na pamet da poradi na svojoj nepismenosti, neobrazovanosti i probudi se iz ucmalosti u koju je zapao. Znaci drzava (islamska) se prvo gradi u svakom covjeku (i zeni, naravno). Ostalo ide glatko, jer kad je to uspio dobio je i drzavu. Borba za impementaciju islamskog prava prilagodjenog modernim vremenima se moze vidjeti u Maleziji. Proces nije lak ni jednostavan, ali su ljudi odlucni da nesto naprave.

Trpati islam u isti kos sa socijalnom bijedom u Arabiji ili plemenskim obicajima u Afganistanu, Somaliji, Sudanu … je jako drsko i bezobrazno. S druge strane nisam nikad bila ni u Afganistanu ni u Irana, niti pricala sa tamosnjim zenama, ne znam kako razmisljaju i sta hoce. Ako cu sud donositi na osnovu onoga sto mi serviraju zapadni mediji i na osnovu knjige ” A Thousands Splendid Suns” od Khaled-a Hosseini, nije im lako. Ali ti isti mediji samo ovlas spomenu zrtve koje pobi u Afganistanu taj zapadni svijet. 50, 90, 150, k’o da o komarcima izvjestava. A uglavnom su zrtve zene i djeca. Ma da ne duljim…

Ja i dalje tvrdim, da je zena danas NE-ravnopravna i na istoku i na zapadu. Kroz cijelu istoriju zena je sekundarna, na istoku je svakako vise tlacene, ali i na zapadu je sekundarna. Da li je to do nas samih, do nase prirode, imamo neke druge instikte a nismo (uglavnom) zeljne moci i odlucivanja, ne znam. Ili slucaj u jednoj zapadnoj zemlji, zaposjedne stolicu dobije kakvu takvu moc (uglavnom neka "lijeva" ministarstva :P ) i onda kod prve afere (napravila kucu bespravno) raskrivi se ne TV-u… :lol: :roll: bona nije ni vlast za svakoga :P

U Americi u zadnjih 20-30 godina vise zena zavrsava fakultete, Znaci, zena je obrazovanija, ali su opet muskarci prvi i u nauci i u politici i sportu, cak su i najbolji kuhari muskarci. :P
Mislim i mene kao zenu ovu boli i vrijedja ali to su samo okrutne cinjenice.

Navela sam primjer Egipta u doba serijata kad su zene posjedovale 1/3 svih dobara te drzave. Haj mi ti nadji jednu takvu zemlju u 21. vijeku? Postoji li jedna zemlja danas u kojoj zene posjeduju trecinu svih dobara??
Navela sam primjer 4 zene, muslimanke, pokrivene, koje su u 7. -8. vijeku imale svoje biznise, a nisu ih naslijedile niti dobile na lijepe oci. Nisu bile bogate (mjereno materijalnim pokazateljima) niti im je otac bio bogat (materijalno), ali su imale prava na kojima im i zene u 21. vijeku mogu pozavidjeti.

Elem, da zavrsim…"this is a maaaaan's world," rece James Brown, "but it would be nothing, nothing, without a woman or a girl ..." -- to be discriminated. :P :P :run:
Ako se ne varam,upravo u Maleziji je bio onaj slucaj batinanja zbog piva :roll: ali da ne zalazim sad u to....
Zapadne zemlje ,ni u vrijeme kolonizacije nisu imale zemljiisnu vlast kao istocnjacke,niti je to bilo moguce iz prostog razloga sto je serijatsko nasljedivanje po principu viseg broja nasljednih klasa i ostavina se dijeli vecem broju ljudi,a koliko je meni poznato u vrijeme "prvobitnog " islama zemljiste i dobra su se upravo tako prenosila. Budici da 2 zene nasljedjuju kao jedan muskarac -ta je brojka itekako realna i pohvalna!
NIko ne spori da je "pravi" islam neuporedivo naklonjeniji prema zeni ,od ovog danasnjeg.......ali i on sadrzi diskriminatorske odredbe,upravo poput te o nasljedjivanje(upucena sam dobro u razloge..muskarac je duzan izdrzavati porodicu,dok zena sa svojim dijelom radi sta hoce i sl. ) ,no to ne mijenja cinjenicu da ne postoji sloboda odlucivanja u tome ,i po tome je meni neuporedivo bolji zapadni model zakona o nasljedjivanju .

Aposlutno se slazem da je u globalnoj slici manje zastupljana,ali .....na jednoj strani globusa,ima mogucnost da uradi sto zeli ,i ako to dovoljno jako zeli ,cisto sumnjam da ce rezultat izostati......necu da ulazim u prirodu zenskog roda (odmah se osjecam ko vanzemaljac :-) :-) ) ,sto se mene tice neka sve sjede kod kuce i vezu kravate muzevima ministrima i funkcionerima ,a ja cu svoje zakonske sanse jako dobro da iskoristim!

I ja uopste ne krivim muskace za poredak odnosa na svijetu,nekad se zapitam,bas bi dobro bilo da pocnu jos vise da gaze,da vidim do koje je to granice zensko spremno da bude mazohista!

p.s Gdje se danas moze naci ta "idalna " islamska drzava?
cistunac

#379 Re: zena u islamu

Post by cistunac »

pocoyo wrote:@...Islamski svijet je jedan dugi niz godina bio, i jos je uvijek, pod uticajem kolonijalizma i raznih izama, a za serijatsko pravo se moze reci da nije pravilno implementirano dugo vremena. Sto dovodi do toga da je sama metodologija primjene istog zastrajela i neprilagodjena modernim vremenima. Ono sto je sad na sceni u pojedinim ”islamskim” drzavama su ostaci ostataka, plemenske (afganistan) i revolucionarne (iran) implementacije, i nemaju veze s provodjenjem islamskog prava kakvo se zahtjeva u islamskoj drzavi.
O tome je pisao i A.I u svojoj Islamskoj deklaraciji , o potrebi preobrazbe naroda, znaci poci od covjeka i od njega graditi drzavu, a ne ici obrnutom logikom, navrat-nanos, reci ovo je islamska drzava, a narod nepismen, neobrazovan, nesposoban i pride lijen do bola i ne pada mu na pamet da poradi na svojoj nepismenosti, neobrazovanosti i probudi se iz ucmalosti u koju je zapao. Znaci drzava (islamska) se prvo gradi u svakom covjeku (i zeni, naravno). Ostalo ide glatko, jer kad je to uspio dobio je i drzavu...
Radovao sam se ovom jutru dok ovo ne procitah gdje ni jedna recenica nema veze sa realnoscu...
Cuj, zbog kolonijalizma, serijat ne moze da sa PRAVILNO uvede...?!?
Cuj ovo: ono sto je sad na sceni (afganistan, iran) nema veze sa provodjenjem islamskog prava!!! Pa ko im to u Iranu zabranjuje? Kolonijalisti? Ili da si ti vlast u Teheranu, de de napisi sta bi ti to uvela pa de se popravi?!?
Cuj, Alija pisao u Deklaraciji o preobrazbi naroda? A kako bi se to izvelo kod nas ili bilo gdje u islamskom svijetu? Dekretima? Kako postici 'preobrazbu?' Sta mu naslijednik Bakir I. cini na tome? Sto nam ne objasnis ne sta je A.I. mislio nego kako ti to mislis da se moze provesti samo nemoj nam da navodis kako ljudi treba da budu bolji, uceniji, pristojniji ili slicne opstepoznate parole.
Trpati islam u isti kos sa socijalnom bijedom u Arabiji ili plemenskim obicajima u Afganistanu, Somaliji, Sudanu … je jako drsko i bezobrazno...

Sta je tu drsko i bezobrazno? Pa to je njihov (islamski?) nacin zivota. Nisu jucer presli sa budizma... Sta recimo islamske zemlje rade da srede stanje oko stotine hiljada mrtvih i prognanih u Darfuru za sta je odgovorna islamska vlast u Kartumu? Zasto pises o 'bijedi' u Arabiji? O bijedi cega: morala ili finansijskoj? Ako je morala onda da se podsjetimo da je S. Arabija 'cuvar Islama' pa hoces li da kazes da oni nemaju morala? A sto se tice bijede, pa nisu li skoro sve tamosnje drzave najbogatije po glavi stanovnika? I nije valjda da bi one bile bolje da ih ne potkrada mrska Amerika?
Daj bogati, ako ne znas sta se desava van tvoje avlije, sjedi i cisti je. Svako neka podje od sebe.
beautyfool

#380 Re: zena u islamu

Post by beautyfool »

Fair Life wrote:
sistem wrote:
beautyfool wrote:Vidis ja mislim da ti nisi dovoljno dobro razumio moj post, osoba kojoj sam odgovorila je kritikovala kako su zene u Saudiji na neki nacin potlacene a ja sam samo iznijela mali primjer njihove "potlacenosti" dakle pricam o Saudiskoj Arabiji i njihovim zenama a ako cemo o zeni u Islamu onda bi to trebala biti kompletno drugacija prica, onda bi trebali pricati o Kuranu, Hadisima i zeni a ne zenama sirom svjeta koje su rasle i odgajane u raznim okruzenjima, kulturama i od strane raznih obicaja isprepletenih sa velom religije.
odlicno sam ja shvatio. ti hoces reci da su bogataske zene u saudijskoj arabiji nagradjene za svoju pokorenost bogatstvom, sluskinjama, zaboravljajuci da u toj zemlji zive i one zene koje nisu time nagradjene. ista zemlja, ista vjera - sluskinje su cesto zene iz drugih muslimanskih zemalja.

ako cemo o zeni u teorijskom, idealnom islamskom okruzenju, onda cemo o kuranu, hadisima. a ako cemo o zeni u islamskoj realnosti, onda cemo o zeni u afganistanu, tunisu, alziru, pakistanu, turskoj, iranu, sudanu, itd. jer islam nije samo zamisljeni ideal opisan u kuranu, vec je islam ono sta od njega naprave ljudi koji ga tumace i zive po tom svom tumacenju.
Image
I sta hoces da kazes sa ovim postom, jeli to mozda u Kuranu negdje stoji da je zenama zabranjeno hlace nositi ? Jeli nam to Uzviseni naredio pa sad ovi sude u ime Uzvisenog ??? Ili sta ?
Koliko si uopste upoznat sa zivotom u Sudanu i njihovom mogucnosti odnosno nemogucnostima za napredak i jesi li se mozda ikad zapitao ko to ima veliki uticaj za njihov nenapredak i kome je u interesu da dio Afrike bude toliko nazadan?
Zalosno je kako su ljudi spremni preuzet copy/paste clanak i suditi drugima na osnovu necega izrecenog od nekog novinara koji samo gleda kako zaraditi svoj novac tim clankom, dali je on pisao posteno ili neposteno to je nebitno u ovom slucaju, bitno je da je top story i da u njemu pise ono sto citalac voli da cuje.
Ako hoces mogu ti reci jos koji zakon u Sudanu pa da se imas jos cemu ismijavati jer vidim lijepo ti to ide i usput to upakuj nekako da ima veze sa Islamom i naredbom Uzvisnjeg i eto...job done...
Zalosno je stanje ljudi kad im je jedini posao ismijavanje drugih i ruganje tudjoj nesreci.Da nam je Allah Uzviseni svima na pomoci.
Selam alejkum
BHF_Manijak

#381 Re: zena u islamu

Post by BHF_Manijak »

zgubidann wrote:Ja bih svim zeljnim i radoznalim za serijatsko pravo to docaro ,lopatom i motikom po glavi .
Shavatis li da tebe niko ne konta ovdje za ozbiljno,cak ni likovi koji si apsolutno kontra islama,jer si obicno dijete,ne bih ti dao vise od 15)koje jedva i svoj pravopis razumije i zna a kamo li da raspravalja na teme vezane za zakone,svjetobnazore,a kamo li to jos sve arguemntovati...zdra`o!! :wink:
ljubav_aha

#382 Re: zena u islamu

Post by ljubav_aha »

postoji li,na ovom pdf, tema "muskarac u islamu" :?:
terapija

#383 Re: zena u islamu

Post by terapija »

ljubav_aha wrote:postoji li,na ovom pdf, tema "muskarac u islamu" :?:
Haha :thumbup: :thumbup:
pocoyo

#384 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

@bez-ideje
Po islamu i Kur'anu zena i muskarac se posmatraju kao razliciti. Oni i jesu razliciti.
Fizicki i psihicki muskarci i zene su dva razlicita svijeta, Mars i Venera :razz:
Samim tim dodjeljene su im razlicite uloge, ili date na izbor. Niko ne trazi od zene u islamu da sjedi kuci s keceljom i kutljacom, nigdje joj u Kur'anu nije zabranjeno da bude drustveno aktivna.
Medjutim, insistirati na apsulutnoj "ravnapravnosti", ako je takvu uopste moguce postici, samo stvara haos u drustvu.To nece drustvo uciniti stabilnim vec naprotiv. Primjer su ti napredna zapadna drustva.Imaju sve a opet nisu sretni. Ne moze zaspati bez tablete, a opet kazem materijalno je zbrinut,ne more ga brige nerazvijenog svijeta.

Meni je sasvim razumljivo i logicno, s obzirom da smo dva razlicita svijeta, da imamo razlicita prava i obaveze.
Ja ne mogu zamisliti drustvo u kojem ce zene ravnopravno ginuti u ratovima, ravnopravno raditi na gradilistima...Ti mozes?
Neke stvari jednostavno ne idu, neki ne vjeruju dok ne pokusaju. (pa je i Tom Cruise pokusao dojiti svoju Suri ama dzaba bila sva meditacija i priprema, nista bez Katie... :lol: :-) )
I nije samo tradicija islama da je covjek glava kuce, a zena zasticena. To je tako i u drugim kulturama, nekog razloga valjda zato ima.

kratko o slucaju u Maleziji...

Tamo vladaju, voljom vecine, islamski propisi/zakoni, kojima se ima da povinuju muslimani.
Ako zivis u jednoj zemlji ima da se povinujes njenim zakonima inace snosis konsekvense krsenja istih.Ova koliko se sjecam novinarka je trebala to znati.
Ako ja prekrsim dozvoljenu brzinu na putu i kamera me uslika eto kazne u postansko sanduce. Znaci prekrsila sam saobracajni propis i drzava me udari po dzepu.
Ako je tocenje, konzumiranje alkohola zabranjeno na javnim mjestima, i ona to svjesno prekrsi ima da snosi i posljedice.
Sto kazna za pocinjeni prekrsaj ne udari po dzepu, vec po guzici je opet odluka vecine koja je za te zakone glasala. Za mene prosto ko pasulj. Ili si misljenja da muslimana ne treba dati da donose svoje zakone ni tamo gdje su apsulutna vecina? Treba im Zapad reci sta ce i kako ce?
pocoyo

#385 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

cistunac wrote: Radovao sam se ovom jutru dok ovo ne procitah gdje ni jedna recenica nema veze sa realnoscu...
Cuj, zbog kolonijalizma, serijat ne moze da sa PRAVILNO uvede...?!?
Cuj ovo: ono sto je sad na sceni (afganistan, iran) nema veze sa provodjenjem islamskog prava!!! Pa ko im to u Iranu zabranjuje? Kolonijalisti? Ili da si ti vlast u Teheranu, de de napisi sta bi ti to uvela pa de se popravi?!?

Nadam se da cu ti i ovo jutro pokvariti :lol:
Ma ja ba, nikakav kolonijalizam, otkud to...malo provjeri kad su koja arapska zamlja dobile nezavisnost,ili mozda bolje da kazem kvazinezavisnot.
Jesi li kad cuo onako na sijelima koje pohodis (reklo bi se da se plaho s knjigom ne druzis), za Mohammeda Mosaddeq-a? Ulogu CIA u njegovom smaknucu...
Cuo nekad za shaha Pahlavija i njegov SAVAK??
Cuo nekad da je za 60 godina eksploatacije iranske nafte BP (nema veze sa Seferom Halilovicem:lol:) isplatio Iranu 30 000 funti??
Cuo o fiksnoj cijeni nafte i koliko je ista bila? Nisi bezbeli. Ne mislim ti ni ja drzati predavanje
za te se inace pare dobivaju. :P :lol:
cistunac wrote:Cuj, Alija pisao u Deklaraciji o preobrazbi naroda? A kako bi se to izvelo kod nas ili bilo gdje u islamskom svijetu? Dekretima? Kako postici 'preobrazbu?' Sta mu naslijednik Bakir I. cini na tome? Sto nam ne objasnis ne sta je A.I. mislio nego kako ti to mislis da se moze provesti samo nemoj nam da navodis kako ljudi treba da budu bolji, uceniji, pristojniji ili slicne opstepoznate parole.

Da, Alija pisao u Deklaraciji o potrebi vjerske i moralne obnove muslimana. Sta ti tu nije jasno?
Sta ja mislim? Ja se slazem sa Alijom po tom pitanju.

"Epoha pasivnosti i mirovanja prošla je zauvijek. Ovaj trenutak mijene i kretanja nastoje iskoristiti svi a posebno moćni stranci s Istoka i Zapada. Umjesto svojih armija oni sada ubacuju svoje ideje i svoj kapital, i ovom novom formom utjecaja nastoje ponovo postići isti cilj: da osiguraju svoju prisutnost i da muslimanske narode održavaju i dalje u stanju duhovne nemoći i materijalne i političke zavisnosti. Kina, Rusija i zapadne zemlje prepiru se o tome kojoj od njih i nad kojim dijelom muslimanskog svijeta pripada patronat.
Njihova svađa je bespredmetna. Islamski svijet ne pripada njima, nego muslimanskim narodima."

Tako je govorio/pisao Alija :wink:
Nazalost,tresla se gora rodio se mis, prizeljkivana mijena nije bas poprimila neke razmjere. otkad je ovo Aljo pisao nije se islamski svijet puno promjenio, mozda je potonuo jos dublje pod uticaj zapada.
Iran je mozda najbolje uspio u tom smislu, rijesio se shaha, nacionalizovao naftu.
Zato Ahmo ne valja, zato price o uzasnom rezimu.
cistunac wrote:
Trpati islam u isti kos sa socijalnom bijedom u Arabiji ili plemenskim obicajima u Afganistanu, Somaliji, Sudanu … je jako drsko i bezobrazno...

Sta je tu drsko i bezobrazno? Pa to je njihov (islamski?) nacin zivota. Nisu jucer presli sa budizma... Sta recimo islamske zemlje rade da srede stanje oko stotine hiljada mrtvih i prognanih u Darfuru za sta je odgovorna islamska vlast u Kartumu? Zasto pises o 'bijedi' u Arabiji? O bijedi cega: morala ili finansijskoj? Ako je morala onda da se podsjetimo da je S. Arabija 'cuvar Islama' pa hoces li da kazes da oni nemaju morala? A sto se tice bijede, pa nisu li skoro sve tamosnje drzave najbogatije po glavi stanovnika? I nije valjda da bi one bile bolje da ih ne potkrada mrska Amerika?
Daj bogati, ako ne znas sta se desava van tvoje avlije, sjedi i cisti je. Svako neka podje od sebe.
Islamski nacin zivota ono kako se ponasa saudijska apsolutisticka dinastija, troseci bogatstvo svoje zemlje po svijetskim kockarnicama i kuplerajima i guseci svoj vlastiti narod.??
Nisi znao da ima bjede u Saudiji? Mislis da sve zene imaju bazene i sluzavke?

Ovo o Darfuru, ne znas sta trabunjas..
Konra-pitanje, zasto Sarajevo nije podrzalo Autonomnu oblast ZP i Fikreta Abdica?
I da se opet vraimo na nepostojeci kolonijalizam, koji sam ja nesto umislila.
Sta rade fransuske trupe u Chadu?
Suncaju se na Azou Strip?!

nego tema je "zena u islamu"...izvinjavam se na off-u, povuce me je za jezik. :mrgreen:
bez_ideje

#386 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

@pocoyo
Ne kljukaju se ljudi tabletama zbog ravnopravnosti vjeruj mi,vec zbog egzinstencije koja podjednako opterecuje i jedne i druge ;-)
A ok,ako ti vjerujes da te je Bog stvorio i dodijelio ti odredjenu ulogu,konstantno se ignorira to da nismo sve iste,samo vidis ja ovdje imam slobodu da budem drugacija!
I koliko je meni poznato u Izraelu zene sluze obavezan vojni rok,dok je u drugim zemljama najnormalnija stvar bar danas da su zene vojnici,marinci,policajci i sl.
I da ,mogu da zamislim takav svijet,zasto? zato sto je mehanizacija na jako viskom nivou,rijetko ces sresti drvosjecu sa sjekirom preko ramena i pogacom u torbi...sume se krce bagerima,a na mjestu bageriste ne vidim zasto ne bi bila zena!

Zakone gradjanskog drustva mogu da prihvatim,nicije drugo ne priznajem!

Ato se tice Malezije...eto ih tamo :lol: :lol: pa nek se igraju sado-mazo igrica dok im guzice ne poplave,ali nek se ne kvartaju u moderne civilizovane zemlje,u kojima je akcenat na gradjanskoj sigunosti,zastiti i ugodnosti zivljenja. NE mozes porediti ,krsenje saobracajnih propisa kojim dovodis u opasnost druge ucesnike u saobracaju sa necim sto bi predstavljalo: Knjiga kaze da je to nemoralno,pa ti me drzavo ,zakonski zvizni po dupetu :-) :-) :-)
A ako je kao sto kazes ,zabranjeno tocenje i konzumiranje alkohola na javnim mjestima,zasto gazda kluba i konobari ne hodaju crvenih guzica?
black

#387 Re: zena u islamu

Post by black »

bez_ideje wrote:@pocoyo
Ne kljukaju se ljudi tabletama zbog ravnopravnosti vjeruj mi,vec zbog egzinstencije koja podjednako opterecuje i jedne i druge ;-)
A ok,ako ti vjerujes da te je Bog stvorio i dodijelio ti odredjenu ulogu,konstantno se ignorira to da nismo sve iste,samo vidis ja ovdje imam slobodu da budem drugacija!
I koliko je meni poznato u Izraelu zene sluze obavezan vojni rok,dok je u drugim zemljama najnormalnija stvar bar danas da su zene vojnici,marinci,policajci i sl.
I da ,mogu da zamislim takav svijet,zasto? zato sto je mehanizacija na jako viskom nivou,rijetko ces sresti drvosjecu sa sjekirom preko ramena i pogacom u torbi...sume se krce bagerima,a na mjestu bageriste ne vidim zasto ne bi bila zena!
pa Islam ne zabranjuje da budes drugacija ;-) niti brani zeni da aktivno ucestvuje u politici, nauci, kulturnim i svim drugim aktivnostima, pa recimo zena je jedini vlasnik svoje imovine i slobodna je da raspolaze njom po svojoj volji, ona ima pravo odbiti trositi svoj novac za izdrzavanje porodice, dok je muskarac duzan obezbijediti sredstva za zivot svoje supruge sukladno sa njenim potrebama, ona cak moze traziti novcanu naknadu od svog supruga za obaveze koje ispunjava kao sto je dojenje djeteta ili obavljanje kucnih poslova, naravno kao majka i supruga, sve te obaveze ispunjava iz ljubavi i ne trazi naknadu..
i opet ponavljam za status zene u okrilju Islama danas, nije kriv Islam, vec puno drugih stvari, od pogresnih interpretacija, razlicitnih podneblja, kultura i obicaja koje nose sa sobom itd. itd.
a znao sam da ce doci do takvih primjera, kao sto je eto vozanje npr bagera :mrgreen: shto naravno nije ni zabranjeno..
bez_ideje

#388 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

Kako se zove ta zemlja? Gdje se nalazi na karti?
andrija2007

#389 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:Kako se zove ta zemlja? Gdje se nalazi na karti?
Ma nisi shvatila, tek je u izgradnji!
bez_ideje

#390 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

Ma kako nisam, nisu ni sami sposobni da je reprodujuju ali to ne sprjecava da citav truhli zapad ubjedjuju u ljepote imaginarne drzave.......ko sto se mnogi pozvase na "ciscenje u svojim avlijama" i ja prenosim zelje i pozdrave!
:run:
andrija2007

#391 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

bez_ideje wrote:Ma kako nisam, nisu ni sami sposobni da je reprodujuju ali to ne sprjecava da citav truhli zapad ubjedjuju u ljepote imaginarne drzave.......ko sto se mnogi pozvase na "ciscenje u svojim avlijama" i ja prenosim zelje i pozdrave!
:run:
Onda predlažem da se tema premjesti na podforum Filozofija, tema: Bajke.
Ateista

#392 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

IZVANZEMALJAC wrote:Islam je nakav kakav je i nije bas sve otvoreno da svi inerpretiraju kako njima odgovara (iako se to radi svuda pa i na ovom forumu). Pojedini forumasi bi bas voljeli staviti znak jednakosti izmedju islama i muslimana. Kakav je islam se moze vidjeti samo onda dok je islam istinski vladao, sada kad svaki plemenski poglavar, lokalni mocnik interpretira kako on hoce to nije to.
A sta kada uzmemo kur'an i nacin na koji se "bog obraca" zenema u toj knjizi? Jeli to islam ili je lokalna interpretacija?

Govorio sam o tome na drugim temama, iznosio citate...
Ateista

#393 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

pocoyo wrote:@bez-ideje
Po islamu i Kur'anu zena i muskarac se posmatraju kao razliciti. Oni i jesu razliciti.
Fizicki i psihicki muskarci i zene su dva razlicita svijeta, Mars i Venera :razz:
Samim tim dodjeljene su im razlicite uloge, ili date na izbor. Niko ne trazi od zene u islamu da sjedi kuci s keceljom i kutljacom, nigdje joj u Kur'anu nije zabranjeno da bude drustveno aktivna.
Medjutim, insistirati na apsulutnoj "ravnapravnosti", ako je takvu uopste moguce postici, samo stvara haos u drustvu.To nece drustvo uciniti stabilnim vec naprotiv. Primjer su ti napredna zapadna drustva.Imaju sve a opet nisu sretni. Ne moze zaspati bez tablete, a opet kazem materijalno je zbrinut,ne more ga brige nerazvijenog svijeta.

Meni je sasvim razumljivo i logicno, s obzirom da smo dva razlicita svijeta, da imamo razlicita prava i obaveze.
Ja ne mogu zamisliti drustvo u kojem ce zene ravnopravno ginuti u ratovima, ravnopravno raditi na gradilistima...Ti mozes?
Neke stvari jednostavno ne idu, neki ne vjeruju dok ne pokusaju. (pa je i Tom Cruise pokusao dojiti svoju Suri ama dzaba bila sva meditacija i priprema, nista bez Katie... :lol: :-) )
I nije samo tradicija islama da je covjek glava kuce, a zena zasticena. To je tako i u drugim kulturama, nekog razloga valjda zato ima.
Naravno da su muskarci i zene razliciti i da ne mogu biti isti, ali mogu biti ravnopravni u smislu da se u bog u svetim knjigama obraca svim ljudima a ne samo muskarcima. Zenama se obraca iskljucivo preko njihovih muzeva u stilu "recite svojim zenama" ili "ne dajte svojim zenama...", sve se svodi na to kao da muskarci posjeduju zene i da su oni ti koji donose sve odluke (koje moda moraju biti u skladu sa islamom, ali oni odlucuju), od zena se ocekuje da sakrivaju svoju seksualnost dok se to od muskaraca ne ocekuje, muskarci ne moraju da se pokrivaju dok one moraju, muskarci smiju imati vise zena a zena ne smije vise muskaraca, da ne idem dalje u detalje, sve to nije necije tumacenje vec nacin na koji se sam kur'an ondnosi prema zeama.
istocnjak

#394 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

Ta zemlja se zove Bosna i Hercegovina gdje trenutno slobodno mozes biti sta god zelis. Slobodno mozes nositi minjak do sinusa a mozes se i pokriti niko ti ne brani. Mozes li sada da objasnis kakve veze ima sva ova tvoja prica o statusu nekih zena hiljadama kilometara daleko od BiH. Sto bi to neku zenu u BiH interesovalo kao sto je pogresna interpretacija Islama, razlicito podneblje, kultura i obicaji koje nose sa sobom? Stvarno te ne kontam sta zelis da dokazes?
Ateista

#395 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

bez_ideje wrote: I da ,mogu da zamislim takav svijet,zasto? zato sto je mehanizacija na jako viskom nivou,rijetko ces sresti drvosjecu sa sjekirom preko ramena i pogacom u torbi...sume se krce bagerima,a na mjestu bageriste ne vidim zasto ne bi bila zena!
:thumbup: Upravo tako, jos jedan pokazatelj koliko je kur'an prilagodjen iskljucivo vremenu u kojem je nastao, jer tada nije bilo te mehanizacije i bila je vise izrazena razlika izmedju muskaraca i zena, vecina poslova su bil fizicki poslovi i tesko bi bilo zamisliti da ih obavlja zena, ali vremena se mijenjaju, a kur'an, biblija i ostale svete knjige ostaju prilagodjene vremenu u kojem su nastale...
istocnjak

#396 Re: zena u islamu

Post by istocnjak »

Ateista wrote:
bez_ideje wrote: I da ,mogu da zamislim takav svijet,zasto? zato sto je mehanizacija na jako viskom nivou,rijetko ces sresti drvosjecu sa sjekirom preko ramena i pogacom u torbi...sume se krce bagerima,a na mjestu bageriste ne vidim zasto ne bi bila zena!
:thumbup: Upravo tako, jos jedan pokazatelj koliko je kur'an prilagodjen iskljucivo vremenu u kojem je nastao, jer tada nije bilo te mehanizacije i bila je vise izrazena razlika izmedju muskaraca i zena, vecina poslova su bil fizicki poslovi i tesko bi bilo zamisliti da ih obavlja zena, ali vremena se mijenjaju, a kur'an, biblija i ostale svete knjige ostaju prilagodjene vremenu u kojem su nastale...
Sasvim pogresan zakljucak ... Kur'an je poslan za citavo covjecanstvo i vazi do Sudnjega dana za sve vijekove isto. Kur'an je objasnjavan ljudima iz toga perioda na nacin kako bi to shvatili. Recimo ... tada nije bio poznat pojam "laser" pa se koristio izraz "koplje" da bi se objasnilo kako melek uzima dusu covjeku ...

Ustvari nista se nije ni promjenilo , materija koja je bila prije milion godina je ista kao i sada ... samo su kockice promjenile mjesto ... a zakoni od Allaha dz.s. su konstanta kao i vrijeme ...
black

#397 Re: zena u islamu

Post by black »

pokusaj ponove..slovo po slovo mozda ti bude jasnije
bez_ideje

#398 Re: zena u islamu

Post by bez_ideje »

istocnjak wrote:
Ta zemlja se zove Bosna i Hercegovina gdje trenutno slobodno mozes biti sta god zelis. Slobodno mozes nositi minjak do sinusa a mozes se i pokriti niko ti ne brani. Mozes li sada da objasnis kakve veze ima sva ova tvoja prica o statusu nekih zena hiljadama kilometara daleko od BiH. Sto bi to neku zenu u BiH interesovalo kao sto je pogresna interpretacija Islama, razlicito podneblje, kultura i obicaji koje nose sa sobom? Stvarno te ne kontam sta zelis da dokazes?
A Bosna i Hercegovina je sta?
Kakvo je drustvo?
Uredjenje?
Koji zakoni vaze ?
i tako to..........
MA zaboli mene iskreno za sve pokrivene,bicevane u kucnim pritvorima ....kao sto vec rekoh,da im se ne svidja ,mijenjale bi.....al manite se price o slobodnoj ,postovanoj ,mazenoj,pazenoj zeni u Islamskom svijetu kao idealu kojem treba da tezi frustrirana,nemoralna i sta sve ne ....zapadna zena ,kada to sto propagirate ne praksi NE POSTOJI,mozda je nekada postojalo...ali sada ne!

@Black,ne gnjuri toliko duboko,ponestat ce ti zraka ;-)
Ateista

#399 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

istocnjak wrote:
Ateista wrote:
Sasvim pogresan zakljucak ... Kur'an je poslan za citavo covjecanstvo i vazi do Sudnjega dana za sve vijekove isto. Kur'an je objasnjavan ljudima iz toga perioda na nacin kako bi to shvatili. Recimo ... tada nije bio poznat pojam "laser" pa se koristio izraz "koplje" da bi se objasnilo kako melek uzima dusu covjeku ...

Ustvari nista se nije ni promjenilo , materija koja je bila prije milion godina je ista kao i sada ... samo su kockice promjenile mjesto ... a zakoni od Allaha dz.s. su konstanta kao i vrijeme ...
Nije pogresan zakljucak. Ne kazem da cilj islama nije da se obraca cijelom covjecanstvu, ali je to obracanje na nivou vremena u kojem je islam nastao. Tada je bio takav odnos prema zenama, one su bile u drugom planu i obracalo im se preko njihovih muzeva, tako je i kur'an pisan. Koliko god da se obraca i zenama, obraca im se na jedan jako ponizavajuci nacin.

Puno toga se promijenilo od tad, ljudi su se promijenili, napredovala je tehnologija, zene su dobile neka svoja prava koja tada nisu imala, a svete knjige su ostale na istom nivou, zenama se obracaju kao sto se to radilo u to doba, propisi su vezani za saznanja iz tog vremena i slicno...
ljubav_aha

#400 Re: zena u islamu

Post by ljubav_aha »

pocoyo wrote:@bez-ideje

kratko o slucaju u Maleziji...

Tamo vladaju, voljom vecine, islamski propisi/zakoni, kojima se ima da povinuju muslimani.
Ako zivis u jednoj zemlji ima da se povinujes njenim zakonima inace snosis konsekvense krsenja istih.Ova koliko se sjecam novinarka je trebala to znati.
Ako ja prekrsim dozvoljenu brzinu na putu i kamera me uslika eto kazne u postansko sanduce. Znaci prekrsila sam saobracajni propis i drzava me udari po dzepu.
Ako je tocenje, konzumiranje alkohola zabranjeno na javnim mjestima, i ona to svjesno prekrsi ima da snosi i posljedice.
Sto kazna za pocinjeni prekrsaj ne udari po dzepu, vec po guzici je opet odluka vecine koja je za te zakone glasala. Za mene prosto ko pasulj. Ili si misljenja da muslimana ne treba dati da donose svoje zakone ni tamo gdje su apsulutna vecina? Treba im Zapad reci sta ce i kako ce?
razliciti jesmo,ali IMAMO IDENTICNA PRAVA :)

zato sam pitala,zasto ne otvorite temu "muksarac u islamu" ,ili je to ipak radi postojanja i RAZLICITIH PRAVA koja dragi KUR'AN a ni ISLAM nisu uopste spomenuli :!:
Locked