cistunac wrote:
Radovao sam se ovom jutru dok ovo ne procitah gdje ni jedna recenica nema veze sa realnoscu...
Cuj, zbog kolonijalizma, serijat ne moze da sa PRAVILNO uvede...?!?
Cuj ovo: ono sto je sad na sceni (afganistan, iran) nema veze sa provodjenjem islamskog prava!!! Pa ko im to u Iranu zabranjuje? Kolonijalisti? Ili da si ti vlast u Teheranu, de de napisi sta bi ti to uvela pa de se popravi?!?
Nadam se da cu ti i ovo jutro pokvariti
Ma ja ba, nikakav kolonijalizam, otkud to...malo provjeri kad su koja arapska zamlja dobile nezavisnost,ili mozda bolje da kazem kvazinezavisnot.
Jesi li kad cuo onako na sijelima koje pohodis (reklo bi se da se plaho s knjigom ne druzis), za Mohammeda Mosaddeq-a? Ulogu CIA u njegovom smaknucu...
Cuo nekad za shaha Pahlavija i njegov SAVAK??
Cuo nekad da je za 60 godina eksploatacije iranske nafte BP (nema veze sa Seferom Halilovicem:lol:) isplatio Iranu 30 000 funti??
Cuo o fiksnoj cijeni nafte i koliko je ista bila? Nisi bezbeli. Ne mislim ti ni ja drzati predavanje
za te se inace pare dobivaju.
cistunac wrote:Cuj, Alija pisao u Deklaraciji o preobrazbi naroda? A kako bi se to izvelo kod nas ili bilo gdje u islamskom svijetu? Dekretima? Kako postici 'preobrazbu?' Sta mu naslijednik Bakir I. cini na tome? Sto nam ne objasnis ne sta je A.I. mislio nego kako ti to mislis da se moze provesti samo nemoj nam da navodis kako ljudi treba da budu bolji, uceniji, pristojniji ili slicne opstepoznate parole.
Da, Alija pisao u Deklaraciji o potrebi vjerske i moralne obnove muslimana. Sta ti tu nije jasno?
Sta ja mislim? Ja se slazem sa Alijom po tom pitanju.
"Epoha pasivnosti i mirovanja prošla je zauvijek. Ovaj trenutak mijene i kretanja nastoje iskoristiti svi a posebno moćni stranci s Istoka i Zapada. Umjesto svojih armija oni sada ubacuju svoje ideje i svoj kapital, i ovom novom formom utjecaja nastoje ponovo postići isti cilj: da osiguraju svoju prisutnost i da muslimanske narode održavaju i dalje u stanju duhovne nemoći i materijalne i političke zavisnosti. Kina, Rusija i zapadne zemlje prepiru se o tome kojoj od njih i nad kojim dijelom muslimanskog svijeta pripada patronat.
Njihova svađa je bespredmetna. Islamski svijet ne pripada njima, nego muslimanskim narodima."
Tako je govorio/pisao Alija
Nazalost,tresla se gora rodio se mis, prizeljkivana mijena nije bas poprimila neke razmjere. otkad je ovo Aljo pisao nije se islamski svijet puno promjenio, mozda je potonuo jos dublje pod uticaj zapada.
Iran je mozda najbolje uspio u tom smislu, rijesio se shaha, nacionalizovao naftu.
Zato Ahmo ne valja, zato price o uzasnom rezimu.
cistunac wrote:Trpati islam u isti kos sa socijalnom bijedom u Arabiji ili plemenskim obicajima u Afganistanu, Somaliji, Sudanu … je jako drsko i bezobrazno...
Sta je tu
drsko i bezobrazno? Pa to je njihov (islamski?) nacin zivota. Nisu jucer presli sa budizma... Sta recimo islamske zemlje rade da srede stanje oko stotine hiljada mrtvih i prognanih u Darfuru za sta je odgovorna islamska vlast u Kartumu? Zasto pises o 'bijedi' u Arabiji? O bijedi cega: morala ili finansijskoj? Ako je morala onda da se podsjetimo da je S. Arabija 'cuvar Islama' pa hoces li da kazes da oni nemaju morala? A sto se tice bijede, pa nisu li skoro sve tamosnje drzave najbogatije po glavi stanovnika? I nije valjda da bi one bile bolje da ih ne potkrada mrska Amerika?
Daj bogati, ako ne znas sta se desava van tvoje avlije, sjedi i cisti je. Svako neka podje od sebe.
Islamski nacin zivota ono kako se ponasa saudijska apsolutisticka dinastija, troseci bogatstvo svoje zemlje po svijetskim kockarnicama i kuplerajima i guseci svoj vlastiti narod.??
Nisi znao da ima bjede u Saudiji? Mislis da sve zene imaju bazene i sluzavke?
Ovo o Darfuru, ne znas sta trabunjas..
Konra-pitanje, zasto Sarajevo nije podrzalo Autonomnu oblast ZP i Fikreta Abdica?
I da se opet vraimo na nepostojeci kolonijalizam, koji sam ja nesto umislila.
Sta rade fransuske trupe u Chadu?
Suncaju se na Azou Strip?!
nego tema je "zena u islamu"...izvinjavam se na off-u, povuce me je za jezik.