Tomislav MO wrote:pjo wrote:kijameta wrote:
Nikoga ja ne bi cerala ali kad vas vidim kako odlazite u smjeru Hrvatske,sav mi se supak navlazi od tuge.
Kijameta je zensko kojoj se "supak vlazi od tuge" !??
Hehe, svasta u toj Bosni...

Ne znam da li bi cerao ili cerala, ali vidim da ne može napisati slovo ć, što će reći da je dijasporić koji su inače veliki ekstremisti (puno veći nego mi što živimo u BiH

), jer očekuje da to "ćeranje" za njega odradi neki Bošnjak iz Sarajeva ili Zenice dok bi on navijao izdaleka. Jer čuješ ti, u ratu se može i poginut, nije to baš kao kad te banira s foruma.

Na tastaturi koristim uglavnom slovo c,to jest nikad ne koristim sumnike, uvijek pisem kao da pisem engleski-navika.Mada nisam u dijaspori,niti sam kada bio,radim za strance ali dovoljno boravim u Bosni da vidim da je Hrvata sve manje i sretan sam zbog toga,mada naravno nisu ugrozeni jer njih 10 % nelojalnih stanovnika BiH imaju 33 % vlasti.
Vec sam jednom rekao da ponovim bio sam 93 u Hercegovini,mjesec dana i na Vitezu 2 puta po dva mjeseca i smijesno bi bilo kad bi me mogli ubiti kokosari-domobrani kakvi su u hvo-u.
Kada sam bio na Vitezu,linija je bila u sumi,na nekoj planini.Suma je bila kao Bosna iz bajke,visoke bukve do neba,pravile su sjenu a izmedzu grmlje; ljeska,zova.Sve je bilo kao mrtvo,pokriveno snijegom,koji se uglavnom istopio po tlu.Na liniji su bili lokalci,neki linijasi anemicni i bezvoljni.Malo sam ih i razumijevao,nisu imali hrane,uniformi,municije.Mi momci iz Sarajeva smo bili drugaciji,dobro uhranjeni,obuceni,naoruzani,nadrkani,zeljni borbe i krvi.Cekali smo tamo danima,nista se nije dogadzalo,komanda je palamudila,spremala napade,koji nikako nisu pocinjali.Dosadilo nam je,trazili smo dozvolu da obidzemo liniju.Prilkom obilaska linije primijetili smo zanimljivu stvar.Na jednom mjestu je drvo koje je palo u transeju,vjerovatno od detonacije i kada su se ustase tuda kretale morale su ili prepuzati ili do pola izaci iz transeje i preskociti taj metar,metar i po. Sacekali smo,naisla je smjena,pola njih je izaslo i pretrcalo,bili su opusteni,linija je bila mirna a lokalci bezopasni.U glavi sam vec imao plan.Ujutru u pola 6 dok je jos bio mrak, sam izasao sa nase linije i usao jedno 50 metara u niciju zemlju.Bio sam u bijeloj maskirnoj sa PASP-om sa bijelim navlakama.Smjestio sam se iza jednog mrtvog zbuna,tako da mi grane zaklone bljesak pucnja.Jos sam se malo maskirao,liscem i granjem.Bio sam oko 200 metara od ustasa.U 6 je isla prva smjena,bilo je pretamno,vidjeli bi moj pucanj,ne bi se uspio izvuci.Pustio sam ih. U 8 smjena opet,razmisljao sam da pucam ali nijedan nije dobro izasao,odlucio sam cekati 10,mada je bilo uzasno hladno a ja se nisam smio micati nikako. Doslo je i 10 sati,linija je bila skroz mirna od jutros nije odjeknuo ni jedan pucanj. Dosli su do drveta,prvi ustasa je iskocio,drugi za njim ,uzeo sam nisan dobro,ide treci.Po pravilu se gadza u stomak,jer onda puno pomaga i vjerovatno ce mu neko pokusati pomoci,sto je prilika za jos jedno poentiranje.Medzutim,na tom mjestu ako ga pogodim u stomak,skliznuce u transeju i ionako necu moci vise pucati a da ostane ziv,jazuk je veliki.Gadzao sam ga u prsa.Pucanj je odjeknuo u zimsko jutro.Ustasa je samo pao pored transeje,nije ispustao zvukove.U prvi mah tisina a onda kakofonija izvuci ga,ne vuci,pridzi,ne pridzi,trka.Pokusavali su ga uvuci u transeju,cekao sam da neko izviri malo bolje.Neko je skocio i povukao ga malo nazad,pogrijesio sam sto nisam pucao,pripremio sam se za iduci pokusaj,nisam disao.Ustasa je poskocio iz transeje da povuce kolege nanize,opalio sam,vrisak mi je dao znak da sam pogodio ali isto tako mi je stavio na znanje,da je los pogodak,cim moze vristati.Ruka vjerovatno,nadao sam se da je bar rame,pa ce ostati invalid i vise ruke na Bosnu nece dizati.Prvopogodzeni je spuznuo u transeju.Posao je bio gotov.Pogledao sam kod ustasa je vladala,trka i zbrka,niko me jos nije primijetio.Odlucio sam rizikovati,smrzao sam se nisam mogao vise.Ustao sam naglo i potrcao ka nasoj transeji,stigao sam u par skokova uskocio,niko nije ni zapucao.Momci po transeji su mi cestitali i ljubili me.Navece kad sam spavao,probudio me je kurir,donio mi je poklon od bataljona; dvije kutije cigara i dva americka lanc paketa.Probudio sam raju,da pravimo dernek,da slavimo sto smo ubili ustasu sa U na glavi.