PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

amrica wrote:
suncica24 wrote:Kratko i jasno - radni dan, blokada zgrade kantona i saobracajnica. End.

Ovo bi bila greska, katastrofalna i pogubna.
Kao prvo, dokazano da radnim danom djeca dolaze (treba im razlog da pobjegnu sa nastave) i prave nered, ne mozes ti na njih utjecati lijepom rjecju i zdravim razumom.
Kao drugo, ako se blokira saobracaj, uzgubicete pasivnu podrsku ogromne vecine stanovnika ovog grada, potencijalnih aktivnih ucesnika nekih sljedecih demonstracija. Svi mi koji radimo nakon 8 sati samo zelimo doci kuci, jesti, tusirati se, presvuci se, spavati... i svako ko me bude onemogucavao da dodjem do kuce nece mi biti nimalo drag, dapace. I ovo je lijepa varijanta dogadjaja, zamislite da hitna ne moze proci, vatrogasci, trudnica u autu, bolesno dijete.... Zamislite da neko umre zato sto hitna nije mogla proci?????
Ja sam za blokadu svega. Ko što je Ghandi zamislio. Pa mora se jednom krenuti u akciju. Ali nikada neće biti moguć pasivni ghandijevski otpor. Zato treba dići revoluciju. Ozbiljno mislim. Ovo je baš nekako sterilno i previše benigno. Revolucija nije nikada izvšena salonski i nenasilno. Istorija to pokazuje. Ove lopove možemo samo silom skinuti. Za sada polako, a ako naraste kritična masa onda im je gotovo. Sada znači polako, ali nadajmo se da ćemo se omasoviti. Kada se digne par stotina hiljada ljudi, e onda su gotovi -đubrad jedna lopovska. Bez krvi se vlast ne daje. Tajo je rakao da hoće da ostavi kosti u svom kabinetu, tj. hoće da doživotno bude n vlasti. E ne može.
samo gost

Post by samo gost »

Pozivanje na revoluciju i to još u krvi neće nikako omasoviti proteste. Naprotiv, mislim da je i kontraproduktivno, a malo mi 'vuče' i na provokaciju (ne mora biti, možda je samo moja paranoja).

Mislim da se ne može očekivati omasovljenje protesta, jer ko je htio izaći do sad je izašao. Protesti mogu i trebaju biti samo jedan od načina za postizanje zacrtanih ciljeva, što znači da se moraju osmisliti i drugi načini, tj. aktivnosti kojima bi se vršio pritisak. OVo podrazumijeva kreiranje zagovaračke strategije, što je skoro nemoguće uraditi putem foruma. Hoću reći, povezivanje s nekom nevladinom organizacijom ili čak formiranje nove (što je neko predložio) moralo bi biti ozbiljno razmotreno.
Šapat

Post by Šapat »

Ljudi, evo da mi ne palamudimo previse. Ovo je samo isjecak iz izvjestaja o ljudskim pravima u FBiH, od strane ombudsmena.

=========
GODIŠNJI IZVJEŠTAJ OMBUDSMENA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2007.
O STANJU LJUDSKIH PRAVA U FEDERACIJI BIH

Prije nego iznesemo zaključke o stanju ljudskih prava za 2007. godinu, što smo ranijih godina donosili na kraju godišnjih izvještaja, ovaj put u uvodnom dijelu dajemo svoje stavove i preporuke o putu izlaska iz trenutno začaranog kruga i teško podnošljive situacije za većinu građana Federacije.
Naime, loše stanje ljudskih prava, odnosno kršenje skoro svih odredbi o ljudskim pravima u Ustavu Federacije BiH, dovelo je nas Ombudsmane FBiH do konačnog zaključka da su nacionalne ideologije u cijeloj BiH uspjele bojkotovati Dejtonski sporazum i naročito Aneks VII i tako razoriti i podijeliti društvo koje je i inače uništeno u toku rata i u 13 godina mira. Njegujući i održavajući bolesno stanje sa masovnim traumama, vodeće nacionalne strukture vlasti - koje se uglavnom nisu mijenjale i čiji je odnos prema demokratskim promjenama više nego upitan - uspijevaju opstati na vlasti i držati glasačko tijelo pod stalnim tenzijama straha, nepovjerenja i ugroženosti od “drugih”.

Do navedenog zaključka Ombudsmeni Federacije BiH su došli na bazi zaprimljenih žalbi i u kontaktima sa građanima, s jedne strane, te na osnovu odnosa vlasti prema odlukama i preporukama ombudsmena. Suočeni smo sa izvršnim vlastima na svim nivoima koje su dovoljne same sebi i ispunjavanju interesa političkih stranaka koje su ih delegirale, zbog čega se krajnje neprofesinalno i nesavjesno odnose prema građanima, očigledno nesvjesni da im je jedina svrha da obezbijede sigurnost građana i preduzmu mjere da bar donekle poboljšaju njihov kvalitet života. Stoga se one, naprimjer nakon uvođenja poreza na dodatnu vrijednost, brinu kako da napune budžete u kojima nema mjesta za socijalne programe, penzionere, invalide i siromašne građane; u kojima nema ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta i zbrinjavanje nezaposlenih kojih je, i zbog loših pa i kriminalnih privatizacija, svakim danom sve više. U posljednje vrijeme takođe nema konkretno preduzetih akcija nakon učestalih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali se zato uvodi porez na lični dohodak i za zaposlene koji ne mogu da obezbijede ni minimum za preživljavanje (oporezivanje plata već od od 300 maraka, dok potrošačka korpa u prosjeku iznosi znatno više od 500 maraka).

Sva ova, ali i slična nedemokratska ponašanja izvršne vlasti (naprimjer, imenovanja i razrješenja u upravnim i nadzornim odborima u skladu sa političkim dogovorima o podjelama funkcija umjesto po Zakonu o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima), toleriše i zakonodavna vlast, jasno pokazujući da je ostvareno jedinstvo ove dvije vlasti umjesto da je zakonodavna vlast kontrolor izvršne. Ovo jedinstvo objelodanjeno je na sastancima rukovodstava političkih stranaka koje imaju većinu u parlamentu i koje sačinjavaju vladu, na kojima grupa lidera vladajućih partija donosi ključne odluke ostavljajući vladama i parlamentima samo da dogovoreno prihvate i potvrde.
Zaštitu prava građana ne pruža ni treći stub vlasti koji bi morao biti nezavisan od izvršne i zakondavne vlasti, jer je naše sudstvo i nakon nekoliko reformi još uvijek neefikasno i za veliku većinu siromašnih građana – nedokučivo.

Ovakvo stanje traje gotovo svih 13 poratnih godina i nema znakova napretka. Ono je stvorilo manjinsku prebogatu klasu (uglavnom u okvirima članstva vodećih nacionalnih struktura na vlasti), bez mogućnosti kontrole bogaćenja i ispitivanja porijekla imovine, kao i ogromnu većinu siromašnog naroda, bez mogućnosti legalne zarade i prava na rad i bez slobode kretanja u druge zemlje radi zaposlenja.

========
Cijeli dokument mozete preuzeti ovdje: http://rapidshare.com/files/96738331/Hu ... l.pdf.html

Uzivajte...ko moze...ja nisam niti mogu kada ovo vidim... :-?
Last edited by Šapat on 03/03/2008 16:04, edited 1 time in total.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

ma sacekat ih fino pred ulazom u zgradu kamenjaru i kad izadu pocnemo ih ljubit pa se naguzimo. oni ne razumiju mirno.
Asana

Post by Asana »

Nije uvijek sve islo uz krv - ima i u nasoj blizoj okolini primjera uspjele tranzicije, izvedene na malo suptilniji nacin.

Kljucno je razvijati gradjansku svijest (ma koliko to nekima odbojno zvucalo) jer, pojednostavljeno receno, tamo gdje je gradjanska svijest visoka ljudi se mobiliziraju oko bitnih stvari tako da do promjena moze doci i nenasilnim putem.

Samo gost, slazem se. Potreban je barem... koordinacioni odbor :D nevladinih organizacija koji bi djelovao na kreiranju te strategije.
Last edited by Asana on 03/03/2008 16:03, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

samo gost wrote:Pozivanje na revoluciju i to još u krvi neće nikako omasoviti proteste. Naprotiv, mislim da je i kontraproduktivno, a malo mi 'vuče' i na provokaciju (ne mora biti, možda je samo moja paranoja).

Mislim da se ne može očekivati omasovljenje protesta, jer ko je htio izaći do sad je izašao. Protesti mogu i trebaju biti samo jedan od načina za postizanje zacrtanih ciljeva, što znači da se moraju osmisliti i drugi načini, tj. aktivnosti kojima bi se vršio pritisak. OVo podrazumijeva kreiranje zagovaračke strategije, što je skoro nemoguće uraditi putem foruma. Hoću reći, povezivanje s nekom nevladinom organizacijom ili čak formiranje nove (što je neko predložio) moralo bi biti ozbiljno razmotreno.
Treba protestovati, ali to je samo početak. Zapamti dobro-vlast se bez krvi nikad nije prepuštalaAko se ne ide dalje od benignih prptesta, ništa od promjene vlasti. GOTOVO JE ONDA DEFINITIVNO. Ili idi onda pa pitaj vlast smiješ li da protestuješ. Vidim nam crnu budućnost. GOTOVO JE. Ne buni se narod dovoljno. Ja dajem sve od sebe, ali na izmaku sam snaga. Bagru će se morat na kraju otjerati silom, a policija će ih sigurno braniti. Tako je bilo hiljadama godina. Policija nije tu da čuva ustavno pravni poredak. Ona je tu samo da čuva vlast i interese stranaka na vlasti. To je tako i tačka.
Asana

Post by Asana »

Lesli Eldridž wrote: Policija nije tu da čuva ustavno pravni poredak. Ona je tu samo da čuva vlast i interese stranaka na vlasti. To je tako i tačka.[/b]
Moramo raditi na tome da njihov interes postane udovoljavanje gradjanima.
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

vjesticanametli wrote:ma sacekat ih fino pred ulazom u zgradu kamenjaru i kad izadu pocnemo ih ljubit pa se naguzimo. oni ne razumiju mirno.
Da tako ljudi ovdje 20 godina "rezonuju". Naguze se, gura im ga crnac od 20 cm, a samo viću:"Dobro je samo dok ne biju po leđima." Jebo ovaj glupi narod. Nije bolje ni zaslužio kad je pustio razbojnike da ga jaše...
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

Asana wrote:
Lesli Eldridž wrote: Policija nije tu da čuva ustavno pravni poredak. Ona je tu samo da čuva vlast i interese stranaka na vlasti. To je tako i tačka.[/b]
Moramo raditi na tome da njihov interes postane udovoljavanje gradjanima.
:lol: :lol: :lol: :lol: Kako naivno. Vlast se bez krvi nikad nije predavala... :(
jasminasab

Post by jasminasab »

Vidim konstruktivni ste jako.... :D
samo gost

Post by samo gost »

Kad se i ako se napravi prava zagovaračka strategija onda će se razmišljati i o tome kako iskoristiti ovaj Izvještaj ombudsmena, a mogućnosti su sigurno velike. Također, Vijeće Evrope je u posljednjem izvještaju stanje s ljudskim pravima ocijenilo jako lošom ocjenom. Sve se ovo može odlično iskoristiti, ali se aktivnosti moraju planirati i nikako ograničiti samo na proteste.
Asana

Post by Asana »

Lesli Eldridž wrote: Vlast se bez krvi nikad nije predavala... :(
Naprotiv, ima puno primjera gdje je "vlast" dala ostavku pa se tako predala, ili - izgubila na slijedecim izborima - bez krvi. Osvrni se oko sebe i pogledaj recimo - Cesko-Slovacku ... ta se zemlja i raspala bez krvi :shock:
samo gost

Post by samo gost »

Lesli Eldridž wrote:
samo gost wrote:Pozivanje na revoluciju i to još u krvi neće nikako omasoviti proteste. Naprotiv, mislim da je i kontraproduktivno, a malo mi 'vuče' i na provokaciju (ne mora biti, možda je samo moja paranoja).

Treba protestovati, ali to je samo početak. Zapamti dobro-vlast se bez krvi nikad nije prepuštalaAko se ne ide dalje od benignih prptesta, ništa od promjene vlasti. GOTOVO JE ONDA DEFINITIVNO. Ili idi onda pa pitaj vlast smiješ li da protestuješ. Vidim nam crnu budućnost. GOTOVO JE. Ne buni se narod dovoljno. Ja dajem sve od sebe, ali na izmaku sam snaga. Bagru će se morat na kraju otjerati silom, a policija će ih sigurno braniti. Tako je bilo hiljadama godina. Policija nije tu da čuva ustavno pravni poredak. Ona je tu samo da čuva vlast i interese stranaka na vlasti. To je tako i tačka.
Između 'benignih protesta' i prolijevanja krvi ima široka paleta raznih aktivnosti civilnog društva kojima je moguće postići promjene. Ovo što ti pričaš i predlažeš je potpuno off, jer ovdje se od početka ne traži smjena vlasti, nego odgovornih funkcionera. Nije se loše ponekad podsjetiti na ciljeve aktivnosti, da se ne bi uzalud 'krv prolijevala'. :D
Asana

Post by Asana »

samo gost wrote: Između 'benignih protesta' i prolijevanja krvi ima široka paleta raznih aktivnosti civilnog društva kojima je moguće postići promjene. Ovo što ti pričaš i predlažeš je potpuno off, jer ovdje se od početka ne traži smjena vlasti, nego odgovornih funkcionera. Nije se loše ponekad podsjetiti na ciljeve aktivnosti, da se ne bi uzalud 'krv prolijevala'. :D
Dijelim misljenje :-D
samo gost

Post by samo gost »

Da, još nešto, pozivanje na nasilnu promjenu vlasti je krivično djelo rušenja ustavno-pravnog poretka, jer ne zaboravimo vlasti je izabrana na demokratskim izborima (sviđala se ona nama ili ne).
Šapat

Post by Šapat »

Lesli...da zovnemo Sumiko radi smirivanja situacije? :)

Sala mala.
Slazem se ja s tobom...ali eto...necu vise na taj nacin kako ne bi ispalo da samo ja "pozivam" na radikalu...
S tim sto pod "radikalom" ne podrazumijevam silu i nasilje.

Trazimo prijevremen izbore. Pozovimo ljude na ulicu s tim ciljem. Naravno, smjene doticnih ostaju kao prioritet, ali hajde da idemo sire.
johnnykola

Post by johnnykola »

apeliram da se sve radi
u dogovoru s detereficiranim
i ubuduce.
:D :D :D
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

sacekajmo i vecerasnjih "60 minuta", mislim da nam mogu dati dobar povod za brzu animaciju gradjana i masovniji izlazak.
sijedi

Post by sijedi »

sr_osmiput wrote:
Pearl wrote:
Neelix wrote:btw semiha je upravu u svemu sto je rekla :-) :P
da, u pravu je, samo je pogresno shvatila za sta je se optuzuje (kao i obicno, prave se blentavi)
od nje se trazi ostavka jer u momentu kada je Denis M. poginuo nije ostala u svog gradu, vec pokazala krajnju netakticnost odlaskom u Dubai i otkazivanjem koncerta u okviru sarajevske zime u zadnji cas...
i ne pokazivanje apsolutno ikakve podrske majci poginulog, niti gradjanima KOJI SE BOJE..

a s druge strane, ako nema nadleznost za sigurnost u gradu, koji klinac onda sad odjednom ima nadjeznost i pokusava da pokrene nesto s mrtve tacke?
znaci, moglo se, samo se nije hOtjelo...
tipicni primjer licne frustracije...

Zao mi je sto se moje komentari brisu.. Bea_Trix ti si kraljica jednoumlja i pravo si mi simpa..
a ja sam zbog svega ovog bio spreman subotom ostajati u gradu. sijedi, blento - blentavi, kazem ja sebi i pritisnnem potvrdi
Last edited by sijedi on 03/03/2008 16:42, edited 1 time in total.
Šapat

Post by Šapat »

Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Post by Big Boy »

Sjecate li se "radikalne" sarene recolucije !?

http://www.youtube.com/watch?v=QcHXL7si3Bk
http://www.youtube.com/watch?v=m5nB8G3h ... re=related

Mislim da je malo ko podrzao taj nacin borbe. Vratimo se mi nasim izvornim ciljevima, nije samo aktuelna vlast kriva za sve lose na ovom svijetu. Da se nadje lijek za neku bolest obicno je potrebno puno vremena i zalaganja.

Nazalost, ne postoji recept za neko instant rjesenje i trebamo se odupreti zanosu revolucije kad nam na um padaju stvari za koje bi inace morali danima dubiti na glavi.

Fakat je da se svi oni medjusobno drze za gace, tako su uspjeli i postati sami sebi svrha. Ali, prosto nemoguce je da se sve ovo ne cuje i da niko relevantan ne vidi sta se desava. Doci ce prije ili kasnije Semihi i Samiru gospoda s kojim bi se oni rado slikali pa ce ih ti isti pitati, sta je svim ovim ljudima. Zasto zvizde i nose Vase slike na transparentima ?

Cik, nek' to probaju hladno eskivirati a da bar ne zamucaju !

Najtanji smo u opipljivoj podrsci narodnih masa, koje ocito ima u nekom obliku, i moje licno misljenje je da primarno treba raditi na tom polju. Podrska svima daje energije, pa u kom god obliku ona bila.

Potpisivanje peticije od prosli put je bila super ideja, volio bih cuti i broj prikupljenih potpisa. Pritisci, pisma, peticije... slati im gomile pitanja. Zatrpavati im stolove zahtjevima da se nesto uradi pa da vidimo kako ce mirno spavati nakon toga. S druge strane raditi na objedinjavanju ljudi ili organizacija koje podrzavaju nase napore. Sta nam je s dijasporom ?

P.S. Prijedlog za tihu podrsku protestima... svijeca uz prozor uz ugaseno svjetlo u neko odredjeno vrijeme. Opet mi pred ocima scene iz rata kad su se na prozorima zgrada vidjela samo svjetlost svijeca i "kandila". Najezih se... :roll:

Mislim da bi se to trebalo ponuditi ljudima koji su na ovaj ili onaj nacin sprijeceni doci na proteste da, recimo u petak u 19:00 ugase svjetla i upale svijece u znak podrske protestima u subotu.
delightful

Post by delightful »

@konyan
haj, ne izvlaci se sada :D :D :D
pa zato imamo zox-a, da nam pripremi plakat, a mi da stancamo i kacimo... znam da je tesko, ali ljudi moji, nista nije samo palo s neba. ja niti imam djecu, niti mi je dvadeset godina, ali mi je stalo toliko da sam spremna da sljedecih pet godina (ne samo pet, nego sve dok treba) lijepim plakate i zvizdim na protestima. dajte malo entuzijazma :)

@alhemicarkaa

ma nije problem u poduplavanju - oni ih toliko brzo skidaju, nije to ni lose :-)
Prenj

Post by Prenj »

Jos jedan pogled sa strane ...
http://www.balkaninsight.com/en/main/ne ... 1&ST_max=1
Bosnia Protests Enter Fifth Week

03 March 2008 Sarajevo _ More than a thousand people protested in the Bosnian capital over the weekend, demanding city officials resign over the high levels of youth crime.

Saturday's demonstrations marked the fifth week of protests, which were triggered by the brutal murder of a 17-year old school boy, Denis Mrnjavac. This and several other incidents in Sarajevo and other Bosnian towns, have led to claims the city's streets are unsafe and the country's legal institutions are failing to tackle juvenile delinquency.

Thousands of Sarajevans gathered spontaneously on February 9 calling for the resignation of Mayor Semiha Borovac and Cantonal Prime Minister Samir Silajdzic. Organizers, including forum members from a popular local web site http://www.Sarajevo-x.com and two non-governmental organizations, Dosta and Grozd, have pledged to hold protests every week until city authorities take responsibility for their failures.

The protests of February 13 turned violent as groups of hooligans pelted the city government building with eggs, rocks and bottles and broke several windows. Eight people, including policemen, were injured, none seriously, and one protestor was briefly detained.

Ever since, demonstrations have become more organised with protestors equipping themselves with sounds systems, cartoon posters and pamphlets. They also have their own guards who help the police in maintaining the peace during the event. After assembling in downtown Sarajevo, protesters usually march around the city centre, passing the city and state government buildings. New protests have already been announced for next Saturday.

The growing dissatisfaction expressed by Sarajevans prompted the city's cantonal government and assembly to urgently adopt a law on youth curfews which bars minors from the streets between 2300 and 0500 hours, unless they are accompanied by their parents or guardians.

In an interview for Banja Luka daily Nezavisne Novine, Sarajevo mayor, Borovac, from the ruling Bosniak Party of Democratic Action, said demands for her resignation were linked to the upcoming local elections to be held in October.

“I cannot answer for those things that I am not responsible for,” she said, explaining that policy and security are not in her domain.
amrica

Post by amrica »

Lesli Eldridž wrote:
amrica wrote:
suncica24 wrote:Kratko i jasno - radni dan, blokada zgrade kantona i saobracajnica. End.

Ovo bi bila greska, katastrofalna i pogubna.
Kao prvo, dokazano da radnim danom djeca dolaze (treba im razlog da pobjegnu sa nastave) i prave nered, ne mozes ti na njih utjecati lijepom rjecju i zdravim razumom.
Kao drugo, ako se blokira saobracaj, uzgubicete pasivnu podrsku ogromne vecine stanovnika ovog grada, potencijalnih aktivnih ucesnika nekih sljedecih demonstracija. Svi mi koji radimo nakon 8 sati samo zelimo doci kuci, jesti, tusirati se, presvuci se, spavati... i svako ko me bude onemogucavao da dodjem do kuce nece mi biti nimalo drag, dapace. I ovo je lijepa varijanta dogadjaja, zamislite da hitna ne moze proci, vatrogasci, trudnica u autu, bolesno dijete.... Zamislite da neko umre zato sto hitna nije mogla proci?????
Ja sam za blokadu svega. Ko što je Ghandi zamislio. Pa mora se jednom krenuti u akciju. Ali nikada neće biti moguć pasivni ghandijevski otpor. Zato treba dići revoluciju. Ozbiljno mislim. Ovo je baš nekako sterilno i previše benigno. Revolucija nije nikada izvšena salonski i nenasilno. Istorija to pokazuje. Ove lopove možemo samo silom skinuti. Za sada polako, a ako naraste kritična masa onda im je gotovo. Sada znači polako, ali nadajmo se da ćemo se omasoviti. Kada se digne par stotina hiljada ljudi, e onda su gotovi -đubrad jedna lopovska. Bez krvi se vlast ne daje. Tajo je rakao da hoće da ostavi kosti u svom kabinetu, tj. hoće da doživotno bude n vlasti. E ne može.

Ne znam odakle si izvadio Gandija, ali trebao bi malo bolje proguglati ili pitati nekog pametnijeg ko je bio Gandi i kako se "borio" i izborio i kako je postao simbol nenasilnog otpora vlasti, nidje veze Gandi i nasilje.
Zox

Post by Zox »

Ja samo da kazem da i ako gubim snagu, to zadrzavam za sebe. Osjecam neku vrstu odgovornosti i idem dalje.
Toliko sam neispavan da ponekad fasujem halucinacije :)
Locked