SUBOTA, 09.02.2008., 13.00h, ISPRED KATEDRALE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Samo da ne dođe do politizacije - kao što je neko napisao. Ovakve stvari su idealne za ličnu i svaku drugu političku promociju...

Zašto nisu došli danas..

I da žalosno je da se dan-dva nakon ubistva, gotovo niko od silnih udruženja, organizacija za zaštitu ljudskih i ostalih prava, političkih stranaka (osim jedne) nije oglasio i osudio Denisovo ubistvo.. :(

Možda ih grize savjest..
valterbranisarajevo

lol_sa wrote:
homo_sapiens wrote:Ima li ko kakvih informacija s vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo od večeras u 20 sati?

9.2.2008. (21:19)
HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO 13. FEBRUARA
SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Na večeras održanoj vanrednoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojoj su, pored predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića i članova Kolegija, prisustvovali i premijer KS Samir Silajdžić i ministri u Vladi KS, policijski komesar Himzo Selimović te predstavnici Tužilaštva KS i sudije Općinskog suda, zaključeno je da se u srijedu, 13. februara održi hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

fena
Aha - sastali se da bi se opet sastali..katastrofa.. :(
poplava

Post by poplava »

lol_sa wrote:
homo_sapiens wrote:Ima li ko kakvih informacija s vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo od večeras u 20 sati?

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Na večeras održanoj vanrednoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojoj su, pored predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića i članova Kolegija, prisustvovali i premijer KS Samir Silajdžić i ministri u Vladi KS, policijski komesar Himzo Selimović te predstavnici Tužilaštva KS i sudije Općinskog suda, zaključeno je da se u srijedu, 13. februara održi hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

fena
Za hitnu sjednicu im treba cetiri dana? Sinoc pucnjava, danas bomba, sutra ko zna... A njima treba cetiri dana da se sastanu u gradu u kojem zive... Pa ne dolaze valjda iz Australije na sjednicu...
to_the_roots

Post by to_the_roots »

@valterbranisarajevo: haha.. to je i meni proslo kroz glavu. samo prolongiraju rjesavanje problema.
Simply_Red

Post by Simply_Red »

lol_sa wrote:

fena
ovo je nevjerovatno, i opet odugovlace. Njih da ova situacija imalo tangira, vijecali bi do zore, do rjesenja. Povlacim svoju rijec o davanju vremena njima, jer ih nista ne interesuje, samo pokusavaju da kupe vrijeme-novac u foteljama
poplava

Post by poplava »

to_the_roots wrote:@valterbranisarajevo: haha.. to je i meni proslo kroz glavu. samo prolongiraju rjesavanje problema.
Treba im jasno dati do znanja da hocemo konkretan plan akcije, dosta je bilo price "Mi trebamo, mi moramo..."
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Jedna od odluka Vlade KS: 60 dana racija u ugostiteljskim objektima

(Kriminalci i ostali oružari: 60 dana oružje ostavite kući, 61. dan ponovo po starom)
AANNAA

Post by AANNAA »

Ljudi svaka cast!!! Posebno svaka cast Valteru....Ja sam zadovoljna demonstracijma, mada mislim da gadajnje kamenjem i jajima nije bilo potrebno, barem ne danas, ali ljudi su previse ogorceni...
klixober

Post by klixober »

AANNAA wrote:Ljudi svaka cast!!! Posebno svaka cast Valteru....Ja sam zadovoljna demonstracijma, mada mislim da gadajnje kamenjem i jajima nije bilo potrebno, barem ne danas, ali ljudi su previse ogorceni...
Mislis doslovno ili u prenesenom znacenju? :D
cyprus

Post by cyprus »

Eto, bio i ja. Pred predsjedništvom sam bio skoro skroz od ulaza i izgleda da puno falilo da se masa nakane da provali unutra, bar znam da je onaj iz "Dosta" smirivo i rekao da nema nikakve koristi od toga.

Što se tiče cjelokupnog protesta zadovoljan sam da su se građani napokon koliko toliko digli iz pasivnosti i odlučili bar da pokušaju nešto promjeniti. Međutim, mislim da je današnji protest mogao bit i bolji i smisleniji, pa tako i imam par zamjerki. Prvo iako je za naše prilike gdje se na protestima uglavnom skuplja stotinjak ljudi, ova cifra od nekoliko hiljdada iznimno velika i značajna, meni je ostalo pitanje šta je radilo ostalih nekoliko stotina hiljada Sarajlija. Posebno kad sam vidio face iz kafića "Park" i ostalih kako bulje u protestnu kolonu ko tele u šarena vrata, mene došlo da se zapitam pa kako ih nije stid. Isto važi i za ljude iz tramvaja i automobila, al eto njih ko mogu shvatit, valjda su bili u nekakvom poslu ili žurbi. Dalje, vrlo mi je čudno bilo što smo pored suda samo prošli, a ako je igdje jaja trebalo "koristit" to je bilo mjesto. Zatim i zaustavljanje pored predsjedništva, koje je moglo poslužiti samo kao neki simbol vlasti u ovoj državi, ali nizašta konkretno u ovoj situaciji, također moram priznat da mi je ostavilo dosta upitnika u glavi. Gađanjem jajima se ništa nije moglo postić, a stekao sam dojam da su neki tu bili samo da bace kakav predmet na policiju i zgradu predsjedništva jer u normalnim situacijama to ne mogu uradit.

Ali, eto sve u svemu, danas sam bio ponosan na svoj grad kao i na sebe jer sam činio dijelić nečega pozitivnog.
bpsang

Post by bpsang »

lol_sa wrote:

fena
NAPRAVITI PONOVNI PROTEST 13-og FEBRUARA PRED SKUPSTINOM KANTONA
I NE DOZVOLITI IM DA IZADJU BEZ KONKRETNOG RIJESENJA
valterbranisarajevo

100_KA wrote:
lol_sa wrote:

fena
Vuku nas za nos... :x

I baš otprilike u isto vrijeme kada su se dogovarali da se opet sastanu, u Sarajevu je opet prolivena krv nevinih građana - Na Dobrinji.. :(
don vito

Post by don vito »

Uz duzno postovanje organizatorima i svim ucesnicima danasnjeg protesta, zgrada Predsjednistva je posljednje mjesto pred kojim je trebalo biti okupljanje sa jajima i povisenim tenzijama. Ako je negdje trebalo bacati jaja i vikati "lopovi" i "izlazite napolje" , onda su to ovim redom: 1. Gradske i kantonalne institucije, 2. Sud i Tuzilastvo, 3. Vijece ministara BiH, 4. Federalna Vlada, 5. OHR.
Pa, mozda, tek onda Predsjednistvo cija je glavna zadaca vodjenje vanjske politike drzave.
amrica

Post by amrica »

valterbranisarajevo wrote:
100_KA wrote:
lol_sa wrote:

fena

I baš otprilike u isto vrijeme kada su se dogovarali da se opet sastanu, u Sarajevu je opet prolivena krv nevinih građana - Na Dobrinji.. :(
U ovom malom gradu imamo Skupstinu Kantona i Vladu Kantona, a jos nije zasjedala gradska vlada, blago nama ako za 3 godine nesto zajedno dogovore. Ali zato svi imaju plate boli glava ni za sta.
Simply_Red

Post by Simply_Red »

100_KA wrote:
lol_sa wrote:

fena

mene je bilo strah ovog publiciteta. Mislim da ova trojica, kad izadju, a izaci ce sigurno, i kad budu setali gradom, a setati ce sigurno (ako se nesto ne ucini), nece osjecati apsolutno nikakvu grizu savjesti, niti ce se sramotiti, kad vide one svoje slike sa natpisom "ubice" po gradu. Sta vise, to je za njih ponos! Eh sad drugi problem je sto su i ovi ostali uvidjeli da je narod digao pompu zbog toga, pa bi i oni da ih se reklamira, jer njima je samo to vazno. Mislim na sinocnju pucnjavu u Sa-clubu. A i ovo na Dobrinji ima slicne motive, po mom misljenju
Fex

Post by Fex »

Svaka cast svima za ovo danas.Super pocetak.Drago mi je sto sam tamo bio i ne mogu vam reci koliko mi je drago sto je ovako ispalo.
shuriken

Post by shuriken »

lol_sa wrote:
homo_sapiens wrote:Ima li ko kakvih informacija s vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo od veèeras u 20 sati?

HITNA SJEDNICA SKUP©TINE KANTONA SARAJEVO 13. FEBRUARA
SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Na veèeras odr¾anoj vanrednoj sjednici Kolegija Skup¹tine Kantona Sarajevo kojoj su, pored predsjedavajuæeg Skup¹tine KS Denisa Zvizdiæa i èlanova Kolegija, prisustvovali i premijer KS Samir Silajd¾iæ i ministri u Vladi KS, policijski komesar Himzo Selimoviæ te predstavnici Tu¾ila¹tva KS i sudije Opæinskog suda, zakljuèeno je da se u srijedu, 13. februara odr¾i hitna sjednica Skup¹tine Kantona Sarajevo.

fena
more bit nesto bidne, a more bit ne bidne
a sta ste ocekivali

pa Federalni parlament nije usvojio ni neku yebenu rezoluciju koje je manje vise deklarativnog karaktera
valterbranisarajevo

U 22:45 na FTV vijesti sa više podataka o ovom što se desilo na Dobrinji..

Eh još nešto, na što smo skroz zaboravili, a sada me na to potsjetio Don Vito.

Veliku odnosno ogromnu odgovornost za sve ovo što nam se dešava snosi međunarodna zajednica.

1. Zbog svog suludog projekta nazvanog "demokratizacija policije" - koji nije primjenjen nigdje u svijetu, nego smo mi vjerovatno izabrani kao pokusni kunići. Zbog ovog eksperimenta policija je i izgubila ovlaštenja, a zbog straha za posao policajac razmišlja o upotrebi oružja, čak i kada je njemu lično ugrožen život (posljednji slučaj se desio sinoč u Čitluku), a da ne govorimo o silnim izjavama i psikaranjima, ispitivanjima zbog upotrebe pendreka ili lisica...

2. Zbog, najviše od njih, nametnutog novog Krivičnog zakona koji maksimalno štiti kriminalca a maksimalno omalovažava žrtvu. U tom zakonu pritvor se ne može odrediti osobi koja je izvršila krivično djelo za koje je zapriječena kazna manja od 5 godina, i zbog koga je Nermin Sikirica samo S.N. - Ovaj zakon je dodatno svezao ruke policiji.

3. Zbog stvaranja zida nedodirljivosti oko sudija i tužilaca, koji tako zaštićeni, oslobođeni straha od bilo kakvih sankcija, i enormno dobro plaćeni sprovode svoju samovolju i nerad - svjesni kao i Nermin Sikirica da im "niko ništa ne može.
valterbranisarajevo

Jedino pojačano prisustvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem
Povodom usložnjavanja sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo održala je u subotu uvečer vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da jedino pojačano prisutvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem.
Na sjednici, kojoj su osim članova Vlade KS prisustvovali policijski komesar Himzo Selimović, te predstavnici MUP-a KS, sudstva i Tužilaštva KS, naglašeno je da je to jedino kvalitetno rješenje kad je u pitanju sigurnost građana.

Sudionici su se složili oko činjenice da trenutno veliki problem predstavlja nedostatak vaspitno-popravnih domova u koje bi maloljetnici mogli biti upućeni nakon isteka pritvora. Stoga je izraženo očekidanje da će dio zavoda Hum biti adaptiran i prilagođen ustanovi zatvorenog tipa u kojem bi stručne osobe radile na resocijalizaciji maloljetnika.

Sudionici večerašnje vanredne sjednice Vlade KS složili su se da bi trebalo povećati ovlasti policajaca. Istaknuto je da bi, u suradnji s kantonalnim tužilaštvom, trebalo pojačati kontrolu osoba koje neovlašteno nose oružje u cilju njihovog adekvatnog kažnjavanja.

Predloženo je i da se razmotre mogućnosti za kvalitetniji nadzor ili privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata za koje se pretpostavlja da su najčešća mjesta okupljanja maloljetnih delikvenata.

Predloženo je da škole angažiraju i zaštitarske firme jer te firme, kako je istaknuto, imaju dio policijskih ovlaštenja. Važnim je označeno i kadrovsko jačanje u školama u smislu zapošljavanja dodatnih psihologa i pedagoga.

Predloženo je i da se preporuči općinama na području Kantona Sarajevo da dozvole za rad noćnih klubova ograniče na 23 sata barem dok se tenzije ne smanje.
(FENA)

Ipak su o nečemu razgovarali. Opet su svu odgovornost prebacili na policiju, koja je ionako (ut vatrogasce i hitnu pomoć ) od svih državnih organa i službi jedina ionako na usluzi građanima čak i subotom navečer, i otišli kući na spavanje...

Znači njihov zaključak je: građani i policajci, borite se sami za zaštitu svojih života i imovine, mi ne želimo preuzeti svoj dio odgovornosti.Ja ovo ne mogu drugačije protumačiti.. :(

Tresla se gora, rodio se miš.. :(
suncica24

Post by suncica24 »

Valter, ako je to sve sto su se dogovorili, ja isto mislim. :x
Ja ovdje ne vidim nikakve konkretne i dugorocne mjere :x
anakadabra

Post by anakadabra »

Predloženo je da škole angažiraju i zaštitarske firme jer te firme, kako je istaknuto, imaju dio policijskih ovlaštenja.
Meni je ovaj dio najjači! Čuj, neka škole angažuju zaštitarske firme i tako pune nečije džepove, a svi znamo čije su to firme...

Moje nisu.... :x :x :x
shuriken

Post by shuriken »

moze se uciniti offtopic ali nije
u Dom Mladih su ulupali milijune i sad tamo neki penzioneri kreiraju program
i dovode Kice Slabince i Bisere Veletanlic i Hayat snima neke rkekoke
alo?
a djeca se skoluju po Aquama i Bazenima

hitno dati ovlastenja i budget gimnazijalcima da uredjuju program u Domu Mladih.
Domu Mladih

inace ga treba razlupat pa nek guzonje festaju negdje drugo
suncica24

Post by suncica24 »

...zaključeno da jedino pojačano prisutvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem.
- dzaba pojacano prisustvo, ako policija nema ovlasti i ako ih svaki jalijas moze namlatiti i tuziti.
...naglašeno je da je to jedino kvalitetno rješenje kad je u pitanju sigurnost građana.
- floskula. Ako je to jedino rjesenje, daj da se odmah svi kolektivno ubijemo, prije no sto nas ubiju
... izraženo očekidanje da će dio zavoda Hum biti adaptiran i prilagođen ustanovi zatvorenog tipa u kojem bi stručne osobe radile na resocijalizaciji maloljetnika.
- kao prvo, ne moze se adaptirati samo dio Huma, koji znamo koliki ima kapacitet, za ovoliki broj prestupnika. Zatim, valjda treba da postoji razlika izmedju jednog i drugog tipa, kako bi se znale posljedice za cinjenje teskoh krivicnih djela?! A na stranu to sto je idiotizam praviti ustanovu zatvorenog tipa uz ustanovu poluotvorenog tipa. Samo jos treba da pozovemo lakse prestupnike da im ovi tezi drze predavanja i budu primjer.
...složili su se da bi trebalo povećati ovlasti policajaca. Istaknuto je da bi, u suradnji s kantonalnim tužilaštvom, trebalo pojačati kontrolu osoba koje neovlašteno nose oružje u cilju njihovog adekvatnog kažnjavanja.
- e nek su se slozili. A nigdje ne rekose sta ce uraditi po tom pitanju. I ja se slazem, ali ONI se ne smiju samo slagati, VEC NESTO I PODUZETI!!!
Predloženo je i da se razmotre mogućnosti za kvalitetniji nadzor ili privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata za koje se pretpostavlja da su najčešća mjesta okupljanja maloljetnih delikvenata.
- onda da zatvorimo i tramvaje, i Vilsonovo, i samoposluge, i ovaj zidic kod mene u ulici... Ovo nije mjera, ovo je floskula, cista!
Predloženo je da škole angažiraju i zaštitarske firme jer te firme, kako je istaknuto, imaju dio policijskih ovlaštenja. Važnim je označeno i kadrovsko jačanje u školama u smislu zapošljavanja dodatnih psihologa i pedagoga. [/b]
- ovo je jedino konkretno sto je i korisno, samo ako oni odvoje sredstva za to. A to ne rekose da ce uraditi.
Predloženo je i da se preporuči općinama na području Kantona Sarajevo da dozvole za rad noćnih klubova ograniče na 23 sata barem dok se tenzije ne smanje.
- TENZIJE NE SMANJE?! Pa ovo nisu "tenzije", ovo je STVARNOST, gdje oni zive!!! Ovo su njima tenzije?! Ja bi ih zbog ovog... :x
Last edited by suncica24 on 09/02/2008 23:50, edited 1 time in total.
klixober

Post by klixober »

shuriken wrote:moze se uciniti offtopic ali nije
u Dom Mladih su ulupali milijune i sad tamo neki penzioneri kreiraju program
i dovode Kice Slabince i Bisere Veletanlic i Hayat snima neke rkekoke
alo?
a djeca se skoluju po Aquama i Bazenima

hitno dati ovlastenja i budget gimnazijalcima da uredjuju program u Domu Mladih.
Domu Mladih

inace ga treba razlupat pa nek guzonje festaju negdje drugo
I ovo stoji.Kakva vlast,takva omladina.Dom Mladih su nam unistili,sada tu nastupaju razni turbo-folkeri.Sta ocekivati od djece koja ubija mozak tim sranjem.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Moji postovani forumasi za pocetak moje iskrene cestitke pokretacima ove danasnje akcije sa ovoga istoga foruma koji prestaje polako da bude samo jedan obicni internetski forum a postaje svakim danom sve vise INSTITUCIJA. I to ne bilo kakva institucija nego institucija u kojoj mladi ljudi se i vole i svadjaju ali opet na kraju svi skupa zavrse pred katedralom sa istim ciljem, borbom za svoju buducnost. Ima nas ovdje i starijih i danas sam se osjecao bas mator medju onom gomilom omladine ali opet na trenutak se vratih u 92 godinu i na onaj velicanstveni skup na Marin Dvoru kada su se mnoge stvari prelomile. Tada sam se ja borilo za svoju buducnost i buducnost mnogih ovdje prisutnih mladih forumasa. Nekoliko puta sam ovdje govorio dok se mlada raja ne probude i naprave 5 Oktobar u gradu Sarajevu nista se nece promjeniti. I sad se pitam da li je ovo pocetak nekog drugog BH 5 Oktobra. Mogao bi biti pogotovo ako bi sindikat podigao radnike i ako bi svi u ovome gradu shvatili da sutra vec mogu biti na zadnjim stranicama dnevnih novina. Moje prisustvo danas, mada moram priznati vise sa strane, je bilo ne za mene nego za moje djete i svu danasnju i buducu djecu ovoga grada i ove drzave. Jedino sto mislim da je predsjednistvo bila totalno pogresna adresa svega ovoga i da jedine adrese koje su prave pripadaju Vladi Federacije, Kantona, Vijece ministara i sudovi. Policija nikako jer ma kako vi mislili policija je u svim slucajevima obavila svojeu duznost i pohvatala kriminalce koje ce ako se sta ne promjeni dobiti mizerne kaznice i za koju godinu se opet sepuriti gradom. U stvari kad malo bolje razmislim policija je blokirana onoga dana kada su suspendovani policajci tj. specijalci koji su obavljali svoju duznost i namarisali kriminalce. Od tada je policija jednostavno svezana i ona je za to najmanje kriva.
Mislim da bi najbolje rijesenje bilo kada bi vec sutra sve stalo u ovome gradu, i firme i skole i apsolutno sve i svi izasli na ulice i dik se ne bi promjenile ovlasti policije, krivicni zakon, dok ne bi stao uragan poskupljenja, dok se ne bi donjela odluka o najhitnijoj gradnji postenog zatvora i za maloljetnike i za punoljetnike i dok se ne bi svi mi poceli osjecati kao najnormalniji ljudi ulica bi bila i nase radno mjesto i nas dom. Ili ce ovo biti samo jedan od manjih vec vidjenih praskova koji ce brzo pasti u zaborav kao i onaj djecak Denis kojem je iz ciste objesti prekinut zivot. Da li bi ovo moglo da postane borba INSTITUCIJE protiv INSTITUCIJA. Vidjet cemo, vec sutra je novi dan.
I jos bi na kraju toplo pozdravio filozove sa jedne o tema o smrtnoj kazni koji su tako cvrsto tvrdili da nije uobicajeno da nakon zatvora se ponovno cini krivicno djelo ili tacnije receno ubistvo. Ovog momka sto je sinoc upucan je upucao covjek koji ima upravo sve te karakteristike a vi i dalje branite ljudsko dostojanstvo kriminalaca i hladnokrvnih ubojica.
Locked